Weer Russisch zwemgoud, Britse estafettezwemmers verslaan Amerikanen

De Russische zwemploeg heeft op het wereldkampioenschap langebaan in Boedapest een heerlijk dagje achter de rug. Na het goud van Yuliya Efimova en Evgeny Rylov was het ook raak voor Anton Chupkov op de 200 meter schoolslag.

De Japanners Yasuhiro Koseki en wereldrecordhouder Ippei Watanabe gingen er in het eerste deel van de race vandoor, maar Chupkov bouwde het anders op. Waar de Japanners in hun derde baantje al wat verloren, zwom de Rus die in exact dezelfde tijd als de tweede. In de laatste 50 meter sloeg hij toe: versnellen zat er nauwelijks meer in voor de Japanners, terwijl Chupkov het gas stevig open kon draaien. Hij tikte aan na 2:06,96, een van de snelste tijden ooit. Zilver was er in 2:07,29 voor Koseki, brons ging in 2:07,47 naar Watanabe.

Op de 4x200 meter vrije slag bij de mannen leken de Amerikanen hard op weg naar goud. Blake Pieroni, Townley Haas en Jack Conger bouwden een forse voorsprong op, maar slotzwemmer Zane Grothe werd in een mum van tijd ingehaald door de Brit James Guy. Met een geweldige split van 1:43,80 zwom hij de Britten (met Stephen Milne, Nicholas Grainger en Duncan Scott) naar het goud in 7:01,70. Zilver was er voor Rusland, want slotzwemmer Aleksandr Krasnykh zwom ook voorbij Groth, die de Amerikanen nog wel op het podium hield.