Van Niekerk met anti-climax naar wereldtitel 400 meter

Atleet Wayde van Niekerk heeft zoals verwacht de wereldtitel op de 400 meter gepakt. De 25-jarige Zuid-Afrikaanse wereld- en olympisch kampioen en wereldrecordhouder - opvallend genoeg de oudste finalist - deed dat in een finale wat een van de hoogtepunten van het WK had moeten worden, maar dat viel flink tegen.

Eerst was er al de soap rondom voornaamste uitdager Isaac Makwala uit Botswana. Hij zou ziek zijn en mocht van atletiekbond IAAF niet starten, omdat hij zich niet aan de voorgeschreven 48 uur quarantaine gehouden zou hebben. Makwala was wel bij het stadion aanwezig, maar werd de toegang tot het warm-upgebied simpelweg geweigerd.

Enfin, zonder Makwala ging de finale dus van start en al snel was duidelijk dat Van Niekerk de beste was. Op het laatste rechte stuk was zijn voorsprong groot genoeg om al uit te lopen, waardoor hij met 43,98 seconden in een relatief teleurstellende tijd - zijn wereldrecord staat op 43,03 - het goud pakte.

Zilver was er met 44,41 voor Steven Gardiner uit de Bahama's, het brons kwam door een prachtige laatste vijftig meter in handen van de jonge Abdalelah Haroun, uitkomend voor Qatar. De geboren Soedanees ging met 44,48 seconden in de laatste meters nog voorbij Baboloki Thebe uit Botswana.