FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 5 maart 2003

Schumacher reageert op veranderingen

De veranderingen in de Formule 1 zijn noodzakelijk om de sport een spektakel te houden. Dat vindt wereldkampioen Michael schumacher. Maar de Duitser is niet blij met alle aanpassingen...

Aan de vooravond van de eerste race van dit seizoen, dit weekend op Albert Park in AustraliŽ heeft wereldkampioen Michael Schumacher zijn mening gegeven over de veranderingen die dit jaar door de FIA zijn doorgevoerd. Volgens de Duitse coureur veranderen de nieuwe regels niet zijn gedrag ten opzichte van een raceweekend, maar alleen zijn voorbereiding daarop.

"We zullen de effecten van de veranderingen pas zien in AustraliŽ. Ze veranderen niet mijn houding tegenover het raceweekend, maar zullen ongetwijfeld de voorbereidingen beÔnvloeden, zeker omdat de vrijdag nu zo belangrijk is geworden. Ik wil er graag een beter idee over hebben voor ik meer over de veranderingen kwijt wil," aldus de coureur.

Schumacher zegt lang genoeg in de sport te zitten om te weten dat het zinloos is zich vooraf zorgen te maken over de veranderingen. Hij staat positief tegenover aanpassingen die de sport weer meer spektakel moeten geven. Dit kan voor de Formule 1 ook weer meer potentiele sponsoren opleveren. "De hele wereldeconomie maakt zware tijden door en sommige Formule 1 teams zijn daar ook de dupe van. Dus ik denk dat de veranderingen een stap in de goede richting zijn."

Toch vallen niet andere veranderingen bij de Duitser in goede aarde. Zo is hij niet bij met het verbod om de tanks na de tweede kwalificatie op zaterdag nog bij te vullen. Die regel zou een spannend stuk schouwspel voor de toeschouwers weghalen.

[update]Ajax polst Hoogendorp

Ajax wilde Rick Hoogendorp voor de rest van het seizoen van RKC Waalwijk huren, echter beide clubs kwamen niet overeen.

Leo Beenhakker informeerde in Waalwijk naar de spits. Nu Ajax zo krap in zijn spitsen zit, kon Hoogendorp voor de competitie uitkomst brengen. Het financieel niet florissante RKC Waalwijk wilde de spits echter enkel verkopen. Ajax ziet er vanaf en zoekt verder op de Nederlandse voetbalmarkt.

Minardi zonder hoofdsponsor

Bij de onthulling van de nieuwe wagen van Minardi bleek dat er geen vervanger was gevonden voor KL.

Gisteren werd de nieuwe PS03 aan het publiek en de pers getoond, wat opviel was dat de grote letter KL (Kuala Lumpur) van de achtervleugel waren verdwenen. De sponsor haakte af na het vertrek van de Maleisische coureur Alex Young. Minardi zal het dit seizoen van een serie kleinere sponsors moeten hebben. Op de wagen vinden we nu de naam van de vliegtuig maatschappij van Paul Stoddart European Aviation.

Verder vinden we reclame van Trust, Muermans, Halfords en formule-1-blad RaceReport. Overige sponsors zijn Gazprom, BSA en Superfund. Deze sponsors lijken dus het gat van een hoofdsponsor op te kunnen vullen en ervoor te zorgen dat Minardi met een gerust hart aan het seizoen van 2003 kan beginnen.

Samenwerking voor waterstofauto

niego had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Shell Hydrogen en General Motors gaan auto's die op waterstof rijden commercieel aantrekkelijk proberen te maken. De autofabrikant gaat de auto ontwikkelen en Shell zal de energietechnologie die ze heeft inbrengen. De bedrijven zijn hiermee eerste die daadwerkelijk een consumentenauto willen produceren gebaseerd op waterstof als brandstof.

Beide bedrijven gaan een demonstratieterrein inrichten bij Washington D.C. Daar zullen een waterstof-tankstation en een aantal waterstof-auto's gebouwd worden. Over enige tijd kunnen we dus nieuwe auto's met mooie namen als de "ford hydra" verwachten.

Waterstof heeft grote voordelen voor het milieu. Naast het feit dat er geen (directe) CO2 uitstoot is en waterstof op meerdere manieren eenvoudig geproduceerd kan worden, zullen de motoren zeer schoon zijn: als afvalprodukt wordt alleen schoon water geproduceerd. Schadelijke uitstoten behoren daarmee tot het verleden. Vooral in grote steden zoals Londen en Tokyo is de auto nu de voornaamste veroorzaker van smog.

'Dieren spoorloos en onverklaard gestorven'

Bij Tarboro, North Carolina zijn ruim twintig dieren spoorloos verdwenen, en enkele zijn door onbekende oorzaak gestorven. De angstige inwoners van de provincie Egdecombe houden momenteel hun dieren goed in de gaten. De autoriteiten hebben onderzocht wat de doodsoorzaak van de dieren is, maar laboratoriumonderzoek heeft geen oorzaak kunnen vinden.

James R. Baluss, directeur van de gezondheidsdienst in de provincie Egdecombe zegt dat er geen indicatie is dat er zich iets in de lucht, in het water of in de grond bevindt wat dieren of mensen ziek kan maken. Hoge niveaus van nitraat zouden de dieren ziek gemaakt kunnen hebben, maar deze zijn niet gevonden.

Inwoners in een gebied van zes mijl rond Tarboro hebben in totaal 17 honden als vermist opgegeven, waarvan ťťn dood is teruggevonden. Tevens zijn er negen katten vermist waarvan er twee dood terug zijn gevonden.

Jim Kittrell, officier van ministerie van Landbouw zegt dat bij een laboratoriumtest op een van de dode katten geen tekenen van pesticiden of andere oorzaken gevonden zijn waardoor het dier is doodgegaan. Hij zegt dat er nog een paar testen uitgevoerd zullen worden, maar waarschijnlijk is een definitief resultaat uitgesloten vanwege de staat waarin het karkas zich verkeert.

Voorlopige programmering Pinkpop

Pinkpopspotter Renť Jol heeft op zijn site GRAZ.nl zijn jaarlijkse voorspelling gemaakt voor de line-up van Pinkpop 2003:

Anouk, Placebo, Counting Crows, Danko Jones, Moloko, Lifehouse, Saybia, Linkin Park, Queens Of The Stone Age, Massive Attack, Audioslave, Flogging Molly, Krezip, Beef, Relax, Silkstone, Deftones, Ozark Henry, Moby, Sum 41, Solomon Burke, Peter Pan Speedrock, Zuco 103, Dandy Warhols, RŲyksopp en The Eighties Matchbox B-Line Disaster. The Cardigans, Ilse DeLange, Skin en Tori Amos komen zo goed als zeker. Daarnaast is er nog onzekerheid over de komst van Junkie XL, The Datsuns en The Libertines.

Een voorlopig schema van Pinkpop 2003, zoals Renť Jol verwacht, is hier te vinden.

Pinkpop 2003 vindt plaats van 7 tot en met 9 juni in Landgraaf. De officiŽle persmeeting met Jan Smeets is op dinsdag 11 maart in Paradiso Amsterdam.

Robert Jensen komt met 'Radio-Idols'

Mariandel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Noordzee FM dj Robert Jensen gaat een radioversie maken van het tv-programma 'Idols'. In zijn middagprogramma gaat hij onder de naam 'IJdel' mensen zoeken die iets bijzonders denken te kunnen. Deze mensen mogen hun kunsten live in de uitzending laten zien. Ze worden beoordeeld door een vakkundige jury. De winnaar wint een optreden in het tv-programma van Jensen op Yorin.

Iedere week komen drie kandidaten hun talenten in de uitzending tonen. Na vijf weken is er een finale uitzending met vijf of tien finalisten. De luisteraars kiezen dan de uiteindelijke winnaar.

Overigens hoeft er niet persť gezongen te worden. In de minuut die de kandidaten krijgen mogen ze al mogelijke kunsten op de radio te laten horen.

Heerenveen haalt Storm in huis

SC Heerenveen heeft zich versterkt met het Deense talent Bo Storm van AGF AarhŻs, hij zal voor 3 jaar tekenen.

De pas 16-jarige aanvaller Storm is jeugdinternational. SC Heerenveen heeft patent op Scandinavisch talent en ook ditmaal lijkt ze er in geslaagd een belofte in te lijven. Er was interesse van diverse Europese clubs. Heerenveen heeft naast de drie jaar, een optie voor nog een jaar.

Burgemeester Opstelten wordt radio-DJ

Burgemeester Opstelten van Rotterdam gaat vanaf 12 maart het Radio Rijnmond programma 'Met Wie?' presenteren. Het programma zal ook via TV Rijnmond te zien zijn. 'Met Wie' is een programma waarin luisteraars en kijkers vragen kunnen stellen aan de burgemeester over van alles en nog wat.

Het programma wordt elke werkdag uitgezonden tussen zes en zeven uur 's avonds. Opstelten zal, tot de zomer, ťťn keer per twee weken te zien en horen zijn. Als de formule blijkt aan te slaan zal de burgemeester na de zomer met het programma doorgaan.

Volgens Laurens Borst, hoofdredacteur van Radio Rijnmond, vindt Opstelten het leuk om het programma te gaan maken. "Hij ziet het als een uitstekende manier om met burgers in contact te komen."

Belgisch drinkwater slechter dan Afrikaans water

tolgashakur had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het drinkwater in BelgiŽ is nog slechter dan dat in landen als Soedan en Rwanda. De Verenigde Naties heeft een lijst van alle 122 lidstaten openbaar gemaakt met daarop de kwaliteit van het drinkwater als onderdeel van het rapport 'Water for people, water for life'. De Belgen staan hierop op de laatste plaats.

Bij de beoordeling van het water is ook gelet op de mogelijkheden en de wil om de situatie te verbeteren. Dat maakt het voor onze zuiderburen niet leuker om onderaan te staan.

De VN spreekt over anderhalve week over het gehele rapport op het Derde Wereld Water Forum in het Japanse Kyoto.

Sita bekogeld met eieren

En nu weer eens een heel ander berichtje, aangeboden door Joris die het ons via de newssubmit meldde:

Gisteren werd het normaal zo rustige plaatsje Warnsveld, bij Zutphen, opgeschrikt door een daad van vandalisme.

De school die in deze plaats gevestigd is, het Isendoorn College, had eerder dit jaar vol goede bedoelingen een sponsorloop georganiseerd om geld in te zamelen voor War Child. Hierdoor hadden de leerlingen van deze school, gesteund door familie en kennissen, 27.000 euro op weten te halen voor het goede doel. Reden voor een feestje dus.

Om deze reden kwam het bekende pop-idool Sita de school met een bezoek vereren. Echter, toen zij een aantal minuten op het podium in de aula van de school had gestaan, vond een aantal onbekende lieden het nodig om haar met eieren te gaan bekogelen. Resultaat van de eiergooi-actie was dat Sita met resten eierstruif van drie eieren, boos het podium verliet.

CDA en PvdA willen meer illegalen uitzetten

CDA en PvdA vinden dat er meer illegalen uit Nederland moeten worden gezet. PvdA-leider Wouter Bos zei na afloop van nieuwe coalitiegesprekken dat het huidige uitzettingsbeleid nog onvoldoende werkt.

Op het gebied van vreemdelingenbeleid & integratie zijn CDA en PvdA het verder nog niet volledig met elkaar eens: Punten van discussie zijn onder meer een generaal-pardon voor zo'n 5.000 asielzoekers die hier al jaren verblijven. Ook over de inkomenseis die het CDA wil, voor allochtonen die van plan zijn een partner uit het buitenland naar Nederland te laten komen, is nog geen overeenstemming.

Zelfmoordaanslag op bus in Israel

In Haifa in IsraŽl zijn bij een zelfmoordaanslag op een autobus zeker 11 doden en meer dan 30 gewonden gevallen. Een aantal gewonden zou er erg aan toe zijn.

Volgens de IsraŽlische politie gaat het om een Palestijnse zelfmoordaanslag. De klap van de bom was zo hevig dat het dak van de bus een paar meter de lucht invloog.

De laatste Palestijnse zelfmoordaanslag dateert van bijna twee maanden geleden. De aanslag van vandaag volgt op recente acties van het IsraŽlische leger waarbij 10 mensen om het leven kwamen.

AEL gaat in Nederland politie volgen

KomMaar en Ferrari412T2 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Nederlandse Arabisch Europese Liga (AEL-NL) gaat in navolging van haar Belgische equivalent ook hier de politie middels burgerpatrouilles volgen. In Rotterdam en Amsterdam zal men de politie schaduwen om te voorkomen dat allochtonen worden "lastiggevallen".

In BelgiŽ is men enige tijdgeleden gestopt met volgen van de politie, omdat er geen misstanden werden gevonden.

Volgens de AEL-NL is er in Nederland echter sprake van een "hetze" tegen allochtonen en moslims. Ze zouden steeds vaker onnodig het doelwit van politiecontroles zijn.

Steun van autochtonen

Volgens de AEL-NL ontving ze de afgelopen dagen een groot aantal steunbetuigingen van autochtonen. Ook onder autochtone Nederlanders bestaat veel belangstelling voor onze boodschap, zo zegt de liga. ,,Het gaat in het algemeen om hoger opgeleide mensen. Zij hebben veel waardering voor ons verhaal. Daaruit blijkt dat onze mening overkomt. Wij zijn niet anti-autochtoon'', aldus medebestuurslid N. Marmouch.

Gisteren en vandaag is de AEL-oprichter Dyab Abou Jahjah in Rotterdam. Gisteren zei hij daar tijdens een spreekbeurt dat autochtone Rotterdammers een cursus zouden moeten volgen waarin ze leren over de gebruiken van allochtonen in de stad.

Saroef: 'AEL is anti-semitische groep'

De in Nederland actieve zionistische actiegroep Stichting Saroef heeft gisteren een open brief geschreven aan de Arabisch Europese Liga (AEL). Hierin uit Saroef haar zorgen over verband tussen terreur, antisemitisme en de AEL.

Zo schrijft Saroef onder meer dat AEL-leden in Antwerpen joden in elkaar sloegen, verwijst ze naar het Hezbollah-verleden van Dyab Abou Jahjah en de naamswijziging in AEL, ťťn maand na de aanslagen van 11 september 2001 in de VS.

Volgens Saroef heeft de AEL niet alleen sympathie voor bepaalde islamitische terroristen, maar onderhoudt ze zelfs contacten met hen. De AEL heette namelijk tot 11 oktober 2001 'Al Rabita'. De naam werd snel gewijzigd in AEL nadat de internationale tak van Al Rabita, na de 11-september-aanslagen, op de lijst van internationale terreurorganisaties werd geplaatst.

De zionistische actiegroep ergert zich ook aan uitspraken van vertegenwoordigers van AEL Nederland zoals ,,Amerikanen moeten in plastic zakken uit Irak terug naar Washington'' en vergoelijkende woorden over de kreet ,,Hamas, Hamas, alle joden aan het gas''. In Nederland noemen we dit anti-semitisme'', aldus Saroef, die er fijntje op wijst dat anti-semitisme (vijandschap tegen de joden, jodenhaat) in tegenstelling tot de Arabische landen, in Nederland is verboden.

Saroef besluit met de mededeling dat ''wij'' ons nooit meer zullen laten intimideren en vernederen op welke manier ook. Het zionisme ontstond uit de noodzaak om het welig tierend anti-semitisme te ontvluchten. De opkomst van de anti-semitische AEL bewijst bij deze weer het belang van het zionisme, aldus de stichting Saroef.

Pepperspray populair bij Nederlanders

Veel Nederlanders blijken op grote schaal (illegaal) busjes pepperspray aan te schaffen. In Duitsland is het product vrij eenvoudig verkrijgbaar, maar ook via internet blijkt het verboden middel makkelijk te bestellen. Zo bezorgd een Zwitsere firma voor 20 euro twee busjes per post.

De mensen die busjes pepperspray bestellen doen dit voornamelijk om zich te kunnen verdedigen tegen criminelen en agressieve dieren.

De politie waarschuwt echter dat ze hard zal optreden tegen personen die het bijtende spul op zak hebben. Pepperspray valt gewoon onder de Wapenwet en is dus verboden bezit voor burgers, aldus een woordvoerder.

Pepperspray wordt sinds kort door de politiekorpsen in Nederland en ook andere landen zoals Duitsland en de Verenigde Staten gebruikt om belagers uit te schakelen.

Busje pepperspray, niet groter dan 9 cm, dus makkelijk mee te nemen

Aanslag op de Filipijnen opgeŽist

Victorv8 en tolgashakur hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De aanslag gisteren op de luchthaven van het vliegveld van Davao, op de Filipijnen, is opgeŽist door de radicale moslimbeweging Abu Sayyaf. Bij de aanslag vielen 21 doden en raakten zo'n 150 mensen gewond.

De stad Davao ligt op het Filipijnse eiland Mindanao. Er wonen daar 1,2 miljoen mensen, voornamelijk christenen. Op het eiland strijdt de regering tegen vier groepen moslimrebellen, die een eigen islamitische staat willen, waaronder Abu Sayyaf en het Moro Islamitische Bevrijdingsfront (MILF).

De regering gaf eerder de schuld van de aanslag aan de MILF. Maar het MILF zegt dat het niets met de aanslag te maken heeft.

Vanmorgen ontplofte weer een bom op de Filipijnen bij een winkel in de stad Cotabato. Hierbij vielen geen slachtoffers.

Excuses

Hamsiraji Sali, ťťn van de leiders van Abu Sayyaf, bood gisteren de nabestaanden en slachtoffers van de bomaanslag zijn verontschuldigingen aan voor het veroorzaakte leed. De bom zou volgens Sali op de verkeerde plaats zijn achtergelaten. Doel was alleen sabotage.

Balkenende legt verklaring over Margarita af

Flat_erik had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Premier Balkenende heeft vanochtend een verklaring afgelegd over de uitlatingen die prinses Margarita de Bourbon de Parme gisteren in het televisieprogramma NOVA deed. Dit werd rechtstreeks uitgezonden op Nederland 2.

Balkenende noemde het ''te gek voor woorden" dat de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) en de koningin van afluisterpraktijken worden beschuldigd. Hij noemde de zaak "pijnlijk" voor de koninklijke familie.

Volgens de premier zijn er afspraken gemaakt om de integriteit van de familie veilig te stellen. Het ministerie van Algemene Zaken, waartoe de RVD behoort, schakelt de landsadvocaat in om te kijken of er juridische stappen mogelijk zijn.

De premier zei dat de BVD in het verleden wel onderzoek naar De Roy van Zuydewijn heeft gedaan, maar dat dit een logisch standaard onderzoek was, die bij alle aanstaande leden van het Koninklijk huis wordt verricht. Dit gebeurd omdat deze mensen direct toegang krijgen tot ons staatshoofd. Bij het onderzoek naar de (toen aanstaande) man van prinses Margarita is overigens niet afgeluisterd.

Majesteitschennis

Volgens hoogleraar A. Koekkoek van de Universiteit van Tilburg, oud-Tweede-Kamerlid van het CDA, heeft het er veel van weg dat prinses Margarita majesteitsschennis heeft gepleegd. Ze heeft de eer en goede naam van haar tante, koningin Beatrix, aangetast.

Het zal Koekkoek niet verbazen als er een strafrechterlijk onderzoek naar Margarita zal worden gestart. Het is volgens hem overigens de vraag of het ooit tot een proces zal komen tegen Margarita. Een juridische procedure zou jaren kunnen duren en het is de vraag of het openbaar belang daarmee is gediend.

De RVD heeft al wel juridische maatregelen tegen de prinses aangekondigd, maar die hebben betrekking op de beschuldiging dat de RVD haar gesprek heimelijk zou hebben opgenomen.

Minardi presenteert de PS03

Vandaag heeft Minardi, als voorlaatste team, zijn nieuwe bolide gepresenteerd aan het publiek. Met de PS03 wil het team de brug slaan naar de subtop.

Minardi heeft vandaag de 2003 auto onthuld op Albert Park in Melbourne. De invloed van de Nederlandse sponsoren is echter minder groot dan een ieder op voorhand zou verwachten, maar het is wel duidelijk terug te vinden op de auto.

De kleurstelling is hetzelfde gebleven ondanks het wegvallen van hoofdsponsor KL en motorleverancier Asiatech. Alleen de sponsor Superfund heeft gezorgd voor een opvallend groen vlak op de airbox en de flaps achter de voorwielen. Gazprom heeft de plek van KL ingenomen onder de airbox.

Natuurlijk is ook Cosworth, de motorleverancier, duidelijk aanwezig op het bodywork. Naast de krachtbronleverancier was ook de verzorger van het rubber duidelijk te vinden. Op de achtervleugel ťn sidepods prijkt de naam van het bedrijf van Paul Stoddart, European Aviation.

Met deze auto wil Minardi eindelijk ťcht meestrijden om de punten en gezien de veranderde reglementen lijken ze daar ook kans op te maken. Met een ervaren coureur, Jos Verstappen, en een getalenteerde rookie, Justin Wilson, hebben ze in ieder geval een aansprekend rijdersduo.

F1: Minardi presenteert de nieuwe wagen

Het Formule 1 team van Minardi heeft vannacht zijn nieuwe racewagen voor het komende seizoen gepresenteerd. In deze auto zal ook Jos Verstappen gaan rijden. De nieuwe bolide werd niet met een grote show gepresenteerd, maar in een kleine plechtigheid waarbij de nieuwe auto onthuld werd.

Wat opviel bij deze presentatie was dat de nieuwe wagen erg zwart is. In tegenstelling tot de voorgaande jaren staan de sponsors staan er niet zo groot op. Naast wat subsponsors als Trust, Gazprom en BSA staat de bedrijf van Paul Stoddart, European Aviation, er als enige echt opvallend op.

Minardi heeft de hoop dit seizoen met deze auto, z'n nieuwe, krachtige Cosworth motor en haar twee coureurs, Jos Verstappen en Justin Wilson, flink wat punten te scoren. Teambaas Paul Stoddart heeft de verwachting uitgesproken dat dit het beste seizoen zal worden uit de geschiedenis van het team.

Voor meer Formule 1 nieuws kijk je op de FOK! F1-manager

School verbant varkens uit lesmateriaal

Zph had ons, geheel vertaald en herschreven , via de newssubmit het volgende te melden:

Jonger dan zeven jaar? Waag het dan niet "The Three Little Pigs" te lezen, of naar de film "Babe" te kijken! In zoverre, als je op de kleuterschool in Batley, West Yorkshire (GB) zit. Deze school heeft alle mogelijke verhalen die maar iets met varkens te maken hebben verboden.

De school beargumenteert zijn keuze met de stelling dat elk onderwerp over varkens stuitend kan overkomen bij de islamitische kinderen daar (60% van de 250 leerlingen). Moslimleiders haastten zich daarop door te melden dat nergens staat dat kinderen niet over varkens mogen lezen. Inayat Bunglawala, van de "Muslim Council of Britain", zegt hierover: "This is bizarre. There is nothing to stop children reading about pigs. The ban is simply on the consumption of pork and pig products." (Dit is absurd. Er is niets dat kinderen verbiedt te lezen over varkens. Het verbod is enkel van toepassing op de consumptie van varkensvlees en -producten.)

Het verbod werd ontdekt toen een van de ouders zag dat alles wat te maken had met varkens was verwijderd uit het huiswerk dat ze meegekregen hadden. Rector Barbara Harris zegt dat boeken enkel uit de klas verwijderd zijn, maar wel terug te vinden zijn in de bibliotheek.

[update]Kuijt naar Feyenoord


Feyenoord heeft definitief overeenkomst bereikt met Dirk Kuijt, de spits van FC Utrecht zal voor 4 seizoenen tekenen.

Kuijt zal dit seizoen nog afmaken bij de FC Utrecht. Het contract van de spits liep nog door, maar FC Utrecht kan de afkoopsom -naar verluid 1 miljoen Euro- goed gebruiken, gezien de financiŽle perikelen die de club teisteren. Dirk Kuijt wordt algemeen beschouwd als de toekomstig opvolger van Pierre van Hooijdonk. Hoewel Kuijt liet weten liever nog samen met Van Hooijdonk in de spits te spelen.

D66 is tegen verbod op de AEL

D66 is absoluut geen voorstander van een verbod op de Nederlandse tak van de Arabisch Europese Liga (AEL). Eerder suggereerde CDA-Kamerlid Camiel Eurlings dat dit wellicht zou moeten gebeuren. Maar volgens D66-leider Boris Dittrich moet het democratische debat niet worden ingeperkt: "Vrijheid van meningsuiting is essentieel in elke democratie, dat geldt zeker voor de vrijheid in het politieke discours".

D66 verwerpt echter wel een aantal ideeŽn van de AEL-NL. Vooral het weren van niet-moslims en niet-Arabieren als lid van de partij gaat er bij de D66 voorman slecht in: ''"We kennen helaas al een partij die geen vrouwen accepteert als lid. De AEL maakt het zeker net zo bont met haar eis van etniciteit en religieuze overtuiging".

Voor de rest heeft Dittrich een aantal standpunten van de AEL gehoord waar hij het hartgrondig mee oneens is, maar die hij liever bestrijdt in het debat dan in de rechtszaal.

In de pers waren er gisteren en vandaag vooral veel negatieve commentaren te horen en te lezen over het anti-Israel standpunt van de AEL. De partij verwerpt het bestaansrecht van de staat Israel, en gaat daarmee nog verder dan sommige extreme stromingen binnen de PLO. Ook vraagt men zich af wat Arabische standpunten te maken hebben met de integratie van (moslim)allochtonen in Nederland.

Andere speerpunten van de AEL die opmerkelijk te noemen zijn:

- Afschaffing burgerlijke huwelijk. Vervangen door een samenlevingscontract, al dan niet op levensbeschouwelijke basis. De leeftijd waarop een contract kan worden aangegaan is gelijk aan de leeftijd waarop seks wettelijk is toegestaan: 16 jaar..

- De bordeelwet wordt ingetrokken. Prostitutie wordt ingeperkt (te beginnen met de raamprostitutie) en uiteindelijk verboden. Klanten worden beboet

- Nederland geeft geen prioriteit aan controle van de pensioenuitkeringen die remigranten ontvangen

- islamitische feesten, zoals het offerfeest moeten als nationale feesten worden erkend.

- De wijze van opvang van moslim jeugdigen dient rekening te houden met de islamitische normen en waarden.

- Supermarkten mogen geen alcoholproducten verkopen

- Softdrugs worden niet meer gedoogd en coffeeshops gesloten.

AEL voortvarend van start

De Nederlandse tak van de Ael is zelf dol enthousiast over de eerste dagen van haar bestaan. De voorlopige leider Jamil Jawad zei dat al 400 mensen zich aangemeld hebben als lid, terwijl de partij pas sinds kort beschikt over een eigen website (www.ael.nl).

De oprichter en leider van de Belgische AEL, Dyab Abou Jahjah, houdt deze week een tournee door Nederland. Nadat hij zondag al in Utrecht een toespraak had gehouden, was het maandag de beurt aan Den Haag. Gisteren sprak hij in Rotterdam, waar hij zei dat autochtone bewoners een cursus moeten volgen over de gebruiken van allochtonen. Vandaag en morgen doet hij nog Tilburg en Amsterdam aan.
Laatste reviews en specials
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
preview
The Outer Worlds
special
20 jaar FOK! - wat cijfers op een rijtje
review
LEGO Jurassic World - Switch + prijsvraag
©FOK.nl e.a.