Bolt 3 - Gatlin 0, daverende stunt China

Op het WK atletiek in Beijing is de finale van de 4x100 meter bij de mannen uitgelopen op een sensationele race. De derde ontmoeting tussen Usain Bolt en Justin Gatlin liep net als op de 100 en 200 meter uit op een zege voor de Jamaicaan, waarmee hij voor de vijfde keer in zijn loopbaan alle drie gouden sprintmedailles won op een WK of Olympische Spelen. 

Nesta Carter, Asafa Powell, Nickel Ashmeade en Bolt rondden de 400 meter af in 37,36 seconden, ondanks een wat slordige race. Met 37,77 seconden leek het zilver naar Trayvon Bromell, Gatlin, Tyson Gay en Michael Rodgers te gaan, maar de laatste wissel van de Amerikanen ging flink de mist in. Rodgers kwam wel als tweede over de finish, maar de wissel vond plaats buiten het vak en dus werd de VS gediskwalificeerd.

In het stadion ging de aandacht echter naar iets heel anders uit: de Chinezen Mo Youxue, Xie Zhenye, Su Bingtian en Zhang Peimeng zorgden voor een gigantische sensatie door in 38,01 als derde over de streep te komen, met een bijna ontploffend Olympisch Stadion als gevolg. Het feest hield niet meer op en werd alleen maar groter toen de Chinezen zelfs zilver bleken te winnen. Door de diskwalificatie van de VS ging het brons naar Aaron Brown, Andre de Grasse, Brendon Rodney en Justyn Warner uit Canada. Het kwartet bleef met 38,13 seconden de Duitsers slechts 0,02 seconden voor.

De voor China historische 4x100 meterfinale. Let vooral op de enorme orkaan van geluid in het stadion van Beijing als blijkt dat China naar de medailles loopt (Bron: YouTube)