'Guineeërs smokkelen lijken ebolapatiënten'

Nabestaanden van Guineese ebolaslachtoffers nemen de lijken van hun geliefden desnoods vermomd mee in het openbaar vervoer om hen in hun geboortestreek te kunnen begraven. Daarover klagen de Guineese politie en hulpverleners. De epidemie, die in Guinee begon, leek te luwen, maar in Guinee zijn afgelopen week weer 27 nieuwe besmettingen geconstateerd.

"Het is spijtig dat sommige families met hulp van vervoerders lijken aankleden en rechtop tussen passagiers op taxistoelen zetten alsof deze personen nog leven, terwijl het soms gaat om het lijk van iemand die aan ebola is overleden", zei politiekapitein Claude Onivogui. "Iedere dag vinden we lichamen in deze toestand, en dat zorgt ervoor dat het virus zich verspreidt."

Het stoffelijk overschot van een ebolapatiënt is uiterst besmettelijk. Het is in Guinee dan ook verboden lijken aan te raken of over te brengen naar geboortegrond, zoals de traditie voorschrijft. Nabestaanden willen de zielen van overledenen echter gereedmaken voor het hiernamaals en lappen de wet aan hun laars. Volgens Rabiatou Serah, die deel uitmaakt van een ebolabestrijdingscomité, weten zij vermomde lijken langs controleurs te loodsen.

Liberia, dat van de drie landen waar de uitbraak zich concentreerde het zwaarst is getroffen, heeft het virus inmiddels bedwongen. In Guinee en Sierra Leone komen er nog wel wekelijks nieuwe patiënten bij.