WK Atletiek dag 2: Bolt vs Gatlin

Het WK atletiek wordt dit jaar gehouden in het Olympisch Stadion van Beijing, ook wel het Vogelnest genoemd. In 2008 liep Usain Bolt hier vanuit het (bijna) niets naar een legendarische status met goud en wereldrecords op de 100, 200 en 4x100 meter, terwijl de Belgische sprintsters voor een enorme stunt zorgden met zilver op de 4x100 meter. Wie worden dit keer de helden van Beijing? FOK!sport houdt je op de hoogte, te beginnen met dagelijkse voorbeschouwingen.

Ook dag twee van het WK begint weer vroeg, als de snelste wandelaars ter wereld beginnen aan de 20 kilometer snelwandelen. Regerend kampioen Aleksandr Ivanov uit Rusland staat ingeschreven, maar zal vanwege het enorme dopingschandaal rondom zijn coach Viktor Chegin niet van start gaan. De kampioen van 2011 en 2009, Valeriy Borchin, heeft vanwege hetzelfde schandaal die titels in moeten leveren. We krijgen dus een kampioen van een geheel nieuwe generatie in een wedstrijd zonder Russische toppers.

Voor Liemarvin Bonevacia begint het WK vandaag ook. De Nederlander hoopte zich op de 200 en 400 meter te plaatsen, maar slaagde daar alleen op de volle ronde in. Met zijn Nederlands record van 45,40 seconden staat Bonevacia op de 63e plek van de wereldranglijst dit jaar. Het zou dan ook uitstekend zijn als hij de halve finales haalt, alles meer dan dat mag gerust een stunt genoemd worden. 

Bonevacia zal boven zichzelf uit moeten stijgen om kans te maken op de finale (PRO SHOTS/Martijn Buskermolen)
Bonevacia zal boven zichzelf uit moeten stijgen om kans te maken op de finale (PRO SHOTS/Martijn Buskermolen)

Op de 100 meter bij de vrouwen zou een finaleplaats zeker geen stunt zijn. Dafne Schippers liet dit jaar opnieuw een Nederlands record met 10,92 seconden, waarmee ze van alle WK-deelneemsters de zevende tijd in handen heeft. Shelly-Ann Fraser-Pryce lijkt onklopbaar en ook vrouwen als Blessing Okagbare, Murielle Ahouré en Tori Bowie lijken simpelweg over meer snelheid te beschikken. Een finaleplek moet echter mogelijk zijn voor Schippers, terwijl voor Jamile Samuel en Naomi Sedney de halve finales een meer realistisch doel zijn. Let hier op de piepjonge Khalifa St Fort uit Trinidad & Tobago, die met haar zeventien jaar al 11,19 gelopen heeft en eerder dit jaar zilver pakte op het WK voor de jeugd.

Schippers begint vandaag aan een WK waar erg veel van haar verwacht wordt (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Schippers begint vandaag aan een WK waar erg veel van haar verwacht wordt (PRO SHOTS/Erik Pasman)

De middagsessie wordt geopend door de kogelslingeraars die om het goud gaan strijden. 'Strijden' lijkt daarbij een groot woord, want de Pool Pawel Fajdek is dit seizoen op de eerste wedstrijd na absoluut onklopbaar. Ter illustratie: de mondiale nummer twee, Krisztian Pars, kwam dit seizoen tot 79,91 meter, Fajdek slingerde de kogel al meer dan vijftien keer over de tachtig meter met 83,93 als hoogtepunt. De kans lijkt dus erg groot dat Pars - olympisch kampioen van 2012 - het opnieuw niet gaat halen op het WK, ondanks zijn imposante reeks van de laatste vijf WK's: zesde, vijfde, vierde, tweede en twee jaar terug opnieuw tweede.

Behalve de halve finales op de 800 meter voor mannen en 1500 meter voor vrouwen, met hopelijk Nederlandse deelname, staan er in de middagsessie nog twee fantasische finales gepland. Eerst het kogelstoten bij de mannen, dat een prachtig duel belooft te worden tussen David Storl en Joe Kovacs. De twee hebben samen de beste elf worpen van het seizoen en Kovacs sprong met zijn 22,56 meter vorige maand zelfs naar de zevende plek aller tijden. Storl lijkt echter toch de favoriet te zijn en heeft in onderlinge ontmoetingen een 10-4 voorsprong.  Bovendien maakt Kovacs zijn debuut op een groot toernooi, terwjil Storl tweevoudig wereldkampioen is en ook al olympisch zilver op zak heeft. Uitdagers zijn onder meer Christian Cantwell en Jordan Clarke, maar die lijken niet in de buurt te kunnen komen van het superduo.

De 'monsterworp' van 22,56 meter van Kovacs in Monaco (Bron: YouTube)

Het hoogtepunt van de dag en misschien wel van het hele atletiekjaar vindt plaats om 15.15 uur. Dan staat de finale van de 100 meter bij de mannen op het programma, met de zeer langverwachte tweestrijd tussen wereldkampioen, olympisch kampioen en wereldrecordhouder Usain Bolt en Justin Gatlin, de dominante sprinter in 2015. De Amerikaan liep dit jaar al 9,74, twee keer 9,75 en een keer 9,78 en hoopt tien jaar na zijn wereldtitel van 2005 nog eens de beste te zijn. Als olympisch kampioen van 2004 werd hij in 2008 opgevolgd door de Jamaicaan Bolt, die op de kortst afstand al sinds 2008 onbetwist de beste is. In 2011 werd hij door een valse start gediskwalificeerd in de WK-finale, maar buiten dat moment won hij elke finale waaraan hij meedeed. De twee kemphanen zeggen beiden in absolute topvorm te zijn en als dat het geval is kan Bolt's wereldrecord van 9,58, gelopen in de WK-finale van 2009, hier zomaar in gevaar komen. 

Bolt was Gatlin nipt de baas in de WK-finale van 2013, waarna ze slechts twee keer tegen elkaar liepen, beide keren in hetzelfde jaar (PRO SHOTS/DPPI)
Bolt was Gatlin nipt de baas in de WK-finale van 2013, waarna ze slechts twee keer tegen elkaar liepen, beide keren in hetzelfde jaar (PRO SHOTS/DPPI)

Tijd (NL) Onderdeel Medailles?
02:30 20 kilometer snelwandelen mannen Ja
03:00 Zevenkamp, verspringen (Nadine Broersen, Anouk Vetter, Nadine Visser) Nee
04:05 Kwalificatie kogelstoten mannen Nee
04:25 Series 400 meter horden vrouwen Nee
04:50 Zevenkamp, speerwerpen (Nadine Broersen, Anouk Vetter, Nadine Visser) Nee 
05:10  Series 400 meter mannen (Liemarvin Bonevacia)  Nee 
06:00  Series 100 meter vrouwen (Dafne Schippers, Jamile Samuel, Naomi Sedney)  Nee 
12:30  Finale kogelslingeren mannen  Ja 
12:40  Halve finales 400 meter horden vrouwen  Nee 
13:10  Halve finales 100 meter mannen (evt Churandy Martina)  Nee 
13:30  Finale kogelstoten mannen  Ja 
13:40  Zevenkamp, 800 meter (Nadine Broersen, Anouk Vetter, Nadine Visser)  Ja 
14:15  Halve finales 800 meter mannen (evt Thijmen Kupers)  Nee 
14:45  Halve finales 1500 meter vrouwen (evt Sifan Hassan, Maureen Koster)  Nee 
15:15  Finale 100 meter mannen (evt Churandy Martina)  Ja