FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 16 augustus 2015

'Gorilla's kunnen leren praten'

De Dawn dan wel Rise of the Planet of the Apes staat minder onmogelijk ver bij ons vandaan dan bijna iedereen gedacht had. Onderzoekers van de universiteit van Wisconsin-Madison ontdekten dat je gorilla's gedrag kan aanleren dat de basis zou zijn om uiteindelijk te kunnen spreken.

Het onderzochte object heet Koko en was al wereldberoemd omdat zij bijzonder vaardig is in het communiceren via gebarentaal. Nu hebben de onderzoekers ontdekt dat Koko ook de juiste stem- en ademcontrole heeft geleerd. Een behoorlijke opstap naar gesproken taal.

Tot nu toe werd dat niet voor mogelijk gehouden. Reeds in de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw deed men al moeite om onze 'neven', de chimpansees te leren spreken, maar alle pogingen faalden jammerlijk. Sindsdien is men ervan uitgegaan dat apen simpelweg de mentale capaciteiten missen om hun ademhaling en stemgeluid doelbewust te controleren.

Na het bestuderen van 71 uur beeldmateriaal van Koko kwamen de wetenschappers erachter dat zij wel degelijk bewuste controle heeft over haar ademhaling en vocalisatie. Het lukt de gorilla om negen verschillende gedragingen te vertonen, zoals het op bevel kuchen, zogenaamd je neus snuiten, ademen op een bril (om hem schoon te maken) of het blazen op een muziekinstrument.

De muziek speelt ze voor haar plezier en zal hooguit op RadioNL gedraaid worden, maar de overige geluiden kan ze op verzoek produceren.

“Ze produceert geen mooi, periodiek geluid wanneer ze die gedragingen tentoonspreidt, zoals wij doen wanneer we praten”, legt onderzoeker Marcus uit. “Maar ze kan haar strottenhoofd voldoende controleren om een gecontroleerd gebrom te laten horen.”

Een sprekende gorilla zullen we voorlopig nog niet tegenkomen, mits we Jan Boskamp niet meerekenen. Maar de technieken om dit uiteindelijk te leren zijn dus wel aanwezig bij de apen. De conclusie ligt dan ook voor de hand dat deze eigenschappen al aanwezig waren bij de gemeenschappelijke voorouders die we delen met de mensapen, zo'n 10 miljoen jaar geleden.

Het lijkt het idee te weerleggen dat spraak een evolutionair fenomeen is dat alleen binnen de 'menselijke' tak van mensapen ontstaan is.

Flinke toename aantal berggorilla's in Afrika (Foto: Novum)
'Waar blijft de koffie?'

Stiefkleindochter Morgan Freeman doodgestoken

De stiefkleindochter van Morgan Freeman is midden op straat in Manhattan doodgestoken. Volgens de politie werd E'Dena Hines (33) meerdere keren gestoken. Haar oma was de eerste vrouw van de Amerikaanse acteur.

Toen de politie arriveerde, stond de ex van Hines over haar levenloze lichaam gebogen en schreeuwde hij onbeduidende dingen volgens bronnen. Hines werd naar het Harlem Hospital gebracht, waar ze officieel dood werd verklaard. De man werd gearresteerd en naar het Columbia Presbyterian Hospital meegenomen voor een psychiatrisch onderzoek.

Het is nog niet duidelijk waarom de man doordraaide, zegt de politie tegen New York Post.

Stiefkleindochter Morgan Freeman doodgestoken
Stiefkleindochter Morgan Freeman doodgestoken (Foto: BuzzE)

Succesvolle terugkeer Wiggins en Cav op baan

De Britten Bradley Wiggins en Mark Cavendish hebben zondag op de wielerbaan van Derby de koppelkoers gewonnen. Het opvallende duo won het niet-olympische onderdeel overtuigend op de eerste van zes 'Revolution Series', een reeks wedstrijden op Britse banen.

De Britse wielergrootheden kennen elkaar van een eerder leven op de baan en hopen op plakken op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Wiggins luisterde vrijdag zijn terugkeer op de baan al op met goud op de ploegenachtervolging, samen met zijn landgenoten Ed Clancy, Owain Doull en Steven Burke.

Diezelfde Clancy was de enige die Cavendish kon voorblijven op de omnium, een combinatieklassement van zes verschillende disciplines. Sprinter Cavendish reed sinds 2008 nooit meer een wedstrijd op de baan, maar denkt op dit olympische onderdeel kans te maken op goud.

Succesvolle terugkeer Wiggins en Cav op baan
Succesvolle terugkeer Wiggins en Cav op baan (Foto: ANP)

Eindzege Eneco Tour voor Wellens

Tim Wellens heeft zondag de Eneco Tour gewonnen. In de slotetappe van Sint-Pieters-Leeuw naar Geraardsbergen kwam de leidende positie van de renner van Lotto-Soudal niet meer in gevaar. De rit werd gewonnen door de Italiaan Manuel Quinziato. De renner van BMC sprong op zes kilometer voor de streep weg bij zijn medevluchters en reed solo naar de finish. Wellens won vorig jaar ook al de Eneco Tour.

De Nederlander Wilco Kelderman eindigde als derde achter Wellens en diens landgenoot Greg van Avermaet in het eindklassement. De kopman van LottoNL-Jumbo raakte zaterdag in de rit door de Ardennen de witte leiderstrui kwijt aan Wellens die de rit na een knappe solo won.

Een dag later waren er tal van ontsnappingen maar werd de situatie nooit dreigend voor Wellens. Bij de eerste doorkomst op de Muur van Geraardsbergen kwam Quinziato voorop met de Belgen Yves Lampaert en Björn Leukemans. In de slotfase liet hij het tweetal achter.

Eindzege Eneco Tour voor Wellens
Eindzege Eneco Tour voor Wellens (Foto: ANP)

FC Twente Vrouwen pakken CL-ticket

De dames van FC Twente hebben een ticket voor het hoofdtoernooi van de Champions League bemachtigd. De ploeg won vanmiddag met 7-0 van Tel-Aviv en verzekerde zich daarmee van de eerste plaats in de groep. Hierdoor stromen de vrouwen nu door naar de zogenaamde Round of 32.

Jill Roord was de gevierde speelster aan de zijde van de FC Twente Vrouwen, aangezien zij maar liefst zes keer doel trof. De andere treffer werd door Ellen Jansen gemaakt.

Nu wacht dus de Round of 32. Daarin zitten de 32 beste vrouwenteams van Europa. In een dubbele confrontatie wordt vervolgens bepaald welke teams doorgaan naar de volgende ronde. De loting wordt komende donderdag verricht.

De wedstrijden voor FC Twente Vrouwen zullen vervolgens op 7 of 8 oktober en 14 of 15 oktober worden gespeeld.

Manchester City is Chelsea de baas, Arsenal verslaat Crystal Palace

Manchester City heeft zondag de topper in de tweede speelronde van de Premier League tegen landskampioen Chelsea gewonnen. De ploeg van manager Manuel Pellegrini was de manschappen van José Mourinho met 3-0 de baas. Sergio Agüero opende na een half uur de score in het Etihad-stadion, aanvoerder Vincent Kompany en Fernandinho beslisten de wedstrijd in de slotfase.

Met de volle score van zes punten uit twee wedstrijden en een doelsaldo van 5-0 gaat Manchester City aan kop in de Engelse competitie. Leicester City en Manchester United hebben ook hun eerste twee duels gewonnen. Chelsea was vorige week op het eigen Stamford Bridge niet verder gekomen dan 2-2 en staat met één punt in de onderste regionen.

Bij de Blues ging het afgelopen week vooral over Eva Carneiro, de teamdokter die in de slotfase van het duel met Swansea City het veld in was gerend om de aangeslagen Eden Hazard te helpen. Tot woede van Mourinho, die vond dat het meest bekende lid van zijn medische staf had moeten zien dat de Belg alleen een beetje moe was en geen blessure had toen Chelsea al met tien man speelde. De Portugees besloot Carneiro en een andere fysiotherapeut van de bank te verbannen, wat tot de nodige ophef leidde. Toch bleef Mourinho bij zijn besluit.

De twee nieuwe medici op de bank bij Chelsea konden in Manchester meteen aan hun naamsbekendheid werken, want op slag van rust hadden ze het druk met blessures van Gary Cahill en Diego Costa. De verdediger liep een bloedneus op, de Spaanse spits een hoofdwond door een elleboog van Fernandinho. Opvallend genoeg liet scheidsrechter Martin Atkinson die overtreding van de Braziliaan onbestraft. De woedende Diego Costa wilde Fernandinho bij het ingaan van de rust te lijf gaan, maar werd tegengehouden door ploeggenoten.

Agüero bracht de dominante thuisploeg na een knappe actie in het zestienmetergebied op voorsprong. De Argentijnse topschutter passeerde doelman Asmir Begovic, vervanger van de geschorste Thibaut Courtois, met zijn linkervoet. Kompany kopte in de 79e minuut de 2-0 binnen, op vrijwel identieke wijze als maandag tegen West Bromwich Albion. Het slotakkoord was voor Fernandinho.

Na de thuisnederlaag van vorige week tegen West Ham United (0-2) heeft Arsenal zondag tegen een andere stadgenoot wel weten te winnen. In Zuid-Londen won de ploeg uit Noord-Londen met 2-1 van Crystal Palace.

Olivier Giroud zette het elftal van trainer Arsène Wenger na een kwartier spelen op 0-1, maar na een half uur spelen was het weer gelijk via Joel Ward. Een eigen doelpunt van Damien Delaney tien minuten na rust bezorgde Arsenal de drie punten op Selhurst Park.

Palace won de eerste wedstrijd vorige week met 3-1 bij Norwich City.

Manchester City is Chelsea de baas
Manchester City is Chelsea de baas (Foto: ANP)

N.W.A-film kaskraker in VS

Straight Outta Compton, de film over de grondleggers van de gangstarap N.W.A., heeft in zijn openingsweekeinde in de Verenigde Staten ruim 56 miljoen dollar (50,5 miljoen euro) opgebracht. Daarmee is de film over de rapgroep van onder meer Dr Dre en Ice Cube een van de meest succesvolle films die niet voor alle leeftijden toegankelijk zijn ooit.

De film boekte de hoogste première-omzet van alle zogeheten 'R-rated'- films die ooit in augustus debuteerden, stelde brancheorganisatie boxoffice.com. Daarmee werd het record van American Pie 2 gebroken.

Straight Outta Compton werd voor slechts 29 miljoen dollar gemaakt en lijkt op weg een van de meest winstgevende films van dit jaar te worden. Voor filmstudio Universal maakt het succes het al toch al goede 2015 nog mooier. De studio scoorde dit jaar ook al met Jurassic World, Fifty Shades of Grey en Minions.

Gangstarapfilm kaskraker in VS
Gangstarapfilm kaskraker in VS (Foto: BuzzE)

Uitslagen Eredivisie 16/08/2015

Feyenoord heeft in de Eredivisie de tweede zege op rij geboekt. De Rotterdammers zegevierden zeer moeizaam bij Cambuur Leeuwarden: 0-2. FC Utrecht en sc Heerenveen deelden in een pover duel de punten: 1-1, terwijl Heracles Almelo tegen N.E.C. Nijmegen de opening van het vernieuwde stadion opluisterde met een 3-0 zege.

sc Cambuur Leeuwarden

0 - 2

Feyenoord

    70' Kramer
90+3' Kuijt (pen)
 
Gele kaart: Ogbeche (sc Cambuur Leeuwarden), Van der Heijden, Kuijt (Feyenoord)
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 10.000
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Nienhuis
Pereira (Heerings/46)
Mac-Intosh
Peersman
Andriuskevicius (Narsingh/61)
Bakker
Overgoor
Van de Streek
Rosheuvel (Barto/68)
Ogbeche
Houtkoop
  Vermeer
Karsdorp
Van Beek
Van der Heijden
Kongolo
Vejinovic
Toornstra (Immers/70)
El Ahmadi
Kuijt
Kazim-Richards (Kramer/61)
Basacikoglu

FC Utrecht

1 - 1

sc Heerenveen

40' Haller (pen)   81' Slagveer
 
Gele kaart: Kum, Janssen (FC Utrecht), Bijker, St.Juste (sc Heerenveen)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 16.364
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
Klaiber
Van der Maarel
Letschert
Kum
Nganioni
Janssen
Ramselaar (Strieder/80)
Ayoub
Haller
Barazite (Ludwig/67)
  Mulder
Van Anholt
St.Juste
Bijker
Cavlan (Otigba/74)
Van den Boomen (Veerman/74)
Van den Berg
Thern
Slagveer (Marzo/89)
Te Vrede
Larsson

Heracles Almelo

3 - 0

N.E.C. Nijmegen

5' Tannane
53' Bruns
74' Weghorst
   
 
Gele kaart: Tannane (Heracles Almelo), Kane (N.E.C. Nijmegen)
Rode kaart: Appiah (55) (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 12.084
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Castro
Droste
Te Wierik
Zomer
Fledderus
Pelupessy
Bel Hassani (Gosens/69)
Bruns (Van Ooijen/78)
Tannane
Weghorst
Darri (García/65)
  Halldórsson
Appiah
Van Eijden
Golla
Buysse (Leiwakabessy/86)
Bikel
Santos
Breinburg (Kane/64)
Foor
Ars (Lundholm/46)
Limbombe

Van Bronckhorst wijst Kazim terecht

Trainer Giovanni van Bronckhorst heeft Colin Kazim-Richards zondag na de winst op SC Cambuur aangesproken op diens gedrag. De spits werd na een uur spelen gewisseld voor Michiel Kramer en ging met veel misbaar op de bank zitten nadat hij een krat bidons omver had geschopt. "De manier waarop hij reageert, is niet goed. Hij geeft een verkeerd signaal naar buiten toe, daar heb ik hem op aangesproken", zei Van Bronckhorst, die maandag nog eens rustig met de Engelsman om de tafel gaat zitten.

Kazim-Richards viel vorige week in de wedstrijd tegen FC Utrecht (3-2) ook al op met provocerende gebaartjes nadat hij had gescoord. Tegen Cambuur liet hij twee grote kansen liggen, waarna Van Bronckhorst hem naar de kant haalde. "Colin is een jongen met veel emoties. Maar de manier waarop hij die toont, is niet goed. Hij was boos op zichzelf dat hij die kansen miste. Uiteindelijk was hij daardoor niet belangrijk voor het team. Maar die frustratie ligt bij hem", aldus de trainer.

Uitgerekend Kramer, die Kazim-Richards kwam aflossen, brak een kwartier later de wedstrijd in Leeuwarden open. "Dat is natuurlijk heel mooi voor hem en fantastisch voor ons als team, want daardoor pakten we hier drie punten. Concurrentie is juist wat we willen bij Feyenoord. We hebben een brede selectie. Als je ziet welke jongens op de bank zitten of zelfs niet bij de selectie, dan weet je dat je moet presteren om te spelen", zei Van Bronckhorst. "Voor mij als coach is die concurrentie wel prettig natuurlijk."

Van Bronckhorst wijst Kazim terecht
Van Bronckhorst wijst Kazim terecht (Foto: ANP)

'Kylie en Kendall Jenner willen realityserie verlaten'

De bloedmooie zusjes Kylie en Kendall Jenner willen de realityserie Keeping up with the Kardashians verlaten. Dat meldt RadarOnline.

"Kendall en Kylie willen allebei al een tijdje uit de serie stappen. Ze beginnen zich te realiseren hoeveel invloed ze hebben, omdat mensen zich de laatste tijd veel meer op de twee focussen", zegt een ingewijde van de familie. "Ze weten dat ze trending zijn op dit moment, en dat is waarom ze continu samen zijn."

Eerder werd gemeld dat Kylie uit de publiciteit wil stappen om een privéleven te hebben, maar dit is volgens de bron niet waar. "Kylie wil niet weg van de televisie. Ze wil alleen afstand nemen van hoe de serie nu verder gaat." We weten al dat Kylie moeite heeft met de transformatie van Caitlyn Jenner  en dit zou ook een reden zijn waarom de zusjes willen stoppen met de serie. "Kendall en Kylie vinden het niet leuk dat ze op televisie moeten praten over het moeilijkste wat ze ooit hebben meegemaakt", aldus de bron.

Kylie en Kendall kijken uit naar een 'grappige en fantastische' spin-off, en kunnen niet wachten om samen een imperium op te bouwen.

Doden bij bomaanslag ministerswoning Pakistan

Zeventien mensen zijn zondag omgekomen bij een bomaanslag op het huis van een provinciale minister in Pakistan. Onder de doden waren de minister zelf en de twee zelfmoordterroristen. Mogelijk liggen er nog slachtoffers onder het puin.

Minister Shuja Khanzada hield een bijeenkomst met aanhangers in zijn woonplaats Attock in de provincie Punjab (in het noorden van Pakistan), toen het explosief afging. Het dak stortte in. Volgens reddingswerkers waren er twintig tot dertig mensen aanwezig.

De terreurgroep Lashkar-e-Islam, die gelieerd is aan de Taliban, heeft de aanslag opgeëist. De extremisten pleegden de aanslag naar eigen zeggen uit wraak voor militaire acties tegen hen. Ze waarschuwden voor soortgelijke aanslagen in de toekomst.

Pakistan heeft te maken met een opstand van de Taliban, criminele bendes en sektarisch geweld.

Doden na Syrische luchtaanvallen bij Damascus

In de buurt van de Syrische hoofdstad Damascus zijn zondag tijdens aanvallen op een markt door Syrische vliegtuigen ongeveer 80 doden gevallen. Ook zijn er meer dan tweehonderd gewonden.

Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten vuurden de vliegtuigen zeker 10 raketten af op de markt in de plaats Douma. De organisatie beschuldigt het leger ervan opnieuw te hebben gevuurd toen er al reddingswerkers op de markt aanwezig waren.

Het leger bevestigde dat er aanvallen waren op Douma en het nabijgelegen Harasta. Het ging om plekken waar zich opstandelingen zouden ophouden.

Doden na Syrische luchtaanvallen bij Damascus
Doden na Syrische luchtaanvallen bij Damascus (Foto: ANP)

Wippert naar Cannondale-Garmin, Van Baarle en Slagter verlengen contract

Vanaf 2016 zal Wouter Wippert voor de Amerikaanse wielerploeg Cannondale-Garmin uitkomen. Ploegleider Jonathan Vaughters meldde vandaag op Twitter dat de 25-jarige wielrenner de overstap maakt naar de ploeg waar de Nederlanders Sebastian Langeveld, Tom-Jelte Slagter en Dylan van Baarle al rijden.

De twee laatstgenoemden hebben ook een contractverlenging gekregen, kondigde de wielerploeg aan. Slagter is blij met deze beloning. "Ik ben zeer blij dat ik nog twee jaar bij Cannondale-Garmin mag rijden. Het is een geweldige ervaring, waar ik heel trots op ben. Ik wil mezelf nog flink ontwikkelen", vertelt de Groninger. Vaughters: "Hij kan bouwen op zijn prestaties in Luik-Bastenaken-Luik (vijfde, red.) en de Waalse Pijl (zesde, red.) in 2014. Volgend jaar krijgt hij zijn kans in de Ardennen."

Ook over Van Baarle is Vaughters zeer positief. "Een uitzonderlijk talent", zo noemt de ploegbaas de Nederlander. "Hij heeft zich laten zien in Dwars door Vlaanderen, zijn eerste Tour de France en de Eneco Tour. We willen hem blijven zien groeien", zegt de Vaughters over Van Baarle, die zijn geluk niet op kan met zijn nieuwe contract. "Ik ben hier heel blij mee. Ik voel veel vertrouwen bij de ploegleiding en kijk uit naar de komende twee jaar."

UEFA beticht FIFA van laster over Platini

De Europese voetbalbond UEFA wil dat de mondiale federatie FIFA uitzoekt waar een belastend dossier over voorzitter Michel Platini vandaan komt. De UEFA heeft de ethische commissie van de wereldvoetbalbond zondag gevraagd onderzoek te doen naar de herkomst van een kritisch verhaal over Platini, dat volgens de Duitse krant Welt am Sonntag vanuit het hoofdkantoor van de FIFA door een anonieme afzender zou zijn verstuurd aan diverse media. Het dossier draagt de titel 'Platini: lijk in de kast' en schildert een weinig vleiend beeld van de Franse oud-topvoetballer.

"We zijn bezorgd over de berichten van een mogelijke lastercampagne tegen de voorzitter van de UEFA", zei een UEFA-woordvoerder, die bevestigde dat secretaris-generaal Gianni Infantino een klacht heeft ingediend bij zijn FIFA-collega Jérôme Valcke. Platini is de belangrijkste kandidaat om Sepp Blatter op 26 februari op te volgen als voorzitter van de wereldvoetbalbond.

UEFA beticht FIFA van laster over Platini
UEFA beticht FIFA van laster over Platini (Foto: ANP)

Nieuwe dubbelslag Dujardin op EK dressuur, Minderhoud vijfde

Amazone Charlotte Dujardin heeft tijdens het Europees kampioenschap dressuur, net als twee jaar geleden, zowel de grand prix special als de kür op muziek weten te winnen. Zaterdag won de olympisch kampioene al de grand prix special en vandaag was ze met haar paard Valegro nipt de sterkste tijdens de afsluitende kür op muziek. 

Dujardin was de laatste deelneemster en noteerde uiteindelijk 88,982%. Ze wist dat ze de score van Kristina Bröring-Sprehe moest verbeteren. De Duitse amazone reed voor haar en kwam tot een socre van 88,875%. Het brons ging naar de Spaanse Beatriz Ferrer-Salat met Delgado met een score van 82,714%. 

Hans Peter Minderhoud werd de beste Nederlander. Met zijn paard Johnson kwam hij tot een score van 82,411%, goed voor de vijfde plaats. Zowel Diederik van Silfhout als Patrick van der Meer reden voor hun doen een prima proef, maar het was voor beide ruiters niet genoeg voor een podiumplaats. 

Van der Meer opende de finale in Aken en reed met Uzzo naar een score van 74,375% waarmee hij uiteindelijk op de elfde werd. Van Silfhout kwam met Arlando tot een score van 78,696%, wat uiteindelijk goed bleek voor de negende plaats. Het EK dressuur leverde leverde Oranje uiteindelijk twee medailles op. Er was donderdag goud voor het team bij de landenwedstrijd en zaterdag won Minderhoud brons op de grand prix special. 

Vanaf woensdag zijn in Aken de springruiters aan de beurt. Ook de menners beginnen dan aan hun Europees kampioenschap. 

'Weer Russische topatleten positief op EPO'

Nog eens zes Russische topatleten zouden in juli van dit jaar zijn betrapt op het gebruik van verboden middelen. Dat meldt het Duitse Sportschau zondag in de aanloop naar een vervolg op de beruchte tweede 'dopingdocumentaire' van eerder deze maand.

Het zou gaan om zes snelwandelaars die weinig verrassend getraind werden door de inmiddels geschorste coach Viktor Chegin in diens trainingscentrum in Saransk. Inmiddels zijn meer dan dertig atleten van Chegin in de loop der jaren in de problemen geraakt met de dopingautoriteiten, met vele schorsingen als gevolg. De lijst van medailles die de betrokken lopers bij elkaar gewonnen hebben is schier eindeloos en bevat tientallen gouden, zilveren en bronzen medailles op WK's, EK's, Olympische Spelen en andere grote toernooien.

De zes atleten die dit keer positief hebben getest - volgens Sportschau op EPO - zijn nog niet bij naam genoemd. Er valt echter wel het een en ander af te leiden aan het ontbreken van bepaalde namen op de startlijsten van het WK atletiek, dat volgende week van start gaat. Onder meer de Russische Elmira Alembekova, eerder dit jaar goed voor een wereldrecord op de 20 kilometer, ontbreekt om onduidelijke redenen op de startlijst.

The Heart Attack Grill - Het ongezondste restaurant van Vegas

Toevallig in de buurt van Las Vegas en wil je wat van de Amerikaanse cultuur 'proeven'? De Heart-Attack grill gaat prat op zijn in echt vet gebakken patat, vette burgers met druipend bacon en al het andere ongezonde. In een wereld waar gezond eten bijna een religie wordt een duivels plekje genot.

En krijg je je eten niet op? Dan wordt je (niet zo zachtjes ook) gespanked door een van de sexy nurses. Oh hell yeah!

Dronkaard scheldt hulpverleners uit

De Haagse politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een dronken scooterrijder in de boeien geslagen. Dat gebeurde nadat de gewonde man toegesnelde hulpverleners uitschold, meldt De Telegraaf.

De scooterrijder had zoveel gedronken dat hij op een geparkeerde auto botste. De man had een flinke hoofdwond, maar weigerde de hulp van toegesnelde politieagenten. Toen de ambulance verscheen, maakte hij de verzorgers uit voor rotte vis. De man gedroeg zich zo agressief dat politieagenten uiteindelijk het 'divagedrag' zat waren en de man hebben aangehouden.

Bij De Telegraaf zijn beelden van het voorval te zien. Te zien is dat de man weigert om op een brancard te gaan liggen. Hij wil weglopen, maar begint daarna kennelijk te schelden. In het volgende fragment zegt een vrouwelijke agente: 'Doe niet zo achterlijk joh. Ga je iedereen lopen beledigen of zo?'

'Ga je mij aanhouden met deze oog?', zegt de man, wijzend naar zijn verwonding. 'Ga weg, kankerhoer', roept hij even later. Daarop slaan agenten hem in de boeien. Terwijl de man onverstaanbaar brabbelt, zegt een cynische agente: 'Je hebt zeker een slechte jeugd gehad ook nog, of niet?'

Eneco Tour verhuist naar september

De Eneco Tour vindt volgend jaar vanwege de Olympische Spelen niet in augustus, maar in september plaats. De organisatie meldde zondag dat de betrokken partijen, waaronder de internationale wielrenunie UCI, de verplaatsing hebben bevestigd.

In 2008 en 2012 viel de wedstrijd uit de WorldTour tegelijk met de Olympische Spelen, hetgeen ten koste ging van het deelnemersveld en media-aandacht. Volgend jaar is op 6 augustus de olympische wegrace in Rio de Janeiro, vier dagen later staat de tijdrit op het programma.

De nieuwe datum, van 19 tot en met 25 september, bijt niet met de WK wielrennen. Die zijn volgend jaar in Qatar en vanwege de hitte daar pas van 9 tot en met 16 oktober.

Eneco Tour verhuist naar september
Eneco Tour verhuist naar september (Foto: ANP)

Tinkov: Contador rijdt alleen Tour in 2016

De Spaanse wielrenner Alberto Contador zet volgend jaar alles op de Tour de France. Volgens Oleg Tinkov, de eigenaar van de ploeg van Contador, slaat zijn kopman de Giro en Vuelta in 2016 over. "We zijn terug in de komende Tour en pakken ze allemaal", meldde de excentrieke en immer spraakmakende Rus zondag via Twitter. "Iedereen weet wie de baas is."

Contador (32) kondigde onlangs al aan dat de Tour volgend jaar zijn belangrijkste doel is. Hij liet de mogelijkheid op het rijden van meer grote rondes zelf open, maar Tinkov heeft de ambities van zijn ploeg zondag duidelijk gemaakt.

'El Pistolero' wilde dit jaar historie schrijven door als eerste renner sinds Marco Pantani in 1998 zowel de Giro als de Tour te winnen. Het boegbeeld van Tinkoff-Saxo slaagde in de Italiaanse ronde voor het eerste deel van zijn missie, maar in Frankrijk bleek de Spanjaard nog niet volledig hersteld van die zware inspanningen. De tweevoudig Tourwinnaar werd vijfde, op bijna 10 minuten van Chris Froome.

Tinkov: Contador rijdt alleen Tour in 2016
Tinkov: Contador rijdt alleen Tour in 2016 (Foto: ANP)

Uitslag PSV - FC Groningen

Om 12.30 uur begon er één wedstrijd in de Eredivisie. PSV speelde in eigen huis tegen FC Groningen en won dankzij twee goals van Luciano Narsingh met 2-0. Hieronder vind je de karakteristieken van dit duel.

PSV

2 - 0

FC Groningen

 7' Narsingh
 76' Narsingh
   
 
 Gele kaart: Guardado, (PSV), Linssen, Kappelhof, Rusnák, Burnet, Tibbling, (FC Groningen)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 32.000
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias
Bruma
Isimat-Mirin
Brenet
Pröpper
Guardado
Maher
Narsingh (Pereiro/81)
L.de Jong
Lestienne
  Padt
Hateboer
Reijnen
Kappelhof
Burnet
Tibbling (Larsen/83)
Rusnák (Mahi/70)
Hiariej
Antonia (Drost/46)
De Leeuw
Linssen

Uitslag MotoGP Grand Prix van Tsjechië

De Grand Prix van Tsjechië in de MotoGP is gewonnen door Jorge Lorenzo. Na een zeer weinig boeiende race in Brno kwam de Spanjaard als eerste over de streep, goed voor zijn vijfde zege van het seizoen. Doordat Valentino Rossi derde werd nam teamgenoot Lorenzo de leiding over het in het WK. Beide Yamaharijders hebben evenveel punten, maar Lorenzo won meer races.

Lorenzo kende vanaf poleposition de beste start en alleen Marc Márquez leek in staat om zijn rivaal te volgen. Achter het duo ontspon zich een fel gevecht tussen Rossi en Andrea Dovizioso, waar ook Bradley Smith en Andrea Iannone zich in probeerden te mengen. Na drie ronden slaagde Rossi erin om zijn landgenoot te passeren, maar op dat moment waren Lorenzo en Márquez al ver weg.

Na zeven ronden begon Lorenzo langzaam maar zeker weg te rijden bij Márquez, waardoor de race nog meer ontdaan werd van enige vorm van spanning. Regerend wereldkampioen Márquez kon geen moment meer volgen en ging op weg naar een tweede plek, want achter hem reed Rossi eenzaam en alleen zijn rondjes op de derde plek. 

In het restant van de race gebeurde er op de eerste drie posities helemaal niks meer. Lorenzo reed naar de zege, Márquez werd tweede en Rossi haalde zijn elfde podium in elf races dit seizoen. Om plek vier en vijf werd nog wel even gevochten, met Iannone als winnaar. Dani Pedrosa slaagde er in de laatste ronde nog in om Dovizioso te passeren en de vijfde plek te pakken.

Lorenzo op weg naar de poleposition op het circuit van Brno (Foto: Getty)

'Filmpje lekkere blanke vrouwen is racistisch'

Een filmpje van een vrouwenstudentenvereniging waar sexy blanke vrouwen in onder andere bikini's te zien zijn en rondlopen door hun verenigingshuis is racisme!

Dat zegt een zeikcolumniste op de website AL.com. Het filmpje is 'racistisch, geforceerd en esthetisch homogeen'. Ook dragen de meisjes volgens haar bij aan het 'reduceren en objectificeren' van de vrouw.

Volgens de columniste verkopen de lekkere vrouwen zichzelf als een product, willen ze niet op hun prestaties beoordeeld worden en trekken ze geile studenten en oudere gekken aan. Maar dat is nog niet alles, het filmpje is zelfs erger voor vrouwen dan Donald Trump! De video heeft een duidelijk verkooppraatje: schoonheid, seksualiteit en een bepaald uiterlijk.

Het controversiële maar sexy filmpje is door de vereniging offline gehaald, maar we hebben een re-upload! Oordeel zelf:

Bouwmeester sterk van start bij testevent Rio

Zeilster Marit Bouwmeester is zaterdag goed van start gegaan in het testevent in Rio de Janeiro. De Friezin eindigde in de eerste wedstrijd van de dag als tweede en finishte in de tweede race als zesde. Ze gaat daardoor aan de leiding in het klassement van de Laser Radial-klasse.

Ook windsurfster Lillian de Geus begon voortvarend aan het testevent voor de Olympische Spelen, die over een jaar plaatsvinden in de Braziliaanse stad. Ze staat na drie races geschoond vierde in de rangschikking. In de derde race rondde ze een verkeerde boei, waarvoor ze werd gediskwalificeerd.

Dorian van Rijsselberghe klom ook drie keer op zijn plank en werd net als De Geus in zijn derde race gediskwalificeerd. 'DVR' rondde echter niet een verkeerde boei, maar startte te vroeg. In het klassement is hij voorlopig de nummer zes.

Rutger van Schaardenburg presteerde wisselvallig in de Laser-klasse. Hij zeilde in zijn eerste wedstrijd naar de zeventiende plek, maar herstelde dat een race later met een vierde klassering.

Bouwmeester sterk van start bij testevent Rio
Bouwmeester sterk van start bij testevent Rio (Foto: ANP)

Verdachte schietpartij Groningen opgepakt

Een man die ervan wordt verdacht dat hij zaterdag in Groningen een man heeft doodgeschoten, is in de nacht van zaterdag op zondag in Den Haag aangehouden. De politie verdenkt de Groninger ervan dat hij bij de schietpartij aan de Sumatralaan een 42-jarige man heeft gedood.

De verdachte werd aangehouden nadat de politie hem in zijn auto had opgespoord. Er is geen wapen gevonden.

De schietpartij had zaterdagmiddag op straat plaats. Het slachtoffer stierf ter plekke. De politie kan nog niks zeggen over de reden voor de schietpartij.

Zeker vijf mensen waren getuige van het schietincident. Ze werden opgevangen op het politiebureau aan de Rademarkt en hebben slachtofferhulp aangeboden gekregen. Inmiddels is een uitgebreid buurtonderzoek gehouden en werd een speurhond ingezet. De politie is nog bezig met het horen van getuigen.

Verdachte schietpartij Groningen opgepakt
Verdachte schietpartij Groningen opgepakt (Foto: ANP)

'Kendall heeft het gehad met stijlloze Kanye'

Topmodel Kendall Jenner heeft Kanye West gesmeekt om zich niet meer te bemoeien met de stijl van haar halfzus, realityster Kim Kardashian. Ze vindt dat de zanger keer op keer laat zien dat hij daar helemaal geen verstand van heeft.

Kendall zou helemaal klaar zijn met Kanye, die volgens haar veel te veel invloed uitoefent op de stijlkeuzes van zijn vrouw. Een fotoshoot waarvoor Kim halfnaakt in een berg modder lag te rollen was de druppel, vertelt een ingewijde aan RadarOnline. "Kendall kon haar ogen niet geloven. Kim zag er zo slecht uit en die hele shoot was ontzettend amateuristisch."

Ook zou Kendall zich hebben beklaagd over de videoclip bij het nummer Bound 2, waarin Kim topless met Kanye op een rijdende motor zit, en de 'bruine hondenpoepleggings' die zij eerder dit jaar droeg bij een modeshow van de artiest. "Kendall heeft er genoeg van dat Kanye de stijl van Kim verpest en ze wil dat hij zich richt op wat hij wél kan: muziek maken."

Kendall Jenner wordt gezien als een grote belofte in de modewereld. Het 19-jarige model zou bang zijn dat de vele modeflaters van Kim ook gevolgen voor haar carrière hebben. "Ze zegt dat het een negatief effect op haar heeft."

'Kendall heeft het gehad met stijlloze Kanye'
'Kendall heeft het gehad met stijlloze Kanye' (Foto: BuzzE)

Uitslag Moto2 Grand Prix van Tsjechië

Johann Zarco heeft met overmacht de Grand Prix van Tsjechië in de Moto2 gewonnen. Op het circuit van Brno reed de Fransman relatief onbedreigd naar zijn tiende podiumpositie van het seizoen: alleen bij de openingsrace in Qatar haalde hij, vanwege pech, het podium niet. 

Tito Rabat en polesitter Zarco kenden de beste start, maar Thomas Lühti passeerde Zarco in de eerste bocht. Álex Rins kon met het trio mee, net als verder alleen Álex Márquez. Het duurde niet lang voor Zarco de leiding overnam van Rabat, waarna de Fransman een gaatje wist te slaan. Na vijf ronden lag hij ruim een seconde voor de andere vier, die nog altijd een groepje vormden. 

Halverwege de race was het nog altijd Zarco die de leiding in handen had, terwijl alleen Rabat enigszins in de buurt kon blijven. De Spanjaard bleef op zijn beurt weer net buiten het bereik van Rins, die nog altijd Márquez achter zich had. Aan die posities zou in de laatste rondes ook niks meer veranderen: Zarco pakte de zege, voor Rabat, Rins, Márquez en de nog naar voren gereden Sam Lowes. 

Zarco in actie op het Automotodrom Brno (Foto: Getty)

Djokovic 'stoned' naar finale Montreal

Novak Djokovic hallucineerde nog net niet, maar voelde zich allesbehalve nuchter toen hij zaterdag de halve finale van het ATP-toernooi van Montreal speelde. De Servische nummer 1 van de wereld versloeg Jérémy Chardy uit Frankrijk weliswaar in twee sets (6-4 en 6-4), maar klaagde tijdens de wedstrijd bij de umpire over een jointrokende toeschouwer. "Volgens mij rookt hier iemand hasj. Ik ruik het en ik word er duizelig van", liet the Joker tijdens de partij weten.

Na afloop van de wedstrijd kon Djokovic de humor er ook wel van inzien. "Er genoot hier aan de rand van de tennisbaan iemand van zijn leven. Wie het ook was, ik denk dat hij zijn joint rustig heeft laten uitbranden en al helemaal in de zevende hemel was. Het zou fijn zijn als hij hem de volgende keer gewoon helemaal oprookt. Nu inhaleerde ik de lucht en dat kwam mijn spel volgens mij niet echt ten goede."

Djokovic hoopt dat de lucht op de baan tijdens de finale beter is. Daarin moet hij aan de bak tegen Andy Murray. De Schot was in de andere halve finale snel klaar met de Japanner Kei Nishikori: 6-3 en 6-0. Als Djokovic Murray verslaat, kroont hij zich voor de vierde maal tot eindwinnaar in Montreal.

Het is voor de Serviër wel te hopen dat het in de finale beter gaat met zijn rechterelleboog dan in de partij tegen Chardy. "Het probleem met mijn elleboog komt en gaat", liet Djokovic weten. "Op dit moment voelt het allemaal niet erg prettig, maar iedere dag is een nieuwe dag. Ik probeer de pijn wat te begraven. En spelen met pijn is ook onderdeel van wat wij als topsporters doen."

Djokovic 'stoned' naar finale Montreal
Djokovic 'stoned' naar finale Montreal (Foto: ANP)

Doden bij gevechten in Oost-Turkije

Drie PKK-strijders en een Turkse soldaat zijn zondag bij gevechten in het uiterste oosten van Turkije gedood. De strijd had plaats in landelijk gebied in de provincie Kars.

Het geweld tussen het Turkse leger en milities van de Koerdische Arbeiderspartij PKK is onlangs weer opgelaaid na een jarenlange wapenstilstand. Bij de botsingen zijn aan beide zijden al meerdere doden gevallen.

Doden bij gevechten in Oost-Turkije
Doden bij gevechten in Oost-Turkije (Foto: ANP)

Eerste Syriërs aan boord van opvangschip Kos

De eerste Syriërs zijn zondagochtend vroeg op het Griekse eiland Kos aan boord gegaan van het schip Eleftherios Venizelos. De vluchtelingen worden daar tijdelijk opgevangen en geregistreerd, meldde VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.

Op het Griekse eiland zijn in de afgelopen maand duizenden vluchtelingen aangekomen. Kos kan de grote hoeveelheid migranten nauwelijks aan, waardoor spanningen ontstaan. Zo werden eerder deze maand meer dan duizend asielzoekers door de politie opgesloten in een stadion.

Eerste Syriërs aan boord van opvangschip Kos
Eerste Syriërs aan boord van opvangschip Kos (Foto: ANP)

Groninger gepakt voor schieten vanaf balkon

Een man uit Groningen is zaterdagavond opgepakt omdat hij met een vuurwapen vanaf een balkon aan de Aquamarijnstraat zou hebben geschoten. De politie hield de 33-jarige man aan nadat een melding was binnengekomen dat er meerdere schoten waren gelost.

De man kwam met alleen een luchtdrukpistool en de bijbehorende munitie aanzetten toen agenten bij hem thuis waren. Maar zij zagen ook een koffertje staan voor een vuurwapen en uiteindelijk kwam dat ook boven water, samen met kogels.

Op het balkon van de man vond de politie hulzen van afgevuurde kogels.

Groninger gepakt voor schieten vanaf balkon
Groninger gepakt voor schieten vanaf balkon (Foto: ANP)

Katusha strikt baantopper Mørkøv

De Russische wielerploeg Katusha heeft zich versterkt met Michael Mørkøv. De 30-jarige Deen, die vooral furore maakt op de baan, komt over van Tinkoff-Saxo. Mørkøv stond zeven jaar onder contract bij Tinkoff-Saxo.

Mørkøv won vorig weekend de laatste etappe van de Ronde van Denemarken, werd in 2013 nationaal kampioen op de weg en won in dat jaar ook een rit in de Ronde van Spanje. Zijn meeste successen boekte hij echter op de baan. Hij werd in 2009 wereldkampioen op de madison en pakte een jaar daarvoor olympisch zilver op de ploegachtervolging. Daarnaast won de Deen elf keer een zesdaagse.

Katoesja strikt baantopper Mörköv
Katusha strikt baantopper Mørkøv (Foto: ANP)

Medische rel overschaduwt Engelse topper

Zondagmiddag (17.00 uur) is de aftrap van de eerste topper in de Engelse Premier League. Manchester City neemt het op tegen titelhouder Chelsea. Vooral voor Chelsea is het duel nu al van levensbelang. De ploeg van trainer José Mourinho verslikte zich vorige week in Swansea City, dat door een rode kaart voor Thibaut Courtois tegen tien man terugkwam van een 2-0 achterstand. André Ayew en Bafetimbi Gomis lieten de 2-1 en 2-2 noteren. Oscar en Federico Fernández (eigen doelpunt) scoorden voor Chelsea.

Vroege achterstand

Nieuw puntenverlies zou voor Mourinho een mini-crisis inleiden. Bij een nederlaag is de achterstand op concurrenten Manchester United en City na twee speelronden al vijf punten. Mourinho heeft wel voor hetere vuren gestaan, maar voor onrust zorgt het zeker.

Eens te meer omdat de Portugese manager deze week een rel uitvocht met clubarts Eva Carneiro. In de slotfase van de wedstrijd tegen Swansea rende zij samen met fysiotherapeut Jon Fearn het veld in om de aangeslagen Eden Hazard te behandelen. Na de wedstrijd kreeg de medische staf de wind van voren. Mourinho had geen toestemming gegeven om het veld in te lopen en vond dat Carneiro en Fearn het spel niet aanvoelden door in de laatste fase van de wedstrijd – waarin Chelsea Swansea nog probeerde te verslaan – tijd op te eisen.

Sluwe vos Mourinho, looks Carneiro

Vrijdag liet de voormalig coach van FC Porto, Internazionale en Real Madrid weten dat Carneiro en Fern niet op de bank zitten in Manchester. "Als iemand denkt dat onenigheid tussen een manager en zijn medische staf invloed heeft op de spelers, dan heeft diegene geen enkel verstand van voetbal", reageerde Mourinho tijdens de persconferentie.

Toch zorgde het incident voor veel onrust in de Engelse pers. Zeker omdat Carneiro via Facebook nog maar eens haar dank uitsprak voor de steun die ze kreeg via de sociale media. De tabloids smulden ervan deze week. Carneiro is al jaren in dienst bij Chelsea en wordt door veel mensen beschouwd als sekssymbool.

 

I would like to thank the general public for their overwhelming support. Really very much appreciated.

Posted by Eva Carneiro on Sunday, August 9, 2015

Jamaicaanse topsprinter Bailey-Cole mist WK

De Jamaicaanse sprintploeg kan bij de WK atletiek niet beschikken over Kemar Bailey-Cole. De 23-jarige atleet scheurde zaterdag een hamstring tijdens een training. "Met pijn in het hart maak ik bekend dat mijn seizoen ten einde is", liet de Jamaicaan op zijn Facebook-pagina weten. "Ik zal niet meedoen aan de WK."

 

It is with bitter emotions that I am announcing that my season has come to an end. I will not be competing at the world...

Posted by Kemar Bailey-Cole on Saturday, August 15, 2015

Bailey-Cole had tijdens wedstrijden in Londen al last van krampen in beide hamstrings. "Dat is verergerd en heeft ertoe geleid dat er zaterdag één is gescheurd." Waarschijnlijk neemt Nesta Carter zijn plaats in op de 100 meter. Bailey-Cole won vorig seizoen het koningsnummer bij de Commonwealth Games en werd gezien als een belangrijke schakel in de estafetteploeg van Jamaica. Individueel leek hij niet meer dan een outsider voor de medailles.

Usain Bolt, dit seizoen nog niet in hele beste doen, heeft besloten direct naar China te gaan en niet meer neer te strijken in Japan. De Jamaicaanse atletiekploeg werkt daar, net als de Nederlandse equipe, een trainingskamp af. De WK beginnen op 22 augustus.

Jamaicaanse topsprinter Bailey-Cole mist WK
Jamaicaanse topsprinter Bailey-Cole mist WK (Foto: ANP)

Uitslag Moto3 Grand Prix van Tsjechië

Niccolò Antonelli heeft op het circuit van Brno de Grand Prix van Tsjechië in de Moto3 gewonnen. De negentienjarige Italiaan vertrok voor het eerst in zijn loopbaan vanaf poleposition en had zich ten doel gesteld om voor het eerst het podium te halen. Niet alleen dat lukte, hij pakte dus ook zijn eerste zege in de grands prix.

De start was voor polesitter Antonelli, die Efrén Vázquez, Jorge Navarro, Brad Binder en Karel Hanika achter zich aan kreeg. Kampioenschapsleider Danny Kent kwam slecht weg en viel van de tweede plek terug naar plaats tien. Ook Fabio Quartararo had het moeilijk en leverde vanaf de vierde startplek bijna tien plaatsen in. De race werd echter al snel stilgelegd, nadat zowel in bocht één als bocht drie een crash plaatsvond met vier rijders. Bij de tweede crash had de Japanner Hiroki Ono medische hulp nodig - hij is op een beenblessure na in orde - waardoor de rode vlag gezwaaid werd.

Een klein half uurt later vertrok de race opnieuw, dit keer voor twaalf in plaats van negentien ronden. Kent kende nu een veel betere start en nam na een paar bochten zelfs de leiding over, voor Vázquez en Antonelli. Quartararo kende weer een slecht begin en ging onderuit, waarbij onder meer ook Isaac Viñales en Hanika tegen de vlakte gingen.

Halverwege de ingekorte race had een groep van zo'n tien rijders zich losgewerkt van de rest, vooral aangevoerd door Antonelli, Binder en Miguel Oliveira. In de slotrondes leek Kent toch niet in staat om zich in de groep naar voren te werken, terwijl vooral Antonelli nog altijd sterk reed. In de laatste ronde van de race wist de jonge Italiaan door alles uit zijn Honda te persen zelfs een gaatje te slaan en daar kwam niemand meer aan. Hij passeerde de streep als eerste, op de voet gevolgd door Enea Bastianini en Binder. Kent werd zevende, voor Oliveira.

Antonelli nadat hij de poleposition pakte in Brno (Foto: Getty)

Indonesisch vliegtuig met 54 mensen vermist

In Indonesië wordt een vliegtuig met 54 inzittenden vermist. Het is verdwenen in provincie Papoea, in het oosten van het land. Dat heeft de Indonesische instantie die belast is met de zoekactie en redding laten weten.

Het toestel, dat een vlucht binnen de provincie maakte, verloor zondag het contact met de verkeersleiding. Het is eigendom van Trigana Air Service. Aan boord waren 49 passagiers, onder wie vijf kinderen, alsmede vijf bemanningsleden.

Het vliegtuig was vertrokken uit de provinciehoofdstad Jayapura voor een vlucht naar Oksibil, dat zuidelijker ligt in Papoea.

Indonesisch vliegtuig met 54 mensen vermist
Indonesisch vliegtuig met 54 mensen vermist (Foto: ANP)

Spanjaard Portugal nieuwe bondscoach Bolivia

Het nationale voetbalteam van Bolivia heeft een nieuwe hoofdcoach. De Boliviaanse bond liet zaterdag weten dat de Spanjaard Miguel Ángel Portugal per direct het team onder zijn hoede neemt. Hij volgt Mauricio Soria op, die na de teleurstellend verlopen Copa América werd ontslagen.

Portugal moet Bolivia naar het WK in Rusland loodsen. Het Zuid-Amerikaanse land begint de kwalificatiereeks op 9 oktober tegen Uruguay. De laatste keer dat Bolivia meedeed aan een WK was in 1994 in de Verenigde Staten. Toen werd er in de poulefase alleen gelijkgespeeld tegen Zuid-Korea en verloren van Spanje en Duitsland.

Spanjaard Portugal nieuwe bondscoach Bolivia
Spanjaard Portugal nieuwe bondscoach Bolivia (Foto: ANP)

PVV'er vertrouwt economie minst, D66'er meest

Het consumentenvertrouwen is onder PVV-stemmers het laagst en onder D66-kiezers het hoogst, heeft Maurice de Hond de afgelopen week gepeild. Hij meldt zondag dat het vertrouwen in de economie onder PVV'ers op min 44 uitkomt, dat van D66'ers op plus 36. De scores van alle partijen bij elkaar genomen, staat het consumentenvertrouwen nu op 8. Op het dieptepunt in 2012 was dat min 40.

Volgens de VVD-kiezers heeft de regering in sterke mate bijgedragen aan het herstel van de economie; 39 procent van de ondervraagde VVD'ers zegt dat. Van de PVV'ers is slechts 2 procent het daarmee eens en van de SP-kiezers 4 procent. 78 procent van de PVV-stemmers en 73 procent van de SP'ers vindt juist dat de regering daar amper toe heeft bijgedragen.

PVV'er vertrouwt economie minst, D66'er meest
PVV'er vertrouwt economie minst, D66'er meest (Foto: ANP)

Interview: Heroes of the Storm

Heroes of the Storm is nu een tijdje uit en heeft zich genesteld naast grote MOBA’s zoals League of Legends en DotA 2. Maar wat zijn de plannen en strategieën voor de komende tijd? Welke heroes en maps kunnen we nog meer verwachten? En hoe gaat Blizzard zijn MOBA op de kaart zetten in de wereld van de e-sports? FOK!Games sprak met Dustin Browder, de game director van Heroes of the Storm, en Kaeo Milker, senior game producer, over het reilen en zeilen van Heroes of the Storm voor nu en de komende tijd.

Scorende El Ghazi zit heerlijk in zijn vel

In de tweede competitiewedstrijd van Ajax dit seizoen verdubbelde Anwar El Ghazi zijn aantal competitietreffers tot vier. Dat is een aardig aantal voor een rechtsbuiten die vorige week tegen AZ (0-3) en zaterdag tegen Willem II (0-3) precies 147 minuten in actie is geweest. "Ik zit ook heerlijk in mijn vel", vertelde hij.

El Ghazi vierde zijn beide doelpunten tegen Willem II niet met rare gebaartjes, zoals vorige week in Alkmaar toen hij een wijsvinger op beide lippen legde. "Want ik blijf liever een beetje op de achtergrond", stelde hij. "En dat gebeurt dan niet. Het is logisch dat de pers daar veel aandacht aan besteedt. Maar het zit wel een beetje in mijn karakter om zoiets te doen. Ik deed het niet voor mezelf maar voor onze jonge ploeg. Al die kritiek over het verlies tegen Rapid deed ons wat. Ik ben een emotionele en nog jonge jongen."

De twintigjarige El Ghazi is vaak de eerste om toe te geven dat hij beter kan. Maar hij vond zijn optreden in het eerste uur tegen Willem II niet ondermaats. "Ik heb hard gewerkt voor de ploeg en gewacht op de kansen die kwamen", zei hij in de catacomben van de ArenA terwijl hij de felicitaties van zijn trainer Frank de Boer kreeg. "Hij heeft de kwaliteiten om steeds weer op de goede plek te staan. Ook als het minder loopt", verklaarde de coach van Ajax. "Vorig seizoen maakte hij er negen in de eredivisie, nu staat hij al op vier. Dat is best aardig."

Het is niet vreemd dat El Ghazi tot zaterdag nog nooit had gehoord van Coen Dillen, het kanon van PSV dat in het seizoen 1956/1957 maar liefst 43 keer raak vuurde. De meeste scorende spits in één seizoen in de eredivisie was al bijna vijf jaar overleden op het moment dat de topscorer van dit moment in de hoogste klasse van het betaalde voetbal het levenslicht zag. "Maar dat is een ongelooflijk aantal", zei El Ghazi over het record van Dillen. "Ik hou dit echt niet vol hoor. Dat kan haast niet."

Komende donderdag tegen het Tsjechische Jablonec kan Ajax één of meerdere treffers van El Ghazi goed gebruiken als het een voorschot wil nemen op een plaats in het hoofdtoernooi van de Europa League. "Het is heel belangrijk dat we dit seizoen in ieder geval Europees spelen, na de uitschakeling in de voorronde van de Champions League. Ik denk echt dat we een heel goede ploeg hebben en nog veel beter kunnen. Hopelijk kunnen we dat laten zien. Want nogmaals, het gaat niet om El Ghazi of zijn doelpunten maar om onze hele ploeg."

Scorende El Ghazi zit heerlijk in zijn vel
Scorende El Ghazi zit heerlijk in zijn vel (Foto: ANP)

'IAAF blokkeerde publicatie dopingonderzoek'

De internationale atletiekfederatie IAAF zou de publicatie van een onderzoek naar dopinggebruik onder atleten hebben tegengehouden. Volgens The Sunday Times bleek uit de studie dat ongeveer een derde van de topatleten in de wereld verboden middelen heeft gebruikt.

Onderzoekers van de Duitse Universiteit van Tübingen voerden in 2011 vertrouwelijke gesprekken met deelnemers aan de wereldkampioenschappen in Zuid-Korea. Daaruit zou zijn gebleken dat 29 tot 34 procent van de 1800 atleten de anti-dopingsregels in de voorgaande 12 maanden had overtreden.

Het onderzoek was gefinancierd door het anti-dopingagentschap WADA, dat de IAAF een veto had gegeven over de publicatie van het rapport. In ruil daarvoor kregen de onderzoekers toestemming met de topatleten te praten.

Hoofdonderzoeker Rolf Ulrich klaagde dat het de onderzoekers is verboden ook maar te praten over de onderzoeksresultaten. "De IAAF blokkeert het", stelde hij. De federatie liet aan de krant weten met de onderzoekers en het WADA te onderhandelen over publicatie van de gegevens.

'IAAF blokkeerde publicatie dopingonderzoek'
'IAAF blokkeerde publicatie dopingonderzoek' (Foto: ANP)

Top Gear-trio 'erg duur' voor Amazon

De auto-show die Jeremy Clarkson, Richard Hammond and James May gaan maken voor Amazon kost "heel, heel, heel veel geld". Dat zegt mede-oprichter Jeff Bezos van de internetgigant in de krant de Sunday Telegraph.

Bezos noemt geen bedragen. Maar hij laat weten dat het trio dat opstapte bij Top Gear van de BBC "veel waard is". "En dat weten ze." Het nieuwe programma is volgend jaar voor het eerst te zien.

Eind vorige maand werd bekend dat de drie een autoshow gaan maken voor de tv-afdeling van Amazon. Ook de Britse omroep ITV en onlinedienst Netflix waren in de race om hen binnen te halen.

De BBC besloot eerder dit jaar Clarkson na een reeks incidenten de laan uit te sturen, waarna de andere twee volgden. De Britse publieke omroep komt volgend jaar met een nieuwe reeks van Top Gear met huidig radiopresentator Chris Evans.

Top Gear-trio 'erg duur' voor Amazon
Top Gear-trio 'erg duur' voor Amazon (Foto: ANP)

Baby geboren op snelweg A2

Op de snelweg A2 bij Vught is zondag vlak na middernacht een jongetje geboren. De Boxtelse wijkagent Jack van Rijs meldt op Twitter dat de politie assistentie heeft verleend aan de ouders en een deel van de snelweg afzette.

De man en vrouw waren onderweg naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Baby Tim had echter blijkbaar haast om ter wereld te komen.

Aan RTL Nieuws vertelt de wijkagent dat de verloskundige en ook de opa en oma van het jongetje bij de bevalling aanwezig waren.


Bevallen in de auto kan natuurlijk ook

Baby geboren op snelweg A2
Baby geboren op snelweg A2 (Foto: ANP)

Disney bouwt Star Wars-themaparken

Star Wars-liefhebbers opgelet: Disney gaat twee heuse themaparken bouwen rondom de filmreeks. Disney komt onder meer met een attractie die is gebaseerd op het fictieve ruimteschip Millennium Falcon. "We gaan een wereld bouwen waar je mond van open valt", zei Bob Iger, bestuursvoorzitter van Walt Disney Company, zaterdag tijdens de bekendmaking.

Ook komt er een replica van de beroemde Cantina in de afgelegen planeet Tatooine. Bezoekers komen daar oog in oog te staan met alle robots en figuren die bekend zijn van de Star Wars-films.

De parken komen in Disney World in Orlando, Florida en in Disneyland Resort in het Californische Anaheim. In beide pretparken wordt op meer dan 5,5 hectare een Star Wars-wereld nagebouwd. Het is de grootste thema-uitbreiding die Disney ooit heeft toegevoegd aan zijn pretparken.

Update

Artist impression toegevoegd

Star Wars Land
Disney bouwt Star Wars-themaparken (Foto: Disney / Lucasfilm)

Campagne Donald Trump mag wat kosten

Zakenman Donald Trump is bereid desnoods een miljard dollar (circa 900 miljoen euro) uit te geven om president van de Verenigde Staten te worden. "Als het noodzakelijk is, zal ik zoveel geld uitgeven", zei Trump zaterdag tegen CNN.

De vastgoedmagnaat weigerde te zeggen hoeveel geld hij tot dusver in zijn campagne heeft gestoken. "Het is niet relevant", stelde de Republikein. "Ik verdien 400 miljoen dollar per jaar, dus wat maakt het uit?"

Volgens Trump hoeft hij niet te dansen naar de pijpen van geldschieters, omdat hij zijn campagne zelf financiert. De zakenman zou onlangs een lobbyist hebben afwezen die 5 miljoen dollar wilde doneren.

De presidentskandidaat had dan ook geen goed woord over voor Republikeinse tegenstrevers die wel geld aannemen van lobbygroepen. Hij noemde zijn rivaal Jeb Bush, die meer dan 100 miljoen dollar heeft opgehaald, zaterdag een 'marionet' die zich laat aansturen door zijn donateurs.

Campagne Donald Trump mag wat kosten
Campagne Donald Trump mag wat kosten (Foto: ANP)

Noodtoestand in Ecuador vanwege vulkaan

President Rafael Correa van Ecuador heeft zaterdag (lokale tijd) de noodtoestand uitgeroepen. De autoriteiten vrezen dat de Cotopaxi-vulkaan zal uitbarsten.

De vulkaan lijkt steeds actiever te worden en spuwde vrijdag as kilometers de lucht in. Zo'n 400 mensen hebben volgens Correa uit voorzorg een veilig heenkomen gezocht in opvangcentra. 'Hopelijk gaat alles goed en barst de vulkaan niet uit', zei de president.

Door de noodtoestand uit te roepen kan de regering meer geld vrijmaken voor noodmaatregelen als het tot een uitbarsting komt. Ook kan de overheid zo meer invloed uitoefenen op de berichtgeving in de media over de vulkaan, die zich op enkele tientallen kilometers ten zuiden van hoofdstad Quito bevindt.

Noodtoestand in Ecuador vanwege vulkaan
Noodtoestand in Ecuador vanwege vulkaan (Foto: ANP)

Kerkhove wint en verliest in Westende

Lesley Kerkhove kende zaterdag een dag van uitersten. Op het tennistoernooi van het Belgische Westende verloor ze haar halvefinalepartij in het enkelspel van de Française Oceane Dodin met 6-2 en 7-5. Later op zaterdag won ze met haar landgenote Indy de Vroome de vrouwendubbelfinale van Ankita Raina uit India en Alyona Sotnikova uit Oekraïne met 7-6 (4) en 6-4.

De als vierde geplaatste Nederlandse kwam op het Belgische toernooi tweemaal gelukkig een ronde verder. Zowel in de tweede ronde als in de kwartfinales profiteerde ze van een opgave. De als eerste geplaatste Dodin bleek een maatje te groot.

In het dubbelspel nam ze echter revanche. Datzelfde geldt voor De Vroome; die verloor namelijk in de tweede ronde van het enkelspel van Sotnikova.

Kerkhove wint en verliest in Westende
Kerkhove wint en verliest in Westende (Foto: ANP)

'Bouwers Olympisch dorp Rio behandeld als slaven'

Sommige mensen die bouwen aan het olympisch dorp in Rio, worden behandeld als slaven. Het bedrijf Brasil Global Serviços is op de vingers getikt door de Braziliaanse rechtbank en het ministerie voor Werk, omdat de huisvesting van bouwvakkers mensonterend is.

Elf werknemers sliepen in een armzalig onderkomen, waar kakkerlakken en ratten rondliepen en uitwerpselen op de grond lagen. Sommigen sliepen maar buiten, omdat het binnen te vies was. "Er waren elementen die gelijk waren aan slavernij", zei openbaar aanklager Valeria Correa.

De atleten die in 2016 deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, slapen in het dorp dat nu in aanbouw is.

'Bouwers Olympisch dorp behandeld als slaven'
'Bouwers Olympisch dorp behandeld als slaven' (Foto: ANP)

'Test vaardigheid oudere automobilist'

Oudere automobilisten zouden moeten bewijzen dat zij vaardig genoeg zijn om aan het verkeer deel te nemen. Dat zeggen experts op het gebied van verkeersveiligheid zaterdag in De Telegraaf. Inmiddels is een online test ontwikkeld waarmee ouderen hun kennis van verkeersregels kunnen testen.

Het aantal ouderen dat in het verkeer om het leven komt, neemt flink toe. In andere leeftijdscategorieën daalt het aantal verkeersdoden, maar dat geldt niet voor 65-plussers. In die categorie verkeersdeelnemers kwamen vorig jaar 140 mensen om in het verkeer; bijna negen procent meer dan in 2013.

Vergrijzing
Steeds meer Nederlanders blijven tot op zeer hoge leeftijd autorijden. Het aantal automobilisten van 85 jaar en ouder steeg de afgelopen jaren van 21.000 tot ruim 72.000. Het percentage 65-plussers met een rijbewijs is ook fors gegroeid. Het CBR ziet door de vergrijzing steeds meer bejaarden in de problemen komen in het verkeer. Onder 75-plussers vinden nu jaarlijks 10.000 verplichte rijtests plaats; naar verwachting gaat dat aantal flink stijgen.

Oudere bestuurders hebben vooral moeite met coördinatie, technische handelingen en het inschatten van plotselinge risico's die zich voordoen. Ook blijken 75-plussers vaak moeite te hebben met rotondes. Verkeersexperts willen het tij keren. Toetsinstituut Cito, het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost-Nederland en Royal HaskoningDHV hebben een online verkeerstest ontwikkeld voor senioren. Via de computer kunnen ze hun kennis van verkeersregels toetsen, net als de vaardigheid om mogelijk risicovolle situaties in te schatten.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.