Scorende El Ghazi zit heerlijk in zijn vel

In de tweede competitiewedstrijd van Ajax dit seizoen verdubbelde Anwar El Ghazi zijn aantal competitietreffers tot vier. Dat is een aardig aantal voor een rechtsbuiten die vorige week tegen AZ (0-3) en zaterdag tegen Willem II (0-3) precies 147 minuten in actie is geweest. "Ik zit ook heerlijk in mijn vel", vertelde hij.

El Ghazi vierde zijn beide doelpunten tegen Willem II niet met rare gebaartjes, zoals vorige week in Alkmaar toen hij een wijsvinger op beide lippen legde. "Want ik blijf liever een beetje op de achtergrond", stelde hij. "En dat gebeurt dan niet. Het is logisch dat de pers daar veel aandacht aan besteedt. Maar het zit wel een beetje in mijn karakter om zoiets te doen. Ik deed het niet voor mezelf maar voor onze jonge ploeg. Al die kritiek over het verlies tegen Rapid deed ons wat. Ik ben een emotionele en nog jonge jongen."

De twintigjarige El Ghazi is vaak de eerste om toe te geven dat hij beter kan. Maar hij vond zijn optreden in het eerste uur tegen Willem II niet ondermaats. "Ik heb hard gewerkt voor de ploeg en gewacht op de kansen die kwamen", zei hij in de catacomben van de ArenA terwijl hij de felicitaties van zijn trainer Frank de Boer kreeg. "Hij heeft de kwaliteiten om steeds weer op de goede plek te staan. Ook als het minder loopt", verklaarde de coach van Ajax. "Vorig seizoen maakte hij er negen in de eredivisie, nu staat hij al op vier. Dat is best aardig."

Het is niet vreemd dat El Ghazi tot zaterdag nog nooit had gehoord van Coen Dillen, het kanon van PSV dat in het seizoen 1956/1957 maar liefst 43 keer raak vuurde. De meeste scorende spits in één seizoen in de eredivisie was al bijna vijf jaar overleden op het moment dat de topscorer van dit moment in de hoogste klasse van het betaalde voetbal het levenslicht zag. "Maar dat is een ongelooflijk aantal", zei El Ghazi over het record van Dillen. "Ik hou dit echt niet vol hoor. Dat kan haast niet."

Komende donderdag tegen het Tsjechische Jablonec kan Ajax één of meerdere treffers van El Ghazi goed gebruiken als het een voorschot wil nemen op een plaats in het hoofdtoernooi van de Europa League. "Het is heel belangrijk dat we dit seizoen in ieder geval Europees spelen, na de uitschakeling in de voorronde van de Champions League. Ik denk echt dat we een heel goede ploeg hebben en nog veel beter kunnen. Hopelijk kunnen we dat laten zien. Want nogmaals, het gaat niet om El Ghazi of zijn doelpunten maar om onze hele ploeg."

Scorende El Ghazi zit heerlijk in zijn vel
Scorende El Ghazi zit heerlijk in zijn vel (Foto: ANP)