Oegandees koninkrijk klaagt GB aan

Bunyoro, een koninkrijk in het westen van Oeganda, is van plan om de Britse regering aan te klagen voor wreedheden die tijdens het koloniale bewind begaan zijn. Het koninkrijk eist 5,5 biljoen dollar aan schadevergoeding.

Aan het eind van de 19de eeuw vocht het koninkrijk een vijf jaar durende opstand uit tegen de Britste overheerser en het naburige koninkrijk Boeganda, dat aan de zijde van Groot-Brittannië meevocht. Na afloop van de opstand, in 1899, waren bijna twee miljoen mensen in het krijgsgeweld omgekomen of gestorven van de honger. Ook werd de volledige olifantenpopulatie in Bunyoro uitgeroeid en de zoutmijnen leeggeroofd.

Het koninkrijk baseert zijn zaak op documenten van Britse soldaten. Zij schreven in hun brieven over massamoorden, het afslachten van vee en het vernielen van plantages en andere eigendommen. Het is nog niet duidelijk waar Bunyoro naar de rechter wil stappen.

Bunyoro bestaat tegenwoordig uit drie districten in West-Oeganda. Van de 25 miljoen Oegandezen wonen er ongeveer een miljoen in Bunyoto, dat na de opstand veel territorium moest afstaan aan Boeganda.