Cohen verbolgen over Marokkaanse uitlatingen

De Amsterdamse Burgemeester Job Cohen moet niets weten van de stelling van het pas opgerichte Comitť Tegen Zinloos Politiegeweld, dat er op het Mercatorplein sprake is van discriminatie of zinloos geweld door de politie. Afgelopen vrijdagavond werd door een aantal Marokkaanse belangengroeperingen het comitť opgericht, naar aanleiding van de dood van de 33-jarige Marokkaan Driss Arbib.

Volgens Cohen is er gťťn sprake van zinloos politiegeweld en speelt discriminatie geen enkele rol. ''De politie moet handelend optreden, ongeacht de vraag of het een Marokkaan, een Surinamer of Nederlander is", aldus de burgervader. Hij is verbolgen over de uitspraken van diverse Marokkaanse woordvoerders over de gang van zaken.

Woordvoerster Naima Fikri van het comitť is echter duidelijk: "Waarom dit comitť is opgericht? Er zijn veel incidenten, het wordt structureel. Iedere jongere geeft hier hetzelfde antwoord op vragen". Het comitť wil aanstaande zaterdag een protestmars organiseren. In het comitť zitten onder meer de Marokkaanse Studentenvereniging, de Stem van Marokkaanse Democraten en het Komitee van Marokkaanse Arbeiders in Nederland (KMAN).

De Rijksrecherche doet ondertussen onderzoek naar de toedracht van de schietpartij. Het Openbaar Ministerie in Amsterdam liet vrijdag al weten dat in deze zaak de Rijksrecherche vrijwel direct is ingeschakeld en het onderzoek ter hand heeft genomen. Volgens de voorzitter van de KMAN, Jamal Ftieh, leidt zo een onderzoek op voorhand al nergens toe.