Saddam verdient fortuin met gokken

Onkel_X had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit onderzoek dat de afgelopen maanden is uitgevoerd is gebleken dat Saddam Hoessein een groot gedeelte van zijn wapens bij elkaar heeft gegokt. Dit maakte Eric Zitzewitz van de Russische tegenhanger van de CIA vandaag bekend. Via bekende internet sites als BetOnSports.com en TradeSports.com werd in de afgelopen vijf jaar ruim 1,25 miljard dollar bij elkaar gegokt.

Omdat Saddam Hoessein niet onder eigen naam en in eigen land kon gokken, zocht hij, samen met zijn adviseurs van Binnenland en Sportzaken, zijn heil op internet. Via in totaal 90 verschillende aliassen gokte Hoessein in 2002 alleen al 60 miljoen dollar bij elkaar. Van dit geld kocht hij onder andere van Rusland en Teheran wapens die op dit moment in het gewapende conflict met de Verenigde Staten en Groot Brittannie worden gebruikt.

Beide betrokken sites zeggen geschokt te zijn en inmiddels maatregelen hebben genomen. Sinds 19 maart jl. hebben ze 88 van de 90 accounts opgespoord en gesloten. De resterende twee zullen in de komende dagen worden gevonden en afgesloten, aldus een voorlichter van BetOnSports.com.

Ook vanuit de Amerikaanse regering is inmiddels een reactie gekomen. Colin Powell, VS minister van Buitenlandse Zaken, zegt te betreuren dat Hoessein op deze manier een fortuin heeft kunnen vergaren, maar beseft dat beide websites niet hadden kunnen verwachten dat zoiets kon gebeuren. "De recente gebeurtenissen zullen dan ook geen invloed hebben op het conflict met Irak" stelt hij.