FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 28 juli 2017

Gridstraf Hülkenberg in Hongarije

Nico Hülkenberg heeft een gridstraf van vijf plaatsen voor de Grand Prix van Hongarije opgelopen. De Formule 1-coureur van Renault heeft te horen gekregen dat de versnellingsbak van zijn bolide voortijdig vervangen moet worden.

Na het goede resultaat twee weken geleden in Groot-Brittannië had Hülkenberg wederom zijn zinnen gezet op de plek achter de drie topteams. In de tweede vrije training eindigde hij al op die zevende stek, maar door de aangekondigde gridstraf lijkt de Duitser op de startopstelling van zondag buiten de top tien te gaan vallen en dat op een baan waar het vaak lastig inhalen is.

Darter Lewis naar halve finales World Matchplay, 'illegale worp' Norris

Darter Adrian Lewis heeft zich vrijdag geplaatst voor de halve finales van de World Matchplay in de Winter Gardens in Blackpool. Jackpot deed dat door te winnen van Alan Norris, de man met de minst creatieve bijnaam ooit: Chuck.

Lewis nam al snel een 3-0 voorsprong, maar zich Norris terugkomen. Vervolgens ging de tweevoudig wereldkampioen er nog eens goed voor staan en dit keer sloeg hij een aanzienlijk groter gat: 13-5. Norris deed zijn bijnaam echter eer aan en vocht zich knap helemaal terug in de wedstrijd, helemaal tot aan 14-13. Op dat moment vond Lewis het toch maar welletjes geweest en met finishes van 102 en 65 maakte hij het af: 16-13.

Norris werd ondertussen nog even op het matje geroepen door caller Russ Bray. Na een mislukte pijl gooit Chuck de resterende pijl uit frustratie onderhands richting het bord. Sky Sports-analisten Wayne Mardle en John Part leggen hier (inclusief beelden van de worp) haarfijn uit waarom dat niet mag. In de regels staat dat het een 'gewone' gooibeweging moet zijn, de heren zijn het er vooral over eens dat een dergelijke onderhandse worp uit veiligheidsoogpunt niet toegestaan is.

Honda wil in 2018 aan tweede team leveren

Honda is met meerdere partijen in gesprek om in 2018 Formule 1-motoren te leveren. Gisteren werd bekend dat Sauber afhaakte en wederom met Ferrari in zee ging. Daarom willen de Japanners een ander team over de streep trekken om de krachtbronnen af te nemen.

Honda keerde in 2015 terug in de Formule 1, maar tot nu toe is dit nog geen succes gebleken. De Japanners hebben tot nu toe exclusief aan McLaren geleverd, maar de Britten hebben kritiek omdat beloofde verbeteringen te lang op zich laten wachten. McLaren zou zelfs bij Ferrari en Mercedes geïnformeerd hebben over motoren, maar nul op het rekest hebben gekregen.

Daarom wil Honda extra data verzamelen door een tweede team te beleveren. Dit kan de ontwikkeling van de krachtbron bevorderen. Nu Sauber afgehaakt is worden andere opties bekeken. In de paddock doen hardnekkige geruchten over Toro Rosso de ronde. De Italianen krijgen nu nog motoren van Renault en hebben voor 2018 al een contract. Ook Mercedes-teams Williams en Force India behoren tot de potentiële kandidaten.

Mocht Honda Toro Rosso aan zich binden dan zou het kunnen dat McLaren kiest voor Renault dat aangegeven heeft geen vier teams te willen beleveren. Honda wil deze overstap echter koste wat het kost voorkomen.

Brons voor jiujitsuka Van Leeuwen op Wereldspelen

Jiujitsuka Aafke van Leeuwen heeft op de Wereldspelen in Wroclaw brons gepakt in de klasse tot 70 kilogram.

De 25-jarige Nederlandse won beide gevechten in de groepsfase, maar ging in de halve finales onderuit tegen de Française Chloe Lalande. In de strijd om het brons was de Europees kampioene van vorig jaar te goed voor de Poolse Emilia Mackowiak.

Bij de mannen tot 62 kilogram kwam Ecco van der Veer namens Nederland in actie, maar de 20-jarige verloor beide gevechten in de groepsfase en was daarmee uitgeschakeld. 

VS wil niet-verslavende sigaretten

De Amerikaanse overheid wil het nicotinegehalte in sigaretten zodanig verminderen dat ze niet langer verslavend zijn. Het doel is om daarmee het aantal ziektes en sterfgevallen door roken te verminderen.

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) maakte dit vrijdag bekend. De overheidsinstelling, de toeziet op kwaliteit en veiligheid van voedsel en medicijnen, wil in eerste instantie "een dialoog aangaan met het publiek" over de plannen.

Volgens de FDA is "tabak het enige legale product dat bij consumptie op lange termijn voor de helft van de gebruikers dodelijk is". FDA-topman Scott Gottlieb zei dat "als we nu niet van koers veranderen, 5,6 miljoen jongeren straks vroegtijdig overlijden aan tabaksgebruik".

Sigarettenfabrikanten als British American Tobacco en Imperial gingen vrijdag op de beurs onderuit nadat de FDA de plannen bekend had gemaakt.

VS wil niet-verslavende sigaretten
VS wil niet-verslavende sigaretten (Foto: ANP)

Noord-Korea schiet weer raket af

Noord-Korea heeft volgens de Japanse regering vrijdagavond laat (lokale tijd) weer een proef gedaan met een raket die in de Japanse Zee is terechtgekomen. De raket kwam neer in wateren die Japan tot zijn eigen economische zone rekent. De raket vloog circa 45 minuten door de lucht en heeft geen schade aangericht, aldus een lid van het Japanse kabinet. Hij waarschuwde dat Japan de voortdurende provocaties van Noord-Korea niet kan tolereren.

Het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap meldde, zich beroepend op informatie van de legerleiding, dat het waarschijnlijk ging om een intercontinentaal ballistisch projectiel (ICBM) van een geavanceerder type dan de raket die op 4 juli werd getest. Deze legde meer dan 1000 kilometer af en haalde een hoogte van ongeveer 3700 kilometer.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie bevestigde de lancering vanaf de basis Mupyong-ni. Pentagon-woordvoerder Jeff Davis zei dat de militaire inlichtingendienst daar al rekening mee hield. De proef vormde geen bedreiging voor Noord-Amerika.

Het in stalinistische stijl geregeerde Noord-Korea doet al sinds de jaren zeventig raketproeven. Begin deze maand bereikten die een mijlpaal met het afvuren van een intercontinentale ballistische raket.

Noord-Korea schiet weer raket af
Noord-Korea schiet weer raket af (Foto: ANP)

Zilver voor judoka Kamps op Jeugd Olympisch Festival

Het Nederlandse team op het Europees Jeugd Olympisch Festival (EYOF) in het Hongaarse Györ heeft vrijdag één medaille aan het totaal toe mogen voegen. Veel meer kon er ook niet verwacht worden, want in de atletiek en het zwemmen deden er geen Nederlanders mee aan de finales.

Judoka Marit Kamps kwam in de klasse boven 70kg in actie en pakte daarin het brons door Helena Vukovic uit Kroatië te verslaan. Sophio Somkhishvili, de uiteindelijke winnares uit Georgië, had Kamps in de halve finales verslagen.

Een vermelding is er nog wel voor atlete Zoë Sedney, die donderdag goud won op de 200 meter. Vrijdag was ze niet alleen startloopster in de series van de 4x100 meter, waarin Nederland het snelste was, maar ook op de 100 meter horden was ze sneller dan wie dan ook. 

Terrorist Hamburg is islamistische Palestijn

Een man heeft vrijdag in een supermarkt in Hamburg met een mes willekeurig op voorbijgangers ingestoken. De krant Bild bericht dat er zeker een dode en verscheidene gewonden zijn gevallen. De dader is gearresteerd.

De politie weet niet wat zijn motief was. Volgens Duitse media zoekt de politie in de buurt naar een tweede man, een mogelijke medeplichtige. De steekpartij was in een Edeka-supermarkt in de wijk Barmbek, aan de noordkant van het centrum van de havenstad.

Update 20:50 uur: 
Volgens een ooggetuige zou de verdachte 'Allah akbar' geschreeuwd hebben terwijl hij met een machete stukjes uit Duitsers hakte. De politie geeft vooralsnog geen verdere details vrij.

Update 22:30 uur: 
De dader is inmiddels geïdentificeerd als de 26-jarige Ahmed Al H. De hakbar staat bij de autoriteiten als islamist bekend. Het betreft een Palestijn die in Saoudi-Arabië geboren is in 1991 en als vluchteling naar Duitsland is gekomen.

Dat hij 'vluchteling' in plaats van 'migrant' genoemd wordt is logisch: het is immers in Saoudi-Arabië levensgevaarlijk om uit te komen als strenge islamist.

Gelukkig konden onze Oosterburen de man na al die moeilijke jaren eindelijk een veilige thuishaven bieden. Wel lijken zij tekort te zijn geschoten wat betreft de geestelijke ondersteuning van de verwarde Ahmed.

Het is dan ook te hopen dat er de komende jaren nog veel meer geld, tijd, middelen en moeite in de GGZ van de miljoenen veelal onderontwikkelde, geestelijk beschadigde en/of religieus extremistische migranten wordt gestoken, zodat ook zij zich hier binnen een generatie of drie, vier thuis voelen.

Dodelijke steekpartij in supermarkt Hamburg

Dodelijke steekpartij in supermarkt Hamburg (Foto: ANP)

Graf Piet Muijselaar (Snap) toch niet geruimd

Het graf van de beroemde revue-artiest Pieter Muijselaar wordt niet geruimd. Dat meldt begraafplaats Zorgvlied in Amstelveen vrijdag op haar website. Eerder meldden media dat hier sprake van zou zijn. De oorzaak van de commotie was een bordje dat bij het graf stond waarop werd gevraagd of nabestaanden zich wilden melden. Vaak is dat een voorbode dat er plannen zijn om een graf te ruimen.

De laatste rustplaats van Muijselaar wordt intact gehouden, bevestigt Zorgvlied. "Dit sluit aan bij het beleid van Zorgvlied om graven van bekende Nederlanders in principe niet te ruimen", schrijft de begraafplaats. "Graven van cultuurdragers zijn bij Zorgvlied in goede handen. Zorgvlied is zich er terdege van bewust dat deze graven van in dit geval een geliefde artiest veel betekenis hebben voor veel mensen."

Donaties
Wel zijn donaties welkom om het graf in stand te houden, staat als slot in de verklaring. Piet Muijselaar (1899-1978) werd vooral bekend als het typetje Snap. De artiest trad ruim veertig jaar op met zijn collega Willy Walden, die Snip vertolkte. Muijselaar brak in de jaren twintig door met zijn spel in de Bouwmeester-revue en De Bonte Dinsdagavondtrein.

In dit radioprogramma maakten ook Snip en Snap voor het eerst hun opwachting. Het tweetal stopte in 1977 met optreden toen Muijselaar ziek werd.

Graf van Piet Muijselaar (Snap) niet geruimd
Graf Piet Muijselaar (Snap) toch niet geruimd (Foto: BuzzE)

Kanopolosters drie keer onderuit op Wereldspelen

De Nederlandse kanopolosters zijn allerminst lekker begonnen aan de Wereldspelen in Wroclaw. Alle drie wedstrijden van vrijdag gingen verloren, waardoor drie overwinningen zaterdag hard nodig zijn om nog mee te kunnen doen om de medailles.

Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Nederland een ontzettend moeilijke dag ging krijgen. Met achtereenvolgens Nieuw-Zeeland, Duitsland en Frankrijk hadden ze de wereldkampioenen, vicewereldkampioenen en nummers drie van het vorige WK tegenover zich, terwijl Nederland vorig jaar op het WK vierde werd.

Nieuw-Zeeland was 's ochtends met 7-2 al een forse maat te groot, terwijl Oranje Duitsland met 4-2 nog enigszins bij kon benen. In beide wedstrijden kwamen de treffers op naam van Charlotte Bakkes en Marijke Dijkman. Ook dat duo kon tegen Frankrijk echter niks maken: het werd een wat pijnlijke 0-7 nederlaag.

Zaterdag speelt Nederland tegen Italië, Canada en Polen, landen die doorgaans onder Nederland eindigen.

Nederland - Nieuw-Zeeland aan het begin van de video (Bron: YouTube)

Nederland - Duitsland vanaf ongeveer 29:00 (Bron: YouTube)

Nederland - Frankrijk vanaf ongeveer 1:09 uur (Bron: YouTube)

Turkse justitie laat zeven journalisten gaan

Zeven aangeklaagde journalisten van de Turkse krant Cumhuriyet worden vrijgelaten. Dat heeft een Turkse rechtbank vrijdag bepaald. Hoofdredacteur Murat Sabuncu en vijf anderen moeten van de rechter echter gevangen blijven zitten, berichtte de krant Hürriyet. Andere beklaagden in deze zaak waren al eerder vrijgelaten in afwachting van hun proces.

De groep van in totaal zeventien journalisten van Cumhuriyet wordt onder meer beschuldigd van "hulp aan terrorisme" of van "lidmaatschap van een gewapende terroristische organisatie". Advocaten van de groep en mensenrechtenactivisten stellen dat er geen sprake is van een eerlijk proces, maar van een grove schending van de vrijheid van meningsuiting.

De Turkse president Erdogan heeft de mislukte staatsgreep in juli 2016 aangegrepen om elke oppositie tegen zijn regering hard de kop in te drukken.

Turkse justitie laat zeven journalisten gaan
Turkse justitie laat zeven journalisten gaan (Foto: ANP)

Biljarter Jaspers in halve finales Wereldspelen

Biljarter Dick Jaspers heeft zich vrijdag op de Wereldspelen in het Poolse Wroclaw geplaatst voor de halve finales in het driebanden.

De ervaren Nederlander, jagend op zijn tweede gouden medaille, stuurde de Belg Eddy Leppens naar huis. Na vier beurten had Jaspers al een 28-1 voorsprong, hij wist het uiteindelijk af te maken in twaalf beurten: 40-24 met een bijzonder hoog moyenne van 3,077. 

In de halve finales moet Jaspers het opnemen tegen de Italiaan Marco Zanetti, de wereldkampioen van 2002 en 2008 en vier jaar geleden in Cali winnaar van het goud op de Wereldspelen. 

FOK! sportfoto-onderschrift week 30

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is Blaadjes met het volgende onderschrift: "Max Ver Stappen."

De opgave van deze week:

We zien hier de Russen Aleksandr Bondar en Viktor Minibaev tijdens het WK schoonspringen, maar er lijkt wat meer aan de hand te zijn bij deze heren, wat is dat? (Pro Shots / Insidefoto)
We zien hier de Russen Aleksandr Bondar en Viktor Minibaev tijdens het WK schoonspringen, maar er lijkt wat meer aan de hand te zijn bij deze heren, wat is dat? (Pro Shots / Insidefoto)

Hoeveel kamelen ben jij waard?

In sommige landen kun je je vriend of vriendin inruilen voor kamelen. Maar ja, hoe weet je nu op hoeveel kamelen je recht hebt als je je partner wil inruilen. Deze omrekentool kan je daarbij van dienst zijn. Vul gewoon even de gevraagde specificaties in en je weet meteen wat je minimaal voor je partner kunt vragen. Je kunt hem natuurlijk ook voor jezelf invullen, zoals ik deed. Ik zou 58 kamelen waard zijn. Hoeveel ben jij er waard?  

Je vindt de tool hier. Laat je even weten hoeveel kamelen jij waard bent? 

Hoeveel kamelen ben jij waard?
Hoeveel kamelen ben jij waard?

Haase met gelegenheidspartner Arends naar halve finales Gstaad

Tennisser Robin Haase doet het op het ATP-toernooi van Gstaad weer uitstekend. In het enkelspel sloeg hij David Goffin vrijdag naar huis, in het dubbelspel staat hij ook in de halve finales.

Haase vormt voor de gelegenheid een duo met landgenoot Sander Arends en dat gaat prima. Norbert Gombos uit Slowakije en de Portugees João Sousa moesten er in de kwartfinales aan geloven in een bijzonder snelle wedstrijd. Na 50 minuten stonden twee sets en een supertiebreak op het bord: 3-6, 6-1 [10-1].

Matwé Middelkoop stond met zijn Tsjechische partner Roman Jebavy al op de baan voor de halve finales, maar de Nederlander ging daarin onderuit. De Oostenrijkers Oliver Marach en Philipp Oswald waren met 6-3, 6-3 te sterk.

Haase en Arends in Gstaad (Bron: YouTube)

Verstappen positief: "Hopelijk kunnen we het gevecht aangaan"

Max Verstappen heeft een positief gevoel overgehouden aan de eerste dag van het raceweekend van de Grand Prix van Hongarije. "Het ziet er goed uit", zo liet de jonge Nederlander weten na de eerste twee vrije trainingen.

"In de eerste vrije training had ik nog niet helemaal het juiste gevoel, maar we hebben vandaag veel veranderd aan de auto en aan het eind van de tweede vrije training was het gevoel in de auto goed. Door de rode vlaggen kon ik niet alle ronden afmaken, maar verder ging het prima", zo legde de coureur uit op www.verstappen.nl.

Een goed begin van het raceweekend geeft Verstappen een positief gevoel voor de rest van het weekend. "Ik denk dat we hier een goede kans maken. Het ziet er beter uit dan tijdens de voorgaande races. We moeten de balans nog iets verbeteren om echt tevreden te kunnen zijn met de auto, maar wat snelheid betreft ziet het er goed uit. We zitten erbij, dus dat is positief."

Ook voor de kwalificatie ziet de Formule 1-coureur kansen. "Het zal in de kwalificatie close zijn. Hoewel Hamilton zijn tijd vandaag neerzette op de zachte banden, dus die zal er morgen sowieso goed bij zitten. Mercedes zal in de kwalificatie ook nog wel wat meer uit de motor kunnen halen, maar dat hebben ze nu ook echt nodig. Het lijkt meer open te liggen dan eerder dit jaar het geval was, dus hopelijk kunnen we het gevecht aangaan."

Verstappen positief: "Hopelijk kunnen we het gevecht aangaan" (Pro Shots / Action Images)Verstappen positief: "Hopelijk kunnen we het gevecht aangaan" (Pro Shots / Action Images)

Ferrari snelste in kwalificatie 24 uur van Spa

In de afsluitende Superpole kwalificatie op vrijdagavond heeft James Colado met de #55 Ferrari 488 van Kaspersky Motorsport de snelste tijd neergezet. Op de tweede plaats eindigde Mirko Bortoletti met de #63 Lamborghini Huracán van GRT Grasser. De race start zaterdag om 16.30u en is live te volgen via Youtube.

Uitslag kwalificatie
1 #55 Kaspersky Ferrari (Calado)
2 #63 Grasser Lamborghini (Bortolotti)
3 #2 WRT Audi (Vervisch)
4 #117 Team75 Porsche (Vanthoor)
5 #97 Oman Aston Martin (Adam)
6 #1 WRT Audi (Rast)
7 #84 HTP Mercedes (Perera)
8 #14 Emil Frey Jaguar (Costa)
9 #75 ISR Audi (Schmid)
10 #23 Motul Nissan (Ordonez)
11 #99 ROWE BMW (Eng)
12 #76 ISR Audi (van der Linde)
13 #90 AKKA Mercedes (Marciello)
14 #8 M-Sport Bentley (Soulet)
15 #50 Spirit Of Race Ferrari (Pier Guidi)
16 #9 Abt Bentley (Pepper)
17 #7 M-Sport Bentley (Kane)
18 #17 WRT Audi (Green)
19 #25 Sainteloc Audi (Haase)
20 #88 AKKA Mercedes (Juncadella)

Zaterdag om 16.30u valt de groene vlag en gaan 63 auto's van start om uit te maken wie de winnaar wordt van de 69ste 24 uur van Spa. De race is live te volgen via het Youtube kanaal van Blancpain GT Series en via autosportzender Motorsport.tv.

Weer Russisch zwemgoud, Britse estafettezwemmers verslaan Amerikanen

De Russische zwemploeg heeft op het wereldkampioenschap langebaan in Boedapest een heerlijk dagje achter de rug. Na het goud van Yuliya Efimova en Evgeny Rylov was het ook raak voor Anton Chupkov op de 200 meter schoolslag.

De Japanners Yasuhiro Koseki en wereldrecordhouder Ippei Watanabe gingen er in het eerste deel van de race vandoor, maar Chupkov bouwde het anders op. Waar de Japanners in hun derde baantje al wat verloren, zwom de Rus die in exact dezelfde tijd als de tweede. In de laatste 50 meter sloeg hij toe: versnellen zat er nauwelijks meer in voor de Japanners, terwijl Chupkov het gas stevig open kon draaien. Hij tikte aan na 2:06,96, een van de snelste tijden ooit. Zilver was er in 2:07,29 voor Koseki, brons ging in 2:07,47 naar Watanabe.

Op de 4x200 meter vrije slag bij de mannen leken de Amerikanen hard op weg naar goud. Blake Pieroni, Townley Haas en Jack Conger bouwden een forse voorsprong op, maar slotzwemmer Zane Grothe werd in een mum van tijd ingehaald door de Brit James Guy. Met een geweldige split van 1:43,80 zwom hij de Britten (met Stephen Milne, Nicholas Grainger en Duncan Scott) naar het goud in 7:01,70. Zilver was er voor Rusland, want slotzwemmer Aleksandr Krasnykh zwom ook voorbij Groth, die de Amerikanen nog wel op het podium hield. 

Baby Charlie Gard overleden

De doodzieke Britse baby Charlie Gard, die het onderwerp van een bittere juridische strijd werd, is vrijdag overleden. Gard werd elf maanden oud. De Britse media meldden de dood van de zuigeling.

De baby had een uiterst zeldzame en dodelijke aandoening. De ouders waren in een juridisch conflict geraakt met artsen over de vraag of de baby in de Verenigde Staten een experimentele behandelmethode zou mogen ondergaan. De rechtszaak trok in heel de wereld grote belangstelling.

Charlie zou 4 augustus 1 jaar geworden zijn. Hij werd donderdagmiddag naar een hospice overgebracht waar hij vrijdag is overleden nadat de beademing stil werd gezet. 

Baby Charlie Gard overleden
Baby Charlie Gard overleden (Foto: ANP)

Kromowidjojo als 5e naar WK-finale 50 vlinder, De Waard komt tekort

Zwemster Ranomi Kromowidjojo heeft zich op de wereldkampioenschappen langebaan in Boedapest geplaatst voor de finale van de 50 meter vlinderslag, de afstand waarop ze in 2013 WK-brons won.

Kromowidjojo zwom in de halve finales naar een tijd van 25,67 seconden, een kleine anderhalve tiende boven haar vier jaar oude persoonlijk record en goed voor de vijfde tijd. Maaike de Waard kende een geweldige start, deed 40 meter volop mee, maar zakte vervolgens terug en tikte in haar halve finale aan als laatste in 25,89 seconden. Dat was wel goed voor een nette twaalfde tijd. 

In de halve finales van de 100 meter vlinderslag liet Caeleb Dressel wederom een wereldtijd noteren. In de series zwom de Amerikaan naar 50,08, dit keer tikte hij een honderdste eerder aan: 50,07. Michael Phelps' jarenlang onaantastbare wereldrecord van 49,82 lijkt met het oog op de finale van zaterdagavond in de buurt te komen. 

Gevaarlijk drugslab in Tilburgse woonwijk

De politie heeft vrijdag in Tilburg een drugslab opgeruimd dat op slechts enkele meters van woonhuizen in een garagebox was verstopt. Volgens de politie leverde het lab een groot gevaar op voor de omgeving. Dat bleek ook tijdens het opruimen. Een medewerker van de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) van de politie werd onwel door dampen die uit een lekkende jerrycan kwamen.

"Hij werd heel erg duizelig", lichtte een woordvoerder toe. De man hoefde niet naar het ziekenhuis, maar voor de politie bewees het incident nog eens hoe gevaarlijk dit soort labs in woonwijken zijn. De LFO-medewerkers zetten het werk voort met gasmaskers op.

In de garagebox aan de Willem Pijperstraat in Tilburg-Noord lagen zo'n tienduizend pillen, tientallen liters aan grondstoffen voor uiteenlopende soorten harddrugs en enkele liters amfetamine in vloeibare vorm. De politie heeft alle spullen in beslag genomen, maar nog niemand aangehouden.

Gevaarlijk drugslab in Tilburgse woonwijk
Gevaarlijk drugslab in Tilburgse woonwijk (Foto: ANP)

Efimova zwemt naar wereldtitel, ook Russisch rugslaggoud

Zwemster Yuliya Efimova heeft op het WK langebaanzwemmen in Boedapest de wereldtitel op de 200 meter schoolslag gepakt. De Russische kende een geweldig tweede deel van de race en tikte aan na 2:19,64 minuten.

Haar aartsvijand Lilly King - wat alles te maken heeft met Efimova's dopingverleden - moest genoegen nemen met plek vier. Zilver was voor King's Amerikaanse landgenote Bethany Galat (2:21,77), die in tegenstelling tot King wel gewoon een hand gaf aan Efimova. De Chinese Shi Jinglin (2:21,93) zwom naar het brons, net als op het vorige WK en de Olympische Spelen van vorig jaar.

Rusland kon nog een keer juichen, want ook op de 200 meter rugslag bij de mannen was er goed voor de Russen. Evgeny Rylov vertrok razendsnel en pas richting de finish kwam men weer in de buurt. Hij tikte aan na 1:53,61 minuten, een Europees record. Olympisch kampioen Ryan Murphy pakte met 1:54,21 het zilver, voor zijn Amerikaanse landgenoot Jacob Pebley (1:55,06). De pas 16-jarige Rus Kliment Kolesnikov, zwemmend met kenmerkende ketting, eindigde knap als vierde in 1:55,14, wederom een nieuw wereldrecord junioren. 

Efimova zwemt naar wereldtitel (Pro Shots / Insidefoto)
Efimova zwemt naar wereldtitel (Pro Shots / Insidefoto)

Opengemaakte elektronica taboe op vlucht VS

Reizigers naar de Verenigde Staten mogen apparaten die zichtbaar open zijn geweest niet meer meenemen in de handbagage. Het gaat om elektronica waarvan bijvoorbeeld de schroefjes ontbreken of waarvan de behuizing is beschadigd. Dat bevestigen KLM en Schiphol tegenover Tweakers.

Alle apparaten groter dan een smartphone, zoals onder meer tablets, e-readers, camera's en laptops, vallen onder de regel. De aangescherpte beveiliging ging vorige week in, zonder dat dat was gecommuniceerd naar de reizigers. Sommigen werden pas tegengehouden terwijl ze al bijna in het vliegtuig zaten.

"Het gaat om een beveiligingsmaatregel en daar mogen we niet veel over zeggen", zegt een woordvoerder van KLM.

Het lijkt uw verslaggeefster overigens evident dat de maatregel is bedoeld om te voorkomen dat er explosieven aan boord gesmokkeld kunnen worden. 

Opengemaakte elektronica taboe op vlucht VS
Opengemaakte elektronica taboe op vlucht VS (Foto: BuzzT)

Heerenveen presenteert twee aanwinsten

Marco Rojas en Nemanja Mihajlović‡ zijn vrijdag officieel gepresenteerd als nieuwe aanwinsten van sc Heerenveen.

De vleugelaanvallers komen over van respectievelijk Melbourne Victory en Partizan Belgrado. Rojas heeft zijn handtekening gezet onder een tweejarig contract met een optie voor nog een derde seizoen en Mihajlović tekende voor drie seizoenen met ook een optie voor nog een jaar.

"Marco en Nemanja brengen snelheid en diepte" vertelde technisch manager Gerry Hamstra op de officiële clubwebsite van sc Heerenveen. "Wij hebben spelers die graag in de bal willen komen, vandaar dat onze scouts gekeken hebben naar voetballers die diepgang aan ons spel toevoegen."

Rojas en Mihajlović zijn de vierde en vijfde aanwinst voor Heerenveen deze zomer. Donderdag versterkte de ploeg zich al met verdediger Denzel Dumfries, die overkwam van Sparta Rotterdam. Eerder al zette Daniel Höegh en Warner Hahn voet op Friese bodem.

Kromowidjojo met snelste tijd in jaren 5e op 100m vrij, Manuel verrast Sjöström

Zwemster Simone Manuel heeft zich op de wereldkampioenschappen langebaanzwemmen in Boedapest verrassend laten kronen tot wereldkampioene op de 100 meter vrije slag. Het is het eeste Amerikaanse WK-goud op de 100 vrij bij de dames sinds 1998.

De Amerikaanse is de regerend olympisch kampioene - samen met de eveneens in de finale aanwezige Canadese Penny Oleksiak - maar toch was ze niet de favoriete. Dat was de Zweedse Sarah Sjöström, die eerder op het WK in de estafette het wereldrecord op de 100m vrij verpletterde.

Sjöström nam ook ruim de leiding in de eerste 50 meter, maar op de terugweg kwam Manuel alsmaar dichterbij. Ze was precies op tijd om het gat te dichten en met een meter of vijf te gaan passeerde ze Sjöström. Manuel tikte aan in een nationaal record van 52,27 seconden, Sjöström moest met 52,31 genoegen nemen met zilver. Brons was er voor de Deense Pernille Blume, die 52,69 zwom.

Ranomi Kromowidjojo stond voor de zevende keer op rij in een mondiale finale op het koningsnummer van het zwemmen en ze zwom beter dan ze in jaren gedaan heeft. De Nederlandse tikte aan na 52,78 seconden, haar op één na snelste tijd ooit en slechts 0,03 seconden van haar uit 2012 stammend persoonlijk record verwijderd.

Final Fantasy's Regalia naar Forza Horizon 3

De Regalia, de auto die Noctis en zijn makkers gebruikten om door Eos te reizen in Final Fantasy XV, komt als speelbare auto naar Forza Horizon 3.

Voor spelers die voor 1 augustus Forza Horizon 3 óf Final Fantasy XV hebben gespeeld op Xbox One of PC, wordt de Regalia gratis en voor niets aan hun garage toegevoegd. We moeten nog wel even afwachten of we de Regalia ook als vliegmachine kunnen gebruiken om door Australië te reizen.

Vier winkels Kalverstraat ontruimd

In de Amsterdamse Kalverstraat zijn vrijdagmiddag rond 16.30 uur vier winkels ontruimd. Ze hebben last van de rook die ontstaan is door een brand in een bovenwoning aan het Spui in Amsterdam, aldus de brandweer. "Er stond rook in de winkels. Het was wel druk, maar de ontruiming is gemoedelijk verlopen."

De brand in de woning aan het Spui, die boven een visrestaurant ligt, was ontstaan in het plafond boven de keuken van The Seafood Bar. Dat deel van de brand had de brandweer snel onder controle, maar in de woning bleek nog een andere 'warmtebron' te zien, aldus de brandweer

De Kalverstraat is een van de bekendste winkelstraten in Nederland. Welke winkels ontruimd zijn, kon de brandweer niet zeggen. Wanneer het winkelpersoneel en klanten weer terug mogen, is niet bekend.

Vier winkels Kalverstraat ontruimd
Vier winkels Kalverstraat ontruimd (Foto: ANP)

Winst en verlies voor beachvolleyballers op WK

Op het wereldkampioenschap beachvolleybal in Wenen hebben de Nederlandse mannen één partij gewonnen en één verloren. Winst was er voor de wereldkampioenen van 2013, Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen. Ze rekenden af met de Uruguayanen Mauricio Vieyto en Renzo Cairus: 21-15, 22-20.

Voor Christiaan Varenhorst en Maarten van Garderen begon het WK niet zo best. Ze speelden tegen de Brazilianen Evandro Oliveira en André Stein, sinds dit jaar een duo. De eerste twee sets waren erg spannend en leverden beide teams één keer setwinst op, maar de Brazilianen waren in set drie toch te sterk: 22-20, 21-23, 7-15.

Dode man Rijswijk slachtoffer misdrijf

De man die vorige week zaterdag dood werd aangetroffen op een afgelegen parkeerterrein in Rijswijk, is de 50-jarige Vlaardinger Mustafa Ates. De politie gaat ervan uit dat hij door een misdrijf om het leven is gekomen. De politie maakte zijn identiteit vrijdag bekend, in de hoop dat bekenden van het slachtoffer zich melden met informatie.

Het lichaam van Ates werd aangetroffen bij de Van der Kooijweg. De recherche begon daarop een onderzoek en sloot meteen al een misdrijf niet uit. De politie kon vrijdag nog niets zeggen over de doodsoorzaak. "Dat is onderdeel van het onderzoek", zei een woordvoerder, die aangaf dat de politie nog naarstig op zoek is naar informatie over "de laatste gangen"van Ates.

Dode man Rijswijk slachtoffer misdrijf
Dode man Rijswijk slachtoffer misdrijf (Foto: ANP)

Strandhandbalsters naar Jeugd Olympische Spelen

De Nederlandse strandhandbalsters hebben zich geplaatst voor de Jeugd Olympische Spelen van volgend jaar. In Buenos Aires zal de sport dan voor het eerst op het programma staan.

Op een zonnig Mauritius werd het WK voor spelers en speelsters tot 17 jaar afgewerkt, met als inzet niet alleen de wereldtitel, maar ook kwalificatie voor de Jeugd OS. Nederland moest daarvoor bij de beste drie Europese landen eindigen en dat lukte. Vier Europese landen haalden de kwartfinales, waarvan alleen Nederland, Portugal en Hongarije de halve eindstrijd haalde.

Daarin wisten de Nederlandse dames te winnen van Argentinië, waarna Hongarije de tegenstander was in de finale. In de groepsfase was Nederland na shoot-outs nog te sterk, dit keer won Hongarije. De eerste set - in strandhandbal wordt in sets gespeeld - ging met 23-24 naar Nederland, Hongarije sloeg in set twee met 23-16 hard terug. In de shoot-out zegevierde de Hongaarse dames met 7-4.

Als je kennis wilt maken met de sport kun je hier de finale van het WK U17 kijken tussen Nederland en Hongarije (Bron: YouTube)

Kermisattracties stilgezet na ongeluk VS

Het bedrijf KMG, de bouwer van de kermisattractie waarmee woensdag (plaatselijke tijd) een dodelijk ongeluk gebeurde in de Amerikaanse stad Columbus, heeft de Nederlandse exploitanten van soortgelijke attracties donderdag gevraagd hun attractie tot nader order gesloten te houden.

De gemeente Tilburg bevestigt dat de attractie met de naam Chaos die staat op de Tilburgse kermis, donderdagmiddag dicht is. KMG wil de attracties gesloten houden tot het onderzoek naar het ongeval in de VS meer duidelijkheid biedt. Hoeveel van dit soort attracties op Nederlandse kermissen staan, weet projectleider Albert Kroon van KMG niet precies, hij vermoedt twee tot drie.

Over de oorzaak van het ongeluk in Columbus in de Amerikaanse staat Ohio is volgens KMG nog niets bekend. "We hebben contact met het bedrijf dat al jarenlang onze attracties exploiteert in de Verenigde Staten. Die zullen de zaak onderzoeken", aldus Kroon. Het bedrijf wacht de rapportage over het ongeluk af en zal zich dan beraden op eventueel te nemen maatregelen. Het is volgens Kroon het eerste ongeluk in het 28-jarig bestaan van het bedrijf.

Kermisattracties stilgezet na ongeluk VS
Kermisattracties stilgezet na ongeluk VS (Foto: ANP)

Win de DVD van Vechtershart!

Na het spannende eerste seizoen van Vechtershart volgt nu het tweede seizoen van de vechtsportserie. De BNN reeks, vol romantiek en drama, werd mede bedacht door hoofdrolspeler Waldemar Torenstra, die naast acteren een passie heeft voor vechtsport.

Waldemar vertolkt wederom de rol van Nick Roest, een voormalig K1-kampioen, die na vier jaar gevangenisstraf vrijkomt en zich letterlijk terug vecht in zijn oude leven. In seizoen twee stapt Nick van kickboksen over naar MMA (Mixed Martial Arts), daarnaast komen actuele thema’s zoals matchfixing en dopinggebruik aan bod. Hiermee belooft het vervolg nog vetter en harder te worden dan seizoen 1. 

In samenwerking met Just Entertainment mogen we 5x de DVD van seizoen 2 weggeven. Om kans te maken, hoef je alleen maar antwoord te geven op de volgende vraag:

Er is nog een Nederlandse serie waar Waldemar Torenstra een rol in speelde en dat is?

- Divorce

- Flikken Rotterdam

- Flikken Maastricht

Geef voor 2 augustus je antwoord hier door en maak kans!

Martina niet naar WK atletiek

Churandy Martina heeft afgezegd voor het WK atletiek dat volgende week van start gaat in Londen. Martina heeft te kampen met een hamstringblessure waardoor deelname aan de WK niet verantwoord is.

"Helaas hebben we na uitgebreid onderzoek en in overleg met Churandy, de coach-staf en de medische staf moeten besluiten dat het beter is om van deelname af te zien om het risico op ernstiger letsel te voorkomen. Uiteraard wil Churandy graag starten en heeft het hem veel moeite gekost om dit besluit te nemen maar alles overwegende, is dit de enige juiste beslissing," aldus technisch directeur Ad Roskam.

Martina zelf is uiteraard zeer teleurgesteld. "Ik heb er alles aan gedaan om fit te worden maar dat is niet gelukt. Ik moet nu herstellen van deze blessure en goed voor mijzelf zorgen zodat ik de komende jaren nog wel kan mee doen aan de EK’s en de WK’s die nog komen en natuurlijk de Olympische Spelen in Tokyo."

Martina niet naar WK atletiek (Pro Shots / Erik Pasman)
Martina niet naar WK atletiek (Pro Shots / Erik Pasman)

Permanente beveiliging bij grotten Kanne

Beveiligers bewaken per direct 24 uur per dag de ingangen van de grot in Kanne waar afgelopen week een hooi- en strobrand woedde. Zij moeten voorkomen dat nieuwsgierige mensen in de grot een kijkje nemen. De beveiligers blijven staan tot de ingangen zijn afgesloten met een betonconstructie, aldus een woordvoerder van de provincie Limburg.

De provincie heeft geen signalen dat mensen al hebben geprobeerd om de grot binnen te komen, maar wil het zekere voor het onzekere nemen. De brandweer had dagenlang de handen vol aan de brand in de grot. Pas na een aantal dagen had de brandweer het vuur onder controle en werd het beheer van de grot overdragen aan de provincie.

Permanente beveiliging bij grotten Kanne
Permanente beveiliging bij grotten Kanne (Foto: ANP)

Ricciardo opnieuw de snelste, Verstappen zesde

Daniel Ricciardo heeft ook in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Hongarije de snelste tijd gereden. De Australiër was met zijn Red Bull met een tijd van 1.16,455 een fractie sneller dan vanochtend. Sebstian Vettel eindigde op twee tiende als tweede, terwijl Max Verstappen een zesde tijd liet noteren. De Nederlander lijkt zijn auto nog niet helemaal voor elkaar te hebben.

De training liet zien dat Felipe Massa nog veel worstelde met zijn Williams. De Braziliaan stond meermalen achterstevoren. Ook Romain Grosjean kende met de Haas zijn gebruikelijke momenten, maar het was Pascal Wehrlein die voor opschudding zorgde. De Duitser schreef zijn Sauber halverwege de training af door hard in de bandenstapels te belanden. Code rood volgde.

Dit was niet de enige rode vlag van de middag, want bij het opkomen van start/finish belandde even later Jolyon Palmer met zijn Renault in de bandenstapels. Omdat de training wederom enige tijd stillag hebben niet veel coureurs een fatsoenlijke lange run kunnen doen. Kevin Magnussen kwam met zijn Haas pas laat de baan op, omdat de bolide na de crash van Antonio Giovanazzi vanochtend eerst gerepareerd moest worden.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 D. Ricciardo Red Bull 1:18.455   32
2 S. Vettel Ferrari 1:18.638 +0:00.183 28
3 V. Bottas Mercedes 1:18.656 +0:00.201 33
4 K. Räikkönen Ferrari 1:18.755 +0:00.300 28
5 L. Hamilton Mercedes 1:18.779 +0:00.324 31
6 M. Verstappen Red Bull 1:18.951 +0:00.496 25
7 N. Hülkenberg Renault 1:19.714 +0:01.259 33
8 F. Alonso McLaren 1:19.815 +0:01.360 31
9 C. Sainz Toro Rosso 1:19.834 +0:01.379 35
10 S. Vandoorne McLaren 1:19.909 +0:01.454 18
11 E. Ocon Force India 1:20.126 +0:01.671 34
12 S. Perez Force India 1:20.266 +0:01.811 33
13 D. Kvyat Toro Rosso 1:20.577 +0:02.122 37
14 L. Stroll Williams 1:20.791 +0:02.336 31
15 F. Massa Williams 1:20.869 +0:02.414 22
16 J. Palmer Renault 1:21.175 +0:02.720 12
17 K. Magnussen Haas F1 1:21.345 +0:02.890 11
18 R. Grosjean Haas F1 1:21.504 +0:03.049 25
19 M. Ericsson Sauber 1:21.559 +0:03.104 31
20 P. Wehrlein Sauber 1:21.722 +0:03.267 16

Unicum voor tennissters Lemoine en Rus

Tennissters Quirine Lemoine en Arantxa Rus hebben zich voor het eerst in hun carrière geplaatst voor de finale van een WTA-toernooi. In het Zweedse Båstad sloeg het Nederlandse duo zich naar de eindstrijd.

Lemoine en Rus namen het op tegen de Georgische Oksana Kalashnikova en de Poolse Alicja Rosolska. Laatstgenoemde was vorig jaar nog winnares van het toernooi, samen met de Roemeense Andreea Mitu.

Het Nederlandse duo maakte het in de eerste set spannend, maar won de tiebreak. Daarna waren ze echter duidelijk de betere, wat hen voor de eerste keer naar een WTA-finale bracht: 7-6 (3), 6-2.

NS doet mee aan gender-gekte; Arriva overweegt het

Treinreizigers van de NS worden met ingang van de nieuwe dienstregeling niet meer aangesproken als 'Dames en heren' maar met het sekseneutrale 'Beste reizigers'.

Per dag worden er in NS-treinen ongeveer 24.000 automatische omroepberichten afgespeeld. Deze teksten worden aangepast. Op alle stations spreken de menselijke omroepers de reizigers wekelijks gemiddeld 70.000 keer aan. Machinisten, conducteurs en omroepers krijgen de instructie om de passagiers vanaf december genderneutraal toe te spreken.

De wijziging wordt officieel ingevoerd op 10 december van dit jaar. NS-baas Roger van Boxtel zegt hierover: "Een kleine wijziging, maar tegelijkertijd is het toch ook heel logisch om onze reizigers aan te spreken met wat ze voor ons zijn? Namelijk beste reizigers. Onze mensen op de trein willen graag dat iedereen zich welkom voelt. In persoonlijke gesprekken is het natuurlijk aan de conducteur zelf hoe hij zijn of haar gastvrijheid invult. Iedere reiziger is ons even lief."

De beleidswijziging van de NS past in een maatschappelijke trend die al langer gaande is. Vorig jaar besloot bijvoorbeeld het bedrijf achter de OV-chipkaart dat de geslachtsaanduiding op de kaarten zou verdwijnen. Donderdag maakte de gemeente Amsterdam bekend haar inwoners niet langer met mijnheer of mevrouw, maar met mens of inwoner aan te spreken. Ook in de Londense metro is eerder deze maand het welbekende 'Ladies And gentlemen' vervangen door 'Good morning everyone' (Goedemorgen allemaal).

Update 15:15 uur
Ook Arriva overweegt genderneutraal omroepen in te voeren. "We zetten het onderwerp intern op de agenda", aldus een woordvoerder, die aangeeft dat het bedrijf uniformiteit in de stationsomroepen in Nederland belangrijk vindt.

Grenswacht Canada schiet vrijwel nooit

De Canadese grenswacht kreeg in juli 2007 ook vuurwapens voor de bewaking van de lange grens. Sindsdien hebben de agenten nog nooit op een indringer of smokkelaar geschoten. De omroep CBC meldde vrijdag dat de leden van het Canadese Agentschap voor de Grens (CBSA) in tien jaar tijd in totaal achttien keer een schot hebben gelost.

Elf keer ging een vuurwapen per ongeluk af. Zes keer is een dier doodgeschoten om het uit zijn lijden te verlossen. Eén keer schoot een agent van CBSA gericht op een kwaadaardige aanvaller en dat was een hond.

Toch is de dienst naar eigen zeggen blij met de nuttige vuurwapens. In de tien jaar dat de agenten of douaniers met vuurwapens op pad zijn, hebben ze wel 299 keer hun wapen getrokken zonder te schieten. Dat was in mogelijk gevaarlijke situaties die door het tevoorschijn halen van het vuurwapen zijn afgewend.

Grenswacht Canada schiet vrijwel nooit
Grenswacht Canada schiet vrijwel nooit (Foto: ANP)

Italië stelt inenten verplicht

Italië voert een inentingsplicht van kinderen en tieners onder de zeventien jaar in. Aanleiding voor dit besluit van het parlement vrijdag is een mazelenepidemie die begin dit jaar is uitgebroken.

Tot midden juli zijn 3672 mensen besmet met mazelen. Drie van hen zijn overleden. Als ouders weigeren mee te werken aan inenting van hun kroost, kunnen ze een boete van 500 tot 1000 euro krijgen en mogen hun kinderen niet naar de opvang.

De verplichte inenting is niet alleen tegen mazelen, maar ook tegen onder andere rode hond, waterpokken, bof en kinkhoest. Op dit moment is 87 procent van de Italianen tegen de ziektes ingeënt. Maar volgens de minister van Gezondheid is 95 procent noodzakelijk om verspreiding tegen te gaan.

Duizenden mensen hebben tegen de verplichte inenting geprotesteerd omdat ze bijwerkingen vrezen.

Italië stelt inenten verplicht
Italië stelt inenten verplicht (Foto: ANP)

Ten Hag tevreden met resultaat in Europa League

FC Utrecht kwam thuis niet tot scoren tegen Lech Poznan, maar toch is trainer Erik ten Hag tevreden. 

"We hebben een goede prestatie en een goed resultaat neergezet. 0-0 is een prima uitslag", zei Ten Hag tegen FOX Sports. "Eén keer scoren in Polen kan genoeg zijn." Utrecht had het in de Galgenwaard lastig tegen Poznan, dat zeer goed georganiseerd voor de dag kwam. In de tweede helft kregen de bezoekers uit Polen ook de betere kansen en behoedde keeper David Jensen zijn ploeg voor een teleurstellende uitslag.

Ten Hag vond het allemaal wel meevallen met Poznan. "Wat ze aan kansen creëerden was toeval. We stonden heel goed achterin en hebben betrekkelijk weinig weggegeven. Ook in de opbouw stonden we vrij goed, alleen verzuimden we het spel tijdig te verplaatsen in de omschakeling. Nu was het tempoloos en brachten we ze niet in de problemen."

Geld stroomt binnen voor gezinsfonds Ploumen

Het geld stroomt binnen voor She Decides, het internationale fonds voor gezinsplanning van minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking). Inmiddels gaat het om ruim 260 miljoen euro (300 miljoen dollar), blijkt uit de jongste tussenstand vrijdag. Onder meer Noorwegen, Zweden, Finland en de Bill & Melinda Gates Foundation kondigden nieuwe bijdragen aan.

Na een She Decides-conferentie in Brussel dit voorjaar, waar landen en instellingen ongeveer 180 miljoen euro toezegden, zijn dus opnieuw forse stappen gezet, aldus Ploumen. Ze spreekt over heel goed nieuws voor miljoenen vrouwen en meisjes in ontwikkelingslanden. Voorzieningen voor gezinsplanning (zoals seksuele voorlichting, anticonceptie, veilige abortus en kraamzorg) kunnen nu behouden blijven.

Ploumen nam het initiatief voor She Decides nadat de Amerikaanse regering begin dit jaar had besloten hulpprogramma's voor gezinsplanning aan vrouwen in ontwikkelingslanden stop te zetten, als deze ook veilige abortus bespreekbaar maken of aanbieden. Volgens de bewindsvrouw spant de Amerikaanse regering met die stap het paard achter de wagen: "Want het wegstrepen van zoveel voorzieningen zal juist leiden tot meer onveilige abortussen, met alle dramatische gevolgen van dien."

Geld stroomt binnen voor gezinsfonds Ploumen
Geld stroomt binnen voor gezinsfonds Ploumen (Foto: ANP)

PVV: NS is totaal de weg kwijt

De PVV reageert fel op het plan van de NS het "dames en heren" bij omroepberichten in treinen en stations te vervangen door het neutrale "beste reizigers". De tweede partij van het land spreekt over D66-gedram. De NS is totaal de weg kwijt, twittert PVV-leider Geert Wilders.

PVV-Kamerlid Roy van Aalst vraagt de regering er bij de NS op aan te dringen de "verantwoordelijke D66-mutsen die dit bedacht hebben" te ontslaan. Met het vrijgekomen geld kunnen dan de echte problemen op het spoor worden aangepakt, zoals de vele vertragingen en de mishandelingen van conducteurs, aldus Van Aalst.

De PVV'er wil ook weten wat er gebeurt met NS-personeel dat weigert mee te werken. Zijn partij kan zich goed voorstellen dat conducteurs en machinisten het belachelijk vinden om zich verplicht genderneutraal te uiten, zo stelt hij verder.

PVV vindt NS zonder ,,dames en heren´´ niets
PVV: NS is totaal de weg kwijt (Foto: ANP)

Annemieke Schollaardt volgt Rob Stenders op

Annemieke Schollaardt is vanaf 1 september elke werkdag te horen op NPO Radio 2. De radio-dj neemt tussen 14.00 en 16.00 uur de plek in van dj Rob Stenders.

De afgelopen elf jaar werkte Schollaardt bij 3FM, waarvoor ze verschillende programma's presenteerde. "Mijn overstap naar Radio 2 voelt als een fantastische uitdaging. Het is best een gek idee om 3FM te verlaten. Ik heb de afgelopen elf jaar bij 3FM alle ruimte gekregen om mijzelf te ontwikkelen en de meest fantastische programma's en projecten mogen doen."

Schollaardt, die in 2011 De Gouden RadioRing en de Zilveren Radioster won, is de zender daar ontzettend dankbaar voor, maar noemt Radio 2 ook een prachtzender met veel aandacht voor muziek en met toegewijde jocks. "Ik ben trots om daar deel van uit te gaan maken."

Jan-Willem van Engelen, zendermanager NPO Radio 2 is blij met Schollaardt: "Annemieke ademt muziek en weet luisteraars heel goed te raken met haar energie." Wel zegt hij het jammer te vinden dat Stenders zijn contract bij AVROTROS niet heeft verlengd. "Gelukkig krijgen luisteraars en muziek ook in Annemieke haar programma volop de ruimte."

Annemieke Schollaardt volgt Rob Stenders op
Annemieke Schollaardt volgt Rob Stenders op (Foto: BuzzE)

Blendle ontslaat deel personeel

Bij onlinekiosk Blendle zijn donderdag negen van de 67 medewerkers ontslagen. Dat laat oprichter Alexander Klöpping vrijdag weten op Twitter. Volgens Klöpping waren de ontslagen nodig, omdat Blendle de afgelopen tijd te hard heeft willen groeien.

Het gaat wel goed met Blendle, aldus Klöpping, die dat even zegt te willen melden "voordat daar verwarring over ontstaat". "We hadden afgelopen kwartaal ons beste kwartaal ooit, en het kwartaal daarvoor was het beste ervoor. Maar, we moeten als startup goed blijven opletten, en niet te hard willen gaan."

Klöpping stelt dat donderdag een van de moeilijkste dagen in zijn professionele leven was. "We zijn in drie jaar tijd van 10 man naar 67 mensen gegaan, en Blendle voelt als een grote familie."

Blendle ontslaat deel personeel
Blendle ontslaat deel personeel (Foto: BuzzT)

Haase klopt Goffin en is halvefinalist in Gstaad

Tennisser Robin Haase heeft de halve finale bereikt van het ATP-toernooi in Gstaad. De Nederlander (ATP-50) was met 7-5 en 6-1 te sterk voor de nummer dertien van de wereld David Goffin.

Haase presteert traditioneel goed in de Alpen en het was dan ook al de vierde keer dat hij de halve finale bereikte in Gstaad. Vorig jaar en in 2013 verloor de Nederlander er de finale. Het is niet voor niets dat de interviewer na de partij zei: "Gstaad-tijd is Haase-tijd." De Nederlander reageerde gevat: "Als andere spelers dat nou ook denken, begin ik in ieder geval met een voorsprong."

De wedstrijd begon met twee breaks, waarna zich een spannend gevecht ontspon. Het verschil tussen beide spelers was klein, maar in de twaalfde game wist Haase breakpunten te creëeren op de service van Goffin en met een schitterend punt haalde hij de eerste set binnen. De Belg legde in de rally de bal meermalen goed weg, maar het was Haase die met een 'running forehand' de bal over het net krulde en de set pakte.

Daarna bleek dat Goffin nog wat wedstrijdritme mist nadat hij vorige week van een blessure terugkeerde. Haase liep in set twee al snel uit naar een 5-0 voorsprong, waarna de Nederlander het even later op eigen service uit kon maken: 6-1.

In de halve eindstrijd neemt Haase het op tegen de Duitse qualifier Yannick Hanfmann of de Porutgees Joas Sousa.

Attractiebouwer KMG naar VS voor onderzoek

Personeel van attractiebouwer KMG, de bouwer van de kermisattractie waarmee woensdag een dodelijk ongeluk gebeurde in de Amerikaanse stad Columbus, gaat naar de Verenigde Staten om daar te helpen bij het onderzoek. Dat bevestigt projectleider Albert Kroon.

Wanneer de medewerkers afreizen, wil hij niet zeggen. "Dat lijkt me niet relevant." In hoeverre het team van KMG gaat samenwerken met de Amerikaanse onderzoekers, is ook nog onduidelijk. "Hoe het er precies uit gaat zien, weet ik niet. Maar we gaan in ieder geval naar Ohio."

Bij de attractie Fire Ball op de Ohio State Fair schoot woensdag een hele rij met stoeltjes los en werden mensen uit het toestel geslingerd. Zeven mensen raakten gewond, een achttienjarige man kwam om het leven. Daarna werden onder meer in Tilburg en Den Haag vergelijkbare attracties van KMG gesloten.

Attractiebouwer KMG naar VS voor onderzoek
Attractiebouwer KMG naar VS voor onderzoek (Foto: ANP)

Sauber blijft racen met Ferrarimotoren

Het Formule 1-team Sauber blijft ook de komende jaren racen met de motoren van Ferrari, zo maakte de renstal uit Hinwil bekend. Momenteel wordt er gereden met een jaar oude krachtbronnen uit Maranello, maar vanaf 2018 worden weer gloednieuwe motoren gebruikt.

In april van dit jaar sloot Sauber een deal met Honda om vanaf volgend jaar met een Japanse aandrijflijn te gaan rijden. Nadat teambaas Monisha Kaltenborn het veld moest ruimen kwamen er haarscheurtjes in de nieuwe relatie. Gisteren werd bekend dat met wederzijds goedvinden de deal niet doorgaat. Hierdoor kan de samenwerking met Ferrari voortgezet worden.

Teambaas Frédéric Vasseur: "Ik ben blij te kunnen bevestigen dat we ook de komende jaren Ferrari als motorleverancier hebben. Dankzij de jarenlange samenwerking tussen Sauber en Ferrari hebben we een stevig fundament gelegd waarop we soepel en efficiënt kunnen bouwen, ook om de 2018-auto te kunnen ontwikkelen. Ik ben ervan overtuigd dat we samen de resultaten kunnen bereiken die recht doen aan onze passie en toewijding die bij het Sauber F1 Team hoort."

Man met schotwond aangetroffen na brand

Brandweerlieden hebben bij het blussen van een brand in Rotterdam een ernstig gewonde man aangetroffen in een woning. "Onze inschatting is dat hij een schotwond heeft", zei een woordvoerder van de politie vrijdag.

De brandweer was de woning aan de Hooidrift binnengegaan nadat daar gedurende de ochtend brand was uitgebroken. "Tijdens het blussen kwamen ze het slachtoffer tegen, die niet onwel leek te zijn door de rook", zei de woordvoerder. "Hij was ook flink gewond."

De hulpdiensten hebben de man inmiddels overgebracht naar het ziekenhuis. De politie probeert te achterhalen wat hem is overkomen, maar dat onderzoek wordt bemoeilijkt door de schade aan het pand. De gevel staat volgens de brandweer op instorten.

De brand is inmiddels onder controle.

Goudeerlijke vinder in Berlijn

Een eerlijke vinder heeft in Berlijn ongeveer een kilo goud en 3500 euro cash bij de politie afgeleverd die hij onder een boom in de Duitse hoofdstad had aangetroffen. De waardevolle spullen zaten in een tas die een fietser was vergeten toen hij zijn tweewieler op slot had gezet.

Het ging om diverse stukken goud die bij elkaar een kilo wogen. Op een foto van de politie zijn verder de briefjes van vijftig en vijfhonderd uit de tas te zien.

De eigenaar van de tas werd door de politie opgespoord en zal voor zijn vergissing moeten 'boeten'. Het vindersloon bedraag 3 tot 5 procent terwijl de opslag ook nog eens 10 procent kost. Een kilo goud is ongeveer 34.000 euro waard.

Sancties Rusland tegen VS

Rusland heeft vrijdag diplomatieke sancties ingesteld tegen de Verenigde Staten. Het aantal Amerikaanse diplomaten in Rusland moet per 1 september omlaag naar 455, evenveel als het aantal Russische diplomaten in de VS. Verder mogen Amerikaanse diplomaten geen gebruik meer maken van een datsja-complex en een opslagloods.

De door het ministerie van Buitenlandse Zaken afgekondigde maatregelen zijn een verlate reactie op sancties die de VS in de nadagen van het presidentschap van Barack Obama instelden naar aanleiding van Ruslands vermeende inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. Moskou reageerde toen niet meteen, om geen obstakels op te werpen voor Obama's opvolger Donald Trump. Die heeft er tot dusver echter van afgezien de Amerikaanse sancties terug te draaien. Bovendien besloot de Amerikaanse Senaat nieuwe sancties in te stellen tegen Rusland.

Met de maatregelen zet Moskou Trump voor het blok: de Amerikaanse president moet nu een harde lijn volgen tegen Rusland, of zijn veto uitspreken over de stap van de Senaat en zijn eigen Republikeinse Partij voor het hoofd stoten.

Diplomatieke sancties Rusland tegen VS
Diplomatieke sancties Rusland tegen VS (Foto: ANP)

Beachvolleybalsters Flier/Van Iersel beginnen WK met nederlaag

Het wereldkampioenschap beachvolleybal in Wenen is voor Nederland niet zo best begonnen. Manon Flier en Marleen van Iersel openden het toernooi in de Oostenrijkse hoofdstad met een nederlaag.

Verrassend was dat overigens niet: Flier en Van Iersel zijn als 42e geplaatst, Sarah Pavan en Melissa Humana-Paredes uit Canada als zevende. Die twee waren dan ook ruim de favoriet en met name in de eerste set maakten ze dat waar.

In set twee namen Flier en Van Iersel tot twee keer toe een paar punten voorsprong, maar ze konden dat niet afmaken en in twee sets was het gespeeld: 13-21, 21-23.

Sony verhoogt PlayStation Plus-prijzen

Sony PlayStation gaat vanaf eind augustus de prijzen van PlayStation Plus verhogen. Sony heeft iedere abonnementhouder een mail gestuurd met deze aankondiging en hoe de service te annuleren als je er niet eens mee bent.

Sony wijzigt de prijs voor een PlayStation Plus-lidmaatschap om 00:01 uur BST op 31 augustus 2017. Als je momenteel lid bent, betekent dit dat voor alle terugkerende abonnementskosten die je op of na 31 augustus 2017 bent verschuldigd de nieuwe prijs geldt. Tot 31 augustus 2017 kun je een PlayStation Plus-abonnement tegen de huidige prijs aanschaffen, dat vervolgens wordt toegevoegd aan (of 'gestapeld op') je huidige lidmaatschapsperiode.

  • De prijs op jaarbasis verandert van €49,99 naar €59,99 per jaar.
  • De prijs op kwartaalbasis verandert van €19,99 naar €24,99 per kwartaal.
  • De prijs op maandbasis verandert van €6,99 naar €7,99 per maand.

Als je wilt voorkomen dat je PlayStation Plus-lidmaatschap doorloopt met de nieuwe prijs, moet je het annuleren. Schakel 'Auto-renew' in je accountinstellingen UIT, ten minste 48 uur voordat je volgende betaling op of na 31 augustus 2017 is verschuldigd. Je vindt enkele aanwijzingen over het annuleren van je lidmaatschap op PlayStation.com.

PlayStation Plus

Ricciardo snelste in eerste training Hongarije

Daniel Ricciardo heeft in de eerste vrije training voor de Grand Prix van Hongarije de snelste tijd gereden. De Australiër liet op de Hungaroring met zijn Red Bull de klok op een tijd van 1.18,486 stoppen, waardoor hij twee tiende van een seconde sneller was dan de Ferrari van Kimi Räikkönen. Max Verstappen klokte de vierde tijd.

De training op het Hongaarse asfalt verliep niet bepaald vlekkeloos. Zo spinde McLaren-coureur Stoffel Vandoorne even van de baan en veroorzaakte Antonio Giovinazzi een rode vlag toen hij zijn Haas in de bandenstapels parkeerde. Dit betekent overwerk voor de monteurs om de auto voor de middagsessie gereed te krijgen voor vaste coureur Kevin Magnussen. Ook Romain Grosjean schoot enkele malen van de baan.

De sessie werd voortijdig beëindigd, omdat Jolyon Palmer met de Renault van de baan schoot en zijn complete voorvleugel op de kerbs stukreed. Veel bemoedigender was het tempo van de McLarens die de zevende en achtste tijd klokten.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 D. Ricciardo Red Bull 1:18.486   31
2 K. Räikkönen Ferrari 1:18.720 +0:00.234 20
3 L. Hamilton Mercedes 1:18.858 +0:00.372 31
4 M. Verstappen Red Bull 1:19.162 +0:00.676 27
5 V. Bottas Mercedes 1:19.248 +0:00.762 30
6 S. Vettel Ferrari 1:19.563 +0:01.077 21
7 F. Alonso McLaren 1:19.987 +0:01.501 21
8 S. Vandoorne McLaren 1:20.005 +0:01.519 24
9 N. Hülkenberg Renault 1:20.150 +0:01.664 25
10 J. Palmer Renault 1:20.461 +0:01.975 27
11 F. Massa Williams 1:20.540 +0:02.054 28
12 S. Perez Force India 1:20.574 +0:02.088 23
13 D. Kvyat Toro Rosso 1:20.780 +0:02.294 27
14 C. Sainz Toro Rosso 1:20.917 +0:02.431 25
15 L. Stroll Williams 1:20.974 +0:02.488 29
16 R. Grosjean Haas F1 1:21.313 +0:02.827 20
17 A. Celis Force India 1:21.602 +0:03.116 24
18 M. Ericsson Sauber 1:21.785 +0:03.299 31
19 A. Giovinazzi Haas F1 1:22.251 +0:03.765 8
20 P. Wehrlein Sauber 1:22.490 +0:04.004 29

TMG in het rood

Telegraaf Media Groep (TMG) heeft over de eerste zes maanden van het jaar rode cijfers geschreven. Het moederbedrijf van De Telegraaf had wederom last van dalende advertentie-inkomsten. Ook kampte het mediaconcern met reorganisatielasten en extra kosten vanwege de biedingsstrijd rond TMG tussen het Vlaamse Mediahuis en John de Mol.

Onder de streep kwam TMG 11,4 miljoen euro tekort, waar een jaar eerder nog een winst van 3,1 miljoen euro in de boeken ging. Exclusief de bijzondere en eenmalige posten pakte het bedrijfsresultaat (ebitda) 6,1 miljoen negatief uit, vergeleken met een bedrijfsverlies van 1,6 miljoen in de eerste helft van 2016.

De totale opbrengsten gingen met ruim 9 procent omlaag naar 156 miljoen euro. Bij de biedingsstrijd trok Mediahuis aan het langste eind. Er wordt nu gewerkt om het tij bij het bedrijf te keren. Daarvoor zal TMG ook zijn doelstellingen opnieuw bepalen. De nieuwe raad van bestuur maakt de plannen voor het bedrijf in het najaar bekend.

Moederbedrijf De Telegraaf duikt in het rood
TMG in het rood  (Foto: ANP)

Estafettezwemmers verrassen met finaleplaats op WK

De Nederlandse zwemmers hebben op de wereldkampioenschappen langebaan in Boedapest voor een verrassing gezorgd op de 4x200 meter vrije slag.

Kyle Stolk, Ferry Weertman, Stan Pijnenburg en slotzwemmer Maarten Brzoskowski zwommen naar prima tijden, wat het Nederlandse team een eindtijd van 7:09,22 minuten opleverde. Dat was goed voor de vierde plek in de series, waar het aanvankelijk maar de vraag leek of een finaleplek - dus een plaats bij de beste acht - realistisch was.

Alleen Australië, Groot-Brittannië en China was sneller, de Amerikanen verslikten zich met hun B-team bijna, maar plaatsten zich toch nog voor de finale. 

'Meer geld nodig voor ambities basisonderwijs'

Basisscholen krijgen voldoende geld om aan de wettelijke eisen te voldoen, maar te weinig om te behoren tot de best presterende onderwijsstelsels ter wereld.

Dat constateert SEO Economisch Onderzoek vrijdag in een analyse van de eisen die aan het primaire onderwijs worden gesteld in verhouding tot de kosten en financiering.

In de huidige praktijk ontstaan op scholen voor vier- tot twaalfjarigen grotere klassen. Ook wordt de werkdruk voor leraren vergroot door de gestelde eisen en verwachtingen van ouders, politiek en samenleving.

Daarnaast wordt bespaard op personeel, omdat andere kosten voor leermiddelen hoger uitvallen. Dat kan volgens de onderzoekers op den duur leiden tot een lagere onderwijskwaliteit en hogere kosten om voorzieningen op peil te houden.

'Meer geld nodig voor ambities basisonderwijs'
'Meer geld nodig voor ambities basisonderwijs' (Foto: ANP)

Win een goodiepakket voor CampZone

CampZone: kamperen met een boel meer! De grootste game-vakantie van Nederland begint weer op vrijdag 11 augustus en bijna twee weken lang kun je samen met 2250 medegamers weer ouderwets LAN'en. 

Vlakbij Toverland is het mogelijk om vanuit je tent of caravan je pc aan te sluiten op het razendsnelle netwerk van CampZone zodat er de hele dag ge-gamed kan worden in verschillende competities. Van Rocket League tot Unreal Tournament, het is er allemaal aanwezig. Mocht je toch even game-moe zijn, dan zijn er andere dingen te doen. Zo worden er allerlei andere (buiten)activiteiten georganiseerd zoals zeepvoetbal, live Cluedo, hindernisbanen en QR-speurtochten. 

Wij van FOK!Games mogen in samenwerking met Speedlink een goodiepakket weggeven dat hartstikke nodig is om iedereen te ownen, zoals een TRAILBLAZER Racing Wheel stuurwiel en een lichtgevende muispad voor in het donker. Deze is ook geschikt voor PlayStation 4 en Xbox One! Om deze te winnen kun je meedoen met onze prijsvraag die hier te vinden is. Het leukste bericht wint. Je kunt meedoen tot 1 augustus. Good luck!

Ormonde-Ottewill van League One naar Helmond Sport

Brandon Ormonde-Ottewill zal komend jaar uitkomen in het shirt van Helmond Sport. De 21-jarige linksback komt transfervrij over van Swindon Town en tekent een contract voor één seizoen. Ormonde-Ottewill gaat bij de Brabanders spelen met rugnummer vijf. 

Roy Hendriksen (hoofdtrainer Helmond Sport): "Zoals bekend wilden we ons versterken op de linksback positie en Brandon heeft ons de afgelopen dagen kunnen overtuigen van zijn kwaliteiten. Verder komt hij uit de goede opleiding van Arsenal. Daarom zijn we blij dat hij komend seizoen aan Helmond Sport is verbonden."

Helmond Sport heeft een goede indruk achtergelaten bij Ormonde-Ottewill. "Ik ben direct goed ontvangen door de spelers en staf bij deze club. Hierdoor voelde ik me meteen op mijn plek en ga ik met veel vertrouwen het seizoen in. Ik wil dit seizoen veel wedstrijden spelen en hierin mijn bijdrage leveren aan het succes van Helmond Sport", aldus Ormonde-Ottewill.

De afgelopen twee seizoenen kwam Ormonde-Ottewill in de Engelse League One tot ruim vijftig wedstrijden voor Swindon Town. Daarvoor kwam hij uit voor Arsenal, waar hij op 8-jarige leeftijd instroomde in de jeugdopleiding. In 2012 tekende Ormonde-Ottewill een profcontract bij Arsenal, maar hij kwam uiteindelijk niet tot speelminuten in het eerste elftal.

Sloveen Rudonja versterkt Waalwijkse aanvalslinie

De Sloveense aanvaller Roy Rudonja, die de afgelopen twee weken op proef was bij RKC Waalwijk, sluit definitief aan bij de club. Rudonja liet een goede indruk achter tijdens zijn stage en zal het komende seizoen op amateurbasis aan de slag gaan bij de geelblauwen.

"De afgelopen weken hebben we een goed beeld kunnen krijgen van de mens en de voetballer Roy Rudonja", aldus algemeen directeur Frank van Mosselveld. "Ondanks het feit dat Roy nog niet helemaal wedstrijdfit is heeft hij een positieve indruk achtergelaten. Daarnaast is Roy een jongen met een echte winnaarsmentaliteit en heeft hij de absolute wil om te slagen, iets wat goed past bij RKC Waalwijk."

"Het feit dat hij het komende seizoen in zichzelf wil investeren door hier op amateurbasis aan de slag te gaan toont zijn grote motivatie om zich bij onze club verder te ontwikkelen. Wij kijken ernaar uit om samen met Roy een succesvol seizoen te beleven."

Israël beperkt toegang tot Tempelberg weer

Israël heeft vrijdag de toegang tot de Tempelberg met de al-Aqsa-moskee wederom beperkt uit veiligheidsoverwegingen. Alleen moslimmannen boven de vijftig jaar en vrouwen worden toegelaten tot de oude stad om het vrijdaggebed bij te wonen.

Een woordvoerder van de politie verklaarde dat er aanwijzingen zijn dat er vrijdag "onrust en demonstraties" dreigen.

Na een voorzichtig herstel van de rust waren er donderdag weer botsingen tussen de Israëlische politie en Palestijnen. Na het opheffen van de beperkingen zouden zich maar liefst honderdduizend Palestijnen richting de berg hebben begeven om te gaan bidden. Er vielen volgens de hulporganisatie Rode Halve Maan meer dan honderd gewonden door onder meer rubberen kogels en traangas toen de Israëlische autoriteiten de situatie wilden bedwingen.

Israël beperkt toegang tot Tempelberg weer
Israël beperkt toegang tot Tempelberg weer (Foto: ANP)

LB: Dries Roelvink wordt moe van gele zwembroek-grap

Lekker Belangrijk: Nieuws dat je niet wil missen!

Als jij minder bekend bent dan je zwembroek weet je dat er iets niet goed gaat. Dat lijkt ook Dries Roelvink door te hebben, want de zanger - laten we hem zo toch maar even noemen - is wel een beetje klaar met de grappen over zijn zwemkleding.

Ontsnappen aan zijn bekendheid is niet nodig, zegt hij tegen het AD, maar: "Ik word er nog wel eens moe van als mensen aan het zwembad naar me roepen: 'Hey Dries, waar is je gele zwembroek?"

Roelvink blijkt ook een vrij irritante boulevardganger te zijn: "Als ik dan een bandje hoor spelen weet mijn vrouw gelijk hoe laat het is, dan zing ik altijd wel een paar nummertjes mee." Niet met Dries naar de boulevard dus, dat noteren we even.

Het hoogtepunt uit de carrière van Dries Roelvink (Bron: YouTube)

Het andere hoogtepunt uit de carrière van Dries Roelvink, dan weet je wel hoe laat het is (Bron: YouTube)

Pennywise drijft weer los in eerste trailer It

Mensen die bang zijn van clowns moeten niet op play klikken bij onderstaande video, want Warner Bros heeft de eerste trailer van It gepubliceerd.

It, de horrorthriller van New Line Cinema en regisseur Andrés Muschietti, is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Stephen King. Als in het stadje Derry mensen op mysterieuze wijze verdwijnen, krijgt een groepje jonge kinderen te maken met hun grootste angst. Ze komen oog in oog te staan met de clown Pennywise, die al eeuwenlang dood en verderf zaait. De acteur Bill Skarsgård speelt Pennywise.

Vanaf 7 september 2017 is It zien in de Nederlandse bioscoop.

Man opgepakt voor 'kofferbakmoord' uit 2005

De politie heeft een 40-jarige man opgepakt in een twaalf jaar oude moordzaak. De man uit Brielle wordt verdacht van de moord op de 35-jarige Caroline van Toledo. Haar lichaam werd in 2005 in de kofferbak van een brandende auto in het natuurgebied de Kruininger Gors gevonden.

Deze man werd in 2007 ook al opgepakt en heeft tot juni 2008 vastgezeten in verband met de moord. Hij is woensdag opnieuw aangehouden na nieuw onderzoek, is vrijdag naar buitengebracht. De man wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De vrouw werd in de vroege ochtend van 3 september 2005 in de achterbak van haar uitgebrande auto gevonden. Ook in haar woning in Oostvoorne bleek die nacht brand te zijn gesticht.

Man opgepakt voor 'kofferbakmoord' uit 2005
Man opgepakt voor 'kofferbakmoord' uit 2005 (Foto: ANP)

Ontruiming Fort Oranje maandag van start

De gemeente Zundert begint maandag met de ontruiming van camping Fort Oranje. Een gemeentewoordvoerster bevestigt een bericht hierover in BN De Stem dat veld F maandag wordt leeggemaakt.

De bewoners van de 48 caravans op het veld hebben een officiële aankondiging ontvangen dat ze maandag moeten zijn vertrokken. Ze moeten zelf nieuwe woonruimte vinden. Alleen bewoners van wie zorginstellingen hebben bepaald dat ze behoefte hebben aan zorg, krijgen hulp bij het vinden van een vervangende woning. Volgens de gemeente wonen op veld F vooral arbeidsmigranten.

Fort Oranje werd bekend als probleemcamping door een serie op televisiezender SBS. Sinds de gemeente Zundert vorige maand aankondigde dat de camping zou worden gesloten, trokken honderden nieuwe bewoners naar het terrein, vermoedelijk in de hoop zo meer kans te maken op vervangende woonruimte.

Ontruiming Fort Oranje maandag van start
Ontruiming Fort Oranje maandag van start (Foto: ANP)

Zwemmer Dressel bedreigt wereldrecord Phelps, Kromowidjojo door

Zwemmer Caeleb Dressel heeft op het wereldkampioenschap in Boedapest nog maar eens laten zien in supervorm te zijn. De kersverse wereldkampioen op de 100 meter vrije slag was ook op de 100 meter vlinderslag razendsnel. 

Sterker nog, al in de series snelde Dressel naar een tijd van 50,08 seconden, de op drie na snelste tijd ooit en de snelste tijd ooit gezwommen in een 'normaal' pak. Met 49,82 seconden is het wereldrecord al sinds 2009 in handen van Michael Phelps, die op het WK van 2009 de Serviër Milorad Cavic in een legendarisch duel aftroefde. Met 49,95 in diezelfde race is Cavic de enige andere zwemmer die ooit sneller zwom dan de tijd die Dressel vrijdagochtend op de klokken bracht.

De laatste keer dat iemand sneller zwom dan Dressel vrijdagochtend deed (Bron: YouTube)

Mathys Goosen kwam in de series tot 52,12 seconden. Dat betekende een nieuw persoonlijk record voor de jonge Nederlander, maar het leverde hem de zeventiende plek op, precies één plaats te weinig voor een plek in de halve finales. Op de 50 meter vrije slag kwam Jesse Puts, wereldkampioen kortebaan, met een relatief matige tijd van 22,28 seconden tot de 21e plek, waarmee ook hij is uitgeschakeld. Ranomi Kromowidjojo en Maaike de Waard staan in de halve finales van de 50 meter vlinderslag: Kromowidjojo noteerde met 25,74 de vijfde tijd, De Waard was met 26,03 goed voor de veertiende plek.

Veel jonge kinderen kampen met gehoorverlies

Circa 17,5 procent van de kinderen tussen negen en elf jaar kampt met een verminderd gehoor, nog voordat de leeftijd aanbreekt waarop ze te maken krijgen met harde muziek op festivals en in discotheken.

Dat maakte het Erasmus MC vrijdag bekend in een wetenschappelijke publicatie over een nulmeting naar de vraag hoe vaak gehoorverlies voorkomt bij ruim 5000 jonge kinderen zonder klachten.

Onderzoeker Carlijn le Clerq noemt de uitkomsten "alarmerend groot", ook al gaat het bij de meeste kinderen om kleine gehoorverliezen waar zij zelf nog niet zoveel van merken. Volgens haar wordt veel gesproken over gehoorschade en de hinderlijke gevolgen van harde muziek, maar ontbreekt het aan metingen.

Bij een deel van de kinderen gaat het om tijdelijk gehoorverlies, meestal veroorzaakt door verkoudheid of oorontsteking. Naar schatting 8 procent heeft echter permanent gehoorverlies (tenminste 15dB). Dat kan leiden tot een belemmering in de ontwikkeling of verminderde schoolprestaties. Uit het onderzoek blijkt een duidelijke relatie tussen het doormaken van veel oorontsteking op jonge leeftijd en het krijgen van permanente gehoorschade.

Veel jonge kinderen kampen met gehoorverlies
Veel jonge kinderen kampen met gehoorverlies (Foto: ANP)

Kroatië verslaat Servië in waterpoloderby, Hongaren naar WK-finale in eigen land

Op het wereldkampioenschap waterpolo in Boedapest is dé wedstrijd in het internationale waterpolo uitgelopen op een bijzonder spannende strijd om een plek in de WK-finale.

Regerend wereld- en olympisch kampioen Servië nam het op tegen aartsrivaal Kroatië, de olympisch kampioen van 2012 en verliezend finalist op het vorige WK én de vorige Spelen. Al zeven jaar had Kroatië niet van de Serviërs gewonnen en daar moest en zou nu verandering in gaan komen.

Het werd een zeer spannend duel, waarin nauwelijks enig verschil gemaakt werd. Na drie kwarten stond het met 9-9 nog altijd volkomen gelijk. Onder leiding van Andrija Prlainovic en diens zes goals leek Servië het af te gaan maken, maar Kroatië kwam er overheen en maakte de sensatie af: Servië werd met 12-11 verslagen.

De tribunes in Boedapest waren even eerder al bijna gesloopt van vreugde, want Hongarije rekende in de eerste halve finale af met Griekenland. De negenvoudig olympisch kampioenen wonnen met 7-5 en mogen na 2013 proberen om voor de vierde keer wereldkampioen te worden. 


Waterpolo World Championships | Serbia... door edoardo-osti

Inhoud Wolfenstein II season pass bekend

Wolfenstein II: The New Colossus zal vier uitbreidingen hebben. Deze DLC's zijn onderdeel van de season pass, The Freedom Chronicles, die voor 24,99 beschikbaar zal zijn.

Terwijl BJ Blazkowicz voor vrijheid strijdt in Amerika, hebben de andere vrijheidsstrijders ook hun eigen conflicten om op te lossen. In de uitbreidingen zul je dus als verschillende personages allerlei nazi's neerknallen.

De eerste uitbreiding, genaamd Episode Zero, is gratis beschikbaar op launch voor season pass-eigenaars en mensen die pre-orderen. Deze DLC heeft als doel je te introduceren aan de personages die speelbaar zullen zijn in de latere DLC's. In The Adventures of Gunslinger Joe schiet je hordes van nazi's neer als Joseph Stallion, een voormalige professionele quarterback. In de derde uitbreiding, The Diaries of Agent Silent Death, infiltreert ex-OSS agent Jessica Valiant allemaal nazibunkers in Californië om de waarheid te achterhalen van Operation San Andreas. Ten slotte reis je naar Alaska als Captain Gerald Wilkins om Operation Black Sun te stoppen in The Amazing Deeds of Captain Wilkins.

Het is nog onbekend of deze uitbreidingen los van de season pass gekocht kunnen worden, of wanneer deze DLC's uitkomen. Wolfenstein II: The New Colossus zal op 27 oktober beschikbaar zijn voor de PC, PlayStation 4 en Xbox One.

Wolfenstein II Season Pass

Zomerstorm treft Istanbul

Een zomerstorm die donderdag over Istanbul trok heeft voor zware overlast gezorgd. Ten minste drie mensen zijn gewond geraakt tijdens het natuurgeweld. De stad wordt geteisterd door overstromingen waardoor onder meer een muur van een begraafplaats is ingestort. Hulpdiensten en omstanders zoeken onder het puin naar mogelijke slachtoffers. 

Ondanks de problemen zijn er ook mensen die lol aan de storm beleven en de overstroomde straten als een privezwembad gebruiken. Het is de derde keer in korte tijd dat Istanbul te maken heeft met overlast door het weer. Vorige week en drie weken geleden was het ook al raak. 

Darters Gurney en Wright naar halve finales World Matchplay

Darters Daryl Gurney en Peter Wright hebben zich donderdagavond geplaatst voor de halve finales van de World Matchplay in de Winter Gardens in Blackpool.

Gurney speelde een spannende wedstrijd tegen de Oostenrijker Mensur Suljovic, waarin het heel lang gelijk op ging. De Oostenrijker kwam op een 12-10 voorsprong, maar hij faalde vervolgens in het afmaken van zijn kansen. Gurney deed dat wel, wat hem een 16-13 zege opleverde. Het is voor de Noord-Ier na de UK Open van dit jaar de tweede keer dat hij in de halve finale van een groot toernooi staat.

Wright moest tegen Darren Webster bij vlagen flink aanzetten. Zo kwam hij op een 6-8 achterstand, maar drie gewonnen legs op rij draaiden dat weer om voor de Schot. Webster kwam weer op 11-9, maar op dat moment draaide Wright de gashendel even open. Hij won zes legs op rij, liet Webster nog één leg pakken en maakte het vervolgens met een 74-finish af: 16-12.

Chinees krijgt doodstraf voor 19 moorden

Een rechtbank in China heeft een man ter dood veroordeeld voor de moord op zijn ouders en zeventien anderen. Die pleegde hij vorig jaar in een dorpje in de provincie Yunnan na een ruzie over geld.

Volgens Chinese staatsmedia was Yang Qingpei kwaad geworden toen hij door zijn vader werd uitgescholden omdat hij geld wilde lenen. Hij vermoordde zijn vader en zijn moeder. Om zijn vlucht te maskeren doodde hij vervolgens zeventien buren.

De man werd de volgende dag aangehouden in de stad Kunming. Hij heeft bekend en berouw getoond, maar dat was niet genoeg om de doodstraf te ontlopen. Hij gaat niet tegen zijn straf in beroep.

Chinees krijgt doodstraf voor 19 moorden
Chinees krijgt doodstraf voor 19 moorden (Foto: ANP)

Premier Pakistan uit ambt gezet

De hoogste rechtbank van Pakistan heeft de premier van het land uit zijn ambt gezet. Nawaz Sharif wordt beschuldigd van corruptie en witwasserij.

Sharif heeft de beschuldigingen altijd ontkend. Hij beweert dat er een samenzwering tegen hem is opgezet. Voordat het hooggerechtshof de uitspraak deed, waarschuwde Nawaz nog dat zijn afzetting zou kunnen leiden tot destabilisering van het land. 

Premier Pakistan uit ambt gezet
Premier Pakistan uit ambt gezet (Foto: ANP)

Gewonden door treinongeval Barcelona

Door een treinongeval in een station in Barcelona zijn vrijdagochtend tientallen mensen gewond geraakt. Een forensentrein uit Sant Vicenç de Calders remde niet op tijd af en botste in het Estación de Francia op een stootblok.

Er vielen 48 gewonden, van wie er achttien naar het ziekenhuis moesten. Vijf waren er slecht aan toe, meldden de hulpdiensten.

Gewonden door treinongeval Barcelona
Gewonden door treinongeval Barcelona (Foto: ANP)

Cocu legt uit: "Dit is geen blamage"

PSV-trainer Phillip Cocu weersprak de kritieken op zijn ploeg na de confrontatie met NK Osijek.

Tegenover FOX Sports liet de oefenmeester weten dat het een ‘valse start’ betrof. "Nee, ik kan dit geen blamage noemen, want we hebben gewoon dominant gespeeld. Er was een balbezit van 72%."

"Wanneer een ploeg zich zo ingraaft dan moet je hard inspelen en gaan schuiven. Het positiespel moet goed zijn. We deden dat matig en creëerden te weinig. In de tweede helft was het iets beter, maar scoorden we niet."

De return in Kroatië winnen zal geen eenvoudige opgave zijn voor de landskampioen van 2015/16, gelooft de coach. "Ze hoeven niet meer te komen, hebben gewonnen. Het is aan ons om het goed te maken."

"Daar heb je ook te maken met de warmte en een stadion dat helemaal vol zal zitten. Alleen we moeten tot het laatste moment vechten voor onze kansen", aldus Cocu.

LB: Madison Beer is vrijgezel

Lekker Belangrijk: Nieuws dat je niet wil missen!

Zangeres Madison Beer heeft gereageerd op geruchten dat ze iets heeft met Brooklyn Beckham. In een interview met The Huffington Post zei ze donderdag dat ze vrijgezel is. Over de ware aard van haar relatie met de voetbalzoon bleef de Sorry-zangers wel een beetje vaag. Ze vertelde dat er uit haar jarenlange vriendschap met Brooklyn "meer dan dat" is gegroeid, maar zei ook: "We hebben gewoon wat plezier met elkaar. Hij is mijn beste vriend."

Madison kaart in het gesprek aan dat ze het jammer vindt dat zij er als vrouw meer op aan wordt gekeken als ze met een man wordt gezien. "Er wordt met twee maten gemeten. Een jongen kan met vijftig meisjes gespot worden en het is prima, bij een meisje wordt er gelijk een stempel op gedrukt. Terwijl ik nog maar één vriendje heb gehad." Toch is de 18-jarige niet van plan zich daar iets van aan te trekken. "Ik ben heel open naar mijn fans. Brooklyn en ik kunnen makkelijk regelen dat we door een achterdeur vertrekken, maar zo sneaky ben ik niet."


Madison Beer ontkent relatie Brooklyn Beckham
Madison Beer is vrijgezel (Foto: BuzzE)

Martin Landau overleed aan inwendige bloedingen

Martin Landau is overleden aan zware inwendige bloedingen die ertoe leidden dat zijn organen uitvielen. Dat meldt TMZ, dat zijn akte van overlijden in handen heeft. In het document staat ook dat Landau's aderen verkalkt waren. De Amerikaanse acteur stierf op 16 juli op 89-jarige leeftijd in het UCLA-ziekenhuis in Los Angeles.

Landau's eerste grote rol was in 1959 in de speelfilm North by Northwest van Alfred Hitchcock. Ook speelde hij Rufio in de klassieke Hollywoodverfilming uit 1963 van Cleopatra met Elizabeth Taylor in de hoofdrol. Zijn meest legendarische rol was die van Bela Lugosi in de speelfilm Ed Wood uit 1994 onder regie van Tim Burton, die hem uiteindelijk een Oscar opleverde.

Martin Landau overleed aan interne bloedingen
Martin Landau overleed aan inwendige bloedingen (Foto: BuzzE)

Klap voor Trump: Obamacare blijft overeind

Een uitgekleed plan om delen van de Amerikaanse zorgverzekering Obamacare te vervangen heeft het vrijdag in de Senaat niet gehaald. Een meerderheid stemde na urenlang beraad tegen het voorstel dat donderdag door de Republikeinen was gedaan.

Het sneuvelen van het voorstel betekent een klap voor president Donald Trump. Het afschaffen van Obamacare was een van zijn belangrijkste verkiezingsbeloftes. Eerder deze week haalden twee wetsvoorstellen voor een uitgebreidere vervanging van Obamacare het ook al niet.

De zorgwet Affordable Care Act, in de volksmond Obamacare, zorgde onder andere dat 20 miljoen Amerikanen een ziektekostenverzekering kregen. Het is de belangrijkste binnenlandse prestatie van voormalig president Barack Obama.

Uitgekleed plan Obamacare sneuvelt in Senaat
Klap voor Trump: Obamacare blijft overeind (Foto: ANP)

Veel doden na ontvoering Boko Haram

Bij een ontvoering van een team oliezoekers door Boko Haram en een daaropvolgende bevrijdingsactie in Nigeria zijn veel doden gevallen. Meldingen over het aantal dodelijke slachtoffers verschillen van dertig tot bijna vijftig.

De islamitische militanten zouden een onderzoeksteam naar olie van het Nigeriaanse staatsoliebedrijf NNPC bij het Tsjaadmeer hebben ontvoerd. De regio rondom het meer wordt door de aanhangers van Boko Haram gecontroleerd.

De regering zette daarop militairen en huurlingen in om het team te bevrijden. In een vuurgevecht zijn daarop veel doden gevallen, onder wie zeker achttien soldaten en medewerkers van een oliebedrijf. De ontvoering en de reddingsactie zouden al afgelopen dinsdag hebben plaatsgevonden.

Veel doden na ontvoering Boko Haram
Veel doden na ontvoering Boko Haram (Foto: ANP)

Politie lanceert check op inloggegevens

De politie heeft vrijdag een nieuwe controlefunctie gelanceerd waarop kan worden gekeken of iemands e-mailadres of andere inloggegevens in criminele handen zijn gevallen.

Met een eenvoudige check van het e-mailadres op de website politie.nl kunnen mensen achterhalen of hun gegevens zijn misbruikt. De politie heeft in de loop der tijd ruim 60.000 mailadressen verzameld die zijn aangetroffen bij onderzoeken naar cybercriminaliteit. Wanneer iemands gegevens voorkomen in die database, dan stelt de politie de gebruiker na invoer van het e-mailadres op de hoogte en geeft tips hoe te handelen.

Volgens de politie is de controlefunctie "opnieuw een stap om de burger weerbaarder te maken tegen cybercriminaliteit". De politie in Duitsland was enkele weken geleden de eerste die zo'n toets heeft ingevoerd. Het is vanwege privacywetgeving de politie niet toegestaan mensen zelf actief te informeren over misbruik van hun mailadres.

Politie lanceert check op inloggegevens
Politie lanceert check op inloggegevens (Foto: ANP)

Wereldspelen: Dag 8 - Spectaculair kanopolo, jiujitsu en salsadansen

WE hebben weer goud op de Wereldspelen in Wroclaw! Na de korfballers was er ook goud voor kickbokster Sarel de Jong, dus we draaien zo langzamerhand toch redelijk mee. Het tweede deel van de Spelen kan Nederland nog wel eens meer succes opleveren, vandaag wordt de medaillejacht weer geopend in twee sporten die tot nu toe nog niet aan bod zijn gekomen.

Nederlanders
We beginnen wat Nederlanders betreft met jiujitsu. Die vechtsport kent maar liefst 22 gewichtsklassen en onderdelen: elke gewichtsklasse kent een toernooi in 'fighting' en 'ne-waza', daarnaast zijn er ook nog wedstrijden voor duo's. Van het toegeven van je tekortkomingen wordt je over het algemeen niet slechter, dus bij dezen: heb je hier verstand van, laat het vooral weten, want uw redacteur heeft er helaas geen kaas van gegeten.

Enfin, er doen wel vijf Nederlanders mee, twee daarvan komen vandaag in actie en dat gaan we natuurlijk volgen. Ecco van der Veer vecht in de klasse tot 62kg bij de mannen, bij de dames tot 70kg zien we Aafke van Leeuwen. Van der Veer is de nummer tien van de wereld, maar van de zes deelnemers is dat wel de laagste positie op de ranglijst. Van Leeuwen is de mondiale nummer twee en met de aanwezigheid van zes dames uit de mondiale top-7 kan het een lastige klus worden. De voorrondes vinden de hele ochtend en halve middag plaats, in de avond vecht men om de medailles.

We gaan door met driebanden, want om 17.30 uur speelt Dick Jaspers de halve finale. Hij neemt het dan op tegen de Belg Eddy Leppens, met vier WK-medailles iemand met een prima erelijst, maar niet zo goed als die van onze Nederlandse vriend. 

Ook in wat onbekende teamsport begint vandaag: kanopolo. Waterpoloën, maar zoals de naam al een beetje verraadt, in een kano. Nederland is er best wel goed in, de mannen werden in 2004, 2008 en 2012 zelfs wereldkampioen. Opvallend is dan weer dat niet de mannen, maar de vrouwen van Nederland aanwezig zijn. De dames werden vorig jaar vierde op het WK, de mannen eindigden slechts als negende en grepen zo naast kwalificatie. De vrouwen komen drie keer in actie vandaag: om 11.40 tegen wereldkampioen Nieuw-Zeeland, om 15.45 tegen vicewereldkampioen Duitsland - winnaars van de twee WK's voor vorig jaar - en om 19.50 tegen Frankrijk, de nummers drie van de vorige twee WK's.

Om in de stemming te komen pakken we er alvast een WK-finale uit het kanopolo bij (Bron: YouTube)

Wat kunnen we waar en wanneer kijken?
Daar gaan we weer: Olympic Channel, hier te vinden, hele dag live of een soort van live. De halve ochtend bestaat uit voorrondes en halve finales in het jiujitsu en wat wedstrijden in de biljartsporten, denk aan driebanden, snooker, dat soort moois. Tussendoor nog een potje strandhandbal en we kunnen u verzekeren: dat is goed te pruimen! Na de lunchhoogtepunten gaan we om 14.30 naar een halve finale uit het rollerhockey kijken, ook leuk. Daarna nog meer strandhandbal, mannen en vrouwen, alvorens van 17.30 tot 20.30 een heleboel finales in het jiujitsu uitgezonden worden.

Daarna gaan we nog twee uur lang door met iets wat we tot nu toe ook nog niet hebben kunnen zien, jawel, competitief dansen! Voor de echte FOK!ker, want wij gaan op vrijdagavond natuurlijk naar salsadansen kijken. Vergeet ook het standaarddansen niet: de tango, de Weense wals, de slow foxtrot en de quickstep, het is er allemaal en we kunnen onze vrijdagavond er mooi mee vullen op het Olympic Channel. Schud de heupen los en dans naar het topic op het FOK!forum, dan gaan we er met z'n allen van genieten. 

FOK! Wat een weer: wisselend bewolkt met buien

Als het regent op St. Victor, de oogst brengt op geen lor.

Goedemorgen! Afgelopen nacht zijn er in de kustprovincies en het noorden van het land enkele buien gevallen, waarbij het mogeljk ook geonweerd heeft. Vandaag is het wisselend bewolkt met hier en daar een bui. In de avond 'sterven de meeste buien uit' aldus het KNMI. De wind komt uit zuidwesten en is meest matig van kracht. De temperatuur ligt gemiddeld zo rond de 21 graden. 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:53
Zon onder: 21:38
Zonkracht: 6/3

Nederland
 

Wikiweetjes van vandaag

1909 Derde dag van de Tragische week in Catalonië: scholen en kerken worden in brand gestoken.
1945 Een bommenwerper van de Amerikaanse luchtmacht ramt per ongeluk het Empire State Building in New York.
1976 Alle zes miljoen inwoners van Peking verblijven dagenlang op straat na zeer zware aardbevingen, die het noordoosten van China treffen en het leven eisen van 240.000 mensen.
1993 De blinde Amerikaanse zeiler Hank Dekker vertrekt vanuit Baltimore voor een solozeiltocht over de Atlantische Oceaan.
2013 Tientallen mensen komen om als een autobus 30 meter naar beneden stort van een viaduct nabij de Zuid-Italiaanse stad Avellino.
2061 Passage van de Komeet Halley


Papabear had gisterenavond een prachtig uitzicht in Alkmaar (Foto: Papabear)
Papabear had gisterenavond een prachtig uitzicht in Alkmaar (Foto: Papabear)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

A2 naar Amsterdam tot na ochtendspits dicht

De A2 richting Amsterdam blijft vrijdag tot zeker na de ochtendspits dicht. Rijkswaterstaat meldt dat de werkzaamheden op de A2 tussen knooppunt Holendrecht en knooppunt Amstel nog niet klaar zijn en onverminderd doorgaan. De afsluiting zal in ieder geval nog tot na de ochtendspits van vrijdag duren.

De afsluiting was nodig voor reparatiewerkzaamheden aan de weg. Door de aanleg van een warmtetransportleiding ontstonden woensdagochtend kleine scheuren in het asfalt, waarna vloeistof omhoog borrelde. "Het asfalt moet over een lengte van 80 meter en over vier rijstroken breed weggefreesd worden, daarna wordt bekeken welke vervolgstappen er genomen moeten worden", meldde RWS.

Rijkswaterstaat hoopt later vrijdagochtend meer te kunnen zeggen over de voortgang van de werkzaamheden en de duur van de afsluiting.

A2 naar Amsterdam tot na ochtendspits dicht
A2 naar Amsterdam tot na ochtendspits dicht (Foto: ANP)

Japanse minister van Defensie weg na doofpot

De Japanse minister van Defensie, Tomomi Inada, heeft vrijdag haar functie neergelegd na een serie blunders, misstappen en een doofpotaffaire op haar ministerie. Diverse schandalen hebben gezorgd voor een scherpe daling in de steun voor premier Shinzo Abe.

Inada is een vertrouwelinge van Abe en werd gezien als een mogelijke toekomstig premier. Premier Abe bood zijn excuses aan en heeft laten weten dat minister van Buitenlandse Zaken, Fumio Kishida, Defensie bij zijn taken heeft gekregen.

Het vertrek van Inada valt samen met de publicatie van een rapport waarin was onderzocht of het ministerie van Defensie had geprobeerd berichten over de verslechterde veiligheidssituatie in Zuid-Soedan achter te houden. Japanse militairen waren daar onderdeel van een door de VS-geleide vredesoperatie. Volgens critici was de inzet van troepen in zo'n gevaarlijke omgeving in strijd met de pacifistische grondbeginselen van Japan.

Japanse minister van Defensie weg na doofpot
Japanse minister van Defensie weg na doofpot (Foto: ANP)

Trumps perschef schiet uit slof

De Amerikaanse president Donald Trump weet wel waar hij de mosterd moet halen. Zijn nieuwe woordvoerder Anthony Scaramucci, opvolger van Sean Spicer, haalde tegen een journalist uit naar voormalig hoofd strategie Steve Bannon. Scaramucci zei dat hij anders is dan Bannon omdat hij zichzelf niet pijpt.

Ook noemde Scaramucci stafchef Reince Priebus "a fucking paranoid schizophrenic" die beter op kan stappen. Het Witte Huis lijkt wel op de rand te staan van een burgeroorlog. Waarom? Iemand heeft wat gelekt en het is bekend dat Scaramucci daar een hekel aan heeft, maar er is meer aan de hand.

De oorsprong is een dineetje van Trump met Scaramucci en voormalig Fox News-topman Bill Shine. Ryan Lizza van The New Yorker schreef er een stukje over en Scaramucci wilde weten hoe Lizza van het etentje wist. Dus belde hij hem op en vroeg wie er had gelekt. Maar Lizza weigerde, want journalisten geven niet zomaar hun bronnen prijs.

Ik heb ze gevraagd niet te lekken maar ze kunnen het niet helpen. Jij bent Amerikaans staatsburger en dit is een grote ramp voor Amerika, dus vraag ik je als vaderlandslievende om me een idee te geven wie er heeft gelekt", probeerde Scaramucci nog een keer.

Boos
Maar Lizza hield voet bij stuk. Volgens hem denkt Scaramucci dat Priebus boos is omdat die als stafchef niet bij het etentje aanwezig was. Best aannemelijk. Toen Sean Spicer nog persvoorlichter was, was Priebus namelijk Spicers baas. Maar Scaramucci's directe baas is Trump. Met andere woorden, in de nieuwe Witte Huis-persopstelling wordt de stafchef gepasseerd. Het dineetje illustreerde dat, tot groot ongenoegen van die arme Priebus.

De steeds kwader wordende Scaramucci ging tijdens het gesprek dan ook geloven dat Priebus het lek was (Lizza heeft dat inmiddels ontkend). Trumps keurige nieuwe woordvoerder omschreef de stafchef daarom als een "fucking paranoid schizophrenic". Dat etentje, daar moest Priebus niets achter zoeken.

Schooljongetje
Vervolgens ontpopte Scaramucci zich als schooljongetje en deed Priebus na. "Oh, Bill Shine mag wel mee-eten. Ik ga dat fokking dineetje even lekker lekken en kijken of ik hun vrijpartijtje kan stoppen net zoals ik het vrijpartijtje voor Scaramucci een halfjaar lang kon stoppen."

Pardon? Nou kijk, dat zit zo: Priebus blokkeerde na Trumps inauguratie de aanstelling van Scaramucci, die op dat moment al zijn zakelijke belangen al had verkocht om in het Witte Huis te kunnen werken. Hij moest maar liefst zes maanden uit z'n neus peuteren. Die twee liggen elkaar dus niet.

Pijpen
Maar goed, daarna verplaatse het gesprek zich naar de media-aandacht die Scaramucci krijgt. De nieuwe perschef gaf in kleurrijke taal aan dat het hem hier niet om te doen is, maar dat hij slechts zijn land wil dienen. "Ik ben Steve Bannon niet. Ik probeer mezelf niet te pijpen. Ik zit hier niet mezelf te promoten over de rug van onze fokking president."

Het lijkt er hoe dan ook op dat Scaramucci in de nasleep van het etentje thuis ook nog een paar flessen heeft opengetrokken. De perswoordvoerder schrijft in een tweet dat hij zich voortaan wat minder kleurrijk zal uitdrukken.

Jerry Seinfeld opnieuw bestbetaalde komiek

Hij was de koppositie één jaar kwijt, maar Jerry Seinfeld mag zich opnieuw de bestbetaalde komiek noemen. Het Amerikaanse zakenblad Forbes rekende uit dat Seinfeld het afgelopen jaar zo'n 69 miljoen dollar (59 miljoen euro) betaald kreeg.

Vorig jaar was het voor het eerst in tien jaar dat Seinfeld niet de bestbetaalde komiek was. Toen viel die eer te deel aan Kevin Hart. Hij valt dit jaar terug naar de zesde plek. Hart verdiende volgens Forbes het afgelopen jaar 32,5 miljoen dollar (27,8 miljoen euro).

Seinfeld blijft de concurrentie weer ver voor. Chris Rock staat met een geschat inkomen van 57 miljoen dollar (48,8 miljoen euro) op de tweede plaats, de derde plek is voor Louis C.K. Hij harkte 52 miljoen dollar (44,5 miljoen euro) bijeen.

Amy Schumer is de enige vrouw in de top tien. Volgens Forbes verdiende ze het afgelopen jaar 37,5 miljoen dollar (32,1 miljoen euro). Daarmee staat ze op de vijfde plek.

Jerry Seinfeld opnieuw bestbetaalde komiek
Jerry Seinfeld opnieuw bestbetaalde komiek (Foto: BuzzE)

Winstverdubbeling en recordomzet voor Intel

Intel heeft zijn winst in het tweede kwartaal ruimschoots verdubbeld, met een recordomzet van bijna 15 miljard dollar. De grootste chipmaker ter wereld profiteerde onder meer van groei op het gebied van datacenters.

Het concern rapporteerde een kwartaalwinst van 2,8 miljard dollar, tegen 1,3 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar. De opbrengsten liepen daarbij zo'n 9 procent op tot 14,8 miljard dollar.

Mede door deze sterke resultaten is Intel ook positiever geworden in zijn verwachtingen voor het hele jaar. Nu wordt gerekend op een jaaromzet van 61,3 miljard dollar, wat 1,3 miljard dollar meer is dan eerder voorzien. De raming voor de winst per aandeel ging verder 0,10 dollar omhoog naar 2,66 dollar.

Intel wist met zijn kwartaalbericht de gemiddelde verwachtingen van analisten te overtreffen en het aandeel ging dan ook omhoog in de nabeurshandel in New York.

Winstverdubbeling en recordomzet voor Intel
Winstverdubbeling en recordomzet voor Intel (Foto: ANP)

Huis VS geeft Trump budget voor grensmuur

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft donderdag ingestemd met een verhoging van het defensiebudget voor 2018 met 68 miljard dollar (58,3 miljard euro). In de wetgeving is eveneens geld vrijgemaakt voor de start van de bouw van de door president Donald Trump beloofde Mexicaanse grensmuur.

Het wetsvoorstel gaat over de budgetten voor de departementen voor Defensie, Energie en Veteranenzaken, de wetgevende tak en geniekorps van het leger en gaat in totaal om 788 miljard doll voor het fiscale jaar 2018. In het voorstel wordt het defensiebudget voor 2018 met 68,1 miljard verhoogd naar 658,1 miljard dollar.

Daarnaast wordt 1,6 miljard dollar vrijgemaakt voor de bouw van een muur tussen de Verenigde Staten en Mexico. Dit was een van de centrale verkiezingsbeloften in de campagne van Trump in 2016.

Huis VS geeft Trump budget voor grensmuur
Huis VS geeft Trump budget voor grensmuur (Foto: ANP)

Phil Spencer speelt Path of Exile

De populaire free-to-play ARPG Path of Exile heeft bèta voor hun Xbox One-versie van de game. Het hoofd van Xbox, Phil Spencer, heeft aangegeven de game erg te kunnen waarderen. Altijd leuk, zo’n compliment. Mocht je ook mee willen doen aan de bèta, geef je dan hier op.

Path of Exile is uit op pc (Windows) en binnenkort ook op Xbox One.

Olympiër twee jaar geschorst voor slaan coach na missen WK

Atleet Chala Beyo is door de Ethiopische atletiekbond niet geselecteerd voor het wereldkampioenschap atletiek van komende maand in Londen. Dat hebben ze geweten ook, want Beyo, vorig jaar nog actief op de Olympische Spelen in Rio, verkocht een forse klap aan coach Yohannes Mohammed, die het nieuws vertelde.

De coach had medische hulp nodig aan zijn linkeroog, terwijl Beyo er vandoor ging. Hij wordt nog gezocht door de lokale politie. Volgens een woordvoerder van de Ethiopische atletiekbond, Sileshi Bisrat, had Beyo zelfs een steen in zijn hand, maar gebruikte hij die toch maar niet. 

De licht ontvlambare 21-jarige steeplechaseloper kende vorig jaar een allesbehalve indrukwekkend optreden op de Spelen, waar hij de finale niet haalde. Dit jaar ging het al niet veel beter en dat zal ook de komende twee jaar niet gaan gebeuren: de nationale atletiekbond heeft de gefrustreerde sporter voor twee jaar geschorst.

Belo op de Spelen van Rio, links in beeld (Foto: Getty)

'Verkeerde' paard wint, mogelijk identiteitsfraude

Chaos op de paardenrenbaan van Great Yarmouth donderdagmiddag. De eerste race van de dag werd verrassend gewonnen door Mandarin Princess, wat leidde tot blije wedders: dat paard leverde immers vijftig keer de inzet op, kassa dus!

Bij de controle na afloop bleek echter dat het winnende paard helemaal niet Mandarin Princess was, maar stalgenoot Millie's Kiss, die 'toevallig' drie races later niet van start ging. Dat paard is drie jaar oud, een jaar ouder dan Mandarin Princess, waardoor het toch wat makkelijker is om de race te winnen. 

Volgens Philip McBride, trainer van de paarden, ging er in de voorbereiding iets mis. Beide paarden stonden in de stal naast elkaar en waren al gescand, waarbij er niks aan de hand was. Jockey John Egan was met het halen van het zadel echter wat laat, waardoor de nodige haast ontstond.

Een stalhulp bracht het paard alvast naar de start, maar in plaats van Mandarin Princess bracht ze Millie's Kiss naar de start. Egan kwam aan en omdat de race bijna begon installeerde hij het zadel en ging hij van start, zonder goed te kijken welk paard het was. 

De Britse paardensportautoriteit heeft inmiddels een onderzoek ingesteld, want naast een simpele fout kan er ook sprake zijn van identiteitsfraude. Hangende het onderzoek blijft Mandarin Princess overigens als winnend paard in de uitslag staan, terwijl de meeste wedkantoren gewoon uitbetaald hebben.

Spaanse dames ondanks nederlaag verder op EK

De Spaanse voetbalvrouwen hebben zich met de hakken over de sloot geplaatst voor de kwartfinale van het Europees kampioenschap. Een 1-0 nederlaag tegen Schotland betekende dat Spanje, Schotland en Portugal in Groep D op drie punten uit drie duels kwamen, maar dat de Spanjaarden door onderling doelsaldo een ronde verder mochten.

Schotland moest met twee goals verschil winnen om een kans te hebben op de volgende ronde. Caroline Weir wist via de Spaanse verdedigster Irene Paredes en de paal te scoren, maar omdat het bij 1-0 gebleven is gaan de Spaanse dames ten koste van Schotland een ronde verder.

Laatste reviews en specials
preview
Overpass
review
Life is Strange 2 - Wastelands
preview
Code Vein
special
Fun met Funda #153 - Subtropisch wonen in Gaanderen
review
Rise of Industry
review
World War Z
©FOK.nl e.a.