FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 23 februari 2017

EL: Afgang AZ tegen Lyon

AZ heeft niet kunnen stunten in en tegen Lyon. Op voorhand zei trainer John van den Brom nog dat ze niet voor een trainingspotje naar Frankrijk waren gekomen, maar daar kwam het wel op neer. De alkmaarders blameerden zich in de Zuid-Franse stad. Het werd 7-1

Al binnen vijf minuten ging het fout toen Ridgeciano Haps veel te kort terugspeelde op Stijn Wuytens. Fekir kreeg de bal in de voeten gespeeld en kon profiteren. Na de 1-0 werd het er niet beter op. AZ dekte niet kort en de voorhoede van Lyon wist optimaal te profiteren van de geboden ruimtes. Binnen twintig minuten stond de 2-0 op het scorebord via Cornet. Vleugelverdediger Jallet brak door over rechts en legde simpel terug op de aanvaller.

De einduitslag van vorige week stond nu al na 35 minuten op het scorebord. Krul reageerde niet goed op een schot van Darder, maar mocht zijn verdediging ook zeker aankijken bij het derde en vierde tegendoelpunt van de Alkmaarders. De doelman behoedde zijn ploeg voor erger in het verloop van de wedstrijd. Zo tikte hij knap een bal van Fekir uit de kruising en wist zich meermaals te onderscheiden.

Bij AZ wist alleen Levi García nog iets terug te doen. Hij schoot fraai binnen na een goede interceptie van Wuytens. Jahanbaksh trok goed het gat waardoor García de ruimte kreeg om binnen te schieten. Ron Vlaar kon zijn terugkeer geen luister bijzetten met een goede wedstrijd. De verdediger was er duidelijk lang uit geweest en haalde absoluut zijn basisniveau niet en werd dan ook in de rust gewisseld.

Het sierde AZ dat ze niet bij de pakken neer gingen zitten. Na de rust wilden de Alkmaarders de paar meegereisde fans nog wat laten zien en ging het vol goede moed in de aanval. Dit resulteerde ook in kansen voor Alireza Jahanbaksh en Levi García, die beiden alleen tegen de Franse doelman faalden.

AZ mocht zichzelf gelukkig prijzen dat de Fransen het in de tweede helft wel best vonden. Zodra Lyon aanzette werd het direct gevaarlijk. Toen Alexandre Lacazette in de ploeg kwam zorgde hij er meteen voor dat Fekir zijn hattrick compleet kon maken.

Zo is de wedstrijd geen moment spannend geweest. Over twee wedstrijden werd het 11-2. Afgetekend. AZ ligt eruit.

Olympique Lyon

7 - 1

AZ

 5' Fekir
 17' Cornet
 27' Fekir
 34' Darder
 78' Fekir
 87' Aouar
 89' Diakhaby
   26' García
 
 Gele kaart: Cornet, Jallet, (Olympique Lyon), García, Haps, (AZ)
 
Stadion:  Parc Olympique Lyonnais, Lyon
Toeschouwers: 25.743
Arbiter: Koelbakov (WRu)
 
Opstelling:   Opstelling:
Lopes
Rafael
Yanga-Mbiwa
Diakhaby
Jallet
Ferri
Tousart (Tolisso/80)
Darder
Ghezzal (Lacazette/76)
Fekir
Cornet (Aouar/63)
  Krul
Johansson
Vlaar (v.Eijden/46)
S.Wuytens
Haps
Luckassen
Jahanbakhsh (Seuntjens/72)
Rienstra
Bel Hassani
Friday (Weghorst/77)
García

Premier League darts: Avond vol gelijke spelen

Het is weer donderdagavond en dus is het weer tijd voor de Premier League. De darters strijken neer in Brighton voor alweer de vierde week. Helaas is de Europa League in het voetbal nog altijd niet afgelopen en dus moeten we het weer met livestreams doen in plaats van RTL7. Dat kan de pret echter niet drukken en dus gaan we weer een mooie avond tegemoet.

Dave Chisnall (ENG) - Jelle Klaasen (NED) 3-7
Klaasen begon uitstekend door beide legs met een 180 af te trappen, hoewel hij 'slechts' één van die legs won. De Nederlander werkte zich naar een 4-2 voorsprong en gooide zich met een schitterende 152-finish zelfs naar 5-2. Via 85 pakte hij met 6-2 zijn eerste punt van de Premier League 2017 en nadat Chisnall nog een leg won maakte Klaasen het met dubbel 16 af: 7-3 en zijn eerste zege is binnen. 

Dave Chisnall - Jelle Klaasen (Bron: PDC)
Dave Chisnall - Jelle Klaasen (Bron: PDC)

Michael van Gerwen (NED) - Adrian Lewis (ENG) 6-6
Van Gerwen opende het duel met een snaarstrakke elfdarter, maar vier gemiste dubbels gaven Lewis de kans om 1-1 te maken. Jackpot begon uitstekend gas te geven en brak de Nederlander, die met een 116-finish de schade beperkte tot 2-3. Een schitterende maximumfinish van 170 bracht Lewis naar 2-4, waarna beide spelers even op weg leken naar een kans op negendarter. Van Gerwen kwam tot zes perfecte darts en daar bleef het bij, maar hij won de leg wel. De twee bleven elkaar uitstekend partij geven en nadat Van Gerwen op 6-5 de bullseye miste voor een 170-finish zette Lewis via dubbel 12 de eindstand op het bord: 6-6.

Michael van Gerwen - Adrian Lewis (Bron: PDC)
Michael van Gerwen - Adrian Lewis (Bron: PDC)

Gary Anderson (ENG) - James Wade (ENG) 6-6
Wade nam de wedstrijd al vroeg in handen, met name doordat Anderson zijn kansen niet afmaakte. Keer op keer greep Wade de kansen met beide handen aan en met onder meer 100 en 110 als finishes liep hij in no-time uit naar een 1-5 voorsprong. De tweevoudig wereldkampioen begon een stuk beter te gooien en met finishes van 88 en 121 deed hij wat terug, waarna hij via dubbel 20 naar 4-5 ging. Vervolgens kregen we een heuse puddingleg te zien: Wade werd gek op het madhouse - dubbel 1 - en met een 24-darter trok Anderson de stand gelijk. Hij maakte er zelfs 6-5 van, maar Wade kon nog wat eer redden en pakte met 6-6 toch een punt. 

Gary Anderson - James Wade (Bron: PDC)
Gary Anderson - James Wade (Bron: PDC)

Phil Taylor (ENG) - Kim Huybrechts (BEL) 6-6
Huybrechts begon verrassend goed - of Taylor verrassend slecht - en kwam zowaar op een 0-2 voorsprong. Via een 87-finish werkte de Belg zich naar 1-3 en hoewel Taylor er een degelijke leg tussendoor gooide liep de Belg toch door naar 2-4. Met een prachtige 140-finish en niet veel later nog eens 87 hield Huybrechts The Power van zich af: 4-6 en het eerste punt was binnen. Taylor wist echter van geen opgeven en zag de Belg dubbel 8 missen voor de wedstrijd. Op 5-6 kreeg Huybrechts nog eens twee matchdarts, maar ook die gingen mis en Taylor wist er raad mee: 6-6 en dus het derde gelijkspel van de avond.

Phil Taylor - Kim Huybrechts (Bron: PDC)
Phil Taylor - Kim Huybrechts (Bron: PDC) 

Raymond van Barneveld (NED) - Peter Wright (SCO) 6-6
In een wat gezapig begin werden de eerste vier legs eerlijk verdeeld tussen Barney en Snakebite. Ondanks een aantal 180's kwam het duel niet echt tot leven en niet veel later viel de 4-4 van het bord te lezen. Plotseling liep Wright uit naar 4-6, maar dat schudde Van Barneveld dan toch nog even wakker. Met onder meer twee 180's op rij kwam hij op 5-6 en een schitterende 140-finish bracht voor de vierde wedstrijd op rij de 6-6 eindstand op het scorebord.

Raymond van Barneveld - Peter Wright (Bron: PDC)
Raymond van Barneveld - Peter Wright (Bron: PDC)

Facebook laat vlaggetje in profielfoto zetten

Facebook heeft bijna 200 vlaggen toegevoegd aan zijn Profile Frames-functie. Gebruikers kunnen daardoor nu hun favoriete land uitdragen in hun profielfoto.

Facebook maakte het al eerder mogelijk om je profielfoto "in te lijsten". Die lijsten kunnen al sinds 2015 door iedereen worden ontworpen. De toevoeging van landenvlaggen is echter nieuw.

Facebook laat vlaggetje in profielfoto zetten
Facebook laat vlaggetje in profielfoto zetten (Foto: BuzzT)

Mexico geïrriteerd door migratiebeleid VS

Mexicaanse regeringsleden hebben hun "verontrusting en irritatie" uitgesproken over het migratiebeleid dat de de Amerikaanse president Donald Trump wil gaan voeren. Luis Videgaray en Miguel Angel Osorio Chong, minister van Buitenlandse - respectievelijk Binnenlandse Zaken, overlegden donderdag met hun Amerikaanse collega's Rex Tillerson en John Kelly.

Behalve het gevoelige punt van de deportatie van miljoenen illegale immigranten, onder wie velen uit Mexico, kwamen ook de handelsbetrekkingen en de veiligheidsproblematiek aan de orde. Beide partijen pleitten voor voortzetting van de dialoog over deze belangrijke onderwerpen, zonder in details te treden.

"We hebben stappen gezet in de goede richting", zei Videgaray. "De beste manier om onze meningsverschillen bij te leggen is het tweegesprek".

Mexico geïrriteerd door migratiebeleid VS
Mexico geïrriteerd door migratiebeleid VS (Foto: ANP)

Geroyeerde voetballertjes terug bij Bladella

Vier geroyeerde jeugdspelers keren definitief terug bij voetbalclub Bladella. De club uit Bladel heeft dat donderdag bekendgemaakt na een gesprek met hun ouders.

Over het royement van de vier voetballertjes was vorige week enorme commotie. De jeugdleden waren weggestuurd omdat ze onvoldoende loten voor de nieuwjaarsloterij hadden verkocht. Het bericht veroorzaakte veel verontwaardiging en bij de club kwam een stroom bedreigingen binnen. De woede sloeg later om in begrip voor de moeilijke financiële situatie van sportclubs.

"De club en de ouders zijn tevreden over de uitkomst van hun gesprek. De ouders betalen de betreffende contributie en de spelertjes gaan weer voetballen", aldus het bestuur van Bladella.

Focus
De Brabantse club wil nog wel in gesprek met de KNVB. "We hebben de rol van de KNVB als zeer teleurstellend ervaren", staat in een verklaring. De voetbalbond noemde de handelwijze van de club uit Bladel onbegrijpelijk en deed een dringend verzoek om het royement van de spelertjes terug te draaien.

Bladella hoopt dat de mediastorm nu gaat liggen. "We hebben geen zin meer om het mediacircus te blijven voeden en zullen dan ook niet meer ingaan of reageren op vragen van de media. Wij willen dat de focus weer op voetbal komt te liggen en dat de rust binnen de club weer terugkeert."

Geroyeerde voetballertjes terug bij Bladella
Geroyeerde voetballertjes terug bij Bladella (Foto: ANP)

Oekraïneverdrag door de Tweede Kamer

Het kabinet heeft in het parlement de eerste hobbel genomen naar goedkeuring van het Europese samenwerkingsverdrag met Oekraïne. Het verdrag kreeg tijdens een hoofdelijke stemming donderdag de steun van 89 Tweede Kamerleden, 55 volksvertegenwoordigers stemden tegen.

Daarmee wist het kabinet het verdrag op de allerlaatste vergaderdag nog door de Kamer te krijgen. De Eerste Kamer zal zich pas na de verkiezingen van 15 maart erover uitspreken. Daar is het kabinet afhankelijk van enkele CDA-senatoren. Die partij stemde in de Tweede Kamer tegen het verdrag.

Vorig jaar stemde tijdens een referendum een meerderheid tegen het zogenoemde associatieverdrag.

Premier Mark Rutte wilde de tegenstanders van het verdrag een stem geven door een juridisch bindende verklaring bij het verdrag. Daarin staat onder meer dat Oekraïne geen zicht krijgt op kandidaat-lidmaatschap van de EU of dat het land hiermee recht krijgt op extra geld.

GeenPeil, een van de initiatiefnemers van het referendum over het verdrag, zegt dat precies is gebeurd wat al werd gevreesd. "Een meerderheid van VVD, D66, PvdA en GroenLinks heeft zojuist ingestemd met het lege inlegvel van Mark Rutte." Volgens GeenPeil is daarmee de Wet raadgevend referendum de nek omgedraaid. "Burgerinspraak is niet de bedoeling in de beroepspolitiek."

Oekraïneverdrag door de Tweede Kamer
Oekraïneverdrag door de Tweede Kamer (Foto: ANP)

Vermiste vissers na maand dobberen gevonden

Een helikopterpiloot die bij de Marshalleilanden speurde naar tonijn, heeft het leven gered van drie vissers en een jongen die honderden kilometers waren afgedreven. Dat meldt Radio New Zealand donderdag. De gewaarschuwde bemanning van een groot vissersschip heeft de vier opgepikt.

De piloot zag eerst een boot met drie vissers, afkomstig uit de eilandrepubliek Kiribati. Zij waren 28 dagen geleden op drift geraakt. Even verderop zag de piloot nog een boot met daarop een 14-jarige jongen uit Zuid-Tarawa, de hoofdstad van Kiribati. De jongen was elf dagen geleden afgedreven tijdens vloed en had problemen met zijn motor. Hij had al die dagen niets gegeten. De andere drie vissers hielden zich in leven door het eten van vis, gevangen met hun vistuig. Het was hun eerste vistocht.

De vier die nu op de Marshalleilanden verblijven, zullen zaterdag terugkeren naar Kiribati. De republiek ligt in de Stille Oceaan en bestaat uit een serie atollen en eilanden en beslaat een oppervlakte van meer dan drie miljoen vierkante kilometer, voornamelijk zee.

In 2014 werden vissers uit Kiribati na 33 dagen ronddobberen gered door de kustwacht van de Verenigde Staten.

Vermiste vissers na maand dobberen gevonden
Vermiste vissers na maand dobberen gevonden (Foto: BuzzO)

Toch Matt Reeves for The Batman

Na een hoop gesteggel over de toekomst van de Dark Knight in het DC Extended Universe is er nu eindelijk wat zekerheid: Matt Reeves gaat toch The Batman regisseren. En ja, dat is de titel.

Want die titel was tot nu toe altijd maar een werktitel in de media, net zoals Batman v Superman enige tijd onder de noemer Man of Steel 2 bekend heeft gestaan. Warner Bros. heeft nu echter bekend gemaakt dat die titel, die oorspronkelijk in een interview uit de mond van Ben Affleck kwam, daadwerkelijk gebruikt gaat worden. En dat Matt Reeves, die al bijna bevestigd was, maar toen toch weer niet, aan het roer staat.

Oorspronkelijk zou Affleck zelf de regie doen, maar in januari gaf hij aan besloten te hebben niet de energie te hebben voor het spelen van de hoofdrol én het regisseren van de film tegelijk. "Ik kan niet beide taken vervullen op het niveau dat ervoor nodig is", verklaarde hij. Niet lang daarna, rond de tijd dat de naam van Reeves als regisseur begon rond te zingen, ontstonden er geruchten dat Affleck ook de rol niet meer wilde spelen, maar dat is vooralsnog bij geruchten gebleven.

Nu Reeves bevestigd is zal hij vermoedelijk met Argo-schrijver Chris Terrio, die kort geleden werd ingehuurd om het door Ben Affleck en Geoff Johns geschreven scenario op te poetsen, de laatste hand aan het script leggen. Reeves is een ervaren scenarioschrijver; hij schreef het scenario voor Let Me In en het nog te verschijnen War for the Planet of the Apes, die hij beide regisseerde. Daarnaast was hij een van de bedenkers van de tv-serie Felicity. The Batman zal zijn eerste stap in een andere franchise dan de Apes-films zijn.

"Ik vind het verhaal van Batman al sinds ik jong was geweldig," aldus Reeves in het persbericht. "Hij is zo iconisch en zo boeiend, en iemand die mij heel erg aanspreekt. Ik ben enorm vereerd en erg enthousiast om met Warner Bros. te werken aan een epische en emotionele nieuwe stap in het verhaal van de Caped Crusader op het grote scherm."

Het is nog niet duidelijk wanneer de film begint met opnames, of wanneer Warner Bros. er de bioscopen mee wil bestormen. De laatste berichten in de afgelopen weken waren dat de opnames in de lente hadden moeten beginnen, maar dat is nu nog niet zeker.

De eerstvolgende verschijning van Ben Affleck als Batman is dit jaar in november, in Zack Snyders Justice League.

Rechtszaak Paay achter gesloten deuren

De rechter heeft Patricia Paay donderdag gelijk gegeven: de zaak tegen haar voormalig zakenpartner Maarten Oostvogel vindt achter gesloten deuren plaats. Dat meldt het AD. Maandag staan Paay en haar buurman om 11.00 uur voor de rechter in Haarlem.

De diva verbond haar naam aan een pantylijn van textielondernemer Oostvogel en meent nog geld van hem te krijgen. De zaak loopt al langer, maar kwam door de uitgelekte seksvideo's van Paay in de belangstelling. Volgens de blondine heeft haar voormalig zakenpartner te maken met het opduiken van de pikante beelden. Oostvogel ontkent dat hij iets te maken heeft met de veelbesproken video's.

Patricia vroeg de rechter woensdag de zaak achter gesloten deuren te behandelen. De diva wil privacy na alle commotie om de sekfilmpjes.

Rechtszaak Paay achter gesloten deuren
Rechtszaak Paay achter gesloten deuren (Foto: BuzzE)

Succesvolle Ciske-musical terug naar Mokum

De speelperiode van Ciske de Rat - de Musical is wegens succes verlengd. De musical, die momenteel op tournee in het land is, krijgt van 12 tot en met 23 juli extra voorstellingen in het DeLaMar theater in Amsterdam.

"Ik ben vereerd en dankbaar dat het publiek zo massaal naar het theater komt. Mijn laatste voorstellingen als Ciske speel ik straks in Amsterdam, dat maakt het afscheid van mijn rol nog specialer", zegt 'oer-Ciske' Danny de Munk, die de volwassen 'Ciske de man' speelt in de musical. De jonge versie wordt gespeeld door diverse jonge acteurs.

Producent Albert Verlinde is zeer tevreden over het succes van de musical. "Amsterdam heeft Ciske de Rat de afgelopen maanden opnieuw omarmd. Het is fantastisch om te zien hoe dit oer-Hollandse verhaal nog altijd jong en oud weet te ontroeren. Ik ben er trots op dat we deze zomer terugkeren naar de stad die zo onlosmakelijk verbonden is met Ciske", aldus de de directeur van Stage Entertainment Nederland.

Succesvolle Ciske-musical terug naar Mokum
Succesvolle Ciske-musical terug naar Mokum (Foto: BuzzE)

EL: Ajax moeizaam langs Legia Warschau

Onnodig moeizaam, maar het is Ajax wel gelukt om door te dringen tot de achtste finales van de Europa League. Dat ging ten koste van een uitermate zwak Legia Warschau: 1-0.

Aan één treffer hadden beide formaties genoeg voor de volgende ronde. Het doelpuntloze gelijkspel in Polen ging hier tenslotte aan vooraf. Ook toen waren de Amsterdammers soms ideeëloos. En dat terwijl Legia niet een tegenstander is waar per se voor gevreesd moet worden. Doordat het Ajax niet lukte om daar uit te halen, bleef het in de ArenA onverminderd spannend.

En ook in het eerste bedrijf van dit tweede duel van het tweeluik slaagden de Amsterdammers er maar niet in om de bezoekers uit Polen nu wél pijn te doen. De meeste dreiging ging weliswaar uit van de gastheer, echt grote mogelijkheden bleven uit. Aan de andere kant kon de uitclub ook absoluut geen potten breken.

De grootste kans aan de kant van Ajax kwam van de voet van middenvelder Hakim Ziyech. Hij kreeg wat ruimte, haalde maar eens uit en raakte de paal. En uit die rebound kon Kasper Dolberg net niet profiteren. Het bleek het enige wapenfeit van de Eredivisionist voor de rust.

Na de thee was daar al snel de treffer die Ajax heel hard nodig had. Aanvoerder Davy Klaassen legde de bal opzij waarna Amin Younes het half probeerde. Die poging wist doelman Arkadiusz Malarz niet goed weg te werken en verdediger Nick Viergever tikte de bal in het lege doel: 1-0.

Daarna kreeg de gastheer vleugels, al was ook dat van korte duur. Want waar Ajax het tempo opvoerde en daardoor ook een stuk gevaarlijker werd, kroop ook Legia weer meer uit de schulp. Dat leverde een aantal hachelijke momenten op voor het doel van doelverdediger André Onana, maar hij stond keer op keer goed opgesteld.

Wederom liet Ajax het na om de genadeklap uit te delen en dus bleef de Poolse opponent onnodig in leven. Maar die formatie was simpelweg niet bij machte om het Ajax daarnaast nog heel lastig te maken. Spannend was het zeker, maar na de openingstreffer van Viergever waren de kaarten al zo goed als geschud.

Ajax mag het nog een ronde proberen. Dan moet die ploeg wel het een en ander veranderen. Want een zwakke tegenstander als Legia is op deze manier wellicht te verslaan, dat zal niet altijd zo zijn. Al heeft iedereen daar in Amsterdam nog ongetwijfeld even lak aan.

AFC Ajax

1 - 0

Legia Warschau

 49' Viergever    
 
 Gele kaart: Sánchez, Traoré, Veltman, Onana, (AFC Ajax),
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 52.285
Arbiter: Taylor (Eng)
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Veltman
Sánchez
Riedewald
Viergever
Klaassen
Schöne
Ziyech
Traoré
Dolberg (Nouri/82)
Younes
  Malarz
L.Broz
Dabrowski
Pazdan
Hlousek
Kazaisjvili
Kopczynski (Chima/82)
Odjidja
Jodlowiec (Moulin/57)
Guilherme (Necid/ 73)
Kucharczyk

Sinéad O'Connor zegt sorry tegen Arsenio Hall

Sinéad O'Connor is diep door het stof gegaan voor Arsenio Hall. De zangeres beweerde dat de presentator en komiek betrokken was bij de dood van Prince.

"Ik bied mijn excuses aan voor mijn Facebook-posts over Arsenio Hall", liet Sinéad aan diverse Amerikaanse media weten middels een officiële verklaring. De zangeres wees Arsenio aan als drugsdealer van Prince. De Purple Rain-zanger stierf in april als gevolg van een overdosis fentanyl.

Arsenio stapte met Sinéads beweringen in de hand naar de rechter en klaagde haar aan wegens laster. Hij noemde haar in mei "wanhopig" en "aandachtzoekend" en deed haar uitlatingen af als "kwaadwillig" en "bizar".

Sinéads geeft nu toe dat haar beweringen "niet waar" zijn. "Ik neem ze terug."Als gevolg van haar excuses hebben Arsenio's advocaten besloten de lasterzaak in te trekken.

Sinéad O'Connor zegt sorry tegen Arsenio Hall
Sinéad O'Connor zegt sorry tegen Arsenio Hall (Foto: BuzzE)

Fenomenale Pellegrino sprint naar wereldtitel

Langlaufer Federico Pellegrino heeft zich donderdag laten kronen tot wereldkampioen op de sprint in vrije stijl. De Italiaan was in het Finse Lahti de beste in de finale.

Vooraf waren drie duidelijke favorieten aan te wijzen: Pellegrino, al jaren ijzersterk op de sprint in vrije stijl, de Russische Tour de Ski-winnaar Sergey Ustiugov en het 20-jarige Noorse wonderkind Johannes Høsflot Klæbo. De drie haalden allemaal de eindstrijd en werden daarin vergezeld door de Noorse grootheid Petter Northug - net op tijd hersteld van een vormcrisis - en diens landgenoot Finn Haagen Krogh, terwijl Ristomatti Hakola het thuispubliek ook wat te juichen hoopte te geven.

In de finale was Ustiugov degene die de wedstrijd loeihard probeerde te maken door een hoog tempo op te leggen. Op de lange klim konden Pellegrino en Klæbo met grote moeite volgen, terwijl Krogh nog een beetje in de buurt bleef. Northug en Hakola waren op dat moment al geslagen. Nadat hij al vanaf de start op kop lag ging Ustiugov als eerste het rechte stuk op, maar met zijn kenmerkende topsnelheid ging Pellegrino hem een meter of twintig voor de streep voorbij. Klæbo ging bijna onderuit, maar hield Krogh nog van zich af en pakte het brons. 

De sprintfinale bij de mannen (Bron: YouTube)

Advocaat Klaas Otto had drugslab thuis

Niet alleen wordt Jan Piet van R., advocaat van No Surrender-oprichter Klaas Otto, verdacht van het beïnvloeden van getuigen, hij zou ook een niet meer werkend drugslab en 3,4 kilo amfetamine in zijn huis in Den Haag hebben. De 69-jarige Van R. en de 45-jarige partner van Otto werden afgelopen maandag gearresteerd.

Ook de partner van Otto wordt verdacht van het intimideren van getuigen. Zowel zij als de advocaat zou dat in opdracht van de motorclub-oprichter hebben gedaan. De advocaat zou ook briefjes hebben aangenomen en buiten de gevangenis hebben gesmokkeld.

De rechter-commissaris bepaalde donderdagmiddag dat de twee nog twee weken vast blijven zitten.

Schorsing
Van R. heeft in het verleden opgetreden voor No Surrender, onder meer in een rechtszaak over de vergunning van het clubhuis in Zundert. De advocaat komt uit Den Haag en heeft zijn kantoor in Amsterdam.

Een lid van de Amsterdamse advocatenorde was er dinsdag bij toen het drugslab in het tuinhuis van de advocaat werd ontdekt. Voor deken Pieter van Regteren Altena is de vondst van de drugs en het drugslab meer dan voldoende reden om onmiddellijk om schorsing van de advocaat te vragen. "Aan de procedure wordt gewerkt", reageerde hij donderdag. De raad van discipline kan het schorsingsverzoek mogelijk volgende week al behandelen.

Klaas Otto (49) zit sinds afgelopen vrijdag weer in de gevangenis. Het Openbaar Ministerie beschuldigt hem van afpersing en witwassen. Ook zijn zoon en schoonzoon zijn verdachte in de zaak.

Advocaat Klaas Otto had drugslab thuis
Advocaat Klaas Otto had drugslab thuis (Foto: ANP)

Nieuwe proloog Alien: Covenant toont knipoog naar origineel

Gisteren bracht Fox een nieuwe trailer uit voor Ridley Scotts aankomende Alien-film Alien: Covenant. De vierenhalve minuut durende proloog toont een grotendeels gemoedelijke sfeer aan boord van het ruimteschip waar de bemanning geniet van een gezellige laatste avond voor hun 'cryosleep', tot het even helemaal mis lijkt te gaan.

Op een zeker ogenblik lijkt een van de bemanningsleden, gespeeld door Callie Hernandez, te stikken in haar voedsel. Dit is voor kenners een moment van herkenning, want hetzelfde gebeurde in de originele Alien uit 1979. In die film lijkt Kane, gespeeld door de inmiddels overleden John Hurt, te stikken in zijn voedsel waarna de beruchte chestbuster-scène volgt.

Een daarmee samenhangende referentie is de opmerking van het personage dat gespeeld wordt door Danny McBride ("The food ain't that bad"), die ook werd gemaakt door Parker (Yaphet Kotto) in de eerste Alien-film.

Het toont in ieder geval aan dat de mensen achter Alien: Covenant bij de ontwikkeling van de film ook af en toe terugdenken aan het pareltje dat 37 jaar geleden uitkwam.

De tijdslijn van de Alien-films is altijd wat verwarrend, dus nog even voor de opheldering: Alien: Covenant is het tweede deel in een sub-serie van prequels, waarbij de in 2012 uitgekomen film Prometheus als eerste prequel geldt. Deze prequels worden samen met de originele Alien uit 1979 allemaal geregisseerd door Ridley Scott. Dit in tegenstelling tot de opvolgers uit de originele serie (Aliens, Alien 3 en Alien: Resurrection), waarbij overigens nog steeds onduidelijk is of er een vijfde, afsluitende iteratie gaat komen. in 2016 waren de vooruitzichten over een potentiële Alien 5 een stuk positiever, toen zowel Sigourney Weaver als regisseur Neill Blomkamp (District 9, Chappie) de pers enthousiast te woord stonden over het op hande zijnde vijfde deel. Toen Blomkamp vorige maand echter op Twitter werd gevraagd hoe groot de kans was dat deel 5 nog ging gebeuren, werden de gemoederen flink bedaard.

Alien: Covenant is vanaf 18 mei te zien in de bioscoop. In de hoofdrol zien we Michael Fassbender als David/Walter en verder zijn Danny McBride, James Franco en Guy Pearce te zien in de film.

Wilders eist duidelijkheid over wat is gelekt

PVV-leider Geert Wilders eist duidelijkheid over wat er is gelekt uit de organisatie die hem beveiligt, de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB). Pas dan wil hij zich weer op straat begeven om campagne te voeren voor de verkiezingen.

Wilders zei dat donderdagavond, nadat hij eerder die dag had besloten af te zien van flyeren en ander openbaar campagnevoeren. Hij vraagt zich af wat er is gelekt, en met wie dat is gedeeld. Hij zegt het te moeten weten om het vertrouwen te kunnen herstellen.

"Zeker bij bijeenkomsten waar honderden onschuldige mensen komen wil ik echt het zekere voor het onzekere nemen", aldus Wilders. "Het is geen wantrouwen naar het kabinet." Hij zegt wel van plan te zijn mee te doen aan twee geplande tv-debatten midden maart.

Zijn vertrouwen in de dienst die hem al meer dan tien jaren beschermt, heeft een knauw gekregen. "Dat ik in z'n algemeenheid in die dienst ook wel mijn vraagtekens heb - het gaat niet over individuele mensen - ik denk dat dat toch wel te billijken is."

Wilders eist duidelijkheid over wat is gelekt
Wilders eist duidelijkheid over wat is gelekt (Foto: ANP)

Topfavoriete valt op WK langlaufen, Noorse Falla profiteert

De Noorse langlaufster Maiken Caspersen Falla heeft donderdag de eerste gouden medaille gewonnen van het wereldkampioenschap in de noordse sporten - langlaufen, schansspringen en de noordse combinatie. Op de sprint in de vrije stijl was de regerend olympisch kampioene een klasse apart, maar daar was wel wat geluk voor nodig.

Vooraf was de Zweedse Stina Nilsson de grote topfavoriete op het goud in het Finse Lahti. Dit seizoen won ze al vier van de zes sprints in vrije stijl - de andere twee won ze onder meer door valpartijen of andere pech niet - en dat deed ze elke keer met Falla die als tweede eindigde. Het leek dan ook een mooie tweestrijd te gaan worden, maar in de halve finales ging het fout voor de 23-jarige Zweedse. Ze kwam in de laatste bocht in aanraking met de Russische Natalia Matveeva en ging onderuit, waardoor haar hoop op goud voorbij was.

De val van topfavoriete Nilsson (Bron: YouTube)

De Noorse dames vielen in de breedte tegen, want er stond er slechts één in de finale: Falla. Zweden werd dankzij Ida Ingemarsdotter en Hanna Falk door twee vrouwen vertegenwoordigd en de VS had er zelfs drie in de eindstrijd: Kikkan Randall, Sophie Caldwell en Jessica Diggins. Zoals te verwachten viel was Falla oppermachtig, maar daarachter werd stevig gestreden. Diggins was uiteindelijk de best of the rest, terwijl veterane Randall op haar negende WK het brons veroverde. 

De sprintfinale bij de vrouwen (Bron: YouTube)

Kuzu: artsen behandelen allochtonen minder lang

De lijsttrekker van DENK, Tunahan Kuzu, heeft zich vandaag de woede van de medische wereld op de hals gehaald door te suggereren dat artsen bij ouderen van allochtone komaf 'eerder de stekker eruit trekken' dan bij autochtone ouderen. 

Kuzu, van de partij die Nederland wil verbinden, maakte nog maar eens van de gelegenheid gebruik om de verschillen te benadrukken. Zonder enige vorm van bewijs poneerde hij vandaag de stelling dat Nederlandse ouderen een langere behandeling krijgen dan allochtone. De reden ervoor zou de taalbarrière zijn.

Het kwam hem op een storm van kritiek te staan, van onder meer artsenfederatie KNMG. Voorzitter René Heman laat in een reactie weten dat de suggestie van Kuzu 'kant nog wal raakt'. Hij vervolgt: "Deze suggestie past duidelijk in de verkiezingscampagne. De gedane bewering herkennen wij zeker niet. Als Denk met een deugdelijke onderbouwing komt, gaan we hier serieus naar kijken."

De Inspectie voor de Gezondheidszorg laat weten dat die onderbouwing er waarschijnlijk niet gaat komen: er zijn geen signalen binnengekomen over allochtonen die eerder opgegeven worden, en er lopen ook geen onderzoeken naar dergelijke gevallen.

Ook minister Edith Schippers (VVD) heeft fel gereageerd op de uitspraak: "Je jaagt mensen van familieleden die de taal niet goed beheersen, angst aan voor de zorg". Wel roept ze op om verhalen over misstanden te melden bij de IGZ.

Het volledige vraaggesprek met Kuzu, waarin hij zijn ongefundeerde claim doet, is hier te vinden.

Micro Machines World Series komt in juni uit

Codemasters heeft vandaag de releasedatum van Micro Machines World Series bekendgemaakt. De ontwikkelaar heeft meteen vijf in-game images vrijgegeven.

Micro Machines World Series krijgt lokale multiplayer tot vier spelers, en zal online tot twaalf spelers te spelen zijn. De game zal verder een Battle Arena-mode krijgen waarin je modi zoals Capture the Flag en King of the Hill kan verwachten.

Micro Machines World Series wordt gelanceerd op 23 juni 2017 voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Micro Machines World Series (Foto: Codemasters)

Micro Machines World Series (Foto: Codemasters)

Micro Machines World Series (Foto: Codemasters)

Micro Machines World Series (Foto: Codemasters)

Micro Machines World Series (Foto: Codemasters)

Mercedes presenteert nieuwe bolide met kleine 'haaienvin'

De Formule 1-teams zijn volop bezig om deze week hun nieuwe auto's te presenteren. Donderdag was het de beurt aan de regerend kampioenen van Mercedes om hun Mercedes W08 EQPower+ aan de wereld te tonen.

Op het circuit van Silverstone reden Lewis Hamilton en Valtteri Bottas hun eerste rondjes in de W08, die ze zo een 'shakedown' gaven: een korte test om te kijken of de basissystemen goed functioneren. In tegenstelling tot de andere teams die hun auto al hebben getoond doet Mercedes het, in elk geval voorlopig, zonder grote haaienvin. De kleurstelling is verder nagenoeg hetzelfde als vorig jaar.

John McTiernan regisseert reclamespot Ghost Recon Wildlands

Vandaag is de tv-spot van Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands, genaamd 'Ruthless', onthuld. Deze is geregisseerd door niemand minder dan John McTiernan, onder andere bekend van Die Hard en Predator.

In de spot draait het om de allereerste missie van de Ghosts in Bolivia, waar zij proberen het Santa Blanca drugskartel uit te schakelen. De Open Beta van Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands nu gratis spelen op PlayStation 4, Xbox One en pc tot 27 februari 12.00 uur. Ze ontdekken zo 2 van de 21 provincies in de game: Itacua en Montuyoc.

Het spel speelt zich af in Bolivia, een land dat door het corrupte Santa Blanca drugskartel in een narcostaat is veranderd. Spelers hebben de taak om een einde te maken aan het kartel, wat daar ook voor nodig is. De open wereld stelt spelers in staat om voor iedere situatie een eigen speelstijl te kiezen en te bepalen hoe zij de missies willen uitvoeren.

Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands is vanaf 7 maart 2017 verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Vliegtuig naast de baan op Schiphol

Op vliegveld Schiphol is een vliegtuig naast de baan geraakt. Op een stream van de VID zijn live beelden te zien. Op de beelden is te zien dat hulpdiensten in grote getale aanwezig zijn. 

Update 18:21 uur
Het landingsgestel brak af, waardoor het toestel naast de landingsbaan terechtkwam. Alle inzittenden kwamen met de schrik vrij; niemand raakte gewond. De hulpdiensten rukten massaal uit en het vliegverkeer lag zo'n 10 minuten stil. De passagiers van het vliegtuig van luchtvaartmaatschappij Flybe zijn met bussen naar de terminal gebracht.

Een woordvoerder van Schiphol kon niet zeggen of het afbreken van het landingsgestel iets met de storm te maken had.

McCabe wint tweede rit Ronde van Langkawi

Travis McCabe heeft de tweede etappe van de Ronde van Langkawi gewonnen. De 27-jarige Amerikaan was de snelste in de massasprint. Ryan Gibbons neemt de leiderstrui over van Scott Sunderland

McCabe van United Healthcare was na een rit over 208 kilometer de snelste in de sprint voor de Italiaan Filippo Pozzato en de Zuid-Afrikaan Gibbons. Voor de 27-jarige Amerikaan is dit zijn tweede seizoenszege, nadat hij eerder de derde etappe van de Herald Sun Tour won.

LEGO City Undercover krijgt Switch-release

De voormalige Nintendo Wii U-exclusive LEGO City Undercover heeft een releasedatum gekregen voor Nintendo Switch. Ook komt de game gelijktijdig naar PlayStation 4, Xbox One en pc.

In de nieuwste trailer van de game wordt verder een nieuwe co-opmodus getoond die niet in het origineel zat. Lokale co-op is een belangrijk onderdeel van de LEGO-gameserie. De releasedatum voor bovengenoemde consoles is 4 april in het Verenigd Koninkrijk. Of we in Nederland dan ook meteen aan de beurt zijn is niet bekend.

Verander jezelf in een theepot in Prey

Bethesda heeft een nieuwe gameplay-video vrijgegeven voor Prey genaamd ‘Mimic Madness’. In deze video krijg je enkele manieren te zien hoe je de Mimic-krachten kan gebruiken om het op te nemen tegen de aliens die Talos I hebben overgenomen.

In Prey ontwaak je aan boord van Talos I, een ruimtestation in een baan rond de maan in het jaar 2032. Jij bent de sleutel in een onderzoek naar het definitief omvormen van de mensheid – maar de zaken liepen vreselijk verkeerd. Het ruimtestation werd aangevallen door vijandige aliens waardoor er nu op jou wordt gejaagd. Aan jou nu om, terwijl je de duistere geheimen van Talos I ontdekt en meer over je eigen verleden te weten komt, te overleven met alles wat je aan boord kan vinden, je verstand, wapens en telekinetische vaardigheden om de Typhon alien te verslaan.

Een van de eerste alienkrachten die je aanleert, is Mimic Matter. Deze kracht, gekregen van Mimic Typhon, stelt je in staat gelijk welke vorm van iets aan boord van Talos I aan te nemen. Je begint klein – een koffietas, theepot, lamp, banaan – maar geleidelijk aan naarmate je de kracht van de nodige upgrades voorziet, zal je in meer complexe objecten kunnen transformeren, zoals security turrets en zelfs Operator robots.

Prey verschijnt wereldwijd op vrijdag 5 mei voor PlayStation 4, Xbox One en pc

Superman doet boos in Injustice 2

Warner Bros. Interactive Entertainment en DC Entertainment hebben vandaag een nieuwe trailer uitgebracht die zich focust op Superman en het achtergrondverhaal voor het vechtspel Injustice 2.

In de video wordt het duidelijk dat Superman en zijn regime van bad-guys hun krachten opnieuw willen vergroten, om zo één van de grootste dreigingen ter aarde te worden. Wereldvrede door een strakke leiding is niet wat Batman en co willen, dus die gaan daar tegen in.

Injustice 2 bevat een oude en nieuwe DC-superhelden en -superschurken ten opzichte van het origineel. Spelers kunnen hun eigen versie van hun favoriete DC-personages samenstellen en verbeteren door middel van upgrade-items. De game is vanaf 18 mei 2017 verkrijgbaar voor PlayStation 4 en Xbox One.

Nederlander kraakt internet

Cryptograaf Marc Stevens is erin geslaagd het SHA1-algoritme te kraken. Dat wordt gebruikt om elke e-mail, elke betaling en elk wachtwoord een unieke vingerafdruk te geven. Het is de basisbeveiliging van internet. Stevens, die bij het Centrum Wiskunde & Informatica in Amsterdam werkt, had al aangetoond dat SHA1 kwetsbaar was, maar nu is ook een echte aanval geslaagd. Hij is voor zover bekend de eerste die dat lukt.

Een digitale vingerafdruk moet "uniek en onvoorspelbaar zijn, het mag zelfs met inspanning niet lukken om twee berichten dezelfde vingerafdruk te geven", zegt Stevens. Maar dat is hem wel gelukt. Stevens en zijn team hebben er samen met Google voor gezorgd dat twee pdf-bestanden dezelfde vingerafdruk kregen. Het kostte jaren om een broncode voor de aanval te schrijven en een paar maanden om het eerste salvo af te vuren. Op basis daarvan werd de aanval aangepast en verfijnd. De uiteindelijke kraak kostte acht dagen. Van begin tot eind waren er 9,2 triljoen (miljard keer miljard) berekeningen nodig. "Dat was aanzienlijk minder dan we verwacht hadden, maar dat is ook een kwestie van geluk. Als we het opnieuw zouden doen, duurt het misschien langer."

Wie SHA1 kraakt, kan een computer bijvoorbeeld laten geloven dat malware een onschuldige foto is. "Je kunt vervalste handtekeningen creëren. Dat was in de theorie al aangetoond, maar wij hebben het nu in de praktijk laten zien", aldus Stevens.

Moeilijker
Zijn geslaagde aanval was vrij basaal, met twee vergelijkbare documenten. Een moeilijkere aanval kan dezelfde vingerafdruk geven aan volkomen verschillende soorten software. "Dan kun je verschillende versies van een programma maken. Je geeft de een een schone versie en de andere een variant met een backdoor. Beide versies zijn officieel onschuldig en de gebruiker gaat ervan uit een veilige versie te hebben. Je kunt doen wat je wil, je hebt veel meer vrijheid en het is dus veel gevaarlijker."

SHA2
SHA1 wordt nog veel gebruikt in browsers. Stevens roept op om over te stappen op de sterkere opvolger, SHA2. Google Chrome heeft dat al gedaan, Firefox van Mozilla doet het binnenkort.

Voor cyberspionnen is het nu niet interessant om SHA1 te kraken, zegt Stevens: "Het kost best wat om onze code te ontwikkelen en de aanval duurde vrij lang. Zulke mensen werken om de cryptografie heen. Ze hebben andere manieren om hun doelen te bereiken. Ze besmetten zwakke apparaten en gebruiken zero days en andere kwetsbaarheden. Dat is gemakkelijker, sneller en toegankelijker."

Nederlander breekt door SHA1-beveiliging
Nederlander breekt door SHA1-beveiliging (Foto: BuzzT)

Cavendish wint eerste etappe in Abu Dhabi

Mark Cavendish heeft de eerste rit in de Ronde van Abu Dhabi gewonnen. De Brit van Dimension Data was in sprint de snelste voor André Greipel en Niccolo Bonifazio. Cavendish is ook de eerste leider.

Zes vluchters reden de hele dag voorop: Artur Ershov (Gazprom-Rusvelo), Kazushige Kuboki (Nippo-Vini Fantini), David Lozano (Novo Nordisk), Mirco Maestri (Bardiani-CSF), Manuele Mori (UAE Emirates) en Artyom Zakharov (Astana). De kopgroep reed een voorsprong van iets meer dan vijf minuten bij elkaar.

In de kopgroep ging het iets te snel Ershov, Lozano en Kuboki, waardoor de vluchters met drie verder moesten. Op zestien kilometer werden ook de andere renners van de kopgroep gegrepen en kon het peloton zich opmaken voor een massasprint.

Op vier kilometer was er een valpartij, waar Alberto Contador bij betrokken was. De Spanjaard kon, dankzij hulp van zijn ploeggenoten weer snel aansluiting vinden in het peloton. Bij een andere valpartij in de slotkilometer waren Marcel Kittel en Caleb Ewan de belangrijkste slachtoffers. Cavendish won de sprint makkelijk, na goed voorbereidend werk van ploeggenoot Mark Renshaw. Voor de Brit van Dimension Data is dit zijn eerste overwinning van het seizoen.

Heksen vallen Trump aan, christenen roepen oorlog uit

Donald Trump heeft in de afgelopen maanden al voor de nodige ophef en extremen gezorgd. Aan de ene kant heb je de mensen die al zijn woorden voor zoete koek slikken en het andere kamp uitmaken voor pedofielen - ongetwijfeld omgekocht door Rusland - terwijl je aan de andere kant juist mensen hebt die elke scheet van Trump aangrijpen om te 'bewijzen' wat een gek het toch is. 

Dit keer is het weer de beurt aan mensen die het niet zo op Trump hebben om zich eens goed voor lul te zetten. Vrijdag 24 februari wordt de president namelijk aangevallen...door heksen. Op internet circuleert sinds enige tijd een document waar men tot in detail kan vinden hoe de op z'n zachtst gezegd opvallende leider 'gebonden' kan worden. Dit is natuurlijk niet letterlijk bedoeld, maar op deze manier zou dan voorkomen kunnen worden dat Trump nog anderen kwaad kan doen.

Op dagen met een 'afnemende maansikkel' - bij gebrek aan een betere vertaling - dient om middernacht een ritueel uitgevoerd te worden. De eerste keer is op 24 februari, morgen dus, waarna 26 maart, 24 april, 23 mei en 21 juni volgen, net zo lang tot Trump geen president meer is. Natuurlijk heeft elke potentiële heks een aantal dingen nodig voor het ritueel: een weinig flatteuze foto van Trump, ongetwijfeld niet moeilijk te vinden, tarotkaart 'De Toren', een klein stukje van een oranje kaars, een punaise of klein spijkertje, een witte kaars (vuur), een schaaltje water (water), een schaaltje zout (aarde), een veer (lucht), een aansteker of lucifers en een asbak of schoteltje met zand. 

Als je alles verzameld hebt schrijf je de naam Donald J. Trump met je spijkertje in de kaars, zet je alles netjes in een cirkel en zorg je dat de tarotkaart ergens tegenaan staat. Vervolgens zeg je een gebedje om hulp en bescherming van een godheid naar keuze - met Psalm 23 als suggestie, 'want dat heeft connecties met voodoo'. Als je zover bent is het tijd om de spreuk uit te spreken terwijl je de kaarsen aansteekt, natuurlijk in de goede volgorde. De betreffende 'spreuk' is hier te vinden, inclusief de momenten waarop je welke kaars moet branden. Aan het einde steek je de foto van Trump in de fik met het oranje stukje kaars en roep je 'So mote it be!' drie keer. 

Na het ritueel dien je jezelf weer helemaal terug op aarde te brengen - figuurlijk dan - door flink over Trump te lachen, en waarschijnlijk ook over je eigen stupiditeit als je dit hele ritueel daadwerkelijk uitvoert. Spring op en neer, klap eens in je handjes, stomp met je voeten op de grond en neem een hap te eten, want Amerikaanse presidenten vervloeken is nou eenmaal hard werk. Natuurlijk moet je het oranje stukje kaars na afloop ook nog even begraven onder een kruising of het in stromend water gooien, maar dat spreekt voor zich. 

Nu we de ene kant van het spectrum met rare mensen gehad hebben is het tijd voor de andere kant, want natuurlijk komt er een reactie. Het niet echt veelbelovend genaamde Christian Nationalism is in rep en roer door de oproep om hun held te 'binden'. Het gaat allemaal tegen de wil van God in en men moet alles uit de kast halen om Satan's kracht in te perken. Ze hebben dan ook de oorlog uitgeroepen, maar daar hoeven wij ons gelukkig geen zorgen over te maken. Het is slechts een spirituele oorlog, waarbij de aanhangers van Christian Nationalism het op gaan nemen tegen de vuige heksen door elke dag extra te bidden. "We roepen alle christelijke soldaten op om uit Psalm 23 te lezen. Bid voor kracht voor ons land, onze gekozen vertegenwoordigers en voor de verloren zielen van hen die zich tot Satan wenden."

We kunnen in elk geval met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zeggen dat Trump inderdaad ooit niet meer de president van Amerika zal zijn, maar of dat door de actie van de heksen komt kan men ernstig betwijfelen. 

Het kan nog gekker... Verdachte lek DBB op vrije voeten

Net nadat Geert Wilders heeft aangekondigd dat de PVV haar publieke verkiezingscampagne opschort vanwege het lek bij de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB), is nu bekend dat de verdachte, Faris K., weer op vrije voeten is. De rechtbank heeft de voorlopige hechtenis afgewezen, zegt advocaat Peter Plasman. Dat betekent dat hij zijn proces in vrijheid mag afwachten.

Faris K. wordt ervan verdacht informatie te hebben doorgespeeld naar een Marokkaans-Nederlandse criminele organisatie. Hij werkte voor de DBB bij het team dat Wilders beveiligt, en deed vooronderzoek op plekken waar politici als Wilders en het Koninklijk Huis heen gaan. De agent van Marokkaanse komaf had toegang tot databases met zeer vertrouwelijke inlichtingen. 

Artikel 1 van Simons voor de rechter gedaagd

De politieke partij Artikel 1 van Sylvana Simons is voor de rechter gedaagd door Antidiscriminatiebureau Radar/Art1. Het bureau wil dat Simons een andere naam kiest voor haar partij. De Stichting Expertisecentrum Discriminatie te Rotterdam voert al meer dan tien jaar zijn activiteiten uit onder de naam Art.1, dat standaard voluit wordt uitgesproken als 'artikel 1'.

Art.1 beschouwt de naam van Simons' partij als "een inbreuk op zijn merkrechten, die bovendien leidt tot een aantasting van de neutrale niet-politieke positie, die noodzakelijk is voor het functioneren van het kenniscentrum en de antidiscriminatiebureaus".

Het bureau heeft naar eigen zeggen meerdere pogingen ondernomen om de zaak in overleg met Simons te regelen, maar dat is mislukt. "Het is hierdoor onvermijdelijk dat de rechter zich gaat buigen over de inbreuk op het merkrecht van Art.1", aldus het bureau.

Artikel 1 van Simons voor de rechter gedaagd
Artikel 1 van Simons voor de rechter gedaagd (Foto: ANP)

De personages van Mass Effect: Andromeda in nieuwe gameplayvideo

In de tweede aflevering van de Gameplay Series van Mass Effect: Andromeda geeft BioWare meer informatie over je squad en hoe je jezelf kunt levellen.

In de video zien we hoe je niet gelimiteerd wordt tot het kiezen van een klasse, en dat alle vaardigheden beschikbaar zullen zijn voor de speler. De klasses die we kennen van Mass Effect, zoals Adept, Vanguard of Infiltrator komen wel terug, met ieder hun eigen bonussen. Omdat je je personage zo geavanceerd kan maken in zowel biotics als tech, laat BioWare ook zien hoe je gemakkelijk 'loadouts' van vaardigheden kan maken en hoe je deze tijdens de gevechten kunt wisselen. Opvallend is verder dat de video impliceert dat je squad uit zes personages zal bestaan, wat betekent dat al je maten inmiddels onthuld zijn. Bekijk de eerste aflevering van de Gameplay Series hier terug.

Mass Effect: Andromeda komt 23 maart uit voor PlayStation 4, Xbox One en PC.

PVV schort verkiezingscampagne op

De Partij voor de Vrijheid zal voorlopig geen publieke activiteiten, zoals flyeracties, houden. Dit maakte Geert Wilders via Twitter bekend. Hij noemt het nieuws over het lek bij de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) 'enorm verontrustend'.

Het nieuws over het lekken kwam afgelopen dinsdag al naar buiten, maar vandaag werd bekend dat verdachte Faris K. al eerder verdacht werd van integriteitschendingen. Ook zijn broer zou corrupt zijn. "Mijn hemel, ook dit wist ik niet. Wat weet ik nog meer niet?", twitterde Wilders. De PVV zal de publieke activiteiten hervatten als "alle feiten met betrekking tot het onderzoek naar corruptie bij de DBB bekend zijn".

'Mister TT' Jaap Timmer overleden

Jaap Timmer is gisteren na een kort ziekbed op 77-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Witten. Bij veel motorsportfans staat Timmer ook wel bekend als Mister TT. De naam Jaap Timmer was onlosmakelijk verbonden met het bekende TT circuit in Assen.

Timmer is van kleins af aan opgegroeid tussen de motoren. Zijn vader, Geert Timmer, was in de jaren twintig en dertig een van de deelnemers aan de Dutch TT op de Drenthse racebaan.

In navolging van zijn vader bekleedde Jaap Timmer diverse bestuursfunctie het TT circuit. Ook internationaal was de Drentenaar actief betrokken bij de motorsport. Zo is hij een aantal jaren voorzitter geweest van de federatie FIM, de wegracecommissie van de internationale motorsport. Ook was Mister TT was vanaf het begin betrokken bij de Stichting Vrienden van het TT Circuit Assen en is hij de afgelopen tijd de drijvende kracht geweest achter het nieuw op te zetten TT museum.

Nintendo Switch lanceert zonder Virtual Console

Wanneer Nintendo Switch volgende week vrijdag eindelijk lanceert, zal dit zonder Virtual Console zijn. Dit heeft Nintendo via een persbericht bekendgemaakt. Hoewel de Nintendo eShop via een day-one update wel beschikbaar is, is dat dus zonder klassieke Nintendo games.

Geheel verrassend is het niet, aangezien ook 3DS en Wii U zonder Virtual Console lanceerden. Over de Virtual Console komt Nintendo op een latere datum met meer informatie. Wel zullen er een hoop 'Nindies' beschikbaar zijn vanaf de launch, waaronder Shovel Knight en Fast RMX. Dit jaar moeten er meer dan zestig van deze 'Nindies' op de eShop verschijnen. Aanstaande dinsdag 28 februari om 18:00 uur Nederlandse tijd toont Nintendo hier een Nintendo Indie Showcase, waarin we meer Indies voorbij gaan zien komen.

Ook heeft Nintendo bekendgemaakt dat geld dat je nu beschikbaar hebt op 3DS en Wii U ook bruikbaar zullen zijn op Switch na het koppelen van de accounts. 

Nintendo Switch

Volkswagen Arteon geteased - Een stap boven Passat

Nu BMW de 4-series Gran Coupe heeft, moet Volkswagen wel met een nieuw vlaggenschip komen. De Gran Coupe zit net een stap boven de vertrouwde Passat, maar er is geen tegenhanger ... tot binnenkort: de nieuwe Arteon.

Volkswagen Arteon - Schets (Foto: Volkswagen)
Volkswagen Arteon - Schets (Foto: Volkswagen)

Volkswagen is begonnen met het teasen van hun nieuwe vlaggenschip in aanloop naar de Geneva Motor Show en we kunnen al zien dat het een sterk staaltje design zal bevatten. Een mooie stap, want Volkswagen is in mijn bescheiden mening al te lang een beetje van hetzelfde.

Volkswagen Arteon - Voorkant (Foto: Volkswagen)
Volkswagen Arteon - Voorkant (Foto: Volkswagen)

De voorkant van de Arteon laat zien dat de led-koplampen zeer netjes in de grill verwerkt zijn, iets wat de wagen wat agressiever en toch stijlvoller maakt. De led-strips die we kennen van sommige modellen, vooral van de Golf GTI, komen wel weer terug –een stukje herkenning in een anders toch wel nieuwe stijl.

Volkswagen Arteon - Achterkant (Foto: Volkswagen)
Volkswagen Arteon - Achterkant (Foto: Volkswagen)

De achterkant laat bredere schouders zien, ook weer een element wat de auto wat sportiever eruit laat zien. En natuurlijk zijn de achterlichten ook compleet vernieuwd en zullen van leds voorzien zijn. De twee foto’s die Volkswagen vrij heeft gegeven maken in ieder geval een goede indruk op mij en ik kan niet wachten om meer van deze Arteon te zien!

Volgens Volkswagen is de Arteon een eerste indicatie voor een nieuwe look voor Volkswagen. Hij zal bijvoorbeeld geen frames rondom de ramen van de deuren hebben en de achterklep zal een ‘fastback’ klep zijn (met scharnieren die aan het dak zitten). Wanneer de achterste stoelen plat worden geklapt, zal er ongeveer 1.700 liter aan bagageruimte beschikbaar zijn. Daar kun je redelijk hevig mee inpakken, alleen wel de kinderen thuislaten natuurlijk.

Helaas zullen we nog even moeten wachten tot de Geneva Motor Show om deze auto in zijn geheel te zien, met alle specificaties. Maar gelukkig heeft Volkswagen nog wel een filmpje gedeeld op Twitter waarin deze nieuwe Arteon, in camouflage, in bewegende vorm te zien is.

Historische zege voetbalelftal Andorra

Groot feest in Andorra. De nationale voetbalploeg heeft namelijk een wedstrijd gewonnen! Dat is zelfs nog zeldzamer dan een zege van het Nederlands elftal, want Andorra had al maar liefst 86 wedstrijden op rij niet meer gewonnen.

Andorra speelde woensdag in San Marino een vriendschappelijke wedstrijd tegen het thuisland, ook niet bepaald een hoogvlieger in het internationale voetbal. Ildefons Lima mocht na een half uur aanleggen voor een penalty en trapte die erin, waarmee hij zijn positie als topscorer aller tijden nog maar eens verstevigde. De 37-jarige aanvoerder heeft nu in 104 interlands al elf keer gescoord en is de enige international die meer dan vier keer voor Andorra doel heeft getroffen.

Halverwege de tweede helft scoorde Cristian Martinez, goaltjesdief van Santa Coloma, ook nog eens. De laatste keer dat Andorra won was in 2004, toen Macedonië in Andorra met 1-0 voor de bijl ging. De reeks van 86 wedstrijden is een record in het interlandvoetbal: vorig jaar nam Andorra dat record over van Luxemburg, dat ooit 82 wedstrijden op rij niet won. San Marino zou zomaar eens de volgende recordhouder kunnen worden, want zij staan nu op 75 wedstrijden zonder overwinning. 

Co-op avonturengame Troll and I ook naar Nintendo Switch

Uitgever Maximum Games en ontwikkelaar Spiral House hebben aangekondigd dat hun aankomende actie-avonturengame Troll and I ook op Nintendo Switch zal verschijnen, naast de PC-, Xbox One- en PlayStation 4-versies die al gepland stonden. Troll and I krijgt volledige joy-con-ondersteuning en kan solo of in split-screen co-op gespeeld worden.

In de game staan Troll en Otto centraal, die dus ook beide bestuurd kunnen worden. Ze hebben beide hun eigen unieke vaardigheden, zo heeft Otto hele scherpe zintuigen en is hij in staat om wilde dieren op te speuren en te jagen voor voedsel. Ook is hij goed in stealth om vijanden geruisloos uit te schakelen terwijl Troll het juist moet heben van zijn enorme omvang en kan hij bijvoorbeeld rotsblokken naar vijanden gooien, of bomen breken om paden voor Otto mee te maken. De game heeft verder een zeer uitgebreid crafting-systeem waarmee Otto bijvoorbeeld eigen wapens zoals speren en pijlen kan maken.

Troll and I verschijnt op 21 maart voor Xbox One, PlayStation 4 en PC, en komt ergens in de lente van 2017 dus ook voor Nintendo Switch.

Standbeeld van Kanye West als Jezus onthuld

Een levensgroot standbeeld van Kanye West als de gekruisigde Jezus staat sinds woensdag op de Hollywood Boulevard. Het standbeeld van de rapper staat voor het Dolby Theatre waar zondag de Oscars worden uitgereikt.

Volgens Daily News is de maker van het beeld een anonieme kunstenaar die onder de naam Plastic Jesus werkt. Het gouden beeld van Kanye draagt kettingen, Yeezy sneakers en een doornenkroon. Onderaan het standbeeld valt te lezen "Vals Idool".

De kunstenaar laat in een verklaring weten dat hij geïnspireerd is door de verwachtingen die we maken van onze idolen en daarbij vergeten dat ze gewoon mensen blijven, met al hun gebreken. "En als die idolen falen in het waarmaken van onze verwachtingen dan worden ze gekruisigd", aldus Plastic Jesus die als voorbeeld noemt de aandacht voor de ziekenhuisopname van West in november vanwege uitputting en paranoia. "We moeten ons realiseren dat onze idolen ook maar mensen zijn die fouten maken", vervolgt de artiest.

Na de dood van acteur Philip Seymour Hoffman in 2014 aan een overdosis maakte de kritische kunstenaar twee levensgrote Oscarbeelden, een op z'n knieën die cocaïne snuift en de ander met een naald heroïne in de arm.

FOK! Wat een storm: It's the end of the world...

Als vroeg krokussen bloeien, dan zullen ze met de koude stoeien.

Gisteren was het ... met peren-weer. Helaas, vandaag wordt het niet bepaald beter.

Gisteren regende het heel de dag en de afgelopen avond en nacht is er een stormdepressie ontstaan die met hoge snelheid, dankzij de straalstroom onze kant op komt. De weermodellen gingen er eerst nog vanuit dat het zwaartepunt bij de Wadden zou liggen, maar zoals het er nu uitziet, krijgen vooral noord- en zuid-Holland (en dus de Randstad) de volle laag.

De wind wakkert vanochtend al aan en is dan nog zuidwest. Daarbij regent het ook af en toe. 's Middags lijkt het dan droger te worden met opklaringen. Maar juist dan komt de storm eraan, dus als je de zon ziet schijnen is de kans groot dat het dan gaat beginnen. De piek zal waarschijnlijk liggen tussen 18.00 en 23.30 uur dus de kans dat de avondspits hiervan last heeft is enorm groot.

Laten we eens even naar de windsnelheden en kracht gaan kijken. 's Morgens nog 6 tot 7, snel toenemend 8. In de middag verder toenemend naar storm, kracht 9. En er bestaat een aardige kans dat wind nog verder toeneemt naar windkracht 10 en dat is een zware storm.

Dat is nog niet het enige, er komen ook nog windstoten. Ik verwacht snelheden die liggen tussen de 100 en 120 km/u. Zelfs 130 km/u of iets hoger is niet uitgesloten. Samengevat, het wordt een stevige storm met alle gevaren die daarbij komen kijken. Mocht je dus vanmiddag niet de deur uit moeten dan zou ik lekker thuisblijven.

De komende nacht trekt de storm en regen weg en krijgen we opklaringen. Morgen stapelwolken en zon met in het zuiden kans op een regenbui met in de ochtend kans op natte sneeuw. De middagtemperatuur wordt dan 7 graden. De dagen daarna ziet het weerbeeld er hetzelfde uit, weinig neerslag en misschien zelfs wat zon.

Uiteraard volgt het FOK-weerteam de storm op de voet en mocht het nodig zijn dan plaatsen we uiteraard een update.

Update 12:00 uur:
De storm is al lekker losgebarsten in de UK. Een bekende van Snipperaar maakte dit fimpje in Londen omstreeks 10 uur vanmorgen. In het westen van Nederland is intussen code oranje van kracht, in de rest van Nederland code geel.

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 07:36
Zon onder: 18:09
Zonkracht: 1 / 1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1893 In Duitsland wordt octrooi verleend op de revolutionaire dieselmotor van Rudolf Diesel.
1941 Glenn Seaborg produceert en isoleert voor het eerst het element plutonium.
1945 Amerikaanse mariniers planten de vlag op Iwo Jima.
1973 De arts mevrouw Postma wordt in het eerste Nederlandse euthanasie-proces veroordeeld tot een week voorwaardelijke gevangenisstraf wegens het doden van haar ernstig zieke moeder.
1981 De ME ontruimt krakerspanden in Nijmegen ten behoeve van een parkeergarage die er uiteindelijk toch niet komt.
2016 Bij Lage Veld nabij Dalfsen komt een hoogwerker onder de trein. De machinist (49 jaar) komt om het leven, 6 gewonden en de ravage is groot.

 

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Crash Bandicoot-trilogie mogelijk geen PS4-exclusive

Als je graag de remasters van de Crash Bandicoot-klassiekers wilt spelen maar geen PS4 hebt, dan is er misschien nog hoop. Hoewel tot nu toe steeds werd gesproken over (alleen) een PS4-versie van de N Sane Trilogy, is uit een Tweet van PlayStation Ierland nu gebleken dat het goed mogelijk is dat dit om tijdelijke exclusiviteit gaat.

Toen aan PlayStation Ierland op Twitter werd gevraagd of de N. Sane Trilogy een PlayStation-exclusive betrof, was het antwoord dat dat inderdaad het geval is. Die bewuste Tweet werd vervolgens verwijderd en de opmerking werd gerectificeerd met de mededeling: "Om ons vorige bericht te verduidelijken: De Crash-trilogie komt éérst naar PS4 en PS4 Pro".

Tijdelijke exclusiviteit is een achterlijk, maar helaas steeds vaker voorkomend fenomeen in de gamewereld, maar het biedt in ieder geval een mogelijkheid om de game later alsnog te kunnen spelen op andere platforms.

Pacquiao kondigt gevecht aan met Khan

Manny Pacquiao heeft op Twitter de geruchten bevestigd dat hij aan het onderhandelen is over een boksgevecht tegen de Brit Amir Khan.

"Mijn team en ik zijn in overleg met Amir Khan over een gevecht. We komen binnenkort met meer details.", aldus de Twitterpagina van de Fillipijnse boksgrootheid. Khan tweette daarna een bericht met de boodschap, "Het wordt tijd dat we gaan spelen."

De 30-jarige Khan gelooft echt dat het gevecht nu wel doorgaat, nadat twee jaar geleden de achtvoudig wereldkampioen zich afmeldde voor dit supergevecht. De Verenigde Arabische Emiraten wordt voorlopig als voornaamste locatie gezien, maar het team van Khan heeft de voorkeur voor het stadion van de Engelse voetbalclub Bolton Wanderers, Macron Stadium.

Herlings: "Gevecht tegen de pijn, maar ga voor de titel!"

Dit weekend staat Brabander Jeffrey Herlings gewoon aan de start van zijn allereerste MXGP-wedstrijd in Qatar. Wel geeft de 22-jarige motocrosser aan dat de eerste twee wedstrijden een gevecht tegen de pijn zullen zijn. Hij heeft nog veel last van zijn gebroken middenhandsbeentje.

Twee weken geleden liep de drievoudig wereldkampioen in de MX2-klasse een blessure op tijdens een val in Italië. Hoewel hij succesvol werd geopeereerd en KTM eerder nog aangaf dat de coureur pijnvrij aan zijn debuut in de koningsklasse kon beginnen, verwacht Herlings zelf dat dit er niet in zit. "Nee, dit is niet hoe ik het seizoen had willen beginnen," laat de jonge racer aan Omroep Brabant weten.

De eerste twee wedstrijden zal de Nederlander naar eigen zeggen niet kunnen laten zien wat hij in zijn mars heeft: "Ik vind het jammer dat ik bij mijn debuut niet kan laten zien wat ik in me heb. Het gaat natuurlijk dit weekend een gevecht tegen de pijn worden. Ik had graag voor de winst gegaan en dat was ook zeker mogelijk geweest gezien de voorbereiding. Dus dit is heel zuur. De eerste twee wedstrijden worden overleven"

Herlings ziet genoeg kansen om de punten die hij zal verliezen tijdens de eerste races terug te pakken: "Het seizoen is lang en er zijn genoeg mogelijkheden om punten terug te pakken. Uiteindelijk is het doel om wereldkampioen te worden en dat is ook zeker mogelijk, maar dan zal ik er wel het hele jaar bij moeten zijn."

Op de vraag of de KTM-rijder ooit heeft gedacht dankzij deze tegenslag niet mee te kunnen strijden voor de titel, antwoordt hij ontkennend: "Nee, ik moet meteen voor de titel gaan. Ik heb drie titels behaald in de MX2 en dat hadden er eigenlijk vijf moeten zijn, als ik niet geblesseerd was geraakt. Iedereen zat te wachten tot ik de overstap zou maken en nu is het dan zo ver."

Vanaf 25 februari kan je regerend MX2-wereldkampioen Jeffrey Herlings zien debuteren in de MXGP op Eurosport 2.

Van As wereldhockeyster van het jaar

Hockeyster Naomi van As is donderdag door de internationale hockeybond FIH uitgeroepen tot Wereldspeelster van het Jaar 2016. Ze is de opvolgster van Lidewij Welten, die in 2015 werd benoemd tot beste speelster van de wereld. Het is de tweede keer dat Van As de prijs wint. In 2009 moest ze de award delen met de Argentijnse Luciana Aymar.

Van As is momenteel in India, waar zij de prijs tijdens een officiële ceremonie kreeg uitgereikt. Het is nieuw dat de FIH een evenement organiseert rondom de uitreiking. Eerder werden de winnaars online bekend gemaakt, waarna zij gedurende het jaar voorafgaand aan een interland hun award kregen.

Namens Nederland waren dit jaar ook Joyce Sombroek (beste keepster), Jaap Stockmann (beste keeper), Jorrit Croon (talent van het jaar) en Alyson Annan (vrouwelijke coach van het jaar) genomineerd. Zij vielen echter niet in de prijzen.

De Belg John-John Dohmen werd verkozen tot speler van het jaar. De twee beste keepers van het jaar zijn allebei in de Nederlandse Hoofdklasse te zien, bij SCHC en Kampong: Maddie Hinch (Groot-Brittannië) en David Harte (Ierland). Hinch complimenteerde de onlangs internationaal gestopte Joyce Sombroek (beste keepster 2014 en 2015) in haar speech.

Tot talenten van het jaar werden de Argentijnse Maria Granatto en Arthur van Doren van de Belgische mannen verkozen. De beste coaches zijn beide afkomstig uit Groot-Brittannië: Karen Brown en Danny Kerry. De jonge Belgische Laurine Delforge, die de olympische finale floot, en de Duitser Christian Blasch werden verkozen tot beste scheidsrechter van het jaar.

Ziggo breidt F1-verslaggeving uit, live camera op circuit

De Formule 1 zal dit jaar nog beter en uitgebreider in beeld gebracht worden bij Ziggo Sport. De zender heeft bekendgemaakt dat er een aantal veranderingen doorgevoerd zullen worden waar de gemiddelde Formule 1-fan vrolijk van zal worden.

Zo krijgt Jack Plooij, sinds vorig jaar terug als pitreporter, dit jaar een live camera met zich mee. Zo kan bijvoorbeeld de reactie van Max Verstappen gelijk na de race live uitgezonden worden, zodat er niet eerst nog een tijd gewacht moet worden. Ook kunnen tijdens de race video's worden gemaakt in de paddock. Buiten dat zal ook voorafgaand aan de race meer te zien zijn: Verstappen blikt dan vanaf de startgrid live vooruit naar de race.

Op de vrijdagavond voor een race wordt vanaf nu om 22.00 uur een nieuw programma uitgezonden op Ziggo Sport: Formule 1 Café. Presentator Rob Kamphues kijkt daar samen met onder meer Robert Doornbos en Tom Coronel vooruit naar het weekeinde. Dit betekent overigens niet dat we Kamphues in de studio op zaterdag en zondag niet meer gaan zien, want ook dat blijft hij doen. 

Ziggo Sport, de gratis sportzender voor klanten van Ziggo, zal alle races live uitzenden. Ook het gros van de kwalificaties is daar te zien, terwijl alle vrije trainingen weer via Ziggo Sport Select uitgezonden worden. 

Schiphol annuleert 90 vluchten door storm

Zo'n negentig vluchten vanaf Schiphol zijn donderdag geannuleerd vanwege de storm. Dat liet een woordvoerster van de luchthaven weten. De vertragingen vallen volgens haar donderdagochtend nog mee.

Schiphol waarschuwde eerder al voor hinder als gevolg van de verwachte storm. Volgens het KNMI trekt donderdagmiddag een storm met zeer zware windstoten over het land.

Schiphol annuleert 90 vluchten door storm
Schiphol annuleert 90 vluchten door storm (Foto: ANP)

Meeste demonstranten tegen olieleiding weg

Op enkele tientallen demonstranten na hebben actievoerders het protestkamp tegen de aanleg van een oliepijpleiding in de Amerikaanse staat Noord-Dakota verlaten. Woensdag verliep een ultimatum dat de autoriteiten hadden gesteld en de meeste actievoerders gaven daar gehoor aan.

Dat ging over het algemeen rustig. De politie arresteerde tien mensen die de confrontatie aangingen.

De protesten zijn gericht tegen de aanleg van het laatste deel van de leiding. Dat gaat dwars door het gebied van twee indianenstammen. De leiding verbindt olievelden in Noord-Dakota met raffinaderijen in de Golf van Mexico. Een rechter bepaalde eerder deze maand dat de aanleg door kan gaan.

Kamp
De autoriteiten onderhandelen met zo'n 25 tot 50 actievoerders die nog in het kamp zijn. Op het hoogtepunt van de protesten begin december waren naar schatting 5000 actievoerders samengekomen.

De leiding is 1885 kilometer lang. De aanleg van de pijpleiding kost 3,8 miljard dollar (3,5 miljard euro). President Trump besloot per decreet dat de leiding ondanks protesten van de indianen en klimaatactivisten er kan komen.

Meeste demonstranten tegen olieleiding weg
Meeste demonstranten tegen olieleiding weg (Foto: ANP)

Force India presenteert 'bleke' nieuwe F1-auto met geknikte neus

Na Williams, Sauber en Renault heeft ook het Formule 1-team van Force India haar nieuwe auto aan de wereld getoond. De Force India VJM10 werd woensdag onthuld door coureurs Sergio Perez en Esteban Ocon.

De nieuwe kleurstelling heeft nog weer meer zilver dan vorig jaar, terwijl het zwart verder teruggedrongen wordt. Dat ook de 'haaienvin' volledig egaal zilver is lijkt het er niet spectaculairder op te maken, maar daarover zullen de meningen ongetwijfeld verdeeld zijn. Verder heeft de nieuwe Force India-auto vooralsnog als enige een vrij extreme 'knik' in de neus, waarbij de neus overigens uitloopt in een soort drietand.

Nog meer foto's dan die in onderstaande tweets zijn hier te vinden.

'VS doen niet aan massadeportaties'

De Verenigde Staten deporteren niet op grote schaal illegale migranten en zullen zich aan de wet houden. Er zullen echter sneller mensen het land worden uitgezet dan in het laatste decennium is gebeurd. Dat heeft minister John Kelly van Binnenlandse Veiligheid woensdag gezegd bij zijn bezoek aan Guatemala.

De minister zei dit tijdens een bijeenkomst in Guatemala Stad nadat hij een vliegtuig met uitgezette Guatemalteken terug in dat land had verwelkomd. "Als je overweegt om heel veel geld aan een mensensmokkelaar te gaan betalen om je naar de VS te brengen, dan verspil je je geld", was de boodschap van Kelly. "Je zal heel snel worden teruggebracht."

Kelly, die na zijn bezoek doorreisde naar Mexico, deed zijn uitspraken een dag nadat het Amerikaanse ministerie had bekendgemaakt dat de VS illegale migranten gaan terugsturen naar Mexico, ongeacht hun nationaliteit. Dit tot woede van Mexico.

'VS doen niet aan massadeportaties'
'VS doen niet aan massadeportaties' (Foto: ANP)

Energiediefstal 4300 hennepkwekerijen gestopt

Vorig jaar zijn 4300 hennepkwekerijen opgerold waar in totaal ongeveer 136 miljoen kWh aan elektriciteit was gestolen. Dat stelen gebeurt via illegale en onveilige aftakkingen in het stroomnet. Netbeheerders proberen de kosten alsnog te verhalen op de criminelen. Dat meldt donderdag Netbeheer Nederland, de brancheorganisatie van energienetbeheerders.

Naar schatting wordt jaarlijks voor bijna 1 miljard kWh stroom illegaal afgetapt door hennepkwekerijen. Dat is meer dan alle huishoudens in Rotterdam in een jaar verbruiken. Energiediefstal zorgt ook nog eens voor onveilige situaties. Het risico op kortsluiting en brand is groot als er wordt geknoeid met aansluitingen. In Nederland zijn naar schatting ongeveer 30.000 hennepkwekerijen. Die komen niet alleen voor in afgelegen loodsen, maar steeds vaker ook in woonwijken.

Netbeheerder Stedin meldt donderdag vorig jaar 2200 gevallen van energiefraude te hebben ontdekt in de Randstad. Niet altijd ging het om illegale hennepkwekerijen. Zowel Netbeheer Nederland als Stedin merkt wel op dat de sanctiemogelijkheden niet altijd even eerlijk lijken. Wie wordt betrapt op energiefraude moet alleen de netto gestolen kWh, als geleden schade, betalen aan de netbeheerder. Dit bedrag, het zogenoemde 'netverlies', ligt veel lager dan de prijs die consumenten betalen. Om energiefraude terug te dringen, ziet Stedin graag dat fraudeurs door het Openbaar Ministerie harder worden aangepakt.

Energiediefstal 4300 hennepkwekerijen gestopt
Energiediefstal 4300 hennepkwekerijen gestopt (Foto: ANP)

CD: Black Sites - In Monochrome

Aan de ene kant is het aanbod van progressieve metal bijna niet meer bij te benen tegenwoordig. Aan de andere kant is dat ook weer de charme van metal en het bewijs dat er in deze muziekstroming altijd wel weer leuke bands komen bovendrijven. Black Sites is er ook zo eentje. De band komt uit de underground scene van Chicago, en zijn debuut, In Monochrome, is onlangs wereldwijd uitgebracht.

Onderzoek: vervoer vervuilt meer dan gedacht

Het vervoer van goederen en personen veroorzaakt veel meer CO2-uitstoot dan tot nu toe werd aangenomen. Al het Nederlandse vervoer samen is verantwoordelijk voor de uitstoot van ruim een kwart van de totale Nederlandse uitstoot van het schadelijke broeikaskas kooldioxide (CO2). Daarvan komt 10 procent voor rekening van het vliegverkeer en de scheepvaart.

Dat blijkt donderdag uit een studie die onderzoeks- en adviesbureau CE Delft deed in opdracht van de milieuorganisaties Greenpeace, Milieudefensie en Natuur & Milieu. In deze studie is ook gekeken naar het vliegverkeer en de scheepvaart. In andere studies gebeurde dat tot nu toe niet.

De drie milieugroeperingen willen dat de nieuwe Tweede Kamer zich sterk maakt voor een stevig vervoersbeleid om te voorkomen dat de mobiliteitssector (inclusief vliegverkeer en scheepvaart) in 2050 goed is voor 46 procent van alle CO2-uitstoot in Nederland. Ze denken aan maatregelen als vliegtax, kilometerheffing en het verlagen van de maximumsnelheid waarmee snel gezorgd kan worden dat er minder CO2 vrijkomt. Ook zouden na 2025 alleen nog nieuwe auto's verkocht moeten worden die geen vervuilende gassen uitstoten.

"Nederland moet in hoog tempo zuiniger, anders en minder kilometers gaan maken om de CO2-uitstoot terug te brengen naar een houdbaar niveau", stellen de milieuorganisaties. "Er is op korte termijn een stevig pakket aanvullende maatregelen nodig. Anders raken de Nederlandse klimaatdoelstellingen volledig buiten bereik."

Tijdens de Klimaattop in Parijs spraken bijna tweehonderd landen af de CO2-uitstoot te verminderen om de wereldwijde temperatuurstijging tot minder dan 2 graden Celsius te beperken.

Onderzoek: vervoer vervuilt meer dan gedacht
Onderzoek: vervoer vervuilt meer dan gedacht (Foto: ANP)

Middeninkomens 'slachtoffer' overheidsbeleid

Het beleid van de overheid om het inkomen van huishoudens via uitkeringen, belastingen en publieke voorzieningen te herverdelen, pakt nadelig uit voor de middeninkomens. Huishoudens met een inkomen tussen de 25.000 en 45.000 euro per jaar zijn gemiddeld meer geld kwijt dan ze ontvangen. Dat meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) donderdag.

Middeninkomens maken minder gebruik van zorg dan lagere inkomens. Ten opzichte van de hogere inkomens betalen ze weliswaar minder belasting, maar ze profiteren minder dan deze groep van overheidsbijdragen aan hoger onderwijs, cultuur en recreatie. Daardoor dragen ze elk jaar door middel van belastingen en accijnzen meer geld af dan het voordeel dat ze genieten via uitkeringen en publieke voorzieningen.

De cijfers uit het rapport gaan over 2014. Nederlandse huishoudens droegen dat jaar in totaal 247,5 miljard euro af aan de overheid en kregen daar 253,6 miljard euro voor terug. Groepen voor wie de herverdeling het beste uitpakte, waren ouderen in een zorginstelling, mensen met een bijstands- of arbeidsongeschiktheidsuitkering, gepensioneerden en jongeren tot 24 jaar. Behalve bij de laatste groep, ging het om tienduizenden euro's per huishouden. Een samenwonend paar tussen de 25 en 44 jaar in loondienst en met twee kinderen, leverde gemiddeld bijna 20.000 euro per jaar in. Normaal gesproken, 'verdient' deze groep dat op latere leeftijd terug als ze zelf gepensioneerd en mogelijk hulpbehoevend is.

Doordat het SCP overstapte op een andere onderzoeksmethode, kan het geen vergelijking maken met eerdere studies.

Middeninkomens 'slachtoffer' overheidsbeleid
Middeninkomens 'slachtoffer' overheidsbeleid (Foto: ANP)

Tesla wil nog drie Gigafactory's bouwen

Tesla wil mogelijk nog drie Gigafactory's bouwen. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt in een brief aan aandeelhouders over de resultaten over 2016. Tesla geeft aan later dit jaar de locaties voor Gigafactory 3 en 4 "en mogelijk 5" definitief te maken.

Tesla heeft nu twee Gigafactory's. Een in Nevada en een in Buffalo in de staat New York die oorspronkelijk van Solar City was. Veel landen en regio's hengelen naar de komst van een Gigafactory, waaronder de Nederlandse provincies Noord-Brabant en Limburg en de noordelijke provincies. Zo'n enorme fabriek is namelijk goed voor de werkgelegenheid.

Tesla maakte verder bekend dat in juli wordt begonnen met de fabricage van de Model 3. In het vierde kwartaal moeten dan al 5000 Model 3's per week van de band rollen en ergens in 2018 moet dat verdubbelen naar 10.000 Model 3's per week.

Voor de huidige modellen, de Model S en de Model X, steeg de vraag in het vierde kwartaal van 2016 met 49 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook de energietak, die zich bezighoudt met zonne-energie en batterijen, draait volgens Tesla steeds beter en verkoopt meer dan het least. Het vorig jaar geïntroduceerde zonnedak, waarbij zonnecellen zijn geïntegreerd in dakpannen, moet in de tweede helft van dit jaar leverbaar worden.

Tesla wil nog drie Gigafactory's bouwen
Tesla wil nog drie Gigafactory's bouwen (Foto: BuzzT)

Vinyl

Er was een langzame dood beloofd. De opmars van de cd in de jaren ’80 zou de nieuwe, moderne tijd inluiden. Digitale muziek op een blinkend schijfje. Meer nummers en glasheldere weergave. Nooit meer het gekraak van stof onder een naald of een kleine verspringing door een kras. De lp had zijn laatste adem uitgeblazen.

CL: Sevilla spaart Leicester met zuinige zege

Leicester City heeft in de achtste finales van de Champions League op bezoek bij Sevilla een nederlaag met perspectief geleden. The Foxes kwamen met een 2-1 nederlaag goed weg in Andalusië. Over drie weken vindt de return in Engeland plaats.

Vanaf de beginfase probeerde de formatie van Jorge Sampaoli de Engelsen te overrompelen. Een strafschop voor Correa na krap een kwartier, leek Sevilla in het zadel te helpen. Met een sublieme redding hield Kasper Schmeichel zijn team echter op de been.

Sevilla komt voor

Het was uitstel van executie, want de thuisploeg kwam in de 25e minuut alsnog op voorsprong tegen Leicester. In het eigen Estadio Ramón Sánchez Pizjuán zorgde Julien Escudero ervoor dat vleugelaanvaller Pablo Sarabia scoorde uit een voorzet met een harde kopbal. Schmeichel stond genageld aan de grond.

Aansluiting Leicester

Terwijl Leicester City probeerde om aan te haken in Andalusië, daar zorgde een doelpunt van Correa voor de 2-0 van Sevilla in de 62e minuut. The Foxes kregen loon naar werken toen Jamie Vardy tien minuten later tekende voor de 2-1.

Mede dankzij een uitstekend keepende Schmeichel bleef Leicester een grote nederlaag bespaard, waardoor het nog perspectief heeft op de kwartfinale.

CL: Invallers goud waard voor Juventus

FC Porto kwam in de achtste finale van de Champions League snel met tien man te staan, maar daar profiteerde Juventus pas laat in de tweede helft van: 0-2. Over drie weken is de return in Italië.

Alex Telles kreeg halverwege de eerste helft een tweede gele kaart voor een onbesuisde tackle. Bij Porto voelden ze zich genaaid door de arbitrage, maar feit is dat Telles twee minuten eerder voor zijn eerste overtreding al rood had kunnen krijgen.

Juventus was in het vervolg logischerwijs de bovenliggende partij en kreeg kansen. Paulo Dybala was op slag van rust dicht bij de 0-1 met een snoeiharde knal op de paal. Na een uur spelen krulde Gonzalo Higuain de bal centimeters langs de kruising.

Invallers leidden Juventus langs Porto
In de 72ste minuut was het dan eindelijk raak. Marko Pjaca kwam vijf minuten eerder binnen de lijnen, zette een aanval op, ging diep, kreeg de bal per toeval voor zijn voeten via Porto-back Miguel Layún en schoot het leder vervolgens de hoek in, 0-1.

Twee minuten later zorgde Dani Alves, die in de 73ste minuut inviel voor Stephan Lichtsteiner, voor de 0-2. Wederom viel Layún in slechte zin op. Bij een voorzet van Alex Sandro kwam de bal terecht bij de tweede paal bij de vrijstaande Alves, die al vallend scoorde.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.