Keniaanse pakt wereldtitel marathon namens Bahrein

Rose Chelimo is de nieuwe wereldkampioene op de marathon. De Bahreinse - zoals het gros van de Bahreinse topatleten in Kenia geboren en voor een zak geld verkast - was in de slotfase in Londen te sterk en zegevierde in 2:27.11 uur.

De Portugese Catarina Ribeiro vond het na een paar minuten welletjes en ging er vandoor, waarbij ze een voorsprong van een goede halve minuut opbouwde. Na een dikke tien kilometer was haar moment of fame voorbij en nam de 38-jarige Britse Alyson Dixon haar rol over. Dixon liep lang op kop en zweepte het publiek langs de Londense straten telkens weer op. 

Na zo'n 25 kilometer zorgde de Bahreinse Eunice Kirwa ervoor dat de achtervolgende groep wat uitgedund werd, terwijl Dixon in zicht bleef. Met iets minder dan 30 kilometer op de teller werd de Britse dan eindelijk bijgehaald door de uit veertien dames bestaande groep, inclusief alle favorietes.

De groep bleef vervolgens kilometerslang bij elkaar, tot na bijna veertig kilometer de Bahreinse Chelimo en de Keniaanse Edna Kiplagat er vandoor gingen. Kiplagat hoopte als eerste atleet (man/vrouw) ooit voor de derde keer wereldkampioen op de marathon te worden, maar in de slotfase was Chelimo haar te snel af. Het brons leverde een strijd op tussen de Keniaanse Flomena Daniel en de Amerikaanse Amy Cragg. Ook die sprint werd verloren door de Keniaanse en Cragg veroverde het brons.