Game: Counter Strike

Counter what?
Zijn er veel (online-) gamers die het niet kennen? Die het nog nooit gespeeld hebben? Zouden er FPS-gamers bestaan waarbij de ogen niet automatisch gaan fonkelen bij het horen ervan?

CS Screenshot 1


Mocht het zijn dat er nog mensen bestaan die nog nooit van 'Counter Strike' gehoord hebben, volgt hier een kleine introductie:
Counter Strike werd in maart 1999 uitgebracht en is vijf jaar later nog steeds een immens populaire first-person shooter (FPS) voor op de pc. Het concept is eenvoudig, het doel zowaar eenvoudiger: je behoort tot een groep terroristen of een groep anti-terroristen. Als terrorist moet je voorkomen dat de bom die je plantte ontmanteld wordt, of dat je gevangen genomen gijzelaars bevrijd worden. Als anti-terrorist moet je vanzelfsprekend het tegenovergestelde (proberen) te doen. Winnen kan door je doel te halen of door je tegenstanders volledig uit te roeien, telkens binnen een vooraf vastgestelde tijd.

Offline action
Dat 'Counter Strike' vooral gemaakt werd met het oog op online gamen, werd al snel duidelijk. Ik zou nu al zelfs durven zeggen dat als je niet over een ‘XBOX Live’-connectie beschikt, het niet echt de moeite waard is om verder te lezen.

CS Screenshot 2

Wat biedt het spel offline? Een tutorial en een mogelijkheid om de maps single-player te spelen – met en tegen bots dus. Aangezien de tutorial enkel het verschil aangaf tussen de verschillende (?) spelmodi, en met geen woord over de controls repte, startte ik maar zo snel mogelijk een single-player missie, hopende op niet opnieuw een ontgoocheling. Toch kwam ik al snel tot de conclusie dat de single-player eigenlijk alleen maar handig is om terreinkennis op te doen en om aan de controls gewend te geraken. De AI van de bots is na een tijdje een beetje voorspelbaar en ze weten niet altijd overal een antwoord op.

Het ‘buy-menu’ (waar je je wapens en uitrusting koopt, aan het begin van elk spel) daarentegen, lijkt in het begin wat stroef en ongemakkelijk maar blijkt vlot hanteerbaar te zijn na wat oefening. Andere lichtpuntjes in de duisternis zijn de geluiden en de toch ietwat verbeterde graphics: mooi(er) afgewerkte tegen- en mede-standers met mooie wapens, realistische geluiden en bewegingen. Wel jammer dat de details er dan weer door de wat vlakke textures soms wat minder strak uitzien dan bij de PC variant, maar dit stoort op het eerste gezicht niet.