Schilderij Da Vinci gestolen

De politie in Schotland maakt jacht op vier mannen, die woensdag bij een overval op Drumlanrig Castle (Schotland) het schilderij Madonna with Yarnwinder van Leonardo da Vinci hebben gestolen. Het schilderij is rond 30 miljoen Pond (43 miljoen Euro) waard en hing in het openbaar toegankelijke trappenhuis van het kasteel.

Twee mannen deden zich voor als toeristen, overmanden een vrouwelijk personeelslid en gingen er vandoor met het schilderij. De vluchtauto, een witte Volkswagen Golf GTI, is inmiddels teruggevonden. De politie heeft beschrijvingen van de daders verspreid.

Het kasteel wordt bewoond door de hertog van Buccleuch, één van Schotlands rijkste mannen. Het kasteel hangt vol met waardevolle kunstwerken en antiquiteiten, onder andere van Rembrandt en Holbein. De meeste kunstwerken worden tentoongesteld in de kamers en gangen van het kasteel.

Het schilderij van da Vinci is een afbeelding van Madonna met baby Jezus. Omdat het schilderij beroemd is, zullen de dieven nog een harde dobber hebben aan de verkoop. Kunstcriticus Brian Sewell: "Ik denk dat iemand die een winkel in Bond Street (London) of Christie's of Sotheby's binnen zou lopen onmiddellijk gearresteerd zou worden."