Getuigen vertellen over aanslagpoging Thalys

De politie is in de nacht van vrijdag op zaterdag nog druk bezig met het onderzoek naar de schietpartij in een Thalys die onderweg was van Amsterdam naar Parijs. Mannen in witte pakken deden om 's nachts uur uitgebreid sporenonderzoek. Ondertussen wordt uit getuigenverslagen duidelijk wat zich in de trein heeft afgespeeld.

Twee Amerikaanse militairen hoorden vrijdagavond dat iemand op het toilet een vuurwapen aan het doorladen was. Toen hij uit de wc kwam, overmeesterden ze hem. Bij de aanslag raakten drie mensen gewond. De twee militairen die een grotere aanslag wisten te voorkomen, behoren tot de gewonden. Een van hen heeft een schotwond en de ander is neergestoken.

De trein werd daarna naar Arras geleid. Passagiers werden daar opgevangen in sporthal Giraudon zodat ze zich konden registreren. Daarna mochten ze terug naar het station voor hun vertrek naar Parijs.

Paniek
"Plotseling rende het personeel door de trein richting de coupé waar het gebeurde." De Nederlandse Nicole zat vrijdagavond nietsvermoedend in de Thalys toen er opeens paniek ontstond. Ze was onderweg naar Zuid-Frankrijk, waar ze vakantie gaat vieren.

Nicole zat niet in de coupé waar werd geschoten en kreeg pas in de gaten dat er iets niet in de haak was toen medewerkers van de Thalys de doorgang naar andere coupés blokkeerden. "Ik vond het heel eng. Ik dacht echt dat er wat aan de hand was toen ze de deuren barricadeerden", vertelt de Nederlandse.

Volgens Nicole werd er verder niks bekendgemaakt over wat er aan de hand was. Passagiers kregen een vermoeden toen er geruchten door de trein gingen. "Er ontstond even paniek, omdat een vrouw in het Engels riep dat er iemand aan het schieten was."

De trein ging ondertussen langzamer rijden, maar nog altijd werd er niets omgeroepen. Pas op het station van Arras kregen passagiers te horen dat 'iets was voorgevallen', maar onduidelijk bleef wat er precies was gebeurd.

Twitter
Drie Argentijnse vrienden op weg naar Parijs hebben helemaal niks meegekregen van het incident. Zij zaten in het achterste deel van de trein en moesten van vrienden via Twitter en sms horen wat er was gebeurd. "Zij wisten meer dan wij", vertellen David, Paolo en Guilleume.

Nicole is de twee mariniers die de verdachte hebben overmeesterd erg dankbaar voor hun moedige optreden. "Want wat had er anders wel niet kunnen gebeuren."

Politie doet uitgebreid sporenonderzoek Thalys
Getuigen vertellen over aanslagpoging Thalys (Foto: ANP)