FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 7 maart 2004

Japan schakelt robots in voor ouderenzorg

Niet alleen Nederland kampt met de vergrijzing, ook Japan kan er over meepraten. Japan is het snelst vergrijzende land ter wereld. Dat zorgt ervoor dat de werkdruk in bejaardenhuizen steeds groter wordt. Japan zou Japan niet zijn als dat probleem niet met hightech uitvindingen wordt opgelost.

Zo is daar de "robot-suit", een gemotoriseerde broek, compleet met accu, ontworpen om de ouderen mobiel te houden. Of de Wakumaru, een mobiele pratende robot met twee camera-ogen, die werkende mensen de mogelijkheid bieden om een oogje op hun thuiswonende bejaarde ouders te houden, terwijl ze zelf aan het werk zijn. De laatste ontwikkeling in de ouderenzorg is de automatische wasmachine. Niet voor kleding, maar voor bejaarden.


Toshiko Shibahara geniet zichtbaar van haar automatische wasbeurt

Volgens de Japanse Robot Association is de huisrobot markt een enorme groeimarkt. Is de jaarlijkse omzet nu een dikke drie miljard dollar, in 2010 zal die omzet zijn vertienvoudigd.

De Filippijnen en Thailand zien liever dat tienduizenden van hun inwoners richting Japan trekken om daar aan de slag te gaan als verplegers. Japan moet dan wel meewerken aan het geven van werkvisa. Zowel de Filippijnen als Thailand zijn in onderhandeling met Japan om een overeenkomst te sluiten die de vrije handel bevordert. De kansen dat buitenlanders worden aangenomen als verplegers is echter klein, Japan is niet erg scheutig met het verlenen van werkvisa en het ziet er niet naar uit dat het in de nabije toekomst zal veranderen.

Vroegtijdig vertrek Webber mogelijk

Het team van Jaguar moet zijn best doen, wil Webber niet aan het einde van het seizoen zonder afkoopsom naar een ander team kunnen vertrekken.

Met het lege stoeltje bij Williams voor volgend seizoen zijn de geruchten al vroeg gestart. Een naam die hierbij vaak naar voren komt is die van Mark Webber. Hoewel Jaguar tevreden is met Webber en dat andersom ook het geval lijkt, zou Webber zomaar naar Williams of Renault kunnen vertrekken volgend jaar.

In het contract van Webber is een wederzijdse clausule opgenomen. Bij slechte prestaties van de coureur kan het team Webber zomaar ontslaan. Echter bij slechte prestaties van het team kan Webber zelf ook besluiten om op te stappen aan het eind van het seizoen. Met het uitvallen van Webber in de eerste race mag Jaguar er wel op gaan letten dat ze de prestatienormen uit het contract van Webber aan het einde van het seizoen halen.

Game Preview: Rise of Nations - Thrones and Patriots

Publisher:Microsoft Game Studios
Developer:Big Huge games
Website:Rise Of Nations
Platform:PC CD-Rom


28 April aanstaande brengt Microsoft een upgrade uit van een van de beste real-time strategy games voor de PC: Rise Of Nations. FOK! ontving een bèta-preview exemplaar van deze upgrade, genaamd Thrones and Patriots en we namen een kijkje in toekomst. Deze preview geeft enkel een korte lijst met nieuwe features ten opzichte van het originele spel...

AH zet mes in vleesprijzen

De prijzenslag tussen de supermarkten is nog steeds niet voorbij. Albert Heijn (AH) gaat nu ook zijn vleesprijzen omlaag gooien.

Aanstaande maandag gaan bij AH de prijzen van 65 vleesartikelen met gemiddeld vijftien procent zakken. Daarmee is AH de eerste die zich aan de vleesprijzen waagt, aldus supermarkt-deskundige Rutte. Een woordvoerster zegt dat AH al vaker met tijdelijke aanbiedingen werkte, maar de consument herkent dit niet altijd. Rutte voorspelt dat vooral C1000, dat ook een Ahold onderdeel is, de klappen gaat krijgen.

Twaalf tot dertien procent van de omzet van een supermarkt wordt uit vlees gehaald. Bovendien zijn de marges in deze productgroep erg groot. AH heeft eerder al de prijzen van melk verlaagd, waardoor de omzetten flink zijn toegenomen. Echter het kostte Ahold wel geld.

Vorig jaar oktober begon AH met de prijzenslag. De supermarkt werd te duur en wilde zijn marktaandeel terug winnen. Het resultaat was dat andere supermarkten ook hun prijzen verlaagden, waardoor AH inmiddels weer de duurste is, aldus Rutte. Het prijsverschil is echter wel minder geworden.

Volgende keer beter

Tijdens het afwassen keek ik naar de plank boven mijn hoofd. "Een rasp", dacht ik. "Daar moet ik iets over kunnen schrijven. Over hoe irritant die dingen zijn. Het laatste stukje kaas of chocola is namelijk niet te raspen. Omdat je anders je vingers mee raspt. En laten we het al helemaal niet hebben over amandelen of hazelnoten. En omdat..." Daar ging het idee, op naar de virtuele prullenbak in mijn hoofd.

Actie greenpeace tegen illegale houtkap

Op de Nieuwmarkt in Amsterdam is onlangs door Greenpeace een reusachtige boomstronk uit het Amazone-oerwoud geplaatst. Op deze manier wil de milieuorganisatie het publiek laten zien wat de illegale houtkap voor gevolgen heeft. De 13.000 kilo wegende boomstronk is 5 meter hoog en heeft een diameter van 4 meter.

De opbrengst van een dergelijke boom is een slordige 23.000 euro, op de Europese markt. Het nadeel is echter dat ecosysteem eeuwen nodig heeft om zich te herstellen na zo’n kap. Ook moeten hele stukken bos wijken om alleen al bij een dergelijke grote boom in de buurt te komen.

Groningse man op brute wijze overvallen

Afgelopen zaterdagavond is een 22-jarige man uit Marum beroofd nadat hij geld had opgenomen bij een PIN-automaat. Hij werd onder andere van zijn geld beroofd, maar ook van zijn kleding. Hij werd daarbij ook nog mishandeld en een korte tijd ontvoerd. Hij werd zo’n dertig minuten vastgehouden in een auto. De drie overvallers sloegen de man en vrijwel al zijn kleding werd van zijn lijf gerukt.

Zondag liet de Groningse politie weten dat het slachtoffer na de gewelddadige beroving, enkele kilometers verderop uit de auto werd gewerkt, waardoor het slachtoffer vervolgens in een sloot terecht kwam.

De politie in Groningen neemt de zaak uiterst serieus. Een speciaal roofteam is op jacht naar de brute overvallers. De identiteit van de misdadigers is inmiddels bekend.

Legale straatraces zijn een succes

scanner had ons via de de nieuws-submit te melden:

Afgelopen zondag hebben 31.000 bezoekers gekeken naar de legale straatraces op het TT-circuit in Assen. Zo meldt een woordvoerder van Automaxx, de organisator van het evenement. Door de grote interesse ontstonden er verkeersproblemen op de A28 bij Assen. Er gebeurde diverse kleine ongelukken en er ontstonden files tussen Westerbork en Assen-Zuid. Er zijn geen gewonden gevallen.

Dit was de tweede keer dat het evenement werd gehouden. Vorig jaar trok het spektakel zo’n 27.000 bezoekers. Het evenement heeft als naam Dutch Street Power Series, en is bedoelt als alternatief voor de populaire illegale straatraces. De bedoeling is dat de 150 deelnemers zo snel mogelijk 201 meter afleggen. Daarnaast werden er ook prijzen uitgereikt aan de mooist gepoetste auto, en voor de autoradio die de meeste herrie kan maken.

De Dutch Street Power Series wordt later dit jaar nog een keer gereden. Zowel in Assen als in Drachten en het Belgische Zolder.

Wenger stopt drankgebruik in de ban

Arsene Wenger heeft bij Arsenal de teugels voor alcoholische dranken weer wat aangehaald.

Arsenal was in Engeland de eerste club die in het spelershome geen alcohlische dranken meer ging schenken. Wenger voert dat verbod nu verder door. Hij wil niet meer dat spelers samen gaan drinken en verbied het nuttigen van drank in de spelersbus. Na uitwedstrijden werd regelmatig door een aantal spelers wat drankjes genuttigd. Wenger vindt dit niet meer kunnen.

Wenger zei: "We zullen niet meer als groep tezamen drinken en ik zie niet in hoe een regelmatige drankgebruiker kan overleven in het topvoetbal. Om op een topniveau te spelen heb je controle nodig over je leven en daar maakt doorzettingsvermogen deel van uit. Als een speler twee of drie drankjes drinkt in het bijzijn van zijn coach en daarna in zijn auto stapt en een ongeluk heeft, dan zijn wij ook schuldig."

Hij vervolgde: "Ik heb geen ademanalyse nodig om te zien of een speler heeft gedronken. Ik ben opgegroeid in een bar en het is niet moeilijk om te zien of iemand dronken is. Maradonna verloor controle over zijn leven, maar kon zich redden doordat hij geniaal was. Maar de meeste spelers zijn niet zo en kunnen niet op het topniveau spelen als ze hun leven niet onder controle hebben."

Polite houdt Georgina Verbaan aan om niks

Aangehouden worden omdat de politie je even wil zien. Het overkwam de actrice Georgina Verbaan gisteren. Na een fotosessie in Utrecht reed Verbaan met haar manager over de snelweg. Daar werden ze aangehouden door de politie.

"Op de snelweg werden door deze wagen langs de weg gezet en een enthousiaste agente bevestigde dit vermoeden. ''Ja, we hoorde dat Georgina Verbaan er was en wilde haar wel ff zien.'' Toen ik voor de zekerheid duidelijk vroeg of zij ons midden op de snelweg had stilgezet om Georgina te zien werd dit met een trotse volmondige "Ja" bevestigd. Sukkels, zo schrijft haar manager op zijn weblog. De agenten hadden de auto opgewacht. "We hadden in de krant gelezen dat Georgina hier was vanavond", zo zeiden de agenten.

De actrice was eerder die avond aanwezig op een feestavond georganiseerd door maandblad FHM waarin bezoekers met Georgina op de foto konden.

Scholier geschorst voor schaar in naailes

Een twaalfjarige scholier uit de Amerikaanse staat Indiana is van school gestuurd, omdat hij een schaar had meegenomen naar naailes. De scholier, Jacob Finklea had van zijn moeder een schaar meegekregen, omdat hij pijn in zijn handen kreeg van de scharen die in de les aanwezig waren.

Volgens Jacob ging de lerares helemaal door het lint toen hij zijn schaar op zijn bureau legde. Doordat de school al sinds 1999 een 'zero tolerance'-beleid voert, werd Jacob direct geschorst.

Man laat 1400 naalden in lijf piercen

Bron: Kronen ZeitungEen 18-jarige man uit de Amerikaanse staat New-Mexico heeft 1.400 naalden in zijn lichaam laten aanbrengen. Dit deed hij niet voor niets, het doel was een plaatsje in het Guinness Book of Records.

In een piercing-studio liet Robert Forster in elke arm 150 en in elk been 550 naalden van chirurgisch staal aanbrengen. De piercer volbracht zijn werk in één uur en 43 minuten. Het is nog niet bekend of het Forster gelukt is om in het boek der records te komen.

Rechts: Robert Forster tijdens zijn recordpoging.




"Ik weet niet of Ralf blijft"

Frank Williams maakte vandaag bekend dat hij nog niet weet of Ralf Schumacher blijft na dit seizoen.

Ralf Schumacher had een voorstel ingediend over een nieuw contract, maar dat werd afgewezen door Williams. Ralf vroeg om 25 miljoen euro per jaar.

"Ik heb werkelijk geen idee hoe het zal aflopen. Ik hoorde dat Ralf teleurgesteld was, en dat hij zei dat het om geld ging. Ik heb het artikel niet gelezen, ik lees dat soort berichten sowieso niet. Als ze positief zijn, kun je teveel zelfvertrouwen krijgen. Daarom blijf ik er weg van", aldus teambaas Frank Williams.

"Naast dat ik mijn rug brak, heb ik veel fouten gemaakt. Williams heeft geen wereldtitel gewonnen in zeven Formule 1-seizoenen. Dat is slecht, iets waarmee het moeilijk leven is", gaat Williams verder.

Het zou dus zomaar kunnen dat bij Williams volgend jaar twee stoeltjes vrij zijn. Juan Pablo Montoya maakte al vroeg bekend dat hij volgend jaar voor het team van McLaren Mercedes gaat rijden. Mark Webber en Jenson Button worden al in verband gebracht met het team van Williams, maar ook de testcoureurs Marc Gené en Antonio Pizzonia maken een goede kans.

Overzicht HCE (week 10)

De vier-en-twintigste speelronde in de Holland Casino Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen van deze week en de nieuwe tussenstand.

Uitslagen Holland Casino Eredivisie (Week 10)

DagTijdThuisTegenstanderVoor Tegen
vr20.00NAC Breda FC Twente0 - 1
.
za19.30Willem II FC Groningen 2 - 0
za19.30Roda JC Fc Zwolle1 - 1
za19.30RKC Waalwijk Ajax0 - 1
za19.30ADO Den Haag AZ2 - 3
za20.00NECRBC Roosendaal1 - 2
.
zo12.30FC Utrecht PSV0 - 4
zo14.30Fc VolendamVitesse0 - 0
zo14.30Feyenoordsc Heerenveen2 - 2
NaamGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenVoorTegen
1AFC Ajax241914585323
2PSV241644526321
3AZ241437454728
4Feyenoord241275434533
5SC Heerenveen241257413630
6Roda JC241086384027
7FC Twente2412210384336
8Willem II241077373534
9RBC Roosendaal24978342830
10NAC Breda24879313735
11RKC Waalwijk248610303229
12FC Utrecht248610302835
13FC Groningen247611272937
14NEC248115252939
15ADO Den Haag246513232346
16Vitesse2421111172639
17FC Volendam244515172059
18FC Zwolle242715131548

Real Madrid zonder Ronaldo

Racing Santander wist Real Madrid gisteravond op 1-1 te houden. Niet alleen het puntverlies baart Real zorgen, ook liep spits Ronaldo een blessure aan de linkerkuit op.

In Santander bracht Santiago Solari de Madrilenen op voorsprong, maar die hield niet stand. Benayoun scoorde binnen vijf minuten de gelijkmaker. Na een rode kaart voor Alvaro Meija in de slotfase, werd het zelfs nog even zweten. Een punt resteerde.

Deportivo La Coruña maakt een slechte reeks door, gisteravond moest het de eer om de topplaatsen aan Valencia laten. In Valencia werd afgetekend met 3-0 verloren.

Celta de Vigo, dat eerder dit seizoen nog Champions League voetbal speelde, moet na de 5-1 nederlaag tegen Espanyol nadrukkelijk uitkijken voor degradatiegevaar. Espanyol nadert de ploeg tot op een punt. Real Murcia is de (kansloze) nummer laatst.

Fc Barcelona komt vanavond in actie tegen Real Mallorca. Het kan het verschil met nummer drie Deportivo tot een punt terugbrengen.

Uitslagen Holland Casino Eredivisie (Week 10)

Hieronder vind je de uitslagen van dit weekend, de vier-en-twintigste speelronde in de Holland Casino Eredivisie, en de nieuwe tussenstand.

Uitslagen
Vrijdag 5 maart
NAC Breda - Fc Twente (0-1)

Zaterdag 6 maart
Willem II - Fc Groningen (2-0)
Roda JC - Fc Zwolle (1-1)
RKC Waalwijk - Ajax (0-1)
ADO Den Haag - AZ (2-3)
NEC - RBC Roosendaal (1-2)

Zondag 7 maart
Fc Utrecht - PSV (0-4)
Feyenoord - sc Heerenveen (2-2)
Fc Volendam - Vitesse (0-0)


Tussenstand Holland Casino Eredivisie (seizoen 2003/2004)
Pos.ClubAWGVPV-T
1. Ajax 2419145853-23
2. PSV 2416445263-21
3. AZ2414374547-28
4. Feyenoord2412754345-33
5. sc Heerenveen 2412574136-30
6. Roda JC 2410863840-27
7. Fc Twente24122103843-36
8. Willem II 2410773735-34
9. RBC Roosendaal249783428-30
10. NAC Breda 248793137-35
11. RKC Waalwijk 2486103032-29
12. Fc Utrecht2486103028-35
13. Fc Groningen2476112729-37
14. NEC2481152529-39
15. ADO Den Haag2465132323-46
16. Vitesse24211111726-39
17. Fc Volendam 2445151720-59
18. Fc Zwolle 2427151315-48

Meer voetbalnieuws vind je op de Competitiemanager
Discussieer ook mee in het voetbalforum van FOK!

Uitslagen HCE (7-03-04)

Hieronder vind je de uitslagen van de wedstrijden in de Holland Casino Eredivisie van vanmiddag.

FC Utrecht - PSV (0-4)
43' Bouma 0-1
45' van Bommel 0-2
85' Park 0-3
90' Kezman 0-4

Geel: Colin, van der Schaaf, Kezman (allen PSV)

Feyenoord - sc Heerenveen (2-2)
11' Selakovic 0-1 (pen)
66' Knopper 0-2
74' Buffel 1-2
81' Buffel 2-2

Geel: Pardo, Lurling, Schreuder (allen Fey), Seip (Hee), Väyrynen (Hee)

FC Volendam - Vitesse (0-0)

Geel: Koning (Vol), Bridji (Vol), Hofs (Vit)

Bekijk de huidige stand

Game: Counter Strike

Publisher:Valve
Developer:Microsoft Game Studios
Website:The official Counter Strike website
Platform:XBox


Counter Strike: Strijd in de wrede oorlog tegen terrorisme in deze intense first-person shooter, verbeterd en bijgewerkt voor de Xbox en Xbox Live,” zoals Microsoft het zelf zegt. Het is altijd wel leuk als een spel met zo’n geschiedenis op je favoriete console uitkomt. Vooral als je je nog kan herinneren hoe je vroeger zelf tot in het holst van de nacht onbekende terroristen zat te fraggen...

CS Booklet



Maar, zoals we in het verleden jammer genoeg reeds vaker hebben mogen meemaken, blijkt het moeilijk te zijn om van een pc-game een console-game te maken, zonder populariteit te verliezen. Benieuwd of de mensen van Valve er in dit geval in geslaagd zijn...

LPF-Kamerlid krijgt klap van bestuurder

Uit berichten op een forum van Pim Fortuyn-aanhangers blijkt dat LPF-Kamerlid Joost Eerdmans eergisteren op het Binnenhof een rake klap heeft ontvangen van LPF-bestuurder Ruud Both. LPF-fractieleider Mat Herben was bij het incident aanwezig maar greep niet in.

Wat de reden is voor de klap die Eerdmans boven op zijn gezicht mocht ontvangen, is niet duidelijk. Uit reacties van LPF'ers valt af te lezen dat het al langer niet botert tussen bepaalde LPF-leden en het hoofdbestuur, waar Both deel van uitmaakt.

De LPF-Flevoland heeft inmiddels een brief gestuurd naar Mat Herben, met vragen over het gebeuren.

Eerdmans
Joost Eerdmans, LPF-Kamerlid


In oktober had FOK! een interview met Eerdmans.

Gezin wil niet meer naar Molukse wijk

Het Nederlandse gezin dat in Sittard een woning kreeg toegewezen in een wijk vol met Molukkers wil daar niet meer wonen. Afgelopen vrijdag braken er protesten uit en hingen bewoners spandoeken op met teksten als: ''De Molukse wijk is alleen voor Molukkers''.

De ongeveer dertig gezinnen die nu in de Jan van Eyckstraat wonen zeggen dat alleen mensen van Molukse origine welkom zijn in de wijk. Ze beroepen zich op de hechtheid van de gemeenschap én op een afspraak met de woningbouwvereniging WVS dat de bewoners mogen bepalen wie er komen wonen.

Woningbouwvereniging WVS meent echter dat die afspraak een aantal jaren geleden al is verlopen. Ze heeft nu een rustperiode ingelast van een aantal weken. Er komen gesprekken met de Molukse gemeenschap en het gezin dat de woning zou krijgen. Maar de Nederlandse familie weigert ooit nog in de wijk te gaan wonen.

Pronk dreigt Verdonk met rechter

De voorzitter van de Vereniging van Vluchtelingenorganisaties (VON), voormalig PvdA-minister Jan Pronk, dreigt naar de rechter te stappen als minister Verdonk van Vreemdelingenzaken blijft weigeren om met zijn organisatie te praten. Hij eist dat de VON weer toegelaten wordt bij het overleg met vertegenwoordigers van minderhedenorganisaties. Pronk werd enige tijd terug door Verdonk haar ministerie uitgezet omdat hij haar asielbeleid als ''deportaties van vluchtelingen'' had betiteld.

Verdonk heeft volgens haar Pronk diverse malen de mogelijkheid gegeven om hierop terug te komen, maar heeft hij die kansen tot nu toe niet benut. Volgens Pronk is deporteren een normaal Nederlands woord. De VVD-minister vindt echter dat het associaties met de Tweede Wereldoorlog oproept.

Barrichello had remproblemen

De race van Rubens Barrichello lijkt zo vlekkeloos te zijn verlopen. De waarheid is echter anders.

Veel mensen zagen in de race van Barrichello het vervolg op alle andere jaren van hem bij Ferrari. In een oppermachtige auto kon hij braaf achter Michael Schumacher aanrijden. Zelf geeft hij echter aan Schumacher te hebben willen aanvallen, maar het was niet mogelijk vanwege problemen met de remmen.

Barrichello vertelde: "Het was spannend en ik kon dichtbij Michael komen toen hij werd opgehouden door achterliggers, maar ik had problemen met mijn remmen. Ik moest steeds dieper het rempedaal intrappen om nog goed te kunnen remmen. Als ik bleef pushen, was ik misschien niet gefinisht, dus besloot ik me terug te laten vallen. Op het eind reageerden de remmen bijna niet meer, dus ben ik blij dat ik toch de finish heb kunnen halen."

Button vertrouwt Renault-starts niet

Jenson Button heeft grote bedenkingen over de start van de Renault auto's. Hij verdenkt Renault ervan technische hulpmiddelen te gebruiken.

Dit seizoen is de zogenaamde launch control weer verboden. Traction control mag nog wel worden gebruikt en vooraf werd gezegd dat daarin ook een soort launch control kon worden gebruikt. Nu Renault een goede start had, is Button de eerste die daarover zijn bedenkingen uit. Alonso wist bij de start van de vijfde naar de derde positie door te stoten, terwijl Trulli bij zijn start van een negende naar een vijfde plek ging.

Jenson Button had daarover het volgende te zeggen: "Het was erg glad daar (op de startlijn, red.). De enigen die snel weg kwamen waren de Renaults, en dat is erg raar als je je bedenkt dat er dit jaar weer handmatig wordt gestart."

Omroep Pim Fortuyn krijgt geen uitstel

Het is voorlopig einde verhaal voor de omroepvereniging W.S.P. Fortuyn. Afgelopen week vroeg de omroep uitstel voor het inleveren van haar ledenbestand om zo aan de benodigde 50.000 leden te komen. Staatssecretaris Van der Laan (Cultuur) heeft nu echter besloten dat de omroep geen uitstel krijgt. Daarmee valt vooralsnog het doek voor de fortuynistische omroep, die nu zeker niet vóór 2010 tot het bestel zal kunnen toetreden.

Een uitstel zou betekenen dat alle nieuwe omroepen uitstel krijgen. "A hell of a job", volgens een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OC&W).

1 maart was de peildatum voor de nieuwe omroepen. Zo leverden DeNieuwe Omroep-Nútopia en de ouderenomroep MAX haar ledenbestand in. 50.000 leden alléén zijn overigens niet voldoende om het bestel in te komen. Op basis van een inhoudelijke toets zal de staatssecretaris van Cultuur besluiten wie als omroep van start mag.

Overvallers maken aardappelsalade buit

De politie van Bonn is op zoek naar twee gewapende overvallers die er vandoor gingen met twee porties aardappelsalade. Een man en een vrouw verschaften zich op vrijdagavond toegang tot een postkantoor in Bonn-Kessenich en eisten onder bedreiging van een wapen geld.

Nadat ze het personeel vastgebonden hadden, stopten ze het geld uit de kluis in een linnen tasje. Eén van de personeelsleden wist zich echter los te maken en alarmeerde de politie. De overvallers schrokken hiervan, bonden de 25-jarige opnieuw vast en maakten zich uit de voeten. Daarbij namen ze, in plaats van het linnen tasje met de buit, een plastic tasje van een andere medewerker mee. Daarin zat diens lunch: twee porties aardappelsalade. De daders zijn nog voortvluchtig.

Hotelgast sticht brand bij Van der Valk

Een gast van het Van der Valk-hotel in het Limburgse Urmond heeft gisterochtend brand gesticht in het betreffende hotel. De man raakte hierbij gewond en moest worden opgenomen in het ziekenhuis in Sittard. Een personeelslid werd met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis gebracht.

De man had zichzelf op zijn kamer opgesloten en een prullenmand in brand gestoken. Toen personeelsleden rook onder de deur zagen uitkomen, braken zij de kamerdeur open en troffen de verwarde man aan, die zichzelf verwond bleek te hebben. Door de brand moesten zestien hotelkamers op de vijfde verdieping worden ontruimd, wat zonder problemen verliep. Het hotel blijft gewoon geopend.

Belgische koning heeft nieuw petekind (18)

De Belgische koning Albert II is peetvader geworden van een 18-jarige jongen uit Antwerpen. Naar een oud gebruik komt de zevende zoon van een gezin in aanmerking om petekind van de koning te worden. Doordat de ouders van de jongen echter nooit een aanvraag hadden ingediend, vond de petekindbenoeming nu pas plaats.

Bachir El Mokhtari is de zevende zoon in een Belgisch gezin van Marokkaanse afkomst en heeft negen broers. Via een docent van de politieschool, waar broers van Bachir studeren, kwam de situatie van het gezin ter ore van de secretaris van de koning. Deze liet onlangs weten dat koning Albert alsnog bereid was om het peterschap op zich te nemen.

Afgelopen vrijdag kreeg de 18-jarige op het Antwerpse stadhuis de bijbehorende geschenken van de koning en de stad.

Oegandees koninkrijk klaagt GB aan

Bunyoro, een koninkrijk in het westen van Oeganda, is van plan om de Britse regering aan te klagen voor wreedheden die tijdens het koloniale bewind begaan zijn. Het koninkrijk eist 5,5 biljoen dollar aan schadevergoeding.

Aan het eind van de 19de eeuw vocht het koninkrijk een vijf jaar durende opstand uit tegen de Britste overheerser en het naburige koninkrijk Boeganda, dat aan de zijde van Groot-Brittannië meevocht. Na afloop van de opstand, in 1899, waren bijna twee miljoen mensen in het krijgsgeweld omgekomen of gestorven van de honger. Ook werd de volledige olifantenpopulatie in Bunyoro uitgeroeid en de zoutmijnen leeggeroofd.

Het koninkrijk baseert zijn zaak op documenten van Britse soldaten. Zij schreven in hun brieven over massamoorden, het afslachten van vee en het vernielen van plantages en andere eigendommen. Het is nog niet duidelijk waar Bunyoro naar de rechter wil stappen.

Bunyoro bestaat tegenwoordig uit drie districten in West-Oeganda. Van de 25 miljoen Oegandezen wonen er ongeveer een miljoen in Bunyoto, dat na de opstand veel territorium moest afstaan aan Boeganda.

RBC biedt Aerts 5-jarig contract

In een uiterste poging om keeper Maikel Aerts bij RBC Roosendaal te behouden heeft de club hem een vijfjarig contract aangeboden.

Al sinds de winterstop staat Aerts in de belangstelling van verschillende clubs. Zijn contract bij RBC loopt af, maar de club wil hem graag behouden. Willem II zou Aerts echter ook al een aanbieding hebben gedaan.

Op een aanbieding van RBC voor een vierjarig contract ging Aerts niet in. De afgelopen dagen hebben RBC en Aerts verder onderhandeld en nu is RBC gekomen met een vijfjarig contract. Een belangrijke pluspunt in het contract van RBC is de gelimiteerde transfersom bij een tussentijds vertrek van Aerts. Aerts beseft zijn sterke onderhandelingspositie goed en wil nog even wachten voordat hij een definitieve beslissing neemt.

Aerts vertelde zelf: "Ja, het was eerst vier jaar, maar nu spreekt Meppelink de laatste dagen al over een vijfjarig contract. Ik heb met hem een goeie relatie. Afgesproken is dat we elkaar de komende tijd netjes op de hoogte houden."

Verkoop op Ground Zero verboden

De gouverneur van de staat New York, George Pataki, heeft een wet ondertekend die alle straathandel op Ground Zero verbiedt. Ground Zero is de plek waar tot 11 september 2001 de torens van het World Trade Center stonden. Dagelijks bezoeken duizenden mensen deze plek om de slachtoffers van de terreuraanslagen te herdenken.

De wet was aangevraagd door de nabestaanden van de slachtoffers. Zij wilden dat de verkoop van '11 september-souvenirs' in de directe omgeving van de resten van de Twin Towers zou worden stop gezet. De wet verbiedt niet alleen de verkoop op Ground Zero, maar ook de straatverkoop op Fifth Avenue en Times Square.

De verordening die de straathandel moest beperken liep een jaar geleden af. Sindsdien waren er vele verkopers actief die nagemaakte designerspullen tegen spotprijzen aanboden.

Spion mag niet langer dan 1.80m zijn

Altijd al James Bond willen worden? Dan is het te hopen dat je niet langer bent dan 1.80 meter. Uit het aanmeldingsformulier van de Britse binnenlandse inlichtingendienst MI5 blijkt dat een man niet langer mag zijn dan 1.80 meter. Voor een vrouw geldt een maximumlengte van 1.73 meter.

Het dagblad The Sunday Telegraph kreeg een aanmeldingsformulier van de spionagedienst in handen. De reden voor de lengtediscriminatie is dat lange spionnen 'niet op kunnen gaan in de menigte.'

Nederland heeft weer een krant op zondag

De Twentsche Courant Tubantia is sinds vandaag de eerste zondagskrant die Nederland sinds jaren rijk is. Het Twentse regionale kopte vandaag 'eindelijk in de armen van K3' in de eerste editie.

De krant op zondag bevat veel achtergrond- en lifestyleberichten en is bedoeld voor mensen die doordeweeks geen tijd hebben voor de reguliere krant. Verder is ruime aandacht voor de sport met verslagen van bijvoorbeeld voetbalwedstrijden die zaterdag zijn gespeeld.

Eerdere initiatieven voor een zondagskrant, zoals De krant op zondag van Pieter Storms, mislukten allemaal. Binnenkort begint ook dagblad De Telegraaf met een zondagskrant.

Uitslag GP Australië

Michael Schumacher heeft de Grand Prix van Australië gewonnen. De Duitser was vanaf pole-position gestart en wist deze positie gedurende de race met overmacht te behouden.

Tweede in de race werd Rubens Barrichello, de derde plaats was voor Fernando Alonso. Het team Williams volgde hierna, Ralf Schumacher en Juan Pablo Montoya reden naar de vierde, respectievelijk de vijfde plaats. Beide coureurs hadden in de race geen uitzicht op een betere positie.

Nick Heidfeld reed in de pits nog half op de monteurs van zijn team Jordan in door een schakelprobleem, hierbij vielen echter geen gewonden.

De volledige uitslag en nog veel meer F1-nieuws is terug te vinden via de FOK! F1manager!

Uitslag GP Australië

Michael Schumacher heeft de Grand Prix van Australië gewonnen. De Duitser was vanaf pole-position gestart en wist deze positie gedurende de race met overmacht te behouden.

Tweede in de race werd Rubens Barrichello, de derde plaats was voor Fernando Alonso. Het team Williams volgde hierna, Ralf Schumacher en Juan Pablo Montoya reden naar de vierde, respectievelijk de vijfde plaats. Beide coureurs hadden in de race geen uitzicht op een betere positie.

Nick Heidfeld reed in de pits nog half op de monteurs van zijn team Jordan in door een schakelprobleem, hierbij vielen echter geen gewonden.

Meer volgt..

De volledige uitslag is terug te vinden via onze wedstrijdpagina.

Veel kritiek op kwalificatiesysteem

Zowel rijders als de media vinden het nieuwe kwalificatie-
systeem geen zegen. De kwalificatie van de GP van Australië duurde gister zelfs langer als de race van verleden jaar.

In vergelijking tot vorig jaar rijden de coureurs op zaterdag nu eerst een ronde om de kwalificatievolgorde te bepalen. Aansluitend wordt vervolgens door ieder de kwalificatie afgewerkt. Zowel lengte van de gehele procedure als ook het belang van het voorafje op zaterdag zijn een doorn in het oog.

Rubens Barrichello geeft aan dat de eerste run van zaterdag geen zin had: "Er was geen noodzaak om echt tot de limiet te gaan. Ik rij liever op vrijdag zo'n rondje, nu kon ik me op één of andere manier niet opladen. Ik was als eerste auto op de baan en ik had gewoon geen zin om de grens op te zoeken."

Juan Pablo Montoya beaamt: "Je kan natuurlijk alle risico's nemen, maar dan loop je de kans dat je schade oploopt. Nu reden enkele coureurs als toeristen rond, maar dat is een gevolg van dit systeem."

Jarno Trulli was kort over het gebruikte systeem: "dit is een grap!"

Fans Verstappen sturen haatmail

Enkele fans van Jos Verstappen waren na de breuk tussen hem en Jordan zo kwaad op Jordan, dat ze haatmail naar het team hebben gestuurd waarin ze bedreigingen hebben geuit. Dat zegt Eddie Jordan.

De teambaas van Jordan zegt liever niet meer over de zaak Verstappen te willen praten, maar begint toch zelf over de Limburger en de onderhandelingen. Hij snapt niet waarom het niet is gelukt om tot overeenstemming te komen. "Ik heb er echt alles aan gedaan om Jos in de auto te krijgen. Michel Perrridon is geen gemakkelijke man, hij is een beetje zoals ik. Beiden willen we ook een goede relatie onderhouden en zaken doen. Daarom snap ik eigenlijk zelf niet waarom het niet is gelukt. We hadden twee keer een akkoord en twee keer kwam het toch niet rond. Ach, soms gaat het zo in het leven, ondanks ieders inspanningen."

"Ik heb hem in een telefoongesprek gevraagd naar Silverstone te komen om een stoeltje te passen. Ik wilde hem medisch laten keuren. Maar Jos kwam niet. Tot op de dag van vandaag snap ik daar niets van," aldus Jordan na de kwalificatie in Australië. Hij wil echter niemand de schuld geven van wat er is gebeurd, maar stelt wel dat hij erdoor niet meer kon wachten. "Als je er tot twee keer toe uit bent en toch lukt het niet om de deal rond te krijgen, dan moet je wat anders. Ik heb meteen Giorgio Pantano gebeld. Ik stond kort voor het begin van het seizoen, ik moest gewoon een beslissing nemen."

Meer uitspraken van Jordan over de geschiedenis vind je op de website van het Algemeen Dagblad

BMW: behouden Ralf heeft geen prioriteit

Het behouden van Ralf Schumacher als coureur heeft geen prioriteit bij BMW. Dat zegt de directeur motorsport van het bedrijf.

Volgens Mario Theissen wordt het Duitse bedrijf niet gedreven door nationalisme. "We hebben altijd gezegd dat het prioriteit heeft om de twee snelste coureurs te vinden die we kunnen krijgen," zo liet hij journalisten in Australië weten. "Het is niet belangrijk. We zien het als een bonus dat we Ralf aan boord hebben, maar we zouden nooit prestaties opofferen om een coureur van een zekere nationaliteit te behouden."

Het contract van de Duitse coureur, de broer van Michael Schumacher, loopt eind dit seizoen af. Williams zou wel eens op zoek kunnen gaan naar twee nieuwe coureurs, Juan Pablo Montoya heeft al een contract bij McLaren getekend.

De uitspraken van Theissen komen na de kritiek van Ralf op Williams onlangs. Hij was kwaad omdat een deal was opgehouden en omdat Frank Williams hem als 'hebzuchtig' zou neerzetten. Williams liet deze week nog weten Ralf te willen houden.

Vredesduif op wagen Jordan

Hoewel het bij het team rond de onderhandelingen met Jos Verstappen niet altijd vredig was, staat er op de wagens van Jordan dit weekend toch een vredesduif.

De kroonprins van Bahrein wilde de kijkers van de Formule 1 positieve boodschappen brengen en heeft een plek op de EJ14 gekocht om daar dergelijke afbeeldingen te laten zien. Organisaties die goede doelen zoals vrede en welzijn ondersteunen, zijn dit seizoen om beurten op de wagens te zien.

"We vinden dat de Formule 1 een heel waardevol platform is om positieve en humanitaire boodschappen uit te dragen op wereldwijd niveau. Ik ben er trots op dat Bahrein bij dit innovatieve idee betrokken is," aldus de kroonprins.

Mark Webber trekt lootjes

Mark Webber heeft de winnaars getrokken van de actie die de Grand Prix Drivers' Association rond de race in Melbourne heeft gehouden. De winnaars krijgen vandaag een onvergetelijke dag op het circuit.

De coureurs, die zijn verenigd in de GPDA, hielden een loting waarbij fans een speldje konden kopen met daarop de helm van Mark Webber. De opbrengsten ervan gaan naar een fonds voor jonge mensen met kanker. Webber haalde de lootjes van de gelukkigen uit een helm vol briefjes.

De drie winnaars mogen zelf nog iemand meenemen en krijgen vervolgens een 'onbetaalbare' rondleiding door de pits. Daarnaast kunnen ze met de vertegenwoordigers van Grand Prix Drivers' Association kennis maken, te weten Michael Schumacher, Mark Webber, David Coulthard en Jarno Trulli.

Het weer in Melbourne

De Grand Prix van Australië belooft een race onder ideale omstandigheden te worden.

In Melbourne is het momenteel iets koeler dan zaterdag tijdens de kwalificatie en volgens de vooruitzichten zal de race onder kalme weersomstandigheden plaatsvinden.

De kwalificatie op zaterdag vond plaats in de zon, buiten reikte de temperatuur tot 25 graden Celsius. Vandaag zal het ongeveer zeventien graden worden, met een lichte bewolking boven de stad. Er wordt verwacht dat de zon in de middag zal doorbreken.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.