Cijfers uit de Eredivisie: Speelronde 1

Dit seizoen geeft FOK!sport je na elke speelronde een overzicht cijfers over de Eredivisie. Afgelopen weekend werd speelronde 1 afgewerkt, waarna Feyenoord uiteindelijk de eerste koploper van deze nieuwe jaargang werd. De Rotterdammers wonnen hun openingsduel met 5-0 van FC Groningen.

De eerste wedstrijd van dit seizoen werd in Nijmegen gespeeld. Huurling Queensy Menig zorgde na 32 minuten voor de eerste treffer van deze nieuwe voetbaljaargang. Het was deze speelronde echter niet het snelste doelpunt. Dat kwam op naam van Davy Klaassen. In de wedstrijd tegen Ajax schoot hij tegen Sparta Rotterdam al na vijf minuten raak. Dit duel leverde de Amsterdammers na 90 minuten een 1-3 zege op.

In de afgelopen speelronde werden 31 doelpunten gemaakt. In de eerste helft konden supporters vijftien keer voor hun favoriete ploeg juichen, waar na de thee zestien keer gescoord werd. Van dit aantal doelpunten waren er twee een strafschop; Mike Havenaar (ADO Den Haag) en en Wout Weghorst (AZ) mochten vanaf elf meter aanleggen. Nemanja Gudelj van Ajax passeerde zijn eigen doelman en was dus verantwoordelijk voor het eerste eigen doelpunt van dit seizoen.

PEC Zwolle-speler Queensy Menig scoort de 0-1, het eerste doelpunt van dit seizoen (Pro Shots / Ronald Bonestroo)

De arbitrage trok in de eerste speelronde 34 keer een gele kaart, waarvan deze in twee gevallen in een rode kaart werd omgezet. Zowel Willem Huizing (sc Heerenveen) als Joël Veltman (Ajax) maakten de 90 minuten niet vol en mochten vroegtijdig gaan douchen. In de wedstrijd tussen Sparta Rotterdam en Ajax trok scheidsrechter Kevin Blom de meeste kaarten (8). Hij wordt echter op de voet gevolgd door Danny Makkelie, die de leiding over het duel tussen AZ en sc Heerenveen had. Daar werd zeven keer de gele kaart getoond.

In het afgelopen weekend kwamen uiteindelijk 245 spelers in actie. Veel ploegen gebruikten dus al hun wissels. In de wedstrijd tussen Roda JC Kerkrade en Heracles Almelo werd in deze ronde het minst gewisseld. Hier werd het spel 'slechts' vier keer stilgelegd.