Snelste Duitse sprintster in 26 jaar: "Ik lik een 9V-batterij voor de start"

Sprintster Gina Lückenkemper maakte zaterdagavond op het wereldkampioenschap atletiek in Londen zeer grote indruk. De 20-jarige Duitse snelde met 10,95 seconden naar de snelste tijd in de series van de 100 meter, dook voor het eerst onder de 'magische' elfsecondengrens en is de snelste Duitse in 26 jaar.

Na afloop schoof de immer goedlachse Lückenkemper aan bij het Duitse ZDF, waar een beetje gekeuveld werd over haar doelstellingen en haar prestaties. Zo was het bereiken van de halve finales het doel en nu ze zo snel gelopen heeft is ze eigenlijk al tevreden, de finale bereiken zou een hele mooie bonus zijn. 

Er kwam echter ook een ander onderwerp aan bod: ongeoorloofde en geoorloofde hulp. Doping is uiteraard niet toegestaan, maar Lückenkemper verklapte dat ze een vrij opvallend ritueel heeft voor haar wedstrijden: "Ik lik aan een 9V-batterij voor de start van een wedstrijd. Ik werk samen met een 'neuro-atletiektrainer', die dat allemaal wat beter uit kan leggen, maar het komt erop neer dat het goed is om de zenuwen te activeren en hoe kun je dat beter doen dan door even een paar schokjes te krijgen? Gewoon, de batterij in je hand nemen en er een paar keer aan likken, zo", doet de jonge Duitse nog even voor.

Het is te hopen dat Lückenkemper ook zondag weer een goede batterij weet te vinden om aan te likken, want ze zou zeker een leuke nieuwe toevoeging zijn aan het finaleveld op een groot toernooi. Het hele interview met haar is hier te zien, vanaf 8:45 gaat het over de batterij.