FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 9 augustus 2017

Big Bang Theory-sterren terug op de set

De opnames van het elfde seizoen van The Big Bang Theory zijn begonnen. Kaley Cuoco postte dinsdag een foto van zichzelf op Instagram met het script. "We're baaaaaacccckkkkk! @bigbangtheory_cbs", schrijft Kaley, die Penny speelt in de serie, bij het plaatje.

In maart maakte zender CBS en producent Warner Bros. bekend dat de populaire comedyshow werd verlengd met een 11e en 12e seizoen van elk 24 afleveringen. Maker Chuck Lorre liet toen doorschemeren dat het wel eens de laatste twee seizoenen van de sitcom zouden kunnen worden.

Kaley Cuoco

 

A post shared by @normancook onAug 9, 2017 at 9:48am PDT

Kaley Cuoco's Instagrampost niet te zien? Link

MMA-superster Rousey richting WWE

Het lijkt erop dat voormalig UFC-kampioene Ronda Rousey het MMA de rug toekeert en binnenkort in het showworstelen te zien is. Volgens bronnen dichtbij World Wrestling Entertainment (WWE) traint Rousey, die het vrouwen-MMA de UFC binnenloodste, samen met WWE-superster Brian Kendrick in Californië.

Het plan zou zijn om Rousey te laten debuteren tijdens het vrouwentoernooi Mae Young Classic in september. Rousey's teammaatje Shayna Baszler werkt momenteel ook voor de WWE en zal ook te zien zijn tijdens datzelfde toernooi. Twee andere trainingsmaatjes, Marina Shafir en Jessamyn Duke, doen inmiddels ook al aan professioneel showworstelen, een spektakelshow die in de Verenigde Staten immens populair is en miljoenen kijkers aan de tv bindt.

RRR liet haar gezicht al eens kort te zien bij een aantal worstelshows, namelijk WWE Wrestlemania 31, Summerslam 2014 en Absolute Intense Wrestling en de geruchten dat ze een verandering in haar carrière nastreefde werden sterker en sterker.

Nadat ze haar titel bij de UFC verloor en daarna niet meer de motivatie kon opbrengen om weer competitief de octagon in te gaan, leek haar gang richting de WWE onomkeerbaar. Rousey's laatse MMA-optreden was eind 2016 tijdens UFC 207, een razendsnel verlies tegen huidig kampioene Amanda Nunes.


Rousey tijdens Wrestlemania 31 in 2015 (Bron: Youtube)

Gevluchte Venezolaanse burgemeester blijft zich verzetten

De Venezolaanse burgemeester Ramón Muchacho blijft zich ook op de vlucht afzetten tegen het linkse regime van president Nicolás Maduro. Hij moedigde demonstranten tegen de regering woensdag in een videoboodschap aan hetzelfde te doen.

Muchacho, burgemeester van het welvarende district Chacao in de hoofdstad Caracas, werd dinsdag door het hooggerechtshof van zijn bevoegdheden ontdaan en veroordeeld tot vijftien maanden gevangenisstraf. Dat overkwam drie collega's al eerder omdat ze niet hadden voorkomen dat betogers de straten blokkeerden. Een vijfde dissidente burgemeester, eveneens uit een voorstad van Caracas, wordt woensdag voorgeleid.

"Aan alle Venezolanen, de boodschap is door te gaan met deze strijd", zei Muchacho vanaf zijn schuiladres. Hij droeg een wit T-shirt met daarop de Venezolaanse vlag.

Gevluchte burgemeester volhardt in verzet
Gevluchte Venezolaanse burgemeester blijft zich verzetten (Foto: ANP)

Bende valt stembureau in Kenia aan

Een bende is woensdag in de Keniaanse stad Isiolo wild zwaaiend met kapmessen een bureau binnengevallen waar de stemmen van de presidentsverkiezing van dinsdag werden geteld. Een verkiezingsofficial van de regerende Jubilee-partij kwam om het leven. De politie schoot twee aanvallers dood.

Elders in het land zijn de stembusgang en de 'day after' volgens de autoriteiten rustig verlopen. Wel waren er woensdag demonstraties in Nairobi en in het westen van Kenia. Lokale media meldden dat in een sloppenwijk van de hoofdstad zeker twee en mogelijk vier betogers zijn omgekomen.

De Keniaanse kiesraad wees de beschuldigingen van oppositieleider Raila Odinga dat er is geknoeid met het computersysteem en dat de website is gehackt om president Uhuru Kenyatta aan de zege te helpen van de hand. Nadat woensdagavond 97 procent van de stemmen was geteld, stond Kenyatta nog altijd ruim voor: 54,3 tegen 44,8 procent. De officiële uitslag wordt de komende dagen verwacht.

Bende valt stembureau in Kenya aan
Bende valt stembureau in Kenia aan (Foto: ANP)

'Uncle Creepy' wordt behandeld voor hersenbeschadiging

Ian McCall, onder MMA-fans ook wel bekend als 'Uncle Creepy', wordt behandeld voor mogelijke hersenbeschadiging. Voor zover bekend is dit het eerste geval van hersenbeschadiging bij een actieve UFC-vechter. McCall is al actief voor de UFC vanaf 2012 en heeft drie van zijn zes gevechten verloren. 

McCall staat al enige tijd buitenspel nadat hij in 2015 verloor van vlieggewicht John Lineker. Een heel scala aan oorzaken hield de 33-jarige Amerikaan daarna uit de octagon: eerst was hij zelf geblesseerd, daarna konden een aantal tegenstanders niet op gewicht komen of werden op het laatste moment ziek en later werd McCall zelf weer ziek, een aandoening waarvan hij nog steeds moet herstellen. 

Uncle Creepy (Foto: Facebook.com/unclecreepymma)
Ian McCall (Foto: Facebook.com/unclecreepymma)

Therapie
Tijdens een warrig interview met reporter Ariel Helwani bracht McCall het laatste nieuws betreffende zijn gezondheid, slecht nieuws. 'Ik onderga nu therapie die m'n hersens moeten helpen herstellen. Jeff Novitzky (verantwoordelijk voor de gezondheid van vechters bij de UFC, red.) raadde me transcraniale magnetische stimulatie aan, iets wat echt helpt, dus dat is goed. Ik kreeg een aantal zorgwekkende symptomen, CTE-achtige symptomen, dus daar werd ik wel een beetje bang van. Ik ging daar heen en ze moeten het nu maar fixen, met al m'n depressies en alles. Ik moet nog een maand.'

CTE staat voor Chronic Traumatic Encephalopathy, een progressieve hersenziekte, veroorzaakt door zware klappen op het hoofd. In 2016 erkende de NFL dat american footballspelers een hoger risico hebben om CTE te ontwikkelen. Een studie liet zien dat 96 procent van onderzochte hersenen van overleden footballspelers symptomen van CTE liet zien. Uncle Creepy brengt CTE voor het eerst naar de UFC.

Toch legt hij de schuld niet bij de UFC. 'Ik heb een boel foute dingen gedaan in mijn jeugd, één daarvan was deze sport kiezen, maar ik heb ook ooit een overdosis genomen toen ik in 2009 aan de grond zat. Er zit een boel niet goed in mijn hoofd, het komt niet alleen van het vechten.' 

Moord
'Ik heb spijt van mijn hele carrière. Er is geen rancune richting de sport, maar je ziet oude vechters vechten tegen de symptomen, maar niemand praat erover. Ik wil er niet meer tegen vechten en ik wil geen tweede Chris Benoit worden',
aldus McCall. Benoit was een showworstelaar bij de professionele worstelorganisatie WWE, die in 2007 zijn vrouw en 7-jarige zoontje om onverklaarbare redenen had omgebracht en daarna zichzelf ophing. Later bleek uit een autopsie dat zijn hersenen beschadigd waren, waarschijnlijk veroorzaakt door zijn jarenlange aanwezigheid in het showworstelcircuit.

'Als ik dan bij mijn vrouw ben en met andere showworstelaars praat, dan praten ze alleen maar vol lof over Benoit. Hoe aardig hij was en wat een ontzettend goede vader. Dan ga ik toch nadenken dat het drama kan voortkomen door hersenbeschadiging of drugsgebruik. En ik wil niet zeggen dat hij een steroïdengebruiker was. Ik moet er niet aan denken dat ik ook zo kan worden. Sorry, maar dat gaat dus nevernooitniet gebeuren. Dus ik laat me al vroeg behandelen en als ik later weer kan vechten, mooi. Mocht ik nooit meer kunnen vechten, dan is dat maar zo. Ik heb spijt van mijn carrière, maar nouja, ik had wel een boel lol.'


Het gehele interview met Ian McCall (Bron: Youtube)

Bizarre WK-finale op 400 meter vrouwen

De zesde dag van het wereldkampioenschap atletiek in Londen is op enigszins bizarre wijze afgesloten. Op de 400 meter bij de vrouwen eindigde de finale op zelden vertoonde wijze.

Vooraf ging het om twee vrouwen: de Amerikaanse Allyson Felix en Shaunae Miller-Uibo uit de Bahama's, goed voor respectievelijk goud en zilver en zilver en goud op het WK 2015 en de Spelen van vorig jaar. 

Vooral Miller-Uibo kende een geweldige start en ze kwam dan ook als eerste de laatste bocht uit. De race leek gelopen, maar met een paar meter te gaan maakte ze plotseling een misstap, vermoedelijk omdat de kramp in haar benen schoot.

Felix leek zo kans te hebben, maar zij werd op haar beurt ook ingehaald. Haar landgenote Phyllis Francis kwam langszij, net als de Bahreinse tiener Salwa Eid Naser. Het drietal passeerde de wegzakkende Miller-Uibo en het was Francis die verrassend de wereldtitel pakte in 49,92 seconden.

Zilver was er in 50,06 voor Naser, een van de weinige voor Bahrein uitkomende sporters die daadwerkelijk normale banden met het land heeft - ze is geboren in Nigeria, maar vertrok al als klein kind met haar ouders naar Bahrein, het land van haar vader. Felix hield met 50,08 het brons nog wel vast. Met 50,49 kwam een strompelende Miller-Uibo als vierde over de streep.

Noor Warholm maakt het waar met WK-goud op horden

Op het wereldkampioenschap atletiek in Londen heeft Karsten Warholm zich gekroond tot de nieuwe wereldkampioen op de 400 meter horden.

De 21-jarige Noor was jarenlang een van de grootste meerkamptalenten ter wereld, inclusief de wereldtitel bij de jeugd op de achtkamp in 2013. Opvallend genoeg bleek hij juist nog meer talent te hebben voor een van de onderdelen die niet op het meerkamplijstje staan, de 400 meter horden.

Warholm begon zich daar vorig jaar definitief volledig op te richten en op de Olympische Spelen haalde hij de halve finales. Dit jaar kende hij zijn grote doorbraak en na onder meer twee Diamond League-zeges behoorde Warholm tot de grootste kanshebbers op misschien zelfs wel het goud.

Dat bleek in de finale: de Noor startte uitstekend, hield het ritme geweldig vast en zag een poging van olympisch kampioen Kerron Clement in de slotmeters stranden. Met een gezien de zeiknatte omstandigheden prima tijd van 48,35 seconden was er goud voor Warholm, voor de Turk Yasmani Copello (48,49). Clement moest met 48,52 genoegen nemen met het brons. 

De Boer heeft De Jong niet nodig

Crystal Palace wil deze transferperiode nog een spits aan de selectie toevoegen. Luuk De Jong werd afgelopen week gelinkt aan Crystal Palace, maar Frank de Boer liet tegenover Ziggo Sport weten dat hij de PSV'er niet nodig heeft.

"Hij is natuurlijk wel voorbijgekomen, maar dat is niet wat we zoeken. We denken dat we een ander type nodig hebben'', aldus de trainer van Crystal Palace. 

De Boer gaf verder aan dat de komst van Timothy Fosu-Mensah nagenoeg rond is. De negentienjarige Nederlandse verdediger komt op huurbasis over van Manchester United. "Hij heeft al meegetraind, en hoeft alleen nog maar te tekenen. Eigenlijk is alles akkoord'', aldus De Boer.

Facebook trekt stekker uit Groups-app

Facebook heeft voor de tweede keer deze week de stekker uit een app getrokken. Het sociale netwerk heeft besloten de stekker uit de Facebook Groups-app te trekken.

Volgens Facebook zijn de functies van de Facebook Groups-app beter op hun plaats in de reguliere Facebook-app. Voorlopig kunnen fanatieke gebruikers van de losse app nog wel uit de voeten met de applicatie, maar is het op 1 september uit met de pret. Vanaf die datum kan niet langer worden ingelogd in de Facebook Groups-app.

Eerder deze week zette Facebook ook al een streep door Lifestage, een app voor scholieren.

Facebook houdt app-opruiming
Facebook strekt stekker uit Groups-app (Foto: BuzzT)

Eindelijk goud voor kogelstootster Gong

Kogelstootster Gong Lijao mag zich eindelijk winnares van een grote mondiale titel noemen. De 28-jarige Chinese kroonde zich in Londen tot de nieuwe wereldkampioene.

Gong draait al jaren mee in de internationale top, maar altijd zat er wel iemand in de weg. De Nieuw-Zeelandse Valerie Adams domineerde jarenlang, Christina Schwanitz nam het vervolgens over. Beiden zijn er nu niet bij vanwege zwangerschap en dus was er een gouden kans voor Gong.

De 19,35 meter uit haar tweede poging was niet zeer indrukwekkend, maar wel lange tijd genoeg om de leiding te houden. Met 19,94 meter in de vijfde poging was het echter écht raak, niemand kwam meer in de buurt van Gong. 

De Hongaarse Anita Marton stootte in haar laatste poging naar 19,49 meter, waarmee ze de Jamaicaanse Danniel Thomas-Dodd van het podium stootte. Marton pakte zo het zilver, brons was er met 19,14 meter voor olympisch kampioene Michelle Carter uit de VS. 

'Scheiding Brangelina op lange baan'

Angelina Jolie en Brad Pitt zijn nog steeds niet gescheiden. Dat zegt een bron tegen Us Weekly. De twee zouden geen haast hebben met het tekenen van de papieren, waardoor een hereniging gloort.

"De scheiding is van tafel", beweert de bron van Us Weekly zelfs. "Ze hebben in de afgelopen maanden helemaal niets gedaan om de scheiding in gang te zetten en niemand denkt nog dat dat binnenkort wel gaat gebeuren."

Angelina vroeg in september een scheiding aan, naar verluidt nadat Brad een van hun zes kinderen had geslagen. Afgelopen maand sprak ze zich voor het eerst over de breuk in Vanity Fair. De actrice en VN-ambassadrice vertelde onder meer dat de periode na de breuk de zwaarste uit haar leven was en dat ze sterk probeerde te blijven voor de kinderen. Ook kampte Angelina met gezondheidsproblemen.

'Scheiding Brangelina op lange baan'
'Scheiding Brangelina op lange baan' (Foto: BuzzE)

FOK!ker biedt gratis wasmachine aan

Onze gewaardeerde forummoderator FredvZ gaat binnenkort verhuizen en heeft het luxe-probleem dat hij over twee wasmachines beschikt. Aangezien hij er aan eentje genoeg heeft, is hij zo genereus om er eentje in het FOK!kers helpen FOK!kers forum weg te geven. 

Een paar details: de wasmachine staat in Rotterdam, op de tweede etage en er is geen lift aanwezig. Dus mocht je interesse hebben in deze prima deal: neem extra spierballen mee, want je zult hem zelf naar beneden moeten sjouwen. 

Voor de exacte ophaallocatie kun je FredvZ een pm sturen of in zijn topic reageren. 

Gratis af te halen in Rotterdam - Bosch WFK 2401 (Foto: FredvZ)
Gratis af te halen in Rotterdam - Bosch WFK 2401 (Foto: FredvZ)

'Migranten verdrinkingsdood ingejaagd'

Mogelijk vijftig jonge migranten uit Somalië en Ethiopië zijn woensdag de "verdrinkingsdood ingejaagd" door een mensensmokkelaar. Deze zette zijn 120 bootpassagiers voor de kust van Jemen overboord. Dat heeft de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) bekendgemaakt.

Stafleden van IOM ontdekten tijdens een routinepatrouille 29 lijken in ondiepe graven op het strand van Shabwa. Ze waren snel begraven door 27 overlevenden die nog ter plaatse waren. Anderen waren al doorgelopen op zoek naar water, voedsel en medische hulp. 22 opvarenden worden nog vermist. De gemiddelde leeftijd van de slachtoffers werd geschat op zestien jaar.

"De overlevenden hebben onze mensen verteld dat de smokkelaar hen het water induwde toen hij enkele 'overheidstypes' ontwaarde dicht bij de kust", zei Laurent de Boeck, leider van de Jemen-missie van IOM. "Ze zeiden ook dat de smokkelaar al terug is naar Somalië om nieuwe migranten op te halen."

'Migranten verdrinkingsdood ingejaagd'
'Migranten verdrinkingsdood ingejaagd' (Foto: ANP)

Ophef in Zimbabwe om dure 'Mugabe University'

De regering van het straatarme Zimbabwe heeft besloten een miljard dollar (ruim 850 miljoen euro) uit te trekken voor de bouw van een universiteit. De instelling wordt vernoemd naar de 93-jarige president Robert Mugabe, kondigde de minister voor hoger onderwijs woensdag aan.

De Robert Gabriel Mugabe University moet worden gebouwd buiten de hoofdstad Harare. Het project valt slecht bij de oppositie in het land, waar volgens officiële cijfers meer dan 90 procent van de bevolking werkloos is. Oppositiepartij MDC oordeelde dat het geld beter kan worden besteed aan onderwijsinstellingen die nu al in geldnood zitten.

"Dit is een vorm van populisme die alle logica tart", verzuchtte een MDC-woordvoerder. "Dit is bedoeld om het ego van Mugabe te strelen, omdat we weten dat zijn regering blut is." Critici verwijten Mugabe, die al tientallen jaren aan de macht is, met populistisch beleid de economie om zeep te hebben geholpen.

De nieuwe universiteit moet zich onder meer gaan richten op onderzoek, maar er zal volgens minister Jonathan Moyo ook "revolutionair leiderschap"worden onderwezen.

Ophef in Zimbabwe om dure 'Mugabe University'
Ophef in Zimbabwe om dure 'Mugabe University' (Foto: ANP)

Albert Verlinde stopt, Patty Brard wil 'm opvolgen

Albert Verlinde keert na de zomer niet terug op televisie. Vanaf zijn vakantieadres in Portugal liet Albert het AD weten dat hij het presenteren niet langer kan combineren met zijn werk als algemeen directeur van Stage Entertainment Nederland. Als RTL een opvolger zoekt, dan is Patty Brard in de markt. "Daar ben ik wel voor in", zei Brard, ondanks haar aanstaande verhuizing naar Ibiza.

"Ik heb de keuze net gemaakt", liet Verlinde het AD dinsdag weten. "Daar is aan het strand liggen ook goed voor, om knopen door te hakken." Sinds 2015, toen zijn Albert Verlinde Entertainment fuseerde met Joop van den Endes musicalbedrijf, is hij algemeen directeur en producent van Stage Entertainment. Vorig jaar zomer nam Verlinde na vijftien jaar afscheid van RTL Boulevard. Het afgelopen seizoen presenteerde hij meerdere keren per week het middagprogramma RTL Live.

"Grease gaat straks in première in Parijs, The Bodyguard in Madrid en ik ben druk met de musical Was getekend, Annie M.G. Schmidt met Simone Kleinsma... Het valt gewoon niet lekker meer te combineren met televisie", concludeerde Verlinde tijden zijn vakantie. "Mensen verwachtten dit al, maar ik word zelf ook wat ouder en wijzer."

Verlinde heeft "geen idee" of hij ooit nog terugkeert op televisie. "Nu ben ik even helemaal vrij. Op een later moment ga ik op mijn gemak eens kijken wat bij mij zou passen en vooral of daar tijd voor is.".

Shownieuws
Over een paar weken stopt Patty Brard zelf ook met haar programma Shownieuws bij SBS. Ze gaat definitief verhuizen naar Ibiza omdat haar partner Antoine daar veel kan werken. Brard komt zo nu en dan nog wel even terug naar Nederland voor enkele projecten.

"Ik kom alleen terug voor dingen die ik erg leuk vind om te doen", zei Brard woensdag bij 100% NL toen haar werd verteld dat Verlinde stopt met RTL Live. "Ik zou dat zeker overwegen." Brard noemt RTL Live een leuk programma met leuke mensen. "En Albert deed dat heel goed."

Albert Verlinde stopt met presenteren
Albert Verlinde stopt met presenteren (Foto: BuzzE)

Hockeyers winnen met 7-1 van Duitsland

In hun derde en laatste duel van dit vierlandentoernooi in Spanje overklasten de Oranje Heren bij vlagen tegenstander Duitsland. Onze oosterburen traden in het Estadio Municipal de Hockey in Terrassa aan met een B-elftal en dat was te zien. Met name in de tweede helft, toen het bij Oranje pas echt begon te lopen, namen de mannen van bondscoach Max Caldas eenvoudig afstand. Uiteindelijk bleef het scorebord steken op 7-1.

Dankzij de overwinning op Duitsland en de eerdere resultaten tegen Engeland (9-1) en Spanje (2-2) werd het Nederlands elftal na afloop van de wedstrijd gekroond tot winnaar van het toernooi. Een bijzaak zo liet Caldas maandagavond al weten. Het enige wat voor de bondscoach in Spanje belangrijk was, was het eigen spel, leren en progressie boeken in aanloop naar het aanstaande EK dat over iets meer dan een week van start gaat in Amsterdam.

Alleen, in de eerste tien minuten van het duel was het spel dat de Oranjes op de mat legden nauwelijks beter dan de matige eerste helft van afgelopen dinsdag tegen Spanje. In die fase waren het dan ook de Duitsers die twee grote kansen creëerden, maar beide keren hield Pirmin Blaak met knap keeperswerk zijn doel schoon. Hierna leek Oranje wakkergeschud en lukte het de Duitsers amper nog om de zoneverdediging van Oranje te kraken.

Wat volgde was een eenzijdige wedstrijd waarin Nederland het initiatief naar zich toe trok met aanvallend spel. Met een strak uitgevoerde strafcornervariant brak Bob de Voogd de ban in de 21ste minuut. Hierna werd het publiek getrakteerd op een aantal prachtige goals. De mooiste treffer kwam op naam van Thierry Brinkman. Hij werd met de rug naar de goal aangespeeld, draaide behendig om zijn as en liet de keeper vissen met een prachtige en snoeiharde backhand. Het slotakkoord was voor Billy Bakker. De 154-voudig international, die vandaag weer de aanvoerdersband droeg, tekende voor de zesde en zevende Nederlandse treffer.

Sander de Wijn, die herstellende is van zijn rugblessure, speelde zoals gepland tegen Duitsland niet mee. Terwijl de wedstrijd op het veld bezig was, werkte hij aan zijn conditie en herstel met wat loopoefeningen op de tribune. Glenn Schuurman, die dinsdag nog ontbrak in de wedstrijdselectie vanwege maagklachten, kwam tegen de Duitsers wel weer in actie.

Duitsland – Nederland 1-7 (0-2)
’21 Bob de Voogd 0-1 (sc)
’27 Robbert Kemperman 0-2
’34 Thierry Brinkman 0-3
’37 Bjorn Kellerman 0-4
’39 Duitsland 1-4
’52 Robbert Kemperman 1-5
’56 Billy Bakker 1-6
’60 Billy Bakker 1-7

Makwala mag alsnog meedoen op de 200m

Een verrassende wending in de soap rond Isaac Makwala: De atleet uit Botswana mag vandaag toch weer meedoen aan het WK in Londen. Gisteren kreeg hij nog een startverbod nadat hij was geveld door een voedselvergiftiging en de internationale atletiekunie wilde voorkomen dat hij anderen zou besmetten.

Makwala had zich geplaatst voor de finale van de 400 meter en wilde deze gisteravond gewoon gaan lopen. Hij meldde zich bij het stadion, maar daar werd hij door officials weggestuurd.

De IAAF meldt dat hij nu weer kan meedoen omdat hij de reglementaire 48 uur in quarantine is geweest. Hij loopt nu solo de 200 meter. Mocht hij onder de 20,54 blijven, dan zal hij worden toegevoegd aan het deelnemersveld voor de halve eindstrijd.

Update 20:28 uur

Makwala heeft zich bij de WK atletiek in Londen toch nog geplaatst voor de halve finales van de 200 meter. Op een natte baan kwam hij  tot 20,20, wat genoeg was.

'WhatsApp werkt aan betaalsysteem'

Het heeft er alle schijn van dat het binnenkort mogelijk wordt om betalingen te doen binnen WhatsApp. De website WABetaInfo heeft verwijzingen naar WhatsApp Payments gevonden in een bètaversie van WhatsApp voor Android.

Meer dan alleen een verwijzing naar WhatsApp Payments is niet gevonden en het is dan ook nog een raadsel wanneer deze nieuwe functie live gaat. Wie nu op een snelle en makkelijke manier geld wil overmaken naar bekenden, heeft overigens al flink wat mogelijkheden om dat te doen. Zo is in Nederland de app Tikkie van ABN Amro populair.

Het lijkt voor de hand te liggen dat WhatsApp Payments gebaseerd zal zijn op hetzelfde systeem als Payments in Facebook Messenger. WhatsApp is immers eigendom van Facebook.

'WhatsApp werkt aan betaalsysteem'
'WhatsApp werkt aan betaalsysteem' (Foto: BuzzT)

Haase naar laatste zestien in Montreal

Tennisser Robin Haase heeft zich geplaatst voor de achtste finales van het masterstoernooi in Montreal. De Nederlander (ATP-52) was op het Canadese hardcourt met 6-4 en 6-1 te sterk voor Ernesto Escobedo (ATP-85) die als vervanger van Tomas Berdych het hoofdschema van het toernooi was binnengekomen.

Tegen Escobedo kwam Haase direct een break achter te staan, maar de Nederlander las het spel van de Amerikaan daarna goed en dwong hem de fouten te maken. Hierdoor werd het al snel 4-4 en stoomde Haase via een break door naar de eerste set. Na een nieuwe break in set twee was het verzet van Escobedo gebroken en had Haase een makkelijke dag.

De volgende tegenstander van Haase komt uit de partij tussen de Bulgaar Grigor Dimitrov (ATP-11) en de Duitser Mischa Zverev (ATP-26).

Derivatenklachten naar speciale commissie

Mkb'ers met klachten over de compensatieregeling voor hun rentederivaten kunnen voortaan terecht bij een speciaal daarvoor ingestelde onafhankelijke geschillencommissie.

Het gaat om de ingewikkelde financiële producten die banken aan duizenden ondernemers hebben verstrekt. Onder meer boeren en binnenvaartschippers zijn daardoor in grote financiële moeilijkheden gekomen.

Er lopen al veel rechtszaken en zaken bij het financiële klachteninstituut Kifid van gedupeerden die het niet eens zijn met de manier waarop ze door hun bank zijn behandeld. Vorig jaar werd daarom een grote compensatieregeling op touw gezet, die banken nu aan het uitvoeren zijn. In de nieuwe commissie zitten enkele kopstukken die aan de basis van die regeling stonden.

Het aanvragen van een bindend advies bij de geschillencommissie is niet gratis. Dat kost 250 euro, exclusief btw. Als de klant gelijk krijgt, moet de bank het bedrag betalen. Verder kan alleen over specifieke aspecten van de compensatieregeling worden geklaagd. Dat maakt het volgens een zegsvrouw mogelijk om klachten snel af te handelen.

Speciale commissie bekijkt derivatenklachten
Derivatenklachten naar speciale commissie (Foto: ANP)

Pop-Tarts kopen voor gratis XP in Destiny 2

Activision, de uitgever van Destiny 2, is een partnership aangegaan met de Amerikaanse merken 'Pop-Tarts' en 'Rockstar Energy Drink'. Bij het kopen van deze producten krijg je een code die in-game voordelen oplevert. Deze partnership is vergelijkbaar met de Red Bull-deal van twee jaar geleden.

De Destiny 2 Pop-Tarts zijn vanaf 1 september alleen beschikbaar in de Verenigde Staten. In de verpakking is een code te vinden die een gratis XP-boost levert voor jouw Destiny 2-personage. De limited edition Destiny 2-blikken van Rockstar Energy zullen in de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Canada en Duitsland verschijnen. Iedere blik komt met een code die ook vanaf 1 september ingevoerd kan worden. Activision heeft nog niet duidelijk gemaakt wat je krijgt bij het invoeren van deze codes.

Ben jij rond de release van Destiny 2 toevallig in de Verenigde Staten en heb jij trek in Pop-Tarts, klik dan hier om je code in te voeren. Bevind jij je in één van de landen waar de Rockstar Energy Drink-promotie plaatsvindt, klik hier om je code te verzilveren.

Destiny 2 komt 6 september uit voor de PlayStation 4 en Xbox One. De PC-release is ingepland op 24 oktober.

Pop-Tarts Destiny 2

Rockstar Energy Drink Destiny 2

'Hulpprogramma voor Tiger Woods'

Tiger Woods werkt naar verwachting mee met een hulpprogramma voor automobilisten die onder invloed hebben gereden. Dat heeft de aanklager woensdag gezegd na een zitting in de rechtbank in Palm Beach Gardens, meldt Reuters.

Woods advocaat bepleitte tijdens de zitting dat de voormalig topgolfer onschuldig is, maar Woods stemt waarschijnlijk toch in met het programma. Hij moet daarvoor wel toegeven dat hij roekeloos heeft gereden. Woods krijgt dan een voorwaardelijke celstraf van twaalf maanden en hij moet meewerken met een hulpprogramma, een mogelijke behandeling en een taakstraf.

De zaak wordt op 25 oktober voortgezet. Woods wordt dan zelf in de rechtszaal verwacht.

Woods werd eind mei opgepakt toen hij slapend werd aangetroffen achter het stuur van zijn auto, waarvan de motor nog draaide, op een weg in Florida. Hij maakte een afwezige en verwarde indruk, had moeite met lopen en kon amper zijn ogen openhouden. Naar eigen zeggen was dat een reactie op een mix van medicijnen. Woods zocht de afgelopen maanden al professionele hulp om te leren omgaan met pijnstillers.

'Hulpprogramma voor Tiger Woods'
'Hulpprogramma voor Tiger Woods' (Foto: BuzzE)


'Drugstest kwalificeert ADHD'er als overtreder'

Mensen met ADHD die dexamfetamine slikken kunnen wellicht onterecht weg worden gezet als drugsgebruikers als bij hen de nieuwe speekseltest van de politie wordt afgenomen. 

Begin juli heeft de voorzitter van Impuls & Woortblind, Rob Pereira, bij het ministerie navraag gedaan omtrent het gebruik van dexamfetamine door mensen met ADHD. Een grote groep mensen krijgt op medische basis dexamfetamine voorgeschreven, en door de nieuwe speekseltest kunnen zij in de problemen komen als zij hun medicatie netjes volgens het voorschrift van de arts innemen.

De vraag van Pereira was dan ook of deze groep mensen met een schriftelijke verklaring van hun arts kunnen volstaan om aan te tonen dat zij geen drugsgebruikers zijn en dus niet in overtreding zijn. Het antwoord van het ministerie is niet mis te verstaan: "Het gebruik van psychoactieve stoffen in het verkeer beïnvloedt het rijgedrag namelijk negatief en verhoogt daardoor de kans op betrokkenheid bij ongevallen. De speekseltester kan ook in het geval van medicijnen met één of meer van deze stoffen aangeven dat iemand de limiet heeft overschreden".

Volgens de voorzitter worden op deze manier de verkeerde personen bestraft: "Helaas kan ik het op wetenschappelijke gronden niet met u eens zijn. Er is een grote hoeveelheid literatuur die laat zien dat bij mensen met ADHD de rijvaardigheid bij therapeutisch gebruik juist TOENEEMT. Dit in tegenstelling tot ongediagnosticeerde mensen met ADHD of ADHD’ers die zich niet aan hun medicatie houden en een groter gevaar op de weg zijn. De verkeerden worden zo gestraft en de slechten beloond".

Hierop reageert het ministerie met: "Het maakt voor de risico’s in het verkeer niet uit wat de reden is voor het gebruik van de middelen. Ook als het om medische redenen is, kan de rijvaardigheid afnemen. Omdat de wet tot doel heeft om het verkeer veiliger te maken, is net als nu het geval, geen uitzondering gemaakt voor deze gebruikers. Het is uiteindelijk aan de officier van justitie om te besluiten wel of niet te vervolgen en de rechter om te bepalen of en welke straf wordt opgelegd".

Stichting Impuls & Woortblind is nog niet klaar met de zaak. Ze is van mening 'dat er bij het miinisterie van Justitie en Veiligheid (te) weinig kennis is over en begrip voor mensen met ADHD die dexamfetamine gebruiken om beter te functioneren.'

Consoles hebben nu ook Blackhole

Voor de masochisten onder de gamers is er de ARPG Dark Souls en op platformgebied onder andere Super Meat Boy en het humoristische BLACKHOLE. Ontwikkelaar FiolaSoft Studio brengt voor consolegamers BLACKHOLE: Complete Edition uit: Alle DLC, de soundtrack, artwork en meer in één pakket.

In deze hardcore platform actiegame speel je als de koffiebediende aan boord van een ruimteschip. Zoals de titel reeds verraad, worden jullie in een zwart gat gezogen. Het schip is gecrasht en jij moet je collega’s wakker krijgen, het schip zien te repareren en het zwarte gat sluiten voordat het ook de Aarde verzwelgt. Je enige hulp is de kunstmatige intelligentie van het schip. De meer dan 130 levels zitten vol puzzels die je kunt oplossen door de zwaartekracht te beïnvloeden. Gelukkig zit BLACKHOLE: Complete Edition vol humor, anders hield je het niet lang vol.

BLACKHOLE: Complete Edition is uit op pc en nu ook op Xbox One en PlayStation 4.

BLACKHOLE - Lasers

BLACKHOLE - Vuur, water en kristal

BLACKHOLE - Flora

BLACKHOLE - Chocolade

BLACKHOLE - De crew

BLACKHOLE - Highscores

BLACKHOLE - Poster

Transgender-militairen VS naar de rechter

Vijf Amerikaanse transgender-militairen zijn woensdag naar de rechter gestapt om een besluit van president Donald Trump aan te vechten. Hij twitterde vorige maand dat de Amerikaanse regering transgenders wil weren uit de strijdkrachten.

De militairen vragen de rechter om de transgenderban van Trump als ongrondwettig te bestempelen en de invoering te blokkeren. Door het besluit van de president zitten duizenden transgenders in de strijdkrachten in grote onzekerheid. Zij kwamen in veel gevallen pas uit de kast, nadat het Pentagon vorig jaar had aangegeven daar geen bezwaar tegen te hebben.

Het Pentagon heeft eerder aangegeven dat het beleid pas wordt aangepast als Trump met een officieel bevel komt. Dat is nog steeds niet gebeurd. Het Witte Huis wilde niet reageren op de rechtszaak.

Transgender-militairen VS naar de rechter
Transgender-militairen VS naar de rechter (Foto: ANP)

Disney-films blijven beschikbaar op Netflix

Disney-fans met een Netflix-abonnement kunnen opgelucht ademhalen. De films van Disney blijven beschikbaar in Nederland, zo laat Netflix weten.

In Amerika wil Disney wel alle films van het streamingplatform halen, zo maakte CEO Bob Iger dinsdag bekend. In plaats daarvan moet in de loop van 2019 een eigen videodienst de lucht ingaan.

Naast een streamingplatform voor Disney-materiaal, werkt het bedrijf ook aan een dienst rond sportzender ESPN.

Disney-films blijven beschikbaar op Netflix
Disney-films blijven beschikbaar op Netflix (Foto: BuzzT)

Voetballers na 15 seconden op voorsprong zonder bal aan te raken

Opvallende beelden uit de Estse beker. Levadia Tallinn speelde daar dinsdagavond thuis tegen Paide Linnameeskond, die hoopten op een stunt. Die hoop werd al vrij vroeg de nek omgedraaid en daar kwam Levadia niet eens aan te pas.

Paide trapte af en speelde de bal wat rond op de eigen helft, tot Martin Kase de bal naar zijn keeper speelde, die op dat moment wat ver buiten zijn doel stond. De bal rolde het doel in en na vijftien seconden - en zonder de bal ook maar één keer aan te raken - stond Levadia op 1-0.

De eigen goal van Paide (Bron: YouTube)

Is Trumps taal tegen Noord-Korea verstandig?

Donald Trump heeft Noord-Korea gewaarschuwd voor "vuur en woede zoals de wereld nooit heeft aanschouwd". Dit zou voor het regime namelijk begrijpelijke taal zijn.

Maar er klinkt kritiek dat het land zich zo alleen maar verder in het nauw gedreven voelt, en de kans op een nucleair conflict toeneemt.

Wat denk jij? Is het verstandig van Trump om Noord-Korea met vuur en woede te dreigen?

Parijs kijkt naar eSports voor Olympische Spelen 2024

Het zou zomaar kunnen dat eSports in 2024 voor het eerst op het programma van de Olympische Spelen staan. Die Spelen worden - tenzij er nog hele rare dingen gebeuren - georganiseerd in Parijs en het team achter het binnenhalen van de Spelen staat open voor de discussie over eSports, wat in 2022 al op het programma van de Aziatische Spelen staat.

"We kunnen niet simpelweg zeggen 'dit heeft niks met de Olympische Spelen te maken' en dus moeten we er wel naar gaan kijken", aldus de co-president van 'Parijs 2024', kanoslalomlegende Tony Estanguet. "De jeugd is er in geïnteresseerd, dus laten we er serieus over gaan praten."

"De interactie met het Internationaal Olympisch Comité en de eSports-wereld zal interessant worden en we willen graag ontdekken wat het zo'n succes maakt. We hebben genoeg tijd om er naar te kijken, er over te praten en er misschien dan ook wat mee te doen, ik wil zeker niet vanaf het begin al 'nee' zeggen", zegt Estanguet. 

In 2019 zal het programma voor de Spelen van 2024 ongeveer gevormd gaan worden, waarna definitieve beslissingen over toe te voegen en te verwijderen sporten na de Spelen van 2020 in Tokyo genomen worden. "Het IOC heeft er uiteindelijk het laatste woord over, dus we gaan er in elk geval over discussiëren."

Agressieve man hindert politie

Een 56-jarige automobilist uit Dronten is in de nacht van dinsdag 8 op woensdag 9 augustus aangehouden wegens poging doodslag. De verdachte reed tot twee keer toe bijna in op een agent die het verkeer stond te regelen na een verkeersongeval op de Bunschoterstraat in Hoogland. 

Omstreeks 23.35 uur vond onderaan de afrit van de Rijksweg A1 een aanrijding plaats tussen twee auto’s. Een 30-jarige vrouw uit Bunschoten-Spakenburg belandde daardoor met haar auto tegen een verkeerslicht en kwam daarbij bekneld te zitten. De brandweer knipte haar uit haar auto, waarna zij met onbekend letsel door een ambulance naar het ziekenhuis werd gebracht.

De bestuurder van de andere auto, een 59-jarige Amersfoorter, werd aangehouden omdat hij onder invloed van alcohol reed. Op het bureau blies hij een alcoholgehalte van 265 ugl, iets meer dan de maximaal toegestane 220 ugl.

Terwijl de politie nog bezig was met het onderzoek naar de toedracht van het ongeval, viel de Drontenaar op door zijn agressieve rijgedrag. De man kwam met flinke snelheid aanrijden. Hij kreeg een stopteken, maar remde pas op het laatste moment. Toen hij vervolgens weer gas gaf, werd hem te verstaan gegeven dat hij aan de kant moest. Dit deed de bestuurder echter niet, waarna de agent opzij moest stappen om een aanrijding te voorkomen. Pas toen de agent zijn zaklamp tegen de auto gooide, ging de automobilist opzij, waarna hij direct werd aangehouden. De man is overgebracht naar het bureau.

Man met schotwonden in Harderwijk

Dinsdagavond omstreeks 21.00 uur is een 37-jarige man uit Utrecht bij de Eerste Hulp van het Ziekenhuis St. Jansdal in Harderwijk afgezet. De man was zwaargewond en bleek diverse schotwonden te hebben opgelopen. Hij is buiten levensgevaar. 

De politie tast nog volledig in het duister hoe en onder welke omstandigheden het slachtoffer de verwondingen heeft opgelopen. Ook is niet bekend op welke locatie de man is beschoten. Wel is inmiddels komen vast te staan dat hij met een personenauto bij het Ziekenhuis St. Jansdal is afgezet. De bestuurder is vervolgens weggereden. 

De politie wil graag in contact komen met mensen die getuige zijn geweest van het schietincident of informatie bezitten, die kan bijdragen tot het oplossen van deze zaak. De politie is te bereiken via het nummer 0900-8844. Of als u uw informatie liever anoniem meldt, kunt u deze doorgeven aan de politie via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000.

Grotere kans op asiel afvallige moslims Iran

Afvallige moslims uit Iran maken voortaan sneller kans op asiel in Nederland. Dat geldt ook voor politici, journalisten en mensenrechtenactivisten die kritiek uiten op het islamitische regime van Iran.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) heeft besloten die personen tot risicogroepen te bestempelen. Dat geldt ook voor yarsani's. Zij worden door de Iraanse overheid gezien als sjiitische moslims die het soefisme praktiseren.

Dijkhoff besloot tot de aanpassingen van het asielbeleid voor Iran in verband met de ontwikkelingen daar, waarbij groepen systematisch worden vervolgd en andere groepen kans lopen op vervolging.

De bewindsman benadrukt wel dat in principe elke asielaanvraag individueel wordt beoordeeld. Als iemand vreest voor vervolging, moet hij of zij dat aannemelijk kunnen maken.

Grotere kans op asiel afvallige moslims Iran
Grotere kans op asiel afvallige moslims Iran (Foto: ANP)

Minister: 'vuur en woede' is sterk signaal van Trump

De Amerikaanse president Donald Trump wilde een "krachtig signaal" afgeven toen hij Noord-Korea waarschuwde. Dat zei de Amerikaanse minister Rex Tillerson (Buitenlandse Zaken), die toevoegde dat Trump taalgebruik hanteerde dat ook voor de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un begrijpelijk is.

Trump waarschuwde eerder dat Noord-Korea moet vrezen voor "vuur en woede" als het doorgaat met het bedreigen van de Verenigde Staten. Daarmee bedoelde hij volgens Tillerson "dat de VS de middelen hebben om onszelf en onze bondgenoten te beschermen tegen iedere aanval en dat we dat ook zullen doen".

De Amerikaanse president liet woensdag weer van zich horen door op Twitter te pochen over de Amerikaanse kernwapens. "Mijn eerste bevel als president was het opknappen en moderniseren van ons nucleaire arsenaal", schreef hij op de berichtensite. "Het is nu veel krachtiger dan ooit tevoren." Trump sprak daarop de hoop uit "dat we deze macht nooit hoeven te gebruiken".

Minister: Trump wilde 'sterk signaal' afgeven
Minister: 'vuur en woede' is sterk signaal van Trump  (Foto: ANP)

Roodharige emoji's in de maak

Roodharigen hebben er lang op moeten wachten, maar in 2018 krijgen ze dan eindelijk roodharige emoji's. Na blondines, brunettes en zwartharige emoji's komen volgend jaar hoogstwaarschijnlijk ook roodharigen, meldt Independent op basis van een lijst van Emojipedia.

Het gebrek aan emoji's met rossig haar was lange tijd een teer punt in de roodharige gemeenschap. Er was zelfs een petitie in het leven geroepen om daar verandering in te brengen. Op Twitter wordt verheugd gereageerd op de aankondiging. "Eindelijk roodharige emoji's. Dat zal tijd worden", twittert iemand.

Andere emoji's die aan de collectie worden toegevoegd zijn een lama, een platte schoen, een bagel, een teddybeer en een zeekreeft. De voorstellen, 67 in totaal, worden nog ter goedkeuring voorgelegd aan de vergadering van het Unicode Consortium, het samenwerkingsverband van grote techbedrijven dat over de icoontjes gaat.

Roodharige emoji's in de maak
Roodharige emoji's in de maak (Foto: BuzzT)

Hertog mist seizoensouverture Vitesse

In aanloop naar de start van het nieuwe seizoen heeft Vitesse te maken met een tegenvaller. De Arnhemmers moeten het voorafgaand aan de wedstrijd tegen NAC Breda doen zonder mascotte Hertog.

De Amerikaanse zee-arend maakt elke thuiswedstrijd zijn opwachting in het GelreDome maar moet nu helaas verstek laten vanwege een blessure aan zijn vleugel. Wanneer Hertog weer beschikbaar is, is op dit moment onbekend.

Hertog II mist de openingswedstrijd van het seizoen (Pro Shots/Joep Leenen)
Hertog II mist de openingswedstrijd van het seizoen (Pro Shots/Joep Leenen)

Van Helsing II nu op PS4

Na de uitgave van deel 1 onder de naam The Incredible Adventures of Van Helsing: Extended Edition, is het nu de beurt aan The Incredible Adventures of Van Helsing II. Ook dit deel is flink gepimpt en heeft extra functionaliteit om gebruik te maken van de PlayStation controller.

Om een indruk te krijgen van alle verbeteringen kun je onze review van The Incredible Adventures of Van Helsing: Extended Edition hier nalezen. Je kan je savegame van het eerste deel gewoon meenemen. Gamers met een PlayStation 4 Pro hebben de keuze tussen 4K beelden en 30 fps, full HD en 60 fps of 1620p en 50 fps. The Incredible Adventures of Van Helsing II is tot 15 augustus in de aanbieding voor €14,99.

Gender en identiteit

De laatste tijd worden we steeds meer geconfronteerd met mensen die problemen hebben met hun genderidentiteit. Zoals het een tolerante maatschappij betaamt wordt er meer en meer gehoor gegeven aan oproepen tot veranderingen die het deze mensen gemakkelijker maken. De NS vervangt het “dames en heren” voor “beste reizigers” en ook de gemeente Amsterdam gaat de aanspreekvormen veranderen. Dit is waanzin.

Meisje (10) pakt ijsje zonder vragen en wordt doodgemarteld

Voor wie nog enig vertrouwen in de mensheid heeft: onderstaand verhaal zal dat vertrouwen bepaald geen goed doen. We gaan naar de Amerikaanse staat Arizona, waar het tragische leven van Ame Deal zes jaar geleden ten einde is gekomen. De verantwoordelijke daarvan heeft nu de doodstraf gekregen.

De pas 10-jarige Ame was in juli 2011 bij haar tante, de nu 29-jarige Sammantha Allen. Het was een warme dag en dus had het meisje wel zin in wat lekkers: ze pakte een ijsje uit de diepvries, maar vroeg niet of dat wel mocht. Tante Sammantha en ome John besloten dat het kind gestraft moet worden, en aan de straf te zien zat het het duo bijzonder diep dat er ongevraagd een ijsje gepakt werd.

Ame moest buiten urenlang rondjes lopen en strekoefeningen doen, bij temperaturen van bijna 40 graden. Daar bleef het niet bij, want hijgend en zwetend werd het arme kind in een plastic kist van een centimeter of 35 geduwd, afgesloten met een hangslot. Oom en tante waren natuurlijk de beroerdsten niet, dus gelukkig zorgden ze wel voor twee gaatjes waar wat lucht door naar binnen kon.

Het koppel ging naar bed en bedacht zich een uur of zeven later dat ze de kist misschien maar weer moesten openen. Niet geheel verrassend bleek het te laat: Ame was gestikt. Allemaal de schuld van John, zo vertelde Sammantha: "Het was nooit mijn intentie om haar te doden, mijn man zei dat hij haar uit de kist zou halen", vertelde ze in de rechtszaal.

Treurig genoeg was het voor Ame maar net een dieptepunt in haar korte leven. Ze woonde met tien volwassenen en minstens twaalf kinderen in een huis met slechts drie slaapkamers, waar buren regelmatig gegil uit hoorden komen. Niemand belde echter de politie, want 'men was bang dat de familie uit elkaar gehaald zou worden' - iets wat misschien geen slecht idee was.

Hele nachten zwierven de kinderen over straat, vaak met weinig kleren, nog vaker zonder kleren, schoenen of zelfs een luier. Ame werd onder meer gedwongen om hondenstront te eten, blikjes plat te trappen met haar blote voeten en, als men haar even zat was, ze werd met enige regelmaat opgesloten in een opslagbox. Dat is dan overigens nog buiten allerhande mishandelingen, van stokslagen tot ondergedompeld worden in ijskoud water.

De halve familie van het arme meisje is zo rot als maar zijn kan en drie van hen zaten al in de cel. We hebben Cynthia Stoltzmann, Sammantha's moeder en de officiële voogd van Ame, die 24 jaar vast zit. Judith Deal, Ame's oma, zit tien jaar vast voor poging tot kindermishandeling en zelfs Ame's eigen vader, David Deal, mag veertien jaar wegrotten nadat hij mishandeling bekende.

Sammantha werd eerder schuldig bevonden aan moord en vier gevallen van mishandeling, wat nu tot een uitspraak is gekomen: de rechter heeft besloten de aarde van haar te ontdoen, want het wicht is ter dood veroordeeld. Haar man, die zegt onschuldig te zijn, zal in oktober aan zijn rechtszaak beginnen en ook hem hangt de doodstraf boven het hoofd.

Overigens is Ame's moeder, Shirley Deal, nog niet genoemd. In 2012 vertelde ze al eens aan Amerikaanse media dat ze haar dochter al jaren uit de klauwen van haar man en diens familie probeerde te redden, maar elke keer als ze hen gevonden had, verhuisden ze. De kinderbescherming in Arizona zegt geen eerdere meldingen gehad te hebben, maar in Utah - waar Ame eerder woonde - had men die wel. De andere kinderen zijn inmiddels uit huis geplaatst. 

Of en wanneer de wereld van Sammantha af wordt geholpen is nog maar de vraag. In Arizona heeft men moeite om producten te vinden voor dodelijke injecties, omdat enkele farmaceutische bedrijven hun medicijnen terugtrokken na moeilijkheden bij executies.

Vier mannen doodgeschoten in zuiden Italië

Een vermoedelijk uit de hand gelopen bendemoord heeft in het zuiden van Italië, bij het plaatsje San Marco, vier mensen het leven gekost. De politie denkt dat twee slachtoffers alleen zijn omgebracht omdat ze getuige waren van de moord op de twee andere mannen.

De politie identificeerde Mario Luciano Romito, een plaatselijk welbekende criminele baas, en zijn zwager Matteo De Palma als slachtoffers. Zij reden in een zwarte Volkswagen Kever toen er vanuit een langsrijdende auto schoten op hen werden gelost.

De aanvallers schoten vervolgens op twee boeren die in de buurt in hun auto zaten. Een van de twee was op slag dood, de ander overleed in het ziekenhuis. Italiaanse media zeggen dat de boeren, broers van elkaar, "op het verkeerde moment, op de verkeerde plaats" waren.

Loonstijging overheid blijft achter

De lonen bij bedrijven stijgen gemiddeld harder dan de lonen van mensen in dienst van de overheid. Volgens werkgeversvereniging AWVN bedraagt de gemiddelde loonafspraak van alle 207 in 2017 afgesloten cao's 1,64 procent. De loonstijging voor mensen in de zorg, het onderwijs en bij de overheid blijft daar met een gemiddelde van 1,43 procent ruim achter.

Exclusief de zorg zou de gemiddelde loonstijging in de publieke sector met gemiddeld 1,14 procent nog lager uitvallen. Volgens de werkgeversvereniging kan het achterblijven van de lonen in de publieke sector te maken hebben met zowel de lagere reactiesnelheid in de betreffende sectoren als met kabinetsbeleid.

De lonen van werknemers in de sectoren vervoer en metaalindustrie stijgen met een gemiddelde van 1,9 procent per jaar, het sterkst. De financiële sector is hekkensluiter met gemiddeld 0,9 procent meer salaris. De AWVN noemt het normaal dat lonen in de lift zitten bij een aantrekkende economie en een verkrappende arbeidsmarkt.

Niet overal goed

Niet in alle sectoren en ondernemingen gaat het volgens de werkgeversvereniging goed. Daarom moet worden gewaakt voor roekeloosheid. De AWVN adviseert eventuele loonstijgingen te koppelen aan bedrijfsresultaten.

De werkgeversvereniging is betrokken bij het merendeel van alle negenhonderd cao's en bij een belangrijk deel van de arbeidsvoorwaardenregelingen in Nederland.

'Loonstijging overheid blijft achter'
'Loonstijging overheid blijft achter' (Foto: ANP)

'Huiszoeking bij ex-campagnemanager Trump'

De Amerikaanse autoriteiten hebben eind vorige maand huiszoeking gedaan bij een voormalig campagnemanager van Donald Trump. Agenten van de FBI namen daarbij onder meer documenten in beslag, zeggen bronnen tegen de krant The Washington Post.

De agenten verschenen op 26 juli in de vroege ochtend onaangekondigd bij de woning van Paul Manafort. De inval zou verband hebben gehouden met het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller, die kijkt naar de vermeende Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezing en mogelijke samenspanning tussen Moskou en het kamp van Trump.

Manafort stond eerder al op vrijwillige basis documenten af aan parlementaire commissies die onderzoek doen naar de mogelijke inmenging. Dat vervolgens toch een inval werd gedaan, kan er volgens de krant op wijzen dat onderzoekers vreesden dat de oud-campagnemanager van Trump informatie zou achterhouden.

'Huiszoeking bij ex-campagnemanager Trump'
'Huiszoeking bij ex-campagnemanager Trump' (Foto: ANP)

Johan Cruijff Arena vanaf 25 oktober

Waar veel Ajacieden van hebben gedroomd, wordt bewaarheid: op 25 oktober 2017 wordt het onderkomen van Ajax vernoemd naar Johan Cruijff.

De Johan Cruijff Arena komt er in navolging van de dood van Cruijff, in maart van vorig jaar. Er werd al een intentieverklaring getekend dat de Amsterdam Arena in de toekomst de naam van het clubicoon moest gaan dragen.

Henk Makerink, directeur van het stadion, had gehoopt op een sneller proces. "We hebben besloten meerdere dingen in één keer aan te pakken. En natuurlijk is zo'n naamsverandering niet in een halve dag georganiseerd", zegt hij tegen BNR.

Ajax is hard bezig om het stadion in eigen beheer te nemen. Daarbij speelt de naamswijziging ook een rol. De aandeelverhoudingen van het stadion zullen veranderen. Het aandeel van de gemeente Amsterdam wordt gehalveerd en dat van Ajax wordt groter.
 
Mogelijk wordt achter of voor de naam van Cruijff nog een sponsornaam ingezet. "Eigenlijk zijn alle mogelijkheden opengelaten, behalve een tabaksproducent. De familie heeft aangegeven dat dat nooit een link zou mogen zijn met de nieuwe naam. Voorlopig zijn we hiervoor nog niet in gesprek met een commerciële partij, we hebben alleen de deur opengehouden voor de toekomst."

'Doorgespoelde hennep geen drol waard'

Agenten troffen dinsdag in een woning aan de Albert Camusplaats in Rotterdam meer dan 20 kilo aan henneptoppen aan. De 24-jarige Rotterdammer probeerde zijn arrestatie nog te voorkomen door de drugs door de WC te spoelen, maar meer dan een verstopt toilet leverde dat niet op.

De politie kwam de drugs op het spoor na een tip. Nadat het energiebedrijf ook nog eens gerommel met de elektriciteit constateerde, was de inval een feit. Met de politie voor de deur dacht de verdachte kennelijk dat hij alle drugs nog kon doorspoelen. 

Toen de agenten overgingen op het forceren van het slot, koos de man alsnog eieren voor zijn geld en deed open. In de woning werd een grote hennepdrogerij met voldoende voorraad voor vele tientallen doorspoelingen aangetroffen. De verdachte zit vast.

'Doorgespoelde hennep geen drol waard' (Foto: Politie.nl)
'Doorgespoelde hennep geen drol waard' (Foto: Politie.nl)

Lobato te snel voor Bouhanni in Tour de l’Ain

Juan José Lobato heeft in de Tour de l’Ain de eerste etappe gewonnen. De Spanjaard van LottoNL-Jumbo was na een rit van 141 kilometer de snelste in de massasprint. Tweede werd de Fransman Nacer Bouhanni voor zijn landgenoot Steven Tronet.

Joris Nieuwenhuis was de beste Nederlander in de rit uitslag.De 21-jarige renner van het belofte team van Sunweb zou achtste worden in de massasprint.

Door de zege neemt Lobato ook de leiderstrui over van Johan Le Bon, die woensdag de proloog gewonnen had. Voor de Spanjaard is het ook zijn eerste zege in dienst van de Nederlandse ploeg.

Trailer: Darren Aronofsky's mother! is een zenuwachtig horrordrama

De nieuwe trailer voor Darren Aronofsky's mother! maakt duidelijk dat Jennifer Lawrence de controle over haar huishouden kwijtraakt, en zich daar helemaal niet gemakkelijk bij voelt.

Lawrence heeft in de film met Javier Bardem een eenvoudig bestaan in een afgelegen landelijke woning, tot er ineens een stel bij ze komt logeren.

De film gaat in première op het filmfestival van Venetië en zal daarna in de bioscopen te zien zijn; in Nederland vanaf 14 september.

PvdD wil Kamer terugroepen om eiercrisis

De Partij voor de Dieren (PvdD) wil dat de Tweede Kamer terugkomt van reces vanwege de eiercrisis. Woensdag zei de Belgische minister Denis Ducarme (Landbouw) dat er al in 2016 signalen waren dat het giftige fipronil in Nederland gebruikt zou zijn.

Het Belgische Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft memo's van de Nederlandse toezichthouder NVWA met die informatie 'per toeval' in handen gekregen, nadat het aan Nederland om informatie had gevraagd.

Tweede Kamerlid Esther Ouwehand van de PvdD stelt dat de "ellende voorkomen had kunnen worden" en dat het kabinet bovendien de Tweede Kamer niet heeft geïnformeerd.

Steun
Of er genoeg steun is om de Kamer terug te roepen, moet nog blijken. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie stelden woensdag vragen over de affaire aan de minister van Volksgezondheid en de staatssecretaris van Landbouw.

Wat Kamerlid Jaco Geurts (CDA) betreft moeten er eerst antwoorden op die vragen komen alvorens er een debat wordt aangevraagd. "Ik neem dit echt heel hoog op. Dus ik eis gewoon antwoorden", aldus Geurts. "Het kabinet is dat ook aan de samenleving verplicht. Maar we moeten eerst die antwoorden hebben, anders kunnen we geen deugdelijk debat voeren."

De Kamerleden die de vragen indienden vragen de bewindspersonen deze week nog te reageren.

PvdD wil Kamer terugroepen om eiercrisis
PvdD wil Kamer terugroepen om eiercrisis (Foto: ANP)

Landen vragen om kalmte rond Noord-Korea

China, Frankrijk en Duitsland hebben verontrust gereageerd op de oplopende spanning tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten. Pyongyang liet woensdag weten een raketaanval op het eiland Guam te overwegen, nadat de Amerikaanse president Donald Trump eerder had verkondigd dat Noord-Korea kan rekenen op "vuur en woede" als het niet inbindt.

Berlijn riep daarop Rusland en China op om Noord-Korea onder druk te zetten. Die landen hebben volgens een regeringswoordvoerster "een speciale verantwoordelijkheid om al het mogelijke te doen om Noord-Korea af te houden van een pad van escalatie". Duitsland hoopt volgens de woordvoerster dat verdere escalatie kan worden vermeden.

Ook China ziet het geruzie met lede ogen aan. Het land riep de betrokken partijen in een verklaring op af te zien van uitspraken en handelingen die tot verdere escalatie kunnen leiden. Ook een woordvoerder van de Franse regering sprak zijn bezorgdheid uit over de situatie. Hij riep alle partijen op zich verantwoordelijk te gedragen en de situatie te de-escaleren.

Landen vragen om kalmte rond Noord-Korea
Landen vragen om kalmte rond Noord-Korea (Foto: ANP)

Pluimveehouders financieel gesteund

Kippenboeren die in directe geldproblemen zijn gekomen door de fipronilcrisis, krijgen steun van de banken. De overheid steunt de boeren ook, maar er is geen grote zak geld beschikbaar. Dat kreeg voorzitter Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders woensdag tijdens een overleg met onder meer staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken te horen.

De Haan noemde het overleg "zeer constructief". Het ministerie gaat de pluimveesector helpen met onderzoeken naar het schoonmaken van de stallen en hoe de productie van fipronilvrije eieren te hervatten. Ook gaat het ministerie helpen met de internationale handelsbetrekkingen. "Meer dan de helft van onze eierproductie gaat de grens over, dus daar hebben we ook echt steun van de overheid bij nodig."

Tijdens het overleg ging het ook even over de uitspraken van de Belgische landbouwminister Dennis Ducarme die stelde dat Nederland al veel eerder van de fipronilbesmetting wist. "Als het klopt, dan is het verbijsterend", zegt De Haan. "Maar vooralsnog heeft niemand waar wij mee spreken aangegeven zich hierin te herkennen. Ik hoop dat het niet waar is."

Het onderzoek naar de gebeurtenissen waarbij steeds meer nieuws naar boven komt, vergelijkt De Haan met een ui die afgepeld wordt. Die zoektocht naar wat er precies gebeurd is moet tot maatregelen leiden om weer snel schone eieren te gaan produceren. "We hopen echt zo spoedig mogelijk alles in kaart te hebben en helemaal schoon schip te kunnen maken."

Banken en overheid helpen kippenboeren
Pluimveehouders financieel gesteund (Foto: ANP)

Wederom ritzege Sagan in BinckBank Tour

Nadat hij eerder de eerste etappe won, heeft Peter Sagan ook de derde etappe in de BinckBank Tour op zijn naam geschreven. De Slowaak was in de etappe, van Blankenberge naar Ardooie over 185 kilometer, Edward Theuns de baas in de sprint.

De kopgroep van de dag bestond uit vijf man met daarin de Nederlander Elmar Reinders. Ze kregen een maximale voorsprong van ruim drie minuten, maar werden op tijd door het peloton teruggepakt.

Een massasprint moest de beslissing brengen. Drucker probeerde nog weg te springen, maar hij kwam ten val. Sagan bleek uiteindelijk wederom de rapste.

In het algemeen klassement blijft de Zwitser Stefan Küng, gisteren winnaar van de tijdrit, aan de leiding.

Eiting verlengt: "Het echte werk gaat beginnen!"

Eiting maakte deze zomer deel uit van de hoofdselectie van Ajax tijdens de voorbereiding. De 19-jarige linkspoot debuteerde ook al in Ajax 1: vorig seizoen in het bekerduel tegen Kozakken Boys (1-6 winst).

Eiting speelt sinds 2007 in de jeugdopleiding van Ajax en hoopt dit seizoen officieel door te breken. Hij laat op de officiële clubwebsite weten verheugd te zijn met zijn nieuwe contract. "Ik ben hier heel erg trots op. Het is weer een heel mooi moment in mijn carrière. Het echte werk gaat nu beginnen!", aldus Eiting.

Licentiecommissie stelt besluit ADO uit

Aanstaande vrijdag staat voor ADO Den Haag de seizoensouverture op het programma tegen FC Utrecht. In het eigen Cars Jeans-stadion zal de ploeg van Fons Groenendijk moeten proberen het seizoen goed te starten.

Helaas moet de club uit de hofstad ook nog afrekenen met andere problemen. De begroting van ADO ligt nog altijd op de burelen van de KNVB te wachten op goedkeuring. De licentiecommissie heeft laten weten pas na de eerste wedstrijd een beslissing te nemen in deze zaak.

Het elftal uit Den Haag kan wel gewoon beginnen komende vrijdag zonder deze goedkeuring. De club beschikt nog over een doorlopende licentie. Eerder gaf een woordvoerder van de KNVB al aan dat de verwachting is dat deze zaak binnen twee á drie weken zou zijn afgehandeld. Deze termijn is inmiddels vertreken en ook de seizoensstart lijkt niet te worden gehaald. "Wanneer het besluit valt, valt nog niet te zeggen."

Rowe breekt been tijdens vrijgezellenfeest

Tijdens het vrijgezellenfeest van zijn broer heeft wielrenner Luke Rowe zijn been gebroken. Tijdens de Tour de France vorige maand was de renner van Team Sky ploegmaat van winnaar Chris Froome.

"Mijn broer gaat trouwen, dus organiseerden we een vrijgezellenfeest. Op de eerste dag van dat feest gingen we wildwaterboarden. Ik stapte in het water, maar dacht dat het dieper zou zijn. Ik ben vaak gevallen en gewend om schrammen op te lopen, maar wist meteen dat het niet goed zat", zo zegt Rowe op de website van Team Sky.

Logischerwijs baalt Rowe stevig, ook met het oog op de revalidatie die hij voor de boeg heeft. "Maar ik ben vastberaden om terug te keren. Wanneer dat zal zijn is nu moeilijk in te schatten."

Kuijt loopt mee met Van Geel

Dirk Kuijt maakt zich op voor een nieuwe rol bij Feyenoord. De kampioen gaat zich verdiepen in de jeugdopleiding en scouting van de club.

Toen Kuijt in mei een punt achter zijn actieve voetballoopbaan zette, was eigenlijk al duidelijk dat hij snel bij Feyenoord zou terugkeren. Er werd gesuggereerd dat de oud-aanvaller zou toetreden tot de directie van de Rotterdammers.

Zover is het nog niet, maar Kuijt maakte woensdag wel bekend wat hij wél gaat doen. "Ik ga meelopen met de directie van Feyenoord, met name met Martin van Geel", onthult Kuijt tegen De Telegraaf. "Hij gaat mij wegwijs maken en de andere kant van de club laten leren kennen. Het is niet zo dat ik iedere dag op de club zal zijn, maar meer momenten aanhalen om situaties te leren kennen binnen de club."

"Het kan een bestuurlijk overleg zijn of een vergadering. Wat bij een club als Feyenoord ook heel belangrijk is, is de jeugd. Hoe gaan trainers met jeugdspelers om, gesprekken met de toptalenten van de jeugdopleiding maar ook de buitenlandse scouting. Ik wil gewoon alle onderdelen van de club leren kennen."

Kuijt krijgt dus nog geen officiële functie, maar gaat op afspraak meelopen. "Je moet het niet zien als een 9-tot-5-baan, maar meer via verschillende facetten en takken langzaam die kant van de club te leren kennen. Ik zal dus geregeld in Rotterdam zijn. Ik kijk er enorm naar uit, moet ik zeggen."

Pechtold: liever uitruilen dan verwateren

D66-leider Alexander Pechtold vindt net als zijn ChristenUnie-collega Gert-Jan Segers dat over principes geen compromis valt te sluiten. Hij vindt het soms verstandiger om af te spreken dat "we het ene probleem aanpakken op de manier die jij ideaal vindt en het andere zoals de andere dat zou zien", zei hij woensdagmiddag na een onderonsje met Segers.

D66 en de ChristenUnie verschillen fundamenteel van mening over onder meer stervenshulp voor ouderen die vinden dat hun leven voltooid is, de kweek van embryo's en het wietbeleid. Pechtold voelt er niets voor "om in vage teksten" de onderlinge verschillen "weg te poetsen". "Als je probeert bij moeilijke kwesties in het midden te komen, dan moet je je afvragen of je allebei er überhaupt wat mee hebt."

De D66-voorman ruilt onderwerpen waarop de partijen hemelsbreed van elkaar verschillen soms liever uit. "Dan kun je ook aan Nederland laten zien waarom je voortgang maakt met het ene en over het andere afspreekt dat niet te doen."

Principes
Pechtold waarschuwde ook dat de onderhandelaars zich niet moeten blindstaren op principes. "Dat verstart jezelf. Als je als minderheid alleen maar in je eigen gelijk blijft hangen, dan wordt Nederland er niet beter van."

Het uitruilen van standpunten is bekend terrein voor beoogd premier Mark Rutte, die voor zijn tweede kabinet een zogenaamde kwartetcoalitie smeedde met de PvdA ('mag ik van jou dit, dan mag jij van mij dat). Hij brak daarmee met de traditie van zijn voorganger Jan-Peter Balkenende, die tot in details uitgewerkte compromissen vastlegde in lijvige regeerakkoorden.

Pechtold en Segers bleven tijdens de lunchpauze van de formatieonderhandelingen achter in het Johan de Witthuis, terwijl hun collega's van VVD en CDA de benen strekten. Op de agenda van de onderhandelaars staan woensdag onder meer de gaswinning en de pensioenen.

Pechtold: liever uitruilen dan verwateren
Pechtold: liever uitruilen dan verwateren (Foto: ANP)

Robben op de weg terug bij Bayern

Arjen Robben kan mogelijk zaterdag minuten maken in de DFB Pokal. De Nederlandse aanvaller hervatte woensdag de groepstraining.

Dat schrijft Kicker woensdag. Robben maakte de voorbereiding van Bayern nauwelijks mee en ontbrak vorige week in de Super Cup tegen Borussia Dortmund, maar volgens het Duitse medium kan de 33-jarige aanvaller zaterdag tegen Chemnitzer FC, actief op het derde niveau, in actie komen.

Goed nieuws voor Bayern én bondscoach Dick Advocaat. Als Robben in de beker minuten kan maken en er ook bij is als Bayern over een week tegen Bayer Leverkusen het seizoen begint, is de 92-voudig international mogelijk ook op 31 augustus inzetbaar in de kwalificatie-interland tegen Frankrijk.

Robben liep de spierblessure op tijdens zijn vakantie op de tennisbaan. Trainer Carlo Ancelotti liet weten zich geen enkele zorgen te maken over de kwetsuur. Bayern heeft te kampen met meerdere blessures. Keeper Manuel Neuer, verdedigers Juan Bernat, David Alaba en Jérôme Boateng en de middenvelders Thiago Alcantâra en James Rodríguez waren woensdag allemaal niet op de groepstraining.

Franse politie schiet man neer op snelweg

De Franse politie heeft woensdagmiddag een man neergeschoten en aangehouden op een snelweg in het noorden van Frankrijk. Bij de arrestatie waren volgens de Franse zender BFM TV ook elite-eenheden van de politie betrokken.

Het is nog onduidelijk of er een verband is met de aanval op een groep Franse militairen in Parijs eerder op de dag. Door het incident in Parijs raakten zes militairen gewond. Een man reed in op de soldaten en sloeg vervolgens op de vlucht.

'Franse politie arresteert man op snelweg'
Franse politie schiet man neer op snelweg (Foto: ANP)

Storing internetbankieren bij ABN AMRO

ABN AMRO heeft woensdagochtend last gehad van een technische storing bij het internetbankieren. De problemen begonnen rond 08.00 uur en waren volgens de bank rond het middaguur verholpen. Klanten van de bank konden via de website of via de app geen bankzaken regelen. Er kon wel gewoon gepind worden met bankpassen van ABN AMRO.

Problemen met het internetbankieren en mobiel bankieren zijn tegenwoordig een zeldzaamheid, zegt een woordvoerder van de website allestoringen.nl. "Drie tot vier jaar geleden kwamen storingen veel vaker voor. Dat had onder meer te maken met de invoering van het Europese betaalsysteem Sepa", aldus de zegsman. Ook de groei van het online bankieren heeft eerder tot storingen geleid. Ook dat is opgelost met de inzet van meer servers.

Volgens allestoringen.nl begon de storing bij ABN AMRO dinsdagavond al. "Het is koffiedik kijken, maar waarschijnlijk dacht de bank het probleem te hebben verholpen. Woensdagochtend bleek dat niet zo te zijn".

Storing internetbankieren bij ABN AMRO
Storing internetbankieren bij ABN AMRO (Foto: BuzzT)

Gaswinning Hardenberg en Westland moet stoppen

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) moet voor het eind van deze maand stoppen met de gaswinning in Hardenberg (Overijssel) en het Zuid-Hollandse Monster en Maasdijk. De NAM heeft daar meer gas uit de grond gehaald dan was afgesproken, stelt het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).

Als de NAM er toch gas blijft winnen, riskeert zij een dwangsom, schrijft het SodM aan het bedrijf. De toezichthouder wijst erop dat de NAM in Hardenberg en in Monster en Maasdijk in de regio Westland de afgelopen tijd haar boekje stevig te buiten ging. In Hardenberg pompte zij 30 procent meer gas op, en in Monster en Maasdijk zelfs respectievelijk 47 en 317 procent. Een overschrijding van hooguit 20 procent was toegestaan.

Gaswinning Hardenberg en Westland moet stoppen
Gaswinning Hardenberg en Westland moet stoppen (Foto: ANP)

Met 200 km/u over de A9: rijbewijs kwijt

De politie heeft woensdagochtend bij Halfweg een 50-jarige man uit Heemskerk aangehouden omdat hij met meer dan 200 kilometer per uur over de A9 reed. Rond 01.30 uur zagen agenten de bestuurder rijden over de A200 in de richting van het Rottepolderplein.

Komend vanuit de richting van de Waarderpolder, voegde de bestuurder in op de A9 en versnelde direct naar een hoge snelheid. De politie nam wat afstand maar bleef de man wel volgen. Op een gegeven moment reden de agenten 203 kilometer per uur en liepen maar niet in op de bestuurder.

Eenmaal uit de Wijkertunnel besloten de agenten de zwaailichten aan te zetten en hierop minderde de man direct vaart. De bestuurder kreeg een stopteken en zijn rijbewijs werd ingevorderd. De Heemskerker werd vervolgens opgehaald en kon als passagier zijn weg naar huis vervolgen.

'De Roon gaat terug naar Atalanta'

Marten de Roon is hard op weg terug naar Atalanta Bergamo. Het is een kwestie van tijd voor de transfer is afgerond.

De Roon werd vorig jaar door Atalanta Bergmao voor liefst veertien miljoen euro aan Middlesbrough verkocht. Hij veroverde in de Premier League een basisplek en was binnen mum van tijd niet weg te denken uit de ploeg, maar Boro degradeerde en dus was het minder aantrekkelijk voor de Oranje-international om te blijven.

Weken geleden werd er voor het eerst geschreven dat De Roon zou gaan terugkeren bij Atalanta en volgens Sky Italia is het moment nu bijna daar. Vanwege een clausule in zijn contract kan De Roon voor dertien miljoen euro vertrekken, waardoor Middlesbrough maar een miljoen euro verlies draait en Atalanta geen extra hoge som hoeft te betalen om hem terug te halen.

Atalanta eindigde vorig seizoen, ondanks het vertrek van steunpilaar De Roon, knap op de vierde plek in de Serie A. Daardoor speelt de ploeg komend seizoen Europa League. De Roon wordt in Bergamo teamgenoot van Hans Hateboer, voormalig speler van FC Groningen en ex-Heraclies Robin Gosens. De Roon maakte in zijn jaar bij Atalanta indruk en werd verkozen tot Speler van het Jaar.

België: Nederland wist eind 2016 al van fipronilbesmetting

Al in november 2016 zijn sporen van het giftige fipronil aangetroffen in Nederlandse eieren. Dat zei de Belgische minister Denis Ducarme (Landbouw) woensdag tijdens een spoedbijeenkomst over de eiercrisis in de Kamercommissie voor Landbouw in Brussel.

Volgens Ducarme heeft Nederland bovendien te lang gewacht met informatie te delen. De Belgische autoriteiten hadden om de klantenlijst gevraagd van het Nederlandse bedrijf Chickfriend dat kippenstallen schoonmaakte met een bestrijdingsmiddel waarin fipronil zat. Dat duurde volgens de minister een maand, waardoor het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) niet eerder kon vaststellen welke pluimveebedrijven in België mogelijk besmet waren.

Zowel in Nederland als België lopen gerechtelijke onderzoeken naar de bedrijven die bij het gifschandaal betrokken zijn.

België: Nederlandse eieren al eind 2016 besmet
België: Nederland wist eind 2016 al van fipronilbesmetting (Foto: ANP)

Werkstraf geëist voor bedreigen Rutte

Tegen een 47-jarige vrouw zijn woensdag voor de rechtbank in Den Haag een werkstraf van veertig uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf geëist wegens het bedreigen van premier Mark Rutte. Ook zou de vrouw - die met psychische problemen kampt - zich verplicht moeten laten behandelen, als het aan het Openbaar Ministerie ligt.

De vrouw wordt ervan verdacht november vorig jaar op Facebook Rutte te hebben bedreigd. Zij schreef als reactie op een bericht over politica Sylvana Simons: "Als we Sylvana niet op mogen hangen, dan hangen wij toch deze klootzak op. De hoofdveroorzaker".

De vrouw heeft laten weten dat zij in een impuls handelde en dat ze inmiddels spijt heeft van haar bericht. Het OM vindt echter dat er "grenzen gesteld" moeten worden aan de manier waarop het maatschappelijke debat wordt gevoerd. "Iemand met de dood bedreigen is zo'n grens. Wie dat doet, moet bereid zijn op de blaren te zitten. Openbare social media zijn geen vrijplaatsen voor grensoverschrijdend gedrag."

De uitspraak is over twee weken.

Werkstraf geëist voor bedreigen Rutte
Werkstraf geëist voor bedreigen Rutte (Foto: ANP)

Auto rijdt in op Franse militairen

 Het aanrijden van militairen in Levallois-Perret, een gemeente ten noordwesten van Parijs, was "zonder twijfel" opzet. Dat heeft de burgemeester Patrick Balkany van de gemeente verklaard.

Door het incident vielen zes gewonden. Franse media meldden dat de militairen in een groep op straat patrouilleerden als onderdeel van veiligheidsmaatregelen tegen terreur. In de auto die op hen inreed zat een man achter het stuur.

De politie is op zoek naar het voertuig en is bezig met een actie in de gemeente. Volgens de politie zijn twee militairen ernstig gewond en hebben vier anderen lichter letsel opgelopen.

Aanrijden Franse militairen bij Parijs opzet
Aanrijden Franse militairen bij Parijs opzet (Foto: ANP)

Rutte niet naar uitvaart Zorreguieta

Premier Mark Rutte gaat niet naar de uitvaart van Jorge Zorreguieta, de vader van koningin Máxima. Rutte wilde zich woensdag niet uitspreken over de moeizame verhouding van de regering met de omstreden Zorreguieta, die jarenlang de Argentijnse junta diende.

"Vandaag is de dag dat we volgens mij meeleven met koningin Máxima die haar vader is verloren, niet de dag om een assessment te geven van Zorreguieta", zei de premier. Hij woont de uitvaart, die in besloten kring zal plaatsvinden, in ieder geval niet bij. "Ik heb hem nooit ontmoet, dus geen persoonlijke relatie."

Rutte heeft namens het kabinet zijn medeleven overgebracht aan Máxima en koning Willem-Alexander na het "verdrietige bericht", liet hij eerder woensdagochtend weten. "Ik wens hun en hun dochters en overige leden van de familie alle kracht en sterkte toe in deze moeilijke tijd."

Rutte niet naar uitvaart Zorreguieta
Rutte niet naar uitvaart Zorreguieta (Foto: ANP)

Hockeysters pakken toernooiwinst na zege op Duitsland

In het Estadio Municipal de Hockey in Barcelona hebben de Oranje Dames ook hun derde en laatste duel van het vierlandentoernooi gewonnen. Dankzij goals van Caia van Maasakker (sc) en Lidewij Welten won de selectie van bondscoach Alyson Annan in de ochtendzon met 2-0 van de nummer zeven van de wereld, Duitsland. Eerder deze week werden België (0-3) en Spanje al verslagen (0-4). De drie zeges op rij en het doelsaldo van negen voor en nul tegen waren genoeg voor de toernooizege.

Nederland speelde tegen Duitsland zonder Laurien Leurink. Zij moest vanwege familie-omstandigheden vervroegd terugkeren naar Nederland. Haar plek werd ingenomen door reserve-speelster Lisanne de Lange. Vanaf meet af aan was Oranje de bovenliggende partij, maar pas in het tweede kwart was het voor het eerst gevaarlijk. Uit een strafcornervariant scoorde Lauren Stam, maar de scheidsrechter keurde deze af. De goals vielen uiteindelijk diep in de tweede helft.

Het was Caia van Maasakker die aan het einde van het derde kwart de openingstreffer maakte. Enkele minuten daarvoor miste ze nog een strafbal, maar de tweede strafcorner van de wedstrijd ging er onberispelijk hard in. Ook Lidewij Welten zette zichzelf op het scorebord. De van een hielblessure teruggekeerde Welten verschalkte na een rush op volle snelheid de Duitse keepster.

Tijdens het duel vielen Maria Verschoor en Kitty van Male met lichte blessures uit. Zij kregen beide een harde bal op het lichaam en de medische staf wilde met het oog op het EK geen risico nemen. Bondscoach Alyson Annan haalde het tweetal naar de kant.

De wedstrijd tegen de Oosterburen was de laatste officiële interland voor de selectie van bondscoach Alyson Annan voor de start van het EK volgende week in eigen land. Vanmiddag nog vliegt het team met de staf terug naar Nederland om daar aan de laatste fase van de voorbereiding te beginnen. Woensdag spelen de dames in het Wagener Stadion nog een oefenduel tegen Engeland.

Hoogste gebouw van Nederland mag er komen

Rotterdam mag het hoogste gebouw van Nederland bouwen. De Raad van State verwierp woensdagochtend de bezwaren van omwonenden tegen de bouwplannen voor een 215 meter hoge woontoren in complex De Zalmhaven.

In de Zalmhaventoren en twee lagere torens, de zogenaamde Kaantorens, komen in totaal 492 woningen en een aantal voorzieningen. De Rotterdamse politiek had al eerder ingestemd met de bouw, maar bewoners van de omliggende wijken stapten naar de Raad van State omdat ze vreesden voor parkeerproblemen en ,,aantasting van het woon- en leefklimaat". De hoge torens zouden onder meer veel zonlicht wegnemen.

Tegen de uitspraak van de Raad van State over het bestemmingsplan voor het terrein is geen hoger beroep mogelijk. Wel lopen er bij de gemeente Rotterdam nog een aantal bezwaren van omwonenden tegen de bouwvergunning, die in april werd verleend.

De bouw van het complex zou in 2020 klaar moeten zijn.

Hoogste gebouw van Nederland mag er komen
Hoogste gebouw van Nederland mag er komen (Foto: ANP)

'Sporting wil Botteghin als backup'

Feyenoord zou Eric Botteghin deze zomer nog kwijt kunnen raken aan Sporting Portugal. De Portugezen willen hem als stand-in voor Sebastián Coates en Jeremy Mathieu.

Coates en Mathieu zijn normaal gesproken de vaste centrumverdedigers van Sporting, maar volgens Record wil de club uit Lissabon Eric Botteghin halen als alternatief voor een van de twee centrumverdedigers.

Feyenoord zal Botteghin niet zomaar kwijt willen. De club verkocht Terence Kongolo al aan AS Monaco en de Braziliaan had vorig seizoen een grote rol in het binnenhalen van de landstitel. Met Jan-Arie van der Heijden vormde hij een solide centrale verdediging.

Botteghin ligt in Rotterdamnog vast tot 2019 nadat hij twee jaar terug overkwam van FC Groningen voor 2,5 miljoen euro. Het is voor het eerst dat hij deze zomer aan een transfer wordt gelinkt.

Ruim een ton tussen koek en chips

In de nacht van zondag 30 op maandag 31 juli 2017 zijn op de Willem de Zwijgerlaan in Amsterdam vier mannen van 20, 22, 24 en 25, jaar aangehouden op verdenking van heling en witwassen van ruim 100.000 euro. Twee van hen zijn door de rechter-commissaris in bewaring gesteld. De twee anderen zijn op last van de officier van justitie heengezonden maar blijven nog wel verdachten in deze zaak.

Omstreeks 02.00 uur zien politiemensen in burger dat bij een auto met een buitenlands kenteken, zeven mannen met drie scooters rondhangen. De politiemensen zien dat de auto geopend wordt en er spullen uit de buddyseats van de scooters in de auto worden gelegd.

Politiemensen in uniform gingen poolshoogte nemen en zagen dat de mannen er vandoor gingen op de scooters op eentje na. De laatstgenoemde gooide autosleutels weg en ontkende ook maar iets met die auto van doen te hebben.

Tijdens het onderzoek bleken de sleutels bij de auto met het buitenlandse kenteken te horen. In de auto, bleek op diverse plekken bundels geld verstopt te zitten. Ook zaten er bundels geld in een zak chips en in koekverpakkingen verstopt. Bij elkaar ging het om meer dan 100.000 euro.

De auto bleek te zijn gehuurd, deze en de euro’s zijn in beslaggenomen. De man die de sleutel weggooide en drie andere verdachten, die op de scooters weg waren weggereden, werden aangehouden.

Teamspirit in Nights of Azure 2

Koei Tecmo heeft nieuwe details van het levelsysteem en teamsysteem van Nights of Azure 2: Bride of the New Moon bekendgemaakt.

In Nights of Azure 2: Bride of the New Moon zal een team altijd bestaan uit de hoofdpersonage Aluche een NPC die je kiest en en nog twee Servans, op te roepen wezens die je helpen. Elk teamlid heeft unieke vaardigheden, dat kan een verschillende vechtstijl zijn, of gebruik van weer andere wapens. Aluche en de NPC kunnen gebruikmaken van Lily Burst, een methode die de unieke skill van haar en haar teamgenoot combineert tot een krachtige aanval.

De Servans hebben Servan Actions. Elk type Servan heeft weer andere specialiteiten. De Tricker-types hebben vooral de elementen zoals vuur onder controle, waardoor ze status-effecten aan hun vijanden geven, zoals 'burn'. Scharf is zo'n Trickster en gooit elektrische bollen richting vijand die tot verlamming kunnen leiden. Trickers evolueren en worden groter en sterker waardoor hun statistieken verhoogd worden en nieuwe aanvallen geleerd worden.

Het systeem om Aluche te levelen lijkt op het eerste deel, waarin het bloed van verslagen vijanden haar sterker maakt. Dit keer is er ook een skilltree om aanvallen te kiezen die bij jouw speelstijl passen.

Nights of Azure 2: Bride of the New Moon komt 27 oktober uit op pc, PlayStation 4 en Nintendo Switch.

Café in Overlangel verwoest door brand

Een brand heeft op de vroege woensdagochtend het café PetjesBar in Overlangel (gemeente Oss) in de as gelegd. De brand brak rond 04.00 uur uit door nog onbekende oorzaak. Rond 08.30 uur was het sein 'brand meester' nog niet gegeven.

Het lijkt erop dat er geen asbest of andere gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen; het pand was volgens de brandweer onlangs gesaneerd. De twee woonhuizen naast het café konden worden behouden. De bewoners zijn wel uit hun huis gehaald. De verwachting is dat ze in de loop van de dag weer terug kunnen.

Café in Overlangel verwoest door brand
Café in Overlangel verwoest door brand (Foto: ANP)

Boom gaat komende winter niet veldrijden

Lars Boom slaat komende winter het veldritseizoen over, dat zegt de renner tegen de Telegraaf. De renner van LottoNL-Jumbo verwacht dat hij daardoor beter voor de dag gaat komen in de voorjaarsklassiekers. Dit jaar vielen de resultaten tegen in het voorjaar.

"We weten waar dat aan ligt. Vorige winter heb ik wat crossen gereden en dat is niet echt goed gegaan in combinatie met het voorjaar. Komend jaar gaan we dat anders doen", aldus de wereldkampioen veldrijden van 2008.

"Ik voel me beter. Het zou mooi zijn als ik dit deze week kan voortzetten en daarna misschien in de Ronde van Spanje. En hopelijk kan ik me dan in de ploeg voor de WK in Bergen rijden." Boom is deze actief in de BinckBank Tour. Dinsdag werd de renner van LottoNL-Jumbo nog vijfde in de tijdrit op tien seconden van de winnaar.

Muziekdoosje bij Ni no Kuni 2

Bandai Namco heeft de speciale edities van Ni no Kuni II: Revenant Kingdom bekendgemaakt. Naast de standaard-versie komen er een Prince's- en King's editie uit.

Voor PlayStation 4 is er:

  • Standard Edition: de game met daarbij ansichtkaarten – €69,99
  • Prince's Edition: de game met daarbij The Kingmakers: een making-of Ni no Kuni II op Bluray, een SteelBook-case en de season pass – €94.99
  • Digital Prince’s Edition: de game met daarbij de season pass – €89,99
  • King's Edition:de game met daarbij The Kingmakers: een making-of Ni no Kuni II op Bluray disc, een soundtrack op vinyl die je in bijgeleverde popup diorama kunt wegstoppen, een 20cm hoog muziekdoosje met daarin een diorama dat draait terwijl het de main theme van de game afspeelt, een 148-pagina dik artbook, een SteelBook-case en de season pass – €149,99

Voor pc zijn de Standard Edition en de Prince's Edition er alleen digitaal voor respectievelijk €59,99 en €79,99. De King's Edition is iets uitgekleed op pc en mist de muziekdoos en making-of. Deze kost €139,99.

Als je Ni no Kuni II: Revenant Kingdom preordert krijg je een digitale zwaardset met vijf zwaarden om in de game te gebruiken. De season pass zal ook los verkrijgbaar zijn, dan kost deze €20.00. Tot nu toe zijn er twee uitbreidingen aangekondigd. Ni no Kuni II: Revenant Kingdom komt 19 januari 2018 uit op PlayStation 4 en pc.

Packshot Ni No Kuni 2: Revenant Kingdom - King's Edition (Foto: Bandai Namco)

Packshot Ni No Kuni 2: Revenant Kingdom - Prince's Edition (Foto: Bandai Namco)

Nieuwe lichaamstaal in NBA 2K18

2K Games heeft een trailer van NBA 2K18 uitgebracht waarin we eindelijk eens meer ingame beelden te zien krijgen van de basketbalgame.

In de trailer legt de art director uit dat ze dit jaar het systeem dat lichaamsbouw op de schop hebben genomen en dat ook de kleding natuurgetrouwer weergegeven wordt. De kleuren van alle tenues zijn ingescand op het hoofdkantoor van NBA om zeker te zijn dat de ontwikkelaars de juiste kleurwaarden gebruiken in het spel. Ze hebben zo'n tweehonderd schoenen ingescand om elk detail vast te leggen.

De spelers zelf zouden nu meer moeten lijken om hun levende evenbeelden. De details gaan zelfs zo ver als littekens, striemen, vervaagde tatoeages, maar ook meer algemenere details zoals hoe het licht op de tanden en ogen reflecteert. Door de nieuwe lichaams-engine is het maken van een nieuwe speler in MyPlayer nog uitgebreider geworden.

Op 8 september komt er 'The Prelude' een demo van MyCareer. Je voortgang in deze demo kun je meenemen naar de complete game, als deze uitkomt op 15 september voor Xbox One en PlayStation 4.

Formatie vandaag hervat over Gronings gas

De onderhandelaars van de beoogde coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn drie weken op vakantie geweest, maar vandaag om 10:00 wordt er weer gesproken over het vormen van een regering. Uit de gastenlijst valt op te maken dat de gaswinning in Groningen eerst op de agenda staat.

Uitgenodigd zijn namelijk de inspecteur-generaal van Staatstoezicht op de Mijnen, een topmanager van Gasunie en een topambtenaar van het ministerie van Economische Zaken. De aardgaswinning in de buurt van Slochteren was ook in het vorige kabinet Rutte-II een lastig dossier. In een televisieuitzending rondom de verkiezingen op NPO 1 kreeg Rutte het stevig aan de stok met een groep speciaal voor dat doel ingevlogen boze Groningers.

De coalitiepartijen lijken verdeeld over het onderwerp. Het CDA, traditioneel goed in het bedienen van de bewoners van landelijke gebieden, is een groot voorstander van stevige vermindering, net als D66. Ook de ChristenUnie lijkt oren te hebben naar verlaging van de hoeveelheid te winnen gas, maar de VVD denkt daar, met het oog op de economie, aanmerkelijk anders over. 

Aan informateur en VVD-coryfee Gerrit Zalm de lastige taak om partijen op dit onderwerp op één lijn te krijgen. De kans dat we later deze week te horen krijgen of dat gelukt is is echter klein, aangezien alle deelnemers aan dit formatieproces zich houden aan een totale radiostilte. Welke onderwerpen er na de gaswinning aan bod komen is ook nog niet bekend, maar ze liggen vermoedelijk wel op economisch vlak.

Nieuwe multiplayer-modi in Destiny 2

Activision heeft een trailer online gezet waarin de multiplayer van Destiny 2 onder de loep wordt genomen. De game geeft spelers nieuwe 4v4-modi en maps voor competitieve multiplayer.

Nieuwe modi zijn onder andere: 'Control' waarin je zones aan het veroveren bent, in 'Countdown' plaats of ontmantel je explosieven of je probeert te overleven in 'Survival'.

Destiny 2 komt 6 september uit op PlayStation 4 en Xbox One, de pc-versie komt 24 oktober.

Spotify te gebruiken op Xbox One

Vanaf vandaag is Spotify beschikbaar op Xbox One in 34 landen, waaronder Nederland. De nieuwe integratie betekent dat miljoenen Xbox One gamers nu de muziek van Spotify kunnen kiezen om elke keer een nieuwe game een mooie soundtrack te geven.

De Spotify-app is te vinden in de Xbox Store. Je kunt kiezen om tijdens het gamen jouw opgeslagen muziek, de volledige Spotify-catalogus van 30 miljoen tracks of de vooraf samengestelde game playlists in de 'gaming'-hub af te spelen. En om de lancering van Spotify op Xbox One te vieren is er zelfs een playlist samengesteld door Major Nelson.

Speel de muziek on-demand af met je Xbox One-controller. Bezorgd over of je game wordt onderbroken? Geen zorgen! Je kunt ook draadloos je muziek op jouw Xbox afspelen via de Spotify-app op je telefoon, tablet of desktop via Spotify Connect.

Xbox One S

WK atletiek: Dag 6 - Boekelman gaat voor een stunt

Na een mooie avond, hoewel de 400 meter wat tegenviel, is het tijd voor de zesde dag van het WK atletiek. Het is een beetje een mager programma vandaag, maar het kan dan ook niet elke dag feest zijn. We gaan er natuurlijk gewoon van genieten, dus uiteindelijk komt het wel goed.

Nederlanders
Eén Nederlandse deelneemster vandaag: kogelstootster Melissa Boekelman plaatste zich gisteren voor de finale en zal de wedstrijd van haar leven moeten gooien - en wat geluk moeten hebben - om in aanmerking te komen voor een medaille.

Het programma van vandaag

Tijd (NL) Onderdeel Ronde Nederlander(s)
20:05 3000m steeplechase vrouwen Series -
20:10 Verspringen vrouwen Kwalificatie -
20:20 Kogelslingeren mannen Kwalificatie, groep A -
21:05 5000m mannen Series -
21:25 Kogelstoten vrouwen Finale Melissa Boekelman
21:50 Kogelslingeren mannen Kwalificatie, groep B -
21:55 200m mannen Halve finales -
22:30 400m horden mannen Finale -
22:50 400m vrouwen Finale -

Finale 21: Kogelstoten vrouwen
Wereldkampioene Christina Schwanitz is afwezig, net als de Nieuw-Zeelandse Valerie Adams, die het kogelstoten tot haar blessure domineerde. Beiden hebben (Adams) of hadden (Schwanitz) het druk met zwanger zijn, maar olympisch kampioene Michelle Carter uit de VS is wel van de partij. De Amerikaanse is het hele jaar nog niet zo indrukwekkend en we kunnen haar toch niet dé favoriete noemen.

Slechts één dame stootte dit jaar over de 20 meter en veel scheelde dat ook niet: de Chinese Gong Lijao kwam vorige maand in Duitsland tot 20,11 meter en plaatste zich in de kwalificatie met één stoot voor de finale. De ervaring heeft ze, dus als we iemand als favoriete moeten bombarderen is het vermoedelijk Gong. De 21-jarige Amerikaanse Raven Saunders, nationaal kampioene, en de Hongaarse Anita Marton, goed voor brons op de Spelen vorig jaar, lijken met Carter de voornaamste uitdaagsters.

Gong gaan we vandaag weer uitgebreid horen (Bron: YouTube)

Finale 22: 400m horden mannen
Hier had Kyron McMaster moeten lopen om de Britse Maagdeneilanden een historische medaille te bezorgen, maar de jonge aanvoerder van de wereldranglijst dit jaar werd in de series gediskwalificeerd - terecht, dat dan weer wel. Dat dit een heerlijk willekeurig onderdeel is blijkt maar weer als we naar de top-3 van het WK van twee jaar geleden kijken. Nicholas Bett kenden we voor dat WK nauwelijks, maar de Keniaan won goud en zakte daarna - op één of twee goede wedstrijden na - weer ver weg. Dit keer is hij er vanwege een blessure niet bij. De nummer twee, de Rus Denis Kudryavtsev, liep het toernooi van zijn leven en hebben we op twee wedstrijdjes in Rusland vorig jaar na niet meer gezien. Tot slot is er Jeffery Gibson uit de Bahama's, brons in 2015, maar sindsdien nauwelijks nog iets gepresteerd.

Olympisch kampioen Kerron Clement is wel van de partij en de 31-jarige Amerikaan heeft goede papieren om zijn wereldtitels van 2007 en 2009 aan te vullen met een derde gouden medaille. De jonge Noor Karsten Warholm is de revelatie van het seizoen en zou zomaar goud kunnen winnen, net als de Cubaanse Turk Yasmani Copello - goed voor brons op de Spelen vorig jaar. Namens Qatar hebben we Abderrahaman Samba, die niet geheel verrassend niet in Qatar geboren is. De man komt uit Mauritanië en heeft voor het grote geld gekozen. Kwalijk kunnen we het hem nauwelijks nemen, maar jammer is het wel: Mauritanië is een van de slechtste landen ter wereld op sportgebied, dus het hebben van een topper was erg leuk geweest.

Dan hebben we vier van de acht deelnemers gehad, maar verder is het allemaal niet heel indrukwekkend, hoewel dit onderdeel bij uitstek geschikt is voor verrassingen. Namens de Dominicaanse Republiek hebben we Juander Santos, het jongere broertje van 400m-medaillewinnaar Luquelin Santos. Kemar Mowatt verdedigt de Jamaicaanse eer, TJ Holmes is na Clement de tweede - en wat minder grote - Amerikaanse hoop. Tot slot is er nog voormalig Europees kampioen Kariem Hussein uit Zwitserland, die weet hoe je finales moet lopen.

De WK-finale van 2015, waar de medailles gewonnen werden door drie mannen die nu al bijna in de vergetelheid zijn geraakt (Bron: YouTube)

Finale 23: 400m vrouwen
Dit heeft alles in zich om een mooie strijd te worden. Drie vrouwen verdeelden de medailles op het vorige WK en de Spelen van vorig jaar en ze zijn er allemaal bij. Als eerste regerend wereldkampioene Allyson Felix uit de VS, die Shaunae Miller uit de Bahama's versloeg. Miller nam vorig jaar op de Spelen revanche door met een geweldige snoekduik naar het goud te vliegen, voor Felix. Op beide toernooien ging het brons naar de Jamaicaanse Shericka Jackson, ook nu weer een goede kanshebster...voor brons. De strijd om goud lijkt immers tussen Felix en Miller-Uibo te gaan - ze is inmiddels getrouwd. 

Jamaica is sowieso sterk, want naast Jackson zien we ook Stephenie Ann McPherson en de zeer ervaren Novlene Williams-Mills, eigenaresse van vier olympische en vijf WK-medailles op de 4x400 meter, plus een bronzen WK-medaille uit 2007 op de 400 meter. Ook de Amerikaanse Phyllis Francis was dit jaar al erg snel, eigenlijk is alleen de Zambiaanse Kabange Mupopo nog nooit in de buurt van de 50-secondengrens geweest.

Tot slot is er de pas 19-jarige Bahreinse Salwa Eid Naser en ja, dat lees je goed: Bahreinse. In tegenstelling tot het gros van de voor Bahrein uitkomende sporters mogen we haar wel degelijk een Bahreinse noemen. Ze is dan wel geboren in Nigeria, maar met haar Nigeriaanse moeder en Bahreinse vader vertrok Naser al op zeer jonge leeftijd richting het thuisland van haar vader. Dit seizoen maakt ze grote indruk en haar tijd van 50,08 seconden in de halve finales duidt erop dat ze klaar is voor een toch wel historische medaille.

Miller's gouden race van vorig jaar, met de snoekduik waar de Amerikanen nog altijd boos over zijn (Bron: YouTube)

Het uit 1985 stammende wereldrecord van de Oost-Duitse Marita Koch (47,60), wat we even laten zien omdat het zo belachelijk snel is (Bron: YouTube) 

China weer getroffen door zware aardbeving

China is woensdagochtend (lokale tijd) weer getroffen door een zware aardbeving. De Chinese autoriteiten meldden een aardbeving met een kracht van 6.6 in de buurt van de Chinese stad Yining, in de westelijke provincie Xinijang, dichtbij de grens met Kazachstan. Over de schade en mogelijke slachtoffers is nog niets bekend.

Op dinsdag vond in het midden van China ook al een aardbeving plaats, met een kracht van 6.5. In de provincie Sichuan werd die beving gedetecteerd. Het dodental van die beving is inmiddels opgelopen naar negen, waaronder zes toeristen, meldden lokale autoriteiten. Bij de aardschok in een afgelegen gebied in de buurt van het natuurreservaat Jiuzhaigou raakten 164 mensen gewond.

Daarnaast zorgen hevige zomerse regenbuien in veel delen van het land voor overstromingen en landverschuivingen. Vooral Sichuan werd hard getroffen. Bij een aardverschuiving kwamen dinsdag 24 mensen om het leven. In de provincie zijn 31.500 toeristen geëvacueerd. Het getroffen gebied is vooral populair onder Chinese toeristen.

China weer getroffen door zware aardbeving
China weer getroffen door zware aardbeving (Foto: ANP)

'Kinderopvangtoeslag onterecht stopgezet'

De Belastingdienst heeft in 2014 ten onrechte de kinderopvangtoeslag bij 232 gezinnen stopgezet. De Belastingdienst kwam tot deze maatregel omdat er mogelijk misbruik werd gemaakt van de regeling, maar hield geen rekening met de ernstige gevolgen voor een grote groep bonafide ouders. Dat concludeert de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen in een woensdag verschenen rapport.

"De Belastingdienst heeft de ouders door deze ongenuanceerde aanpak in een onmogelijke positie, grote financiële problemen en langdurige onzekerheid gebracht", aldus de Ombudsman.

Pas na het stopzetten van de kinderopvangtoeslag in 2014 vroeg de Belastingdienst om bewijzen van de 232 gezinnen. Daarnaast werden de ontvangen toeslagen van voorgaande jaren teruggevraagd. Veel ouders raakten daardoor in de (financiële) problemen en moesten hun kind van de opvang afhalen. In totaal werden 390 bezwaarschriften ingediend over de terugvordering van de toeslagen van 2012, 2013 en 2014. Begin juli waren 376 bezwaren afgehandeld, 51 procent daarvan werden gegrond verklaard.

"De Belastingdienst moet oog hebben voor het burgerperspectief. Dat betekent een proportionele en behoedzame aanpak, die geen onschuldige slachtoffers maakt. In dit geval had de Belastingdienst alle 232 betrokkenen op voorhand al schuldig verklaard door de kinderopvangtoeslag stop te zetten", aldus Van Zutphen. "Dat moet bij toekomstige acties dus anders en in deze zaak verdienen de getroffen gezinnen compensatie."

De Belastingdienst heeft beloofd zijn werkwijze aan te passen en de ombudsman hierover te informeren. Van Zutphen wil naast de financiële tegemoetkoming ook dat de Belastingdienst excuses maakt aan de getroffen ouders.

'Kinderopvangtoeslag onterecht stopgezet'
'Kinderopvangtoeslag onterecht stopgezet' (Foto: ANP)

Noord-Korea overweegt aanval op legerbasis VS

Noord-Korea heeft woensdag aangegeven dat het een raketaanval op de Verenigde Staten overweegt. Pyongyang zei dat het zich "voorzichtig oriënteert" op een aanval op het eiland Guam, een territorium van de VS gelegen in de Grote Oceaan. Een legerwoordvoerder meldde via het staatspersbureau KCNA dat het aanvalsplan klaar ligt en dat deze direct kan worden uitgevoerd zodra de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un daartoe besluit.

"Het plan bevat aanvallen op het gebied rondom Guam met gebruik van de middellangeafstandsraket Hwasong-12", stelt de woordvoerder. De Verenigde Staten hebben op Guam een belangrijke marine- en luchtmachtbasis, de Anderson Air Force Base.

De afgevaardigde van Guam voor het Amerikaanse Congres, Madeleine Bordallo, riep president Donald Trump op om "krachtig leiderschap" te tonen. Bordallo is ervan overtuigd dat Amerikaanse troepen Guam zullen beschermen tegen de "zorgwekkende" nucleaire dreiging van Noord-Korea. "Guam blijft veilig en ik heb vertrouwen in het Amerikaanse leger om ons eiland en onze bondgenoten in de regio te beschermen", aldus Bordallo in een verklaring.

Het dreigement van Noord-Korea volgt nadat Trump het communistische land in felle bewoordingen waarschuwde te stoppen met het bedreigen van zijn land. De president zei dat het regime in Pyongyang kan rekenen op "vuur en woede zoals de wereld nog nooit heeft mogen aanschouwen" als het niet inbindt.

Noord-Korea overweegt aanval op legerbasis VS
Noord-Korea overweegt aanval op legerbasis VS (Foto: ANP)

Countrylegende Glen Campbell overleden

Tragisch nieuws uit Nashville. Zojuist is bekendgemaakt dat countrylegende Glen Campbell vandaag is overleden.

De in 1936 geboren Glen Travis Campbell werd in 1974 wereldberoemd met de hit 'Rhinestone Cowboy'. In ons land wist deze countryklassieker net niet de toppositie te bereiken.

Campbell leed al enige tijd aan dementie. Hij laat een vrouw en drie kinderen achter.

Update 9 augustus 7:38 uur:
De dinsdag overleden countryzanger Glen Campbell was extreem getalenteerd een van de beste in de muziekindustrie. Dat stelt Dolly Parton in een videohommage die ze vlak na het nieuws over zijn dood op Twitter plaatste. Ze schreef daarbij: "Glenn, ik zal altijd van je houden."

Ook andere prominenten uit de muziekindustrie lieten van zich horen. "Ik mis je nu al", schreef Miley Cyrus over zanger, die op 81-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van Alzheimer. "Een geweldige muzikant en een nog beter mens", omschreef Brian Wilson de Rhinestone Cowboy-zanger, die hij een vriend noemde.

Blake Shelton schreef: "Zo verdrietig dat Glen Campbell is overleden. Mijn gedachten zijn bij hem en zijn familie" en Kevin Jonas noemde de zanger in een tweet "een legende".

Een van de mooiste countryklassiekers

Wakker Dier wil snel actie tegen stalbranden

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie moeten direct maatregelen nemen tegen stalbranden. Dat heeft dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier woensdag in een brandbrief geschreven aan de onderhandelaars van de vier partijen. Zij hervatten woensdag hun overleg voor een nieuw kabinet.

Volgens Wakker Dier zijn er dit jaar al 185.000 dieren bij stalbranden om het leven gekomen. Over heel 2016 waren dat er 201.000. Vorige maand kwamen er nog 20.000 varkens om bij een brand in Erichem. "De tijd van wachten is voorbij. Er moet nu echt actie komen", aldus een woordvoerder van de dierenwelzijnsorganisatie.

Wakker Dier pleit in de brief onder meer voor verplichte sprinklerinstallaties en brandmelders en voor de beschikbaarheid van voldoende bluswater. Ook wil het betere vluchtwegen, brandveilige ventilatiesystemen en een verplichte keuring van elektrische installaties.

Wakker Dier wil snel actie tegen stalbranden
Wakker Dier wil snel actie tegen stalbranden (Foto: ANP)

Japan oefent met Amerikaanse bommenwerpers

Japan heeft dinsdag oefeningen uitgevoerd met Amerikaanse supersonische bommenwerpers in het Japanse luchtruim in de buurt van Noord-Korea. Dat zei het land woensdag, terwijl de spanningen rondom Noord-Korea blijven toenemen.

In een verklaring meldde de Japanse defensie dat de oefeningen plaatsvonden in de omgeving van het eiland Kyushu. Er werd geoefend met twee bommenwerpers van de Amerikaanse luchtmacht en twee Japanse F-2 gevechtsvliegtuigen.

Noord-Korea zei eerder een aanval op het eiland Guam, een territorium van de VS gelegen in de Grote Oceaan, te overwegen. Een legerwoordvoerder stelde dat het aanvalsplan klaarligt en dat dit direct kan worden uitgevoerd zodra de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un daartoe besluit.

De Amerikaanse president Donald Trump waarschuwde het communistische land te stoppen met de dreigementen. Trump zei dat het regime in Pyongyang kan rekenen op "vuur en woede zoals de wereld nog nooit heeft mogen aanschouwen"als het niet inbindt.

Japan oefent met Amerikaanse bommenwerpers
Japan oefent met Amerikaanse bommenwerpers (Foto: ANP)

UMC Utrecht heeft primeur biologische hartklep

Het UMC Utrecht heeft voor het eerst een patiënt voorzien van een biologische hartklep. Volgens het academische ziekenhuis is er sprake van een primeur.

"Deze klep is een doorbraak voor de chirurgische behandeling van hartklepafwijkingen, met name voor mensen met een actieve levensstijl", zegt hartchirurg Willem Suyker, die de operatie heeft uitgevoerd.

De hartklep is gemaakt van weefsel van een rund. Het is bewerkt met een nieuwe conserveringsmethode, waardoor de klep langer meegaat en de kans op vervolgoperaties wordt verminderd. Ook hoeft de patiënt geen bloedverdunners te slikken, wat vooral gunstig is voor jonge vrouwelijke patiënten die zwanger willen worden.

De ontvanger van de eerste biologische hartklep is de 26-jarige Kiki Bleeker, een fanatieke amazone die ambities heeft om binnen het Nederlands team dressuur te rijden.

UMC Utrecht heeft primeur biologische hartklep
UMC Utrecht heeft primeur biologische hartklep (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: koel en bewolkt

Voelt men in augustus de wind uit zuidwest met felle stoten,
een witte kerst is zeker nog niet uitgesloten.

Mogguh! Na een verregende avond gisterenavond wordt het vandaag half- tot zwaarbewolkt. In het westen van het land kunnen in de loop van de dag wat buien vallen, maar deze nemen in de avond weer in rap tempo af. Het wordt vandaag circa 19 graden, niet echt warm dus voor de tijd van het jaar. De zuidwestenwind is overwegend matig van kracht, boven het IJsselmeer vrij krachtig. In de avond zwakt de wind flink af en komt dan uit het zuidwest tot westen. 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 06:12
Zon onder: 21:19
Zonkracht: 6/3

Nederland
 

Wikiweetjes van vandaag

1942 Mahatma Gandhi wordt gearresteerd
1942 In het bezette Kiev winnen fabrieksarbeiders een voetbalwedstrijd van een Duits team met 5-3, waarna het Oekraïense elftal door de Duitsers gevangen wordt gezet. De wedstrijd zou later de geschiedenis ingaan als de 'Dodenwedstrijd'.
1945 WO II: De tweede Amerikaanse atoombom valt op de Japanse stad Nagasaki. Hierbij vallen 40.000 doden.
1974 President Richard M. Nixon treedt af ten gevolge van het Watergateschandaal.
1986 Queen geeft haar laatste concert met Freddie Mercury in Knebworth (Engeland).
1993 Koning Albert II wordt na het overlijden van zijn broer Boudewijn I de zesde koning van België.
2007 Spaceshuttle Endeavour wordt voor een vlucht naar ruimtestation ISS vanaf Cape Canaveral succesvol gelanceerd.

Meeuwen op Callantsoog  (Foto: DJMO)
Meeuwen op Callantsoog (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Hasselhoff werkt aan reboot Knight Rider

James Gunn en David Hasselhoff proberen Kitt de pratende auto van stal te halen voor een reboot van Knight Rider. Dat vertelde The Hoff dinsdag in een interview met TMZ.

David heeft een cameorol in Guardians Of The Galaxy 2, die James regisseerde. Het rolletje was een speciaal verzoek van de regisseur, zo vertelt David. "Hij vertelde dat hij op zijn achtste altijd naar Knight Rider keek en dat dat hem erg heeft beïnvloed. Daarom wilde hij mij graag in de film hebben." De acteur speelt ook een rol in de jaren 80-videoclip met de cast van Guardians Of The Galaxy 2 die dit weekend uitkwam.

"En nu hebben we het erover om Knight Rider terug te brengen als serie", onthult David. Knight Rider keerde al een keer eerder terug in 2008, maar volgens The Hoff wordt deze reboot anders. "Heel veel mensen vonden die eerste niet leuk. Maar wat ik de hele tijd al zeg: breng het terug naar wat het was. Laat mij maar de oude vent zijn, laat mij maar Devon spelen. Ik kan niet meer rennen en vechten en van dingen afspringen. Maar wat ik wel nog kan, is rijden."

Hasselhoff werkt aan reboot Knight Rider
Hasselhoff werkt aan reboot Knight Rider (Foto: BuzzE)

Jorge Zorreguieta (89) overleden

Jorge Zorreguieta is dinsdag (lokale tijd) op 89-jarige leeftijd in de kliniek Fundaleu in Buenos Aires overleden. Dat meldden Argentijnse media. Koningin Máxima, die in het weekeinde naar Argentinië was gekomen, was in de kliniek aanwezig. Dinsdagmorgen vroeg werd ze bij aankomst gefilmd door de Argentijnse televisiezender Todo Noticias.

Jorge Zorreguieta was al enkele jaren ernstig ziek. In november 2014 werd hij in dezelfde kliniek, die gespecialiseerd is in de behandeling van leukemie, opgenomen. Toen al werd voor zijn leven gevreesd en brachten media zelfs het bericht dat hij was overleden. Zorreguieta herstelde echter en was dit voorjaar zelfs in Nederland voor de viering van de vijftigste verjaardag van zijn schoonzoon koning Willem-Alexander.

Jorge Zorreguieta was in Nederland zeer omstreden vanwege zijn deelname aan de Argentijnse regering onder de militaire dictatuur onder generaal Rafael Videla eind jaren zeventig. Hoewel hij zelf geen hand had gehad in de gruwelijkheden die onder het bewind van de junta werden gepleegd, en zelfs iedere kennis daarvan ontkende, kon er in de ogen van de Nederlandse politiek geen sprake zijn van zijn aanwezigheid bij het huwelijk van zijn dochter Máxima met prins Willem-Alexander.

Overredingskracht
Er was enige overredingskracht van onder andere minister van Staat Max van der Stoel en stuurmanskunst van toenmalige premier Wim Kok nodig om Zorreguieta te doen besluiten weg te blijven bij het huwelijk in februari 2002. In de jaren daarna was hij wel voor familie-aangelegenheden regelmatig in Nederland. Máxima en het koninklijk gezin brachten ook om het jaar de kerstdagen door bij de Zorreguieta's in Argentinië.

Zorreguieta heeft zich verder nooit meer geuit over de 'jaren van lood', zoals de jaren van dictatuur in Argentinië heten. Hij was trots op zijn dochter, zo zei hij wel, en verder bewaarde hij het stilzwijgen.

Jorge Zorreguieta (89) overleden
Jorge Zorreguieta (89) overleden (Foto: ANP)

Ajax versterkt zich met Colombiaanse verdediger Orejuela

Ajax heeft zich versterkt met de Colombiaan Luis Manuel Orejuela. De Amsterdammers betalen 3.650.000 euro voor de 21-jarige rechtsback, die ook als linksback kan spelen. De jeugdinternational zou in Amsterdam voor vijf jaar tekenen.

Na het vertrek van Jairo Riedewald, Kenny Tete en Heiko Westermann zat Ajax krap in de verdedigers. Trainer Marcel Keizer gaf al aan dat hij er graag een verdediger bij wilde hebben.

Orejuela wordt na Davinson Sánchez en Mateo Cassierra de derde Colombiaan in de huidige selectie van Ajax. PSV had ook interesse in Orejuela, maar kon pas zaken doen bij een vertrek van Santiago Arias.

Honda wil dit jaar nog Renault inhalen

Honda sleutelt flink door aan haar 1,6 liter V6 turbomotor en de Japanners hebben goede hoop dat ze nog dit jaar de prestaties van concurrent Renault kunnen overtreffen. Dit zei Yusuke Hasegawa, baas van het Japanse Formule 1-project tegenover Autosport.

De Hondamotor kampt al sinds de terugkeer van het Japanse merk in de F1 met veel problemen. McLaren wilde met de Japanners terugkeren aan het front, maar de auto's zijn vaak door pech uitgevallen. Sinds de introductie van 'spec 3' tijdens de trainingen in Azerbeidzjan en in Oostenrijk in de race gaat het stukken beter. Hoogtepunt vormde de dubbele puntenfinish van Fernando Alonso en Stoffel Vandoorne in Hongarije.

Hasegawa: "Ik denk ook dat we ons met dezelfde orde van grootte kunnen blijven verbeteren qua vermogen, maar het is lastig om Mercedes en Ferrari bij te halen." Renault zou echter wel kunnen. "Ik wil heel graag voor het eind van het seizoen aan Renault voorbij op basis van performance."

De Japanner noemt het een haalbaar doel. "Ja, dat kan ik aan de data zien. Ik kan geen nummers noemen, maar we zijn het gat aan het dichten."

Honda zou na de zomer voor de Grand Prix van België wederom een stap willen zetten en dan mogelijk de 'spec 4' willen introduceren. Deze zou tijdens de test na de race in Hongarije met succes aan de tand gevoeld zijn. Naar verluidt zijn de problemen met de vibraties van de motor vrijwel geheel opgelost, waardoor het vermogen van de Honda flink opgeschroefd kan worden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #950
special
Random Pics van de Dag #949
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.