Atlanta Falcons en New England Patriots plaatsen zich voor Super Bowl 51

De New England Patriots en de Atlanta Falcons hebben zich afgelopen zondag geplaatst voor Super Bowl 51 in Houston, Texas. Beide teams wisten hun tegenstander redelijk eenvoudig weg te zetten en kunnen zich nu klaar gaan maken voor de Super Bowl op zondag 5 februari.

Green Bay Packers @ Atlanta Falcons
De wedstrijd tussen de Green Bay Packers en Dallas Cowboys in de divisional round was één van de mooiste play-off wedstrijden van de afgelopen jaren. De verwachting was dat de wedstrijd tussen de Packers en Falcons net zo spannend zou zijn, maar helaas was dat niet het geval. De Falcons begonnen sterk en hebben vanaf het eerste moment het spel gedomineerd.

De Falcons begonnen de wedstrijd met een drive van ruim zes minuten. Met 3rd & goal vanaf de 2-yards lijn van de Packers gooide quarterback Matt Ryan een korte pass naar wide receiver Mohamed Sanu, die de Falcons op een 7-0 voorsprong wist te zetten. De Packers leken meteen iets terug te kunnen doen, maar met 3rd & 4 op de 23-yards line van de Falcons kwam de pass van quarterback Aaron Rodgers niet aan. De poging om een field goal te maken mislukte, waardoor de Falcons hun voorsprong van zeven punten wisten te behouden. Onder leiding van Ryan wisten de Falcons nog een lange drive op te zetten. Net voor het einde van het eerste kwart maakte kicker Matt Bryant een 28-yards field goal en zette de Falcons hiermee op een voorsprong van 10-0.

Het tweede kwart begon met een drive van de Packers, die nog maar voor de tweede keer in balbezit waren. De Packers hadden weer een goede drive, maar na een mooie run voor een 1st down liet running back Aaron Ripkowski de bal uit zijn handen vallen. De Falcons doken meteen op de bal en hiermee eindigde ook de tweede drive van de Packers met nul punten. De Falcons maakten dankbaar gebruik van de fouten van de Packers en kwamen op een 17-0 voorsprong door een 14-yards rushing touchdown van Ryan. De fouten van de Packers waren echter nog niet ten einde. De eerstvolgende keer dat de Packers balbezit hadden gooide Rodgers een interception. Ook deze turnover werd uiteindelijk omgezet in zeven punten. Sterspeler Julio Jones ving, met nog zeven seconden te spelen in de eerste helft, de bal in de endzone voor een touchdown en bracht hiermee de stand op 24-0.

In de tweede helft werd het al snel duidelijk dat de Falcons geen gas terug zouden nemen. Julio Jones maakt na nog geen minuut spelen een prachtige 73-yards touchdown waarbij hij meerdere verdedigers van de Packers omver wist te lopen. De eerste punten van de Packers kwamen pas na 36 minuten speeltijd. Een korte pass van Rodgers werd gevangen door wide receiver Davante Adams. Het kleine beetje hoop dat de Packers misschien hadden gekregen werd meteen weer weggenomen door Ryan en de Falcons. Na nog een lange drive maakte running back Devonta Freeman een touchdown. De PAT werd gemist, maar de Falcons liepen wel weer uit naar een stand van 37-7. Aan het einde van het derde kwart scoorde widereicever Jordy Nelson, die de gehele wedstrijd met twee gebroken ribben speelde, nog een touchdown voor de Packers en Ripkowski zorgde voor een succesvolle two-point conversion en een stand van 37-15.

De Packers-verdedigers probeerden van alles om de Falcons te stoppen, maar slaagden hier niet in. De Falcons sloegen in het vierde kwart meteen weer toe met een touchdown van running back Tevin Coleman. Met nog een klein kwartier te spelen en een stand van 44-15 was het nu toch wel echt duidelijk dat de Packers het niet meer gingen halen. Tight-end Jared Cook maakte nog wel een touchdown voor de Packers, maar dit keer ging de two-point conversion mis. Dit resulteerde meteen in de eindstand van 44-21. Met nog zes minuten te spelen gingen de Falcons eindelijk van het gas af en de Packers speelden de resterende minuten met de tweede quarterback.
Dit is de tweede keer in de geschiedenis van de Falcons dat ze mogen uitkomen in de Super Bowl. In 1999 kwamen de Falcons uit in Super Bowl 33, maar verloren toen met 34-19 van de Denver Broncos.

Pittsburgh Steelers @ New England Patriots
Ondanks dat de New England Patriots overtuigend wonnen tijdens het reguliere seizoen en de play-offs bleef het de vraag hoe sterk ze nou daadwerkelijk waren. De tegenstanders in het reguliere seizoen waren relatief zwak. De divisional round wedstrijd tegen de Houston Texans was ook niet om over naar huis te schrijven. Velen zagen de wedstrijd tegen de Steelers als een ware test. Een test waar de Patriots met vlag en wimpel voor zijn geslaagd. Net als de Falcons wisten de Patriots van begin tot einde te domineren. Niks werd aan toeval overgelaten en zowel aanvallend als verdedigend werd er uiterst nauwkeurig gespeeld. Quarterback en sterspeler Tom Brady gooide maar liefst voor 384 yards en drie touchdowns. Patriots-wide receivers Chris Hogan en Julian Edelman speelden de wedstrijd van hun leven met respectievelijk 180 en 118 receiving yards.

De wedstrijd begon met een korte drive van de Patriots, die eindigde in een 31-yards field goal van kicker Stephen Gostkowski. Dit was zijn 27ste field goal tijdens play-off wedstrijden, waarmee hij een nieuw franchise record neer wist te zetten. De Steelers hadden geen antwoord op het spel van de Patriots en konden zowel aanvallend als verdedigend niet veel inbregen. De Patriots wisten ook tijdens de tweede keer balbezit punten te scoren. De 16-yards pass van Brady werd gevangen door Hogan voor een touchdown. Aan het einde van het eerste kwart raakte één van de belangrijkste spelers van de Steelers geblesseerd. running back Le’Veon Bell kwam ongelukkig ten val en blesseerde hierbij zijn lies. Bell kwam de rest van de wedstrijd niet meer in actie.

In het begin van het tweede kwart kwamen de Steelers terug met een touchdown van running back DeAngelo Willams. De PAT werd gemist, maar het leek er in ieder geval even op dat er toch nog een spannende wedstrijd zou plaatsvinden, maar de Patriots hadden andere plannen. Na een prachtige flea flicker gooide Brady een 34-yards touchdown pass naar Hogan. Een flea flicker is een trick-play waarbij verwarring wordt gezaaid in de verdediging. Brady gaf de bal aan running back Dion Lewis, die net deed alsof hij met de bal ging rennen. Na een paar stappen gezet te hebben keerde Lewis terug en gooide de bal achteruit naar Brady, die op zijn beurt een prachtige 34-yards touchdown pass gooide naar Hogan die helemaal vrij stond. Brady verbrak hiermee zijn eigen record van play-off wedstrijden met twee of meer touchdowns. Het was maar liefst de negentiende keer dat Brady dit voor elkaar kreeg. Nummer twee op de lijst is ex-Packers en levende legende Brett Favre met (maar) vijftien wedstrijden waarbij hij twee of meer touchdowns gooide. Aan het einde van het tweede kwart maakten de Steelers nog een field goal en de teams konden met een stond van 17-9 in het voordeel van de Patriots de kleedkamers opzoeken.

In het derde kwart liepen de Patriots meteen verder uit door een field goal en een touchdown van running back LeGarrette Blount. Met een stand van 27-9 moesten de Steelers steeds meer risico nemen en dit resulteerde uiteindelijk in een fumble op hun eigen 25-yards lijn. De Patriots maakten hier handig gebruik van en liepen door een touchdown van Edelman nog verder uit. Ook hier werd de PAT weer gemist wat resulteerde in een stand van 33-9. Brady zette met deze touchdown pass nog een record neer. Het was maar liefst de negende keer dat hij tijdens een play-off wedstrijd drie of meer touchdowns had gegooid. Hiermee komt hij op gelijke hoogte met 49ers legende Joe Montana.

Het laatste kwart verliep geheel onder controle van de Patriots. Er werd rustig gespeeld en iedere seconde die gepakt kon worden werd gepakt. De Steelers kwamen nauwelijks meer aan de bal en de Patriots liepen nog verder uit door een field goal. Aan het einde van de wedstrijd maakten de Steelers alsnog een touchdown en wisten zelfs de two-points conversion te maken. Dit was meteen ook de laatste keer dat er werd gescoord.

Met de 36-17 overwinning mogen de Patriots voor maar liefst de negende keer naar de Super Bowl. De laatste keer was in 2014 toen ze in een spannende wedstrijd 28-24 wisten te winnen van de Seattle Seahawks. Zondag 5 februari zullen de Patriots proberen de Vince Lombardi Trophy voor de tweede keer in drie jaar mee terug te nemen naar Foxborough.

Super Bowl 51 vindt plaatst op zondag 5 februari in Houston, Texas. In Nederland moeten we de maandag vrij vragen om tijdens de nacht van zondag op maandag om 00:30 voor de televisie te zitten. Lady Gaga, die vorig jaar een prachtige versie van het volkslide zong, mag dit jaar de half-time show verzorgen. Het belooft weer een spektakel te worden met twee aanvallende teams.Kijken dus!

Voor vragen over de Super Bowl of American football in het algemeem ben je van harte welkom in dit topic.