Mogelijk nieuwe grote aapsoort ontdekt

Cool Zero had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bestaat er misschien toch zoiets als Bigfoot? Wetenschappers zoeken in een genetisch laboratorium in Omaha uit of ze een nieuwe grote aap ontdekt hebben. In het hartje van Afrika loopt de mysterieuze aap rond. In het laboratorium worden videobeelden en schedels van het wezen onderzocht.

"Het lijkt niet erg op een gorilla en het lijkt niet erg op een chimpansee", zegt primatoloog Shelly Williams die videobeelden van de mysterieuze aap met een baby heeft. Foto's van de aap zijn zeldzaam. Natuurfotograaf Karl Amman was de eerste die die mysterieuze wezens een paar jaar geleden zag. Het wezen heeft voeten die zes centimeter groter zijn dan de gemiddelde gorilla, en heeft een platter gezicht dan andere apen. Ook het gedrag van de nieuwe grote apen is anders dan die van andere apen, zeggen onderzoekers.

"Het is niet uitgesloten dat dit een nieuw soort aap is, een subsoort of een hybride", zegt professor Duane Rumbaugh van de Georgia State University. "De ontdekking van een nieuwe primaat is gigantisch. Een nieuwe aap zou ongelooflijk zijn.", zegt Ed Louis, geneticus van de Henry Doorly Zoo in Omaha, Nebraska.

Shelly Williams is de wezens eerder dit jaar tot 15 voet genaderd. De wezens lijken intelligent. "Een van de expeditieleden maakte het geluid van een antilope die erge pijn had", zegt Williams. Vier van de mysterieuze primaten kwamen aangerend om de antilope dood te maken. Dat apen vleeseters zijn is niet vreemd. Ook chimpansees en bonobo's zijn carnivoren, vleeseters. Van chimpansees is bekend dat ze andere apen eten, en bonobo's vissen vangen en opeten.

De nieuwe aapsoort is zeer groot. De aap loopt rechtop, en is meer dan 1 meter 90 lang. Ze slapen in nesten op de grond. Nucleair DNA onderzoek moet aantonen of het wezen een hybride tussen verschillende aapsoorten is, of een echt nieuwe aapsoort.

Links ligt de schedel van de mysterieuze aap, rechts ligt ter vergelijking de schedel van een chimpansee.

Onderzoekers zeggen dat de schedel van de mysterieuze aap een plat gezicht heeft, en de schedelomvang beduidend groter is.

(Foto: CNN)