Obama geeft Congres stem in Iran-atoomakkoord

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdag wetgeving ondertekend waardoor het Congres de bevoegdheid krijgt een nucleair akkoord met Iran te toetsen en eventueel te verwerpen.

Onderhandelaars van de Verenigde Staten, China, Frankrijk, Rusland, Groot-Brittannië en Duitsland streven er naar om voor eind juni met Iran tot een akkoord te komen. Israël en verscheidene Arabische landen zijn bezorgd dat Iran zijn nucleaire ambities alleen maar op een lager pitje zet om onder economische sancties uit te komen.

De nu door Obama ondertekende wetgeving ontneemt hem het recht om sanctiemaatregelen van het Congres voor minstens dertig dagen op te schorten terwijl Congresleden het eventuele akkoord tegen het licht houden. Om het akkoord af te wijzen moet het Congres een resolutie van afkeuring aannemen, waar Obama dan waarschijnlijk zijn veto over zal uitspreken.

Een akkoord met Iran vormt een centraal element van het buitenlands beleid van Obama. Hij stelt dat het Israël en de hele regio veiliger zal maken. Gelet op wat er allemaal op het spel staat vindt hij het een goede zaak dat het onderhandelingsresultaat nauwgezet zal worden bekeken. "Mijn naam zal aan deze deal verbonden zijn", zei Obama vrijdag in een toespraak in een van de belangrijkste synagogen van Washington.

Obama geeft Congres stem in Iran-akkoord
Obama geeft Congres stem in Iran-akkoord (foto: ANP)