Adecco afgestraft op beurs

Redactie

Het aandeel van uitzender Adecco werd donderdagochtend afgestraft op de Zwitserse beurs na een onverwacht kwartaalverlies. De Europese aandelenbeurzen zakten na een vlakke opening in het rood. Beleggers verwerkten opnieuw een stroom aan bedrijfsresultaten en keken uit naar het Amerikaanse banencijfer, dat vrijdag verschijnt.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent lager op 466,55 punten. De MidKap daalde 1,1 procent tot 689,96 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen zakten 0,1 tot 0,5 procent.

Adecco kelderde bijna 9 procent in Zürich. 's Werelds grootste uitzendconcern schreef honderden miljoenen euro's af op bedrijfsonderdelen, vooral in Duitsland en Oostenrijk, en leed vorig kwartaal een nettoverlies van ruim een half miljard euro. Concurrent Randstad verloor 2,5 procent in de AEX.

Overname

Philips klom 0,7 procent. Persbureau Bloomberg meldde dat verscheidene investeringsmaatschappijen geïnteresseerd zijn in een overname van de verlichtingstak van het elektronicaconcern. In de MidKap was bouwbedrijf BAM de grootste daler met een min van 5,7 procent na publicatie van de resultaten.

Kendrion ging 6,6 procent onderuit. Volgens de producent van elektromagnetische componenten is er sprake van meer onzekerheid in de automotive sector door het schandaal bij Volkswagen. De Duitse autobouwer is een belangrijke klant van het bedrijf.

Onrust

Euronext won 3,6 procent. De beursuitbater profiteerde van de recente onrust op de financiële markten en zag het aantal transacties in het derde kwartaal flink toenemen. Euronext realiseerde daardoor meer winst en omzet.

In Parijs dikte Société Générale meer dan 4 procent aan. De op één na grootste bank van Frankrijk voerde zijn winst vorig kwartaal met ruim een kwart op. Beleggers waren echter niet tevreden over de resultaten van concurrent Crédit Agricole (min 6,2 procent).

De euro was 1,0869 dollar waard, vrijwel evenveel als bij het Europese slot op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 46,36 dollar. Een vat Brentolie kostte 0,2 procent meer op 48,69 dollar.

Adecco afgestraft op beurs
Adecco afgestraft op beurs (Foto: ANP)