Bredase straat siddert voor terreur
Een agent van een ander korps die in de straat woont wordt zelfs kapot getreiterd door groepen jongeren. ''Ze denken dat hij homoseksueel is, en die combinatie ligt niet lekker bij Marokkanen", zegt een buurtbewoonster. "Hoe vaak die man gepest en geterroriseerd is. Ze lopen over zijn auto, dagen hem uit. Twee weken geleden stond er honderd man bij hem voor de deur. De politie was in geen velden of wegen te bekennen. Als de politie haar eigen mensen al niet kan beschermen, waar blijf je dan?"
De agent heeft van de Bredase politie maar het advies gekregen om te verhuizen. In de krant sommen buurtbewoners de zaken op waarmee ze te maken hebben: bedreigingen, vernielingen, pistolen in de straat, drugsdeals; mensen die nauwelijks meer over straat durven, die hun raamwering hermetisch gesloten houden uit angst voor de jeugdbendes. Winkels die dicht zijn gegaan vanwege de onveilige situatie, medewerkers van de plantsoenendienst die worden belaagd. Het beeld dat de mensen in de krant van hun straat schetsen is schokkend.
Burgemeester Rutten en politiechef Martens van het district Breda kondigden vandaag aan dat er meer harde maatregelen op komst zijn. Volgens Rutten en Martens is er de afgelopen jaren wel degelijk iets gebeurd, maar hebben die maatregelen niet afdoende geholpen.
Eigenaar Abdel van de belshop, zelf van Marokkaanse afkomst heeft zelf nergens last van, maar kent de problemen. Hij beaamt dat er veel Marokkaanse jongeren bijzitten: "Het ligt veelal aan de opvoeding." De krant moet eigenlijk niet over de problemen schrijven en de politie moet niet te provocerend optreden, vindt Abdel. Veel buurtbewoners willen dat de verhoudingen in de wijk worden hersteld: "Op elke buitenlander twee Nederlanders. Zo moet het zijn", zeggen niet alleen de autochtone maar ook de allochtone wijkbewoners.
Zie ook artikel in BN/De Stem.