FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 2 juni 2012

Beachvolleybalduo Boersma en Spijkers in finale EK

Emiel Boersma en Daan Spijkers hebben zich geplaatst voor de finale van het EK beachvolleybal in Scheveningen. Het Nederlandse duo was zaterdag in de halve eindstrijd te sterk voor de Noren Tarjei Skarlund en Martin Spinnangr: 18-21, 21-14 en 15-12. In de strijd om goud wachten zondag de Duitsers Julius Brink en Jonas Reckermann, die vorig jaar de Europese titel veroverden.

Boersma en Spijkers hadden in de kwartfinale al drievoudig Europees kampioenen Reinder Nummerdor en Richard Schuil verrast. "Dit is zeker de mooiste week uit onze loopbaan tot nu toe", liet Spijkers weten.

Van Marwijk: "Nog niet de polonaise lopen"

Bondscoach Bert van Marwijk blijft na de 6-0 winst op Noord-Ierland met beide benen op de grond staan. "We hebben tegen een matige tegenstander gedisciplineerd gevoetbald", meende Van Marwijk. "De uitvoering wordt steeds wat beter. Dat je met 6-0 wint zegt me niet zoveel, want zoals ik zei vond ik het een matige tegenstander. De manier waarop er werd gewonnen, stemde tot tevredenheid."

In vergelijking met de oefeninterlands tegen Slowakije, Bulgarije en Bayern München is de bondscoach content. "De uitvoering was beter en sneller, maar we waren vaak slordig in de passing", zegt hij tegen SBS6. "Er zaten wel heel mooie aanvallen en doelpunten bij. Maar we moeten niet meteen de polonaise lopen, want we zijn er nog niet. Maar we zijn wel op de goede weg."

De keuzeheer onderkent dat er nog kwetsbare posities binnen het Nederlands elftal zijn, zoals de linksbackpositie. "Maar we zijn in de breedte sterker geworden. Als groep zijn we sterker dan twee jaar geleden. Als ik iemand anders ergens neerzet, kunnen we er misschien zelfs beter op worden."

Van Marwijk sluit niet uit dat Van der Vaart, die een goede invalbeurt maakte, op het EK een basisplek verovert. Tegen Noord-Ierland kregen Nigel de Jong en Mark van Bommel de voorkeur centraal op het middenveld. "Maar het is zeker mogelijk dat een aanvallend ingestelde speler in de as van het veld komt te spelen. Niets is uitgesloten."

Portugal verliest thuis van Turkije

Portugal heeft ook zijn laatste oefenduel in aanloop naar het EK verloren. In eigen huis ging de formatie van bondscoach Paulo Bento met 3-1 onderuit tegen Turkije. De Portugezen, die met de beoogde basisspelers begonnen, zijn op 17 juni de tegenstander van het Nederlands elftal in de poule.

Portugal kwam vorige week al niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel tegen Macedonië en hoopte in Estádio da Luz op eerherstel. Umut Bulut zette de Turken echter op een 2-0 voorsprong. Nani deed een half uur voor tijd iets terug, waarna Cristiano Ronaldo uit een strafschop verzuimde gelijk te maken.

De Turken namen vervolgens kort voor tijd verder afstand door een eigen doelpunt van Pepe. Portugal neemt het naast Oranje ook op tegen Duitsland en Denemarken in de groepsfase.

Kroatië kwam niet verder dan 1-1 bij Noorwegen. De EK-deelnemer kwam via Eduardo elf minuten voor tijd op voorsprong, maar Tarik Elyounoussi maakte nog gelijk.


Portugal verliest thuis van Turkije (Foto: Novum)

Marathontitels voor Verweij en De Vries

Koen Verweij en Elma de Vries hebben vandaag in Staphorst de Nederlandse titels inline-skaten op de marathon gewonnen.

Langebaanschaatser Verweij bleek de sterkste in de massasprint. Hij bleef daarin Gary Hekman en Crispijn Ariëns voor. Elma de Vries kwam bij de dames solo over de finish. De sprint om de tweede plaats werd gewonnen door Titelverdedigster Manon Kamminga. Irene Schouten eindigde als derde.

'Assassin's Creed 3: Liberation lekt voor E3'

Enkele NeoGAF-gebruikers hebben hun GameInformer-kopie iets eerder dan normaal en daarin staat een lang artikel over Assassin's Creed 3: Liberation. Het gaat hierom de PS Vita-versie van het spel met een vrouwelijke hoofdrol.

Enkele details uit het artikel geven aan dat de game:

  • tegelijkertijd uitkomt met de consoleversie;
  • in New Orleans afspeelt en de Assassin-leidster is een bevrijde slaaf die Agate heet;
  • het hoofdpersonage Aveline heet, vrouwelijk is en een gedeelde afkomst heeft;
  • Ubisoft Sofia ontwikkelt het spel;
  • het spel speelt zich af in dezelfde tijdsperiode als de consoleversie;
  • heeft niks te maken met Desmond, het lijkt meer op een propaganda-tool van Abstergo;
  • specifieke multiplayer gericht op PS Vita;
  • er komen alligators voor in het spel waarvoor je moet uitkijken;
  • spelers komen ook in Mexico.

Sony of Ubisoft hebben de game nog niet officieel bekendgemaakt. Vermoedelijk gebeurt dit op één van de aankomende persconferenties van de bedrijven op maandag.

Lords of Shadow 2 is het einde van de saga

Dave Cox, ontwikkelaar van Castlevania: Lords of Shadow 2, heeft aangegeven dat deze game het einde is van de Lords of Shadow-saga. Het eerste deel van de saga is het bestverkochte Castlevania-spel tot nu toe volgens de ontwikkelaar.

Met dit tweede deel zien we Dracula wederkeren en hoever de Belmont-clan zal gaan om de bekende vampier te vernietigen. De afsluiter moet in 2013 uitkomen voor PS3 en Xbox 360. Verwacht tijdens de E3 meer informatie over het spel.

SOE maakt E3-line-up bekend

Sony Online Entertainment is op de E3 aanwezig en hieronder kun je zien welke games allemaal speelbaar zijn. Daarnaast wordt SOEmote ook getoond. Dit is een tool waarmee gezichtsuitdrukkingen opgenomen worden met de camera en gebruikt worden door jouw personage in Everquest II.

Bekijk hieronder de aanwezigheidslijst van SOE en daaronder het filmpje van de SOEmote.

  • PlanetSide 2
  • DC Universe Online
  • Bullet Run
  • Free Realm
  • Star Wars: Clone Wars Adventures
  • Vanguard: Saga of Heroes
  • Wizardry Online

Achter de schermen met Inversion

Er is een achter de schermen-filmpje van de shooter Inversion online verschenen waarin ontwikkelaars dieper op het verhaal en de zwaartekrachtmechanieken ingaan. Daarnaast is er ook een gratis app in de appstore verschenen die gamers moet voorbereiden op de release.

Inversion komt ergens in juli uit voor PS3, Xbox 360 en Windows. De game laat de speler spelen met zwaartekracht zo kun je vijanden gewichtsloos maken en ze makkelijker afknallen. Bekijk het filmpje hieronder.

Vrouwen gevoeliger voor liefdesverdriet dan mannen

Vrouwen blijken een stuk gevoeliger voor liefdesverdriet dan mannen. Zo ervaren vrouwen bijna twee keer zo vaak lichamelijke klachten na een verbroken relatie en scoren ze twee keer hoger op depressiekenmerken. Dat blijkt zaterdag uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Voor het onderzoek moesten zeventig mannen en vrouwen met 'luddevedu' vragenlijsten beantwoorden en plaatsnemen in een mri-scanner. Tijdens de scan kregen ze foto's te zien van hun ex, een andere bekende, of onbekende personen. Daaruit bleek dat het brein van mannen en vrouwen verschillend omgaat met het verwerken van liefdesverdriet. Vrouwen bleken meer te visualiseren bij het zien van hun ex, bij mannen bleek het pijngebied sterker actief.

Daarnaast werd duidelijk dat zowel mannen als vrouwen eerder naar drank of drugs grijpen na een liefdesbreuk. Het ergst bleek het verdriet wanneer de ander het uitmaakte. De klachten na liefdesverdriet bleken zelfs bijna gelijk aan die van mensen met een milde depressie.

Doordat vrouwen meer geestelijke en lichamelijk klachten hebben, lijken ze meer te lijden onder het verdriet. "Liefdesverdriet kan nog het beste vergeleken worden met rouw,", laat onderzoeker Gert ter Horst weten. Pillen slikken als remedie voor liefdesverdriet raadt hij af. "Voor vrouwen is praten de beste oplossing, dat is de meest natuurlijke manier." Voor mannen is een eenduidige oplossing niet te noemen, zegt de onderzoeker.

Het onderzoek van het UMCG naar liefdesverdriet is volgens Ter Horst wereldwijd het grootste ooit. De wetenschapper, die onder meer gespecialiseerd is in depressies, onderzoekt hoe een gezond brein kan veranderen in een ziek brein.

Uitslag Nederland - Noord-Ierland

Het Nederlands elftal zal met een goed gevoel afreizen naar het Europees kampioenschap voetbal. In de laatste oefenwedstrijd in voorbereiding op het toernooi werd in de Amsterdam ArenA met 6-0 gewonnen van Noord-Ierland.

In vergelijking met het duel tegen Slowakije was het basiselftal op twee plaatsen gewijzigd. Jetro Willems begon als linksback in plaats van Stijn Schaars terwijl centraal in de verdediging Ron Vlaar de plek overnam van Wilfred Bouma. In tegenstelling tot eerder Bulgarije en Slowakije boden de Noord-Ieren vandaag weinig weerstand. Na elf minuten kwam Oranje al op voorsprong. Robin van Persie scoorde met een kopbal. Een paar minuten later werd het 2-0 toen Wesley Sneijder een vrije trap raak schoot. Nog binnen een half werd het 3-0, Van Persie benutte een penalty.

Nog voor rust werd het 4-0. Na een mooie aanval via Robben en Van Persie maakte Afellay het af. Vlak na rust was het wederom Afellay die 5-0 maakte. Hierna zakte het spel wat in. Ook de komst van Rafael van der Vaart en Klaas-Jan Huntelaar bracht hier geen verandering in. Een kwartier voor tijd werd het alsnog 6-0. Ron Vlaar kopte raak uit een hoekschop. Het betekende voor de Feyenoorder zijn eerste doelpunt in het Nederlands elftal.

Ibrahim Afellay en Robin van Persie (foto: Pro Shots)

Nederland

6 - 0

Noord-Ierland

 11' v. Persie
 15' Sneijder
 29' v. Persie(pen)
 37' Afellay
 51' Afellay
 78' Vlaar
   
 
 Gele kaart: , Duff, Hodson, (Noord-Ierland)
 
Stadion: ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 50.000
Arbiter: Schörgenhofer (Oos)
 
Opstelling:   Opstelling:
Stekelenburg
v.d.Wiel
Heitinga
Vlaar
Willems (Schaars/78)
Robben (Narsingh/82)
v.Bommel (v.d.Vaart/57)
Sneijder (Kuijt/70)
N.de Jong
Afellay
v.Persie (Huntelaar/57)
  Camp (Carroll/46)
Hodson
Duff (McArdle/63)
McPake
Lafferty (McGivern/46)
Little (McGinn/56)
Clingan
McCann (Carson/46)
Norwood
Ferguson (Healy/82)
Grigg

[RG] Rus naar vierde ronde

Aranxta Rus is er in geslaagd de laatste zestien van Roland Garros te bereiken. De Nederlandse is daarmee de eerste sinds Brenda Schultz McCarthy die het lukt om een vierde ronde op Roland Garros te halen. Rus won in drie sets van de als 25ste geplaatste Duitse Julia Görges.

Rus wist in de eerste set vrij snel een break voorsprong te nemen. De Nederlandse kon hier echter niet heel lang van profiteren en zag de Duitse al snel langszij komen. In een uitstekende tiebreak wist Rus uiteindelijk de eerste set naar zich toe te trekken. In de tweede set was het Görges die beter in haar spel kwam. Ze wist dan ook uiteindelijk de tweede set te winnen met 6-2.

De Duitse wist in de derde set al direct een break voorsprong te nemen. Rus liet haar veerkracht zien en brak de Duitse direct terug. De Nederlandse kwam weer wat beter in haar spel en kwam halverwege de derde set weer op een break voorsprong. De Duitse zag zichzelf deze set niet meer winnen en ging over op een andere tactiek. Görges vond het te donker worden en vroeg aan de scheidsrechter de wedstrijd te staken. Deze ging hier niet op in en liet het spel hervatten. Na een game gespeeld te hebben besloot de Duitse dat het tijd werd voor een medische time-out. Ook hierna ging het spel gewoon verder en uiteindelijk wist de Nederlandse de wedstrijd naar zich toe te trekken.

Rus zal het nu op mogen nemen tegen de Estse Kaia Kanepi die won van Caroline Wozniacki.

Golfster Schreefel staat vierde op Ladies Open

Golfster Dewi-Claire Schreefel bezet na de tweede dag van het Ladies Open in Vlaardingen de gedeelde vierde positie. De 26-jarige Nederlandse had zaterdag voor de tweede ronde zeventig slagen nodig, een onder par. Haar achterstand op de Spaanse koploper Carlota Ciganda, die een totaal heeft van zes onder par, is drie slagen.

Christel Boeljon had in de tweede ronde 73 slagen nodig. Ze zakte daardoor naar de vijftiende plaats, op vijf slagen van Ciganda. Schreefel kan zondag met een goede slotronde de tweede Nederlandse worden die het toernooi wint na Liz Weima in 1994.

[Upd] Jan Marijnissen onwel op SP-congres

SP-partijvoorzitter Jan Marijnissen is zaterdag onwel geworden op het congres van zijn partij in Breda. Dat gebeurde tijdens de lunch. Volgens een woordvoerder raakte hij niet buiten bewustzijn.

Marijnissen is voor controle naar het ziekenhuis gebracht. Naar verwachting komt hij zaterdag niet meer terug naar het congres. Wat hem mankeert is niet duidelijk.

De oud-fractieleider tobt al langer met zijn gezondheid. Hij werd tweemaal, in 2005 en 2007, geveld door een hernia en kreeg in 2006 een hartaanval. Marijnissen trad in 2008 af als fractievoorzitter maar bleef aan als partijvoorzitter.

In Breda wijst het congres van de SP Emile Roemer aan als lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september. Roemer is de enige kandidaat.

Update 21:12
Het gaat goed met voorzitter van de SP Jan Marijnissen. Hij is in een ziekenhuis onderzocht en gedotterd en heeft twee stents gekregen. Marijnissen moet nog een paar dagen ter observatie in het ziekenhuis blijven, laat de SP zaterdagavond weten.

Marijnissen werd zaterdag rond het middaguur onwel op een SP-congres in Breda. Hij raakte niet buiten bewustzijn, maar werd wel naar een ziekenhuis gebracht. Marijnissen heeft in het verleden hartproblemen gehad.


Jan Marijnissen onwel op SP-congres
Jan Marijnissen onwel op SP-congres (Foto: ANP)

Engeland wint nipt van België

Engeland heeft ook zijn tweede wedstrijd in aanloop naar het EK in Polen en Oekraïne gewonnen. De ploeg van bondscoach Roy Hodgson was zaterdag nipt met 1-0 te sterk voor België. Vorige week werd Noorwegen al met dezelfde cijfers verslagen. Op Wembley maakte Danny Welbeck na 35 minuten het enige doelpunt.

De Engelsen kregen al na een kwartier een fikse tegenvaller te verwerken. Verdediger Gary Cahill moest met een hoofdblessure naar de kant. Na de 1-0 maakte België de meeste aanspraak op een treffer, maar de gelijkmaker bleef uit. Tien minuten voor tijd raakte Guillaume Gillet nog wel de paal.

Engeland speelt maandag 11 juni het eerste groepsduel tegen Frankrijk. Oekraïne en Zweden zijn de andere tegenstanders in de poule.

Denemarken won een oefeninterland van Australië. Het in Duitsland gespeelde duel eindigde in 2-0. De selectie van bondscoach Morten Olsen is volgende week zaterdag op het EK de eerste tegenstander van het Nederlands elftal. Andreas Bjelland en Daniel Agger maakten de doelpunten in Gelsenkirchen.

Polen was met 4-0 te sterk voor Andorra. De medeorganisator van het EK was succesvol via Jakub Blaszczykowski, Ludovic Obraniak, Robert Lewandowski en Marcin Wasilewski. De Polen openen de Europese titelstrijd vrijdag met een wedstrijd tegen Griekenland.

[RG] Nadal naar vierde ronde op Roland Garros

Rafael Nadal heeft zich geplaatst voor de vierde ronde van Roland Garros. De Spaanse nummer twee van de wereld was zaterdag eenvoudig de Argentijn Eduardo Schwank de baas met 6-1, 6-3 en 6-4. Bij de laatste zestien wacht voor Nadal een treffen met de Argentijn Juan Monaco (13) of de Canadees Milos Raonic (19).

Richard Gasquet rekende in de derde ronde af met de ervaren Duitser Tommy Haas. De als zeventiende geplaatste Fransman won met 6-7 (3), 6-3, 6-0 en 6-0. Hij mag het nu opnemen tegen de Schot Andy Murray, die eerder zaterdag al Santiago Giraldo naar huis stuurde.


Nadal naar vierde ronde op Roland Garros (Foto: Novum)

Declaratie bordeel Telegraafjournalisten

Tot voor kort konden Telegraafjournalisten op kosten van de krant naar de hoeren. Bij de ingeleverde bonnetjes zat wel eens een rekening van een bordeelbezoek bij en die werd betaald.

De NRC schrijft hierover omdat er nieuwe integriteitsregels zijn. Plaatsvervangend hoofdredacteur Arno Reekers zegt dit niet meer te tolereren. Verder mogen journalisten ook niet meer schrijven over of voor zakenrelaties. De nieuwe regels zorgde al voor het op nonactief zetten van een art-director. 

Onderzoek ChristenUnie naar euro door partijlid

De hoogleraar die voor de ChristenUnie onderzoek gaat doen naar de mogelijkheden van een splitsing van de eurozone, is lid van de partij. De partijtop zou niet hebben geweten van het lidmaatschap van de Tilburgse hoogleraar economie Johan Graafland.

De partij kondigde vrijdag aan Graafland te hebben gevraagd te onderzoeken wat de gevolgen zijn van een opsplitsing van de euro in een noordelijke en een zuidelijke variant. De partij wil zicht krijgen op alternatieven, omdat de eurocrisis vooral in de zuidelijke lidstaten heerst en het 'doormodderen' met Griekenland de andere landen uit de eurozone al honderden miljoenen euro's heeft gekost.

De ChristenUnie is ervan overtuigd dat het onderzoek ondanks dat Graafland lid van de partij is, onafhankelijk zal zijn. "Hij wordt ervoor betaald en doet ook geen onderzoek op het partijbureau of bij ons wetenschappelijk instituut", zegt een woordvoerder van de partij zaterdag in Trouw. "Graafland is een gerespecteerd onderzoeker."

Eerder liet PVV-leider Geert Wilders een onderzoek doen naar de kosten voor Nederland van de herinvoering van de gulden. Wilders liet bij de aankondiging van het onderzoek weten een 'gerenommeerd' internationaal onderzoeksbureau te hebben ingehuurd, maar al snel bleek dat het Britse bureau bekendstaat als een fel criticus van de euro. Daardoor werd getwijfeld aan de onafhankelijkheid van het onderzoek.

750 rechercheurs bezig met onnodig papierwerk

Bij de politie zijn omgerekend 750 rechercheurs fulltime bezig met overbodig papierwerk. Dat meldt RTL Nieuws zaterdagavond op basis van een onderzoek van de Politieacademie in opdracht van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

De rechercheurs schatten dat in totaal zeventig procent van hun werktijd opgaat aan administratieve handelingen. Voor bijvoorbeeld een doorsnee moordonderzoek zijn rechercheurs naar eigen zeggen alleen al vijfduizend uur bezig met het aanvragen van bijzondere opsporingsbevoegdheden. Zo levert een aanvraag van een telefoontap en het schaduwen van een verdachte een forse papierberg op.

Een flink deel van de vijfduizend uur administratie is volgens de rechercheurs echter verspilde moeite. Zo gaat tweeduizend uur zitten in onder meer het dubbel invullen van formulieren en computersystemen. Dat komt volgens de onderzoekers neer op 2,4 fulltime medewerker per onderzoek. Omgerekend betekent dat dat 750 rechercheurs niet kunnen worden ingezet op onderzoeken.

Recherchechef bij het korps Hollands-Midden Henk Woppekamp stelt dat de administratieve rompslomp ten koste gaat van onderzoeken. "Die lopen regelmatig vertraging op of kunnen niet worden afgerond."

De politiemensen vrezen dat de komst van de nationale politie later dit jaar nog meer bureaucratie met zich mee gaat brengen. Minister Opstelten wil de bureaucratie echter bestrijden, onder meer met behulp van vijf loketten waar rechercheurs snel en simpel toestemming moeten kunnen vragen voor het zetten van een telefoontap of het opvragen van camerabeelden. De eerste van deze loketten is inmiddels in gebruik genomen in de politieregio Limburg-Zuid.

Voorraad oud wapentuig in beslag genomen in Spanje

De Spaanse politie heeft tien arrestaties verricht na de inbeslagname van een groot arsenaal oude wapens en artilleriestukken. Dat heeft het Spaanse ministerie van binnenlandse zaken zaterdag gezegd.

Veel wapentuig is afkomstig uit de Tweede Wereldoorlog en de Spaanse Burgeroorlog. Onder de in beslag genomen wapens zijn houwitsers, mortieren, luchtafweergeschut, machinegeweren, bommen en honderden granaten.

Naast de wapens werden ook archeologische voorwerpen aangetroffen, waaronder driehonderd Romeinse, Arabische en Iberische munten.

Trapattoni: '"Belangrijk dat Given fris is''

Ierland begint op het EK in een poule met Spanje, Italië en Kroatië aan een schier onmogelijke opgave. Bondscoach Giovanni Trapattoni acht een frisse doelman daarbij belangrijk.

Shay Given, de sluitpost van de Ieren, kampt met knieklachten. Trapattoni erkent dat Given worstelt met zijn fysieke gesteldheid. "Enigszins wel, ja", sprak de Italiaan. "Maar het was beter om hem rust te geven. Hij heeft veel werk verricht. Het is belangrijk dat hij fris is, ook mentaal."

De doelman van Aston Villa en voormalig keeper van Manchester City heeft onlangs een bezoek gebracht aan een Londense arts om onderzoek te verrichten. Given sprak vervolgens zijn zorgen uit in aanloop naar het EK in Polen en Oekraïne.

Trapattoni heeft zijn definitieve selectie reeds ingeleverd, al mag de bondscoach nog een wijziging doorvoeren op basis van medische redenen. "Het klopt dat er een mogelijkheid is om een andere speler op te roepen."

Vier keer brons voor judoka's

Bij wereldbekerwedstrijden in Boekarest hebben drie Nederlandse judo-vrouwen brons veroverd. De heren kwamen in actie in Madrid waar  Berend Roorda brons pakte in de categorie tot 100 kilogram.

Bij de vrouwen eindigden Marit de Gier en Esther Stam in de klasse tot 63 kilogram allebei via de herkansingen als derde. Carla Grol pakte in de klasse tot 57 kilogram brons. Ze won haar poule maar ging in de halve finales vervolgens onderuit. Met een ippon in de herkansing knokte ze zich alsnog naar brons.

In Boekarest en Madrid deden geen Nederlandse judoka's mee die zich voor de Olympische Spelen in Londen hebben geplaatst.

Oranje met Vlaar en Willems tegen Noord-Ierland

Bondscoach Bert van Marwijk heeft Jetro Willems en Ron Vlaar opgesteld in de basis van Oranje in de uitzwaaiwedstrijd tegen Noord-Ierland. Vlaar is de vervanger van de geblesseerde Joris Mathijsen.

Willems weer in de ploeg staat in plaats van Stijn Schaars, die tegen Slowakije in de basis mocht starten. In de spits is zoals verwacht Robin van Persie te vinden, die de voorkeur op die positie krijgt boven Klaas-Jan Huntelaar.

De volledige opstelling; Maarten Stekelenburg; Jetro Willems, Ron Vlaar, Johnny Heitinga, Gregory van der Wiel; Nigel de Jong, Wesley Sneijder, Mark van Bommel; Ibrahim Afellay, Robin van Persie, Arjen Robben.

Poepon naar ADO Den Haag

Rydell Poepon speelt komend seizoen voor ADO Den Haag. De spits, die van De Graafschap afkomstig is, tekent een contract voor twee jaar met een optie voor nog één seizoen.

De 24-jarige Poepon kon ook rekenen op interesse van het Duitse Nürnberg, maar hij gaf er de voorkeur aan om in de Eredivisie te blijven spelen. Dankzij de verkoop van Lex Immers aan Feyenoord kon ADO snel spijkers met koppen slaan.

Sinds 2010 speelde Poepon voor De Graafschap. Daarvoor kwam hij uit voor Ajax, Willem II en Sparta.

Oranje-opponent Denemarken verslaat Australië

Denemarken, dat over een week de eerste tegenstander van het Nederlands elftal op het EK voetbal is, heeft vanmiddag met 2-0 een oefenduel gewonnen van Australië. Daniel Agger (strafschop) en Andreas Bjelland waren trefzeker voor de Denen.

Bij Denemarken stonden Simon Poulsen (AZ) en Christian Eriksen (Ajax) in de basis, terwijl Lasse Schöne (N.E.C.) en Nicklas Pedersen (FC Groningen) op de bank bleven zitten.

EK-gastland Polen won met 4-0 eenvoudig van Andorra. Ludovic Obraniak, Robert Lewandowski, Jakub Blaszczykowski (uit een penalty) en Marcin Wasilewski maakten de doelpunten.

De Vrij: ''Feyenoord of buitenland''

Als Stefan de Vrij Feyenoord de rug toekeert, dan vertrekt hij naar het buitenland. Voor een andere club in Nederland wil de centrumverdediger niet spelen. Vorig seizoen zag De Vrij hoe Georginio Wijnaldum naar PSV vertrok en Leroy Fer Feyenoord voor FC Twente verruilde.

Een dergelijke overstap zit bij De Vrij niet in z'n hoofd. De kans dat De Vrij deze zomer bij Feyenoord vertrekt is daardoor niet zo groot. Hij heeft nog een contract tot medio 2014. "In mijn hoofd heb ik wel een soort carrièreroute uitgestippeld, maar het is niet realistisch die nu al met iedereen te delen", zei De Vrij in Feyenoord-blad Hand in Hand. "Maar als ik ooit wegga is dat alleen naar het buitenland. Voorlopig is er echter nog genoeg te leren bij Feyenoord."

De Vrij, bezig aan zijn derde seizoen in Feyenoord 1, mocht zich onlangs melden bij Oranje, maar haalde de definitieve EK-selectie niet. "Het is niet zoveel jongens gegeven om het Nederlands Elftal te halen, maar uiteindelijk hoop ik in de toekomst het niveau aan te kunnen", besloot de rechtspoot.

Journalist Telegraaf op non-actief gezet

De Telegraaf heeft deze week artdirector Paul Rijpkema op non-actief gesteld. Rijpkema, die tot begin dit jaar adjunct-hoofdredacteur was bij de krant zou een eigen bedrijf verzwegen hebben. Ook was bij zijn werkgever niet bekend dat hij geld van een uitgever kreeg voor zijn eindredactiewerk. Dat meldt NRC Handelsblad zaterdag.

In zijn functie als adjunct-hoofdredacteur was Rijpkema onder meer verantwoordelijk voor het uitgeven van boeken geschreven door Telegraaf-journalisten. Voor zijn eindredactiewerk of het zoeken van foto's zou Rijpkema zo'n vijfduizend euro per boek hebben ontvangen. Deze betalingen bleken niet bekend bij auteurs of hoofdredactie, stonden niet in contracten en werden gedaan zonder dat facturen gestuurd werden.

Het zou gaan om 'slordigheden', reageerde Rijpkema op de beschuldigingen. Volgens de NRC is de leiding van De Telegraaf bezig de integriteitsregels aan te scherpen sinds eind vorig jaar. Aanleiding daartoe was het ontslag van verslaggever Martijn Koolhoven in september. Hij verzon een bericht over een fotograaf met wie een vriend van Koolhoven in een juridische procedure verwikkeld was.


Journalist Telegraaf op non-actief gezet (Foto: Novum)

Roemer gekozen tot lijsttrekker SP

SP-fractievoorzitter Emile Roemer is zaterdag op het congres van zijn partij in Breda aangewezen als lijsttrekker voor de komende verkiezingen. De verwachting was al dat dit zou gebeuren, er waren geen tegenkandidaten.

Roemer wil dat zijn partij deel gaat nemen aan de regering. "We hebben de afgelopen jaren laten zien dat wij een goede actieve oppositiepartij zijn. Lokaal en provinciaal hebben we laten zijn dat we mee kunnen besturen. We staan op een kruispunt, het zal socialer moeten. Wij horen daarbij om die stap te maken en dus regeringsverantwoordelijkheid te nemen."

De SP-lijsttrekker gaf echter aan zich niet te kunnen voorstellen dat zijn partij deel gaat nemen in een kabinet dat armoede bij kinderen niet aanpakt. Ook wil hij de marktwerking in de zorg en de publieke sector ongedaan maken.


Roemer gekozen tot lijsttrekker SP (Foto: Novum)

Poels wint koninginnenrit in Luxemburg

Wout Poels heeft zaterdag de koninginnenrit in de Ronde van Luxemburg gewonnen. De Nederlander van Vacansoleil hield na 205 kilometer medevluchters Jakob Fuglsang en Fränk Schleck achter zich. Het duo van Radioshack-Nissan slaagde er niet in het werk van ploeggenoot Andreas Klöden af te maken.

Fuglsang neemt wel de leiderstrui over van de Fransman Jimmy Engoulvent, die woensdag de proloog op zijn naam had geschreven. De 24-jarige Poels, die eerste staat in het klassement voor beste jongere, geeft negen seconden toe op de Deen.

De etappe van Eschweiler naar Differdange werd kleur gegeven door een vroege ontsnapping met daarin de Nederlander Albert Timmer van Argos-Shimano. Zij werden op 35 kilometer van de finish ingerekend bij het ingaan van drie lokale ronden.

Schleck opende de aanval op de Col de l'Europe en kreeg Poels, Fuglsang en Klöden met zich mee. Nadat Klöden was gelost, rekende Poels op de streep af met Fuglsang en Schleck. Voor de Limburger is het de eerste overwinning van dit seizoen. De Ronde van Luxemburg eindigt zondag met de vierde etappe van Mersch naar Luxemburg stad.

Red Bull moet bodem wagen aanpassen

De FIA heeft gezegd dat het team van Red Bull de bodem van zijn auto's moet aanpassen. Tijdens de Grand Prix van Monaco, die door Mark Webber van Red Bull werd gewonnen, klaagden een aantal teams over de bodemplaat die niet geoorloofd zou zijn. Een aantal teams overwogen een klacht in te dienen, maar deden dit niet.

Vandaag bevestigde een woordvoerder van de internationale autosportfederatie dat alle teams in de Formule 1 een brief hebben gekregen waarin de regels gespecificeerd zijn. In de brief wordt daarnaast duidelijk gemaakt dat Red Bull Racing de bodem van hun wagen moeten aanpassen.

Hodgson: ''Nieuw team is onmogelijk''

Roy Hodgson begint volgende week op het EK aan zijn eerste grote klus als bondscoach van Engeland. De manager waarschuwt nu al dat men niet meteen een ommekeer moet verwachten.

Hodgson heeft vertrouwen in een goede prestatie op het EK. ''Ik denk dat het goed gaat komen, maar verwacht geen nieuw team binnen twee weken. Dat is onmogelijk'', waarschuwt de 64-jarige Brit. "Als voetbalcoach heb ik ervaren hoe moeilijk het is om binnen twee weken en vijf trainingen een team naar wens te laten spelen", aldus Hodgson.

Toch is Hodgson tot nog toe erg tevreden. "De spelers hebben een goede reactie afgegeven, we weten wat we nodig hebben. Wanneer ik het team kies voor de wedstrijd tegen Frankrijk, doe ik een beroep op de grondslag. Ik weet waarom ik de spelers heb geselecteerd", vertelt de tacticus.

Engeland moet het in Polen en Oekraïne doen zonder Gareth Barry en Frank Lampard. Beide middenvelders zijn recent afgehaakt met blessures.

Boersma en Spijkers verrassen Nummerdor en Schuil op EK

Emiel Boersma en Daan Spijkers hebben bij het EK beachvolleybal in Scheveningen de halve finale bereikt. Het Nederlandse duo (3) was in de kwartfinale in twee sets te sterk voor hun landgenoten Reinder Nummerdor en Richard Schuil (2): 21-14 en 21-11.

Jon Stiekema en Christiaan Varenhorst (6) bleven steken bij de laatste acht. Ze verloren in twee sets van het als zeventiende geplaatste Noorse duo Tarjei Skarlund en Martin Spinnangr: 17-21 en 18-21. Skarlund en Spinnangr zijn de komende tegenstanders van Boersma en Spijkers.

Emmy voor beste bijrol in tv-film geschrapt

De Emmy Award voor de beste bijrol in een televisiefilm of miniserie wordt vanaf volgend jaar niet meer uitgereikt. De prijzen voor beste hoofdrol en bijrol worden in deze categorie samengevoegd. Wel worden voortaan zes acteurs en actrices genomineerd, in plaats van vijf.

Vorig jaar werden de categorieën televisiefilm en miniserie al samengevoegd. Toen wonnen Kate Winslet en Barry Pepper de Emmy's voor de beste hoofdrollen en sleepten Maggie Smith en Guy Pearce de prijzen voor beste bijrol in de wacht.

De 64e editie van de Emmy Awards, waarbij de prestigieuze televisieprijzen worden uitgedeeld, vindt 23 september plaats in Los Angeles. De presentatie is in handen van komiek Jimmy Kimmel.

[RG] Sharapova weer door zonder setverlies

Maria Sharapova had ook in de derde ronde van Roland Garros geen problemen met haar tegenstander. In een vol Philippe Chatrier maakte ze korte metten met de Chinese Shuai Peng, en won met 6-2 en 6-1.

Aanvankelijk leek de Chinese nog mee te kunnen komen, maar ze werd al snel gebroken en Sharapova stoomde even zo vlug door naar setwinst. In de tweede set was er van vechtlust niet veel meer te bespeuren bij de als 27 geplaatste Peng. Sharapova brak haar telkens zonder problemen en gunde haar opponente slechts één servicebeurt.

Na haar eerste en tweede wedstrijd, die de Russin won met respectievelijk tweemaal 6-0 en 6-1, is Sharapova opnieuw met minimale inspanning door. In de volgende ronde wacht haar de ongeplaatste Tsjechische Klara Zakopalova, die vandaag met 6-3 en 7-5 won van Sharapovas landgenote Anastasia Pavlyuchenkova, die als 22e geplaatst was op het toernooi.

Piratenpartij in hoger beroep tegen censuur

De Piratenpartij gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank van Den Haag van 10 mei jongstleden. BREIN won die zaak, waardoor het de Piratenpartij werd verboden manieren te noemen om de censuurblokkade op The Pirate Bay te omzeilen.

De rechtbank heeft zich volledig geschaard achter de lobby van de entertainmentindrustrie en heeft slechts de auteurswet gebruikt om tot een uitspraak te komen, maar is volledig voorbij gegaan aan basale grondrechten als de vrijheid van meningsuiting, persvrijheid en vrije informatie -en nieuwsgaring.

"Op dit moment is het ons verboden om op tpb.piratenpartij.nl zelfs maar een tekst te plaatsen met behulp waarvan een Nederlander eventueel zijn weg naar The Pirate Bay zou kunnen vinden. Daarbij is het linken naar TPB-proxies in alle uitingen van de Piratenpartij verboden. BREIN lijkt daarmee het recht gekregen te hebben om op elk moment te eisen dat zelfs commentaren van bezoekers gecensureerd moeten worden," aldus Dirk Poot van de Piratenpartij.

Overigens kunnen blokkades eenvoudig omzeild worden door de browser Opera te installeren en onderaan op het meeste rechtse icoontje te klikken om Opera Turbo in te schakelen, wat meteen aangeeft hoe zinloos dergelijke blokkades werkelijk zijn.

[RG] Murray eenvoudig door

Andy Murray heeft op Roland Garros de laatste zestien bereikt. De Colombiaan Santiago Giraldo werd met 6-3, 6-4 en 6-4 verslagen. De volgende tegenstander komt uit de winnaar van de partij tussen Tommy Haas en Richard Gasquet.

Murray kende in zijn vorige partij nog de nodige problemen. Hij had last van zijn rug en er waren een aantal medische behandelingen nodig. Vandaag, in zijn wedstrijd tegen Giraldo, leek hij echter weer volledig fit te zijn.

Madlener voor PVV naar Tweede Kamer

De delegatieleider van de PVV in het Europees Parlement, Barry Madlener, keert na de verkiezingen van 12 september terug naar de Tweede Kamer. Laurence Stassen volgt hem op als delegatieleider in Brussel, waar ze al namens de PVV een zetel had. Dat zei PVV-leider Geert Wilders zaterdag tegen persbureau ANP.

Wilders wil met de bekendmaking voorkomen dat de indruk ontstaat dat Stassen het veld moet ruimen vanwege de mislukte coalitie in Limburg. Stassen maakte eerder op de dag bekend het fractieleiderschap in de Provinciale Staten op te geven. Ze blijft wel in de Provinciale Staten.

'Zondag koudste zomerdag in vele jaren'

Het wordt zondag in De Bilt naar schatting niet warmer dan afgerond 11 graden Celsius. Als het onder de 11,7 graden blijft is het de koudste dag van de meteorologische zomer in 21 jaar. Dat meldt weerbureau Meteo Consult zaterdag.

Als de temperatuur ook niet boven 11,3 graden uitkomt is het zondag zelfs de koudste dag sinds 1975. Het record voor de koudste zomerdag stamt van 2 juni 1953. In de Bilt bleef de temperatuur toen steken op een 'ijzingwekkende' 9,2 graden.

Zondag is de temperatuur niet het enige wat eraan scheelt. Het regent langdurig in delen van vooral het midden en zuiden van het land.

Meteo Consult verwacht dat het kwik in de loop van de week langzaam stijgt. Aan het einde van de week wordt dan mogelijk een 'normalere' temperatuur gehaald. Die ligt in deze tijd van het jaar op ongeveer 20 graden.

'Zondag koudste zomerdag in vele jaren'
'Zondag koudste zomerdag in vele jaren' (Foto: ANP)

Staand bier drinken mag weer op Amsterdams terras

Op de Amsterdamse terrassen mag binnenkort ook weer staand een biertje worden gedronken. De gemeente schrapt het verbod hierop uit de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), bevestigt een woordvoerder van de gemeente zaterdag na berichtgeving hierover van Het Parool.

Amsterdamse cafés kunnen straks niet meer worden beboet om staande bierdrinkers op hun terrassen. Het is nog niet duidelijk wanneer het verbod precies wordt opgeheven, maar volgens de gemeente heeft handhaven van de regels geen prioriteit meer.

Het verbod was ingesteld om geluidsoverlast tegen te gaan. De gemeente wil de horecaregels versoepelen en legt daarom nu de verantwoordelijkheid bij de horeca-uitbaters zelf. Ze moeten overlast in samenspraak met de buurt beperken.


Staand bier drinken mag weer op Amsterdams terras (Foto: Novum)

Dibi wil Rosenmöller en Halsema in kabinet

Kandidaat-lijsttrekker voor GroenLinks Tofik Dibi wil dat Paul Rosenmöller, Femke Halsema, Ineke van Gent en Jolande Sap het kabinet ingaan. Hij roept hen op zich beschikbaar te stellen. Dibi wil laten zien dat zijn partij zwaargewichten aan boord heeft die een ministerspost aankunnen.

Zo ziet Dibi in Rosenmöller, die GroenLinks leidde tussen 1989 en 2003, een ideale kandidaat voor de functie van minister van Sociale Zaken. Voor oud-partijleider Halsema zou een rol weggelegd zijn als minister van Veiligheid en Justitie. Sap zou een goede minister van Financiën zijn en Van Gent wil hij als minister van Defensie, laat Dibi zaterdag weten in een interview met nu.nl.

Verder meldt Dibi in het interview de euforie over het Kunduz-akoord misplaatst te vinden en noemt hij de reactie na het akkoord 'een hype'. Over zijn relatie met mede-kandidaat-lijsttrekker Jolande Sap zegt hij dat de twee in het belang van de partij 'dichter bij elkaar moeten komen'.

Bam Margera in ziekenhuis na ongeluk met kajak

Bam Margera is weer eens in het ziekenhuis beland. De Jackass-ster ging met zijn kajak een klif af van dertig meter hoog, maar kwam er niet zonder kleerscheuren vanaf.

Margera twitterde een foto waarop te zien is dat hij in een ziekenhuisbed ligt. Volgens de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ moest hij als gevolg van het ongeluk geopereerd worden aan een hernia.

De 32-jarige Margera was in de Amerikaanse staat Oregon aan het stunten met professionele kajakker Steve Fisher. Of Fisher ook verwondingen heeft opgelopen, is niet bekend.

Sprintsters lopen dik Nederlands record

De sprintdames op de 4x100 meter hebben het Nederlands record ruim verbeterd. Bij wedstrijden in het Zwitserse Genève kwamen Janice Babel, Eva Lubbers, Kadene Vassell en Jamile Samuel tot 42,89. Het oude Nederlandse record stond op 43,44.

Dat vorige record werd gelopen door zowel het damesteam op de Olympische Spelen van 1968 als het viertal op de wereldkampioenschappen van 2011 in Daegu. Toen kwamen voor Nederland Anouk Hagen, Dafne Schippers, Vassell en Samuel in actie. In Genève ontbrak Schippers, de snelste vrouw van Nederland, na haar succesvolle meerkamp vorige week in Götzis.

De Nederlandse dames kunnen hierdoor de Olympische Spelen bijna niet meer ontgaan. Op de ranglijst van de IAAF moet Nederland bij de beste twaalf staan. Nederland stond voor de wedstrijden dit weekend precies twaalfde, maar met de nieuwe toptijd zal de negende plaats worden ingenomen. Als Nederland dat op de ranglijst van 2 juli nog staat, mag de AtletiekUnie een vijftal uitzenden naar Londen. 

Van der Sloot mag uitgeleverd worden

Joran van der Sloot mag op den duur worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dat heeft het Hoogste Gerechtshof in Peru bepaald, zo meldde het Peruaanse televisiestation América Televisión zaterdag.

Het Hof heeft ook bepaald dat Van der Sloot pas kan worden uitgeleverd als hij zijn straf heeft uitgezeten. De Peruaanse regering moet de uiteindelijke beslissing nemen over de uitlevering.

Van der Sloot zit in Peru een gevangenisstraf van 28 jaar uit voor de moord op Stephany Flores. Het hoger beroep tegen die veroordeling loopt nog.

Uitlevering Van der Sloot mag van Hof
Uitlevering Van der Sloot mag van Hof (Foto: ANP)

Turner Wammes dit weekend niet meer in actie

Turner Jeffrey Wammes zal dit weekend niet meer in actie komen bij een challengerwedstrijd in Maribor. Gisteren, bij het inturnen in de kwalificaties op sprong, overstrekte Wammes zijn rechterknie.

Samen met Epke Zonderland is Wammes nog in de race voor een olympisch ticket. Bram van Bokhoven, de coach van Wammes, heeft gezegd dat Wammes volgende week wel kan meedoen. Dan is er een wedstrijd in Gent die meetelt in de beoordeling door gymnastiekbond KNGU. "Maar de knie zal komende week nog wel nader onderzocht worden”, aldus Van Bokhoven.

Fabregas mogelijk op tijd fit voor Italië

Naar verwachting zal Cech Fabregas gewoon op tijd fit zijn voor het eerste groepsduel van Spanje op het Europees kampioenschap tegen Italië. Bondscoach Vicente del Bosque meldt dat de speler van Barcelona snel herstelt van een hamstringblessure.

"De medische staf heeft hem uitgebreid getest en de conclusie is dat alles er relatief goed uitziet", aldus Del Bosque. "De komende dagen bekijken we wanneer het verantwoord is hem weer voluit te laten trainen. Ik verwacht dat dit niet lang meer duurt."

Fabregas liep de blessure op in de bekerfinale van Barcelona tegen Athletic. Ook zijn ploeggenoot Xavi lijkt op de weg terug te zijn na een kuitblessure, die hem al langer aan de kant houdt. "Ik ben bijna volledig hersteld. Waarschijnlijk ga ik binnenkort weer voluit. Ik voel me bovendien in alle opzichten heel goed, fysiek en mentaal."

Ferrari vindt Perez nog te onervaren

Ferrari-president Luca di Montezemolo heeft de geruchten over de komst van Sergio Perez de kop ingedrukt. Volgens hem is de 22-jarige Mexicaan van Sauber nog te onervaren. "Perez is een goede chauffeur, maar om in een Ferrari te rijden, moet je meer ervaring hebben", tekent Skysports zaterdag op uit Di Montezemolo's mond.

Perez, die deel uitmaakt van het opleidingsprogramma van Ferrari, wordt al tijden in verband gebracht met een overstap naar de renstal. Het tegenvallend presteren van tweede coureur Felipe Massa speelt daar een belangrijke rol in. De Braziliaan wist in zes races pas tien punten te vergaren, twaalf minder dan Perez. Bovendien maakte de jonge Mexicaan indruk door in de Grand Prix van Maleisië als tweede te finishen.

Di Montezemolo koestert ook nog de hoop dat Massa er bovenop komt. "Ik verwacht betere prestaties van Felipe, zoals in Monte Carlo. Daar was hij een van de vijf snelste rijders op de baan en in de kwalificaties. Ik hoop dat hij op deze voet doorgaat."

Nieuwe details en screens van Forza Horizon

Vandaag krijgen we te weten dat Forza Horizon een open wereld kent waarin een dag- en nachtcyclus aanwezig is. In de game kun je gaan en rijden waar je wilt, waarin het ook mogelijk is om off-road te racen. De game kent daardoor meer dan vijftig verschillende ondergronden zoals wegen met modder, gras en zand.

De game draait op de engine van Forza Motorsport 4 en is qua animaties een stuk verbeterd. In een open wereld race-game is het genieten geblazen van je prachtige auto en daardoor kent Forza Horizon een minder uitgebreide schademodel voor auto's. Forza Horizon is in ontwikkeling bij Playground Games en moet dit jaar verschijnen op Xbox 360. Microsoft zal tijdens de E3 ongetwijfeld meer vrijgeven over de game.

FHFH

FHFH

FHFH

FHFH

FHFH



Beachvolleybalduo Keizer en Van Iersel door op EK

Sanne Keizer en Marleen van Iersel hebben zich geplaatst voor de halve finale van het EK beachvolleybal in Scheveningen. Het Nederlandse beachvolleybalduo was bij de laatste acht in drie sets te sterk voor Liesbeth Mouha en Katrien Gielen uit België: 18-21, 21-15 en 15-10.

Keizer en Van Iersel treffen in de halve eindstrijd het duo Hana Klapalova en Lenka Hajeckova. De Tsjechen, als eerste geplaatst, staken een stokje voor een Nederlands onderonsje door Madelein Meppelink en Sophie van Gestel in drie sets te verslaan: 21-17, 13-21 en 16-14.

Dead Space 3 extra screenshots

Terwijl wij niet meer kunnen wachten totdat de E3 begint en we al eerder meldde dat er geen meer nieuws van Dead Space tot aan de E3 zou zijn, teaset EA ons nog even met twee extra screenshots van Dead Space 3. Aankomende maandag is de persconferentie van EA en daar verwachten wij meer nieuws over Dead Space 3 en wie de tweede personage is.

Tot die tijd moeten wij het nog even doen met deze screenshots. Dead Space 3 staat gepland voor een release in januari 2013 voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

dead space

dead space

Dunne: ''Geloof hebben in EK-zege''

Richard Dunne vindt dat Ierland moet geloven in EK-winst. De verdediger van Aston Villa vindt vindt 'meedoen' niet genoeg.

Ierland begint, ingedeeld in een poule met Spanje, Italië en Kroatië, aan een mission impossible. Toch vindt Dunne dat de Ieren het anders moeten zien. ''Anders kunnen we hier net zo goed niet zijn'', vindt de centrumverdediger.

"We moeten het geloof hebben dat we het toernooi kunnen winnen. Elk team dat deelneemt aan het EK zal daarin moeten geloven", stelt Dunne in gesprek met Sky Sports. "We zijn net zo georganiseerd en sterk als de anderen. Hopelijk hebben we dat beetje geluk dat nodig is om verder te komen."

Dunne miste een groot deel van het afgelopen seizoen door een sleutelbeenbreuk. Hij zag zijn ploeg Aston Villa afglijden en ternauwernood aan degradatie ontkomen. In de voorbereiding van Ierland op het EK komt hij weer regelmatig in actie. "Ik train al bijna weer twee maanden en heb de laatste drie duels gespeeld. Ik voel me dus goed."

Johnny Depp geëerd met MTV Generation Award

Johnny Depp krijgt zondagavond de MTV Generation Award uitgereikt. De 48-jarige acteur krijgt de prijs voor zijn 'uitzonderlijke bijdrage' aan de filmindustrie. Dat heeft muziekzender MTV bekendgemaakt.

Een aantal sterren ging Depp, bekend van films als Pirates of the Caribbean en Blow, al voor. Onder anderen Jim Carrey, Sandra Bullock, Mike Myers en Ben Stiller namen al eerder de MTV Generation Award mee naar huis.

Depp krijgt de prijs tijdens de MTV Movie Awards, die zondagavond in Los Angeles worden uitgereikt. De komedie Bridesmaids en de avonturenfilm The Hunger Games zijn grote kanshebbers. Beide films zijn genomineerd voor acht prijzen.


Johnny Depp geëerd met MTV Generation Award (Foto: Novum)

Mogelijke fusie Saxo Bank en Liquigas

Volgens La Gazzetta dello Sport zijn Liquigas en Saxo Bank aan het onderhandelen over een fusie voor het volgende seizoen. De wielerploegen hebben problemen met het vinden van grote sponsoren voor het komende seizoen en zoeken daarom hulp bij elkaar.

Liquigas zal na dit seizoen verder gaan zonder Vicenzo Nibali, maar heeft nog wel Ivan Basso en Peter Sagan in de gelederen. Daarnaast zou ook mogelijk Roman Kreuziger terugkeren naar het team. Bij Saxo Bank zal mogelijk Alberto Contador na zijn schorsing weer terugkeren.

Saxo Bank wil graag een WorldTour-team blijven, maar mag daarvoor twee jaar lang niet de punten van Alberto Contador gebruiken. Een fusie met Liquigas lijkt daardoor een goede oplossing om de licentie te behouden.

Spaanse Supercup naar China

De strijd om de Spaanse Supercup wordt vanaf 2013 in China gehouden. De voetbalbond van het Zuid-Europese land heeft een akkoord bereikt met United Vansen International Sport, een Chinees marketingbedrijf.

Vanaf volgend seizoen tot in elk geval 2017 wordt de strijd tussen de landskampioen en de bekerwinnaar op Aziatische bodem gespeeld. Met de overeenkomst is een mogelijk bedrag van ruim 30 miljoen euro gemoeid.

Dat bedrag kan worden opgehaald als de grote clubs uit Spanje de komende jaren om de Supercup spelen. Bij mindere teams worden de verdiensten ook lager.

Naam Buffon genoemd in omkoopschandaal

In het Italiaans omkoopschandaal is de naam genoemd van Gianluigi Buffon. De 34-jarige doelman van het nationale elftal zegt onschuldig te zijn.

De Italiaanse justitie heeft ontdekt dat Buffon een bedrag van 1,5 miljoen euro heeft uitgegeven bij een tabakszaak in Parma. Bij die tabakszaak kan worden gewed op voetbaluitslagen. "Ik heb helemaal niets verkeerds of onwettigs gedaan", zo laat Buffon weten. "Het klopt dat ik daar was, maar dat was om mijn verzameling van zo'n twintig rolexen te verhandelen, zodat ik een vriend kon helpen een stuk land te kopen. Ik vind het misselijkmakend dat iemand constant onschuldige mensen bij het schandaal probeert te betrekken."

"Het brengt de gehele voetbalsport in diskrediet. Een kleine minderheid is schuldig en ik vind dat de grote groep onschuldigen beschermd moet worden. Het is een zware week geweest voor iedereen en ik hoop dat we ons nu op het EK kunnen richten", besloot de keeper.

Marchisio blijft positief over EK

De Italiaanse middenvelder Claudio Marchisio blijft positief over de kansen van Italië op het naderende EK. De wereldkampioen van 2006 verloor gisteravond met 3-0 van Rusland.

"We hebben een sterke ploeg en moeten ons voorbereiden op het eerste EK-duel", benadrukte Marchisio na de flater tegen Rusland dat Italië de focus moet houden. "We weten nu wat we goed deden en waar we ons moeten verbeteren", aldus de middenvelder in Italiaanse media.

Italië liep vrijdag tegen de zwaarste nederlaag in drie jaar aan. "Het was een vreemd duel. We kregen die goals tegen, maar we hebben meerdere kansen gehad om op voorsprong te komen." Italië start het toernooi volgende week zondag met een loodzwaar duel tegen titelhouder Spanje.

"Rusland heeft de kansen goed benut", stelt de speler van landskampioen Juventus. "We hebben een aantal dagen om ons voor te bereiden op de openingswedstrijd tegen Spanje. We moeten verenigd blijven. Er is de afgelopen dagen veel druk op ons komen te liggen, maar het team heeft altijd goed getraind. We hebben nog tijd om aan ons spel te werken."

[RG] Tweevoudig finalist Schiavone sneuvelt in Parijs

Francesca Schiavone kan een derde opeenvolgende finaleplaats op Roland Garros vergeten. De 31-jarige Italiaanse (14) ging zaterdag in de derde ronde onderuit tegen de Amerikaanse Varvara Lepchenko: 6-3, 3-6 en 6-8. Schiavone zegevierde in 2010 op het Franse gravel en verloor vorig jaar de finale van Na Li.

Voor de mondiale nummer 12 leek er aanvankelijk weinig aan de hand. Ze won de eerste set met 6-3 en in het tweede bedrijf ging het lange tijd gelijk op. Bij 3-3 verloor Schiavone drie games op rij, waardoor Lepchenko de stand in evenwicht bracht.

In de derde set pakte Schiavone een 3-1 voorsprong, maar na een viertal mindere games keek ze plots tegen een 5-3 achterstand aan. De Italiaanse knokte zich op karakter terug tot 5-5. Toen Lepchenko een aantal games later bij 7-6 voor de tweede keer voor de wedstrijd mocht serveren, sloeg ze echter wel toe. Schiavone liet in die game wel vier breakpoints onbenut.

Lepchenko, die eerder nog nooit de tweede ronde van een grand slam wist te overleven, speelt in de achtste finale tegen Petra Kvitova. De Tsjechische (4) versloeg eerder op de dag de Russin Nina Bratchikova.

CD: dEUS - Following Sea

Het productieniveau van de meest succesvolle Belgische rockband dEUS ligt normaliter niet zo hoog. Zes studio-albums in vijftien jaar werden er afgeleverd, waarin het tempo met de huidige formatie een stukje hoger ligt. Gisteren verraste dEUS de muziekwereld met de release van hun zevende studioplaat, Following Sea. Deze week nog alleen via download en volgende week op fysieke geluidsdrager verkrijgbaar.

[RG] Kvitova door

Petra Kvitova heeft op Roland Garros de achtste finales bereikt. De Tsjechische, vorig jaar winnares op Wimbledon, was met 6-2, 4-6 en 6-1 de Russin Nina Bratsjikova de baas.

In de tweede set kwam de nummer vier van de wereld terug van 2-5 naar 4-5. Ze kon echter niet voorkomen dat de Russin de set won. In het vervolg van de wedstrijd was Kvitova haar opponente echter duidelijk de baas.

FOK!filmtips van de dag: Apocalypto

Elke dag zijn er leuke films op televisie die beslist de moeite waard zijn. De ene keer puilt het aanbod uit van de films terwijl het de andere keer wel héél erg goed zoeken is. FOK!film helpt jou met onderstaande selectie aan filmtips voor vanavond.

Heb je vanavond geen zin om naar het geklungel van het Nederlands Elftal op de Nationale Campingzender te kijken dan hebben we vanavond een selectie van drie films die beslist de moeite waard zijn.

Om te beginnen is vanavond om 19:30 op Nederland 2 de film The Queen te zien. De Britse film uit 2006 is van de hand van Stephen Frears en kent een goede rol van Helen Mirren. De film laat het veelvuldige contact tussen de Britse vorstin en premier Blair zien ten tijde van het overlijden van Prinses Diana. Het publiek schreeuwt om een reactie van het Koninklijk Huis maar de vorstin ziet de dood van Diana als een familie aangelegenheid.

Apocalypto is voor vandaag de FOK!fimtip. Deze film speelt zich af aan het einde van het Maya-tijdperk. Jaguar Paw woont met zijn familie in een kleine nederzetting in het woud en wordt op een dag overvallen door naburige Maya-gemeenschap. Hij slaagt er op het laatste moment in om zijn zwangere vrouw en zoontje te verstoppen in een grot maar wordt zelf gevangen genomen. De film is om 22:20 te zien op RTL 5.

Om 22:30 op Nederland 3 wordt Doodslag uitgezonden met een hoofdrol voor Theo Maassen. In deze film oefent Max al twintig jaar het vak van ambulancebroeder uit die op een dag een Marrokkaans meisje als nieuwe collega krijgt. Als tijdens een spoedgeval de ambulance tegengehouden wordt door een groep jongeren slaat Max er op los. Met alle gevolgen van dien. Bekijk hieronder nog een trailer van Doodslag.

Veel kijkplezier!

Buffon maakt zich geen zorgen om schouder

Ondanks een blessure aan zijn schouder kan doelman Gianluigi Buffon zich gewoon voorbereiden op het Europees Kampioenschap voetbal dat volgende week van start gaat. De sluitpost van het Italiaanse nationale elftal viel gisteren in de met 3-0 verloren oefenwedstrijd tegen Rusland in de rust uit.

"Ik maak me geen zorgen over mijn schouder," zo zei Buffon. Teamarts Enrico Castellaci liet weten dat de keeper slechts uit voorzorg was gewisseld. Bij een redding zou Buffon een spiertje in zijn rechterschouder hebben verrekt.

[Video] [RG] Youzhny excuseert zich tegenover publiek

Mickhail Youzhny heeft zich tijdens zijn tennispartij tegen David Ferrer op Roland Garros nog verontschuldigd tegenover het Franse publiek. Bij een 6-0 en 2-0 stand wist de Rus pas zijn eerste game van de wedstrijd te pakken, waarna hij tijdens het applaus van het Franse publiek het woord 'Sorry' op het Franse gravel spelde.

Youzhny zette zijn tanden wel in het duel, maar de nummer zes van de wereld was simpelweg te goed voor de Rus, die in de vorige ronde Robin Haase nog in drie sets had geklopt. Het werd uiteindelijk 6-0, 6-2 en 6-2 voor Ferrer, die zich daarmee plaatste voor de achtste finale. 

Het filmpje is inmiddels van YouTube verwijderd. Hij is nog wel te vinden via Eurosport

Dopingzondaars na 2015 niet welkom op eerstvolgende Spelen

Het wereldantidopingbureau WADA zal in zijn nieuwe code, die geldt vanaf 2015, opnemen dat dopingzondaars na het uitzitten van hun straf niet welkom zijn op de eerst volgende Olympische Spelen. Daarmee komt het het IOC tegemoet.

Het IOC kende eerder ook zo’n regel, maar deze werd afgelopen oktober door het sporttribunaal CAS ongeldig verklaard. In de opzet van de antidopingcode die vanaf 2015 geldt wordt expliciet gemeld dat sporters die gestraft zijn wegens doping een extra sanctie krijgen die deelname aan de eerstvolgende Zomer- of Winterspelen na hun schorsing onmogelijk maakt.

Dit geldt niet alleen voor sporters die daadwerkelijk betrapt zijn, maar ook voor sporters die op een andere manier de regels hebben overtreden. Bijvoorbeeld door het veelvuldig maken van fouten in het opstellen van whereabouts of gemiste dopingcontroles.

Metal Gear Rising-demo in Zone of the Enders HD Collection

Konami heeft tijdens hun eigen pre-E3 persconferentie bekendgemaakt dat zij een demo van Metal Gear Rising: Revengeance bij de release van Zone of the Enders HD Collection gaan stoppen. De demo laat van de game een paar vechtmoves zien.

Zone of the Enders HD Collection komt deze herfst uit voor PlayStation 3, PlayStation Vita en Xbox 360. In de collection zitten Zone of the Enders en Zone of the Enders: The 2nd Runner. Metal Gear Rising: Revengeance komt begin 2013 uit.

Narsingh: "Nu al beter geworden"

Voor Luciano Narsingh werpt zijn deelname aan het EK voetbal met het Nederlands elftal nu al de vruchten af. "Ik hoop mijn steentje te kunnen bijdragen aan een succesvol EK", zei Narsingh tegen de Leeuwarder Courant.

"Elke minuut die ik krijg, wil ik goed spelen. Ik merk nu al dat ik beter ben geworden door te trainen en te spelen met zulke topspelers. Ik heb hoge verwachtingen, ook van het team. We kunnen gewoon een heel mooi toernooi gaan beleven."

De speler van sc Heerenveen voelt het vertrouwen van zijn collega-internationals. "Dat zag je bijvoorbeeld woensdag tegen Slowakije. Ik was net in het veld gekomen voor Arjen Robben toen Mark van Bommel me diep stuurde. Hij zou dat niet hebben gedaan als hij niet in me geloofde. De jongens weten dat ik snel ben en een actie heb."

Narsingh geldt als de grote verrassing in de EK-selectie van bondscoach Bert van Marwijk. De buitenspeler maakte woensdag tegen Slowakije zijn officiële debuut voor Oranje. Daarvoor had hij in het oefenduel met Bayern München al minuten gemaakt en scoorde hij.

Petkovic nieuwe trainer Lazio Roma

Vladimir Petkovic is de nieuwe trainer van Lazio Roma. Dat maakte de Romeinse voetbalclub vanmorgen bekend. De 48-jarige coach is de opvolger van Edoardo Reja, die opstapte nadat zijn ploeg net naast een ticket voor de voorronde van de Champions League had gegrepen. Lazio eindigde als vierde in de Serie A, twee punten achter Udinese.

Petkovic werkte het grootste deel van zijn trainerscarrière in Zwitserland. Zo diende hij onder meer Young Boys, Lugano en FC Sion. Ook werkte Petkovic een jaar in Turkije bij Samsunspor.

Volgens de Duitse krant Hannoversche Allgemeine Zeitung wordt Ralf Rangnick de nieuwe coach van West Bromwich Albion. De 53-jarige Duitser moet de opvolger worden van Roy Hodgson, die bondscoach van Engeland is geworden. Rangnick liet de afgelopen tijd interesse van Anderlecht, Besiktas en uit zijn geboorteland links liggen.

Cofidis zeker tot en met 2016 in wielerpeloton

Cofidis heeft zijn sponsorcontract in het wielrennen verlengd tot en met 2016. De Franse ProContinentale ploeg heeft dit gisteren laten weten in een persbericht. De ploeg van teammanger Eric Boyer had al een overeenkomst tot 2013.

In 2016 zal Cofidis precies 20 jaar terug te vinden zijn in het wielerpeloton. De ploeg wil graag weer promoveren naar de WorldTour en heeft verder de ambitie jonge Franse talenten op te leiden.

McIlroy faalt weer, Woods tweede

Rory McIlroy is er voor de derde keer op rij niet in geslaagd de cut te halen op een golftoernooi. De Noord-Ier volgde op The Memorial in Dublin, Ohio zijn eerste ronde van 71 op met een slechte rondgang van 79. 

Dat leidde tot een totaal van 150 slagen, ruim boven de 147 die voor de cut vereist waren. De quadruple bogey van de eerste ronde wist McIlroy nog enigszins op te vangen, maar de twee double bogeys van ronde twee bleken te veel van het goede. 

Bovenaan de ranglijst lijkt Tiger Woods weer in goede vorm te komen. De Amerikaan staat tweede op een slag achter de Argentijnse koploper Rory Sabbatini. 

De Zeeuw: "Mis de spirit bij Oranje"

Demy de Zeeuw stond twee jaar geleden nog op het veld in de halve finale van het WK, maar zal nu voor de TV zitten als Oranje in actie komt. Goal.com sprak met de middenvelder.

De 29-jarige De Zeeuw verruilde afgelopen zomer landskampioen Ajax voor het Russische Spartak Moskou. Sindsdien is de middenvelder behoorlijk uit beeld geraakt bij het Nederlands elftal. In 2010 was De Zeeuw nog volwaardig lid van het Nederlands elftal en verving hij de geschorste Nigel de Jong in de halve finale van het WK tegen Uruguay.

"Mijn afwezigheid heeft meerdere redenen", zegt De Zeeuw tegen Goal.com . "Ik heb een aantal keren afgezegd wegens blessures en ik speel natuurlijk in Rusland. Daar ben je toch een beetje buiten beeld, want Van Marwijk zal de Russische competitie niet op de voet volgen", verklaart de Apeldoorner. "Ik heb ook eigenlijk helemaal geen contact met de bondscoach, maar dat hoeft van mij ook niet."

Wat betreft zijn toekomst bij Oranje heeft De Zeeuw veel vraagtekens. "Het is heel moeilijk om je weer in the picture te spelen", vervolgt de Spartak-speler. "Maar aan de andere kant kan het snel gaan. Kijk naar Wilfred Bouma, die zit er nu opeens weer bij. Ik reken in ieder geval nergens meer op."

De Zeeuw was er zelf bij toen Oranje het afgelopen WK uitstekend presteerde, maar in de finale aan het kortste eind trok. Over het EK dat voor de deur staat is de controleur minder optimistisch. "Ik mis eigenlijk een beetje de spirit bij het Nederlands elftal. In Zuid-Afrika hadden we een groep die erg hongerig was naar succes. Hoewel het als buitenstaander moeilijk beoordelen is, lijkt het nu anders te zijn bij Oranje."

"Bijna iedereen had in 2010 een goed seizoen gedraaid toen we bij elkaar kwamen. Sneijder was toen in topvorm en is nu veel geblesseerd geweest, Arjen Robben heeft een moeilijke periode achter de rug, dus ik weet niet in hoeverre Oranje scherp kan beginnen", aldus De Zeeuw. "Nu hebben eigenlijk alleen Klaas-Jan Huntelaar en Robin van Persie een topjaar gehad. En over die twee wordt nu juist weer zoveel gepraat. Ik lees bijvoorbeeld dat Van Marwijk geïrriteerd reageerde tijdens een persconferentie toen het over de spitspositie ging. Er zijn zoveel discussies gaande rondom het team, dat kan nooit goed zijn."

Mocht het met Oranje niet lukken, welk team gaat er dan de show stelen in Polen en Oekraïne? Volgens De Zeeuw zijn er meerdere landen die kans maken op de titel. "Uiteraard landen als Spanje en Duitsland, maar ook Portugal en Frankrijk. Vooral de Fransen moeten we in de gaten houden. Die hebben met Karim Benzema, Franck Ribéry en Samir Nasri echt spelers van wereldklasse. Niemand heeft het over ze vanwege het teleurstellende WK, maar het is echt een heel sterke ploeg die kans maakt op de titel."

Politie wil opnames Verliefd op Ibiza stilleggen

De politie van het tropische eiland Ibiza wil de opnames van de aanstaande Nederlandse film Verliefd op Ibiza stilleggen. Regisseur Johan Nijenhuis is al twee keer aangesproken omdat hij zich niet aan de verkeersregels van het eiland zou houden.

Het gaat om auto- en motorscènes waar onder andere de acteurs Sanne Vogel, Jan Kooijman en Marius Gottlieb bij betrokken waren. Gottlieb moest na een ongelukje zelfs naar de eerste hulp van het ziekenhuis. "We houden alles uiteraard goed in de gaten en doen ons uiterste best dat alles veilig gebeurt" geeft Nijenhuis aan. "Films zijn vaak groter dan het echte leven en dat geldt dus ook scènes met auto's en motoren".

Bovenstaande is niet het eerste incident op de set. Eerder werden Vogel en Kooijman al aangevallen door een groep hippies omdat ze zich respectloos hadden gedragen op een berg die door de hippiegemeenshap als heilige grond wordt beschouwd.

Verliefd op Ibiza moet volgend jaar zomer op het witte doek verschijnen. Onlangs verscheen op FOK!film een special over deze film met exclusieve foto's van de cast. Kijk hier voor deze special.

Nederlander ook in Turkije vervolgd om atoombomzaak

De Nederlandse zakenman Henk Slebos wordt ook in Turkije vervolgd voor deelname aan het netwerk van de Pakistaanse atoomspion Abdul Khan. Dat meldt het radioprogramma Argos zaterdag. Slebos werd in Nederland in 2005 al veroordeeld voor het illegaal exporteren van goederen die kunnen worden gebruikt bij de vervaardiging van massavernietigingswapens.

Het proces tegen het illegale atoombomnetwerk in Turkije duurt al bijna negen jaar, mede omdat Nederland en Zwitserland geen informatie over de verdachten aan de Turkse rechtbank willen geven. Dat zou blijken uit Wikileaks-documenten. Zo zouden de adresgegevens van Slebos en de Zwitserse verdachte Urs Tinner na negen jaar nog niet bekend zijn bij de rechter in Istanbul.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat in een reactie aan het programma weten dat Turkse autoriteiten nooit een rechtshulpverzoek hebben ingediend om informatie over Slebos te verkrijgen. De zakenman werd in 2009 in hoger beroep in Nederland veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf voor zijn rol in het nucleaire netwerk van Khan.

Khan werd in 1983 juridisch vervolgd voor het stelen van informatie over het maken van kernwapens. Deze informatie zou hij doorgespeeld hebben aan Iran, Noord-Korea en Libië. Door een vormfout kwam hij echter nooit vast te zitten. Slebos en Kahn kennen elkaar uit hun studietijd in Delft.

Van Marwijk verkiest Van Persie boven Huntelaar

Robin van Persie krijgt op het EK voetbal de voorkeur boven Klaas-Jan Huntelaar in de spitspositie. Bondscoach Bert van Marwijk bracht Huntelaar gisteren van het nieuws op de hoogte. Twee jaar geleden op het WK in Zuid-Afrika moest de aanvaller van Schalke 04 ook al genoegen nemen met een rol op het tweede plan, achter Van Persie.

"Ik ben teleurgesteld dat hij niet voor mij kiest. Ik heb het gevoel gehad dat alles al van tevoren vaststond", reageert Huntelaar in het Algemeen Dagblad. De spits had gisteren voor de tweede keer een onderhoud met Van Marwijk. "Het waren twee persoonlijke gesprekken. En ik ben beide keren boos geworden."

Bondscoach Van Marwijk kampt in de punt van de aanval met een luxeprobleem, aangezien Van Persie en Huntelaar beide topscorer werden van een grote buitenlandse competitie. Van Persie trof dertig keer doel in de Premier League, terwijl Huntelaar een treffer minder maakte in de Bundesliga.

Ondanks het teleurstellende nieuws zal Huntelaar niet de handdoek in de ring gooien. "Natuurlijk was ik boos en teleurgesteld, maar iedereen weet dat ik geen wegloper ben." Twee jaar geleden draaide de keuze van Van Marwijk voor Van Persie uit op een teleurstelling. De aanvoerder van Arsenal scoorde slechts eenmaal en kreeg ladingen kritiek te verwerken.

Het Nederlands elftal sluit de oefencampagne vandaag af met een thuiswedstrijd tegen Noord-Ierland. Precies een week later wacht de eerste EK-wedstrijd tegen Denemarken.

Matthew Fox ontloopt celstraf na dronkemansrit

Matthew Fox gaat niet de cel in nadat hij is gepakt wegens een dronkemansrit. De acteur heeft een overeenkomst gesloten met de aanklagers en voorkomt dat hij de gevangenis in moet. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

De 45-jarige Lost-acteur werd een maand geleden aangehouden toen hij met een slok op achter het stuur werd betrapt. Als gevolg van de deal moet Fox zijn rijbewijs voor een jaar inleveren. Daarnaast mag de acteur een jaar geen alcohol drinken en moet hij behandeld worden voor drank- en drugsproblemen.

Het is niet de eerste keer dat de acteur in aanraking komt met justitie. Fox werd vorig jaar door een buschauffeuse aangeklaagd omdat hij haar zou hebben mishandeld. Zijn Lost-collega Dominic Monaghan onthulde eerder dat Fox 'vaak' vrouwen heeft geslagen.

Foto's vanaf de E3

[Update 10:49] Een nieuwe dag, dus tijd voor wat nieuwe foto's vanuit Los Angeles. De opening van de E3 komt steeds dichterbij!

[Origineel bericht] De Duitse gamesite Gamefront.de heeft een aantal foto's online gezet die genomen zijn tijdens de opbouw van de aankomende E3 beurs die volgende week gehouden wordt. De drie bekende torens zijn dit keer voor The Elder Scrolls Online, vorig jaar stond daar Skyrim van dezelfde makers.

De hoofdingang wordt versierd door PlayStation en ook Master Chief van Halo 4 krijgt een prominente plek. Nog een paar dagen...

E3

E3

E3

E3

E3

E3

E3

E3

E3

E3

E3

E3

E3

E3

Mubarak veroordeeld tot levenslang

De Egyptische oud-president Hosni Mubarak is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de dood van betogers tijdens de opstand van vorig jaar. Dat heeft een rechtbank in Caïro zaterdag bepaald.

In de periode van 25 januari tot 11 februari vorig jaar werden meer dan achthonderd mensen gedood. De hoofdaanklager eiste daarvoor de doodstraf.

De 84-jarige Mubarak droeg op 11 februari 2011 na bijna dertig jaar de macht over aan de Opperste Raad voor de Strijdkrachten.

Stassen weg als leider PVV Limburg

Laurence Stassen heeft het fractievoorzitterschap van de PVV in de Limburgse Staten neergelegd en overgedragen aan vicefractievoorzitter Michael Heemels.

Dat maakte Stassen zaterdag bekend. Zij zegt zich meer op haar werk als Europarlementariër te willen richten. Ze blijft wel lid van de Statenfractie.

Een felle woordenwisseling tussen Stassen en CDA-fractievoorzitter Martijn van Helvert veroorzaakte eerder dit jaar een breuk in de coalitie van PVV, CDA en VVD.

Nog geen zwarte lijst ontuchtige jeugdtrainers

Jeugdtrainers die zijn veroordeeld voor ontucht kunnen, als ze dit verzwijgen, na het uitzitten van hun straf nog steeds bij een nieuwe club aan de slag. De overheid zegt dit al jaren te willen verhinderen, maar NRC Handelsblad schrijft zaterdag dat 'foute' jeugdtrainers uit beeld blijven en er nog altijd geen zwarte lijst van ontuchtplegers is.

De krant ontdekte onder meer dat een in 2004 voor ontucht veroordeelde judotrainer nu bij een schaakvereniging met kinderen werkt. Eind vorig jaar kondigde staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) nog maatregelen aan om ontuchtplegers buiten de deur te houden bij sportclubs, de scouting en jeugdkampen. Hij stelde onder meer subsidie beschikbaar voor zwarte lijsten.

Het College Bescherming Persoonsgegevens gaf in november toestemming aan sportbonden en vrijwilligersorganisaties voor een zwarte lijst van mensen die seksueel misbruik hebben gepleegd. Sportkoepel NOCNSF kondigde daarop aan per 1 januari te beginnen met het opstellen van zo'n lijst, maar daar staat nog altijd niemand op.

De sportkoepel zegt tegenover de krant 'te optimistisch' te zijn geweest. "De technische voorwaarden en reglementen zijn niet gereed. Dit ligt erg privacygevoelig, dus we moeten voorzichtig zijn", aldus een woordvoerder.

De branchevereniging voor vrijwilligerswerk NOV hoopt tegen het einde van het jaar te beginnen met het registreren van zedendelinquenten. Bij de vereniging zijn 350 organisaties aangesloten, die op termijn ook elkaars lijsten moeten kunnen raadplegen.

[RG] Rus pas laat in actie

Arantxa Rus speelt vandaag in de derde ronde op Roland Garros tegen de Duitse Julia Görges. Rus, de laatste Nederlandse vertegenwoordiger in het enkelspel, zal op baan 1 pas laat vanmiddag of vanavond in actie komen. Rus bereikte vorig jaar op het gravel in Parijs ook de derde ronde.

De Nederlandse speelde nog nooit eerder tegen de Duitse. "Ze speelt agressief en in een hoog tempo, heeft een goede service en forehand. Ik moet bij zien te blijven”, aldus Rus.

E3: de grootste gamesbeurs ter wereld

E3 staat voor Electronic Entertainment Expo. Het is de grootste gamebeurs ter wereld en vindt jaarlijks in het voorjaar plaats in Los Angeles. De beurs is een zogenaamde 'trade show', bedoeld voor bedrijven die actief zijn in de game-industrie. Aan de aanbodkant zijn dit de hardwarefabrikanten, gameontwikkelaars en uitgevers. Aan de afnemerskant zijn dit vertegenwoordigers van grote (Amerikaanse) winkelketens, kleine winkeliers en gamejournalisten. Gewone bezoekers zijn niet welkom.

Swansea niet verder met pechvogel Bodde

Ferrie Bodde maakt niet langer deel uit van de spelersgroep van Swansea City. De middenvelder vreest volgens Voetbal International voor zijn carrière.

Swansea nam Bodde in 2007 over van ADO Den Haag. Een jaar later kreeg hij klachten aan zijn knie. In februari 2010 onderging hij een operatie, maar verder dan een terugkeer in het tweede elftal kwam hij niet. In februari liep hij opnieuw een zware knieblessure op, die hem nog steeds aan de kant houdt.

Bodde had bij de club uit de Premier League een aflopend contract. The Swans zagen het niet zitten om de 30-jarige een nieuw contract aan te bieden, met het oog op zijn langdurige blessureleed. Hij zou zich nu beraden over een mogelijk verder verloop van zijn voetbalcarrière.

Na zijn overstap van ADO naar Swansea groeide Bodde uit tot een vaste waarde. Na vijftig competitieduels en dertien doelpunten sloeg het noodlot toe. Sindsdien speelde hij nog maar vier wedstrijden in competitieverband voor de stuntploeg van het afgelopen seizoen.

Human Element komt in 2015

Robert Bowling, ex-ontwikkelaar van Infinity Ward, heeft bekendgemaakt bezig te zijn met 'Human Element' met zijn eigen studio Robotoki. De game gaat over overleven in een wereld vol zombies.

De game staat gepland voor een release in 2015 voor de Next Gen-consoles, pc, mobiele telefoons en tablets. De game draait om de menselijke emotie angst en het zal mogelijk zijn om drie rollen te kiezen voor je personage. Elke rol krijgt ook een eigen draai aan het verhaal. Zo moet de actie-speler het in zijn eentje redden, de intelligente-speler het met een partner voltooien en de sluipende speler heeft een jong kind naast zich.

In het juli-nummer van Game Informer krijgen we meer informatie van het spel.

Human Element

Trimbos opent centrum voor tabaksonderzoek

Het Trimbos-instituut krijgt een Nationaal Expertisecentrum Tabaksontmoediging. Dat maakte het kennisinstituut zaterdag bekend. Vanuit het ministerie van Volksgezondheid wordt er 1,3 miljoen euro gestoken in het centrum, dat de omvang van tabaksverslaving en de gevolgen ervan moet gaan onderzoeken.

Vorig jaar werd bekend dat Stivoro, dat nu het onderzoek naar tabaksverslaving doet, flink gekort wordt op de subsidie. Vandaar dat het Trimbos nu het onderzoek gaat doen. Per 1 januari 2013 zullen 8à 9 onderzoekers beginnen aan hun werk.

Trimbos opent centrum voor tabaksonderzoek
Trimbos opent centrum voor tabaksonderzoek (Foto: ANP)

Amsterdam wil 'Idols' voor straatartiesten

Als het aan een deel van de Amsterdamse gemeenteraad ligt komen er na de zomer audities voor straatartiesten. De hoofdstedelijke CDA-fractie lichtte haar plan donderdag in de gemeenteraad toe en kreeg onder meer bijval van de VVD en PvdA.

Het idee om straatartiesten eerst te keuren voordat ze mogen optreden, komt uit New York. Daar wordt al een dergelijke auditie voor straatmuzikanten georganiseerd, vertelt CDA-raadslid Diederik Boomsma.

Het CDA wil een speciale commissie die moet oordelen over de kwaliteiten van de artiesten. Daarin zouden buurtbewoners, winkeliers maar ook muziekkenners moeten komen. "Gordon zou bijvoorbeeld in de jury kunnen, en wie weet kan het op televisie", denkt Boomsma.

De audities moeten voorkomen dat er te veel en te hinderlijke straatartiesten optreden, met name op de Dam. De afgelopen maanden wordt de muziek op het plein steeds hinderlijker, vindt Boomsma. "De mensen die wonen en werken op locaties waar veel straatartiesten optreden kunnen zich niet onttrekken aan harde en slechte muziek. Daar zijn maatregelen voor nodig."

De komende drie weken werkt de CDA-fractie het plan verder uit. Naar verwachting stemt de raad in juli over het voorstel, dat dan na de zomer realiteit zou moeten worden.

Kiprop wint 10.000 meter bij Keniase trial

Wilson Kiprop heeft gisteren in het Amerikaanse Eugene de 10.000 meter op zijn naam geschreven. De wedstrijd was een trial om olympische deelnemers aan te wijzen die namens Kenia in Londen aan de start mogen verschijnen.

Kiprop snelde naar een tijd van 27.01,98 en daarmee verbeterde hij zijn persoonlijk record met meer dan 25 seconden. Met die tijd was hij ook de snelste van dit seizoen.  De andere twee olympische tickets gingen naar Moses Ndlema Masai (27.02,25) en de pas 21-jarige Bitan Karoki (27.05,50).

Skyrim Dawnguard-DLC krijgt bèta

Bethesda heeft bekendgemaakt dat de Xbox 360-versie van de Skyrim-DLC Dawnguard een bèta zal krijgen. Mensen die zich aanmelden en geselecteerd worden krijgen de volledige DLC eerder en hoeven er niet voor te betalen.

De DLC komt komende zomer uit en kost 1600 MSP, de eerste dertig dagen is de DLC exclusief voor Xbox 360 en daarna beschikbaar voor PS3 en Windows. Inschrijven voor de bèta kan hier.

FARC zou vredesaanbod doen

Een van de oudste en gewelddadigste guerrillabewegingen van Latijns-Amerika, de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC), zou voor het eerst een aanbod hebben gedaan de wapens neer te leggen. De Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft gezegd dat wordt onderzocht of de vrijdag op internet opgedoken verklaring echt van de FARC komt.

Op een website, Café Stéreo, verscheen een verklaring dat de FARC vindt dat de deur naar het neerleggen van de wapens en de 'demobilisatie' van de beweging openstaat met een initiatief dat juridisch kader voor vrede wordt genoemd.

[NBA] Boston Miami de baas

De basketballers van Boston Celtics hebben gisteravond hun derde wedstrijd in de play-offs van de finale in de Eastern Conference gewonnen. Miami Heat, dat de eerste twee duels had gewonnen, werd met 101-91 verslagen.

In Boston joeg het thuispubliek de ploeg naar een voorsprong van dertien punten halverwege. Na het derde kwart was de voorsprong zelfs 22 punten. Center Kevin Garnett en aanvoerder Paul Pierce waren met respectievelijk 24 en 23 punten topschutter bij Boston. Bij Miami was Lebron James met 34 punten de meest productieve schutter.

De Telegraaf komt met wekelijkse tv-gids

De Telegraaf heeft zaterdag voor het eerst een tv-gids uitgebracht bij het dagblad. In de gids staat informatie over alle films en programma's voor de hele week. De krant wilde deze programmagegevens al tientallen jaren publiceren, maar tot nu toe lag de Nederlandse Publieke Omroep dwars.

Tot voor kort hadden publieke omroepen het alleenrecht op de programmagegevens. In april stemde een meerderheid van de Tweede Kamer echter in met een voorstel dat daar een einde aan maakt. De Kamer vindt dat de gegevens tegen een redelijke vergoeding voor iedereen vrij publiceerbaar moeten zijn.

De Telegraaf is echter niet van plan deze vergoeding te betalen en beroept zich op een uitspraak van het Europese Hof van Justitie in een Britse zaak. Daarin werd beslist dat de programmagegevens gratis moeten zijn.

De eigenaar van de krant, De Telegraaf Media Groep, maakte in april al bekend een claim tegen de staat in te dienen. Het bedrijf zou naar eigen zeggen miljoenen euro's zijn misgelopen doordat het jarenlang de programmagegevens niet aan mocht bieden.

In de jaren negentig publiceerde De Telegraaf ook al eens korte tijd de programmagegevens in de krant. Dat werd vervolgens verboden door de rechter. Ook de komende vijf zaterdagen drukt de krant de programmagegevens voor de hele week af.

Van Marwijk: "Afellay nog niet wedstrijdfit"

Bondscoach Bert van Marwijk is content met het herstel van Ibrahim Afellay, maar weet dat de aanvaller nog niet honderd procent fit is.

Afellay stond woensdag tegen Slowakije in het basiselftal. De buitenspeler toonde direct zijn waarde door aan de basis te staan van de 1-0. "Hij heeft tachtig minuten meegedaan, zat er flink doorheen, maar was redelijk snel hersteld", aldus Van Marwijk tegen De Telegraaf.

"Vandaag (gisteren, red.) hebben we een dag voor het duel met Noord-Ierland niet lang, maar wel intensief getraind. Dat ging hem redelijk goed af. Hij is allang fit, maar nog niet wedstrijdfit", verklaart Van Marwijk aan de Nederlandse krant.

Afellay keerde onlangs pas terug van een langdurige kruisbandblessure. Desondanks riep Van Marwijk hem op voor de selectie van Nederland voor het EK voetbal in Polen en Oekraïne. De speler van FC Barcelona kwam tegen Slowakije in actie als linksvoor.

Omwonenden Betuweroute zijn lawaai zat

Omwonenden langs de Betuweroute vinden dat de goederenlijn te veel geluidsoverlast veroorzaakt. Ze eisen dat ProRail maatregelen neemt en willen bijvoorbeeld dat er meer en hogere geluidsschermen komen. Ook willen ze dat er beter materieel wordt ingezet, meldt de NOS zaterdag.

Volgens de omwonenden worden veel stokoude wagons gebruikt die onnodig veel geluid maken. Ze denken dat veel geluidswinst kan worden behaald door eisen te stellen aan het materieel.

ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Milieu zeggen op basis van metingen dat de overlast onder de norm blijft. De omwonenden wantrouwen die gegevens, omdat volgens hen wordt uitgegaan van een gemiddeld geluid. Het geluid loopt op piekmomenten echter op tot het niveau van een rockconcert, zeggen zij.

De in 2007 geopende Betuweroute is een 120 kilometer lange spoorverbinding voor goederenvervoer tussen de Rotterdamse haven en Duitsland. Aanvankelijk reden er maar af en toe treinen overheen, maar inmiddels zijn dat er zo'n vijfhonderd per week.

ProRail wil niet reageren op de eisen van de omwonenden en verwijst naar het ministerie. Dat wil de Milieu Effect Rapportage, die eind dit jaar of begin volgend jaar af is, afwachten. Het ministerie zegt dat pas maatregelen worden getroffen als blijkt dat de wettelijke normen worden overschreden.

Rusland maakt indruk met zege op Italië

Rusland zal met vertrouwen uitkijken naar het EK. De ploeg van bondscoach Dick Advocaat won overtuigend met 3-0 van Italië, dat ook van de partij is in Polen en Oekraïne. In het Zwitserse Zürich opende Alexander Kerzhakov een halfuur voor tijd de score. Door twee treffers van Roman Shirokov namen de Russen verder afstand.

Voor de Italiaanse bondscoach Cesare Prandelli biedt het resultaat weinig houvast. Het vorige oefenduel tegen Luxemburg werd vanwege een aardbeving afgelast, waardoor Italië alleen het treffen met Rusland nog had om het vertrouwen op te vijzelen.

Tsjechië, een van de tegenstanders van Rusland in de poule, ging in Praag met 2-1 onderuit tegen Hongarije. Michal Kadlec scoorde voor het thuisland, via oud-PSV-aanvaller Balász Dzsudzsák en Ádám Gyurcsó trokken de Hongaren aan het langste eind. Middenvelder Tomas Rosicky ontbrak nog bij de Tsjechen vanwege een kuitblessure.

EK-gastland Oekraïne liep tegen een 3-2 nederlaag aan bij Oostenrijk. Oleg Gusev was tweemaal succesvol voor de Oekraïners, maar dankzij twee treffers van Marko Arnautovic en een van Zlatko Junozovic trok Oostenrijk aan het langste eind.

Aftrap viering 60-jarig jubileum Elizabeth II

De Britse koningin Elizabeth II viert haar verjaardag dit jaar wat later om een bijzondere reden. De vorstin, die al op 21 april 86 jaar werd, combineert haar verjaardagsfeest dit jaar met de festiviteiten rondom haar 60-jarige jubileum op de troon.

Zaterdag viert ze, als groot paardenliefhebster, haar verjaardag op de beroemde paardenraces in Epsom in het zuidoostelijke graafschap Surrey. Zondag voert ze vanaf haar koninklijke sloep een vloot van 1000 schepen aan, die over de rivier de Theems door de Britse hoofdstad Londen zal varen. Alle Britten worden die middag uitgenodigd om samen met hun plaatsgenoten te lunchen.

Maandag is er een groot jubileumconcert met onder anderen Paul McCartney en Elton John in de voortuin van Buckingham Palace. Op dinsdag, de laatste dag, wonen Elizabeth en haar man prins Philip een speciale dienst in Saint Paul's Cathedral in Londen bij. Het feestweekend wordt afgesloten met een rit door het centrum van Londen en 60 kanonschoten.

SP overweegt andere partijnaam

De partijtop van de Socialistische Partij (SP) denkt na over een andere partijnaam. Volgens SP-Kamerlid Harry van Bommel is het woord 'socialistisch' een belaste term, die nog te veel doet denken aan het marxistische en leninistische verleden.

Van Bommel noemt de naam Sociale Partij zaterdag in Trouw een aardig alternatief, omdat toch al veel kiezers denken dat SP daarvoor staat. "In theorie zijn wij een sociaaldemocratische partij", legt het Kamerlid de discussie over de partijnaam uit. "Wij willen langs democratische weg tot een socialer Nederland komen, met een mix tussen overheid en markt."

Het zou niet de eerste keer zijn dat de partij van naam wisselt. In oktober 1971 werd de Kommunistiese Partij Nederland/Marxisties Leninistisch (KPN/ML) opgericht. Een jaar later werd (KPN/ML) veranderd in Socialistiese Partij (SP), volgens de fonetische spelling. In 1993 werd dat uiteindelijk de Socialistische Partij.

Op korte termijn gaat er echter nog geen knoop worden doorgehakt over een nieuwe naam. "Het grootste deel van onze aanhang is tevreden met de huidige naam", zegt SP-senator Tiny Kox. "Zij hebben de negatieve connotatie met het socialisme van voor de val van de Berlijnse muur niet."


SP overweegt andere partijnaam (Foto: Novum)

Vibrerende stylus gepatenteerd voor 3DS

Dachten we dat de 3DS al enorm veel innovatieve technologie in zich had, de kans bestaat dat het apparaatje nog futuristischer gaat worden. Volgens een patent dat is ingediend door Nintendo, zou je binnenkort de 3DS kunnen besturen zonder daadwerkelijk het scherm aan te raken.

Deze nieuwe techniek, die gebruikt maakt van de camera en een speciale stylus, kan worden gebruikt om dingen op het bovenste scherm te besturen, zonder gebruik te hoeven maken van knoppen of het touchscreen. Simpel gezegd werkt het vergelijkbaar als de Move-controller voor de PlayStation 3 waarbij de camera de stylus kan detecteren, en op basis van positie en grote deze in de ruimte kan plaatsen.

"The inward-facing camera detects a 'marker' applied to the end of a stylus. The 3DS can calculate the marker's position in 3D space based on its size and position, using that information to manipulate an item on the top screen."

De speciale stylus die nodig is om dit allemaal te doen, zou ook een vibratie-functie bevatten. Of we deze technologie daadwerkelijk in de winkels zien verschijnen is natuurlijk nog maar de vraag.

3DS patent

Partijen trekken handen af van reiskostenmaatregel

Een week nadat het definitieve Kunduz-akkoord naar de Tweede Kamer is gestuurd, trekken vier van de vijf partijen hun handen alweer af van de reiskostenmaatregel. Daarmee lijkt de kans nihil dat de meest omstreden maatregel uit het akkoord vanaf volgend jaar van kracht wordt, schrijft de Volkskrant zaterdag.

De VVD gaat in het conceptverkiezingsprogramma van de partij afstand nemen van de maatregel die de vergoeding voor reiskosten belast. Dat zeggen bronnen binnen de partij tegen de krant. Volgens hen is er in het najaar genoeg tijd om de begroting aan te passen.

Het CDA kiest in het vrijdag gepresenteerde verkiezingsprogramma in plaats van afschaffing van de onbelaste reiskostenvergoeding voor verlaging van het onbelaste deel. GroenLinks-leider Jolande Sap zei donderdag al dat ze de maatregel niet wil laten gelden voor forensen die met de trein reizen.

Iets vergelijkbaars zal staan in het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. "Daarin zal de maatregel in ieder geval worden verzacht voor de openbaarvervoergebruiker", zegt de woordvoerder van de partij tegen de krant. Of D66 de onbelaste reiskostenvergoeding afschaft, moet blijken uit het verkiezingsprogramma.

Het extra belasten van mensen met een reiskostenvergoeding levert de schatkist volgens het akkoord ruim 1,3 miljard euro op. De maatregel uit het akkoord van VVD, CDA, GroenLinks, ChristenUnie en D66 zorgt voor forensen voor een extra koopkrachtverlies van anderhalf procent.

Vonnis tegen ooit zo machtige Mubarak

Dat de ooit zo machtige president Hosni Mubarak daadwerkelijk werd vervolgd, was al een verrassing voor veel Egyptenaren. Dat het zaterdag daadwerkelijk tot een vonnis komt, verbaast velen nog meer. Maar weinigen kunnen inschatten hoe het vonnis zal luiden voor de inmiddels 84-jarige oud-president. Tegen Mubarak is de doodstraf geëist.

Mubarak leidde Egypte maar liefst 30 jaar lang: van 1981 tot 2011. De voormalige luchtmachtofficier moest vertrekken wegens massale stakingen en protesten tegen zijn bewind. Daarna is hij aangeklaagd voor corruptie en betrokkenheid bij het doodschieten van circa 850 betogers.

Het proces tegen de oud-president verliep moeizaam. Hij meldde zich vaak ziek. Volgens sommigen lag hij na zijn aftreden zelfs enige tijd in coma. Bij een verhoor werd hij op een brancard naar binnen gereden, terwijl hij kennelijk lag te slapen.

Twee zonen van Mubarak zijn eveneens aangeklaagd voor corruptie.

Vonnis tegen ooit zo machtige Mubarak
Vonnis tegen ooit zo machtige Mubarak (Foto: ANP)

Zeven gewonden na steekvlam in Haags café

In Den Haag zijn zaterdagnacht zeven mensen met brandwonden afgevoerd naar het ziekenhuis na een uit de hand gelopen actie van de barman. Dat liet een woordvoerder van de politie zaterdag weten. Het ongeluk gebeurde in danscafé Havana op het Buitenhof.

Wat er precies is gebeurd kon de politie zaterdag nog niet zeggen. Wel is de 28-jarige barman meegenomen voor verhoor. Vermoedelijk was de barkeeper bezig met brandende shotjes, waarbij een steekvlam ontstond die de gasten verwondde. Er moest een traumahelikopter worden ingezet om de gewonden af te voeren naar het ziekenhuis.

Lichaamsdelen Canada van Chinese student

De lichaamsdelen die de Canadese pornoacteur Luka Rocco Magnotta eerder deze week naar onder meer het partijkantoor van de Conservatieve Partij stuurde, zijn van een Chinees die in Canada studeerde. Dat heeft de Canadese politie vrijdag bekendgemaakt.

Het gaat om de 33-jarige Jun Lin, aldus de politie. Het slachtoffer had een relatie gehad met Magnotta. Lin werd dinsdag als vermist opgegeven. Niemand had hem sinds 24 mei gezien.

De Franse politie zei vrijdag er zeker van te zijn dat Magnotta (29) zich in Frankrijk bevindt. De Canadees zou afgelopen weekeinde in Montreal het vliegtuig naar Parijs hebben gepakt. De politie in Montreal zei donderdag ervan uit te gaan dat Magnotta Noord-Amerika is ontvlucht. Magnotta is op de lijst van meest gezochte criminelen van Interpol is geplaatst.

Nederlander met cocaïne gepakt in Suriname

De Surinaamse politie heeft maandag op de internationale luchthaven J.A. Pengel een 42-jarige Nederlander aangehouden met 1,1 kilo cocaïne in zijn koffer. Dat meldt een woordvoerder van de politie in Suriname vrijdag.

De man stond op het punt om naar Nederland te vliegen. De Nederlander viel door de mand bij een controle en is in een cel gezet.

Onlangs werd op een schip afkomstig uit Nederland ook al zes kilo cocaïne gevonden. Volgens recente cijfers van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zitten er 36 Nederlanders vast in Suriname voor een drugsdelict.

ICC hoeft Seif al-Islam Gadhafi nog niet

Libië hoeft Moammar Gadhafi's zoon Seif al-Islam nog niet aan het Internationaal Strafhof uit te leveren. Het ICC wil eerst een beslissing afwachten of het hem mag berechten.

Seif al-Islam Gadhafi werd in november in het zuiden van Libië opgepakt. Hij wordt vastgehouden door een militie die hem vooralsnog niet wil overdragen aan de nieuwe regering.

Seif al-Islam is door het ICC aangeklaagd wegens misdaden tegen de menselijkheid, begaan in de beginfase van de opstand tegen zijn vader. De Libische autoriteiten zeggen dat zij Seif al-Islam in Libië zelf willen berechten. Het ICC vervolgt alleen verdachten uit landen die daar zelf niet toe bereid of in staat zijn.


ICC hoeft Seif al-Islam Gadhafi nog niet (Foto: Novum)

Van Haersma Buma: geen breekpunten

CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma wil in de komende verkiezingscampagne geen breekpunten benoemen. Dat heeft hij vrijdagavond gezegd in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Op de vraag of Van Haersma Buma zichzelf ziet als premierkandidaat, wilde hij echter niet ingaan. "Het gaat niet om mij, maar om de partij", zei hij. Volgens Van Haersma Buma is zijn partij bezig meer zelfvertrouwen te krijgen.

De CDA-lijsttrekker gaf verder aan het vreemd te vinden dat van andere partijen al wel kandidaten voor het premierschap bekend zijn, terwijl het verkiezingsprogramma van die partijen nog niet bekend is. Het CDA presenteerde vrijdag het verkiezingsprogramma, waarin de nadruk ligt op economisch herstel.


Van Haersma Buma: geen breekpunten (Foto: Novum)

Meer problemen met purschuim vloer Nuon

Meer families blijken met energieonderneming Nuon in de clinch te liggen over hun met purschuim geïsoleerde vloer. Dat heeft commercieel directeur van Nuon Erik Roddenhof vrijdagavond toegegeven in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Vorige maand berichtte Nieuwsuur al over een familie, die negen maanden hun huis niet in kon omdat de gezinsleden dan ziekteverschijnselen kregen die ze toeschreven aan hun door Nuon met purschuim geïsoleerde vloer. Nuon gaf eerder aan dat dat gezin het enige was met dergelijke problemen.

De commercieel directeur gaf vrijdagavond echter toe dat er ook nog een ander gezin is met soortgelijke klachten. "Onze woordvoerder verwees op dat moment naar een gezondheidsclaim, maar er was toen ook een gezin met een geurclaim."

Roddenhof stelt dat Nuon niet goed is omgegaan met de klachten van de families. "We zijn verzand in brievenschrijverij." Volgens hem had iemand toen de klachten binnenkwamen in de auto moeten stappen om de problemen samen met de klanten op te lossen.

De commercieel directeur beloofde vrijdagavond dat Nuon de problemen van de gezinnen gaat oplossen. Ook is inmiddels besloten dat na elke vloerisolatie voortaan onafhankelijk wordt gecontroleerd of alles goed is gegaan en is de klachtenprocedure aangescherpt, 'zodat we elke klant direct spreken'.

Commissie-Samson krijgt veel andere meldingen

De commissie-Samson ontvangt veel meldingen van seksueel misbruik of geweld die buiten de onderzoeksopdracht van de commissie vallen. Het gaat om ongeveer een op de drie meldingen. Dat meldt de commissie in een openbaar bericht.

De commissie onder leiding van voormalig procureur-generaal Rieke Samson onderzoekt het misbruik van minderjarigen die door de overheid in instellingen of pleeggezinnen zijn geplaatst. Dat doet ze in navolging van de commissie-Deetman, die het misbruik binnen de katholieke kerk onderzocht.

De commissie-Samson stelt dat er kennelijk ook in andere sectoren misstanden zijn die mensen onder de aandacht willen brengen. Daarom analyseert de commissie ook deze zaken. In het eindrapport, dat in oktober wordt verwacht, geeft de commissie meer gedetailleerde informatie.

Marechaussee pakt taxironselaar op Schiphol

Een 33-jarige Amsterdammer is vrijdagavond op Schiphol aangehouden omdat hij illegaal taxiritten aanbood op de luchthaven. Dat meldt de marechaussee.

De man, die geen vergunning heeft om zijn taxidiensten daar aan te bieden, was actief op het Jan Dellaertplein. De Amsterdammer zit vast voor verder onderzoek.

De marechaussee heeft de afgelopen tijd verschillende snorders - mensen die in gewone auto's taxiritten aanbieden - en ronselaars - taxichauffeurs die geen vergunning hebben om op een bepaalde plek te werken - opgepakt.

Hollande: Assad moet weg

Het geweld in Syrië kan alleen ten einde komen als president Bashar Assad vertrekt, heeft de Franse president François Hollande vrijdag gezegd.

Het regime 'gedraagt zich op een onaanvaardbare, niet te tolereren wijze en heeft zich met zijn optreden gediskwalificeerd', zei Hollande. Sancties zijn onderdeel van 'onontkoombare en noodzakelijke druk' om Assad weg te krijgen.

Hollande zei dit in Parijs na een onderhoud met de Russische president Vladimir Poetin, de belangrijkste steunpilaar en beschermer van Assad. Volgens Hollande dreigt Syrië af te glijden naar een burgeroorlog.

Poetin antwoordde ontwijkend op een vraag over sancties. Strafmaatregelen zijn 'niet altijd effectief', zei hij.


Hollande: Assad moet weg (Foto: Novum)

Blanke buurtwacht moet toch weer cel in

De blanke buurtwacht die in februari in Florida de zwarte tiener Trayvon Martin doodschoot, moet toch weer de cel in. George Zimmerman was sinds 23 april op borgtocht vrij.

Een rechter heeft die beslissing vrijdag ingetrokken omdat de schutter gelogen heeft bij het aanvragen van zijn voorlopige vrijlating. Zo verzweeg hij dat hij een tweede paspoort heeft.

De moord schokte de Verenigde Staten, omdat de politie aanvankelijk de verdachte niet wilde oppakken. In Florida mogen bewoners anderen doden uit zelfverdediging.

Turkse pianist aangeklaagd wegens beledigen islam

De internationaal bekende Turkse concertpianist Fazil Say is in Turkije aangeklaagd wegens het beledigen van de islam. Een Turkse rechtbank heeft de aanklacht tegen Say vrijdag goedgekeurd.

De 42-jarige Say, die onder meer heeft opgetreden met het Filharmonisch Orkest van New York, het Symfonieorkest van Berlijn en het Frans Nationaal Orkest, wordt beticht van het beledigen van 'religieuze waarden' en het oproepen tot haat. Say, die in het verleden cultureel ambassadeur voor de Europese Unie was, heeft volgens de aanklacht het idee van het islamitische paradijs bespot op Twitter.

In een van de tweets sprak Say over het paradijs en de hel. "Wat als er raki (anijsdrank) in de hemel is en niet in de hel, maar Chivas Regal (whisky) in de hel en niet in het paradijs. Wat gebeurt er dan? Dat is de belangrijkste vraag!!". In een andere tweet vroeg Say zich af of het islamitisch paradijs een 'bordeel' is.

De advocaat van Say zei dat zijn cliënt de aanklacht niet accepteert. "Hij heeft al gezegd dat het niet zijn bedoeling was een religie te vernederen. Hij bekritiseerde feitelijk diegenen die religie uitbuiten voor geldelijk gewin", aldus advocaat Meltem Akyol. Ook zei hij dat de tweets en retweets van Say niet als publieke uitlatingen kunnen worden beschouwd, omdat ze alleen te zien zijn voor mensen die hem volgen.

Volgens Akyol heeft Say zijn Twitter-account inmiddels gesloten vanwege de vele negatieve reacties. "Hij heeft de toorn van een aantal mensen over zich heen gekregen", zei Akyol. "Hij is zelfs met de dood bedreigd."

Het proces tegen Say begint 18 oktober. Als hij schuldig wordt bevonden kan hij maximaal 1,5 jaar cel krijgen.

Sniper Elite V2

Als er tegenwoordig speltypes zijn die erg schaars op de markt vertegenwoordigd zijn, moeten dat wel de Tweede Wereldoorlog-games zijn en games waarin je speelt als een echte ‘marksman’. Waar WOII-games vroeger nog de markt overspoelden valt het nu allemaal mee met het geweld van zeventig jaar terug. Rebellion Games probeert het gat nu te vullen met Sniper Elite V2, waarin je inderdaad als een marksman speelt tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.