Klein deel Franse A1 tot zondag geblokkeerd

Een van de drukste wegen van Europa, de Franse autosnelweg A1 tussen Parijs en Lille, blijft zeker tot zondag ongeveer 90 kilometer ten noorden van de Franse hoofdstad geblokkeerd. Tientallen woonwagenbewoners uit de plaats Roye, pal naast de snelweg, blokkeerden vrijdagavond de Autoroute du Nord in beide richtingen. Hun protest is een gevolg van een bloedige schietpartij dinsdag waarbij in een woonwagenkamp vier doden en drie gewonden vielen. De omgekomen slachtoffers waren een baby, een vrouw, een man en een lid van de gendarmerie.

De woonwagenbewoners eisten vrijdagavond dat een zoon van een van de slachtoffers maandag in de gevangenis verlof krijgt om aanwezig te zijn op de begrafenis van zijn vader. De autoriteiten hebben dit zaterdag toegezegd en de blokkade van de demonstranten is opgegeven. Maar volgens de exploitant van de snelweg is de schade aan het wegdek als gevolg van onder meer de gestichte branden zo groot, dat de weg gerepareerd moet worden en niet voor zondag weer opengaat.

Het verkeer wordt omgeleid, vooral via Amiens over de snelwegen A16 en A29. Volgens de verkeerssite Bison Futé is dit weekend het laatste van de zomer met erg veel vakantieverkeer. Zo keren veel vakantiegangers terug. Kort voor het middaguur waren er over 320 kilometer aan files in Frankrijk, vooral op de routes van Bordeaux naar Parijs en van Narbonnen bij de Spaanse grens in noordelijke richting (A9) en van Marseille naar Lyon (A7). Het is volgens Franse media wel veel minder druk dan in eerdere 'spitsweekenden' in augustus.

Klein deel Franse A1 tot zondag geblokkeerd
Klein deel Franse A1 tot zondag geblokkeerd (Foto: ANP)