CAS wijst beroep Rossi af

Maarten (rubbereend)

Valentino Rossi heeft donderdag van het Hof van Arbitrage voor de Sport in Lausanne geen gelijk gekregen in het beroep dat hij had aangetekend naar aanleiding van zijn straf na de GP van Maleisië in de MotoGP. De Italiaanse motorcoureur (Yamaha) werd wegens onsportief gedrag voor de laatste race van het seizoen in Valencia (zondag) naar de achterste startpositie verbannen.

Dat brengt een nieuwe wereldtitel op 36-jarige leeftijd in gevaar. Rossi voert het WK-klassement aan maar de voorsprong op zijn Spaanse rivaal en ploeggenoot Jorge Lorenzo is slechts zeven punten.

Rossi werd bestraft wegens zijn 'aanvaring' met Marc Márquez (Honda) op het circuit van Sepang. De titelverdediger uit Spanje, zelf al uitgeschakeld, klaagde dat hij met opzet door de Italiaan van de weg was gereden. Rossi ontkende ten stelligste en zei dat Márquez al een tijdlang bezig is hem te dwarsbomen ("vieze spelletjes") om zijn landgenoot Lorenzo aan het wereldkampioenschap te helpen.

Spoedbijeenkomst

De gemoederen binnen en buiten de MotoGP raakten dermate verhit, dat de internationale motorsportfederatie FIM donderdag een spoedbijeenkomst belegde voor de coureurs en de teammanagers op het circuit van Valencia. Vanuit de bond en de organisatie van de MotoGP kwam de dringende oproep er een sportieve wedstrijd van de te maken. "Sportiviteit en een eerlijke strijd zijn kernwaarden van onze sport. De slotrace van het jaar wordt live uitgezonden, dus het is een ideale gelegenheid om miljoenen kijkers te laten zien dat wij die waarden uitdragen", luidde een verklaring.

De in Italië mateloos populaire Rossi kreeg bijval van honderdduizenden fans die een petitie ondertekenden om zijn straf ongedaan te krijgen. Zelfs premier Matteo Renzi gaf steun aan de negenvoudig wereldkampioen. Een Italiaanse horlogemaker stopt uit ongenoegen aan het einde van dit seizoen de sponsorovereenkomst met de Spanjaard Lorenzo.

CAS wijst beroep Rossi af
CAS wijst beroep Rossi af (Foto: ANP)