Zigeuners mogen aan de VS uitgeleverd worden

Vijf leden van een zigeunerfamilie van Bulgaarse afkomst mogen door Nederland uitgeleverd worden aan de Verenigde Staten. Dat heeft de voorzieningenrechter van de Haagse rechtbank vandaag bepaald. Ze worden in de VS verdacht van diefstal en opzetheling van vooral kluizen en geld uit klein- en grootwinkelbedrijven in verschillende staten. De feiten deden zich voor tussen 1996 en 1998.

In 1999 werden de zigeuners door een rechtbank in Florida op borgtocht vrijgelaten. De zigeuners zijn toen naar Nederland gevlucht. In 2001 vroegen de VS om uitlevering van de familie. De rechtbank oordeelde in juni van dat jaar dat uitlevering toegestaan was. In augustus 2002 heeft minister Donner van Justitie goedkeuring gegeven aan de uitlevering van de familie. De familieleden tekenden hier bezwaar tegen aan, omdat ze in de VS veel te zwaar zouden worden gestraft en het slechts om winkeldiefstal gaat.

De voorzieningenrechter oordeelde vandaag echter dat de Nederlandse Staat het uitleveringsverdrag met de VS moet naleven.