Topoverleg tussen Noord-Korea en Zuid-Korea

Hoge functionarissen van de Noord- en Zuid-Koreaanse regeringen komen zaterdag samen om te overleggen over de gespannen situatie tussen beide landen. Volgens een bron rond de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye, is er om 11.00 uur (Nederlandse tijd) een meeting in het dorp Panmunjeom, dat ligt in de gedemilitariseerde zone tussen de landen.

De spanningen tussen beide landen laaiden begin deze week op toen Noord-Korea een luidspreker aan de grens met Zuid-Korea beschoot. Het zuiden liet via die geluidsbox propagandaboodschappen horen die gericht waren tegen het stalinistische regime in het noorden. Noord-Korea was daar niet van gediend en vuurde op de luidspreker. Een projectiel kwam terecht in de grenszone, vlakbij een militaire basis op zo'n 60 kilometer van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel.

Donderdag werd er over en weer met artillerie geschoten. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zei dat zijn leger in de hoogste staat van paraatheid verkeert en klaar is om een oorlog tegen het zuiden te beginnen, mocht dat nodig zijn. Hij stelde een ultimatum in voor Zuid-Korea om te stoppen met het laten horen van de propaganda. Mocht het zuiden daar geen gehoor aan geven, dan dreigt Noord-Korea met verrassingsaanvallen. Het ultimatum verloopt zaterdagavond laat (lokale tijd).

Onvoorwaardelijke steun
De Verenigde Staten hebben de onvoorwaardelijke steun toegezegd aan de jarenlange bondgenoot Zuid-Korea. Generaal Martin Dempsey, bevelhebber van de Amerikaanse strijdkrachten, belde vrijdag al met zijn Zuid-Koreaanse collega Choi Yoon-hee en benadrukte de kracht van de alliantie tussen de VS en Zuid-Korea. Samen zullen ze de acties van Noord-Korea nauwgezet blijven volgen in de komende dagen.

Zuid-Korea zegt dat het voorstel om te praten over de penibele situatie komt van Noord-Korea. Andere bronnen zeggen dat het voorstel van de Zuid-Koreanen is gekomen en door Noord-Korea is geaccepteerd.

Noord- en Zuid-Korea vochten tussen 1950 en 1953 een bloedige oorlog uit, die formeel nog steeds gaande is. Sinds 1953 is er een wapenstilstand, die bol staat van provocaties en dreigementen over en weer.

Topoverleg tussen Noord-Korea en Zuid-Korea
Topoverleg tussen Noord-Korea en Zuid-Korea (Foto: ANP)