FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 30 maart 2003

NOS maakt fout in 'nieuwsbalk'

-Mk- had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Sinds deze week is 's nachts op Nederland 2 linksboven in beeld de studio van Radio 1, rechtsonder live-beelden vanuit Bagdad en onderin een 'nieuwsbalk' te zien. In die 'nieuwsbalk' waren donderdagnacht vijtien minuten lang wel erg rare teksten te lezen. Zo zouden er bombardementen op Bagdad, Basra, Washington en New York zijn geweest en zouden de Amerikaanse president Bush en de Britse premier Blair elkaar de hersens inslaan.

Volgens Bernadette Slotboom, plaatsvervangend hoofdredacteur van het NOS Journaal, weet nog niet iedere medewerker hoe het nieuwe systeem werkt en is er bij het oefenen iets misgegaan. Het bleek dat de teksten er die middag al in waren gezet, als test voor de tekstbalk. "Iedereen moet nog met die tikker om leren gaan, maar de oefenberichten zijn er niet uitgehaald en zijn dus later in beeld verschenen. Natuurlijk hadden ze ook wat anders in kunnen tikken," legt Slotboom uit.

Slotboom meldt verder dat de verantwoordelijke redacteuren en de eindredacteur van de nachtuitzending zich zijn lamgeschrokken en dat zij het vreselijk vinden. Volgens haar gaat het niet om beginnelingen, maar om ervaren redacteuren.

Volgens schattingen van de NOS kijken ongeveer 120.000 mensen naar de late-journaaluitzending, waarna de tekstbalk verscheen. "Dit mag nooit gebeuren, schandalig," aldus Slotboom.

Portugal pakt Brazilie

Brazilie had al 37 jaar niet meer verloren van Portugal, toen nog met onder meer Eusebio, maar zaterdagavond kwam het ervan, een 2-1 nederlaag was haar deel.

Brazilie begon het duel in een nat Das Antas te Porto niet goed, Pauleta kon al in de 8e minuut na een voorzet van Conceicão de 1-0 aantekenen. De Brazilianen zetten er wel kansen tegenover, maar waren daarbij niet trefzeker. Rivaldo en Roberto Carlos raakten paal en lat.
Na rust benutte Ronaldinho Gaúcho een penalty die hij zelf versierd had, Simao was de boosdoener. Hierna werden de ploegen opgezweept door het publiek. Roberto Carlos ontving een dikke tien minuten voor tijd de rode kaart, nadat hij scheidsrechter Yefet een schouderduw gaf. Uit de situatie hierna scoorde Deco, een genaturaliseerd Portugees uit Brazilie, de vrije trap. Brazilie kwam er niet meer bovenop en verloor weer eens.

Briatore erg te spreken over de vrijdagtests.

Flavio Briatore, de teambaas van Renault is erg tevreden over de vrijdagtests.

Briatore zegt dat de vrijdag training erg gunstig is omdat er meer tijd is om de wagen af te stellen en de banden te kiezen. "Het is ook goed voor Fernando (Alonso) die in zijn eerste jaar bij ons zit. De twee uur op vrijdag morgen maken een groot verschil voor hem. Als iedereen dit zou doen zou dat veel beter voor de F1 zijn." Briatore is dus zeer tevreden over de vrijdag, zo tevreden zelfs dat hij spreekt over het doorvoeren van donderdag testen. "Misschien zouden we het op donderdag ook moeten doen. We zijn hier al, de kosten en de hotels zijn betaald. Ik denk dat testen verboden moet worden en dat alle teams op donderdag en vrijdag moeten gaan testen. Het zou voor iedereen hetzelfde zijn, ik zie geen reden om voor niets als een gek in de rondte te gaan rennen en een een hoop geld te besteden."

DVD Review: Frailty



Frailty: No Soul Is Safe

Eindelijk is de film Frailty uitgebracht op DVD en video. De film, die dateert uit 2001 draaide vorig jaar in de Nederlandse bioscopen en is het regiedebuut van acteur Bill Paxton. Bill wie? Inderdaad, Bill Paxton. Deze acteur speelde o.a. mee in Aliens, Terminator, Twister, Titanic, True Lies en Apollo 13.

Frailty is zijn regiedebuut en alhoewel de titel anders doet vermoeden staat de film als een huis!

Vrouw bijt tong van man af tijdens nachtzoen

Active_X had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 39-jarige vrouw heeft de tong van een 24-jarige man eraf gebeten. In het ziekenhuis is het doktoren gelukt de tong er weer aan te zetten. Volgens de politie heeft de vrouw haar aanval waarschijnlijk bewust gedaan.

De man en vrouw hadden elkaar ontmoet in een bar. De vrouw vroeg de man haar naar huis te brengen, en dat deed de man. Daar aangekomen zei de vrouw dat ze een nachtzoen wilde. Tijdens de kus beet de vrouw hard op de tong van de man. Met een ambulance werd de man naar het ziekenhuis gebracht.

Foto's sportende kinderen taboe in Groot-Brittannië

Pieter en Praatjesmaker hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Groot-Brittannië is het in 10.000 openbare sportscholen, clubs en zwembaden niet langer zomaar toegestaan foto's te nemen van sportende kinderen. Het Instituut voor Sport en Recreatie Management is bezorgd over misbruik van kinderen en nu ook met mobiele telefoons foto's kunnen worden genomen, heeft het instituut strenge regels opgesteld.

Volgens de nieuwe richtlijnen mogen camera's niet meer meegenomen worden in ruimtes waar gedeeltelijk geklede kinderen zijn. Ook mogen sportscholen niet langer foto's van kinderen gebruiken op hun internetpagina's. Alleen tekeningen zijn nog toegestaan. Vooral zwemmen, turnen en atletiek "hebben het grootste risico van mogelijk misbruik". De Britse krant The Sunday Times meldt dat als er al foto's worden gebruikt, daarop dan geen gezichten of lichamen te zien mogen zijn.

Jongen moet rijbewijs vóór ophalen alweer inleveren

Vixtory had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Nadat hij gisterennacht onder invloed met een auto tegen een boom in Eindhoven reed, mag een achttienjarige jongen uit Geldrop zijn rijbewijs al direct weer inleveren. De jongen bleek pas vorige week te zijn geslaagd, maar had het papiertje nog niet afgehaald op het gemeentehuis. Nu moet hij dat alsnog doen, waarna hij het direct mag gaan inleveren op het politiebureau.

Agenten troffen de auto aan tegen een boom op de Eindhovense Fazantlaan. Er zaten vier inzittenden in, maar geen van hen wilde zeggen wie had gereden. Toen de negentienjarige eigenaar van de wagen werd aangehouden, meldde de achtienjarige zich als bestuurder. Nadat hij had geblazen bleek hij 1,5 promille alcohol in zijn bloed te hebben.

Meer getuigen in moordzaak Wijker

In de zaak van de op 1 mei 2000 vermoorde restauranthouder Willem Wijker uit Egmond aan de Hoef zijn er de afgelopen tijd weer volop getuigenverklaringen opgenomen. In eerste instantie zijn twee leden van de beruchte Egmondse Tortuur bende, Steef van der M. en Willem G. tot repectievelijk 20 en 12 jaar cel veroordeld; mede voor deze moord, maar ook voor een rits andere zware misdrijven.

In het Hoger Beroep zijn er inmiddels op verzoek van de verdediging dit jaar al negen dagen geweest waarop getuigen kwamen opdraven die moeten aantonen, dat de veroordeling van die twee, voor wat betreft de moord dan, onjuist zou zijn.

Met name de twee kroongetuigen kregen het daarbij voor de kiezen. De verdediging meent namelijk dat zij heel goed zelf de moord kunnen hebben gepleegd. De twee getuigen, David (Dave) B. uit Heiloo en Cor van B. uit Egmond waren goed bevriend met de twee veroordeelden, en waren ook regelmatig 'partners in crime'. Zij wezen de politie naar de vluchtauto, die in het Noord-Hollands kanaal lag, die bij moord gebruikt was. Op verzoek van de daders zouden zij die daar inclusief de wapens gedumpt hebben.

Zo is er een getuige die verklaart dat Dave B. hem gevraagd zou hebben een paar sportschoenen te verbranden. Deze schoenen zouden zijn gebruikt bij de mislukte beroving van Wijker. Ook is er een getuige die heeft gezegd de vluchtauto te hebben gezien met daarin een lange magere blanke man en een getint persoon. Dat getint komt weer overeen met Dave B., wiens voorouders uit Indonesië afkomstig zijn.

Het alibi van Dave B. was al eerder afgebrokkeld. Het hof beschikt nu over printlijsten van telefoongesprekken waaruit blijkt dat B. niet in een sauna in Haarlem en op de Zwarte Markt in Beverwijk kan zijn geweest. Hij was bijna de hele dag van de moord in of bij zijn huis. Bovendien liegt B. over de ontvoering van een vriend uit zijn huis afgelopen zomer. De ontvoerders zouden de verkeerde voor zich hebben gehad. De vriend weet echter nergens van.

Nieuwe getuige

Maar afgelopen vrijdag kwam men weer met een nieuwe getuigenverklaring op de proppen. Afkomstig van de 34-jarige gedetineerde J. A. Hij zegt met een ander voormalig Tortuurbende-lid in de cel te hebben gezeten; ene Peter K. Deze zou aan hem hebben verteld dat hij, en niet Van der M., Wijker heeft doodgeschoten. Peter K., zelf veroodeeld tot 7 jaar cel voor diverse zware misdrijven, zou hebben geschoten toen Wijker hem tijdens het roven van een kluis boven het restaurant betrapte en met een honkbalknuppel op hem afstormde.

Het hoger beroep wordt de komende tijd voortgezet. Getuige J. A. wordt op 9 april bij het hof aan de tand gevoeld. De als zware crimineel gekenschetste Velsenaar zit nu in de gevangenis op verdenking van een ontvoering.

CD Review: Controlled Demolition

Vorige week kreeg ik de dubbelcd 'Demolition' binnen.
"Witness the raw power and technical precision of large-scale implosion as you enter the world of constructive demolition" en "Hardcore like it is meant to be", zo stond er op het hoesje. Dat beloofde wat!


TitelDemolition
ArtiestVerzamel / mixcd
LabelThe Third Movement / Sony Music Media
Releasedatum10 maart
Lengte73:46 + 72:25
GenreHardcore

Sjoerd, Istanbul (Turkije) - 30/03

IrakIn samenwerking met Netwerk publiceert FOK! iedere dag delen van dagboeken over de oorlog met Irak. Deelnemers uit verschillende landen vertellen vrijwel dagelijks hoe zij en hun omgeving de Irak-crisis beleven.

De haat tegen de VS is overal
Turkije voelt op het moment als in de stilte voor de storm. En de storm, dat zijn er eigenlijk een aantal tegelijk, van alle kanten. Turkije heeft zich in jaren niet zo eenzaam gevoeld. Het is duidelijk dat hoe slechter de oorlog zal gaan voor de 'coalitie', hoe meer Amerikaanse slachtoffers er zullen vallen, zoveel meer zal Turkije sabotage verweten worden.

Haat tegen VS
Één ding is me al eerder dit jaar opgevallen, en doet me het ergste vermoeden voor minder 'westerse' landen in de regio: de verachting voor, de haat tegen de VS is nu overal. Tot zo'n twee jaar geleden was anti-Amerikanisme voorbehouden aan klein links en religieus rechts; Clinton bijvoorbeeld was ongekend populair. Toen hij hier op staatsbezoek kwam, stonden de media er weken vantevoren bol van. Centrum rechts, centrum links, en de Kemalisten (aanhangers van het gedachtengoed van de stichter van de Turkse republiek, Kemal Ataturk), stonden altijd achter de sterke militaire, economische en politieke invloed van de VS.

De rest van het dagboek kun je lezen op deze website.

Ilona, Tel Aviv (Israël) - 30/03

IrakIn samenwerking met Netwerk publiceert FOK! iedere dag delen van dagboeken over de oorlog met Irak. Deelnemers uit verschillende landen vertellen vrijwel dagelijks hoe zij en hun omgeving de Irak-crisis beleven.

Patriots hebben prostituees verdreven
De opstelling van Patriots aan het strand in Tel Aviv heeft nogal wat gevolgen voor een bepaalde vorm van werkgelegenheid. De prostituees aldaar zien hun business afnemen, want het hele gebied is een militair gesloten zone geworden. Het strand aldaar is afgesloten en de meiden zijn eruit gemikt. Hun werkplaats is verschoven naar de andere kant van de weg waar andere ‘werknemers’ hun werkplek angstvallig bewaken. Er is al sprake geweest van enig handgemeen waar de politie aan te pas moest komen. Ook dàt nog!

Anti-semitisme
Anti-semitisme viert deze dagen hoogtij. Het aantal aanslagen op Joden buiten Israël neemt hand over hand toe. Ook de media heeft geen schone handen. Objectivisme is een hoog goed en vrijheid van meningsuiting ook. Tot hoever gaat echter deze vrijheid? De Israëlische kranten stonden er vol van.

De rest van het dagboek kun je lezen op deze website.

Clara, Amman (Jordanië) - 29/03

IrakIn samenwerking met Netwerk publiceert FOK! iedere dag delen van dagboeken over de oorlog met Irak. Deelnemers uit verschillende landen vertellen vrijwel dagelijks hoe zij en hun omgeving de Irak-crisis beleven.

Irakese oorlogsweduwen in Jordanië
Op twee dagen tijd vertelt mijn moeder me twee keer over dingen die ze in de pers gezien en gelezen heeft. Zij leest en kijkt alles wat ook maar met dit conflict te maken heeft. Je kan haar er alles over vragen. Op donderdag kreeg ik een email met als onderwerp ‘Amai!’ waarin ze vertelt over hoe ze een reportage zag op Nederland 1 (en ik veronderstel dat een heel hoop lezers van dit dagboek met haar hebben meegekeken) over de Irakese vluchtelingen die hier al jaar en dag proberen te overleven in Jordanië.

Ja, ik zie hen elke dag, de vrouwen in zwart gehuld, die op de stoepen van de winkels in Sweifiyeh proberen wat spulletjes te verkopen. Irakese oorlogsweduwen, die zonder enige vorm van inkomen of steun van de Jordaanse overheid tot bedelen gereduceerd zijn.

De rest van het dagboek kun je lezen op deze website.

Donna, Seattle (VS) - 29/03

IrakIn samenwerking met Netwerk publiceert FOK! iedere dag delen van dagboeken over de oorlog met Irak. Deelnemers uit verschillende landen vertellen vrijwel dagelijks hoe zij en hun omgeving de Irak-crisis beleven.

We praten liever over onzin-dingen
Nu de tweede week van de oorlog begint worden er veel meer troepen opgeroepen. Steeds meer reservisten worden opgeroepen voor actieve dienst. Hier op de legerbasis Fort Lewis (Madigan, Washington) werd een receptie gehouden voor de 1100 soldaten die naar Irak zullen afreizen. Families verzamelden zich rond hun geliefden en zeiden elkaar vaarwel, hopend dat het niet de laatste keer was dat ze elkaar zagen. Terwijl ik bid voor hun veiligheid, denk ik aan mijn oom.

Mijn oom vecht in de oorlog
Ik heb niets van hem gehoord sinds hij vertrok naar de Golf. Mijn oom dient in de US Navy, en is getrained om te vechten bij de marines. Mijn familie hoopt dat, waar hij ook is, hij veilig bij zijn bataljon is. Toch is het moeilijk om niet aan die soldaten te denken die op dit moment aan het front vechten. Ik heb zoveel respect en bewondering voor ze, want ik weet dat ik absoluut niet het lef zou hebben om daar te gaan vechten. Nu er zoveel slachtoffers vallen hoop ik dat Saddam Hoessein zijn verstand terugvindt en zich overgeeft zodat deze oorlog stopt.

De rest van het dagboek kun je lezen op deze website.

WHO official sterft aan SARS

Dino_ had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De WHO official die de uitbraak van de dodelijk longinfectie SARS heeft vastgesteld is vandaag door die ziekte bezweken, volgens het WHO.

Dr. Carlo Urbani, een expert op het gebied van besmettelijke ziekten, is vandaag aan Severe Acute Resperatory Syndrome (SARS) overleden", stond in een bekendmaking van de in Genève gevestigde VN-organisatie. "De 46-jarige Italiaan was de eerste WHO-official die de uitbraak van deze nieuwe ziekte vaststelde, bij een Amerikaanse zakenman in een ziekenhuis in Hanoi. Door de vroege detectie van SARS is de wereldwijde paraatheid verhoogd, waardoor nieuwe gevallen konden worden geïndentificeerd en geïsoleerd voor ze ziekenhuispersoneel konden infecteren."

Volgens de WHO is het aantal SARS doden nu wereldwijd 53 en het aantal geïnfecteerden 1485.

Volkert Vd Graaf ondergraaft comm. Van den Haak met verklaring

PIM4EVER had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Telegraaf meldt in haar zaterdageditie dat er een (tot nu toe) geheime verklaring bestaat van Volkert van der Graaf. Daarin heeft hij gezegd dat hij de aanslag op Pim Fortuyn niet zou hebben gepleegd, indien de politicus was beveiligd. Deze verklaring zou tegenover de rechter-commissaris zijn gedaan.

Deze verklaring van Van der Graaf zou in één klap de hoofdconclusie van de commissie-Van den Haak te niet doen. Die commisie, die de beveiliging van de vermoorde politicus onderzocht, stelde dat het een 'illusie zou zijn dat hij met persoonsbeveiliging niet om het leven zou zijn gebracht'.

In de verklaring van Van der Graaf staat echter letterlijk: "Als ik Fortuyn met een aantal beveiligers om hem heen uit de Hilversumse studio had zien komen, had ik de aanslag toen niet gepleegd."

Het is nog niet bekend wat de uitwerking is van deze verklaring. De advocaat van de familie Fortuyn spreekt echter al over een 'doodsteek' voor de commissie-Van den Haak.

Britse regering boos op de BBC

IrakDe Britse regering zet grote vraagtekens bij de manier waarop de BBC de oorlog verslaat:

Volgens de Britse krant The Observer is de Britse regering in het geheel niet te spreken over de oorlogsverslaggeving van de staatsomroep BBC. Ook de 24 op 24 uur continue berichtgeving uit Irak acht de regering niet wenselijk.

Downing Street zou de omroep beschuldigen van partijdigheid en het voorschotelen van een onjuist beeld van het verloop van de oorlog. Bovendien is de BBC veel te Bagdad-vriendelijk. Ook het feit dat de BBC regelmatig het bewind van Hussein enigszins vergelijkt met dat van Bush/Blair gaat er bij de Britse regering slecht in.

De BBC zegt in een reactie dat er niets mis is met haar verslaggeving. Ze wijst er op dat ze haar best doet de oorlog zo objectief mogelijk te verslaan, en daarbij kritisch is naar beide kanten.

Bagdad weer zwaar gebombardeerd

IrakOok op de elfde dag van de oorlog ligt Bagdad weer volop onder vuur:

Vannacht heeft de Amerikaans/Britse coalitie wederom zware bombardementen uitgevoerd op Bagdad. Er werden zeker 30 zeer zware ontploffingen geregistreerd. Eerst werden vooral de elitetroepen van Saddam in het zuiden van de stad bestookt, maar daarna werden ook weer het centrum en het noorden van de stad gebombardeerd. Volgens CNN was een wooncomplex voor overheidsfunctionarissen het doelwit van die bombardementen. De wijk is verboden gebied voor gewone burgers. Er zou zich daar ook een grote ondergrondse bunker bevinden.

VS-militairen aan het front ten zuiden van Bagdad denken dat de opmars naar de stad nog weken kan worden uitgesteld. Eerst zouden luchtaanvallen op de Irakese hoofdstad 'hun werk moeten doen'.

VS-generaal Richard Myers heeft gezegd dat de troepen het zich kunnen permitteren om de tijd te nemen voor het kiezen van de juiste taktiek. Volgens Myers moeten in de oorlog tegen Irak de zwaartse gevechten nog komen. Hij zei daarbij dat de gevechten lang genoeg moeten zijn om Irak te ontwapenen en het regime ten val te brengen.

Cook: ''GB moet zich terugtrekken''

IrakOud-minister Cook ziet niets in de oorlog met Irak, en laat dat weten ook:

Volgens Robin Cook moet Groot-Brittanië zich zo snel mogelijk terugtrekken uit Irak. Cook was tot voor kort minister van Buitenlandse Zaken in de regering van Tony Blair, maar stapte op omdat hij het niet eens was met het Irak beleid.

In een interview met de Daily Mirror zegt hij dat de oorlog "een langdurige erfenis van haat tegen het westen" schept. Cook uitte ook felle kritiek op president Bush. Hij riep hem op Bagdad niet te belegeren; Een beleg is volgens hem de wreedste vorm van oorlog.

Frentzen staat aan Villeneuves kant

Heinz-Harald Frentzen komt op voor Jacques Villeneuve in de strijd tussen de Canadees en zijn teamgenoot Jenson Button.

Het is al weer een paar weken terug dat het incident plaats vond, maar nu nog komt Frentzen met zijn visie op het conflict tussen beide BAR-rijders.

Frentzen kent Villeneuve goed van hun tijd samen bij Williams. Hij zegt dat het pitstop dillema in de eerste race van dit seizoen geen opzet was. "Jaques was altijd volledig eerlijk toen we samen reden. Ik had geen enkel probleem met hem en als er spelletjes gespeeld werden, dan ging dat totaal langs me heen." "Als het opzet zou zijn geweest, dan moet Jaques wel erg veranderd zijn - dat geloof ik niet. Jenson moet gewoon verder gaan met zijn werk."

Na de race van Sepang zijn er vanuit het kamp van BAR geen woorden meer aan vuil gemaakt. Debeschuldigen die van beide coureurs kwamen lijken afgelopen te zijn.

Babylijkje gevonden in tuin Rotterdam-Zuid

Yavanna had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Rotterdam-Zuid is vrijdagavond in een tuin aan de Dordtselaan het stoffelijk overschot van een baby gevonden. De politie werd gealarmeerd nadat omwonenden lichaamsdelen uit een in de tuin liggende plastic zak zagen steken.

Een politiewoordvoerder liet weten dat zaterdag sectie is verricht om de doodsoorzaak vast te stellen, maar dat de uitkomst daarvan nog onbekend is. Voorlopig gaat de politie ervan uit dat de baby door een misdrijf om het leven is gekomen. Van de moeder van het kind ontbreekt nog ieder spoor.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.