Show Me a Hero

De nieuwe HBO-miniserie Show Me a Hero vertelt over de waargebeurde situatie in Yonkers, een stad in New York, in de jaren 80. De gemeente werd gedwongen om huizen voor lage inkomens te bouwen, onder fel protest van veelal blanke inwoners van de stad, die vreesden zwarte buren te krijgen.

David Simon, bedenker van HBO-series als The Wire en Treme, nam in 2002 de rechten op het boek Show Me a Hero van Lisa Belkin. Zij schreef over hoe de stad Yonkers, in New York, verdeeld was in een verzameling buurten die allen hun eigen bevolking hadden, gescheiden op afkomst. En hoe alle betaalbare woningen, 'public housing' voor gezinnen met lage inkomens, in één hoek van de stad stonden, waardoor er een duidelijke scheiding was ontstaan tussen de blanke en de zwarte bevolking.

Show Me a Hero: Oscar Isaac
Oscar Isaac als Nick Wasicsko

De stad werd in het midden van de jaren 80 door de rechter opgedragen om hier iets aan te doen, en meer van dergelijke woningen te bouwen in buurten waar deze tot nu toe niet te vinden waren. Dit in een poging om de rassensegregatie binnen de stad de kop in te drukken. De opdracht werd genegeerd, totdat de rechter er genoeg van had en dreigde met het opleggen van boetes. Dit kwam tot uiting, precies in de tijd dat raadslid Nick Wasicsko bezig was tot burgemeester gekozen te worden, en direct na zijn verkiezing kreeg hij het probleem in de schoot geworpen.

Show Me a Hero vertelt, in zes afleveringen, hoe deze situatie is verlopen. De gemeenteraad staat onder druk van de rechter aan de ene zijde en de bevolking aan de andere zijde, die luidkeels verkondigt geen zin te hebben in het intrekken van 'die mensen' in 'onze buurt'. De serie belicht de situatie evenwichtig van meerdere kanten; de politiek wordt gevolgd, gewone burgers worden gevolgd en Wasicsko zelf, gespeeld door Oscar Isaac, wordt gevolgd. Het schept een beeld van de situatie en vertelt een interessant verhaal over een samenleving die het niet accepteert dat een buitenstaander even de status quo komt veranderen.

Het vertelt ook het verhaal van de jongste burgemeester van Amerika, die zijn positie had verkregen door kiezers te beloven dat de gemeente in beroep zou gaan tegen het besluit van de rechter. Hij kreeg echter al kort na zijn verkiezing te horen dat dat een vruchteloze route was, en moest zich nu onpopulair maken door toch niet in beroep te gaan. Het is een interessant portret van iemand die burgemeester wilde worden omdat hem dat leuk leek, wat niet zo bleek te zijn. En hij wordt door Isaac neergezet als iemand die weet dat hij een bepaalde taak te vervullen heeft, namelijk het leiden van de stad en een voorbeeld zijn voor anderen, maar niemand achter zich krijgt om zijn positie hierin te verstevigen.

Show Me a Hero: Jim Belushi en Oscar Isaac
Jim Belushi en Oscar Isaac

De situatie die wordt getoond lijkt heel specifiek voor de stad Yonkers, op basis van grootte de vierde stad van de staat New York, maar laat zien hoe een bevolking, comfortabel in hun omgeving, negatief kan staan tegenover nieuwkomers. De serie lijkt echter geen kant te kiezen; het argument van de desegregatie die de rechter probeert af te dwingen wordt afgewogen tegenover de bewoners, die hun leefomgeving zelf opgebouwd hebben en het niet eerlijk vinden dat gezinnen met lage inkomens nu eenvoudig een woning kunnen krijgen in diezelfde omgeving. In hoeverre racisme hierin meeweegt, lijkt aan de kijker om te beslissen.

Show Me a Hero is een verslag van een boeiende situatie van decennia geleden, die ook in het heden nog relevant is om te zien. De personages worden waarheidsgetrouw neergezet door een sterke cast: naast Oscar Isaac zijn ook Alfred Molina, Winona Ryder, Jim Belushi en Jon Bernthal te zien in belangrijke rollen. En het feit dat David Simon en William F. Zorzi dertien jaar hebben gewerkt aan het scenario, en dat Lisa Belkin betrokken was bij de productie, geeft het vertrouwen dat de weergegeven situatie recht doet aan de daadwerkelijke gebeurtenissen.

De miniserie is vanaf vannacht bij HBO te zien: gelijktijdig met de première van de eerste twee afleveringen op HBO in de VS zendt onze eigen HBO deze ook uit. Vervolgens zijn de afleveringen te zien via HBO Go en On Demand, en worden de afleveringen op maandagavonden (één per week) opnieuw op HBO uitgezonden. Nieuwe afleveringen verschijnen per twee, dus de serie is in drie weken te bekijken.