Varkensfokkerij bij oud-nazikamp verdwijnt

De strijd over een varkensfokkerij op het terrein van een voormalig nazikamp voor dwangarbeiders in Lety (Tsjechië) is voorbij. De overheid laat het complex afbreken om een waardige gedenkplaats voor de slachtoffers van het naziregime mogelijk te maken, vertelde de Tsjechische minister van Cultuur Daniel Herman maandag op de radio. De eigenaar van de mesterij heeft ingestemd met de verkoop van de grond aan de staat. Het contract wordt begin september ondertekend.

Het 'Zigeunerkamp Lety' werd in 1942 door de Duitse bezetters geopend. Door de beroerde levensomstandigheden kwamen er 327 mensen om het leven. Het werkelijke dodental is waarschijnlijk veel hoger. Archeologen stuitten onlangs op sporen van tot dusver onbekende massagraven. Een deel van de gevangenen werd bovendien naar Auschwitz afgevoerd en daar vergast.

Leden van de VN-mensenrechtencommissie en vertegenwoordigers van de Roma-minderheid hebben jarenlang aangedrongen op sluiting van het agrarische bedrijf, dat zich er al in de jaren zeventig vestigde. In Lety is sinds 2010 een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van het dorp.

Varkensfokkerij bij oud-nazikamp verdwijnt
Varkensfokkerij bij oud-nazikamp verdwijnt (Foto: ANP)