VW wil Duitser verleiden diesel in te ruilen

Duitsers die hun oude diesel inleveren bij de garage om een nieuwe auto van Volkswagen te kopen, kunnen rekenen op een flinke vergoeding. De door schandalen geplaagde autobouwer heeft de inruilpremies van de wagens tot 10.000 euro opgeschroefd.

Het gaat om een nieuwe poging om tegemoet te komen aan de publieke ophef over dieselauto's. Door automobilisten te stimuleren een nieuwe auto te kopen kunnen vervuilende diesels immers sneller van de weg worden gehaald. Vorige week beloofden Volkswagen, BMW en Daimler al meer dan 5 miljoen dieselauto's van een nieuwe softwareupdate te voorzien.

Volkswagen gaf in september 2015 toe met behulp van software vals te hebben gespeeld bij emissietesten. Later bleek dat ook diesels van andere merken een hogere uitstoot hebben dan toegestaan.

BMW biedt Duitse autobezitters die hun oude diesel inleveren al langer tot 2000 euro korting op de aanschaf van een nieuwe elektrische variant. Van Daimler zijn nog geen nieuwe inruilvoorwaarden bekend. Ook is onduidelijk of er in bijvoorbeeld Nederland nog vergelijkbare aanbiedingen aankomen.

VW wil Duitser verleiden diesel in te ruilen
VW wil Duitser verleiden diesel in te ruilen (Foto: ANP)