FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 29 augustus 2015

Hoed Michael Jackson geveild voor 5.000 euro

Een door Michael Jackson gedragen hoed is zaterdagavond geveild voor 5.000 euro. De hoed was onderdeel van een grote Michael Jackson veiling ter nagedachtenis aan de King of Pop van het Nederlandse online veilinghuis Catawiki. Jackson zou zaterdag 57 jaar geworden zijn.

Volgens veilingmeester Jeroen Hamelink was er vanuit de hele wereld belangstelling voor de zwarte gleufhoed, die iconisch was voor zijn stijl. "Michael Jackson droeg dit soort hoeden zowel tijdens concerten als privé", aldus Hamelink. Jackson deed het hoofddeksel uit de veiling, dat hij speciaal had laten maken, in 2002 cadeau aan een douane-medewerker op het vliegveld van Los Angeles. ,,De hoed is extra bijzonder omdat er sporen van zijn make-up in de rand te zien zijn."

Behalve de hoed, met in de rand Jacksons naam in gouden letters, werden er tientallen topstukken aangeboden. Zo gingen verder een ongepubliceerde versie van het nummer What More Can I Give, gouden platen, gesigneerde objecten en andere bijzondere verzamelobjecten onder de hamer. De hoed van de in 2009 overleden popster werd gekocht door een Engeland wonende verzamelaar.

Hoed Michael Jackson geveild voor 5.000 euro
Hoed Michael Jackson geveild voor 5.000 euro (Foto: BuzzE)

Drankrijder door gevel huis Kaatsheuvel

Onverwacht bezoek voor een stel uit Kaatsheuvel. Een auto boorde zich zaterdagavond door de gevel van hun huis. De bestuurder had waarschijnlijk te veel gedronken, denkt de politie. De man is naar een ziekenhuis gebracht voor behandeling. De artsen moeten ook zijn bloed controleren op alcohol.

De twee bewoners van het huis aan de Rechtvaart zijn voor controle naar een huisartsenpost gebracht. Het is niet bekend hoe stevig het huis nog staat.

Eerder zaterdag knalde een aanhanger een huis binnen. Dat gebeurde ook in Noord-Brabant, in Heeze bij Eindhoven. Het voertuig was losgeschoten van een graafmachine. De bewoner liep snijwonden aan zijn rug op.

Voor een berg foto's zie 112-brabantnieuws.

Drankrijder door gevel huis Kaatsheuvel
Drankrijder door gevel huis Kaatsheuvel (Foto: ANP)

Uitslag Heracles Almelo - FC Twente

Om 20.45 begon in de Eredivisie het duel tussen Heracles Almelo en FC Twente. De thuisclub won de streekderby met 2-0. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

Heracles Almelo

2 - 0

FC Twente

 17' Bel Hassani
 75' Weghorst
   
 
 Gele kaart: Te Wierik, (Heracles Almelo), Katsikas, (FC Twente)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: ?
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Castro
Droste
Te Wierik
Zomer
Fledderus
Bruns (v.Ooijen/84)
Pelupessy
Bel Hassani
Tannane
Weghorst (Gladon/83)
Darri (Gosens/69)
  Marsman
Ter Avest
Uvini (Tapia/70)
Katsikas
v.d.Lely
Mokotjo
Ziyech
Gutiérrez
Corona (Oosterwijk/70)
Olaitan
Ede


Heracles-spelers vieren feest na de 2-0 overwinning (Pro Shots / Peter Lous)

Feelgood: Wolverine verrast 8-jarig jochie

Domenic, een 8-jarig Australisch jochie dat Cystic Fybrosis (Taaislijmziekte) heeft, is onlangs opgevrolijkt door niemand minder dan Hugh Jackman die de rol van Wolverine vertolkt. Het ventje was door een radiozender uitgenodigd om in de studio een telefoontje te plegen met zijn grote held.

Als Domenic aan Jackman vraagt wat zijn favoriete ‘wolverine’ pose is, krijgt hij niet echt een antwoord. Wat het ventje niet weet is dat Jack niet op locatie is om te filmen, maar in plaats daarvan in een aangrenzende kamer zit. Bekijk de beelden hieronder: 

'Asielzoekers in kwart gemeenten welkom'

Circa een kwart van de gemeenten is bereid een asielzoekerscentrum (azc) te huisvesten. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag op basis van onderzoek onder 219 gemeenten.

Het merendeel van de gemeenten staat negatief tegenover de komst van een azc of heeft nog geen standpunt bepaald. 55 gemeenten zeggen wel bereid te zijn met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) te zoeken naar een plaats voor een asielzoekerscentrum.

Het COA zegt zich in een reactie te herkennen in de aantallen die RTL schetst. De overheid heeft dit jaar nog minstens 10.000 plaatsen nodig om de instroom van asielzoekers aan te kunnen. Daarbij is snelheid belangrijk. Het gebruikelijke bestuurlijk overleg met gemeenten en inwoners van zes tot negen maanden vertraagt de vestiging van azc's echter.

Snelheid

"De nood is echt aan de man", aldus de COA-woordvoerder. "Iedereen ziet de vluchtelingenproblematiek en begrijpt dat snelheid geboden is."

Volgens het COA zijn daarvoor asielzoekerscentra nodig met minstens zeshonderd plaatsen. Dat is de ondergrens voor centra die goed rendabel te maken zijn. Een aanbod van de gemeente Woudenberg, die bereid is om maximaal driehonderd asielzoekers op te vangen, wordt om die reden bijvoorbeeld niet aanvaard. "We moeten efficiënt met ons budget omgaan", aldus de COA-woordvoerder.

'Asielzoekers in kwart gemeenten welkom'
'Asielzoekers in kwart gemeenten welkom' (Foto: ANP)

Boeckmans in kunstmatige coma na valpartij

De Belgische wielrenner Kris Boeckmans wordt na een zware valpartij in de Ronde van Spanje in een kunstmatige coma gehouden. Hij viel in de achtste etappe van de rittenkoers hard en lag roerloos op het wegdek. Volgens zijn ploeg Lotto-Soudal heeft hij zware verwondingen aan zijn gezicht, drie gebroken ribben en een hersenschudding. Ook had hij een bloeding in zijn long.

De Belgische sprinter zal enkele dagen in coma worden gehouden. Waarschijnlijk moeten de artsen hem opereren aan zijn gezicht, waarin hij meerdere botten gebroken heeft en waaraan hij ernstige verwondingen heeft.

Volgens zijn ploegmaat Tosh van der Sande was Boeckmans "aan het drinken toen hij door een gat reed en over de kop sloeg", zei hij op Twitter. Boeckmans lag na de val roerloos op het wegdek en werd naar het ziekenhuis gebracht.

Boeckmans was niet de enige die zwaar ten val kwam op zo'n 50 kilometer van de streep. Ook de Amerikaan Tejay van Garderen, de Ier Daniel Martin en de Fransman Nacer Bouhanni stapten niet meer op. Van Garderen heeft volgens zijn ploeg BMC zijn schouder gebroken.

Boeckmans in kunstmatige coma na valpartij
Boeckmans in kunstmatige coma na valpartij (Foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie 29/08/2015

om 19.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. sc Heerenveen speelde thuis met 1-1 gelijk tegen PEC Zwolle terwijl Excelsior in eigen huis De Graafschap met 3-0 klopte. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijden.

sc Heerenveen

1 - 1

PEC Zwolle

 4' Larsson    59' Veldwijk
 
 Gele kaart: , Dekker, (PEC Zwolle)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: ?
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
v.Anholt
St.Juste
Bijker
Cavlan (Otigba/89)
Thorsby (Marzo/71)
v.d.Boomen
Thern
Slagveer
Te Vrede (Veerman/62)
Larsson
  Begois
v.Polen
Marcellis
Lam
v.Hintum
Dekker (Sainsbury/81)
Marinus
El Hasnaoui (Nijland/58)
Becker
Veldwijk
Menig (Thomas/46)

Excelsior

3 - 0

De Graafschap

 47' Fischer
 63' Kuwas
 84' v. Mieghem
   
 
 Gele kaart: , Vida, Linthorst, (De Graafschap)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: ?
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Kurto
Karami
Fischer
Mattheij
Kuipers
Kruys
Stans (v. Nieff/81)
Auassar
Botaka (Kuwas/46)
v.Weert
Hasselbaink (v.Mieghem/65)
  Jurjus
Bouma (Will/38)
Pröpper
Linthorst
Tesselaar
Vida
Smeets
Bannink
Driver (Peters/66)
Kabasele (El Jebli/72)
Vermeij

Bloedmaan voorspelt einde der tijden

De aluhoedjes mogen weer uit de kast en de schuilkelders van slot. Volgende maand, op 28 september, is het weer volle maan. En niet zomaar een: we krijgen achtereenvolgens een zogenaamde supermaan te zien, een volledige eclips en een bloedmaan.

Bij een supermaan staat de maan dichterbij de aarde, waardoor de maan extra goed te zien zal zijn. Bij de eclips schuift de aarde tussen de zon en maan, en vervolgens krijgt de maan tijdens deze eclips langzaam een rode kleur: de bloedmaan.

Deze bloedmaan is komende maand voor de vierde keer sinds april vorig jaar te zien; reden voor aanhangers van de ‘bloedmaanprofetie’ om aan te nemen dat het einde der tijden (weer eens) is aangebroken. Ook zou de superbloedmaan voor springtij, overstromingen, vulkaanuitbarstingen en en aardbevingen zorgen volgens anderen.

Het Britse agentschap voor getijden en zeeniveau geeft aan dat het de vloed wellicht iets hoger zal uitkomen, maar zeker niet hoger dan een paar centimeter ten opzichte van de hoogste getijden van de afgelopen twintig jaar.

Update 21:24

Volgens Astroblog is er op dit moment ook een supermaan in ontwikkeling. Een klein uurtje geleden, om 20:30 was het volle maan. Achttien uur later, dus 30 augustus rond 17:00 uur, zou de maan het punt bereiken waarop hij het dichtstbij de aarde staat: slechts 358.290km bij ons vandaan. Op zijn verst kan hij meer dan 405.000 km bij de aarde vandaan staan. Een luttel verschil van ruim 50.000 km.

Mooie uitleg over een bloed- of rode maan

Uitslag FC Utrecht - FC Groningen

FC Utrecht heeft haar eerste zege van dit Eredivisieseizoen geboekt. De Domstedelingen versloegen in eigen huis FC Groningen met 2-0 en klimmen naar de tiende plaats op de ranglijst met vijf punten uit vier duels. Groningen is met vier uit vier twaalfde.

Bart Ramselaar opende de score in Utrecht (Pro Shots/Menno Ringnalda)
Bart Ramselaar opende de score in Utrecht (Pro Shots/Menno Ringnalda)

FC Utrecht

2 - 0

FC Groningen

29' Ramselaar
90+4' Letschert
   
 
Gele kaart: Klaiber (FC Utrecht), Drost, Antonia (FC Groningen)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 14.507
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
Klaiber (Leeuwin/79)
Van der Maarel
Letschert
Strieder
Nganioni
Janssen
Ramselaar (Ludwig/79)
Ayoub
Haller
Barazite (Rubin/72)
  Padt
Hateboer
Reijnen
Kappelhof
Burnet (Hoesen/46)
Hiariej
Drost
Tibbling (Maduro/46)
Antonia
De Leeuw
Linssen (Mahi/75)

'Victoria overweegt toch reunië Spice Girls'

Victoria Beckham doet toch mee aan de reünie van de Spice Girls die voor volgend jaar gepland staat. Het is dan precies twintig jaar geleden dat het debuutalbum van de meidengroep, Spice, verscheen.

Lange tijd zag het er naar uit dat de voormalige 'Posh Spice' geen deel zou uitmaken van de hereniging. Een ontmoeting met de oude Spice Girls manager, Simon Fuller, zou Victoria (41) echter op andere gedachten gebracht hebben, heeft het Britse magazine Closer uit de mond van een bron dicht bij de groep opgetekend.

"Victoria heeft tegenwoordig een omvangrijke carrière in de modewereld. Maar hoewel ze de vorige Spice Girls reünie als erg ongemakkelijk ervaren heeft, wordt ze toch weer warm van het idee om er bij betrokken te worden," aldus de bron.

Zoveel mogelijk

"De andere meiden hadden haar al benaderd om met de reünie mee te doen en tijdens een recent etentje met (echtgenoot) David en Simon wisten de mannen haar over te halen. Ze heeft de andere meiden nu gezegd dat ze mee wil doen zoveel als ze kan, hoewel ze zoals het er nu uitziet geen lange serie concerten met de anderen op het podium te zien zal zijn."

De Britse Spice Girls, bestaande uit Geri Halliwell (Ginger Spice), Emma Bunton (Baby Spice), Victoria Beckham (Posh Spice), Melanie Chisholm (Sporty Spice) en Melanie Brown (Mel B) geldt als de meest succesvolle meidengroep uit de popgeschiedenis. Het vijftal verkocht tussen 1996 en 2001 zo'n 45 miljoen albums en 30 miljoen singles. De groep haalde negen keer de Nederlandse top 10 en hun twee eerste albums stonden weken lang op de bovenste plek in de langspeellijst.

'Victoria overweegt toch reunië Spice Girls'
'Victoria overweegt toch reunië Spice Girls' (Foto: BuzzE)

Vluchtelingen bereiken via poolcirkel Europa

Tientallen Syrische vluchtelingen trokken dit jaar naar het hoge noorden van Rusland in een poging via de poolcirkel het Noorse Kirkenes te bereiken. Het plaatsje ligt op het Noordelijkste puntje van 'Het IJzeren Gordijn-pad', een fietspad langs de voormalige grens tussen Oost- en West Europa ten tijde van de Koude Oorlog.

Per maand bereiken tussen de vijf en twintig Syriërs het plaatsje, dat 4.023 kilometer verwijderd ligt van Damascus en waar de dagelijkse temperatuur net onder het vriespunt ligt.
'Het is relatief gezien vrij nieuw, het begon ongeveer een half jaar geleden', zei Tomas Pettersen, de enige politieagent van Kirkenes. 'Je zou kunnen zeggen dat het elke maand ongeveer vijf tot twintig mensen het proberen. Een paar probeerden het op de fiets, de anderen werden de grens over gereden in Russische auto's. Het is vrij eenvoudig de grens over te komen, ze kunnen gewoon in een Russische auto gaan zitten. Het is legaal.'

Volgens de plaatselijke krant Sør-Varanger Avis hebben 133 voornamelijk Syrische asielzoekers in 2015 deze route gebruikt om Europa binnen te komen. Hoe deze route bekend werd is niet geheel duidelijk. Zowel Pettersen als de politie van Olso laat weinig informatie los. Een receptionist van het hotel waar vluchtelingen soms overnachten, vertelde dat de werknemers niet met de media mochten praten.

Opmerkelijk is een bericht dat in 2013 is geplaatst op een Facebookgroep die Syriërs adviseert hoe ze het best Europa kunnen bereiken. In het bericht staat dat de Noorse grensovergang met Rusland onbegaanbaar is en dat men beter een heteluchtballon kan kopen om zo Noorwegen binnen te vliegen.

noordpool (Foto: pixabay)
noordpool (Foto: pixabay)

Verkeersregelaar aangereden en bedreigd

Een verkeersregelaar is zaterdagmiddag tijdens een braderie in het centrum van Vleuten aangereden en bedreigd. De man werd belaagd door een automobilist, die de aanwijzingen van de verkeersregelaar niet wilde opvolgen.

De bestuurder wilde ondanks een braderie naar de plaatselijke Dorpsstraat rijden. Hij reed vervolgens tegen de verkeersregelaar aan en bedreigde hem. De verkeersregelaar schrok hiervan zodanig, dat hij de automobilist toch doorgang verleende. Te hulp geroepen agenten hielden daarna de verdachte aan. De man verkeerde onder invloed van alcohol. Hij schold op de politie en weigerde mee te werken. De 69-jarige man uit Vleuten is aangehouden.

Verkeersregelaar aangereden en bedreigd
Verkeersregelaar aangereden en bedreigd (Foto: ANP)

'Valcke denkt aan voorzitterschap FIFA'

Jérôme Valcke overweegt deel te nemen aan de verkiezingen voor het voorzitterschap van de FIFA. Volgens de BBC heeft de rechterhand van preses Sepp Blatter verschillende confederaties benaderd om te onderzoeken of er draagvlak voor hem bestaat.

Valcke is op dit moment secretaris-generaal van de FIFA. De Fransman verscheen onlangs negatief in het nieuws toen The New York Times publiceerde dat hij 10 miljoen euro smeergeld zou hebben betaald voor de toewijzing van het WK van 2010 aan Zuid-Afrika.

Michel Platini, de huidige preses van de UEFA, lijkt op dit moment de belangrijkste kandidaat voor het voorzitterschap van de FIFA. Ook de steenrijke Zuid-Koreaan Chung Mong-joon wil Blatter graag opvolgen.

'Valcke denkt aan voorzitterschap FIFA'
'Valcke denkt aan voorzitterschap FIFA' (Foto: ANP)

Hockeyers vernederen Duitsland in EK-finale

De Nederlandse hockeyers hebben zaterdag in Londen op historische wijze de Europese titel veroverd. Het ontketende Oranje vernederde titelhouder en olympisch kampioen Duitsland in de finale met 6-1. Nooit eerder eindigde de eindstrijd om EK-goud bij de hockeymannen met zulke grote cijfers. Bij de rust leidde Nederland al met 5-0.

Voor Oranje kwamen Mink van der Weerden (twee), Billy Bakker, Jeroen Hertzberger, Rogier Hofman en Mirco Pruyser tot scoren. De ploeg van bondscoach Max Caldas moest in de slotfase nog wel de eerste tegentreffer in vijf EK-duels incasseren.

Nederland veroverde zaterdag de vierde Europese titel. Eerder pakte Oranje EK-goud in 1983, 1987 en 2007. Duitsland bleef op acht Europese titels steken.

Hockeyers vernederen Duitsland in EK-finale
Hockeyers vernederen Duitsland in EK-finale (Foto: ANP)

Anti-islamprotest op station Arras

Circa tien betogers hebben zaterdag op het station van het Noord-Franse Arras een groot spandoek ontvouwd dat oproept tot het uitzetten van islamisten. De betogers zijn van Génération Identitaire (Identiteitsgeneratie), een uiterst rechtse jongerenbeweging die zich verzet tegen invloeden van buiten Europa en tegen immigratie en de islam ageert. De groep wil ook weer grenscontroles in Europa.

Vrijdag 21 augustus werd op het station van Arras een man gearresteerd, Ayoud el-Khazzani, die in de trein Amsterdam - Parijs een aanslag had willen plegen. De opzet mislukte en hij werd door treinreizigers overmeesterd. Er vielen twee gewonden. De dader zou geïnspireerd zijn geweest door jihadisten.

Anti-islamprotest op station Arras
Anti-islamprotest op station Arras (Foto: ANP)

Meer bewaking op treinen en stations

Internationale treinen en stations in Nederland worden scherper bewaakt. Politie en marechaussee gaan intensiever controleren. Dat zegt minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie). Hij praatte zaterdag in Parijs met collega's uit acht andere Europese landen over maatregelen tegen terrorisme in treinen.

Aanleiding voor het overleg is de ternauwernood verijdelde aanslag in de Thalys van Amsterdam naar Parijs vorige week vrijdag.

Meer bewaking op treinen en stations
Meer bewaking op treinen en stations (Foto: ANP)

Water helpt niet tegen de kater

Er kan weer een mythe bij het vuilnis gezet worden. Het drinken van water na een avondje afgieten helpt namelijk niet tegen een kater. Dit blijkt uit een onderzoekje van de uni van Utrecht.

De universiteit had daarvoor hulp gekregen van 826 gewillige studenten, die best bereid waren een biertje te nemen in naam der wetenschap.

"Drink een glas water voor elk glas alcohol". Het klinkt als een gouden regel, maar eigenlijk blijkt het bladgoud te zijn. Het helpt bijna niets. Dr. Joris Verster kwam tot die conclusie.

Studenten kregen een vragenlijstje over de laatste keer dat ze in volwassen hoeveelheden bier of ander hemels sap genuttigd hadden. De vragen gingen onder andere over of ze iets na het stappen hadden gegeten dan wel water hadden gedronken. Tevens moesten ze aangeven hoe heftig de kater de volgende dag was.

"Iets eten of water drinken maakt weinig verschil uit de dag na het drinken", concludeert Verster. "Er is een kleine statistische verbetering bij wie iets at of water dronk - hun katers waren ietsje minder erg - maar het verschil is niet significant."

Uit het onderzoek zou blijken dat een kater niet zozeer te maken heeft met een vochttekort door uitdroging, zoals vaak verondersteld wordt. Waar het wel vandaan komt is de wetenschappers niet helemaal duidelijk, maar mogelijk zou het iets te maken hebben met processen in ons immuunsysteem.

Duidelijk taal. Een hoofd als een baksteen valt niet te vermijden wanneer er sprake van drankgebruik is. Volgens meneer Verster is er slechts een juiste en beproefde methode om een kater te voorkomen: minder drinken.

Dat is eigenlijk net iets teveel gevraagd.

oktoberfeest
eins, zwei, drei...

Samenscholingsverbod Heidenau opgeheven

Het grondwettelijk hof in Duitsland heeft zaterdag definitief een eind gemaakt aan het samenscholingsverbod in Heidenau. De rechters vinden dat de noodsituatie waarom het verbod was ingesteld, niet genoeg is onderbouwd. Na een dag juridisch getouwtrek is het verbod nu teruggedraaid.

Het samenscholingsverbod werd afgekondigd nadat het sinds vorige week zaterdag onrustig is in Heidenau, waar vluchtelingen worden opgevangen. Meerdere keren werd er gedemonstreerd tegen het asielzoekerscentrum en vorige week liep dat uit op rellen. Er mocht van vrijdag tot en met maandag door niemand gedemonstreerd worden, omdat er niet genoeg politie beschikbaar zou zijn om toezicht te houden.

Iemand die wel wilde protesteren stapte naar de rechter vanwege het verbod. Aanvankelijk besloot een rechtbank vrijdag dat het samenscholingsverbod moest worden opgeheven, maar niet veel later oordeelde weer een ander gerechtshof dat het verbod slechts gedeeltelijk moest worden teruggedraaid. Alleen de beweging Dresden Nazivrij mocht daardoor demonstreren. Voor andere groepen, zoals rechtsextremisten die tegen de opvang van de vluchtelingen zijn, bleef het verboden, schrijft Der Spiegel.

Het grondwettelijke hof in Karlsruhe heeft het verbod nu volledig opgeheven. Dat hof toetst uitspraken aan de hand van de grondwet. Niet alle landen, waaronder Nederland, hebben zo'n gerechtshof.

Samenscholingsverbod Heidenau opgeheven
Samenscholingsverbod Heidenau opgeheven (Foto: ANP)

'Slachtoffers identificeren via mobieltjes'

De Oostenrijkse politie hoopt de identiteit van de 71 slachtoffers die omkwamen in een vrachtwagen te achterhalen door middel van mobiele telefoons die zijn aangetroffen in het voertuig. Het doorzoeken van de kleding en bagage van de slachtoffers heeft volgens een woordvoerder van de Oostenrijkse politie tot nu toe weinig opgeleverd, op een Syrisch reisdocument na.

'We zullen de telefoons onderzoeken en dat zal misschien leiden tot het achterhalen van de identiteit van de mensen', aldus de woordvoerder. 'We hopen dat we snel resultaten zullen boeken.'

De vrachtwagen werd donderdag gevonden op de snelweg in Oostenrijk. De chauffeur had hem achtergelaten op de vluchtstrook, waarschijnlijk nadat de asielzoekers al waren overleden. De slachtoffers zijn omgekomen door verstikking.

'Slachtoffers identificeren via mobieltjes'
'Slachtoffers identificeren via mobieltjes' (Foto: ANP)

Afellay dupeert Stoke City met rode kaart, Man. City wint weer

Stoke City ontving zaterdag maar liefst twee rode kaarten in de wedstrijd tegen West Bromwich Albion (0-1 verlies). Ibrahim Afellay ontving de eerste en zette daarmee de trend.

Op Stoke-on-Trent begon de thuisploeg met Nederlanders Erik Pieters, Marco van Ginkel en Afellay in de basis. De Nederlands getinte ploeg begon aardig aan het duel. Zo kregen the Potters een aantal vrije trappen in de beginfase, maar konden ze niet profiteren van de standaardsituaties. Ook het balbezit sprak in het voordeel van de gastheer.

Het duel kantelde echter volledig toen Craig Gardner Afellay onderuit haalde. De reactie van de Nederlandse middenvelder op de overtreding was op zijn zachtst gezegd niet verstandig. Met een slaande beweging reageerde de aankoop van Stoke op het incident, waarop scheidsrechter Michael Oliver hem een rode kaart toonde. Gardner ontving slechts geel voor zijn actie.

Vijf minuten later, in de 31e minuut, moest ook Charlie Adam het veld verlaten en was de thuisclub gedwongen om verder te spelen met negen man. WBA kon vervolgens maar moeilijk een gaatje vinden in de verdediging van Stoke. Pas blessuretijd van de eerste helft moest men alsnog een tegentreffer incasseren, toen Rondón een assist van Rickie Lambert promoveerde tot doelpunt: 0-1.

Na de thee was het de verwachting dat de bezoekers uit West Bromwich het duel snel zouden beslissen met een tweede treffer. Echter, gesteund door het thuispubliek hield Stoke knap stand en was er maar een doelpunt die beide twee teams scheidden. WBA drong wel aan, maar nam uiteindelijk met een treffer genoegen.


Manchester City heeft tegen Watford een vervolg gegeven aan de foutloze competitiestart. In de tweede helft zorgden doelpunten van Raheem Sterling en Fernandinho voor de zege: 2-0.

City wist het Watford, dat zonder spits en zeer compact speelde, in de eerste helft niet op de knieen te krijgen. Na rust was het meteen raak. Raheem Sterling reageerde alert bij een lage voorzet van Bacary Sagna en werkte de bal uit de lucht met binnenkant voet laag tegen de touwen, 1-0. Het was de eerste competitiegoal voor de miljoenenaankoop van City.

City was heer en meester. De bezoekers uit Watford, die de eerste drie competitieduels gelijk hebben gespeeld, wisten City-doelman Joe Hart niet te testen. Tien minuten na de openingstreffer verdubbelde Fernandinho de score. De Braziliaanse middenvelder werd door een slim balletje van technicus David Silva in stelling gebracht en schoot hard raak, 2-0.

De thuisploeg aasde op een derde treffer, maar die kwam er niet. Bij City kan men spreken van een uitstekende start aan het Premier League-seizoen. Alle duels werden gewonnen. Zowel West Bromwich Albion (0-3) als Chelsea (3-0) en Everton (0-2) werd aan de kant gezet door The Citizens. Watford verliest voor het eerst en blijft door de drie remises vooralsnog steken op drie punten.


Liverpool liet zich zaterdagmiddag de kaas van het brood eten tegen West Ham United en verloor daardoor thuis met liefst 0-3. Al na drie minuten voetballen kon de nieuwe aankoop van the Hammers, Manuel Lanzini, laten zien waarvoor hij was gehaald, namelijk kansen creëren en afmaken. Op aangeven van Aaron Cresswell kon de Argentijn van dichtbij doel treffen: 0-1. Een onverwachte bliksemstart voor de equipe van Slaven Bilić.

The Reds leken aanstalten te maken om wat te doen aan de vroege achterstand, maar die ‘hoop’ strandde vaak op het middenveld of op de rand van het strafschopgebied van de gasten. West Ham bleef scherp spelen en verdubbelde zelfs de marge na krap een half uur voetballen. Na een grove verdedigende fout van Dejan Lovren kon Lanzini profiteren en met een steekpass Mark Noble bereiken: 0-2.

De teleurstellende Emre Can werd na de rust van het veld gehaald door Brendan Rodgers, en hoopte met Alberto Moreno wat recht te zetten op het middenveld, waar de ploeg werd overlopen. In de 52e minuut konden alle plannen richting de prullenbak toen Philippe Coutinho zijn tweede gele kaart incasseerde en dus rood pakte.

Liverpool was gebroken, en een uitsluiting in de slotfase voor de maker van het tweede doelpunt, Noble, was te laat om het tij te doen keren. De thuisclub zag Diafra Sakho in de slotfase zelfs nog de derde treffer maken: 0-3.

Castaignos bezorgt Frankfurt eerste zege, HSV onderuit bij Köln

Eintracht Frankfurt heeft de eerste overwinning van het seizoen geboekt. Luc Castaignos maakte zijn eerste en tweede doelpunt in de Bundesliga en was de gevierde man: 1-4.

De gasten uit Frankfurt kwamen tegen VfB Stuttgart al snel op voorsprong door een eigen doelpunt van Adam Hloušek, 0-1. Daniel Didavi bracht de thuisploeg na precies een halfuur spelen langszij op aangeven van Geoffrey Serey Dié. Nog voor rust bracht Castaignos, die deze zomer FC Twente inruilde voor een avontuur in de Bundesliga, de bezoekers aan de leiding.

De Nederlandse spits tikte na 42 minuten een voorzet van Haris Seferović binnen, 1-2. In de tweede helft maakte diezelfde Seferović er 1-3 van vanaf de strafschopstip. Voormalig PSV-doelman Przemyslaw Tytoń veroorzaakte de penalty en kreeg een rode kaart voorgehouden. Castaignos zorgde er in extremis voor dat de nederlaag nog iets ondragelijker werd voor Stuttgart.

Het jeugdexponent van Feyenoord werd in stelling gebracht door teamgenoot Stefan Reinartz en schoot met rechts raak in de korte hoek: 1-4. Eintracht Frankfurt heeft nu vier punten uit drie wedstrijden. Stuttgart staat nog altijd droog dit seizoen. Volgende week gaat Stuttgart op bezoek bij Hertha BSC. Frankfurt ontvangt 1. FC Köln in de eigen Commerzbank-Arena.


FC Augsburg, een tegenstander van AZ in de groepsfase van de Europa League, verloor met basisspeler Paul Verhaegh de thuiswedstrijd tegen FC Ingolstadt. Het werd 0-1. Mathew Leckie maakte na rust de winnende voor promovendus Ingolstadt.

Spits Charlison Benschop ging met Hannover 96 hard onderuit bij FSV Mainz 05. Yoshinori Muto (twee goals) en de Yunus Malli waren goed voor de doelpunten. Het werd 3-0. Ook Hamburger SV ging zaterdag opnieuw onderuit tegen FC Köln. De Bosnische verdediger Emir Spahic gaf tien minuten voor tijd een strafschop weg en kreeg rood. Anthony Modeste schoot vanaf elf meter raak en bepaalde de eindstand op 2-1.

Kinderen van de dood gered uit smokkeltruck

Drie kleine kinderen van vluchtelingen zijn in Oostenrijk van de dood gered, omdat ze door de politie uit de vrachtauto die ze vervoerde, zijn gehaald. Oostenrijkse media meldden zaterdag dat de politie ten noorden van Salzburg vrijdagochtend een verdachte vrachtauto signaleerde en ingreep. In de auto zaten 26 vluchtelingen onder wie drie kinderen die door watergebrek de rand van de dood stonden.

Het scheelde niet veel, zei een politiewoordvoerder tegen het Oostenrijkse persbureau APA. De arts die zich over de kinderen ontfermde, zei dat ze het niet veel langer hadden uitgehouden. Ze zijn opgenomen in het ziekenhuis in Braunau.

De vluchtelingen uit Syrië, Afghanistan en Bangladesh zaten opeengepropt in de vrachtauto. De chauffeur poogde nog aan aanhouding te ontkomen door gas te geven, maar dat lukte niet. De 29-jarige Roemeense chauffeur is aangehouden.

Kinderen gered uit dodelijke smokkeltruck
Kinderen gered uit dodelijke smokkeltruck (Foto: ANP)

Allah verschijnt op ei

In navolging van Jezus, die er een gewoonte van gemaakt heeft op pannenkoeken, de binnenkant van sinaasappels of pizza's te verschijnen, heeft Allah hetzelfde marketingstrucje ontdekt. In de supermarkt kocht een argeloze vrouw een ei waarop naam van deze vergevende god te lezen was.

Of beter gezegd; op het ei is een Arabische zin te lezen waaruit valt op te maken dat de maangod een beetje een god met weinig zelfvertrouwen is: 'Je mag niemand aanbidden ,behalve Allah', aldus Allah.

Moeder de vrouw, woonachtig te Leicester, Engeland, wilde net een cake bakken voor haar gemaal toen ze dit ontdekte. Ze had het ei meegenomen na een bezoekje aan iceland, een britse supermarktketen (en niet het land IJsland, zoals de schrijver van dit stukje eerder vermoedde).

“Toen ze het ei pakte voelde ze de inscriptie met haar hand. Toen ze goed keek, zag ze god's naam”, vertelt de 37-jarige Farid Jussab. “Ik lag net te dutten en zij maakte mij dolenthousiast wakker. De zon scheen en alles leek te kloppen die dag. We stonden allebei met kippenvel en waren zowel geschokt als verrast.”

Een leraar van een moskee kwam met de tip om het embryo uit het ei te laten lopen, om te voorkomen dat het ei zou gaan rotten. Het plan is om het ei in een glazen doos te bewaren zodat iedereen het wonder kan aanschouwen.

“Mensen kunnen dit nooit gedaan hebben, dus moet dit het werk van god zijn”, vindt Farid. “Het ei ga ik natuurlijk nooit weggooien.”



Asbest vrij bij schuurbrand Heerjansdam

Bij een brand in een loods even buiten Heerjansdam is zaterdagmiddag asbest vrijgekomen. Een kleine hoeveelheid van de gevaarlijke stof is op de openbare weg terechtgekomen. Daarom is de weg tussen Heerjansdam en Zwijndrecht bij de plek van de brand dicht.

De brand brak aan het begin van de middag uit in een loods met heftrucks en hoogwerkers. Binnen lagen ook banden, olie en smeermiddelen. In het dak zat riet, dat erg brandbaar is. Boven het riet zaten asbestplaten, eronder een dichte laag kunststof. Om bij het riet te kunnen komen, moest de brandweer de asbestplaten weghalen. Die werden op het terrein neergelegd, maar een deel van het asbest kwam vrij en belandde op de openbare weg.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Er zijn geen gewonden gevallen en niemand hoefde te worden geëvacueerd,

Asbest vrij bij schuurbrand Heerjansdam
Asbest vrij bij schuurbrand Heerjansdam (Foto: ANP)

Turkse vliegtuigen vallen met VS aan in Syrië

Turkse gevechtsvliegtuigen hebben voor het eerst samen met de VS aanvallen in Syrië uitgevoerd op Islamitische Staat. De gezamenlijke aanval was vrijdag, meldde het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag.

Turkije zag de bestrijding van de soennitische extremisten van IS lange tijd niet als een prioriteit in de Syrische burgeroorlog, die al vier jaar woedt. Ankara hield zich verre van de coalitie die door Washington is gesmeed om luchtaanvallen op IS uit te voeren. Turkije schuift nu toch aan bij deze coalitie.

Turkse vliegtuigen vallen met VS aan in Syrië
Turkse vliegtuigen vallen met VS aan in Syrië (Foto: ANP)

Vroege rode kaart Mitrovic nekt Newcastle thuis tegen Arsenal

Newcastle United kon in het eigen St. James' Park geen vuist maken tegen Arsenal. Na een vroege rode kaart voor Aleksandar Mitrovic gaf Arsenal de regie niet meer uit handen; 0-1.

Onder leiding van Steve McClaren wil het nog niet erg lopen bij Newcastle United. Het won dit seizoen nog niet in de Premier League waardoor the Magpies zeventiende stonden in de competitie. Bij Arsenal wil het echter ook nog niet erg draaien. De ploeg van Arsène Wenger heeft moeite met scoren en had daarom een goed resultaat nodig op St. James' Park. Met vier Nederlanders in de basis wachtte Newcastle United een zware dobber.

Arsenal kwam goed uit de startblokken. Het drukte de thuisploeg met de rug tegen de muur en had na tien minuten spelen 75% balbezit. The Magpies liepen daarom achter de bal aan en dat zinde de spelers niet. Moussa Sissoko leek na drie minuten al wat geërgerd en ging daarom te hard een duel in. De arbiter hield het kort en trok na drie minuten al de eerste gele kaart. Daar zou het echter niet bij blijven, want tien minuten later was het opnieuw raak.

Mitrovic had eigenlijk nog amper een bal geraakt en moest na een kwartier spelen al inrukken. Hij kwam te laat en ging hard door op de enkele van Francis Coquelin. De scheidsrechter aarzelde niet en trok de rode prent voor de Griek. Mbemba kreeg twee minuten later ook een gele kaart na het veelvuldig tackelen van Alexis Sanchèz. Florian Thauvin ging vervolgens ook veel te hard door op Coquelin en kwam het toptalent met een gele kaart erg goed weg. In de eerste helft wist Newcastle vervolgens amper een vuist te maken en trok het zich ver terug op de eigen helft. De muur werd één keer doorbroken na een goede actie van Alexis, maar de rebound werd door Theo Walcott niet verzilverd. De 0-0 score bleef daarom tot de rust op het scorebord.

De openingstreffer voor de Londenaren kon echter niet lang uitblijven. Na zeven minuten spelen in de tweede helft was het dan toch raak. Ramsey loste een schot welke Krul nog kon keren, maar de rebound was de doelman te machtig. Alex Oxlade-Chamberlain zijn schot werd van richting veranderd door Fabricio Coloccini waardoor Krul geklopt was; 0-1.

Arsenal nam hierna geen gas terug. Het drukte Newcastle nog verder terug op de eigen helft, maar de ruimtes waren zo klein dat het tot kansen amper kwam. Olivier Giroud werd nog binnen de lijnen gebracht maar ook de Franse spits kon geen potten breken. Topaankoop Florian Thauvin kon ook weinig indruk maken, waardoor Siem de Jong ook nog wat minuten mee mocht pakken.

Echter kwamen the Gunners geen moment meer in gevaar waardoor de Londenaren, zij het magertjes, weer een overwinning kunnen bijschrijven. Steve McClaren zal zich daarentegen nogmaals achter de oren moeten krabben, want zelfs met degelijk spelende Nederlands internationals was het vandaag niet goed genoeg.

Bolt 3 - Gatlin 0, daverende stunt China

Op het WK atletiek in Beijing is de finale van de 4x100 meter bij de mannen uitgelopen op een sensationele race. De derde ontmoeting tussen Usain Bolt en Justin Gatlin liep net als op de 100 en 200 meter uit op een zege voor de Jamaicaan, waarmee hij voor de vijfde keer in zijn loopbaan alle drie gouden sprintmedailles won op een WK of Olympische Spelen. 

Nesta Carter, Asafa Powell, Nickel Ashmeade en Bolt rondden de 400 meter af in 37,36 seconden, ondanks een wat slordige race. Met 37,77 seconden leek het zilver naar Trayvon Bromell, Gatlin, Tyson Gay en Michael Rodgers te gaan, maar de laatste wissel van de Amerikanen ging flink de mist in. Rodgers kwam wel als tweede over de finish, maar de wissel vond plaats buiten het vak en dus werd de VS gediskwalificeerd.

In het stadion ging de aandacht echter naar iets heel anders uit: de Chinezen Mo Youxue, Xie Zhenye, Su Bingtian en Zhang Peimeng zorgden voor een gigantische sensatie door in 38,01 als derde over de streep te komen, met een bijna ontploffend Olympisch Stadion als gevolg. Het feest hield niet meer op en werd alleen maar groter toen de Chinezen zelfs zilver bleken te winnen. Door de diskwalificatie van de VS ging het brons naar Aaron Brown, Andre de Grasse, Brendon Rodney en Justyn Warner uit Canada. Het kwartet bleef met 38,13 seconden de Duitsers slechts 0,02 seconden voor.

De voor China historische 4x100 meterfinale. Let vooral op de enorme orkaan van geluid in het stadion van Beijing als blijkt dat China naar de medailles loopt (Bron: YouTube)

Estafettedames gediskwalificeerd in WK-finale

Op het WK atletiek in Beijing zijn de Nederlandse estafettedames gediskwalificeerd in de finale van de 4x100 meter. Nadine Visser, Dafne Schippers, Naomi Sedney en Jamile Samuel leken na de 100 meter van Sedney mogelijk op medaillekoers te liggen, maar bij de laatste wissel ging het fout. Samuel vertrok te vroeg, met als resultaat dat de wissel buiten het vak gedaan werd en het team, dat als vijfde eindigde, uit de uitslag geschrapt werd.

Het goud ging zoals verwacht naar de Jamaicanen met wereldkampioene Shelly-Ann Fraser-Pryce. Veronica Campbell-Brown, Natasha Morrison, Elaine Thompson en SAFP snelden naar een supertijd van 41,07 seconden, ver voor de rest. De Amerikaanse dames English Gardner, Allyson Felix, Jenna Prandini en Jasmine Todd pakten in 41,68 het zilver, voor Kelly-Ann Baptiste, Michelle-Lee Ahye, Reyare Thomas en Semoy Hacket namens Trinidad & Tobago (42,03).

Tienkamper Eaton breekt ultieme atletiekrecord op WK

De Amerikaanse atleet Ashton Eaton heeft op het WK atletiek in Beijing het wereldrecord op de tienkamp verbroken. De Amerikaan was op het slotonderdeel, de 1500 meter, zo'n driekwart seconde sneller dan wat hij nodig had: 4:17,52 minuten. Eaton mag zich daardoor wederom kronen tot de beste atleet ter wereld, zoals de kampioenen en recordhouders op de tienkamp doorgaans gezien worden.

Gedurende twee dagen sprintte Eaton naar 10,23 seconden op de 100 meter, sprong hij 7,88 meter ver, stootte de Amerikaan de kogel naar 14,52 meter en sprong hij 2,01 meter hoog. Hij sloot dag één af met een ongelooflijke tijd van 45,00 seconden op de 400 meter en begon dag twee met 13,69 seconden op de 110 meter horden. De discus werd door de superatleet naar 43,34 meter geworpen, bij het polsstokhoogspringen ging hij over 5,20 meter en de speer kwam na 63,63 meter op de grond. Met 4:17,52 minuten op de 1500 meter kwam hij tot een totaal van 9045 punten, zes punten meer dan zijn in 2012 gevestigde record.

Het zilver ging in een Canadees record naar Damian Warner, die wel enorm veel toe moest geven op Eaton: Warner kwam tot 8695 punten. De Duitser Rico Freimuth hield op de 1500 meter genoeg over op de Rus Ilya Shkurenyev om met 8561 punten het brons te pakken. 

Eaton op weg naar 5,20 meter bij het polsstokhoogspringen (Foto: Getty)

Nigeria rolt spionagenetwerk Boko Haram op

Nigeria heeft een spionagenetwerk ontdekt dat voor Boko Haram rondneusde op het vliegveld in de hoofdstad Abuja. Ze zochten volgens de Nigeriaanse veiligheidsdienst onder meer naar mogelijke doelen voor een aanslag. Een veertienjarige jongen moest bijvoorbeeld de beveiliging op de luchthaven in de gaten houden, zodat hij verslag kon uitbrengen aan de terreurgroep over hoe passagiers worden gecontroleerd en hoe de instapprocedure is geregeld.

Boko Haram zaait al jaren dood en verderf in het noordoosten van Nigeria. President Muhammadu Buhari heeft tijdens zijn aantreden op 29 mei gezegd dat het bestrijden van de terreurgroep een topprioriteit is. Cijfers laten echter zien dat hij daar vooralsnog niet erg in slaagt. Sinds eind mei zijn meer dan zevenhonderd mensen omgekomen bij schietpartijen en bomaanslagen die zijn gepleegd voor Boko Haram. In de zes jaar dat de terreurgroep huis houdt in Nigeria zijn al duizenden mensen gedood.

Nigeria rolt spionagenetwerk Boko Haram op
Nigeria rolt spionagenetwerk Boko Haram op (Foto: ANP)

Gewoon zwarte pieten in Amsterdam

Bij de intocht van Sinterklaas in Amsterdam zijn op 15 november 'gewone' zwarte pieten te zien. Dat heeft Pam Evenhuis, de woordvoerder van de Amsterdamse Sinterklaas, zaterdag gezegd.

Er was verwarring ontstaan over de aanwezigheid van zwarte pieten na het Pietencongres in Culemborg. Een lid van het Sint en Pietengilde zei tegen het AD dat er in Amsterdam helemaal geen zwarte pieten zouden meelopen. "Sinterklaas is geschrokken van dit bericht. Maar hij heeft mij verzekerd dat Zwarte Piet in Amsterdam gewoon meedoet.", aldus Evenhuis.

'Beleggers weer iets optimistischer'

Beleggers in Nederland zijn weer iets optimistischer gestemd over hun eigen beleggingsportefeuille en over de algemene economische situatie in Nederland. Ook zijn ze positiever gestemd over de komende drie maanden. Dat blijkt uit onderzoek van ING, waarbij wel moet worden aangetekend dat de afgelopen roerige beursweek buiten de onderzoeksperiode valt.

De zogeheten BeleggersBarometer van de bank kwam deze maand uit op 138 punten. Dat is een stevige stijging ten opzichte van vorige maand, toen de graadmeter nog een score van 124 aangaf.

Wel waren er toenemende zorgen over de afnemende economische groei in China en de aanhoudend lage energieprijzen. Anderzijds was het nieuws rond Griekenland geruststellender dan in voorgaande maanden het geval was.

Heftig
"Beleggers reageerden heftig op de economische groeivertraging in China" zegt Bob Homan, van ING. "Ze zagen bijvoorbeeld de lage energieprijzen ook als bewijs van een vertragende wereldeconomie en hadden er even geen oog voor dat een lage olieprijs voor de meeste economieën en consumenten gunstig is."

Over het kabinetsbeleid oordeelden beleggers eveneens positiever dan eerder, zo blijkt uit de barometer. In februari gaf 50 procent van de beleggers het kabinet nog een cijfer 6 of hoger. Deze maand is dat 56 procent.

'Beleggers weer iets optimistischer'
'Beleggers weer iets optimistischer' (Foto: ANP)

Ongelukken zorgen voor vertraging op A1

Twee ongelukken hebben zaterdag voor veel vertraging gezorgd op de A1 tussen Hengelo en Apeldoorn. De weg moest vanaf Bathmen een aantal uur worden afgesloten. Rond 12.00 uur werd de weg weer vrijgegeven.

Eerst botsten bij Deventer-Oost twee vrachtwagens op elkaar. In de file die hierachter kwamen nog eens twee auto's met elkaar in botsing. Bij dit ongeluk vielen volgens de VerkeersInformatieDienst (VID) gewonden.

De afsluiting leidde tot een lange file. Verkeer dat vanuit het oosten onderweg was, kreeg het advies de A1 te mijden.

Ongelukken zorgen voor vertraging op A1
Ongelukken zorgen voor vertraging op A1 (Foto: ANP)

'Automakers staken investeringen in India'

Automakers Renault en Nissan hebben een miljoeneninvestering in India voorlopig opgeschort. De bedrijven zijn verwikkeld in een conflict met lokale overheden over belastingteruggaven en subsidies. En zolang er geen oplossing is gevonden, blijft de geldkraan voor investeringen dicht, zo meldden media in het land.

De automakers die een fabriek delen in de stad Chennai in de staat Tamil Nadu, stonden voor een investering van 50 miljard roepie (676 miljoen euro). Daartegenover zouden de bedrijven nog recht hebben op een belastingteruggave van 27 miljard roepie en een investeringssubsidie van 19 miljard roepie uit de kas van Tamil Nadu.

De bedrijven hebben de centrale overheid in India gevraagd te bemiddelen in het conflict.

'Automakers staken investeringen in India'
'Automakers staken investeringen in India' (Foto: ANP)

Bosschenaar bedreigt agenten met steen

Een 44-jarige inwoner van Den Bosch heeft agenten bedreigd met een steen toen hij werd aangehouden in de achtertuin van zijn ex-partner in Oss. De man probeerde de achterdeur open te breken om binnen te komen.

De 45-jarige vrouw had de politie ingeschakeld. Toen agenten hem in de achtertuin wilden aanhouden, weigerde hij mee te werken. Hij dreigde met een steen. De agenten konden hem toch meenemen naar het bureau toen ze pepperspray gebruikten en dreigden een diensthond in te zetten. Hij zit nog vast voor verder onderzoek.

Bosschenaar bedreigt agenten met steen
Bosschenaar bedreigt agenten met steen (Foto: ANP)

FC Twente en PSV aan kop in Eredivisie Vrouwen

Gisteren werd de tweede speelronde in de Eredivisie voor vrouwen gespeeld. FC Twente ontving in eigen huis Telstar. PSV nam het op sportpark De Herdgang op tegen ADO Den Haag en PEC Zwolle ging op bezoek in Friesland bij sc Heerenveen. Ajax was deze speelronde vrij en kwam niet in actie. Hieronder volgt een overzicht van deze ronde.

FC Twente overklast Telstar

In de eerste thuiswedstrijd van het seizoen namen de vrouwen van FC Twente, die eerder deze week in de Champions League aan Bayern München werden gekoppeld, het op tegen Telstar. De aanwezige fans op de velden van ATC '65 in Hengelo konden al snel juichen. Na negen minuten schoot Maayke Heuver de bal al tegen de touwen.

De treffer van Heuver was een voorbode voor meer, want nog voor rust schoten ook Maud Roetgering, Ellen Jansen en een eigen doelpunt naar een comfortabele 4-0 voorsprong. Na de thee namen de vrouwen van trainer Arjan Veurink gas terug en schoten er nog twee doelpunten bij. Deze waren allebei afkomstig van Renate Jansen.

Tweede nederlaag voor ADO Den Haag

ADO Den Haag is er dit weekend weer niet in geslaagd om punten te pakken. Op De Herdgang in Eindhoven waren de PSV met 4-1 te sterk. Na een half uur stond er al 3-0 op het scorebord door doelpunten van Sisca Folkertsma, Myrthe Moorrees en Vanity Lewerissa. Zowel voor Folkertsma als Lewerissa waren het hun eerste treffers in dienst van de Eindhovense ploeg.

Na de pauze viel het spel van PSV ver terug, maar ADO Den Haag slaagde er niet in om hiervan te profiteren. Sterker nog, PSV  liep nog verder uit na een eigen doelpunt van Priscilla Mesker. In de slotfase deed Dominique Vugts nog wat terug voor de bezoeksters, maar toen was het leed al geschied.

sc Heerenveen en PEC Zwolle in balans

Tot slot pakten sc Heerenveen en PEC Zwolle in hun onderlinge duel de eerste punten van het nieuwe seizoen. In Heerenveen stond er na 90 minuten voetbal 1-1 op het scorebord. De Zwolse formatie kwam in de eerste helft nog wel op voorsprong door een doelpunt van Judith Frijlink, die een penalty verzilverde.

Toch kwam de thuisploeg uiteindelijk weer op gelijke hoogte door een treffer van Charissa Burgwal. Dit betekende voor beide ploegen hun eerste punt, aangezien zowel sc Heerenveen als PEC Zwolle hun eerste duel van het seizoen verloren.


Uitslagen speelronde 2:

Thuis Uit Uitslag
FC Twente Telstar 6-0
PSV ADO Den Haag 4-1
sc Heerenveen PEC Zwolle 1-1

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 FC Twente 2 2 0 0 6 8-0
2 PSV 2 2 0 0 6 8-2
3 Ajax 1 1 0 0 3 4-1
4 PEC Zwolle 2 0 1 1 1 2-5
5 sc Heerenveen 2 0 1 1 1 2-5
6 Telstar 1 0 0 1 0 0-6
7 ADO Den Haag 2 0 0 2 0 1-6

Programma speelronde 3:

Datum Thuis Uit
4 sept, 19.30 uur PEC Zwolle Ajax
4 sept, 19.30 uur ADO Den Haag sc Heerenveen
4 sept, 19.30 uur Telstar PSV

Klein deel Franse A1 tot zondag geblokkeerd

Een van de drukste wegen van Europa, de Franse autosnelweg A1 tussen Parijs en Lille, blijft zeker tot zondag ongeveer 90 kilometer ten noorden van de Franse hoofdstad geblokkeerd. Tientallen woonwagenbewoners uit de plaats Roye, pal naast de snelweg, blokkeerden vrijdagavond de Autoroute du Nord in beide richtingen. Hun protest is een gevolg van een bloedige schietpartij dinsdag waarbij in een woonwagenkamp vier doden en drie gewonden vielen. De omgekomen slachtoffers waren een baby, een vrouw, een man en een lid van de gendarmerie.

De woonwagenbewoners eisten vrijdagavond dat een zoon van een van de slachtoffers maandag in de gevangenis verlof krijgt om aanwezig te zijn op de begrafenis van zijn vader. De autoriteiten hebben dit zaterdag toegezegd en de blokkade van de demonstranten is opgegeven. Maar volgens de exploitant van de snelweg is de schade aan het wegdek als gevolg van onder meer de gestichte branden zo groot, dat de weg gerepareerd moet worden en niet voor zondag weer opengaat.

Het verkeer wordt omgeleid, vooral via Amiens over de snelwegen A16 en A29. Volgens de verkeerssite Bison Futé is dit weekend het laatste van de zomer met erg veel vakantieverkeer. Zo keren veel vakantiegangers terug. Kort voor het middaguur waren er over 320 kilometer aan files in Frankrijk, vooral op de routes van Bordeaux naar Parijs en van Narbonnen bij de Spaanse grens in noordelijke richting (A9) en van Marseille naar Lyon (A7). Het is volgens Franse media wel veel minder druk dan in eerdere 'spitsweekenden' in augustus.

Klein deel Franse A1 tot zondag geblokkeerd
Klein deel Franse A1 tot zondag geblokkeerd (Foto: ANP)

Bij toeval meerdere wapens ontdekt in woning

Agenten hebben bij toeval meerdere wapens ontdekt in een woning in Groningen. De politie kreeg een melding dat er een 23-jarige man in een huis onwel was geworden. Toen agenten binnen kwamen om hulp te verlenen, zagen ze drie airsoftguns (kopieën van bestaande wapens) en een ploertendoder liggen. Ook troffen ze in de woning een kogelwerend vest, munitie, en holsters aan. Alles is in beslag genomen.

De man moest voor controle met de ambulance naar hij ziekenhuis. Wanneer hij daaruit wordt ontslagen, zal de politie hem horen.

Bij toeval meerdere wapens ontdekt in woning
Bij toeval meerdere wapens ontdekt in woning (Foto: ANP)

Mannen vast voor dood vluchtelingen Libië

Drie mannen zitten vast voor de dood van ongeveer tweehonderd vluchtelingen die omkwamen voor de kust van Libië. Het gaat om mannen tussen de 21 en 29 jaar, meldde het Libische ministerie van Binnenlandse Zaken zaterdag. Ze konden in de stad Zuwara worden aangehouden, nadat overlevenden een verklaring hadden afgelegd.

De asielzoekers kwamen donderdag om toen hun boten omsloegen. Op de eerste boot die kapseisde, zaten ongeveer vijftig vluchtelingen. De tweede, die later zonk, had circa vierhonderd mensen aan boord. De schepen waren vertrokken uit Zuwara, een plek in Libië van waaruit veel boten van mensensmokkelaars de oversteek proberen te maken.

De Libische kustwacht kon ongeveer tweehonderd mensen uit de Middellandse Zee halen. Ze zijn in Libië naar een detentiecentrum gebracht. Zeker 105 lichamen zijn tot nu toe geborgen, maar de Libische kustwacht gaat ervan uit dat er tweehonderd doden zijn.

Mannen vast voor dood vluchtelingen Libië
Mannen vast voor dood vluchtelingen Libië (Foto: ANP)

Assange is bang vermoord te worden door CIA

Wikileaksoprichter Julian Assange is bang om vermoord te worden, zodra hij ook maar een stap buiten de ambassade van Ecuador in Londen zet. Hij zegt in een interview met het magazine van de krant The Times zaterdag dat hij daarom zelden het balkon opgaat.

Assange heeft naar eigen zeggen al drie jaar geen frisse lucht of zonlicht meer gezien, omdat hij door meerdere mensen met de dood is bedreigd. Ook vreest hij dat hij wordt gekidnapt of gedood met een drone door de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, schrijven Britse media.

De Australiër vroeg in 2012 politiek asiel aan in de ambassade van Ecuador. Hij zocht daar zijn toevlucht, omdat hij bang is dat Zweden hem zal uitleveren aan de Verenigde Staten, die Assange willen vervolgen voor het lekken van staatsgeheimen. Zweden heeft een arrestatiebevel voor hem uitgevaardigd, omdat twee vrouwen hem hebben beschuldigd van aanranding en verkrachting.

Assage is bang vermoord te worden door CIA
Assange is bang vermoord te worden door CIA (Foto: ANP)

Obama verdedigt Shell-boring Alaska

De Amerikaanse president Barack Obama heeft een lans gebroken voor olie- en gasconcern Shell, dat naar olie mag boren in een diep gelegen rotslaag voor de kust van Alaska. Hij pareerde zaterdag kritiek van milieuclubs door te wijzen op de strikte regelgeving waaraan de Brits-Nederlandse maatschappij is gehouden.

Obama verwees daarbij naar de afgifte van de exploratievergunning, onder het bewind van zijn voorganger George W. Bush. Dan rest niets meer dan de ,,hoogste mogelijke veiligheidsnormen te hanteren", aldus Obama.

Zijn boodschap komt aan de vooravond van een driedaagse tour door Alaska. Beelden van smeltende gletsjers en eroderende kustlijnen moeten de Amerikanen een 'wake-up call' bezorgen over de dringende noodzaak om klimaatveranderingen aan te pakken.

Opmerkelijk
Dat Shell groen licht kreeg voor de boringen in Alaska benadrukt de tegenstrijdigheid in het klimaat- en energiebeleid van Obama. Juist omdat hij eigenlijk wil dat de Verenigde Staten en de wereld minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen, waarbij ook de uitstoot van schadelijke gassen moet worden verminderd.

Milieugroeperingen zijn bang voor schade aan flora en fauna. Daarbij ligt de olieramp in de Golf van Mexico in 2010 nog vers in het geheugen.

Dat Obama juist Alaska heeft uitgekozen om zijn duurzamere beleid aan te kondigen, is eveneens opmerkelijk. Juist de economie van de noordelijke staat is voor 90 procent afhankelijk van de olie- en gasindustrie. Daarnaast is de sector goed voor een derde van de banen aldaar.

Obama verdedigt Shell-boring Alaska
Obama verdedigt Shell-boring Alaska (Foto: ANP)

Koenders bezorgd over persvrijheid

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) maakt zich zorgen over de toenemende beperkingen voor journalisten op diverse plaatsen in de wereld. "Op steeds meer plekken worden journalisten gehinderd bij hun werk. In het uiterste geval worden ze opgepakt of erger nog, gemarteld of gedood. Daar moeten we ons tegen verzetten. Journalistiek behoort de hoeksteen van een beschaafde samenleving te zijn", aldus Koenders.

Hij reageerde zaterdag op de veroordeling van drie journalisten van de Arabische nieuwszender al-Jazeera. Voor een Egyptische rechtbank hebben ze drie jaar cel gekregen voor het 'verspreiden van valse informatie'. De drie hoorden bij dezelfde groep veroordeelde al-Jazeera-journalisten waar ook de Nederlandse Rena Netjes deel van uitmaakte. Zij werd eerder bij verstek veroordeeld, maar kan nu niet meer terug naar Egypte.

Volgens Koenders is persvrijheid van groot belang voor een samenleving. ,,Een democratie kan alleen functioneren als de macht wordt gecontroleerd. Journalisten spelen daar een belangrijke rol in, ook in Egypte."

Koenders bezorgd over persvrijheid
Koenders bezorgd over persvrijheid (Foto: ANP)

Drie jaar cel voor journalisten al-Jazeera

Drie journalisten die voor de Arabische nieuwszender al-Jazeera werken zijn in Egypte veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. Een rechtbank in Caïro oordeelde zaterdag dat Peter Greste, Mohamed Fahmy en Baher Mohamed 'valse informatie' hebben verspreid die schadelijk is voor Egypte. Ook werkten ze zonder geldige werkvergunning. Mohamed kreeg nog eens zes maanden extra opgelegd, omdat hij een kogel in zijn bezit had.

De Egyptische Canadees Fahmy en de Egyptenaar Mohamed waren tijdens de uitspraak in de rechtbank. De Australiër Greste is bij verstek veroordeeld, omdat hij eerder dit jaar naar Australië is gebracht. Fahmy en Mohamed zijn meteen opgepakt. Het is onduidelijk hoe lang zij nog in de gevangenis moeten zitten, omdat ze al langer dan een jaar vast hebben gezeten.

Greste schreef na de uitspraak op Twitter dat hij "geschokt, verontwaardigd, boos en overstuur" is over de veroordeling. "Drie jaar cel voor Mohamed, Fahmy en mijzelf is zo fout."

Borgtocht
Het was de tweede keer dat de journalisten voor de rechter moesten verschijnen voor dezelfde aanklacht. Greste en Fahmy kregen in juli 2014 zeven jaar celstraf en Mohamed kreeg tien jaar voor het verspreiden van valse informatie en het bieden van een platform aan de verboden Moslimbroederschap. Ze werden opgepakt in december 2013 en hebben sindsdien ontkend hulp te bieden aan de Moslimbroederschap.

Begin dit jaar werd hun zaak door het Egyptische Hof van Cassatie vernietigd, nadat de drie tegen hun straf in hoger beroep waren gegaan. Fahmy en Mohamed kwamen in februari op borgtocht vrij.

Rena Netjes
Andere journalisten, onder wie de Nederlandse Rena Netjes, werden in hetzelfde proces bij verstek veroordeeld. Netjes kreeg tien jaar cel, maar was voortijdig uit Egypte gevlucht. De veroordeling van de journalisten leidde internationaal tot grote ophef van onder meer organisaties die zich inzetten voor persvrijheid en mensenrechtenorganisaties.

Werkgever al-Jazeera laat zaterdag weten dat dit weer een ,,aanval op de persvrijheid" is en dat er geen bewijs is dat ,,hun collega's nieuws hebben verzonnen of een terroristische groepering hebben gesteund".

Drie jaar cel voor journalisten al-Jazeera
Drie jaar cel voor journalisten al-Jazeera (Foto: ANP)

VS stationeren F-22's in Duitsland

De Verenigde Staten hebben vier gevechtsvliegtuigen naar Duitsland gestuurd. De F-22's zijn gestationeerd op vliegbasis Spangdahlem. De vliegtuigen moeten half september meedoen aan een oefening van de NAVO.

"Met de inzet van de vliegtuigen laten we zien dat we vastberaden zijn ons in te zetten voor de veiligheid in Europa", zei Frank Gorenc, commandant van de Amerikaanse luchtmacht in Europa. Het Amerikaanse ministerie van Defensie zei onlangs dat de F-22's niet alleen bedoeld zijn voor de NAVO-oefening, maar dat ze ook een manier zijn om Rusland af te schrikken.

De F-22 Raptor is het modernste gevechtsvliegtuig dat de VS hebben. De straaljagers zijn moeilijk te zien op de radar.

Vliegbasis Spangdahlem ligt op bijna 100 kilometer van de Limburgse grens.

VS stationeren F-22's in Duitsland
VS stationeren F-22's in Duitsland (Foto: ANP)

Lijk in koffer in Maas gevonden

De politie heeft in Maastricht een lijk gevonden in een koffer. Het gaat naar alle waarschijnlijkheid om een koffer die dinsdagavond vanaf de Servaasbrug in de Maas is gegooid. Na een melding door getuigen zocht de brandweer de afgelopen dagen in de Maas. Vrijdagavond wisten politie en brandweer de koffer te traceren ter hoogte van de Borgharenweg en uit de rivier te halen. Bij opening ontdekte de politie naar eigen zeggen het stoffelijk overschot.

Dinsdagavond rond 23.00 uur zagen twee mensen hoe een man met een grote koffer over de Servaasbrug liep en die vervolgens de Maas in gooide. De twee meldden dit bij de politie, en woensdag begonnen duikers de Maas af te zoeken.

Een woordvoerder van de politie houdt overigens een slag om de arm waar het gaat om de koffer. Het gaat om een soortgelijke koffer die dinsdag de Maas in werd gegooid, maar of het dezelfde koffer is, is nog niet voor de volle honderd procent zeker, aldus de woordvoerder. Onderzoek moet dat uitwijzen.

Identiteit
De politie onderzoekt daarnaast ook identiteit en doodsoorzaak van het menselijk lichaam in de koffer. In de loop van de komende week hoopt de recherche hier meer over aan de weet te komen. Vragen over de geschatte leeftijd van de dode en het signalement van de verdachte kon of wilde de woordvoerder niet beantwoorden.

De politie is intussen op zoek naar getuigen die dinsdagavond ook iets gezien hebben op of rond de Servaasbrug.

Lijk in koffer in Maas gevonden
Lijk in koffer in Maas gevonden (Foto: ANP)

Verdachte bomaanslag Bangkok aangehouden

In Thailand is zaterdag een man aangehouden voor de bloedige aanslag in Bangkok. Mogelijk gaat het om de hoofdverdachte. De autoriteiten zeggen dat hij voldoet aan de omschrijving.

De politie vond de man tijdens een inval in een huis in Bangkok. Daar vonden ze ook allerlei spullen waarmee een bom kan worden gemaakt. De verdachte ,'lijkt veel op degene naar wie op zoek zijn', zei een Thaise politiewoordvoerder.

De man zou een buitenlander zijn en de Thaise krant Khaosod schrijft dat het gaat om een 28-jarige Turk. De politie wilde dat echter nog niet bevestigen. Eerder deze week zei de politie dat er een onderzoek liep naar of er Turken achter de aanslag zaten.

Compositietekening
De Thaise hoofdstad werd bijna twee weken geleden opgeschrikt door de bloedigste bomaanslag in Thailand ooit. De bom ging af op een belangrijke toeristische trekpleister en eiste twintig levens.

Na de aanslagen had de politie een compositietekening en beelden van een bewakingscamera vrijgegeven. Een man in een geel T-shirt liet een rugzak achter op een bankje en liep vervolgens weg. Hij had een lichte huidskleur, zwart haar en een zwarte bril.

Verdachte bomaanslag Bangkok aangehouden
Verdachte bomaanslag Bangkok aangehouden (Foto: ANP)

Meer geld voor poolonderzoek

Er komt meer geld voor poolonderzoek. Het ministerie van Buitenlandse Zaken verhoogt het budget voor dit onderzoek tot 600.000 euro. Dat zei minister Bert Koenders zaterdag tegen de NOS tijdens een bezoek dat hij bracht aan de Nederlandse poolexpeditie op Spitsbergen.

'Het is heel belangrijk dat het onderzoek voortgezet wordt ten behoeve van het klimaat', zei Koenders. Hij voegde eraan toe dat de Noordpool ook een geo-strategisch belangrijke plek is waar de belangen van scheepvaart, natuur en exploratie goed tegen elkaar moeten worden afgewogen.

De minister erkende dat het gaat om een gering bedrag, maar zei dat ook andere ministeries gaan kijken wat ze voor het gebied kunnen doen. Verder doen ook andere landen poolonderzoek, 'Ik denk dat wij onze eigen niche moeten hebben. Dat geeft ons een plaats aan tafel als het gaat om de toekomst van dit gebied.'

Meer geld voor poolonderzoek
Meer geld voor poolonderzoek (Foto: ANP)

Manu vertrekt naar Brighton & Hove Albion

Feyenoord-aanvaller Elvis Manu vertrekt naar Brighton & Hove Albion, waar hij een contract tekent voor drie jaar. Dat maakt de Rotterdamse club bekend. Bij Brighton wordt de aanvaller ploeggenoot van Danny Holla. Managermant Prestige Sports verwacht dat de club met Manu binnen de gelederen promotie naar de Premier League afdwingt. Via Facebook laat het management weten dat Manu een grootverdiener wordt bij de club.

"Transfer afgerond van kersverse Prestige Sports-speler Elvis Manu", meldt Prestige Sports op Facebook. "We weten zeker dat je ook daar de supporters kippenvel zal bezorgen en Brighton naar promotie zal schieten!" 

Was Manu vorig jaar nog de held van Feyenoord in de voorrondes van de Europa League, een jaar later mocht hij dus weer vertrekken. Brighton staat, nadat het vorig jaar teleurstellend als twintigste eindigde, nu bovenaan in de Championship. Feyenoord ontvangt 1,7 miljoen euro voor deze transfer. 

 

Transfer afgerond van kersverse Prestige Sports speler Elvis Manu. We weten zeker dat je ook daar de supporters...

Posted by Prestige Sports on vrijdag 28 augustus 2015

Grol, Meyer, Korrel en Savelkouls vroegtijdig uitgeschakeld op WK judo

Judoka Henk Grol is er opnieuw niet in geslaagd de wereldtitel te veroveren. Hij ging zaterdag al in zijn eerste wedstrijd op de WK onderuit tegen Ryunosuke Haga. De Japanner gooide de Nederlander hard op zijn rug (ippon).

Grol begon goed aan zijn wedstrijd. Haga kreeg al snel twee straffen achter zijn naam. In plaats van de wedstrijd te controleren, koos Grol toch voor de aanval. Hij werd gecounterd door de Japanner en verloor de partij.

Grol, uitkomend in de klasse tot 100 kilogram, verloor dit seizoen al twee keer eerder van Haga. Hij was met grote verwachtingen naar de WK in Astana gekomen. De in Haarlem woonachtige judoka veroverder eerder deze zomer nog de Europese titel. Grol won in 2009, 2010 en 2013 zilver op de WK.

Judoka Roy Meyer heeft zaterdag niet kunnen overtuigen op de WK in Astana. De Nederlandse zwaargewicht (+100 kg) was in zijn eerste wedstrijd niet opgewassen tegen Daniel Natea. De Roemeen nam de in Breda geboren judoka in een houdgreep en scoorde uiteindelijk een ippon.

Judoka Michael Korrel heeft zaterdag ook zijn tweede wedstrijd op de WK winnend afgesloten. Hij was veel sterk voor Hussain Shah uit Pakistan (ippon). Korrel debuteert in Astana op de WK. Hij rekende in de eerste ronde al met met Jevgeni Borodavko uit Letland. Korrel is de enige overgebleven Nederlander in de klasse tot 100 kilogram. 

Tessie Savelkouls staat op de WK judo in de achtste finales in de klasse boven 78 kilogram. De 23-jarige Nederlandse was in de tweede ronde met een yuko te sterk voor de Algerijnse Sonia Asselah, de Afrikaans kampioen van vorig jaar. In de eerste ronde was Savelkouls vrijgeloot. In de achtste finales treft Savelkouls de Duitse Franziska Konitz.

Update 10.10 uur

Tessie Savelkouls is in de achtste finales van de WK judo in Astana uitgeschakeld. De 23-jarige Nederlandse had weinig te vertellen tegen de Duitse Franziska Konitz en verloor met ippon.

Update 10.45 uur

Het wereldkampioenschap voor Nederland zit erop. Michael Korrel sneuvelde in dezelfde gewichtsklasse als Grol in de achtste finales. De Belgische nummer 12 van de wereld, Toma Nikiforov, versloeg Korrel met ippon. 

Nederland kan terugkijken op een dramatisch toernooi. Marhinde Verkerk presteerde naar behoren en pakte brons. Debutanten Sanne de Wit en Frank de Rijke waren dicht bij een stunt. Juul Franssen verraste met een plek in de halve finale. Tessie Savelkouls en Michael Korrel presteerden naar hun niveau, maar de overige acht judoka's vielen zwaar tegen. 

Mortal Kombat X komt niet meer naar last-gen

Mortal Kombat X is na een reeks vertragingen geannuleerd voor last-gen. De game zou oorspronkelijk voor Xbox 360 en PlayStation 3 gelijktijdig uitkomen met de pc, PlayStation 4 en Xbox One-versies.

De reden voor de annulering is simpel: ze kregen de versie voor last-gen niet op het gewenste niveau. Ze konden niet voldoen aan de kwaliteit die men van een Mortal Kombat-titel verwacht. 

Ondanks het besluit de game voor last-gen te annuleren is Mortal Kombat X een groot succes: het is de snelstverkopende titel in de serie.

Mortal Kombat X review (Foto: Warner Bros. Interactive)

'Overheden blokkeren investeringen in retail'

De overheid werkt broodnodige investeringen in de retailsector tegen. Dat zegt topman Dirk Anbeek van vastgoedbedrijf Wereldhave zaterdag in de Telegraaf. Volgens Anbeek zien gemeenten de retailsector te vaak als melkkoe en wordt er ,laatdunkend' gedacht over middenstanders.

Volgens de vastgoedtopman blijven overheden te veel in het verleden hangen, waarbij eisen vaak worden gebaseerd op verouderde plannen en aannames. Anbeek krijgt in zijn kritiek in de krant bijval van hoogleraar en retailexpert Cor Molenaar die zegt dat er veel onkunde is bij gemeenten, onder meer doordat er iedere vier jaar nieuwe bestuurders aantreden.

Wereldhave investeerde de afgelopen jaren 120 miljoen euro in verschillende winkelcentra en voegde onlangs negen winkelcentra toe aan zijn vastgoedportefeuille. Ondanks die investeringsbereidheid kampt Wereldhave nog te vaak met de ,starre houding' van bestuurders.

'Overheden blokkeren investeringen in retail'
'Overheden blokkeren investeringen in retail' (Foto: ANP)

Animatiefilm wint 48 Hour Project Rotterdam

De korte film Hartstocht heeft vrijdagavond het 48 Hour Film Project in Rotterdam gewonnen. De inzending van regisseur Lennart Pieters versloeg 52 films, die tijdens het afgelopen weekend binnen 48 uur gemaakt werden.

Het is voor het eerst in Nederland dat een animatiefilm de wedstrijd wint. Hartstocht is het romantische reisverhaal van een donorhart, dat dankzij het transport van een bekwame orgaankoerier op exact de juiste plaats terecht komt. Regisseur Lennart Pieters (29) valt met zijn debuutfilm direct in de prijzen. Het team van Pieters bestond uit slechts zeven mensen, die in het dagelijks leven werkzaam zijn bij het Rotterdamse bedrijf Funk-e Animations.

Alle onderdelen van de film kwamen in één weekend tot stand: van het script tot aan het ontwerp van de personages en van de geluidseffecten en muziek tot aan de uiteindelijke animatie. De vakjury bestond uit acteurs Joke Bruijs en Cynthia Abma en regisser Peter Hoogendoorn. 'We werden meteen gepakt door het verhaal, waar de emotie vanaf spatte', aldus de jury. 'We konden bovendien nergens ook maar een foutje ontdekken, wat toch heel bijzonder is als je een film binnen 48 uur volledig geanimeerd hebt. Dit team heeft de hoofdprijs verdiend, omdat alles in harmonie was.'

Het team van Funk-e Animations zal in mei 2016 Rotterdam vertegenwoordigen tijdens de wereldfinale van het 48 Hour Film Project in Atlanta. Hartstocht wordt zondagavond vertoond tijdens de slotavond van de Pleinbioscoop in Rotterdam.

Animatiefilm wint 48 Hour Project Rotterdam
Animatiefilm wint 48 Hour Project Rotterdam (Foto: BuzzE)

Maleisië eist aftreden premier

Duizenden Maleisiërs gaan zaterdag de straat op om te protesteren tegen premier Najib Razak. Ze willen dat hij aftreedt, omdat hij honderden miljoenen euro's van een staatsbedrijf in eigen zak zou hebben gestoken.

De betogingen vinden plaats in onder meer de hoofdstad Kuala Lumpur en de steden Kota Kinabalu en Kuching. Hoewel de autoriteiten geen toestemming hebben gegeven om te demonstreren, zijn de betogers van plan het illegale protest twee dagen vol te houden. De politie is ruimschoots op de been om alles in de gaten te houden en heeft delen van Kuala Lumpur afgesloten.

Razak (62) wordt ervan beschuldigd dat hij meer dan 626 miljoen euro op zijn eigen bankrekening heeft laten storten, terwijl dat eigenlijk bedoeld was voor het staatsbedrijf 1MDB. De dubieuze betalingen werden vorige maand ontdekt, nadat onderzoek was gedaan naar mismanagement bij het bedrijf.

Maleisië eist aftreden premier
Maleisië eist aftreden premier (Foto: ANP)

Frans Bauer wil blijven verrassen

Frans Bauer houdt wel van een verrassing. In zijn nieuwe programma What The Frans?!, dat vanaf zaterdag elke week te zien is op NPO 1, staan mensen centraal die hun omgeving versteld willen doen staan. "Het gaat er niet om iemand voor de gek te houden, maar het doel is de familie te choqueren."

Een oma die ineens kan motorcrossen, een politieagent die in maillot deelneemt aan een balletuitvoering en een vrouw die trucs uithaalt op waterski's. Ze komen allemaal voorbij in What The Frans?! Sommige nieuwe hobby's begonnen bij Bauer te kriebelen. "Ik heb veel leuke dingen gezien ondertussen", zegt de zanger en presentator tegen BuzzE. "Vaak denk je: dat is mij te moeilijk. Maar als iemand van zeventig kan motorcrossen, dan moet ik het toch ook kunnen."

Volgens Bauer is dat eigenlijk de boodschap van zijn nieuwe programma: er zijn geen grenzen. "Juist de dingen waarvan je zelf denkt dat je ze niet kunt, lukken toch." Hoewel Bauer misschien ooit nog eens op een crossmotor of in een sportvliegtuigje kruipt, zijn er dingen die hij nooit zou doen, ook niet om zijn gezin te verbazen. "Ik zou zelf nooit met zo'n bungeekoord gaan springen."

Rammstein

Bauer heeft naar eigen zeggen al de nodige What The Frans?!-momentjes gehad. "Dat ik ineens een nummer van Rammstein deed, dat had niemand verwacht. Sommige dingen lijken me best leuk om te doen, maar dat ga ik natuurlijk niet vertellen. Mijn vrouw leest ook de krant."

Voor zijn fans heeft Bauer later dit jaar nog een verrassing in petto: zijn nieuwe album. "Ik kom op een verrassende manier terug. Ik ga wat meer terug naar het levenslied, maar wel op een hele andere manier."

Ook wat zijn televisiecarrière betreft hoopt Bauer te kunnen blijven overrompelen. "Ik zou ooit nog wel eens een grote surpriseshow willen maken, het publiek verrassen. Mensen echt intens gelukkig maken, dat lijkt me mooi. Maar met de huidige plannen zit dat er waarschijnlijk niet in."

Frans Bauer wil blijven verrassen
Frans Bauer wil blijven verrassen (Foto: BuzzE)

Heidenau weer rustig na ingrijpen politie

Na wederom een avond vol protest in het Duitse Heidenau is het in de nacht van vrijdag op zaterdag weer rustig geworden. Zo'n 180 mensen hebben een omgevingsverbod gekregen.

Bijna tweehonderd rechtsextremisten waren bij elkaar gekomen om te demonstreren tegen de asielzoekers die worden opgevangen in de plaats, vlakbij Dresden. De politie moest de relschoppers insluiten met tientallen politieauto's. De betogers waren ondanks een samenscholingsverbod dat was opgelegd de straat opgegaan.

Het was afgelopen week meerdere keren onrustig in Heidenau, waar in een oude bouwmarkt vluchtelingen worden opgevangen. Vorige week zaterdag raakten zeker dertig agenten gewond tijdens rellen.

In Dresden protesteren linkse betogers zaterdag tegen de rechtsextremisten die verantwoordelijk zijn voor de protesten in Heidenau. De beweging 'Dresden Nazivrij' wil vluchtelingen beschermen. Duizend mensen zouden zich hebben aangemeld. De organisatie verwacht ook betogers in Leipzig, Berlijn, Frankfurt en Jena.

Heidenau weer rustig na ingrijpen politie
Heidenau weer rustig na ingrijpen politie (Foto: ANP)

FNV pleit voor eerlijkere lastenverlichting

De aangekondigde 5 miljard euro lastenverlichting voor werkenden moet eerlijker verdeeld worden. Daartoe roept vakbond FNV zaterdag op. De bond wil onder meer dat de kloof tussen arm en rijk nu eindelijk eens wordt verminderd. Met name mensen met een uitkering en gepensioneerden zouden er eindelijk eens echt op vooruit moeten gaan, aldus de bond.

Volgens de FNV hebben miljardenbezuinigingen de afgelopen jaren veel schade aangericht in de samenleving. De kwaliteit van werk is aangetast en marktdenken overheerst in plaats van goed werk voor mensen. Daarbij zou de 'doorgeschoten flexibilisering' moeten stoppen.

"Veel mensen hebben hun baan verloren en moeten rondkomen van weinig geld, aldus FNV-voorzitter Ton Heerts, die ook wijst op de 'onaanvaardbaar' hoge werkloosheid. "We eisen meer inspanning van het kabinet om Nederland eerlijker te maken en de bezuinigingen die al in gang zijn gezet te stoppen."

FNV pleit voor eerlijkere lastenverlichting
FNV pleit voor eerlijkere lastenverlichting (Foto: ANP)

Dodental Dominica loopt op na storm Erika

De tropische storm Erika heeft op Dominica zeker twintig levens geëist. Ook wordt nog een onbekend aantal mensen vermist op het Caribische eiland. Het dodental stond eerder nog op twaalf.

Erika heeft veel meer schade aangericht op Dominica dan aanvankelijk werd gedacht, aldus premier Roosevelt Skerrit. De storm ging gepaard met zware windstoten en hevige regenval. In korte tijd viel meer dan 30 centimeter regen.

Delen van het eiland zijn overstroomd en stukken land zijn verschoven. Honderden huizen zijn weggespoeld en verwoest. Volgens de premier moet Dominica opnieuw worden opgebouwd.

De tropische storm neemt zaterdag in kracht af en zal niet meer uitgroeien tot een orkaan. Erika komt maandag aan land in Florida, waar uit voorzorg sinds vrijdag de noodtoestand geldt.

Dodental Dominica loopt op na storm Erika
Dodental Dominica loopt op na storm Erika (Foto: ANP)

'Vertraging Franse wegen vakantiegangers'

Nederlandse vakantiegangers die zaterdag terugkeren uit Frankrijk moeten rekening houden met vertraging. De snelweg A1 tussen Parijs en Lille wordt sinds vrijdagavond geblokkeerd door rondtrekkend volk ('Gens du voyage').

De VerkeersInformatieDienst (VID) adviseert Nederlandse automobilisten vanaf Parijs de route via Reims te kiezen. De VID raadt de route via Amiens af, omdat de A1 een stuk noordelijker ook dicht is door een ernstig ongeluk. Het is nog onduidelijk hoelang de blokkade op de A1 gaat duren.

'Vertraging Franse wegen vakantiegangers'
'Vertraging Franse wegen vakantiegangers' (Foto: ANP)

NSA blijft telefoongegevens in VS verzamelen

De Amerikaanse geheime dienst NSA mag doorgaan met het verzamelen van telefoongegevens in de Verenigde Staten. In hoger beroep werd vrijdag een eerder vonnis afgewezen dat het verzamelen van de gegevens illegaal noemde.

De hogere rechtbank ging niet inhoudelijk in op de vraag of de dienst illegaal aan zijn gegevens komt.

De NSA is meermalen in het nieuws gekomen vanwege afluisterpraktijken. Klokkenluider Edward Snowden onthulde hoe ver de inlichtingendienst daarin kon gaan. Het verzamelen van gegevens is inmiddels in de wet geregeld. De NSA mag mobiele en vaste telefoons blijven afluisteren, maar de gegevens worden niet meer bij de dienst, maar bij telefoonmaatschappijen opgeslagen.

NSA blijft telefoongegevens in VS verzamelen
NSA blijft telefoongegevens in VS verzamelen (Foto: ANP)

Mysteryland gaat op tweedaags avontuur

Bezoekers van Mysteryland kunnen dit weekend twee keer zo lang feesten als voorgaande jaren. Voor het eerst duurt het dancefestival op het Floriadeterrein in de Haarlemmermeer namelijk twee dagen. Naast optredens van onder anderen Martin Garrix, Nicky Romero, Chris Liebing, Dave Clarke, The Flexican & Sef, Alesso en Joris Voorn is er weer een uitgebreid kunst- en cultuurprogramma. Verder doet de Jeugd van Tegenwoordig het evenement aan, ter ere van hun tienjarig bestaan.

De festivalgangers kunnen hun tentje voor een paar uurtjes slaap opzetten op de camping naast het terrein. Organisator ID&T liet eerder weten dat het muziekaanbod dit jaar breder is dan voorgaande edities. Van house tot techno en van wereldmuziek tot hardstyle op de meer dan veertig podia.

Door meerdaags te gaan, komt de organisatie tegemoet aan de wens van de bezoekers. Eerdere meerdaagse edities van het festival vonden plaats in Chili en in de Verenigde Staten. Mysteryland bestaat sinds 1993 en is daarmee het langstlopende elektronische muziekfestival ter wereld.

Mysteryland gaat op tweedaags avontuur
Mysteryland gaat op tweedaags avontuur (Foto: ANP)

Brand in afvalloods Van Vliet in Wateringen

In een grote afvalloods van Van Vliet Contrans aan de Wateringveldseweg in Wateringen heeft zaterdagochtend brand gewoed.

In de loods lagen plastic snippers opgeslagen. Het afval wordt naar buiten gereden met een shovel. Het spul stinkt wel, maar volgens de brandweer zijn er geen gevaarlijke stoffen gemeten. Omwonenden kunnen hun ramen en deuren toch beter dichthouden.

Tegen 07.00 werd het sein brand meester gegeven. Over de oorzaak is niets bekend.

Brand in afvalloods Van Vliet in Wateringen
Brand in afvalloods Van Vliet in Wateringen (Foto: ANP)

Van der Steur voor terreuroverleg in Parijs

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) is zaterdag in Parijs voor Europees overleg over veiligheidsmaatregelen tegen terrorisme in treinen. Aanleiding is de ternauwernood verijdelde aanslag in de Thalys vorige week vrijdag. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve is de gastheer van het beraad.

Het overleg zal onder meer gaan over de vraag of treinpassagiers meer moeten worden gecontroleerd. Het gaat om paspoortcontroles, bagagechecks en het inzetten van multinationale politieteams. Volgens Cazeneuve moet dat mogelijk zijn zonder het Schengenakkoord aan te tasten. Dat verdrag regelt vrij verkeer van personen tussen 26 Europese landen.

Van der Steur wilde de afgelopen dagen niet vooruitlopen op mogelijke maatregelen. In Nederland is er al langer verscherpt toezicht op drukke locaties en dat blijft van kracht.

Bij de bijeenkomst zijn ministers aanwezig die zich bezighouden met veiligheidszaken of transport. Ze komen uit negen landen: Frankrijk, België, Duitsland, Groot-Brittannië, Nederland, Italië, Spanje, Luxemburg en Zwitserland. Ook de Europese Commissie is vertegenwoordigd. Het overleg begint om 15.30 uur.

Van der Steur voor terreuroverleg in Parijs
Van der Steur voor terreuroverleg in Parijs (Foto: ANP)

'Zorgpremie stijgt volgend jaar licht'

De zorgpremie wordt naar verwachting volgend jaar 103 euro per maand. Dat is 7 euro meer dan dit jaar, meldt De Telegraaf op basis van bronnen.

Het bedrag is wat het kabinet verwacht. De zorgverzekeraars stellen de premie in het najaar definitief vast.

Volgens de krant gaat het eigen risico volgend jaar een tientje omhoog naar 385 euro.

'Zorgpremie stijgt volgend jaar licht'
'Zorgpremie stijgt volgend jaar licht' (Foto: ANP)

Estafettedames met Schippers naar WK-finale, mannen gehinderd en klaar

De Nederlandse vrouwen hebben zich op het WK atletiek in Beijing geplaatst voor de finale van de 4x100 meter. Nadine Visser, Dafne Schippers, Naomi Sedney en Jamile Samuel snelden in hun heat naar de derde plek achter de VS en Trinidad & Tobago. Ondanks een matige 100 meter van Schippers kwam Nederland tot een tijd van 42,32 seconden, een nieuw Nederlands record. De snelste tijd was met 41,84 voor Jamaica, met wereldkampioene Shelly-Ann Fraser-Pryce in de gelederen. Ook Groot-Brittannië was sneller dan Nederland.

De Nederlandse mannen haalden de finale niet. Ondanks de afwezigheid van kopman Churandy Martina kwamen Solomon Bockarie, Patrick van Luijk, Liemarvin Bonevacia en Hensley Paulina tot 38,41 seconden, niet ver boven het Nederlands record. Het leverde echter slechts de zesde plek op in de sterke serie, waarin Jamaica met 37,41 de snelste was. Dat gebeurde echter niet helemaal eerlijk, want bij de tweede wissel was het Asafa Powell die Bonevacia flink hinderde. Of dat een gevolg gaat krijgen is nog niet bekend.

Frankrijk, China, Antigua & Barbuda en Canada waren eveneens sneller dan Nederland, dat alleen het niet aan de finish komende Zuid-Afrika achter zich hield. Het Amerikaanse dream team met Trayvon Bromell, Justin Gatlin, Tyson Gay en Michael Rodgers snelde naar 37,91 seconden, maar vooral Gatlin kende flink wat problemen op zijn 100 meter. 

Slovaak Toth wandelt met plaspauze naar heroïsch goud op 50 kilometer

Atleet Matej Toth heeft op het WK atletiek in Beijing op heroïsche wijze het goud veroverd op de 50 kilometer snelwandelen. De Slovaak ging er al na een kilometer of twee vandoor en werd vervolgens ruim drie uur en veertig minuten later weer teruggezien door zijn concurrenten. Het betekende de eerste wereldtitel ooit voor Slowakije.

Achter de ongenaakbare Toth ontstond al snel een kopgroep, die halverwege was uitgedund tot zes man: Zhang Lin namens China, Erick Barrondo uit Guatemala, regerend kampioen Rob Heffernan voor Ierland, de Japanners Takayuki Tanii en Hirooki Arai en de altijd sterke Australiër Jared Tallent. Met name Heffernan en Tallent deden hun uiterste best om de achterstand op Toth te verkleinen, maar dat lukte maar één keer: na een kilometer of dertig sloeg Toth plotseling rechtsaf het toilet in, waar hij na dertig seconden waar uit tevoorschijn kwam. Zijn volgende kilometer was direct de snelste van de race en zijn leidende positie kwam nooit in gevaar.

Na ruim dertig kilometer werd Barrondo voor de derde keer bestraft, met als gevolg dat hij uit de wedstrijd genomen werd. Niet veel later moest Zhang het tempo laten gaan en binnen afzienbare tijd ging Tallent er in zijn eentje vandoor. Heffernan kon het tempo van zijn Japanse medelopers niet meer bijhouden en viel terug naar plek vijf, terwijl Tallent ver achter Toth onbedreigd naar het zilver liep. Het was tenslotte Tanii die zijn landgenoot Arai af wist te schudden en naar het brons liep, terwijl Heffernan als vijfde over de streep kwam. De oude Spanjaard Jesus Angel Garcia liep op zijn twaalfde WK, een record, naar een indrukwekkende negende plek. 

Toth en Tallent vieren samen hun gouden en zilveren medailles (Foto: Getty)

Diederik Smit is Slimste mens 2015

Comedian en columnist Diederik Smit heeft de kennisquiz De slimste mens gewonnen. Nynke de Jong eindigde als tweede, Daan Nieber werd derde. De NCRV zond de finale vrijdagavond uit op NPO2.

In De slimste mens gaat het niet alleen om kennis en algemene ontwikkeling, maar ook om associatief denken en strategisch spel. Nieuwsmakers, cabaretiers, wetenschappers, acteurs en vele andere prominenten streden sinds 20 juli om de titel. Afgelopen seizoenen wonnen Tom Roes, Art Rooijakkers, Owen Schumacher, Pieter Derks en Arjen Lubach.

De slimste mens is voor het eerst door de NCRV uitgezonden in de zomer van 2012. Al sinds de eerste aflevering is de kwis een kijkcijferhit, met dagelijks ruim een miljoen kijkers.

Diederik Smit is Slimste mens 2015
Diederik Smit is Slimste mens 2015 (Foto: BuzzE)

Sintnicolaas moet WK-tienkamp staken

Eelco Sintnicolaas heeft zich afgemeld voor de tweede dag van de tienkamp op het WK atletiek in Beijing. De Nederlander heeft een blessure aan zijn enkel opgelopen, zo meldt de Atletiekunie zaterdagochtend op Twitter

Sintnicolaas begon de tienkamp vrijdag uitstekend en leek zelfs op medaillekoers te liggen, tot hij bij het hoogspringen niet verder dan 1,92 meter kwam. Toch was een klassering bij de beste vijf nog zeker mogelijk, maar ook dat is nu voorbij.

Bertens naar hoofdtoernooi US Open

Tennisster Kiki Bertens heeft zich geplaatst voor het hoofdtoernooi van de US Open. De Nederlandse versloeg in de derde en laatste kwalificatieronde de Tsjechische Renata Vorácová (WTA-204) met 6-0 en 6-4.

Bertens (WTA-109) is de enige Nederlandse die in New York in het hoofdschema staat. Ze moet het opnemen tegen de Kroatische Mirjana Lucic-Baroni (WTA-48). Beide tennissters hebben nog niet eerder tegen elkaar gespeeld.

Politie omsingelt extreem-rechtse demonstranten in Heidenau

De Duitse politie heeft vrijdagavond opnieuw moeten ingrijpen bij een voormalige bouwmarkt in Heidenau waar vluchtelingen worden opgevangen. Met tientallen wagens sloten ze zo'n honderd extreem-rechtse demonstranten in, die daar protesteerden tegen de komst van de asielzoekers. Het protest was georganiseerd, ondanks dat de rechter een samenscholingsverbod had ingesteld.

Vorig weekend was het ook al onrustig in Heidenau, vlakbij Dresden. Extreem-rechtse demonstranten raakten toen slaags met linkse demonstranten, die juist samen waren gekomen om de vluchtelingen een warm welkom te geven. Ook de linkse mensen waren vrijdagavond weer in Heidenau, maar zij waren de enige partij die van de rechter daar mocht zijn.

Politie omsingelt demonstranten in Heidenau
Politie omsingelt demonstranten in Heidenau (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.