Kickboksgevecht van 2016: Duut vs Ilunga

Nadat we vanochtend al meldden dat Rico Verhoeven is gekroond tot Glory-vechter van 2016, is een andere Nederlandse kickbokser ook in de prijzen gevallen. Het spectaculaire gevecht tussen Michael Duut en de Congolees Danyo Ilunga, tijdens kickboksgala Glory Collision, is verkozen tot Glory-gevecht van 2016. Dit gevecht werd gehouden tijdens hetzelfde kickboksgala als waar Verhoeven het opnam tegen Badr Hari en ging officieel over drie ronden van drie minuten.

Ronde 1
Al direct vanaf de eerste seconde gingen beide kickboksers vol het gevecht aan en binnen een minuut werd Ilunga al neergeslagen en kreeg acht tellen rust. Die acht seconden rust deden de Congolees blijkbaar goed, want direct hierna kreeg Duut het zwaar te verduren na een stotenregen van Ilunga. De Nederlander bleef knap overeind. De laatste minuut van deze ronde werd benut om even bij te komen van deze spectaculaire start.

Ronde 2
Deze ronde ging net zo aantrekkelijk van start als de eerste ronde. Heerlijke slagenwisselingen werden afgewisseld met trappen en Ilunga kwam een aantal keer goed door met zijn gevreesde knieën. De laatste minuut veranderde de partij zelfs weer in een slug-fest; met wilde stoten zochten beide vechters naar de knock-out, die verbazingwekkend genoeg maar niet kwam.

Ronde 3
Alweer een spectaculair begin van misschien wel de meest aantrekkelijke ronde van 2016, nadat Ilunga Duut binnen één minuut tot tweemaal naar het canvas sloeg. Duut leek echter allerminst verslagen en sloeg snel daarna Ilunga bijna knock-out. Het doorzettingsvermogen van beide kickboksers en het gejuich van de duizenden toeschouwers was het enige wat beiden nog overeind hield. De ene rake slag na de andere deed beiden wankelen. Maar zowel de Nederlander als de Congolees wisten het einde van de laatste ronde te bereiken. De vijf juryleden zouden dus gaan beslissen wie er als overwinnaar uit dit titanengevecht tevoorschijn zou komen.

De juryleden konden het echter niet met elkaar eens worden en het gevecht eindigde in een gelijkspel. De regels van kickboksorganisatie Glory schrijven in dat geval voor dat er een extra ronde gevochten moet worden. De winnaar van die vierde en beslissende ronde wint het gevecht.

Het toetje
Spectaculairder dan ronde drie kon dit haast niet worden, maar beide vechters waren nog lang niet klaar met elkaar. Alsof het een eerste ronde betrof, bestookten de onuitputbare Glory-vechters elkaar met rake stoten. Het gevecht werd even onderbroken voor een doktersbehandeling van Ilunga. De op dat moment 29-jarige, in Duitsland woonachtige, kickbokser had grote schade aan het gebied rond zijn linkeroog.

In tegenstelling tot Badr Hari later op diezelfde avond, gaf Ilunga niet op en het gevecht ging snel weer op dezelfde voet verder. Technisch was het niet meer een aantrekkelijk gevecht om te zien, maar spannend bleef het tot aan de laatste tien seconden van de partij. Het venijn zat voor Ilunga duidelijk in de staart, wanneer Duut zijn zwaar vermoeide tegenstander weer hard naar het canvas sloeg en zo zijn overwinning in deze partij veiligstelde. Een verdiende winst in een partij die uiteindelijk volkomen terecht door stemmers van over de hele wereld verkozen werd tot Glory-gevecht van 2016.


TL;DR het gevecht tussen Duut en Ilunga (Bron: Allthebestfights.com)