WK Atletiek dag 9: Afsluiten met spektakel?

Het WK atletiek wordt dit jaar gehouden in het Olympisch Stadion van Beijing, ook wel het Vogelnest genoemd. In 2008 liep Usain Bolt hier vanuit het (bijna) niets naar een legendarische status met goud en wereldrecords op de 100, 200 en 4x100 meter, terwijl de Belgische sprintsters voor een enorme stunt zorgden met zilver op de 4x100 meter. Wie worden dit keer de helden van Beijing? FOK!sport houdt je op de hoogte, te beginnen met dagelijkse voorbeschouwingen.

Het is vandaag de laatste dag van het WK atletiek en dus is het tijd voor de laatste serie voorbeschouwingen. We beginnen met een ochtendsessie die uit één onderdeel bestaat: de marathon bij de vrouwen. De kampioene van 2011 en 2013 is de Keniaanse Edna Kiplagat en ook dit jaar is zij weer van de partij. Zoals sinds 2011 elk jaar liep Kiplagat ook dit jaar de marathon van Londen, maar waar ze in de voorgaande jaren drie keer tweede en één keer eerste werd kwam ze dit jaar niet verder dan de elfde plek in 2:27,16 uur. Met een persoonlijk record van 2:19,50 en nog twee tijden in de 2:20 uur behoort Kiplagat wel tot de grote vrouwen van de laatste jaren.

De grootste uitdaagster is misschien wel de 25-jarige Ethiopische Mare Dibaba, die al sinds 2010 marathons loopt. In 2012 liep ze met 2:19,52 een toptijd in de marathon van Dubai, waarna ze met een 23e plek op de Spelen van Londen zwaar tegenviel. Dit jaar won ze op 3 januari de marathon van Xiamen in China en wel in exact dezelfde tijd als in Dubai 2012: 2:19,52 uur. Dibaba liep in april ook nog de marathon van Boston en werd daarin tweede. Kiplagat en Dibaba zijn de enige twee deelneemsters die ooit onder de 2:20 gelopen hebben, maar Tirfi Tsegaye zit daar met 2:20,18 van september vorig jaar in Berlijn niet ver vanaf en lijkt ook een prima kans te hebben. Ook de Bahreinse Eunice Kirwa met een PR van 2:21,41 is de moeite van het noemen waard: ze won vorig jaar goud op de Asian Games. 

Edna Kiplagat in Moskou op weg naar haar tweede wereldtitel. Als ze vandaag wint is ze de eerste atleet (vrouw/man) ooit met drie wereldtitels op de marathon (PRO SHOTS/DPPI)
Edna Kiplagat in Moskou op weg naar haar tweede wereldtitel. Als ze vandaag wint is ze de eerste atleet (vrouw/man) ooit met drie wereldtitels op de marathon (PRO SHOTS/DPPI)

De middagsessie begint met het hoogspringen voor de mannen, een onderdeel dat een jaar geleden nog op weg leek naar een wereldrecord. Dat staat al sinds 1993 met 2,45 meter op naam van Javier Sotomayor en met name Bohdan Bondarenko en Mutaz Essa Barshim kwamen alsmaar dichter in de buurt. Dit jaar valt het echter nogal tegen en alleen Barshim sprong in mei over 2,41 meter. Zijn vorm is de laatste weken een stuk minder, maar als hij toch zijn pure topvorm terug heeft is de lange Qatarees nagenoeg onklopbaar. Let hier ook op Gianmarco Tamberi, de Italiaan die zijn baard slechts aan één helft van zijn gezicht laat groeien maar dit jaar ook met zijn hoogtes furore begint te maken. 

We gaan door met het speerwerpen bij de vrouwen, dat een van de slechtste jaren ooit kent. Met Barbora Spotakova als favoriete en onder meer Sunette Viljoen, Kathrina Molitor, Kara Winger en Li Lingwei als concurrenten zal het best een spannende finale worden, maar een hoog niveau valt niet te verwachten. De 5000 meter bij de vrouwen kent met Genzebe Dibaba een absolute topfavoriete en de Ethiopische lijkt alleen bedreigd te kunnen worden door landgenote Almaz Ayana. Namens Nederland doet Susan Kuijken mee, maar een medaille zou een daverende stunt zijn. 

De 1500 meter bij de mannen belooft een van de mooiste finales van het WK te worden, ook al moeten we een van de favorieten missen: Ayanleh Souleiman uit Djibouti haakte in de series geblesseerd af. Wie de topfavoriet is lijkt echter wel duidelijk. De Keniaan Asbel Kiprop pakte goud op de vorige twee WK's, won in hetzelfde stadion in 2008 olympisch goud, liep anderhalve maand geleden in Monaco de vijfde tijd ooit met 3:26,69 en leek in de series en halve finales volledig moeiteloos te lopen. Concurrentie zal onder meer komen van de Amerikaanse kampioenschapsloper Matthew Centrowitz, Kiprop's landgenoot Silas Kiplagat, de Marokkaan Abdelaati Iguider en uiteraard olympisch kampioen Taoufik Makhloufi uit Algerije.

Asbel Kiprop is in de vorm van zijn leven en gaat voor de derde wereldtitel op rij op de 1500 meter. Nouredinne Morceli won er ooit drie op rij, de legendarische Hicham el Guerrouj pakte er gelijk daarna zelfs vier op een rij (PRO SHOTS/GEPA)
Asbel Kiprop is in de vorm van zijn leven en gaat voor de derde wereldtitel op rij op de 1500 meter. Nouredinne Morceli won er ooit drie op rij, de legendarische Hicham el Guerrouj pakte er gelijk daarna zelfs vier op een rij (PRO SHOTS/GEPA)

Het WK wordt zoals gewoonlijk afgesloten met de 4x400 meter, te beginnen met de vrouwen. Bij de vrouwen lijkt het een tweestrijd te gaan worden tussen de VS en Jamaica. De Jamaicaanse dames pakten in 2005, 2007, 2009 en 2011 zilver, maar werden twee jaar terug in de series gediskwalificeerd. In Beijing werden Shericka Jackson, Christine Day, Stephenie Ann McPherson en Novlene Williams-Mills eerder deze week derde, vierde, vijfde en zesde op de 400 meter, dus met de vorm zit het wel goed. Allyson Felix uit de VS werd wereldkampioene en zal onder meer steun krijgen van Sanya Richards-Ross, die er op de losse 400 meter niet bij was. Richards-Ross won in 2003, 2007, 2009 en 2011 al goud met de VS, Felix was er bij de laatste drie successen bij. Rusland is regerend wereldkampioene, maar na het ontploffen van de 'dopingbom' bakt Rusland er in de breedte weinig meer van op dit WK en een nieuwe medaille lijkt dan ook erg ver weg.

Bij de mannen ging de titel de laatste vijf jaar naar de VS en ook nu lijken ze met LaShawn Merritt, David Verburg, Brushon Nellum en Tony McQuay toch weer een potentieel gouden team te hebben. Merritt was er overigens bij de vorige vier wereldtitels al bij, Verburg was twee jaar terug ook van de partij. Onder aanvoering van Machel Cedenio en Lalone Gordon heeft Trinidad & Tobago een prima kans om voor het eerst een medaille te pakken op de 4x400 meter, terwijl ook Jamaica en Groot-Brittannië een goede kans hebben. België behoort tot de outsiders en zou voor een unicum zorgen als ze een medaille pakken: nooit eerder ging een medaille naar een ploeg met drie broers erin. Dylan, Kevin en Jonathan Borlée worden vermoedelijk Antoine Gillet, het kwartet dat in de series een nationaal record liep. Na deze race wordt de balans opgemaakt, want het WK is dan definitief ten einde.

Kan de 36-jarige Chris Brown nog één keer stunten met 'zijn' Bahama's en na de wereldtitel van 2001 en olympisch goud in 2012 nog eens de wereldtitel voor zijn land opeisen? (Bron: YouTube)

Tijd (NL) Onderdeel Medailles?
01:30 Marathon vrouwen Ja
12:30 Finale hoogspringen mannen Ja
12:45 Finale speerwerpen vrouwen Ja
13:15 Finale 5000 meter vrouwen (Susan Kuijken) Ja
13:45 Finale 1500 meter mannen Ja
14:05 Finale 4x400 meter vrouwen Ja
14:25 Finale 4x400 meter mannen Ja