Vrouwen gevoeliger voor liefdesverdriet dan mannen

Vrouwen blijken een stuk gevoeliger voor liefdesverdriet dan mannen. Zo ervaren vrouwen bijna twee keer zo vaak lichamelijke klachten na een verbroken relatie en scoren ze twee keer hoger op depressiekenmerken. Dat blijkt zaterdag uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Voor het onderzoek moesten zeventig mannen en vrouwen met 'luddevedu' vragenlijsten beantwoorden en plaatsnemen in een mri-scanner. Tijdens de scan kregen ze foto's te zien van hun ex, een andere bekende, of onbekende personen. Daaruit bleek dat het brein van mannen en vrouwen verschillend omgaat met het verwerken van liefdesverdriet. Vrouwen bleken meer te visualiseren bij het zien van hun ex, bij mannen bleek het pijngebied sterker actief.

Daarnaast werd duidelijk dat zowel mannen als vrouwen eerder naar drank of drugs grijpen na een liefdesbreuk. Het ergst bleek het verdriet wanneer de ander het uitmaakte. De klachten na liefdesverdriet bleken zelfs bijna gelijk aan die van mensen met een milde depressie.

Doordat vrouwen meer geestelijke en lichamelijk klachten hebben, lijken ze meer te lijden onder het verdriet. "Liefdesverdriet kan nog het beste vergeleken worden met rouw,", laat onderzoeker Gert ter Horst weten. Pillen slikken als remedie voor liefdesverdriet raadt hij af. "Voor vrouwen is praten de beste oplossing, dat is de meest natuurlijke manier." Voor mannen is een eenduidige oplossing niet te noemen, zegt de onderzoeker.

Het onderzoek van het UMCG naar liefdesverdriet is volgens Ter Horst wereldwijd het grootste ooit. De wetenschapper, die onder meer gespecialiseerd is in depressies, onderzoekt hoe een gezond brein kan veranderen in een ziek brein.