[Update] Discriminerende flyers Eindhoven

psv had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Afgelopen zaterdagmiddag zijn in Eindhoven, op de Mathildelaan, zes personen in de leeftijd van 20 tot 33 jaar aangehouden die discriminerende flyers stonden uit te delen. Hun actie werd gefilmd door een cameraploeg van het actualiteitenprogramma NOVA.

De zes zijn afkomstig uit Den Haag, Rotterdam, Almere en Leerdam. Ze bleken lid te zijn van een vereniging met de naam Nieuwe Nationale Jongeren (NNJ). Ze waren door medewerkers van NOVA uitgenodigd om de flyers uit te delen. Na verhoor zijn de verdachten heengezonden.

De politie zegt dat de folders die uitgedeeld werden, discriminerende teksten bevatten.

Volgens de website van de NNJ zelf betreft het een radicale rechts nationalistische jongerenorganisatie die de jongerenafdeling is van de NNP (Nieuwe Nationale Partij). De activiteiten bestaan onder meer uit jongerentreffen, scholing, uitstapjes en acties. Al hun activiteiten vinden plaats in een ''kameraadschappelijke en ontspannen sfeer'' en onder het motto ''Eigen volk eerst''.

Update 20:35

NOVA ontkent de folderactie van de NNJ-jongeren in scŤne te hebben gezet. Volgens de politie deden ze dat op uitnodiging van het tv-programma, dat de actie aan het filmen was. NOVA-hoofdredacteur C. Kuyl ontkent dit ten stelligste.

Het politie-onderzoek bestempelt Kuyl als ''broddelwerk''. De hele beschuldiging is volgens hem flauwekul. "Dat zou alle journalistieke principes waar NOVA voor staat schaden. NOVA registreert en legt vast, maar zet dat niet in scŤne".

Kuyl zegt dat de aangehouden NNJ-aanhangers nooit hebben gezegd dat ze door NOVA zijn uitgenodigd om te flyeren. "Die jongens demonsteren wekelijks. Daarvoor hoeft niets afgesproken te worden. Toen wij vroegen of we er zaterdag bij mochten zijn om te filmen, was dat geen probleem".

Onder de aangehouden NNJ'ers bevond zich ook NNJ-voorzitter A. Neid uit Almere. Het Openbaar Ministerie in Den Bosch weet nog niet of er stappen genomen gaan worden tegen de actievoerders.