Uitslag GP van Frankrijk

Raceverslag:
De 2002 uitvoering van de Grand Prix van Frankrijk, verreden op het circuit van Magny-Cours, heeft weer genoeg ingrediënten gehad om te smullen van een heerlijke race.

Rubens Barrichello kwam niet weg voor de opwarmronde, waardoor hij het vanuit de pits moest proberen, maar ook daar kregen de monteurs het niet voor elkaar om de Braziliaan weg te krijgen. Barrichello stapte dan ook pisnijdig uit de auto. Wederom een startprobleem voor de fanatieke Braziliaan.

De andere Braziliaan, Felipe Massa, had ook geen goede start, hij was namelijk te vroeg vertrokken. Dat betekende dus een drive through penalty. Bij het uitkomen van de pits ging hij echter over de witte streep, waardoor hij nogmaals een drive through penalty voorgeschoteld kreeg. Hier zullen we nog meer over horen...

In de eerste bocht ontmoetten Olivier Panis en Takuma Sato elkaar, waardoor beide heren door de grindbak moesten om hun weg te vervolgen. De Fransman was furieus over dit voorval en liet weten dat Eddie Jordan, de teambaas van Sato, maar eens goed met de Japanner moest gaan praten om hem wat F1 manieren bij te praten.

Voor de eerste serie pitstops lag Juan-Pablo Montoya voor Michael Schumacher, maar door de verschillen in de tactiek lag de Duitser na de pitstops voor de Colombiaan. Echter de feestvreugde was van korte duur, want het bleek dat Schumacher dezelfde fout had gemaakt als Massa. Het resultaat was hetzelfde: drive through penalty. De Duitser werd hierdoor teruggeworpen naar een derde plaats.

Op dit moment in de race lag de top 5 binnen vier seconden, wat zeker een unicum genoemd mag worden. Een spannende race tot op dit moment, dat was zeker!

Jacques Villeneuve en Olivier Panis hebben ondertussen het strijdveld moeten verlaten wegens problemen met de auto. Takuma Sato verliet bij de chicane voor start/finish de baan met heel wat stof.

Tijdens de tweede serie pitstops wilde het linker achterwiel bij Montoya niet echt, waardoor hij lichtelijk vertraging opliep.

Ralf Schumacher bleek ook het nut van de witte streep niet te snappen, wederom een drive through penalty. Olav Mol wist dit fenomeen goed te omschrijven: "Als hij weer over de witte lijn rijdt zou hij een ongelooflijke domme hork zijn." Typisch Olav Mol dus...

Door de pitstop van Raikkonen komt de jonge Fin recht voor de neus van Michael Schumacher de baan weer op.

Ondertussen hebben Mika Salo en Jarno Trulli ook de race verlaten, beiden met een geplofte motor. "Ze gaan er met bosjes uit", aldus Olav Mol. Mika Salo noemde zijn uitvallen not bad luck, but bad engineering. Harde woorden van de Fin!

Niet lang daarna verlaat ook Eddie Irvine de race, bij hem breekt echter de achtervleugel eraf vlak voor het aanremmen van de Adelaide hairpin. Constructiefoutje dus...

Ook David Coulthard schrijven we bij op het lijstje domme horken, want ook hij overschrijdt de witte streep. Drive through penalty dus... Hij blijft echter wel op P3 rijden.

Ondertussen is McNish van de baan gespind, exit Toyota dus.

Op vijf ronden voor het einde verremt Raikkonen zich, in leidende positie, bij de Adelaide hairpin, waardoor Michael Schumacher de eerste plaats overneemt. Als de stand zo blijft tot de vlag wordt hij wereldkampioen.

De Duitser geeft zijn positie niet meer af en achter hem zijn er ook geen positiewisselingen, dus hij mag zich bij het vallen van de vlag dus WERELDKAMPIOEN noemen. Hij staat nu gelijk met Juan-Manuel Fangio in het aantal wereldtitels: 5. Ook heeft de Duitser 15 races op rij in de punten gereden, ook geen slechte prestatie naar wij dachten.

Overigens is dit de zoveelste keer dat Juan-Pablo Montoya zijn pole position niet heeft weten te verzilveren in de race. Zou zijn tijd toch nog komen?

De uitslag:

Pos.CoureurTeamLandTijd
1Michael SchumacherFerrariDuitsland1h32:09.837
2Kimi RaikkonenMcLarenFinland0:01.100
3David CoulthardMcLarenGr Brittannië0:31.900
4Juan-Pablo MontoyaWilliamsColombia0:40.600
5Ralf SchumacherWilliamsDuitsland0:41.700
6Jenson ButtonRenaultGr Brittannië1 ronde
7Nick HeidfeldSauberDuitsland1 ronde
8Mark WebberMinardiAustralië1 ronde
9Pedro de la RosaJaguarSpanje2 ronden
10Alex YoongMinardiMaleisië4 ronden
11Allan McNishToyotaGr Brittannië7 ronden

De uitvallers:

Pos.CoureurTeamLand
12Eddie IrvineJaguarGr Brittannië
13Jarno TrulliRenaultItalië
14Felipe MassaSauberBrazilië
15Mika SaloToyotaFinland
16Jacques VilleneuveBARCanada
17Olivier PanisBARFrankrijk
18Takuma SatoJordanJapan
19Rubens BarrichelloFerrariBrazilië