Websites tellen burgerslachtoffers Irak

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Zwitserse regering gaat een website openen waarop het aantal burgerslachtoffers van de oorlog in Irak wordt aangegeven. Minister Micheline Calmy-Rey van Buitenlandse Zaken is met het idee gekomen.

Zo'n site is volgens de bewindsvrouw, die zich heeft ontpopt als een criticus van de Amerikaans-Britse militaire acties, erg belangrijk. "Het geeft een overzicht van de burgerslachtoffers. Pas als we een dergelijke lijst zien, realiseren we ons hoe verschrikkelijk het is", zegt ze in een vraaggesprek met de krant Sonntagsblick.


Het verdrag van GenŔve is de grondslag voor de site. Calmy-Rey zegt: "Hierin worden de principes van oorlog voeren geregeld. Een van die principes is dat er in een militair conflict een onderscheid bestaat tussen militairen en de burgerbevolking. De burgers moeten worden beschermd." De website van de Zwitserse overheid is nog niet online, maar een andere site over de burgerslachtoffers van de oorlog is wel online. Iraqbodycount.net gebruikt informatie van tientallen online-nieuwsbronnen. Daarmee hopen de initiatiefnemers tot een zo accuraat mogelijk aantal slachtoffers te komen. Op zondagmiddag meldde Iraqbodycount.net tussen de 361 en 469 dode burgers.

De site is een privÚ-initiatief van 16 mensen uit verschillende landen. De groep bestaat uit onder meer psychologen, muzikanten en advocaten.