CD: deadmau5 - 4x4=12

In 2010 stond Joel Thomas Zimmerman op plek 4 van de beste DJ's ter wereld. Zimmerman is beter bekend met een een grote muizenkop op zijn hoofd en onder de naam deadmau5. Maar eigenlijk vindt hij de beschrijving DJ niet passen bij zijn stiel en ook met een genre wil hij niet geoormerkt worden. Artiest of producer is een titel die hem beter afgaat.

De Canadees liet in de afgelopen jaren een stijgende lijn zien. Random Album Title was een behoorlijk debuut, maar de echte doorbraak kwam met For Lack of a Better Name, waarop Ghosts 'n' Stuff''de tophit verzorgde. Deadmau5 zijn werk was een mengelmoes van minimal, progressive en electrohouse waarop beukende beats afgewisseld werden met sferische soundscapes. Lange tracks die naar verschillende apotheoses toewerkten, maar soms ook de rust opzochten.

Op de derde plaat lijkt deadmau5 meer terug te grijpen naar zijn roots aangezien de progressive houseklanken de bovenhand nemen op 4x4=12. 'Some Chords' vormt de brug met zijn vorige plaat, een ruimtelijke soundscape leidt de track in, langzaamaan worden de beats erin gepompt om vervolgens de energie iets omhoog te schroeven. Deadmau5 does Daft Punk lijkt het wel in den beginne, maar met de bekende bruggen en overgangen komt Zimmerman gewoon weer op zijn eigen geluid uit. 'Sofi needs a ladder' put uit de techno-bron en ontpopt zich tot een lekkere clubtrack waarin de vocalen van SOFI de boel opluisteren.

Het mocht allemaal wat hoekiger en harder op deze plaat lijkt het. Dance liefhebbers die het vorige werkje van de man uit Toronto wat te braaf of minimalistisch vonden, moeten deze nog maar eens een kans geven. Het beuk-, knal- en stuitergehalte ligt een stuk hoger dan op For Lack of a Better Name. Progressive, dubstep en electro-uitspatting vormen de ruggenwervel van de plaat en zoals het deadmau5 betaamt levert hij weer vrij lange tracks af. Dit heeft als nadeel dat het gevaar van langdradigheid om de hoek loert en soms ook zijn sporen achter laat. Live doen alle elf tracks het vast fantastisch, maar op plaat is het een enkele maal even doorbijten. 'Cthulhu Sleeps' is hier een voorbeeld van, tien minuten lang dreunen de beats door, zonder ergens naar toe te leiden. Het merendeel van de overvolle plaat weet echter spannend te blijven en te boeien. Zo is 'Raise Your Weapon' briljant te noemen, heeft 'One Trick Pony' ballen en stuitert 'Animal Rights' heerlijk uit je speakers. Als deadmau5 het niveau weet vast te houden staat hij wellicht komend jaar in de top 3 van beste DJ's ter wereld.