New Hampshire naar Trump en Sanders

De Republikein Donald Trump en de Democraat Bernie Sanders hebben de voorverkiezingen in de Amerikaanse staat New Hampshire overtuigend gewonnen. Beide kandidaten hebben de overwinning opgeëist.

Met 92 procent van de stemmen geteld, blijkt volgens CNN dat Trump kon rekenen op zo'n 35 procent van de stemmen. Daarmee heeft hij een enorme voorsprong op zijn Republikeinse uitdagers. Gouverneur John Kasich koerst met een geschatte 16 procent van de stemmen af op een tweede plaats. Ted Cruz, die vorige week in Iowa won, lijkt met 12 procent derde te worden.

Aan de Democratische zijde gaf Hillary Clinton eerder al haar nederlaag toe. Ze feliciteerde haar rivaal Bernie Sanders met zijn overwinning in de staat. Hij lijkt te kunnen rekenen op een monsterzege. Van de getelde stemmen ging tot dusver 60 procent naar Sanders, tegenover 38 procent voor Clinton.

Iowa
Bij de voorverkiezingen in Iowa won Hillary Clinton nipt van Bernie Sanders. De 74-jarige senator kon de overwinning dit keer wel opeisen. 'Jullie kunnen er zeker van zijn dat onze overwinning vannacht zal leiden tot een wanhopige reactie van de financiële elite en het politieke establishment', schreef hij in een e-mail aan zijn aanhangers.

Trump haalde in zijn overwinningsspeech uit naar Sanders, 'die ons land wil weggeven'. De miljardair beloofde als president terreurgroep Islamitische Staat 'een flink pak slaag te geven'.

Derde plaats
John Kasich lijkt verzekerd van de tweede plaats bij de Republikeinen, maar de strijd om de derde plaats is nog in volle gang. Ted Cruz heeft een lichte voorsprong op Jeb Bush en Marco Rubio, die beiden ongeveer 11 procent van de stemmen halen.

Het is nog onduidelijk wat de uitslag betekent voor andere Republikeinse kandidaten. Gouverneur Chris Christie van New Jersey lijkt met 7 procent slechts zesde te worden. Hij kondigde in een speech aan terug te keren naar zijn thuisstaat. 'We gaan diep inademen en kijken naar de definitieve resultaten van vannacht', zei de 53-jarige Republikein.

New Hampshire naar Trump en Sanders
New Hampshire naar Trump en Sanders (Foto: ANP)