Schippers verrast met WK-brons op 100 meter, goud voor Bowie

Dafne Schippers heeft op de 100 meter wederom een WK-medaille te pakken. Op het WK atletiek in Londen snelde de Nederlandse naar een verrassende derde plek.

De absolute topfavoriete was olympisch kampioene Elaine Thompson uit Jamaica, die al tijden onverslaanbaar is en ook in de series en halve finales grote indruk maakte. Thompson kwam er in de eindstrijd echter totaal niet aan te pas, liep een van haar slechtste races sinds haar mondiale doorbraak en kwam met 10,98 slechts als vijfde over de streep.

De strijd om het goud ging tussen de twee voornaamste uitdaagsters van Thompson: de Amerikaanse Tori Bowie en de Ivoriaanse Marie-Josée Ta Lou. Laatstgenoemde schoot uit de startblokken en leek op weg naar een historische gouden medaille voor Ivoorkust, maar Bowie kwam er in de laatste meters nog voorbij: 10,85 om 10,86 seconden.

Achter het tweetal liet Schippers zien toch weer over een sterke tweede helft van de race te beschikken. Nadat ze na de start nog laatste lag, kwam Schippers terug en pakte ze met 10,96 de derde plek, vlak voor de Ivoriaanse Murielle Ahouré (10,98) en Thompson.