EL: FC Groningen uitgeschakeld in Europa

FC Groningen heeft in de Europa League niets meer te zoeken. De noorderlingen gingen donderdagavond tijdens de vierde speelronde in poule F voor de derde keer onderuit. Het duel met Slovan Liberec in de Euroborg eindigde in 0-1. Met slechts één punt kan de ploeg van trainer Erwin van de Looi overwinteren in Europa definitief vergeten.

Voor FC Groningen was het een alles-of-nietswedstrijd. De ploeg van Van de Looi moest winnen om in poule F in de race te blijven. Die even duidelijke als zware opdracht leidde bij de thuisploeg tot een offensieve speelwijze, met Danny Hoesen (hersteld van een dijbeenblessure) en Bryan Linssen (als vervanger van de gepasseerde Jesper Drost) als exponenten.

Met drie aanvallers en Albert Rusnák als schietgrage schaduwspits speelde FC Groningen een hoopgevende eerste helft. Mede dankzij de offensieve impulsen van de vleugelverdedigers Johan Kappelhof en Lorenzo Burnet doken de noorderlingen veelvuldig gevaarlijk op in het Tsjechische strafschopgebied. Ook de snelle Jarchinio Antonio zorgde voor de nodige aanvoer. Met name Hoesen toonde in de afronding echter te weinig rust en kwaliteit om tot scoren te komen.

Gaten

Door de sterke aanvallende ambities liet FC Groningen achterin soms wat gaten vallen. Ook Slovan Liberec was voor de rust echter niet koelbloedig genoeg om een doelpunt te maken. Na een fout van Kappelhof kreeg Marek Bakos na ruim een half uur de beste kans. In vrijstaande positie knalde hij de bal tegen doelman Sergio Padt aan.

Na de pauze faalden beide ploegen opnieuw in de afwerking. Namens FC Groningen stuitten Linssen en Kasper Larsen op doelman Tomas Koubek. Het gelijkwaardige duel leek in 0-0 te eindigen, ware het niet dat in de slotfase een kopbal van Zdenek Folprecht via de paal en het lichaam van de onfortuinlijke doelman Padt in het Groningse doel belandde: 0-1.

De andere wedstrijd in de poule werd gewonnen Olympique Marseille met 1-0 van Sporting Braga. Braga bleef met negen punten koploper, gevolgd door Slovan Liberec (zeven punten), Marseille (zes) en FC Groningen (één).