De Guzman: "Tegen Barça al na vijf minuten kapot"

Jonathan de Guzman moest enorm wennen aan het niveau van de Spaanse competitie. De middenvelder verruilde Feyenoord afgelopen zomer voor Real Mallorca.

"Het is leuker voetballen, al moest ik in het begin wel wennen. Aan het tempo, de agressiviteit, de passie", vertelt De Guzman in Voetbal International. "Voor het eerst in mijn carrière ben ik compleet weggespeeld. Dat was uit bij Barcelona, veruit de beste ploeg die ik ooit heb ontmoet. Al na vijf minuten was ik helemaal kapot en had Barcelona drie grote kansen gehad."

"Ze blijven maar komen met die links- en die rechtsback, zodat ze op het middenveld altijd een of twee spelers meer hebben. En dan laten ze het balletje lopen, hè, één groot positiespel. Het leek wel alsof ik op een pingpongtafel stond: je zag de bal steeds langs je heen gaan. We zijn tureluurs getikt en toch kwamen we daar weg met een 1-1 gelijkspel. Een wonder, maar dát is Spanje."

Volgens de 23-jarige speler zijn de verschillen tussen Mallorca en Feyenoord groot. "Bij Feyenoord hadden we nooit diepte in ons spel. Als ik werd aangespeeld, kon ik of breed of terugspelen. Hier draai ik open en weet ik dat spits Pierre Webó al in beweging is. Ik zie hem altijd lopen."