FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 17 januari 2017

WikiLeaks-bron Manning al in mei vrij

De Amerikaanse ex-militair Chelsea Manning die tot 35 jaar cel is veroordeeld wegens het publiceren van de vertrouwelijke stukken via WikiLeaks, komt al op 17 mei van dit jaar vrij. Dit heeft het Witte Huis dinsdag in Washington laten weten.

De 29-jarige Manning is een van de 275 veroordeelde mensen die van vertrekkende president gratie krijgen of van wie de celstraf verlicht wordt. Manning was eerder als man, Bradley Edward Manning, in dienst gekomen bij de Amerikaanse strijdkrachten. Hij had in 2009 in Irak toegang tot vertrouwelijke informatie. Manning speelde in het jaar erna honderdduizenden boodschappen en berichten van Amerikaanse militaire en diplomatieke instellingen door aan WikiLeaks die deze openbaar maakte.

Dit leidde in mei 2010 tot haar aanhouding en in augustus 2013 tot de veroordeling wegens onder meer spionage en diefstal, maar uiteindelijk niet wegens het helpen van de vijand. Manning was veroordeeld tot 35 jaar gevangenisstraf en zou eigenlijk tot 2045 in de cel moeten blijven.

WikiLeaks-oprichter Julian Assange, die zich al vier jaar schuilhoudt in de ambassade van Ecuador in Londen, heeft eerder deze maand aangegeven dat hij bereid is zich aan de Amerikaanse autoriteiten over te geven als Manning gratie zou krijgen. Manning is tijdens haar gevangenschap van geslacht veranderd.

President Barack Obama gaf ook gratie aan generaal James Cartwright. Hij was aangeklaagd voor het liegen tegen federale onderzoekers. Cartwright had tegen hen ontkend dat hij de bron was voor een verhaal in The New York Times over de Stuxnet-cyberaanval op het Iraanse nucleaire programma. Cartwright had in oktober toegegeven dat de ontkenning een leugen was. Aanklagers hadden twee jaar gevangenisstraf geëist.

Obama heeft in de laatste dagen van zijn termijn besloten meer dan tweehonderd mensen gratie of strafvermindering te geven. In de acht jaar waarin hij regeerde heeft Obama 1385 straffen verlaagd of kwijtgescholden. Dat is meer dan de twaalf presidenten voor hem bij elkaar.

WikiLeaks-bron Manning al in mei vrij
WikiLeaks-bron Manning al in mei vrij (Foto: ANP)

Zuckerberg: Oculus is geen plagiaat

Oculus heeft de techniek voor virtual reality niet gestolen, heeft Mark Zuckerberg van moederbedrijf Facebook dinsdag gezegd. Zuckerberg moest als getuige voor de rechter verschijnen in Dallas. Een ander bedrijf, ZeniMax, had Oculus aangeklaagd voor plagiaat.

"De producten van Oculus zijn gebaseerd op de technologie van Oculus", zei Zuckerberg. Hij kocht Oculus in 2014 voor ruim 2 miljard dollar. Bij zulke deals is het normaal dat mensen naar voren komen en proberen een deel van het geld op te eisen, zei hij tegen de rechter.

De zaak draait om John Carmack. Hij is het brein achter legendarische games als Quake, Wolfenstein en Doom, die bekendstonden om hun baanbrekende 3D-graphics. Carmack is een van de oprichters van de studio die de games heeft gemaakt, id Software. Die werd in 2009 gekocht door ZeniMax.

Sinds een paar jaar is Carmack Chief Technology Officer bij Oculus. Daar heeft hij volgens ZeniMax de computercodes van id Software gebruikt. Maar Zuckerberg zei dinsdag dat er 'geen gedeelde codes zijn'.

Zuckerberg: Oculus is geen plagiaat
Zuckerberg: Oculus is geen plagiaat (Foto: BuzzT)

VS akkoord met miljardenboete Deutsche Bank

Amerikaanse autoriteiten hebben ingestemd met de miljardenboete voor Deutsche Bank vanwege misstanden bij de verkoop van hypotheekbeleggingen in de aanloop naar de financiële crisis van 2008. De Duitse bank kondigde de schikking eind vorig jaar al aan.

Deutsche Bank betaalt een boete van 3,1 miljard dollar. Daarnaast stelt de bank een bedrag van 4,1 miljard dollar ter beschikking voor verlichting van de hypotheeklasten bij gedupeerde Amerikaanse klanten.

Amerikaanse autoriteiten stelden eerder een boete van 14 miljard dollar voor om verdere vervolging af te kopen. Deutsche Bank wees die schikking af. Tegen Deutsche Bank lopen nog enkele andere grote zaken, onder andere voor valutamanipulatie en verdachte handelstransacties in Rusland.

VS akkoord met miljardenboete Deutsche Bank
VS akkoord met miljardenboete Deutsche Bank (Foto: ANP)

Forse stijging aantal verkeersovertredingen

Vorig jaar is fors meer te hard gereden en door rood licht gereden. Het aantal boetes voor verkeersovertredingen steeg in vergelijking met 2015 met bijna 1,5 miljoen naar ruim 9,4 miljoen. Snelheidsovertreders vormen het leeuwendeel: ruim 7,9 miljoen.

Dat maakte het ministerie van Veiligheid en Justitie dinsdag bekend. Onder de verkeersovertredingen vallen verder onder meer fout parkeren, geen gordel om, zonder licht op de fiets en als bestuurder bellen met een telefoon in de hand.

De autoriteiten geven geen eenduidige verklaring voor de stijging van het aantal snelheidsovertreders. Zij wijzen er wel op dat inmiddels alle flitspalen digitaal zijn en 24 uur per dag kunnen werken, in tegenstelling tot de oude palen waarvan de fotorolletjes opraakten.

Ruim 9 miljoen verkeersovertredingen zijn door middel van kentekenregistratie vastgelegd.

Forse stijging aantal verkeersovertredingen
Forse stijging aantal verkeersovertredingen (Foto: ANP)

Brexitplannen zorgen voor Schots verzet

Als Londen de Schotse voorwaarden voor de brexit afwijst, moet Schotland de mogelijkheid krijgen om voor onafhankelijkheid te stemmen. Dat zei premier Nicola Sturgeon van Schotland dinsdag in een reactie op de Britse regeringsplannen voor het verlaten van de Europese Unie. Eerder stemde een meerderheid van de Schotten in een referendum vóór EU-lidmaatschap.

Sturgeon wil vooral dat Schotland deel blijft uitmaken van de interne Europese markt. Premier Theresa May liet dinsdag weten dat Groot-Brittannië deze markt juist gaat verlaten. Dat zou 'economisch catastrofaal' zijn voor Schotland, aldus Sturgeon. Ze wil van Londen het bewijs dat de stem van Schotland wordt gehoord.

De Schotse regering gaat donderdag met Londen in conclaaf over de brexitplannen.

Brexitplannen zorgen voor Schots verzet
Brexitplannen zorgen voor Schots verzet (Foto: ANP)

Geen respijt meer voor zwartspaarders

In de strijd tegen belastingontduiking zal er geen respijt meer zijn voor zwartspaarders die alsnog hun spaarcentjes opgeven bij de fiscus. De kortingen op de boetes voor dergelijke zwartspaarders zullen volledig verdwijnen.

Dat wil staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën. Hij maakte zijn plan dinsdag bekend. Door het afschaffen van de zogenoemde inkeerregeling kan de Belastingdienst straks boetes opleggen aan belastingplichtigen die alsnog hun zwart geld opgeven binnen twee jaar nadat zij opzettelijk een onjuiste of onvolledige aangifte hebben gedaan. Nu maakt de wet nog een onderscheid tussen belastingplichtigen die inkeren vóór en na de termijn van twee jaar.

De boete voor belastingplichtigen die na twee jaar tot inkeer komen was op 1 juli 2016 al verhoogd van 60 procent naar 120 procent. Dat gaat ook gelden voor mensen die binnen twee jaar alsnog hun zwart geld melden.

Geen respijt meer voor zwartspaarders
Geen respijt meer voor zwartspaarders (Foto: ANP)

GM steekt miljard extra in autoproductie VS

Autobouwer General Motors (GM) steekt een miljard dollar extra in zijn fabrieken in de Verenigde Staten. Dat levert volgens het moederbedrijf van merken als Chevrolet en Opel 1500 Amerikaanse banen op.

Met de investering voegt GM zich bij de steeds groter wordende groep autofabrikanten die recent hebben aangekondigd extra werk te creëren in de VS. Zo meldden Hyundai en Kia eerder op de dag er komende vijf jaar meer dan 3 miljard dollar te zullen investeren. Onlangs deden ook Ford, Fiat Chrysler en Toyota al toezeggingen.

GM wees er verder op dat eerder aangekondigde stappen de komende jaren voor zo'n 5000 extra banen in de VS zorgen. Daarbij gaat het onder meer om IT-werk dat van het buitenland naar de VS terug verhuist.

Trump
Aankomend president Donald Trump dringt erop aan dat grote multinationals voor meer werkgelegenheid zorgen in de VS. Autoconcerns zijn niet de enige bedrijven die gehoor geven aan de soms dreigende tweets van de 'president-elect'. Winkelconcern Wal-Mart is bijvoorbeeld van plan voor het einde van het jaar 10.000 extra werknemers aan te nemen.

Critici wijzen er echter op dat sommige ondernemingen van de situatie gebruik proberen te maken door nu meerdere reguliere investeringen in één aankondiging te bundelen, waar die voorheen los werden gemeld.

GM steekt miljard extra in autoproductie VS
GM steekt miljard extra in autoproductie VS (Foto: ANP)

Groot deel van Antwerpen wordt milieuzone

Antwerpen voert over twee weken een milieuzone in. Gekozen is voor een omvangrijke zone binnen de ring van de Belgische stad en op een deel van de linkeroever van de Schelde. De ANWB geeft automobilisten het advies tijdig te controleren of ze met hun wagen de stad in mogen.

"De vuistregel is dat benzineauto's van voor 1992 en diesels van voor 2006 Antwerpen vanaf 1 februari niet meer in mogen", aldus de ANWB dinsdag. "Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert 125 euro boete." De pakkans is vrij groot: de hele ring wordt bewaakt door camera's die op kentekens inzoomen.

Auto's die straks niet meer zijn toegestaan, kunnen worden neergezet op parkeerplaatsen net buiten de milieuzone. Vanaf die parkeerplaatsen kan met het openbaar vervoer naar het centrum worden gereisd.

In Rotterdam werd mei vorig jaar een milieuzone ingevoerd. Uit een tussentijdse evaluatie van de milieudienst DCMR en onderzoeksinstituut TNO, twee maanden geleden, bleek dat het weren van de bovengemiddeld vervuilende auto's leidt tot 20 procent minder uitstoot van roet.

Groot deel van Antwerpen wordt milieuzone
Groot deel van Antwerpen wordt milieuzone (Foto: ANP)

Mannen lichten 2500 klanten Marktplaats op

De politie heeft dinsdag in Amsterdam drie mannen aangehouden die via internet vermoedelijk 2500 mensen hebben opgelicht. De Amsterdammers van 19, 20 en 25 jaar worden ervan verdacht dat ze via Marktplaats mobiele telefoons hebben verkocht zonder die te leveren.

Kopers moesten na WhatsApp-contact ook een kopie van hun legitimatiebewijs opsturen om hun betrouwbaarheid aan te tonen. Maar de verdachten gebruikten de identiteitsgegevens daarna om zich weer als 'nieuwe' verkoper voor te doen en zelf buiten beeld te blijven.

Het Team Financieel Economische Criminaliteit van de politie-eenheid Den Haag was eind vorig jaar het onderzoek begonnen nadat meerdere aangiften waren binnengekomen. De drie worden verdacht van internetoplichting, identiteitsfraude en witwassen.

Mannen lichten 2500 klanten Marktplaats op
Mannen lichten 2500 klanten Marktplaats op (Foto: BuzzT)

Reizigers teruggehaald uit Gambia

Ruim 1600 mensen die op dit moment reizen door Gambia via reisorganisaties TUI en Corendon worden teruggehaald naar Nederland. De organisaties doen dat omdat het ministerie van Buitenlandse Zaken Nederlanders ontraadt vakantiereizen te ondernemen naar het land in Afrika.

"Er worden ernstige onregelmatigheden verwacht rondom de machtsoverdracht van het presidentschap in Gambia. Dat kan onveilige situaties opleveren voor de in het land aanwezige vakantiegangers", aldus TUI. Ruim achthonderd mensen zijn via TUI in Gambia.

Volgens TUI is het land nu niet geschikt als toeristische bestemming. De mensen die naar Nederland teruggaan, worden woensdag en donderdag opgehaald, als de situatie op het vliegveld van Banjul dit toelaat. Het merendeel van de reizigers verblijft in een hotel, maar er zijn er ook die slechts een ticket geboekt hebben, aldus de organisatie die contact probeert te krijgen met alle reizigers in Gambia.

Gesloten
Volgens directeur Steven van der Heijden van Corendon is het laatste bericht dat het vliegveld in Banjul dinsdagavond zou zijn gesloten: "Het is dus nog maar de vraag of we de mensen vannacht kunnen ophalen." Corendon denkt vier vluchten nodig te hebben om iedereen mee te nemen. De reisorganisatie heeft een deel van de mensen nog niet kunnen bereiken. Corendon heeft 831 mensen in het land.

Als gevolg van het reisadvies vliegen de twee organisaties de komende dagen geen nieuwe vakantiegangers naar Gambia. Klanten die een reis naar het land hebben geboekt, mogen hun reis kosteloos omboeken of annuleren, melden beide reisorganisaties.

Reizigers teruggehaald uit Gambia
Reizigers teruggehaald uit Gambia (Foto: ANP)

Antonio Tajani nieuwe voorzitter EU-parlement

De Italiaanse christendemocraat Antonio Tajani (63) is de nieuwe voorzitter van het Europees Parlement. De oud-EU-commissaris en vertrouweling van ex-premier Silvio Berlusconi versloeg dinsdag in Straatsburg in de vierde, beslissende stemronde zijn rivaal Gianni Pittella, een sociaaldemocraat. Dat maakte de vertrekkende voorzitter Martin Schulz dinsdagavond bekend. Daarop bood hij zijn stoel aan zijn opvolger aan.

Tajani kreeg het vertrouwen van 351 afgevaardigden, Pittella 282. Hij is voor de komende tweeënhalf jaar gekozen. Schulz gaat de Duitse landelijke politiek in.

Door de verkiezing van Tajani zijn nu alle drie de EU-topposities in handen van de in de Europese Volkspartij (EVP) verenigde christendemocraten, de fractie waar ook het CDA in zit. Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, een Luxemburger, en de Poolse voorzitter van de Europese Raad, 'EU-president' Donald Tusk, horen eveneens bij de EVP-familie.

Berlusconi
Tajani zat van 1994 tot 2008 in het Europees Parlement, en van 2014 tot heden. Berlusconi stuurde hem in 2008 naar Brussel, waar hij EU-commissaris voor Transport werd. Van 2010 tot 2014 had hij de Industrie-portefeuille bij de Commissie.

Niet alleen vanwege zijn banden met Berlusconi is Tajani omstreden. Hij zou als EU-commissaris al in 2009 hebben geweten van sjoemelsoftware in dieselauto's. Het EU-parlement doet momenteel onderzoek naar de banden van EU-commissarissen met de Europese auto-industrie vanwege het 'dieselgate'-schandaal. Tajani staat ook bekend om zijn anti-abortus en anti-homo opvattingen.

Antonio Tajani nieuwe voorzitter EU-parlement
Antonio Tajani nieuwe voorzitter EU-parlement (Foto: ANP)

VS geven klimaatfonds half miljard

De Amerikaanse regering heeft dinsdag in Washington het Green Climate Fund (Groen Klimaatfonds) een half miljard dollar (467 miljoen euro) toegekend. Daarmee steunen de VS projecten in arme landen om zich voor te bereiden op de gevolgen van de verandering van het klimaat.

Het besluit om het fonds dit geld toe te kennen, heeft een lange geschiedenis volgens een woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Wel is opvallend dat de stap drie dagen voor de wisseling van de wacht in Washington wordt genomen.

President Barack Obama, die zich grote zorgen heeft gemaakt over de opwarming van het klimaat als gevolg van de uitstoot van broeikasgassen, wordt opgevolgd door Donald Trump. Trump gelooft niet in de verandering van het klimaat die door mensen wordt veroorzaakt. Trump heeft eerder gezegd dat het land geen geld moet verspillen aan 'de klimaatsverandering'.

VS geven klimaatfonds half miljard
VS geven klimaatfonds half miljard (Foto: ANP)

Martijn Krabbé blijft tot 2022 bij RTL

Martijn Krabbé heeft dinsdag een nieuw vijfjarig contract getekend bij zijn werkgever RTL. De 48-jarige presentator is al ruim twintig jaar een van de belangrijke gezichten van RTL en blijft dat tot 2022.

Martijn: "Ik ben erg trots en blij dat ik voor vijf jaar bijgetekend heb. RTL is enorm in ontwikkeling en we gaan samen bouwen aan een toekomstbestendig bedrijf. Daar wil ik graag deel van uitmaken. Het mooiste is dat ik dat ga doen met een fijne club mensen. Ik kijk er naar uit om nog veel mooie programma's te produceren en te presenteren. Genoeg uitdagingen!"

Erland Galjaard, programmadirecteur RTL: "Martijn is al meer dan twintig jaar werkzaam voor ons en tv maken en televisieprogramma's presenteren zit in zijn DNA. Van grote liveshows, programma's met maatschappelijke thema's tot culinaire programma's, het past hem allemaal. Martijn is een ongekend talent waar wij nog vijf jaar mee mogen samenwerken en van kunnen genieten."

Martijn Krabbé begon zijn carrière bij RTL in de jaren negentig met het presenteren van de Postcode Loterij Recordshow. Ook presenteerde hij nog vele andere succesvolle programma's zoals In Holland Staat Een Huis, Herman & Martijn: Op De Proef Gesteld, X Factor en Big Brother IV. In 2015 won Martijn Krabbé een TV-Beeld voor beste presentator. Tevens is de ambassadeur van de Nationale Postcode Loterij incidenteel te zien als acteur. Zo had hij de hoofdrol in de RTL 4-serie De man met de hamer. Momenteel presenteert hij bij RTL 4 The voice of Holland en The Voice Kids. Bij RTL 5 is hij binnenkort weer te zien als jurylid van Idols.

Martijn Krabbé blijft tot 2022 bij RTL
Martijn Krabbé blijft tot 2022 bij RTL (Foto: BuzzE)

Dankzij brexit gaan Britten meer betalen voor apps

Apple gaat de prijzen van apps in Groot-Brittannië verhogen. De apps zelf en de aankopen in die apps worden in de komende dagen ongeveer 25 procent duurder. Aanleiding is de brexit. In september en oktober had Apple de prijzen van hardware al verhoogd.

Apple trekt de prijzen in ponden gelijk met de prijzen in dollars. Een app van 99 dollarcent kost straks ook 99 pence. Nu is dat 79 pence. Als uitgevers een app toch voor 49 of 79 pence willen aanbieden, zullen ze zelf de prijzen moeten aanpassen. Maar analisten verwachten niet dat de ontwikkelaars dat doen, omdat ze dan minder geld zullen verdienen.

Sinds het brexitreferendum is het pond ruim 18 procent gedaald ten opzichte van de dollar. Dat betekent dat Apple minder verdient aan zijn Britse gebruikers.

Apps worden duurder voor Britten
Apps worden duurder voor Britten (Foto: BuzzT)

'Toezichthouder neemt Qualcomm op de korrel'

De Amerikaanse mededingingsautoriteiten zijn van plan chipmaker Qualcomm te vervolgen voor oneerlijke praktijken bij de verkoop van licenties. Dat meldde persbureau Bloomberg dinsdag op basis van ingewijden.

Qualcomm maakte in 2014 al bekend dat er een onderzoek was ingesteld naar de manier waarop het bedrijf omgaat met licenties voor zijn technologie. De verkoop daarvan is een belangrijke winstbron voor 's werelds belangrijkste producent van chips voor smartphones. Het bedrijf heeft patenten op technologieën die onmisbaar zijn in alle moderne mobiele telefoonsystemen.

Het onderzoek richt zich op technologiebedrijven die werken aan manieren om apparaten van diverse producenten met elkaar te laten communiceren. Met hun patenten bouwen ze een voorsprong op ten opzichte van concurrenten. Om te voorkomen dat anderen compleet buitenspel komen te staan, moeten licenties op die patenten tegen redelijke prijzen worden verkocht.

Qualcomm kreeg eind vorig jaar al een forse boete in Zuid-Korea voor misbruik van zijn machtspositie. Volgens de Koreaanse toezichthouder dwong het bedrijf telefoonfabrikanten onder meer om ook technologieën af te nemen die niet per se nodig waren in toestellen.

Qualcomm kocht in oktober zijn Nederlandse branchegenoot NXP voor 43 miljard euro. De voormalige dochter van Philips is vooral sterk op het vlak van chips voor de auto-industrie en voor mobiele betaaltoepassingen.

'Toezichthouder neemt Qualcomm op de korrel'
'Toezichthouder neemt Qualcomm op de korrel' (Foto: BuzzT)

Onderzoek naar doden tijdens stroomstoring

De dood van twee personen tijdens de stroomstoring die dinsdag Amsterdam en omgeving trof, wordt onderzocht. Dat heeft de gemeente Amsterdam laten weten.

Het betreft het overlijden van een 83-jarige vrouw, van wie de zoon geen contact kon krijgen met de meldkamer toen hij 112 belde en de vondst van een overleden vrouw in haar woning. Hierbij bestaat het vermoeden dat het overlijden het gevolg is van de uitval van de zuurstofvoorziening waar deze persoon afhankelijk van was.

Onderzoek naar doden tijdens stroomstoring
Onderzoek naar doden tijdens stroomstoring (Foto: ANP)

Vermiste Ikram Ammari levend gevonden

In de bossen rond Zeist en Driebergen was dinsdag een grote zoekactie aan de gang naar een vermist meisje. Dat meldde de politie Midden-Nederland. De dertienjarige Ikram Ammari uit Driebergen kwam maandagmiddag niet thuis uit school. Aan het begin van de avond werd nog gemeld dat de zoekactie niets had opgeleverd. Inmiddels is ze in goede gezondheid weer terecht.

Update 20:48 uur
De Utrechtse politie meldt dat het meisje in goede gezondheid is aangetroffen.

Origineel bericht
Aan de zoektocht wordt deelgenomen door mariniers, de mobiele eenheid, agenten en leden van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO). Ook speurhonden en politiepaarden zijn ingezet.

Ikram zou voor het laatst zijn gezien in de omgeving van het station Driebergen/Zeist. "We maken ons grote zorgen", aldus een politiewoordvoerster. Zij gaat er vooralsnog niet van uit dat het meisje, dat in de brugklas zit, op het station een trein heeft genomen en elders is. "Op dit moment is onduidelijk waar ze is en wordt er rekening gehouden met meerdere scenario's."

De vermissing werd maandag via Burgernet verspreid, waarna een deelnemer liet weten haar fiets te hebben gezien bij een bosperceel in de omgeving van Zeist. Ook een tas die volgens de politie vermoedelijk van het meisje is, werd in het bos gevonden.

Zoektocht naar meisje in bossen Driebergen
Zoektocht naar meisje in bossen Driebergen (Foto: ANP)

Saoedische vrouwen zijn er klaar mee

Saoedi-Arabië. Een soort IS, maar dan een handelspartner en vrienden van het Nederlandse Koningshuis. Het gezellige land waar af en toe een kop rolt, stenen richting verkrachte vrouwen worden gesmeten en waar je moeder de vrouw kan uitlaten alsof het een hond is. Veel vrouwen uit het islamgekke land zijn dat laatste meer dan zat.

Dankzij de wet, die ervan uitgaat dat de vrouw is ontstaan uit de rib van een man, wordt een vrouw in Saoedi-Arabië beschouwd als bezit. Veel leden van het zwakke geslacht zijn echter helemaal klaar met de geschifte geschriften die meer dan 1400 jaar geleden werden neergepend door een wellicht schizofrene rovershoofdman. Zonder de begeleiding van een man of jongen, mogen vrouwen geen woning huren, geen rechtszaak beginnen, een auto rijden of zelfs maar naar het ziekenhuis gaan om behandeld te worden. Het maakt niet uit of de vrouw ouder, of hoger opgeleid is dan haar persoonlijke uitlaatdienst.. Genoeg dames in het oiierijke land vinden het niet meer van deze tijd.

Reden genoeg om er iets aan te gaan doen. Een aantal tanige tantes zijn een petitie gestart die ervoor zou moeten zorgen dat vrouwmensen boven de 21 jaar voortaan worden gezien en behandeld als onafhankelijke personen, waar een man niets over te zeggen heeft. Deze petitie is inmiddels door 14.000 personen ondertekent.

Een controversieel verzoekschrift in het land waar mannen doodsbang lijken te zijn van blote enkels en vrouwelijke vormen. Een hashtag die aan de actie hangt is helemaal 'viral' gegaan. (Zeer) vrij vertaald betekent de hashtag zoiets als 'Saoedische vrouwen willen het voogdijsysteem afschaffen'. Een aantal twitteraars noemen het gebemoei met hun leven 'erger dan slavernij' of zelfs een gevangenisstraf. Hierbij gaan ze uit van de logica dat een misdadiger na een bepaalde tijd weer vrijkomt, terwijl vrouwen hun hele leven lang worden opgesloten en continu een bewaker om zich heen hebben, simpelweg vanwege het feit dat ze van vrouwelijke kunne zijn.

De laatste tijd verschijnen er leuk bedoelde tekeningen en video's die te vinden zijn via de bewuste hashtag. Saoedi-Arabië is hoofd van de VN-Mensenrechtenraad.

Zwaan dist brandweer

Vandaag werden de hulpdiensten beziggehouden door een zwaan die ogenschijnlijk vastzat in het ijs. Een wandelaar zag het dier in nood in Drachten langs de Nipkowlaan en besloot de hulptroepen op te trommelen.

Als eerste arriveerde de dierenambulance, maar de dappere broeders hadden geen zwemdiploma op zak en belden daarop de brandweer die vanuit Ureterp kwam aangesneld. Omdat het water te diep was, moest er een speciaal waterpak komen, dus onverlet snelde de brandweer zich terug naar Ureterp om dat te gaan halen.

Toen de brandweer eenmaal geheel gereed was om de zwaan te gaan redden, vond die alle aandacht wel weer genoeg, stond op en vervolgde onbekommerd zijn weg.

Jos over Max: "Hij ligt elke avond total loss op de bank"

In aanloop naar het nieuwe seizoen zijn de Formule 1-teams druk bezig de beste nieuwe wagens te bouwen en ook de coureurs zijn hard aan het werk. De verwachting is dat bolide's komend seizoen zo'n vier seconden per rondje sneller zullen zijn door onder andere bredere banden. Daarom moeten de mannen als Max Verstappen flink in training omdat er fysiek gezien meer verwacht zal worden van de coureurs.

"Max wordt ontzettend hard afgepeigerd in de sportschool, dus ’s avonds ligt hij total loss op de bank. Dat is goed. Hij heeft dan weinig meer te vertellen", zo vertelde Jos Verstappen bij Peptalk van Ziggo Sport Totaal. "Hij is volop bezig en hij is heel enthousiast. Hij heeft er veel zin in. Wat ik zo links en rechts hoor, heeft Red Bull Racing hoge verwachtingen."

Vader Jos vertelde in Peptalk ook openhartig over hoe hij zijn zoon los heeft moeten laten nu hij bij Red Bull rijdt. "Ik had het er nog over met mijn dochter. Het is raar zonder Max, ik mis hem absoluut. Daar heeft Victoria ook last van. Maar hij heeft een eigen leven in Monaco. Hij is ontzettend hard aan het trainen en ik heb het druk hier."

"Ik heb het er niet moeilijk mee, want ik weet dat hij goed zit bij het Red Bull Racing. Het is daar ontzettend goed georganiseerd, daar hebben ze mij echt niet nodig. Het is ook wel lekker, ik ben een stuk relaxter nu. Ik houd natuurlijk wel alles in de gaten, maar meer ook niet." Zo vulde de trotse vader aan.

Jos over Max: "Hij ligt elke avond total loss op de bank" (Pro Shots / Action Images)
Jos over Max: "Hij ligt elke avond total loss op de bank" (Pro Shots / Action Images)

Ghana start Afrika Cup met moeizame winst

Ghana heeft van Oeganda weten te winnen in de eerste groepsfasewedstrijd van de Afrika Cup. Het land dat de laatste vijf edities van het toernooi een vaste waarde was in de halve finales won met de kleinst mogelijke marge: 1-0.

Na een half uur viel het enige doelpunt, gemaakt door André Ayew. Hij benutte een penalty die de Ghanezen terecht kregen na een overtreding in het strafschopgebied. Na de thee probeerden de Oegandezen wel om Ghana het vuur aan de schenen te leggen, maar zij waren niet succesvol. Zo wist Ghana met 1-0 van het veld te stappen. 

Ghana gaat door deze overwinning vanzelfsprekend aan kop. Beide teams zullen nog moeten aantreden tegen Mali en Egypte. Die spelen later deze avond tegen elkaar.

Ouders gestraft voor opjutten zoon in Porsche

De ouders van een elfjarige jongen moeten ieder een boete van 3000 euro betalen omdat ze hun zoon met een Porsche door een Belgisch dorp lieten scheuren. De politierechter in Brugge legde de vader dinsdag een rijverbod van drie maanden op. Ook moet de Belg een psychologisch onderzoek ondergaan en zijn theorie-examen opnieuw afleggen. Zijn zoon kreeg geen straf.

In maart bleek uit een filmpje dat de jongen de Porsche Cayenne met ongeveer 100 kilometer per uur door de bebouwde kom van het West-Vlaamse Jabbeke jakkerde. Volgens de ouders ging het om een oud filmpje, maar dat bleek gelogen.

Uit de beelden bleek dat de vader zijn zoon aanzette om harder te rijden. De moeder zat op de achterbank en greep niet in. De rechter noemde het gedrag van de ouders stuitend.

Ouders beboet voor opjutten zoon in Porsche
Ouders beboet voor opjutten zoon in Porsche (Foto: ANP)

Eis: tot tien jaar cel voor dood Sjeddy

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag voor de rechtbank in Haarlem celstraffen tot tien jaar geëist tegen de drie verdachten van het geweldsincident in de nieuwjaarsnacht van 2016, waarbij Haarlemmer Sjeddy Ibrahim (22) om het leven kwam. Twee van zijn vrienden raakten bij de straatruzie gewond.

De 25-jarige Ricardo L. uit Haarlem hoorde wegens doodslag de hoogste straf tegen zich eisen. Volgens de twee officieren van justitie in de zaak was hij degene die Sjeddy de bewuste nacht de fatale steek toebracht. Daarnaast verwondde hij volgens de aanklagers samen met de tweede verdachte, Layminda van Z. (21), de twee anderen met een mes. Van Z. verdwijnt wat het OM betreft vijf jaar achter de tralies.

Roxanne O. (22), de derde verdachte, hoorde vanwege haar betrokkenheid bij het conflict negen maanden cel tegen zich eisen, waarvan vier maanden voorwaardelijk.

Telefonische ruzie
De confrontatie op straat in de bewuste nacht vloeide voort uit een telefonische ruzie tussen een vriend van Sjeddy en Van Z. en O.. Onder invloed van grote hoeveelheden drank en drugs escaleerde deze ruzie steeds verder. Toen de vriend hen in het gezelschap van Sjeddy Ibrahim en twee anderen opzocht om de zaak uit te praten, werd hij door de drie verdachten al op straat opgewacht. L. en Van Z. waren gewapend met messen.

In de chaos van de straatruzie zag niemand wie Sjeddy daadwerkelijk neerstak. De verdachten hebben bij de politie ontkend. Toen de rechtbank hen wilde ondervragen, deden zij er het zwijgen toe. Volgens het OM wijzen verklaringen en met name forensisch bewijs echter overduidelijk in de richting van L.

Donderdag en vrijdag komt de verdediging aan het woord. De uitspraak staat gepland op 3 februari.

Eis: tot tien jaar cel voor dood Sjeddy
Eis: tot tien jaar cel voor dood Sjeddy (Foto: ANP)

Ikram uit Driebergen nog niet gevonden

Een grote zoekactie in de bossen rond Zeist en Driebergen naar een dertienjarig meisje heeft dinsdag geen resultaat opgeleverd. Het vermiste meisje, Ikram Ammari uit Driebergen, is niet gevonden, meldt de politie Midden-Nederland. "We hebben ook geen zaken meer aangetroffen waaruit blijkt dat ze in het gebied is geweest", zei een woordvoerster. Eerder werden haar fiets en tas in het bosperceel gevonden. Volgens de politie zijn er geen aanwijzingen dat het gaat om een misdrijf.

Aan de zoektocht werd deelgenomen door mariniers, de mobiele eenheid, agenten en leden van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO). Ook een helikopter, speurhonden en politiepaarden werden ingezet. "We gaan nu verder met het horen van getuigen en familie en vrienden van het meisje."

De vmbo-scholiere wordt vermist sinds ze maandagmiddag niet thuis kwam van school. Ze werd maandag rond 15.30 uur voor het laatst zijn gezien in Zeist en eerder in de omgeving van het station Driebergen/Zeist. Maandagavond laat werd een bericht verspreid via Burgernet, waarna een deelnemer liet weten haar fiets te hebben gezien in een bosgebied in de omgeving van Zeist. Daarop werd dinsdag de zoekactie op touw gezet.

Vermist meisje uit Driebergen niet gevonden
Vermist meisje uit Driebergen niet gevonden (Foto: ANP)

'Eekhoorn groter gevaar dan hackers'

Eekhoorns zijn een groter gevaar voor computersystemen en elektriciteitsnetten dan cyberspionnen en hackers. Dat is de conclusie van een Brit die netwerkstoringen over de afgelopen jaren heeft onderzocht.

Onderzoeker Cris Thomas heeft met het project CyberSquirrel 1 gezocht naar de oorzaken van netwerkstoringen in 2016. Op een conferentie van veiligheidsexperts in Washington zei Thomas dat hij dat deed "om iets af te doen aan de volkomen belachelijke beweringen over cyberoorlogen die worden gelanceerd door hooggeplaatsten in regeringen en in de industrie".

Thomas ontdekte dat dieren kolossale schade veroorzaken, die zelden serieus wordt genomen. Hij registreerde bijvoorbeeld 1700 stroomstoringen die werden veroorzaakt door voornamelijk eekhoorns, vogels, ratten en slangen. Die storingen troffen in totaal vijf miljoen gebruikers. Van de dieren bleek de eekhoorn verreweg het gevaarlijkst.

'Eekhoorn groter gevaar dan hackers'
'Eekhoorn groter gevaar dan hackers' (Foto: BuzzT)

Seizoen wéér vroegtijdig voorbij voor skiër Svindal

Voor skiër Aksel Lund Svindal is het seizoen weer eens vroegtijdig tot een einde gekomen. De Noorse snelheidsspecialist is onder het mes gegaan en zal dit seizoen niet meer in actie komen.

"Daar gaan we weer...", opende Svindal dinsdag op Facebook. "Al sinds de afdaling in Val Gardena heb ik een raar gevoel in mijn knie, alsof er iets niet klopte.We konden het niet echt vinden, maar na de trainingsruns in Wengen was ik er zeker van: er klopte iets niet en we moesten er iets aan doen."

Svindal besloot voor een operatie te gaan en daaruit bleek dat een meniscus niet meer vast zat aan het bot. "Een meniscus die niet vast zit betekent dat 'ie niet functioneert en een niet functionerende meniscus betekent dat elke landing en elke hobbel pijn doet", legt de Noor uit. "Het goede nieuws is dat de kans groot is dat dit volgend seizoen veel beter zal zijn. Het slechte nieuws is dat het betekent dat ik voor dit seizoen klaar ben, dat klinkt bekend..als het echt helpt is het het echter volledig waard", sluit hij af.

Svindal heeft dit seizoen door eerder blessureleed welgeteld vier wedstrijden achter de rug: een super-G en afdaling in Val Gardena en hetzelfde in Val d'Isère, met drie podiumplekken tot gevolg. Vorig seizoen ging hij in januari in Kitzbühel hard onderuit, waardoor zijn seizoen ten einde kwam, en in het seizoen daarvoor deed hij alleen aan twee wedstrijden op het WK mee. 

Kinderarts uit vak gezet om kinderporno

Een voormalig kinderarts van het Radboudziekenhuis in Nijmegen, die eerder werd opgepakt wegens het bezit van kinderporno, mag nooit meer als kinderarts werken. Hij blijft wel arts. Dat heeft het Regionaal Tuchtcollege Amsterdam dinsdag besloten, naar aanleiding van een klacht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

De politie nam in september 2015 een aantal gegevensdragers van de man in beslag waarop een grote hoeveelheid pornografische en erotische afbeeldingen stond, waaronder dertien kinderpornografische afbeeldingen. Ook werden verscheidene chats aangetroffen die aan kinderporno te relateren waren.

De man is destijds direct ontslagen door het ziekenhuis en is inmiddels zo'n anderhalf jaar niet meer werkzaam als arts.

Uit verslagen van de behandelend psycholoog blijkt dat er bij de arts geen sprake is van pedofiele geaardheid of een persoonlijkheidsstoornis. "Het risico op herhaling wordt laag ingeschat en hij heeft zijn carrière en specialisatie als kinderarts beëindigd. Doorhaling van zijn bevoegdheid om als arts te werken vindt het college te ver gaan, zodat hij nog wel als arts kan blijven werken", aldus het tuchtcollege.

Kinderarts uit vak gezet om kinderporno
Kinderarts uit vak gezet om kinderporno (Foto: ANP)

Schippers laat indoorseizoen schieten

Atlete Dafne Schippers laat het indoorseizoen schieten, zo heeft ze op haar website bekendgemaakt. De 24-jarige Nederlandse is momenteel in het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch op trainingskamp en verkiest voorbereiding op het outdoorseizoen boven het lopen van wedstrijden.

Schippers is de regerend Europees kampioen op de 60 meter indoor, maar zal begin februari in Belgrado deze titel niet gaan verdedigen. Vorig jaar op het wereldkampioenschap in Portland eindigde ze als tweede.

Een combinatie van een winter- en zomerseizoen ziet Schippers voor dit jaar niet zitten. "Na een lang en intensief seizoen in 2016 hebben we met het team besloten om dit jaar wat meer nadruk te leggen op trainingsarbeid. Zodat ik mij optimaal kan voorbereiden op het outdoorseizoen. Helaas voor de trouwe fans zal ik dus niet verschijnen aan de start van de indoorwedstrijden. Hopelijk volgend jaar weer, maar voor nu keihard aan het trainen voor een mooi outdoorseizoen!"

Schippers laat indoorseizoen schieten (Pro Shots / Henk Jan Dijks)
Schippers laat indoorseizoen schieten (Pro Shots / Henk Jan Dijks)

PvdA-minister: VVD op onderdelen PVV-light

Regeringspartij VVD is op onderdelen een PVV-light aan het worden. Dat stelde PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) dinsdag. Hij vraagt zich af of de VVD na de verkiezingen daadwerkelijk woord houdt om niet met de PVV in zee te gaan.

"De geschiedenis voedt de twijfel natuurlijk wel. Je ziet ook gewoon dat iets meer dan de meerderheid van de kiezers wel twijfelt of dit soort beloftes standhouden", zei de minister bij RTL Z over de uitspraak van premier Mark Rutte dat de kans op samenwerking nul is. Inhoudelijk staat de VVD toch echt veel dichter bij de PVV, aldus Dijsselbloem.

De sociaaldemocratische bewindsman ziet geen enkel raakvlak tussen de PvdA en de partij van Geert Wilders. "Wij kunnen gewoon niet met de PVV samenwerken" omdat beide partijen met hun opvattingen en idealen "zover tegenover elkaar"staan.

Rechtszaak Van der Graaf aangehouden

De rechtbank in Amsterdam heeft dinsdagmiddag de rechtszaak tegen Volkert van der Graaf aangehouden. De rechtbank noemt de aanwezigheid van de moordenaar van Pim Fortuyn bij de behandeling "te belangrijk" om zonder hem het verzoek tot hernieuwde gevangenneming te behandelen.

Van der Graaf was afwezig door de treinstoring die het lastig maakte om de hoofdstad te bereiken. Het OM wil hem weer voor een jaar laten opsluiten omdat hij zich niet aan de voorwaarden van zijn voorwaardelijke invrijheidssteling zou hebben gehouden.

Het Openbaar Ministerie zei dat het verzoek is gedaan omdat Volkert "ontoereikend en niet-constructief" meewerkt aan het resocialisatieproces na het uitzitten van zijn straf voor de moord op Pim Fortuyn. Daardoor bestaat gevaar voor recidive, betoogde aanklager Gerard Robben namens het OM.

Toelichting
In een toelichting op deze zogenoemde "vordering tot herroeping van de voorwaardelijke invrijheidstelling" schetste het OM een patroon van tegenwerking door Van der Graaf. Hij zou in zijn verplichte gesprekken met de reclassering steeds ontwijkende antwoorden geven, niet-actief meewerken, vragen van de reclassering betwisten en discussies uitlokken.

"Het is niet aan Van der G. om te bepalen hoe de reclassering haar werk moet doen", aldus Robben. Volgens hem bedroeg de gevangenisstraf achttien jaar "en niet twaalf jaar, dus hij heeft zich aan de voorwaarden te houden".

De zitting begon later in verband met de afwezigheid van Van der Graaf, die door de treinstoring zou zijn gestrand. Zijn advocaat Willem Jebbink probeerde contact te zoeken met zijn cliënt, maar dat lukte niet. Volkert zou volgens Jebbink de zitting erg graag willen bijwonen. Om die reden deed hij met succes een verzoek tot aanhouding. Er is nog geen nieuwe zittingsdatum vastgesteld.

Gegevens van forum makers Clash of Clans gestolen

Er zijn gegevens gestolen van het forum van de makers van Clash of Clans, Supercell. Het gaat om gebruikersnamen, e-mailadressen en gehashte wachtwoorden van gebruikers.

Volgens website Leakbase zijn gegevens van ongeveer 1,1 miljoen gebruikers gestolen. Website Motherboard heeft een monster van 100 gebruikers getest om de diefstal te kunnen bevestigen. Motherboard was in staat deze allemaal te bevestigen.

Supercell heeft volgens eigen zeggen alle gebruikers geïnformeerd en waarschuwingen op hun forum geplaatst. Het lek vond plaats in september 2016 en zou inmiddels zijn gedicht.

Supercell maakt gebruik van forumsoftware vBulletin welke regelmatig in het nieuws komt omtrent lekken.

Superheldenverhaal in Injustice 2

Warner Bros. Interactive Entertainment en DC Entertainment onthullen vandaag de officiële Injustice 2 Story Trailer – ‘The Lines are Redrawn.’

Bekijk hoe het verhaal dat in gang gezet werd in het vechtspel Injustice: Gods Among Us zich ontwikkelt in het vervolg als nieuwe DC-personages zich aansluiten bij het gevecht en de acties bepalen. Een uitgebreide preview kun je hier lezen.

Injustice 2 verschijnt op 18 mei 2017 voor het PlayStation 4 en Xbox One.

Xbox Australië komt met opblaasbare Xbox-controller

Terwijl we in Nederland momenteel kampen met temperaturen van onder het vriespunt, is het in Australië hoogzomer. Geheel in het zomerse kader heeft Xbox Australië daarom nu de 'limited edition inflatable Xbox Controller' aangekondigd.

De creatie is afkomstig van dezelfde Aussies die vorig jaar augustus al met de uiterst modieuze Xbox Onesie kwamen. De opblaasbare controller behoeft verder weinig uitleg, bekijk de plaatjes en bewegende beelden hieronder. 

Op buur-website Eurogamer waren de droge commentaren al niet van de lucht:

- What's the bath-ery life on that?

- It's hard to know for sure, they always inflate their figures

- Wait for the inevitable "guy completes Dark Souls using only an inflatable xbox controller" headline

- You can move through the water with better precision with an inflatable mouse and keyboard

I'm so PUMPED UP for this....

 Dat kan FOK! vast beter. Laat je bijdehante reactie achter in het commentaarveld!

Inhaalactie van het jaar: Verstappen verslaat Verstappen

Max Verstappen's inhaalactie op Nico Rosberg tijdens de Grand Prix van Brazilië is door Formule 1-fans gekozen tot beste inhaalactie van het seizoen 2016. Wereldautosportbond FIA hield op Twitter een verkiezing in een knock-outformat, waarbij twee acties het steeds tegen elkaar op moesten nemen.

Verstappen's inhaalactie op Rosberg in Brazilië stond in de finale tegenover Verstappen's inhaalactie op, jawel, Rosberg, in Silverstone. Uiteindelijk kreeg de prachtige actie op het drijfnatte circuit van Interlagos meer dan 80% van de stemmen in de finale.

Lakesidekampioen Durrant niet naar PDC

Darter Glen Durrant zal ook in 2017 uitkomen voor de BDO. De Engelsman won zondag voor het eerst in zijn loopbaan de titel op Lakeside, het WK van de BDO. Hij is al geruime tijd veruit de beste speler bij de bond en men verwachte dan ook dat hij na het binnenhalen van de titel over zou stappen naar de PDC - de bond waar vrijwel de hele wereldtop speelt.

Via zijn management heeft Durrant echter laten weten dat hij volgend jaar zijn Lakesidetitel wil verdedigen. Dit jaar versloeg hij in de finale de Nederlander Danny Noppert met 7-3. Duzza vertelde dat hij wel een rustpauze inlast en dat hij over drie weken in Assen niet op de Dutch Open zal verschijnen. Dat deed hij ook vorig jaar niet en ook destijds leek hij dicht bij een overstap te zitten. 

Bevoorrading AH in de knel door stroomstoring

Klanten van Albert Heijn kunnen dinsdag en woensdag te maken krijgen met enkele lege schappen in de winkels. Zeker honderd filialen van de supermarktketen in het noordwestelijk deel van het land worden niet of met flinke vertraging bevoorraad. Dat komt door de stroomstoring in Amsterdam en omgeving die ook het distributiecentrum in Zaandam trof.

Volgens een woordvoerster konden daardoor veel vrachtwagens niet vertrekken. Albert Heijn heeft meer dan honderd oproepkrachten ingeschakeld om de achterstanden weg te werken. Naar verwachting zijn alle schappen woensdag aan het eind van de ochtend weer volledig gevuld.

Door de storing vielen in het distributiecentrum en de filialen de koelinstallaties uit, maar er hoeven er geen producten te worden weggegooid omdat de meeste panden een noodstroomvoorziening hebben.

Fans niet blij met nieuw logo Juventus

Gisteravond presenteerde de Italiaanse voetbalclub Juventus haar nieuwe logo en daar was niet iedereen blij mee. Vol trots presenteerde de clubleiding van de Oude Dame het modern ontworpen beeldmerk tijdens een bijeenkomst met spelers, pers en belangstellenden. Al snel na de onthulling kwam er een storm van kritiek op gang.

Nu heeft Juventus wel vaker haar logo aangepast maar deze stap lijkt voor de fans wat te rigoureus. Ook vallen er veel grappen en grollen uit te halen met het nieuwe Juventus-logo.

Het oude logo aan de linkerkant en de vernieuwde versie aan de rechterkant:

Op Twitter was het nieuwe logo niet erg populair:

Anna & Elsa in jubileumshow Disney Parijs

Elsa en Anna, de twee prinsessen uit de populaire animatiefilm Frozen, krijgen een hoofdrol in de nieuwe parade Disney Stars. Met de feestelijke optocht, die vanaf eind maart in Disneyland Parijs te zien is, viert het park haar 25e verjaardag.

Elsa en Anna vormen de afsluiting van een lange parade van bekende personages uit tientallen jaren Disney-geschiedenis. Zij zwaaien het publiek toe vanaf het balkon van een rijdend ijskasteel. Andere helden uit de Disney-historie die deel uitmaken van de optocht zijn Mickey Mouse, Tinkerbell, Buzz Lightyear, Nemo en Dory, Assepoester en Sneeuwwitje. De première van de nieuwe show is op 26 maart 2017.

Frozen is met een wereldwijde opbrengst van meer dan een miljard dollar de grootste tekenfilmhit aller tijden. De film is gebaseerd op het sprookje De Sneeuwkoningin van Hans Christian Andersen en vertelt over een prinses die de gave heeft alles in sneeuw en ijs te veranderen.

Frozenheldinnen in jubileumshow Disney Parijs
Frozenheldinnen in jubileumshow Disney Parijs (Foto: BuzzE)

'Meer solidariteit in EU door Trumps kritiek'

Kritiek van de gekozen Amerikaanse president Donald Trump op Europa leidt alleen maar tot nieuwe solidariteit tussen de Europese lidstaten. Dat zei de Franse minister van Financiën Michel Sapin dinsdag.

Volgens Trump heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel een 'catastrofale fout' gemaakt door de grenzen voor vluchtelingen te openen. Volgens Sapin is deze kritiek onacceptabel. "De aanval op de kanselier kunnen we niet tolereren als Fransen en Europeanen."

De gekozen Amerikaanse president zei verder dat hij 35 procent belasting over de import van Duitse auto's gaat berekenen. Ook die uitspraak leverde Trump veel kritiek op, ook vanuit Berlijn. Het aandeel van Duitse autofabrikanten daalde na zijn aankondiging.

'Meer solidariteit in EU door Trumps kritiek'
'Meer solidariteit in EU door Trumps kritiek' (Foto: ANP)

Ambassadeur zegt sorry voor tweet over PVV

De Nederlandse ambassadeur in Denemarken heeft dinsdag zijn excuses aangeboden voor een tweet die hij een dag eerder schreef over de PVV. Henk Swarttouw leek in dat bericht naar de partij te verwijzen als "het beest".

Swarttouw reageerde maandag op een artikel van het Amerikaanse blad Newsweek over het feit dat Rutte een coalitie met de PVV na de verkiezingen uitsluit. De premier zei zondag in Buitenhof dat de kans op samenwerking met de PVV "nul" is. "Good news! No more feeding the beast", zei de ambassadeur hierover op Twitter.

Swarttouw richtte zich dinsdag op Twitter tot Wilders en verontschuldigde zich voor de opmerking. Hij zegt dat zijn taalgebruik "ongepast" was. "Excuus. Het was niet mijn bedoeling me te mengen in de verkiezingscampagne."

PVV-Kamerlid Raymond de Roon stelde eerder dinsdag al Kamervragen over de tweet. De Roon wil van minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) weten wat hij vindt van de opmerking van Swarttouw en of het gepast is dat een "vertegenwoordiger van de Nederlandse regering" zich op deze manier uitlaat over een lid van de Tweede Kamer. Volgens De Roon is de tweet niet alleen denigrerend richting Wilders, maar ook richting "de miljoenen Nederlanders die achter de PVV staan".

Ambassadeur zegt sorry voor tweet over PVV
Ambassadeur zegt sorry voor tweet over PVV (Foto: ANP)

Tijd voor extra screening asielzoekers

Er komt tijd voor extra screening van asielzoekers om signalen van jihadisme beter uit te kunnen zoeken. Sommigen van hen zullen daarom langer op de locatie moeten blijven waar de identificatie en registratie plaatsvindt. Dat schrijven minister Ard van der Steur en staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) dinsdag aan de Tweede Kamer.

Het gaat om die asielzoekers bij wie de eerste check een signaal oplevert dat nader onderzoek behoeft. Dat onderzoek kan bijvoorbeeld bestaan uit het uitlezen van een telefoon of een extra gesprek met tolken.

De maatregel is een reactie op een rapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie uit december. Daarin staat dat het maar beperkt lukt om signalen te verzamelen over mensenhandel, mensensmokkel of terrorisme in de zogeheten identificatiestraten, waar asielzoekers worden geregistreerd.

Tweede Kamer
"Dat baart ons zorgen", schrijven Van der Steur en Dijkhoff dinsdag. "Het kabinet is er zeer op gebrand verbeteringen aan te brengen vanwege het belang van onze veiligheid. " Volgens Van der Steur ontstaat er door de maatregel tijd om de "benodigde specialismen" in te zetten.

Uit het rapport bleek onder meer dat als er vragen waren over iemands identiteit, er niet altijd genoeg tijd was om het goed uit te zoeken. "Stel dat je al tien personen hebt voor nader onderzoek, dan moet je de afweging maken wat het meest belangrijk is. Je moet dus prioriteren", aldus een medewerker die in het rapport aan het woord kwam.

De Tweede Kamer debatteert dinsdag over de screening. De Telegraaf meldde dinsdag dat een Kamermeerderheid eist dat de screening van binnenkomende asielzoekers veel beter moet.

Tijd voor extra screening asielzoekers
Tijd voor extra screening asielzoekers (Foto: ANP)

John de Mol meldt groot belang in TMG

John de Mol heeft een belang van 18,4 procent in de Telegraaf Media Groep (TMG). Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerde melding bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Bij de beurstoezichthouder zijn geen eerdere meldingen van de televisiemagnaat met betrekking tot TMG bekend.

Het belang van De Mol loopt via een fonds van Dasym, de investeringsmaatschappij die zijn privévermogen beheert. Dasym zelf heeft een belang van iets meer dan 20 procent dat sinds 2009 geregistreerd stond bij de AFM, juist helemaal afgemeld. Geen van beide partijen was dinsdag bereikbaar voor een toelichting.

Rond TMG woedt een overnamegevecht. Het Vlaamse Mediahuis wil samen met de familie Van Puijenbroek, grootaandeelhouder met een belang van 40 procent, het moederbedrijf van onder meer De Telegraaf, Metro en de regionale krantengroep HMC van de beurs halen.

Kritisch
Twee andere grote aandeelhouders, Delta Lloyd en Navitas, hebben beloofd mee te werken aan die overname en hun belangen aan te bieden. Daarmee weten de bieders zich al voor het bod formeel is uitgebracht verzekerd van meer dan de helft van de aandelen TMG.

Dasym daarentegen liet zich medio december erg kritisch uit over het Belgische overnamebod. Opvallend detail is dat Delta Lloyd de vroegere eigenaar is van de investeringsmaatschappij en er naar verluidt nog altijd geld in heeft zitten. Overigens heeft ook de verzekeraar zijn belang vergroot, van 7 naar 11 procent.

John de Mol meldt groot belang in TMG
John de Mol meldt groot belang in TMG (Foto: ANP)

Oekraïne klaagt Rusland bij ICJ aan

Oekraïne heeft Rusland aangeklaagd bij het Internationaal Gerechtshof van de VN in Den Haag. Het land moet zich volgens Kiev verantwoorden voor "terreur en discriminatie tijdens zijn illegale agressie tegen Oekraïne", aldus het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag.

Oekraïne beschuldigt Rusland er al langer van dat het de pro-Russische rebellen steunt die in het oosten van het land vechten tegen het Oekraïense leger. Het land schendt internationale verdragen door wapens te leveren aan de separatisten. Verder zegt Kiev dat Rusland op de Krim, dat het in 2014 inlijfde, Oekraïeners en Krim-tataren discrimineert.

"We hebben meer dan twee jaar geprobeerd met onderhandelen de tegenstrijdigheden te regelen, maar Rusland wil zijn schending van de mensenrechten niet staken", aldus de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Pavel Klimkin.

Zowel Oekraïne als Rusland heeft het hof overigens nog niet erkend.

Oekraïne klaagt Rusland bij ICJ aan
Oekraïne klaagt Rusland bij ICJ aan (Foto: ANP)

82-jarige dievegge met rollator de cel in

Afgelopen maandag heeft de politie van Ede een 82-jarige vrouw de cel in gesmeten nadat zij in de lokale supermarkt voor vijftien Euro aan etenswaren bleek te hebben gestolen. 'Eenmaal op het politiebureau zorgde dat voor een vreemd beeld op de cellengang', aldus de politie.

Verdachten mogen normaliter helemaal geen persoonlijke bezittingen meenemen naar de cel, maar de politie besloot dit keer niet moeilijk te doen over de rollator van de vrouw. Daarnaast mocht ze in een iets grotere 'ophoudcel' in plaats van een normale cel.

Net als alle andere winkeldieven stond de vrouw overigens al snel weer buiten.

Rollator bij de cel (foto: Politie Ede)
Rollator bij de cel (foto: Politie Ede)

Karlovic wint monsterpartij op Australian Open

Op de Australian Open is op het moment een heuse monsterpartij bezig. In de eerste ronde staan Ivo Karlovic en Horacio Zeballos tegenover elkaar en de twee lijken elkaar bijzonder weinig ruimte te geven. 

Zeballos, de nummer 68 van de wereld, won de eerste set in een tiebreak en de tweede set met 6-3. Vervolgens kwam servicekanon Karlovic echter op dreef en met 7-5 en 6-2 trok hij de stand weer gelijk. De vijfde set is inmiddels al meer dan twee uur bezig. Het staat op het moment van schrijven 18-18, met Karlovic aan service.

De Kroatische nummer 21 van de wereld heeft al 67 aces geslagen, nog elf verwijderd van zijn persoonlijk record. Buiten dat record sloegen slechts twee spelers ooit meer aces in één wedstrijd: Nicolas Mahut en John Isner kwamen in 2010 op Wimbledon tot 103 en 113 aces in hun legendarische, meer dan elf uur durende wedstrijd. 

De wedstrijd is live te kijken op Eurosport 2 en via de Eurosport Player.

Update 12.02 uur

Zeballos heeft - met pijn en moeite - zijn service weer gehouden, waardoor het in de vijfde set inmiddels 20-20 staat. Aangezien er dus nog minimaal twee games gespeeld worden betekent het dat we minstens aan de 84 games gaan komen in de wedstrijd en dat is een nieuw Australian Open-record. In 2003 speelden Andy Roddick en de Marokkaan Younes El Aynaoui in de kwartfinales een partij die na 83 games beslist werd.

Update 12.12 uur

Karlovic heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van de Australian Open. Bij 21-20 ging het voor Zeballos fout op diens service: hij schonk de Kroaat twee matchpoints en op het tweede sloeg Zeballos de bal zelf ver buiten. Karlovic won de vijfde set met 22-20 en na 5:14 uur mag hij als winnaar gaan douchen. Hij kan 75 aces bijschrijven en komt dus drie stuks tekort voor een evenaring van zijn persoonlijk record. 

Karlovic wint monsterpartij op Australian Open (Pro Shots / Action Images)
Karlovic wint monsterpartij op Australian Open (Pro Shots / Action Images)

Jamiroquai maakt comeback

Het lijkt erop dat de band Jamiroquai een comeback gaat maken. Sinds maandag circuleert op internet een 22 seconden durende teaser onder de noemer Automaton Transmission 001. Het is volgens Britse media de voorbode voor een achtste album.

"Coming to a planet near you", luidt de boodschap op het Twitteraccount van Jamiroquai. Ook is er een nieuwe website en worden er 10 concerten aangekondigd waaronder op het North See Jazz festival in Rotterdam.

Het laatste album van Jamiroquai, Rock Dust Light Star, stamt alweer uit 2010.

AMC onderzoekt lijkontbinding op eigen grond

Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam heeft een vergunning gekregen om lijken te begraven op een eigen kleine begraafplaats voor wetenschappelijk onderzoek. Het doel is om onderzoek te doen naar de ontbinding van lichamen, die ter beschikking zijn gesteld aan de wetenschap. De begraafplaats is ook van belang voor forensisch onderzoekers en bij het oplossen van ernstige misdrijven, maakte het ziekenhuis dinsdag bekend.

De wetenschappelijke begraafplaats komt in een hoek van het AMC-terrein, waar ruimte is voor enkele tientallen lichamen. "We willen medio dit jaar beginnen met het onderzoek en het eerste lichaam begraven", zegt Roelof Jan Oostra hoogleraar Anatomie van het AMC. Op de begraafplaats worden de lijken zonder kist op een diepte van maximaal een meter begraven. Met het lichaam gaat meetapparatuur mee de grond in om de ontbinding te volgen.

Het is voor het eerst dat er een dergelijke begraafplaats komt in Nederland.

AMC onderzoekt lijkontbinding op eigen grond
AMC onderzoekt lijkontbinding op eigen grond (Foto: ANP)

'Heerlijk doorbetaalde' Van Gaal ziet FA Cup als grootste prestatie

Louis van Gaal sloot zijn periode bij Manchester United af met de winst van de FA Cup. Hij noemt het zijn grootste prestatie in zijn loopbaan als trainer.

"Ja, dat was de grootste prestatie", vertelde Van Gaal in gesprek met De Telegraaf. "Ik heb daar de laatste zes maanden op het schavot gestaan. Met mijn hoofd in een galg. Door toedoen van de Engelse media."

De druk op de Nederlander was enorm en daar had hij last van. "En dan moet je als mens proberen om bij je visie te blijven en die spelers van Manchester United blijven inspireren. Als je dan toch nog de FA Cup wint, wat een echte prijs is in Engeland, ben je daar als coach trots op."

Van Gaal verbond zich in de zomer in de zomer van 2014 voor drie seizoenen aan Manchester United, maar hij werd na twee seizoenen ontslagen. "Maar ik word nog een jaar heerlijk doorbetaald. En dat is niet mis, hoor, dat salaris. Alleen mag ik geen interviews geven."

Stroomstoring voorbij, treinverkeer nog ontregeld

Delen van Amsterdam en Zaandam zitten zonder stroom. Netbeheerder Liander kampt met een storing bij een hoogspanningsverdeelstation, zegt een woordvoerder.

In Amsterdam gaat het om het centrum en delen van West en Noord. Daarnaast zijn ook de oostelijke delen van Zaandam en Landsmeer door de storing getroffen. Volgens de netwerkbedrijf gaat het om ruim 360.000 klanten.

Liander denkt tot 6.30 uur nodig te hebben om de storing verhelpen.

Update 11:30 uur:
Treinreizigers moeten volgens de NS de hele dag nog rekening houden met problemen rond Amsterdam. Het kost veel tijd om de treinen na de stroomstoring weer te laten rijden.

"Op Centraal Station rijden treinen nu mondjesmaat. Maar veel treinen staan niet op de goede plek of er is geen conducteur. De stroom is ook nog niet goed genoeg om de wissels op de juiste manier te bedienen'', zei een woordvoerder van het spoorbedrijf.

De NS adviseert de mensen daarom nog steeds om de reis naar Amsterdam, Schiphol en Utrecht als het mogelijk is uit te stellen. Mensen die wel met de trein gaan, moeten de informatie over de dienstregeling goed in de gaten houden.

Update 09:56 uur:
User Bart meldt dat hij weer stroom heeft in Zaandam. De NS meldt dat de stroomstoring inmiddels is verholpen, maar dat het treinverkeer voorlopig nog ernstig ontregeld zal zijn. Ook Liander meldt dat de stroomstoring is verholpen en biedt haar excusus aan voor de overlast. 

Update 09.25 uur: 
De NS is ook getroffen door de stroomstoring. Van en naar Amsterdam centraal is geen treinverkeer mogelijk omdat door de stroomstoring seinen en wissels niet werken. De gevolgen hiervan breiden zich uit naar de rest van het land volgens de NS. Ze raadt reizigers aan om de reis naar Amsterdam, Schiphol of Utrecht uit te stellen.  

Update 07.45 uur:
Zo'n 160.000 klanten van Liander in Amsterdam hebben weer stroom. De netbeheerder meldt dat de storing in het oostelijke deel van Amsterdam en in delen van Amsterdam-Noord verholpen is.

Nog zo'n 200.000 klanten zitten zonder stroom. Hoe lang de storing nog gaat duren, durft Liander niet te zeggen. Stap voor stap denkt het netwerkbedrijf de stroom weer te kunnen inschakelen.

Over de oorzaak van de storing kan het bedrijf nog niets zeggen.

Hacker kaapt waarschuwingsmail politie

De politie in Noord-Nederland waarschuwt voor een hacker die met een fakemail probeert misbruik te maken van een aangekondigde waarschuwingsmail van de politie. Dinsdag kreeg de politie hierover enkele telefonische meldingen.

Maandag maakte de politie bekend dat zo'n 20.000 mensen deze week een mail krijgen waarin ontvangers wordt opgeroepen hun inloggegevens te wijzigen. Die zijn mogelijk gestolen door een opgepakte verdachte van computercriminaliteit.

In de valse mail van afzender 'Oproeping Politie' wordt gesuggereerd dat de ontvanger een brief van de politie heeft gekregen. In de mail staat een link om de brief alsnog te downloaden als deze niet is ontvangen.

In de mails die de politie verstuurt staat geen downloadlink. De politie waarschuwt ontvangers goed op te letten op de afzender van een e-mail en geen bestanden te downloaden bij mails van een onbekende afzender.

Haase na vijfsetter uitgeschakeld op Australian Open

Voor tennisser Robin Haase zit het eerste Grand Slam-toernooi van het jaar er weer op. De Hagenaar kon na een kleine drie uur in de eerste ronde zijn spullen weer bij elkaar rapen. De Duitse tiener Alexander Zverev, een van de grootste talenten in de sport, bleek niet geheel onverwacht een maatje te groot: 2-6, 6-3, 7-5, 3-6 en 2-6.

Haase begon zijn toernooi in stijl door zijn eerste twee servicegames gelijk in te leveren en de set met 2-6 te verliezen. Vervolgens herpakte hij zich echter uitstekend en met 6-3 en 7-5 kwam hij zowaar op voorsprong in de wedstrijd. Een vroege break in set vier leek Haase, de mondiale nummer 57, mogelijk richting een verrassing te kunnen helpen, maar dat zat er toch niet in. De 19-jarige Zverev knokte zich terug en won de set, waarna de beslissende set een kopie werd van de eerste: Haase leverde zijn eerste twee servicebeurten direct in en verloor de set met 2-6. 

Voor Haase is het inmiddels de negentiende keer in 32 pogingen dat hij op een Grand Slam-toernooi in ronde één uitgeschakeld wordt. In Melbourne heeft hij zich nu al zes jaar op rij niet op meer dan één wedstrijd hoeven voorbereiden. 

Haase na vijfsetter uitgeschakeld op Australian Open (Pro Shots / Action Images)
Haase na vijfsetter uitgeschakeld op Australian Open (Pro Shots / Action Images)

Extreemrechtse partij NPD niet verboden

De extreemrechtse partij NPD in Duitsland wordt niet verboden. Dat heeft het constitutionele hof in Karlsruhe dinsdag bepaald. Hoewel de partij 'vijandig' staat tegenover de grondwet, zijn er volgens het hof te weinig aanknopingspunten om de partij te verbieden.

Critici hadden vooraf al gewaarschuwd dat een verbod het waarschijnlijk niet zou halen. Er zijn behoorlijke hordes te nemen voordat een partij kan worden verboden en bovendien heeft de partij al fors aan betekenis ingeboet. De partij is alleen nog op gemeentelijk niveau actief. Het is al de tweede keer dat een poging de NPD te verbieden op niets uitloopt. In 2003 werd ook al eens een poging gedaan. De NPD heeft in heel Duitsland ongeveer 5200 leden. De partij werd in 1964 opgericht en ontstond in Oost-Duitsland.

Het is de afgelopen zestig jaar pas twee keer gebeurd dat een Duitse partij is verboden. In 1952 werd de Sozialistische Reichspartei (SRP) verboden. Vier jaar later viel dit ook de Kommunistische Partei Deutschlands (KPD) ten deel.

Extreemrechtse partij NPD niet verboden
Extreemrechtse partij NPD niet verboden (Foto: ANP)

14-jarige verspringster maakt indruk met supersprong

De Franse atlete Heather Arneton heeft bij indoorwedstrijden in het Franse Eaubonne het verspringen gewonnen. Dat deed ze met een afstand van 6,57 meter. Dat is op zich een prima resultaat, maar vorig jaar waren wereldwijd zo'n zeventig vrouwen beter.

Toch is er iets wat de prestatie van Arneton erg bijzonder maakt: de atlete is nog maar 14 jaar jong. Ter illustratie: de jongste atlete die vorig jaar verder kwam dan 6,57 was de toch al 20-jarige Ese Brume uit Nigeria. In de geschiedenis sprongen slechts twee dames van onder de 18 verder dan Arneton afgelopen weekeinde deed. De Oost-Duitse Heike Drechsler - later twee keer olympisch kampioene - vloog op jonge leeftijd naar 6,58 meter, Anu Kaljurand kwam namens de Sovjet-Unie tot 6,61 meter.

"Heather wordt olympisch kampioene, dat durf ik rustig te zeggen", sprak Arneton's coach Antony Yaïch. Dat het kind in elk geval vroeg met torenhoge druk om moet leren gaan lijkt dan ook duidelijk. "Ik heb nog nooit zo'n talent gezien", vervolgt Yaïch. Een echte uitschieter was het ook niet van de jongedame, die in december met 6,42 meter al indruk maakte. Ze is overigens te jong om in maart mee te doen aan het EK indoor in Belgrado. Dat is jammer, want met haar prestaties zou de 14-jarige al niet misstaan in een Europese finale. 

Premier May wil geen gedeeltelijke brexit

Het Verenigd Koninkrijk zal niet streven naar een gedeeltelijke brexit, die het land 'deels in en deels uit' de Europese Unie houdt. Dat zal de Britse premier Theresa May volgens haar kantoor bekendmaken in de belangrijke toespraak dinsdag over de twaalf hoofdpunten voor onderhandelingen over uittreding uit de EU.

"We zoeken naar een nieuw en gelijkwaardig partnerschap, tussen een onafhankelijk en soeverein Groot-Brittannië en onze vrienden en bondgenoten in de EU", zegt May in delen van de speech die al vooraf werden uitgebracht. "Geen gedeeltelijk lidmaatschap van de Europese Unie, geen associatie-lidmaatschap of een vorm die ons half binnen en half buiten de EU houdt. We streven niet naar een model dat al door andere landen gebruikt wordt. We willen ook niet delen van ons lidmaatschap houden, als we vertrekken."

Premier May wil geen gedeeltelijke brexit
Premier May wil geen gedeeltelijke brexit (Foto: ANP)

'Verdachte aanslag Istanbul bekent'

De man die is aangehouden voor de aanslag op een nachtclub in Istanbul heeft bekend. Dat heeft de gouverneur van Istanbul, Vasip Sahin, dinsdag bekendgemaakt. Door de aanslag even na de jaarwisseling vielen 39 doden.

De verdachte is een man uit Oezbekistan en is daar in 1983 geboren. Zijn vingerafdrukken komen overeen met gevonden afdrukken op de plek van de aanslag.

Maandag werd bekend dat hij was gearresteerd in de wijk Esenyurt in Istanbul. Hij heet volgens de gouverneur van de Turkse stad Abdulgadir Masharipov. Hij zou zijn getraind in Afghanistan. Volgens de gouverneur zijn na de aanslag ongeveer vijftig mensen aangehouden.

Islamitische Staat
Kort na het bloedbad verscheen een video op internet waarop de verdachte zichzelf filmde in Istanbul. Hij zou illegaal Turkije zijn binnengekomen.

De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat. De gouverneur verklaarde dat de aanval inderdaad namens de terreurbeweging is gedaan.

'Verdachte aanslag Istanbul bekent'
'Verdachte aanslag Istanbul bekent' (Foto: ANP)

'Aussie' (17) verrast op Australian Open

De Australische tennisser Alex de Minaur heeft in de eerste ronde van de Australian Open voor een mooie verrassing gezorgd. De pas 17-jarige debutant, in Melbourne aanwezig dankzij een wildcard, vocht zich in bijna vier uur langs de Oostenrijker Gerald Melzer.

De Minaur leek inspiratie te halen uit de aanwezigheid van zijn grote held, Davis Cup-captain Lleyton Hewitt. Die zag hoe de tiener in de vierde set een matchpoint overleefde en vervolgens de tiebreak domineerde, waarna hij Melzer in de vijfde set kansloos liet: 5-7, 6-3, 2-6, 7-6 (2), 6-1.

"Ik kan echt niet beschrijven hoe ik me op het moment voel...het is het beste moment van mijn leven", stamelde De Minaur na afloop. "Ik heb nog nooit zo'n ongelooflijke ervaring met het publiek en alles erbij gehad. Ze maakten zoveel herrie, ik ben er zeker van dat zij me door de wedstrijd heen hebben gesleept. Ik wilde voor elk punt vechten."

In de tweede ronde moet De Minaur het opnemen tegen het Amerikaanse servicekanon Sam Querrey. "Waarschijnlijk ga ik gewoon proberen om zijn services terug te slaan en dan zien we wel wat er gebeurt. Ik ga mijn eigen spel spelen en heb nu al zin om weer de baan op te gaan."  

Kwartaalomzet Zalando boven 1 miljard euro

Zalando heeft in de laatste drie maanden van 2016 voor het eerst een kwartaalomzet van meer dan 1 miljard euro behaald. De verkopen namen met ruim een kwart toe, meldde het Duitse webwinkelbedrijf dinsdag.

Op basis van voorlopige cijfers schat Zalando de opbrengsten in het belangrijke feestdagenkwartaal op bijna 1,1 miljard euro. De winst voor rente en belastingen (ebit) komt naar verwachting uit tussen de 81 miljoen en 104 miljoen euro, tegen 72 miljoen euro een jaar eerder.

Over heel 2016 is de omzet uitgekomen op ruim 3,6 miljard euro. Dat betekent een groei van 23 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. De winstgevendheid is volgens het bedrijf aanzienlijk verbeterd. Het bedrijfsresultaat zal tussen de 202 en 225 miljoen euro komen te liggen, afhankelijk van de definitieve cijfers over het vierde kwartaal.

Kwartaalomzet Zalando boven 1 miljard euro
Kwartaalomzet Zalando boven 1 miljard euro (Foto: ANP)

Warriors en Cavaliers op herhaling

In de NBA werd vannacht één van de meest geanticipeerde wedstrijden van het jaar gespeeld. Voor de tweede keer sinds de NBA finale van afgelopen seizoen stonden de Golden State Warriors en de Cleveland Cavaliers tegenover elkaar.

De rivaliteit tussen de twee ploegen gaat terug tot de NBA finale van het seizoen 2014/2015. Dat jaar wonnen de Warriors van een zwaar gehavende Cavaliers. De ploeg uit Cleveland miste in die finale Kevin Love en zag ook Kyrie Irving geblesseerd uitvallen. LeBron James veranderde in die finaleserie in een soort basketbalgod, maar kon niet verhoeden dat de Warriors hun eerste titel sinds 1975 wonnen.

Een jaar later troffen de ploegen elkaar weer in de finale. Ditmaal waren het de Warriors die een startende speler misten in de finale, center Andrew Bogut viel uit. Ondanks dit gemis liep Golden State uit naar een 3-1 voorsprong in de best-of-seven serie. De Cavaliers presteerden het echter om als eerste NBA team een 3-1 achterstand in de finale ongedaan te maken en wonnen de beslissende zevende wedstrijd in Oakland.

De twee teams speelden dit seizoen één keer eerder tegen elkaar. De NBA, die een uitstekende marketingafdeling heeft, plande het eerste onderlinge treffen op Eerste Kerstdag. Voor miljoenen kijkers namen de Warriors en ruime voorsprong, maar stortte de ploeg in het vierde kwart helemaal in elkaar. De Cavaliers wonnen met een schot van Kyrie Irving in de slotseconden.

De tweede wedstrijd tussen de rivalen werd gisteren gespeeld. Niet geheel toevallig was deze op Martin Luther King Day gepland. Ook een feestdag in Amerika en een garantie voor hoge kijkcijfers.

Slechts één van de twee teams wist alle opgebouwde spanning waar te maken. De wedstrijd werd een ongekende oorwassing voor de regerend NBA kampioen. De Warriors speelden gefocust en getergd en overrompelden hun tegenstander vanaf de start. Na één kwart stond de thuisploeg met 37-22 voor en bij rust was de stand 78-49. In de imposante carriere van LeBron James had hij nooit de kleedkamer opgezocht met een grotere achterstand.

De rest van de wedstrijd deed er weinig meer toe. Beide ploegen deden rustig aan en gaven de reserves ruim speeltijd. De eindstand werd 126-91.

Man van de wedstrijd was waarschijnlijk Draymond Green. De alleskunner van Golden State had als primaire taak het LeBron James zo moeilijk mogelijk te maken. Hij slaagde daar behoorlijk goed in en wist ook 11 punten, 13 rebounds, 11 assists en 5 blocks op de statsheet te plaatsen.

Voor Cleveland was dit de derde nederlaag in vier wedstrijden. Geen reden tot paniek, de ploeg speelt een serie zware uitwedstrijden aan de Amerikaanse westkust waarbij verliezen geen schande is. De voorsprong op de achtervolgers in de Eastern Conference is ook nog intact.

De Warriors liggen halverwege het seizoen precies op schema om 70 wedstrijden te winnen.

Highlights van de Warriors tegen de Cavaliers. Bron: YouTube.

Er stond nog veel meer moois op het programma op Martin Luther King Day. De los Angeles Clippers maakten korte metten met de Oklahoma City Thunder: 120-98. De Clippers fans gingen met gemengde gevoelens naar huis. Chris Paul verrekte zijn duim in het tweede kwart en kwam niet terug in het veld. Het is onzeker of hij wedstrijden moet missen.

Zes Clippers wisten de dubbele cijfers te halen. Bankspeler Marreese Speights werd met 23 punten topscorer. Bij Oklahoma City bleef Russell Westbrook steken op 24 punten, 5 rebounds en 4 assists.

De Boston Celtics versloegen de Charlotte Hornets met 108-98. Zoals zo vaak dit seizoen was het de kleine Isaiah Thomas die zijn ploeg in het vierde kwart op sleeptouw nam. De guard scoorde 17 van zijn 35 punten in de laatste twaalf minuten.

De Denver Nuggets wonnen in eigen huis van de Orlando Magic, 125-112. Beide ploegen spelen een vrij kleurloos seizoen. Een play-off plaats zit er voor beide teams niet in, maar ze zijn ook niet zo slecht dat ze straks kunnen hopen op een aansprekende speler in de jaarlijkse draft. Bij Denver gebeurt echter iets bijzonders. De tweedejaars Serviër Nikola Jokic is sinds een paar weken starter en dit pakt bijzonder goed uit.

Jokic is een veelzijdige center die sterk is onder de basket, maar ook van afstand kan schieten en met de mooiste passes strooit. Hij wordt al vergeleken met de legendarische Litouwer Arvydas Sabonis. Tegen de Magic speelde Jokic waarschijnlijk de beste wedstrijd uit zijn nog jonge NBA carrière. De Serviër miste maar zes schoten en kwam tot 30 punten, 11 rebounds en 5 assists.

De New York Knicks krabbelden terug van een serie tegenslagen in de laatste paar weken. De ploeg gaf in eigen huis de Atlanta Hawks knap partij. Tot de laatste aanval bleef de wedstrijd op en neer golven. De Duitse Togolees Dennis Schröder schoot Atlanta met een driepunter op een 104-105 voorsprong, waarna New York nog één kans kreeg om de wedstrijd te beslissen. Rose zag zijn lay-up geblockt door Paul Millsap, Carmelo Anthony miste een tweede poging vanaf een meter of twee en Joakim Noah wist deze misser niet binnen te tikken, waardoor de Hawks ternauwernood wonnen.

Aan de ene kant is dit weer een tegenslag voor de geplaagde ploeg. Toch kunnen de Knicks hoop putten uit deze nederlaag. De ploeg ging strijdend ten onder tegen één van de sterkere ploegen in de Eastern Conference.

Bij Atlanta werd Dennis Schröder met 28 punten topscorer. Carmelo Anthony kwam voor New York tot 30 punten. Derrick Rose voegde 18 punten en 9 assists toe.

De Washington Wizards zijn bezig aan een sterke opmars in het oosten. Aan het begin van het seizoen stond de ploeg nog buiten de play-off plaatsen. De discussie of Washington John Wall moest ruilen laaide zoals elk jaar weer op. De Wizards zijn echter bezig met een opmerkelijke reeks. De ploeg won tegen de Portland Trail Blazers de twaalfde thuiswedstrijd op rij, 120-101. Met de zege klommen de Wizards naar de vijfde plaats in de Eastern Conference.

John Wall en Bradley Beal waren samen goed voor 49 punten in een wedstrijd die bij rust al was beslist.

Uitslagen

New York Knicks – Atlanta Hawks 107-108
Washington Wizards – Portland Trail Blazers 120-101
Milwaukee Bucks – Philadelphia 76ers 104-113
Indiana Pacers – New Orleans Pelicans 98-95
Denver Nuggets – Orlando Magic 125-112
Boston Celtics – Charlotte Hornets 108-98
Golden State Warriors – Cleveland Cavaliers 126-91
Phoenix Suns – Utah Jazz 101-106
Los Angeles Clippers – Oklahoma City Thunder 120-98

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 29-11
Toronto Raptors 27-13
Boston Celtics 26-15
Atlanta Hawks 24-17
Washington Wizards 21-19
Indiana Pacers 21-19
Milwaukee Bucks 20-20
Chicago Bulls 21-21
Charlotte Hornets 20-21
Detroit Pistons 19-24
New York Knicks 18-24
Orlando Magic 17-26
Philadelphia 76ers 13-26
Miami Heat 11-30
Brooklyn Nets 8-32


Western Conference

Golden State Warriors 35-6
San Antonio Spurs 31-9
Houston Rockets 32-11
Los Angeles Clippers 29-14
Utah Jazz 27-16
Memphis Grizzlies 25-18
Oklahoma City Thunder 25-18
Portland Trail Blazers 18-25
Denver Nuggets 16-23
Sacramento Kings 16-24
New Orleans Pelicans 16-26
Minnesota Timberwolves 14-27
Los Angeles Lakers 15-30
Dallas Mavericks 13-27
Phoenix Suns 13-28

 

'Nog geen akkoord over transfer El Ghazi'

Anwar El Ghazi is op weg naar de uitgang bij Ajax, maar er is nog geen overeenkomst met Lille OSC over een transfer van de vleugelspeler.

El Ghazi raakte dit seizoen onder Peter Bosz zijn basisplek bij Ajax kwijt en in november werd hij na slecht gedrag op een training zelfs voor een maand teruggezet naar Jong Ajax.

De 21-jarige aanvaller werd vervolgens in verband gebracht met tal van clubs, maar Lille lijkt de beste papieren te hebben om hem aan te trekken, maar een akkoord is er nog niet.

"Er is contact, maar geen contract", vertelde Nabila El Ghazi, zus en zaakwaarnemer van de Ajacied, tegen De Telegraaf.

Ajax zou als vervanger van El Ghazi de Braziliaan David Neres Campos willen halen. De 19-jarige aanvaller staat nog tot 2019 onder contract bij São Paulo.

Nibud: loonstrookje zegt niks over koopkracht

Veel mensen gaan er dit jaar in koopkracht minder op vooruit dan hun eerste loonstrookje doet vermoeden. Dat komt doordat de prijzen in de winkels zijn gestegen en de zorgpremie is verhoogd. Daarvoor waarschuwde het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) dinsdag.

Vooral de midden- en hogere inkomens zullen hier last van hebben. Zij kunnen er zelfs tot gemiddeld bijna twee tientjes op achteruit gaan, aldus het Nibud. Mensen in de lagere inkomensgroepen worden door een aantal andere maatregelen gecompenseerd en zullen daardoor in 2017 in doorsnee wel meer te besteden hebben.

Gepensioneerden leveren volgens het Nibud gemiddeld in aangezien de meeste pensioenen niet geïndexeerd worden. Dit kan gaan om een koopkrachtdaling van ruim 50 euro per maand. Mensen die vervroegd met pensioen zijn gegaan moeten er verder rekening mee houden dat zij nog niet profiteren van hogere heffingskortingen waar AOW'ers wel van profiteren.

De bruto loonstijging die mensen op hun loonstrookje tegenkomen bedraagt gemiddeld zo'n 1,7 procent. Maar hoe een en ander precies uitpakt in de portemonnee verschilt van geval tot geval. Het Nibud adviseert alle huishoudens daarom om hun eigen koopkracht te bekijken en een persoonlijke begroting voor 2017 te maken om zo grip te houden op de eigen inkomsten en uitgaven.

Recordjaar voor Renault

Renault kan tevreden terugkijken op 2016. De automaker bracht over het hele jaar een recordaantal van krap 3,2 miljoen auto's aan de man. Daarmee verkocht het bedrijf 374.000 auto's meer dan een jaar eerder.

In alle belangrijke markten wereldwijd wist de Franse automaker naar eigen zeggen marktaandeel te winnen. In thuismarkt Frankrijk, de belangrijkste afzetmarkt voor het merk, wist Renault zijn beste prestatie in vijf jaar te behalen. Ruim één op de vijf wagens die in het land werden verkocht was een Renault.

Ook Dacia timmerde stevig aan de weg. In totaal werden vorig jaar wereldwijd 415.010 auto's van het dochterbedrijf verkocht. Dat betekende een verkoopstijging van krap 11 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Voor 2017 verwacht het bedrijf de verkopen met 1,5 tot 2 procent verder op te schroeven. Vooral in China en India voorziet de automaker stevige groei.

Recordjaar voor Renault
Recordjaar voor Renault (Foto: ANP)

Guy Verhofstadt geen kandidaat EU-parlement

Guy Verhofstadt heeft zich dinsdagmorgen teruggetrokken als kandidaat voor het voorzitterschap van het EU-parlement. De liberale Belgische oud-premier deed dat enkele minuten voor de eerste stemronde begon, maakte de vertrekkende voorzitter Martin Schulz bekend.

De 751 leden van het parlement kiezen in Straatsburg een opvolger voor de sociaaldemocraat Schulz die de Duitse landelijke politiek ingaat. Er zijn nu nog zes kandidaten over die hem hopen op te volgen. Naar verwachting wordt het een van de kandidaten uit de grootste fracties: de christendemocraat Antonio Tajani (63) van de EVP of de sociaaldemocraat Gianni Pittella (58) van de S&D, beiden Italianen.

Guy Verhofstadt geen kandidaat EU-parlement
Guy Verhofstadt geen kandidaat EU-parlement (Foto: ANP)

Bieber-imitator opgepakt wegens afpersing

Een man die zich online voordeed als Justin Bieber om zo naaktfoto's van meisjes te krijgen, is opgepakt. Volgens TMZ heeft de verdachte bekend dat hij meerdere meisjes heeft opgelicht en afgeperst.

Bryan Asrary contacteerde in 2014 een 9-jarig meisje dat een bericht had achtergelaten op de Instagrampagina van Justin Bieber. Hij beweerde dat hij een vriend van de zanger was en kon regelen dat het meisje met haar idool kon smsen. Hij deed vervolgens alsof hij Justin was, en vroeg het slachtoffer in die hoedanigheid om naaktfoto's. Het meisje weigerde in eerste instantie, maar stuurde na verschillende bedreigingen toch beelden en een video.

Vorig jaar nam de Bieber-imitator opnieuw contact op met het meisje. Deze keer dreigde hij de foto's die ze eerder had gestuurd openbaar te maken, als ze geen nieuw materiaal stuurde. Het slachtoffer trok aan de bel bij haar moeder, die naar de politie stapte. Volgens de politiebronnen van TMZ wordt hij beschuldigd van afpersing, kinderporno en andere delicten.

Bieber-imitator opgepakt wegens afpersing
Bieber-imitator opgepakt wegens afpersing (Foto: BuzzE)

Economisch plaatje verder verbeterd

Het economisch beeld in Nederland is in januari opnieuw iets gunstiger geworden dan in de voorgaande maanden. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag op basis van zijn zogenoemde conjunctuurklok.

In die index brengt het CBS vrijwel alle belangrijke economische informatie samen die het de afgelopen maand of het afgelopen kwartaal heeft gepubliceerd. Deze maand dragen al die deelindicatoren bij aan de verbetering van het economische plaatje.

Zo ligt het vertrouwen bij zowel consumenten als ondernemers boven het langjarig gemiddelde. De consumptie van huishoudens zit in de lift, net als de export en de investeringen. Ook de industrie en arbeidsmarkt blijven aantrekken terwijl het aantal faillissementen daalt.

Het CBS publiceert dinsdag 14 februari een eerste berekening van de economische groei en werkgelegenheid in het vierde kwartaal, en daarmee voor heel 2016. In het derde kwartaal nam het bruto binnenlands product (bbp) met 0,8 procent toe. Dat was met name te danken aan een hogere export en consumptie.

Economisch plaatje verder verbeterd
Economisch plaatje verder verbeterd (Foto: ANP)

Zoektocht in oceaan naar MH370 gestaakt

De zoektocht in de Indische Oceaan naar het verdwenen toestel MH370 is gestaakt zonder dat er enig spoor is gevonden van het vliegtuig dat in 2014 verdween. Dat hebben de drie betrokken landen in het onderzoek dinsdag in een verklaring laten weten.

"Ondanks alle moeite en het gebruik van de beste wetenschappen is het in de zoektocht niet gelukt om het vliegtuig op te sporen", melden de Maleisische, Australische en Chinese autoriteiten gezamenlijk.

Vlucht MH370 verdween in maart 2014 met 239 passagiers aan boord. Het toestel was onderweg van Peking naar Kuala Lumpur. De verdwijning van de MH370 is een van de grootste mysteries in de geschiedenis van de luchtvaart. Er zijn alleen drie brokstukken van het vliegtuig gevonden, die waren aangespoeld op de eilanden Mauritius, het Franse Réunion en een eiland voor de kust van Tanzania.

Zoektocht in oceaan naar MH370 gestaakt
Zoektocht in oceaan naar MH370 gestaakt (Foto: ANP)

Holliday cancelde inauguratie na bedreigingen

Zangeres Jennifer Holliday heeft haar optreden tijdens de inauguratie van Donald Trump afgezegd, omdat zowel zijzelf als haar familie met de dood werden bedreigd door anti-Trumptuig. Dat meldt TMZ.

De Tony- en Grammy-winnares maakte zondag bekend dat ze toch niet zou optreden bij de ceremonie aankomende vrijdag, omdat ze de LGBT-gemeenschap niet voor het hoofd wilde stoten, maar nu blijkt echter dat toen haar management die beslissing bekendmaakte bij de organisatie achter de inauguratie, die zorg niet eens werd uitgesproken. De enige redenen die daarbij werden genoemd, waren de bedreigingen aan het adres van Jennifer en haar familie.

Een woordvoerder van de zangeres liet aan de site weten dat haar afzegging het resultaat is van zowel de LGBT-overwegingen, als de bedreigingen. "Ze was niet bang om op te treden. Ze wilde niet dat haar familie risico liep en ze wilde de homogemeenschap niet beledigen, die was erg verontwaardigd dat een voormalige medestander zou optreden voor Donald Trump."

Maandag gaf ook de Bruce Springsteen coverband B-Street Band aan ondanks een eerdere aankondiging niet te komen spelen tijdens de inauguratie. De muzikanten gaven als reden op dat ze het bij nader inzien toch niet respectvol vonden jegens The Boss om op te treden voor een presidentskandidaat over wie Springsteen zich vaak hard en negatief heeft uitgelaten.

In Amerika wordt Trump-aanhangers momenteel vaak met harde hand duidelijk gemaakt dat ze er beter aan doen hun poltieke mening aan te passen. Zo werd recent nog een zwakbegaafde blanke jongen ontvoerd en twee dagen mishandeld en gemarteld terwijl het live op facebook werd gestreamed. De daders daar riepen veelvuldig 'fuck whites' en 'fuck Donald Trump'.

'Holliday cancelde inauguratie na bedreiging'
'Holliday cancelde inauguratie na bedreiging' (Foto: BuzzE)

Nioh is klaar en krijgt gratis DLC

Uitgever Koei Tecmo heeft laten weten dat het spel Nioh goud is gegaan, kortom, de schijfjes worden vanaf nu gedrukt. Daarnaast komt er gratis DLC waarin er een PvP-modus toegevoegd wordt.

Nioh krijgt een player-versus-player modus vlak na de launch. Director Yosuke Hayashi geeft aan dat er ook een seizoenspas beschikbaar is waarmee je drie grote content-updates op korte termijn krijgt.

Het verhaal speelt zich af in 1600, net na de oorlog; de Sengoku-periode in Japan. Het land is compleet verwoest en de overlevenden hebben een nieuw probleem. Yokai, bovennatuurlijke wezens, veroveren het land van de rijzende zon. Jij speelt William, een blonde Europeaan die bedreven is met het zwaard. Je trekt door Japan, en zult moeten vechten tegen deze Yokai. Sommige zullen je helpen met hun krachten, maar de meeste wezens zullen je aanvallen. Niet alleen Yokai vallen je lastig, ook bandieten en andere samurai hebben het niet zo op buitenlanders. Het is geen hack en slash-game, maar eerder te vergelijken met de Dark Souls-games waarin je ook moet opletten en niet te gretig moet zijn, want ander is het game-over. Een preview van de game is hier te lezen.

Nioh komt 8 februari uit op PlayStation 4.

Advocaat Peter Wakkie op vrije voeten

De Nederlandse topadvocaat Peter Wakkie is weer op vrije voeten. De politie in Madrid heeft dinsdagnacht om 00.30 uur het verhoor beëindigd en heeft hem vrijgelaten. Dat meldt de woordvoerder van Wakkie in Nederland nadat hij contact had gehad met zijn advocaat in Spanje.

De advocaat werd maandagochtend gearresteerd bij aankomst op het vliegveld van Madrid. De Spaanse onlinekrant El Confidencial meldde dat Wakkie werd opgepakt in verband met de betaling van miljoenen euro's smeergeld aan familieleden van Russische ministers. Advocaten van Wakkie in Nederland weerspraken die beschuldiging echter ten stelligste en zeiden dat hij is aangehouden met als doel om zijn positie in een zakelijk geschil te ondermijnen.

Volgens de woordvoerder kan Wakkie gewoon terug naar Nederland reizen. "Ik ben blij als vriend en woordvoerder dat hij vrijgelaten is."

Advocaat Peter Wakkie op vrije voeten
Advocaat Peter Wakkie op vrije voeten (Foto: ANP)

Consumentenclubs dagen Philips voor rechter

ConsumentenClaim en de Consumentenbond slepen Philips en andere elektronicafabrikanten voor de rechter omdat zij in het verleden verboden afspraken hebben gemaakt over de prijzen van beeldbuizen. Dat maakten de twee organisaties dinsdag bekend.

Volgens de consumentenorganisaties hebben de elektronicabedrijven met hun kartel consumenten benadeeld. Zij betaalden jarenlang te veel voor televisies en computerschermen. De Europese Commissie legde daarvoor eerder al een fikse boete op.

"We vragen de rechter een zitting te houden waarbij alle bij het kartel betrokken partijen moeten verschijnen", aldus directeur Bart Combée van de Consumentenbond. "Zo willen we met de rechter afspraken over de vervolgaanpak maken. Dit is bijvoorbeeld nodig omdat de karteldeelnemers uit verschillende landen afkomstig zijn."

Consumentenclubs dagen Philips voor rechter
Consumentenclubs dagen Philips voor rechter (Foto: ANP)

'EU faalt in strijd tegen voedselverspilling'

De maatregelen van de Europese Unie om voedselverspilling tegen te gaan zijn te versnipperd en onregelmatig. Het probleem wordt nu op het bordje van de lidstaten geschoven, terwijl de Europese Commissie het beleid veel beter zou moeten coördineren.

Dat stelt de Europese Rekenkamer in een dinsdag verschenen rapport. De recente oprichting van een Europees platform tegen voedselverspilling vormt volgens de controleurs geen oplossing.

Wereldwijd gaat naar schatting ongeveer een derde van voor mensen bedoeld voedsel verloren, met enorme economische en milieukosten. Een van de redenen dat dit niet terugloopt, is dat er geen gemeenschappelijke definitie van voedselverspilling is.

De EU-landen, het Europees Parlement en de G20 hebben herhaaldelijk opgeroepen tot een krachtiger rol voor Brussel. Veel eerdere aanbevelingen zijn echter genegeerd of maar deels doorgevoerd. "Wat we nu nodig hebben, is een betere afstemming van het bestaande beleid, een betere coördinatie en een duidelijke beleidsdoelstelling om voedselverspilling te verminderen", aldus rekenkamerlid Bettina Jakobsen.

Zij stelt onder meer voor om juridische en andere obstakels voor voedselschenkingen weg te nemen. De nadruk moet echter liggen op het voorkómen van verspilling, niet alleen bij supermarkten en de industrie, maar ook in de landbouw en visserij.

'EU faalt in strijd tegen voedselverspilling'
'EU faalt in strijd tegen voedselverspilling' (Foto: ANP)

Sylvana Simons presenteert lijst Artikel 1

De op een polariserende leugen betrapte Sylvana Simons heeft maandag de lijst met kandidaten van haar nieuwe partij Artikel 1 voor de Tweede Kamerverkiezingen gepresenteerd. Ze deed dat in het televisieprogramma RTL Late Night.

Na lijsttrekker Simons staat Fatima Faïd, raadslid van de Haagse Stadspartij, op twee en Brigitte Sins op drie. Oud-SP'er Anja Meulenbelt is lijstduwer op de twintigste plek.

Sylvana Simons vertrok in december op nogal achterbakse wijze bij de politieke partij DENK en begon stiekem haar eigen partij. Ze kon zich plotseling niet meer vinden in de koers van DENK en was teleurgesteld in de omgang met haar. DENK-campagneleider Ian van der Kooye vertrok samen met Simons en staat nu op nummer zes op de lijst van Artikel 1.

Update 0740 uur:
Hoofdpunten van de nieuwe, zoveelste splinterpartij zijn het bevorderen van gelijkwaardigheid en het tegengaan van discriminatie. Sylvana zelf, die nogal wat antigeluid laat horen over alles waarover ze denkt een mening te hebben, zegt 'helemaal klaar te zijn met haat en negativiteit'. Of dat betekent dat ze de haat en negativiteit tegen zaken als het Sinterklaasfeest ook achterwege laat zal de tijd ons leren.

Artikel 1
Artikel 1

50Plus doet niet mee met pestgedrag tegen PVV

Partij 50Plus sluit op voorhand gesprekken met de PVV voor het vormen van een nieuwe regering niet uit. Dat schrijft fractievoorzitter Henk Krol dinsdag in een ingezonden stuk in de Volkskrant. Hij doet hiermee niet mee aan het schoolachtige pestgedrag dat de andere partijen vertonen. Die melden vol trots de Nederlandse kiezer niet serieus te nemen en de PVV op voorhand volledig buiten te sluiten.

50Plus wil wel dat de partij van Geert Wilders daarvoor voldoet aan twee voorwaarden: de AOW-leeftijd moet terug naar 65 jaar en de PVV moet het standpunt over vluchtelingen wijzigen. 50Plus staat volgens Krol een streng en rechtvaardig beleid voor "waarbij Nederland voor de echte gevallen waarin geweld en dood een rol spelen een verhoudingsgewijze bijdrage levert". Hij lijkt hiermee te doelen op het enkel toelaten van échte vluchtelingen en de stroom gelukszoekers die zich tussen de schrijnende gevallen bevinden de toegang te weigeren.

"Op dit punt zal de PVV na 15 maart door de knieën moeten", aldus Krol. Ten aanzien van de AOW-leeftijd merkt de 50Plus voorman op: "zoals bekend heeft de PVV ervoor gezorgd dat deze leeftijd wel omhoog ging door de dag na de verkiezingen van 2010 de verkiezingsbelofte op dit punt te breken. De PVV moet 50Plus steunen dat dit teruggedraaid wordt."

Andere partijen sluiten de PVV zoals gezegd wel uit als partner. Premier Mark Rutte was er zondag duidelijk over. "Dat gaat niet gebeuren", zei hij zondag in het programma Buitenhof. "De kans is niet 0,1, de kans is nul". De 'minder Marokkanen'-uitspraken van PVV-leider Geert Wilders en ook diens zware kritiek op de rechterlijke macht na zijn veroordeling voor die uitlatingen, zijn voor Rutte redenen dat hij "niet met hem wil werken" wat zoveel betekent als 'hij mag niet mee doen met knikkeren', of 'schijt aan wat de burger stemt'. Een houding die we van Rutte maar al te goed kennen inmiddels.

Ook Jesse Klaver, de koddige puber van GroenLinks die 'ook wel premier wil worden', weigert pertinent met de PVV samen te werken.

Door de PVV niet uit te sluiten hoopt 50Plus ervoor te zorgen dat de PVV als gevolg van de weigering van de andere partijen niet meer stemmen krijgt. Daarnaast merkt Krol op dat er "een heleboel gewone, aardige, nette, hardwerkende mensen" op de PVV stemmen "Die moeten weten dat we ook met hun opvattingen rekening houden."

50Plus praat wel met PVV
50Plus praat wel met PVV (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: Mist of zon

Hallotjes! De verschillen in temperatuur lopen de komende dagen flink op. In het oosten en zuiden vriest het 's nachts meest matig, terwijl het in de kustprovincies slechts een tweetal graden vriest. Boven gebieden waar sneeuw ligt kan het nog wat harder vriezen.

Het weerbeeld bestaat verder uit veel zon. Echter er zijn ook gebieden waar nevel, mist en laaghangende bewolking hardnekkig blijven. Daar blijft het kwik dan ook net onder nul. In gebieden met veel zon, en zeker in het westen komt het kwik iets boven nul uit.

De komende dagen blijven deze verschillen in stand. Zeker in het zuiden en oosten kan het in de nachten flink vriezen. De westelijke provincies moeten het met maar een paar graden vorst doen. Ook komt er in de loop van de week meer bewolking opzetten.

Fijne dag! 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:39
Zon onder: 16:59
Zonkracht: 1 / 1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1773 James Cook bereikt als eerste de Zuidpoolcirkel
1915 In Amsterdam wordt het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis gesticht voor kankerpatienten.
1961 Premier Patrice Lumumba van het voormalige Belgische Kongo wordt vermoord
1991 Operatie Desert Storm'begint.
2012 De bekende Nederlandse acteur Piet Romer overlijdt.

Paard, op de foto gezet door ToT (Foto: ToT)
Een paard is goed bestand tegen het winterse en koude weer. ToT legde dit mooie plaatje vast. ( foto: ToT)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!


Volkert weer voor rechter

Volkert van der Graaf, de moordenaar van politicus Pim Fortuyn, staat dinsdag opnieuw voor de rechter in Amsterdam. Het Openbaar Ministerie wil hem laten opsluiten wegens het niet nakomen van de voorwaarden waaronder hij vrij is gelaten.

Het OM heeft daarvoor in december bij de rechtbank in Amsterdam een zogenoemde "vordering tot herroeping van de voorwaardelijke invrijheidstelling" ingediend. Hij zou een jaar terug de cel in moeten. Van der Graaf kwam in mei 2014 onder voorwaarden vrij. Hij had toen tweederde van zijn straf van achttien jaar cel uitgezeten.

Na zijn vrijlating was Volkert gebonden aan een aantal bijzondere voorwaarden, zoals een contactverbod met de nabestaanden, een mediaverbod en een meldplicht bij en toezicht door de reclassering.

De zaak tegen Van der Graaf begint om 13.30 uur.

Volkert van der G. weer voor rechter
Volkert van der G. weer voor rechter (Foto: ANP)

Pornosites verboden in De Filipijnen

Grote paniek in de Filipijnse rukbunkers, zolderkamers en kelders. De regering van de Republiek der Filipijnen heeft namelijk sinds afgelopen zaterdag bekende pornosites als Pornhub, Xvideos, Redtube en diverse andere bekende websites met natuurbeelden op de zwarte verboden lijst gezet.

Het verbod op de online porno komt zo'n tien dagen nadat Pornhub bekend had gemaakt dat de inwoners van De Filipijnen de meeste tijd doorbrengen op hun website. Zo blijft een bezoeker uit dat land gemiddeld zo'n 12 minuten op de site rondhangen bij elk bezoek. Nederland staat in 2016 op de zesde plaats met zo'n 9,5 minuten. De Filipijnen hebben dit record al drie opvolgende jaren in handen.

Afgelopen november rukte president Rodrigo Duterte al uit om een nieuwe wet te ondertekenen waarin het bezit van pornografisch materiaal verboden is. Zo kan het in het bezit hebben van een pornoblad of het online bekijken van porno een boete opleveren van zo'n 200 euro of een jaar gevangenisstraf. Eerder werd porno al verboden in Rusland, China en Saoedie-Arabië. Geen tetten dus meer voor Joshua, Antonio, Reynaldo en al die andere Filipijnse FOK!kers rukkers.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.