Vliegende auto in de maak

Het lijkt een beetje op de films die in de jaren 50 en 60 verschenen en als onderwerp het jaar 2000 hadden; we zouden tegen die tijd allemaal gekleed gaan in aluminiumfolie (hoewel de hoedjes wel populair zijn) en de werkende mens zou in een vliegende auto naar zijn of haar werkgever tuffen.

Dat laatste zou zomaar nog wel eens realiteit kunnen gaan worden. De Airbus Group werkt namelijk aan een auto waarmee je op deze wijze voortaan kinderlijk eenvoudig files kan mijden. Om dit voor elkaar te krijgen heeft de firma de afdeling Urban Air Mobility in het leven geroepen. Zij bekijken de mogelijkheden om individuen een vliegende privéauto te kunnen leveren, dan wel groepsvervoer te bieden met helikopter-achtige voertuigen.

Een van de mogelijkheden is een soortgelijk systeem als car-sharing; een auto of een gedeeld ritje zou via een app gereserveerd kunnen worden.

"Zo'n honderd jaar geleden ging het openbaar vervoer ondergronds, nu hebben we de technologische kennis om deze ver boven de grond te laten gaan", aldus de algeheel directeur-generaal-overste van de nieuwe tak van Airbus, Tom Enders. Hij hoopt dat er tegen het eind van het jaar een prototype te bewonderen valt.

Als de nieuwe technologie een hoge vlucht neemt, kan dit volgens Enders een hoop luchtvervuiling wegnemen. Ook hoeven steden niet meer zoveel te investeren in bruggen en wegen, want daar vliegen we doodleuk overheen, zo stelt de CEO.

Voor het project wil men gebruik maken van dingen als artificiële intelligentie en autonoom rijden. Het zou een nieuw tijdperk van vervoer moeten inleiden.

Bij Airbus kunnen ze redelijk meepraten over de materie. Het bedrijf is de grootste producent van commerciële helikopters.