Moordenaar Fortuyn worstelt met spijtgevoelens

"Het doden van iemand vind ik normaliter moreel verwerpelijk. Toen, op 6 mei, vond ik het geoorloofd. Nu worstel ik met die vraag." Het zijn de woorden van Volkert van der Graaf, zijn antwoord op de vraag of hij spijt heeft van de moord op Pim Fortuyn.

Volgens Van der Graaf had hij niets tegen Fortuyn, maar beging hij de moord vanwege het gevaar dat er in zijn ogen van de politicus uitging. Ondanks de moord denkt hij niet dat er iets is veranderd. "De rancuneuze sfeer is doorgegaan," aldus de Harderwijker.

Op de tweede dag van de rechtzaak tegen Van der Graaf bleek dat Ruud de Wild, die bij de moord aanwezig was, ternauwerdood aan de dood is ontsnapt. Een kogel is door de tas gegaan waarmee de BNN-dj zich probeerde af te schermen.

Van der Graaf had niet aan de mogelijkheid gedacht dat hij ook andere mensen zou kunnen raken, zo antwoordde hij op vragen van de officier van Justitie. "Het is niet gebeurd. Ik had de overtuiging dat ik niemand anders zou raken," aldus de verdachte.

De verklaring van Van der Graaf dat hij niet eerder dan 6 mei op het Mediapark is geweest werd vandaag door de officier in twijfel getrokken. In de auto van de verdachte zijn namelijk sporen van pollen aangetroffen die waarschijnlijk van het Mediapark komen. De Harderwijker heeft geen verklaring voor die pollen, en na de schietpartij is hij ook niet meer in de auto geweest.